Krister Söderholm lämnar som tränare på Umåker och flyttar licensen till Boden. Det i protest mot utförsäljningen av Umåkers stallbacke.

Det har den senaste tiden stormat kring Umåker. Flera av banans travtränare är mycket kritiska till Västerbottens Travsällskaps beslut att sälja ut en del av stallen på stallbacken till privata intressenter. En som nu gör allvar av protesterna är Krister Söderholm. Han byter hemmabana.

Ett av stallen på Umåker är redan ute till försäljning och fler kan komma att bli aktuella för att säljas till privata köpare under de närmaste åren. 60-årige Krister Söderholm själv berörs inte i nuläget men väljer ändå att lämna. Han sa upp sina boxplatser tidigare i höstas och kommer i månadsskiftet januari, februari bli Bodentränare.

Där ska han i första hand verka som privattränare åt storsatsande Madelene Wikstén och Stall W.F.

– De senaste åren har jag inte haft så många hästar i träning utan gått in för att köra lopp. Nu blir det att träna hästar igen. Stimulerande naturligtvis men samtidigt vemodigt. Om det inte varit det här läget på Umåker hade jag hellre stannat kvar, säger Krister Söderholm till kanal75.

Även Jan Norberg överväger att eventuellt lämna Umåker, skriver kanal75. Där uttalar sig också Tomas Åström, som både är travbanechef och styrelsens ordförande i travsällskapet, om besparingarna som orsakat protesterna:

– Det tål att vi ser över alla poster på kostnadssidan och se var vi kan få lite mera intäkter. Vi jobbar för Umåkers bästa. Vi i styrelsen har tagit vårt ansvar att satsa hårt under flera års tid och vi inser vart vi ska och vi vet vad som måste skäras på för att nå dit.

Läs även: Proffstränare i strid med Umåker 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åbytravet ser över sin startbil

Åbytravet ser över sin startbil

Åbytravets startbil blev helgens ”snackis”. Det sedan Quarcio du Chenes möjligheter bokstavligen gått upp i rök. Nu ser banan över bilens avgasutsläpp.

Startbilen på Åby blev lördagens största samtalsämne. Det sedan den i startögonblicket släppt ut massiva mängder rök och därmed förorsakat bryderier för bakomvarande hästar. I synnerhet för stjärnan Quarcio du Chene som uppenbarligen skrämdes till galopp av det omgärdande rökmolnet.

– När man tittar på filmen ser man att hästen verkligen blir skrämd när han trampar i det där. Det förekommer inte ofta och när det händer brukar hästarna inte ha några problem. Men nu var det så oturligt att just Quarcio du Chene som är lite känslig skulle ha just spår sex där den mesta röken kommer, säger Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen till kanal75.

Åbytravet kommer nu att försöka rikta om avgasröret så att röken ska riktas nedåt och inåt i stället för i dag då den går rakt utåt. Det talas även om ordentlig varmkörning av bilen vid kalla dagar samt bränsletillsatser vilka ska motverka vattenkondens.

– Någon kom med idén om en skorsten. Men vi kör ju i 50 km/h och då skulle all rök komma uppifrån och slå ner på hästarna i stället. Så skorsten på bilarna är inget alternativ alls. Ett annat tips handlade om någon form av uppsamlare. Vi ska höra med verkstan vad det finns för olika alternativ. Något ska vi göra åt det här i alla fall, säger Pedersen till kanal75.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Söderkvist snällaste kusken
Nästa nyhet
Söderkvist snällaste kusken

Söderkvist snällaste kusken

Den 7 mars 2011. Det var senaste gången som Stefan Söderkvist drog på sig en drivningsförseelse. Det gör honom till landets ”schysstaste” kusk.

Svensk Travsport listar som bekant de kuskar i landet som kör flest lopp utan att dra på sig några drivningsförseelser i den så kallade ”schyssta listan”.

Och en som kan räkna med extra fina julklappar under granen är Stefan Söderkvist, för han har varit riktigt snäll. Söderkvist har hunnit köra 2451 lopp sedan den 7 mars i fjol – då han senaste fick en drivningsförseelse. Det toppar han listan med.

För närvarande är det fyra kuskar i landet som kört tusen lopp eller fler utan någon bestraffning för felaktiga drivningar. Topp fem ser ut så här (per den 9 december):

(kusk – senaste drivningsförseelse – lopp körda sedan dess)

1 Stefan Söderkvist – 7 mars 2011 – 2451 lopp
2 Tony Wallin – 16 november 2010  – 2155 lopp
3 Örjan Kihlström – 11 januari 2012 – 1287 lopp
4 Marcus M Melander – 18 juli 2008 – 1038 lopp
5 Torbjörn Jansson – 21 februari 2012 – 977 lopp

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tekno Odin rundar av säsongen
Nästa nyhet
Tekno Odin rundar av säsongen

Tekno Odin rundar av säsongen

Det norska superkallblodet Tekno Odin hinner med en start till i år. Den sker på Forus till helgen.

Det har varit en ytterst framgångsrik fyraåringssäsong för Tekno Odin, som innefattat bland annat Derbysegrar både i Sverige och Norge. Totalt i år 11 segrar på 14 starter och mer än 2,2 norska miljoner in på kontot.

Innan han nästa säsong tar upp kampen mot den äldre eliten på allvar hinner Tekno Odin med en start till. Det sker på Forus travbana på lördag, dock utanför det norska V75-spelet. På schemat står ett fyraåringslopp med 100 000 norska kronor till vinnaren. Startlistan:

2570 meter

1 Röster – Åsbjörn Tengsareid
2 Vertigo Björn – Lars Tore Hauge
2590 meter
3 Vertigo Prins – Gunnar Austevoll
2610 meter
4 Eikdölen – Eirik Höitomt
5 Tekno Odin – Öystein Tjomsland
6 Grude Jenta – Vidar Tjomsland

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Åby
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Åby

Tisdag: V4-tips till Åby

Omgången:
Småtrevlig lunchomgång på Åbytravet, jag inleder omgången med två singelstreck och väljer att spela flerkupong, vilket jag tycker känns rätt då det handlar om lunchtrav. Förutsättningarna på Åbytravet ska vara bra, banan är fin och ska tillåta barfota fram, dock lär det krävas en del fäste bak.

Bästa spiken:
8 Rolls Royce D.K. (V4-1)

Kompletterande spiken:
2 Sonar Brodde (V4-2)

V4-förslag:
V4-1: 8 Rolls Royce D.K. (7-5)
V4-2: 2 Sonar Brodde (12-8)
V4-3: 2,5,6,7,8,9 (4-10)
V4-4: 1,3,5,7,11,14 (6-10)
1x1x6x6 (x10) = 720 kronor.

Dubbeltipset:

Spelförslag:
LD-1: 2 Sonar Brodde
LD-2: 2 Caddie Express, 5 Raising Rhonda, 7 Yankee Flair, 9 Tennis
4 rader x 200 kronor.

Tipsredaktör: Christoffer Wickman

V4-1:
Dags för seger nu.

RANKING: A: 8 B: 7-5-11-6-3-1 C: 4-2-12-10

Spetsanalysen:
6 Topas M.S. har visat sig vara kvick i benen och då det inte direkt vimlar av startsnabba hästar håller jag henne som spetsfavorit, det bör vara bra chans för Haugstad att tidigt hitta front.

Loppanalysen:
Jag väljer att singelstrecka favoriten 8 Rolls Royce D.K. som jag tycker det bör vara dags för nu, V4-inledningen håller ingen vidare klass och jag har bra feeling för att Flemming Jensens fyraåriga valack bara är bäst. Rolls Royce D.K. bör gå framåt för varje lopp och har gjort två starter i regi Flemming Jensen, i debuten för Flemming näst senast gick han bra som tvåa och i Sverigedebuten senast som tvåa gillade jag vad jag såg av honom. Han blev över från sitt innerspår men svarade för ett starkt lopp bakom vinnande M.T. Guti och jag hade drygt 1.13 på honom sista 800 meterna. Rapporterna på honom inför den här starten är bra och jag vill se en offensiv Veijo Heiskanen, då tror jag konkurrenterna får det tufft att stå emot honom.

Bland motbuden, för dom som vill gardera, vill jag främst nämna 7 Kafka D.E. som Morten Friis låter nöjd med inför den här starten. Morten vill gärna hitta en bra rygg åt Kafka D.E. då han löper som bäst då och lyckas han med det ser jag honom som främsta utmanare till mitt singelstreck, Kafka D.E. har gjort två starter på svensk mark så här långt och gjort det bra i bägge. 5 Kingstein L.Romsås väljer jag att hålla upp i rankingen, han är inte alls så tokig och inte sämre än någon annan i det här loppet och han är därför lite överraskande bortglömd.

V4-2:
Spets och slut.

RANKING: A: 2 B: 12-8-1-5-3-9 C: 10-11-7-3-6

Spetsanalysen:
Tipset bygger helt och hållet på att Untersteiner tar ledningen med 2 Sonar Brodde.

Loppanalysen:
Jag väljer att ta ställning för Peter Untersteiner och 2 Sonar Brodde då förutsättningarna för den fyraåriga valacken är perfekta, de värsta konkurrenterna har dessutom lottats till iskalla utgångslägen och jag tycker det ser bra ut för Sonar Brodde. Det här är en häst som trivs ypperligt i ledningen, en position han från fint utgångsläge bakom startbilens vingar bör ta hand om. Sonar Brodde har inför den här starten varit ifrån ett tag, tränare Peter Untersteiner låter dock väldigt nöjd med honom för dagen och jag räknar med en bra insats. Han har varit något sämre i de senaste starterna som han gjort, ett uppehåll tror jag dock har gjort honom gott och han har dessutom varit ute i väldigt tuffa sällskap varje gång. Löper Sonar Brodde som han gjorde i början på året ska han inte lägga detta från ledningen.

Favoriten 12 Keeping Julia är stark och rejäl och det kan vara så enkelt att hon bara kliver runt dom under slutrundan här, det finns dock en del frågetecken för henne och som favorit känns hon inte alls rolig att spela med. Keeping Julia var inte som bäst senast, ska tävla med skor bak den här gången, och spår 12 över kort distans på Åby är allt annat än enkelt. 8 Keystone Toffee har gått i mål med sparat i de två senaste starterna och håller fin form, det luktar dock tung resa för henne lång väg här och det bör då bli tufft att plocka ned ledande Sonar Brodde.

V4-3:
Felfri är det bra chans.

RANKING: A: 7-9-2-5 B: 8-6 C: 4-10-1-11

Spetsanalysen:
En felfri 7 Yankee Flair missar inte ledningen.

Loppanalysen:
7 Yankee Flair var väldigt duktig senast vid seger då han brakade till ledningen, släppte ledningen och sedan avgjorde enkelt med lucka runt slutsvängen, det var en stark insats av André Eklundhs travare och då han dessutom hade varit ifrån inför den starten räknar jag med att han kommer vara ännu lite bättre till denna uppgift. Han kan öppna väldigt snabbt från start och missar knappast ledningen här, väl i den positionen blir han sedan svårslagen. Yankee Flair har dock haft en tendens att galoppera från start tidigare då han lätt stressar upp sig och garderingen är därför på sin plats.

Bakom Yankee Flair tycker jag 2 Caddie Express, 5 Raising Rhonda och 9 Tennis ska räknas tidigt. Caddie Express är bra i grunden och är betydligt bättre än resultatraden då han haft en del otur, spännande med Svanstedt upp denna gång. Raising Rhonda är kapabel men inte helt enkel, duger gott långt om hon håller sig på benen. Tennis ska kunna få ett passande smyglopp härifrån och då blir hon svår att stå emot till slut, spurtade bra senast och visade prov på fin form.

Streck också för 6 Obelix Mölgård och 8 Tristan Toro, Obelix Mölgård är ingen stjärna direkt men bakom Yankee Flair känns loppet ganska öppet och med rätt resa kan han flytta på sig till slut. Tristan Toro kan mycket i ljusa stunder och löser det sig från iskallt utgångsläge är han inte borta, det låter bra på honom från stallet.

V4-4:
Upp till bevis.

RANKING: A: 1-11-3 B: 14-5-7-6-10 C: 10-2-9-12-4-13

Spetsanalysen:
1 Chattanoga Ås har bra förutsättningar och är given spetsfavorit.

Loppanalysen:
Jag väljer, med viss tvekan, att ge tipset till Åke Svanstedt och 1 Chattanoga Ås, även om jag tycker det är lite upp till bevis för favoriten här. Hon svek senast och var inte alls som bäst, tränare Svanstedt baissar henne dessutom något inför den här starten. Trots det väljer jag dock att ge henne tipset, det lät bra på henne inför starten senast och då hon är klar spetsfavorit med dessa förutsättningar tycker jag ändå det ska vara vettig chans att hon rinner undan, då hon visat hyggliga fartresurser tidigare.

Favoriten är dock på insatsen senast och informationen från Svanstedt svårbedömd och det gör att garderingen känns given, tidiga bakom favoriten är stallkompisen 3 Bonaire och 11 Maja Utca. Bonaire låter man nöjda med från stallet för dagen och hon avslutade vasst upploppet ned senast. Maja Utca har gjort det bra varje gång på slutet och står lite på tur för seger, hon är dessutom stark och tuff och tål att göra jobbet själv i loppet.

Streck också för 5 Electric Kiss och Södervalls duo 7 The Supremes och 14 What love can Do. Electric Kiss visade fart efter galopp senast och hittar Karlstedt plankan här kan ekipaget få ett bra smyglopp, The Supremes blandar och ger en del i prestationerna men kan springa om hon sköter sig, samt What love can Do som äntligen fick vinna senast och som dessutom gjorde det i bra och överlägsen stil.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Åby: "Sköter han sig tror jag fin chans"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson