Två tredjedelar av finalfältet i Svensk Uppfödningslöpning är utsedda. Och den som ska slå Nugget’s Face måste vara bra.

Två uttagningslopp till tvååringarna största test, Svensk Uppfödningslöpning, avverkades på Jägersro under tisdagsaftonen. Christoffer Erikssons Nugget’s Face imponerade återigen då hon tog hem det första försöket.

Och det blev ingen enkel inledning för Classic Photo-dottern. Nugget’s Face fick inleda i tredjespår och det var först med varvet kvar som hon släpptes fram och fick överta ledningen. Då hade första 500 passerats på 12,6. Varvet fortsatte sedan efter 13,3 men inte bekymrade det ledarinnan.

Genom slutsvängen stack Nugget’s Face ifrån och ledningen drygades bara ut upploppet ned. I mål var segern överlägsen. Det på ännu en topptid: 1.14,3a/1640. Segern togs med åtta tiondelar till godo på tvåan Caligula F. (tränad av Helena Burman). Med till final också Tiberius F. (också Burman) och M.T. Imeasygoing (Katarina Palm).

Om det var favoritseger i det första försöket så skrällde det till i det andra. Inte särskilt mycket mindre imponerande för den sakens skull dock.

I ledningen gick Denim Boko med sin tränare Per Nordström vid spakarna. I dödens löpte Poochai, tränad av Svante Båth, körd av Stefan Söderkvist. Loppet skulle också handla om dessa båda, särskilt som loppets favorit Donna di Quattro galopperat bort sig redan i startögonblicket.

Denim Boko och Poochai stred sida vid sida upploppet ned men precis på linjen fångade den senare in ledaren och vann med knapp marginal. Segertiden skrevs till 1.14,9a/1640. Poochai (e. Make It Happen) tog här andra segern i tredje starten. Med till final också Celebrity Lane (Christoffer Eriksson igen) samt Marquis Ås (Tomas Malmqvist).

Det tredje och sista uttagningsloppet körs i kväll på Solvalla. Finalen körs på Jägersro den 24 november. Då med 600 000 kronor till vinnaren.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistikanalys V86 Solvalla

Statistikanalys V86 Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

Det är inte ofta man får se enprocentare bestämma i täten, men i onsdags hände det. Och då höll den in i mål också – 2 Gigant Girl i V86-3. På förhand chanslös förstås, om man inte hade räknat ut att det var spetshästen. Den har alltid bäst chans. I snitt vinner de 40-45% sådär – om det är en favorit i ledningen överstiger chansen 50%, annars är den något lägre. Även de ”chanslösa enprocentarna” har påfallande hög segerchans de gånger de går i spets. Egentligen är det konstigt att det inte krigas mer om spetspositionen, än det görs. En bidragande anledning är säkert, att det finns ganska fina pengar att hämta på att bli tvåa-trea bakom en spetshäst också.

Senast vanns alla lopp från spets, fram till dess att det blev ett långlopp med tillägg. Det mönstret har återkommit de senaste veckorna, det behövs sådana lopp för att någon annan än spetshästen ska vinna. Några (data?)skickliga spelare har insett detta; det uppmärksammades i Expressen och Ronden hur kraftigt vinnaroddset på 3 Orione Spin, som vann sista V86-avdelningen, sjönk efter halva loppet då kusken kört sig till ledningen. 11 gånger blev till 8! I flera år har man kunnat följa, hur det är just spetshästen som sjunker i odds under loppens gång, inte någon annan. Travronden fortsätter: ”Och i amatörloppet dök spetsvinnande Southwind Tequila och Louise Medelberg från 52/10 till 42/10 under loppets gång när hon lyckats försvara ledning från innerspår bakom bilen. Vinnarspelets omsättning i de här två loppen var 689.000 respektive 207.000 kronor, så det är liksom inga sent ivägtryckta 500-kronorsbongar via ATG-konton som ligger bakom de här tydliga oddsänkningarna på just hästar som ’råkar’ hamna väldigt bra till i loppen…”

 

V86-1: Autostart, medeldistans, 8-hästarslopp

Dags att dela ut gratispengar igen. 150 000 i förstapris, ändå anmäls bara åtta hästar. Det körs galet mycket årgångslopp helt enkelt, det finns inte en chans för hästmaterialet att räcka till. Årgångshästarna springer in massor av pengar, och får sedan svårt att hävda sig som äldre.

Tyvärr har lopptypen varit vanlig, och blir allt vanligare. Tacksamt för hästägarna givetvis, men för spelarna är det inte lika kul. Spetshästen vinner i regel, i 55% av fallen närmare bestämt. Streckfavoriten vinner något mer sällan, 45%. Bland spåren utmärker sig 4 som det bästa.

2 Angelo och 6 On Track Piraten möttes i Tyskland nyligen. Den senare vann som bekant loppet, Angelo blev lämnad med sådär hundra meter efter en vilsam löpning i 3:e invändigt. Deras inbördes styrkeförhållanden avslöjades tydligt. Att 2 Angelo rankas tvåa här, visar vilken bra spik 6 On Track Piraten är. Han tävlar bara mot sig själv, vinner om han är frisk.

V86-2: Autostart, medeldistans, 2-åringslopp

Ännu värre än föregående lopp. Roligt för hästägarna som får pengar redan när hästarna bara är två år, men spelvärdet är obefintligt.

5 Re Doc blir nog omgångens största favorit, och sådana brukar infria inom V86-spelet. Han har haft tur och lottats till bästa spåret också. Andrahandaren 8 Västerbo Loveboat har aldrig förlorat och är förstås motbudet. Liksom föregående lopp ojämnt och utan spelvärde.

V86-3: Autostart, medeldistans, hög mellanklass

Betydligt bättre spelvärde än i tidigare avdelningar. Spelarna brukar ha svårt att hamna rätt när det är sådan här proposition, favoriten vinner påfallande sällan. Andrahandaren har generellt den bästa chansen, och anmärkningsvärt många lopp vinns från bakspår.

Det brukar alltså vara jämna lopp i den här klassen, men så blev det inte den här gången. Det finns en häst som kommer med god form, 4 Good Speed, medan resten är formlösa eller inte har startat på länge. 4 blir därmed en sällsynt stark favorit, vilket förstås är positivt för infriandechansen. 62% av de favoriter som faktiskt vinner gör det från ledningen, så det är viktigt att räkna på löpningsförlopp. Favoriten har bra spår, kommer han tidigt att släppas till spets? Tror man det har man funnit ännu en bra spik.

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass

Något jämnare lopp än de tidigare, men ändå mer ojämnt än normal vid aktuell proposition. Redan vid en snabb genomgång kan man stryka 2, 3, 4, 8, 10, 15 som chanslösa.

1 Arctic Gentleman kan väl egentligen inte heller vinna, men han är ändå intressant på spelet. Han har gått i rygg ledaren fyra gånger i rad, och nått placeringarna 3-2-6-3. Läget borgar för ännu en vilsam, incädig resa – man kan chansa med att spika honom som trea på Trio-spelet. Trolig oddshöjare, eftersom triospelarna följer vinstchanserna lite onödigt mycket och vinstchansen för 1 är ju mycket liten. Däremot är platschansen stor.

Det är inte så vanligt att streckfavoriten har bakspår. Det har hänt 11 gånger tidigare, och bara en av dessa har lyckats infria. I vanlig ordning gäller det att ta sig till ledningen, även i den här typen av lopp är det i den positionen som de flesta favoritskapen infrias. Det kan tyckas som en svår uppgift från spår 9, men det behöver det inte vara. De bästa kuskarna på Solvalla brukar inte krångla till det för varandra, om Örjan bara kör offensivt ska det nog gå bra. 9 har för övrigt vunnit de två lopp han gått i ledningen, men förlorat de två lopp han inte gjort det.

Statistiken visar att favoriten infriar till 18%, men läget får trots allt sättas på minuskontot. Andrahandaren har den enskilt bästa segerchansen, men man behöver rank 1-9 för att vara säker. Det verkar stämma bra; det finns ju sex chanslösa i loppet.

V86-5: Autostart, medeldistans, 12-hästarslopp. Struken: 6.

Zzzz… ännu ett årgångslopp. Den höga förekomsten av årgångslopp är den huvudsakliga orsaken till att favoritfrekvensen på V86-spelet är så hög, 40%. Inom andra spelformen ligger den normalt på 33-35%.

3-åriga och låg klass är det också. Massor av likadana lopp har körts tidigare. Favoritfrekvensen är den lägsta bland alla former av årgångslopp, bara normala 1/3. Bästa spåret är 5, som ger förtjänst om man spelar det varje gång. 40% av loppen vinns från ledningen, det är strax under snittet.

Favoriten vinner lite oftare, 38%, när det som nu är ett renodlat stolopp. Som vanligt blir spetsstriden avgörande, det är från ledningen de flesta favoritskap infrias, trots att ledningen är något mindre viktig här än i andra lopp. 4 Chinchina Boko har gått i ledningen två gånger och vunnit båda (också de enda lopp hon vunnit). Från bra spår är hon favorit att spetsa igen; dels har hon visat startsnabbhet och dels gör favoritskapet i sig, i kombination med etablarad kusk, att hon sannolikt släpps till spets oavsett. Ännu en favoritspik!

V86-6: Lopp med ett tillägg, medeldistans, hög mellanklass

Snarlikt V86-4 men lite bättre hästar, eller det borde vara det i alla fall. Här finns en mängd hästar som har så låga startpoäng att de normalt inte kommit med i sådana här lopp. Halva fältet har inte presterat något på evigheter – man finner dem i botten av turordningen: 2-15-11-9-13-1-12. Här agerar de bara rundningsmärken, man kan lätt stryka halva fältet direkt.

Det här ser ut att bli omgångens mest öppna lopp, i Spelarnas ögon. Favoritens grundchans är bara 12%. Man finner en liten tyngdpunkt för vinnare rankade 3-4 på strecken, de tar hem 40% av loppen. Lägger man till de som rankas 5-7 så får man in vinnaren i de flesta fall. Fler än åtta behöver man inte strecka i alla fall, många är ju statister.

34% av loppen vinns från ledningen och 6 Max Vox är spetsfavorit, den är nog mest spelintressant.

V86-7: Autostart, medeldistans, stolopp. Struken: 9.

4 Hyacint har inte varit bra på länge, men här blir hon favorit på att hon ser ut att kunna ta ledningen. Hon har dock förlorat från spets i enklare sällskap två gånger tidigare, och har inte visat någon blixtrande form, så nog kan det vara en favorit i fara.

Statistiken visar att favoriten och andrahandaren startar med jämngoda chanser, och tillsammans segrar i en knapp majoritet av loppen. En knapp minoritet av loppen vinns av rank 3-8 med inbördes ganska jämna chanser.

Spårstatistiken visar inte så tydliga mönster. 5 är bäst och 12 är sämst, men det är mindre skillnader än man ser i många andra typer av lopp.

V86-8: Klass I, autostart, medeldistans. Strukna: 2, 8.

Ett rikstotolopp avslutar. Favoriten blir ganska stark och statistiken talar om en grundchans om 45%. Startspåret långt ute på vingen reducerar möjligheterna en aning.

Innerspåret går bättre i sådana här lopp än i många andra, men bästa spåret är förstås 5. Båda dessa ger vinst vid regelbundet vinnarspel.

Sammanfattningsvis ser det ut som en omgång som inleds favoritbetonat, och det finns risk att det fortsätter så då loppen är ganska ojämna. Men det är väl ändå i avd 4, 6 och 7 man bör lägga garderingarna i första hand. Tyvärr är det nog många som spelar precis så också, det är inte den allra mest spelbara V86-omgången. Å andra sidan behövs det så lite, för att det ska bli bra utdelning på det här spelet.

 

/Jens Sjödén

Mejl: mailajens@yahoo.se 
Jens Sjödén
 ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Bazire pausar för operation
Nästa nyhet
Bazire pausar för operation

Bazire pausar för operation

Jean-Michel Bazire har kommit igång riktigt bra efter sin frånvaro. Men snart blir det ett nytt uppehåll för mästerdrivern.

Det var i somras som Jean-Michel Bazire tvingades till en högt ofrivillig frånvaro från tävlingssulkyn efter att olyckligt drabbats av en stroke. Men comebacken kom tidigare än de flesta vågat hoppats.

Och det har gått bra. Under måndagens tävlingar på Vincennes segrade Bazire tre gånger, samtliga med egentränade förmågor.

Från den 19 november kommer fransmannen dock att ta en ny paus. Då ska han nämligen ett blodkärl opereras. Den efter operationen följande vilan gör då att Bazire måste avstå tävlingar i ett par veckor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lutfi Kolgjini extremt populär i Rikstravet
Nästa nyhet
Lutfi Kolgjini extremt populär i Rikstravet

Lutfi Kolgjini extremt populär i Rikstravet

Rikstravet fortsätter att vara mycket populärt. Allra populärast var Stall Skåne. De tusen andelarna såldes slut på fem minuter!

Många vill vara hästägare hos Lutfi Kolgjini. När försäljningen till nästa års Rikstravet påbörjades under måndagen var det en minst sagt strykande åtgång.

Klockan 10.00 släpptes försäljningen. Klockan 10.05 var de tusen andelarna i Lutfi Kolgjinis Stall Skåne slutsålda.

Även Stall Stockholm, managerat av Per Lennartsson var extremt populärt. Tolv minuter tog det innan stallet var fulltecknat.

Slutsålt under första dagen blev även Halland, Uppland, Göteborg och Gästrikland. I övriga stall finns fortfarande andelar till salu. I nuläget, tål att tilläggas.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Opitergium åter i fin stil
Nästa nyhet
Opitergium åter i fin stil

Opitergium åter i fin stil

En av Sveriges bästa fyraåringar är tillbaka i gott slag. Opitergium hade lekstuga på Kalmartravet under måndagskvällen.

Efter att ha imponerat stort under säsongen hade Opitergiums senast insatser varit mer åt det tveksamma hållet. Men vid måndagens tävlingar i Kalmar var Kolgjini-travaren tillbaka i fin stil igen.

Adrian Kolgjini skötte tömföringen bakom Opitergium som inledde som fjärdehäst. Brigadoon övertog ledningen tidigt, passerade första 500 efter 11,5 men strax senare körde unge Kolgjini till på utsidan och satt i spets efter drygt 700 meter.

Väl i front kunde Opitergium dämpa farten, 15,5 på varvet, men in genom sista sväng skärptes tempo betänkligt – och ingen av motståndarna förmådde haka på.

Pine Chip-sonen sprintade undan i läcker stil över upploppet och vann smått överlägset på 1.14,5a/2140, en seger som betalade 100 000 kronor.

Det här var Opitergiums åttonde seger i tolfte starten i år, ett år som inbringat närmare 1,3 miljon intravat. Bakom avslutade Oliver Kronos fint till andraplatsen före dödenstravande Alfas Da Vinci, båda noterade 14,9.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tisdag: V4-tips till Färjestad

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson