Efter en riktigt stark fjolårssäsong har det gått tyngre i år för Local Conch. Kanske är monté lösningen för den danske stjärnan?

Dansktränade men svenskägde stjärnan Local Conch hade en grym säsong 2011 med deltagande i flera storlopp samt en imponerande seger i Sweden Cup. I år, som nioåring, har det emellertid varit blekt med framgångar. I söndags slutade han trea i ett snabblopp i Århus.

Men inför nästa år kanske tränaren Flemming Jensen provar något helt nytt för hästen. En satsning under sadel kan bli aktuell.

–  Han har börjat bli gammal. Därför provar vi nog något annat. Kanske kommer han testas i monté nästa år; han har ju den rätta storleken och för att vara montéhäst och fungerar fint för ryttare i träning så det är värt ett försök, säger Jensen till travservice.dk.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Melander och Lundström – extrema vinnare

Melander och Lundström – extrema vinnare

Stefan Melander och Catarina Lundström har hästar som duger över alla distanser. Det bevisades på Solvalla då båda extremloppen togs hem av tränarparet.

Extremlopp förgyllde Solvallas V86-meny under onsdagskvällen. Ett extra kort och ett extra långt ingick i agendan. Båda gick till Melander/Lundström.

Det hela inleddes med Timetosaygoodbye i Armbro Keepsakes Lopp över supersprinterdistansen 1140 meter. Och med Örjan Kihlström vid spakarna tog Timetosaygoodbye kortaste vägen till mål genom att hålla upp ledningen från innern och sedan aldrig släppa någon förbi sig.

Mathilde Tröjborg kämpade på det som gick i dödens hela vägen men kunde aldrig komma förbi Timetosaygoodbye som noterades för 1.08,8a/1140.

I årets längsta lopp på Solvalla, Fyra Kilometer, var det Stefan Melander själv som lotsade in vinnaren. I långloppet ledde på start stående King Express de första tre varven men när fältet drog in över sista bortre långsidan blev det körning bakifrån.

Pitch Command susade fram och övertog men fick snart Global Manhattan och Åke Svanstedt över sig och denne fick greppet in mot upploppet. Men bakom lurade Saston och ”Tarzan” och styrkefenomenet kunde lekande enkelt koppla segergreppet till slut. Segertiden skrevs till 1.15,3/4080 meter.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Solvalla
Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Solvalla

Statistikgenomgång V86 Solvalla

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Solvalla.

V86-1: Autostart, 1 140 m

En udda distans. Generellt är startspårens betydelse större ju kortare distansen är, och det syns också i statistiken över de tolv lopp som avgjorts på Solvalla det här seklet. Fyra gånger har hästen med spår 5 vunnit, och tre gånger spår 4. Det har varit mindre betrodda hästar vid flera tillfällen, så oddsnivån på vinnarna har varit hög och vinstgivande.

Statistikinsatta vet att just spåren 4-5 är bäst, men den allmänna uppfattningen säger ”ju lägre desto bättre”. Spår 1 har inte vunnit någon gång, från spåren 2 och 3 har varsin seger bärgats, men båda de vinnarna var favoriter. Låga spårnummer blir alltid överspelade, och mönstret blir tydligare ju kortare distansen är.

Tittar man i de något längre loppen, de över 1640 m (för att underlaget är mycket större där), finner man att 11% av dessa slutar med att spår 1-hästen har tagit ledningen och vunnit. Oftare än så är det inte; i tidningstipsen får man ofta bilden av att den chansen överstiger 50%.

I det senast avgjorda rikstotoloppet, V75-7 i lördags, såg man ett exempel på varför även startsnabba och hårt betrodda hästar förlorar från spår 1. Truculent blev påkörd av en konkurrent i spetsstriden. Exakt samma sak hände 1 Timetosaygoodbye senast han hade spår 1 på Solvalla, i mars. Den gången var det I Saw You som bokstavligt talat tog ledningen, och vann.

Totalt har favoriten haft spår 1 vid elva tillfällen i karriären, och spetsat i sex av dem. Men det är förstås lite tuffare nu när motståndet hårdnat.

V86-2: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp

Och riktigt låg klass, det finns en maxgräns vid 100’ insprunget. Det har körts massor av likadana lopp tidigare på Solvalla, så det finns en pålitlig statistik.

Favoriten vinner genomsnittliga 1/3 av loppen. Rank 2-3 segrar tillsammans något oftare, 4 gånger av 10. Återstående vinnare är jämnt spridda i rankingintervallet 4-11.

Favoriten 1 LK har aldrig förlorat, och generellt är det inte så lönsamt att gå emot sådana hästar. Nu ligger dock tränaren lägre än lågt, han mer eller mindre ”lovar” att förlora loppet genom att släppa ledningen och bli fast. Hästen har bara vunnit från ledningen.

Det senare gäller förstås de flesta hästar, bl a andrahandaren 2 Time Machine. Han har bara vunnit 2 lopp av 12, men givetvis just de gånger han nått ledningen.

4 Digital Ink har tävlat med skor fem gånger, då utan framgång. Men två gånger har man plockat av skor, då har det blivit lätta segrar båda gångerna. Bäst att kolla balansen idag… Startsnabb + bra spår är ++

Spåren är lite mer viktiga i årgångslopp än annars. Låga spårnummer är gynnade, men överlägset bäst är förstås 5. Här gör 5 Conrads Voldemort första starten för Svanstedt efter ett övertygande kval. Given tipsetta!

V86-3: Autostart, medeldistans, hög mellanklass

Spelarna brukar ha svårt att hitta rätt i lopp av den här propositionen. Aktuell klass tillhör de jämnaste.

7 Tidied Accelerator ser ut att bli omgångens största favorit. Riktigt stora favoriter har ett infriande om 21% i den här klassen. Startspåret ska rimligen innebära ett minus.

Favoriten har varit bra fem gånger i rad. Tre gånger har han vunnit, och då har han varit oerhört bra. Är han så bra igen, vinner han förstås det här loppet. Men han har blivit trea två gånger också, och då varit mer ”normalbra”. Det är inte lätt att veta vilken sida han vaknat på idag.

Generellt är bakspåren gynnade i sådana här lopp. 10 Aloe Vera (3%) och 11 Nimbus Hackstable (3%) kommer båda i toppform och är streckfynd under rådande omständigheter. Det räcker ju med att ”bara” favoriten kommer bort…

V86-4: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp

Det här loppet är något av omgångens nyckellopp. I en favoritbetonad omgång har även 1 Orderly en god segerchans, men i sådana här stolopp med tillägg kan det komma riktigt stora skrällar ibland, och det kan nog behövas både en och två sådana idag för att utdelningen ska bli ok. Senast vann 6 streckfavoriter, och det blir säkert minst 4 idag också.

Statistiken visar att storfavoriter i de här loppen infriar till 38%, men det är en fördel att favoriten står på startvolten, chansen överstiger säkert 4/10.

Bland skrällarna är 9 I Love Stacys Mom (5%) värd att nämna. Ur statistiken finner man, att 2 av 10 vinnare är rankade i intervallet 7-9. De spår som lyckas tydligt bäst är 2 och 7 (på startvolten).
V86-5: Autostart, medeldistans, 3-åringslopp. Struken: 8.

Samma proposition som V86-2 och samma statistik gäller förstås. Här kan man lite kort konstatera, att 2 Down Force kan vara den kanske bästa spiken i en mycket favoritbetonad omgång. Huvudsakligen på grund av, att han till skillnad från flera andra av omgångens favoriter, har en mycket god chans att sitta i ledningen.

V86-6: Lopp med flera tillägg, 4 km

Här finns också en bra favorit och tänkbar spik i 11 Saston. Han vann det här extremloppet ifjol, men då hade han två tillägg (nu är det fyra), och kunde tidigt köra sig till ledningen. Spetshästen har vunnit detta lopp 4 gånger på 11 år, det är med andra ord samma frekvens spetsvinnare som det andra extremloppet, V86-1, som avgörs över bara en km.

V86-7: Autostart, kort distans, mellanklass. Strukna: 2, 7.

6 och 11 hade en bättre uppgift i nästkommande lopp, enklare motstånd och högre förstapris, men startpoängen räckte inte för att komma med där.

Det bör vara omgångens två öppnaste lopp som avslutar. Favoriten 3 All American Candy är dock knappast felvald. Han vann lätt senast, och spetsade då till  och med från spår 1. Nu har han sppr 3, betydligt enklare att ta ledningen från. Mycket talar förstås för att han kan leda hela vägen igen, men motståndet är lite tuffare nu och förutsättningarna med 1640 och autostart gör att skrällrisken åtminstone finns där.

Spår betyder mycket i så här jämn klass. De gynnade är 5 Star Brodde och 6 Paired.

V86-8: Klass I, autostart, kort distans

De här loppen är spelintressanta. De är ofta öppna på förhand, men i slutändan är det någon med toppspår som vinner. Det spelar ingen större roll hur de ligger rankade, vilket innebär att man ibland hittar riktiga fynd. Blir det 2 Milan Töll (11%), 4 Ninepoints Charlie (10%) eller 5 International (1%) den här gången? Svårt att säga, men vi tar alla och håller tummarna för den sistnämnde givetvis.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Svanstedt mest omskriven i medier
Nästa nyhet
Svanstedt mest omskriven i medier

Svanstedt mest omskriven i medier

Åke Svanstedt är landets överlägset mest omskrivna travpersonlighet. Det visar en nyligen genomförd undersökning.

Det är analysföretaget Retriever i samarbete med TT som varje år genomför en undersökning om vilka som de mest omskrivna idrottspersonligheterna i svenska medier.

Fotbollspersonligheter, givetvis med Zlatan Ibrahimovic i överlägsen ledning, skrivs det om mest. Zlatan omskrevs hela 36 365 gånger under det senaste året i svenska medier.

Men även travtränaren Åke Svanstedt platsar på topp 20, nämligen 19:e plats som nämnd i medier 6019 gånger under samma period. I fjol intog Svanstedt plats 20 på samma lista.

Topp 10:

1 Zlatan Ibrahimovic (fotboll), 36 365
2 Erik Hamrén (fotboll), 18 891
3 Charlotte Kalla (skidor), 8 831
4 Olof Mellberg (fotboll), 8 754
5 Ola Toivonen (fotboll), 8 671
6 Henrik Lundqvist (ishockey), 8 302
7 Anders Svensson (fotboll), 8 107
8 Rolf-Göran Bengtsson (ridsport), 8 074
9 Viktor Fasth (ishockey), 7 905
10 Johan Elmander (fotboll), 7 477
19 Åke Svanstedt (travsport), 6 019

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Två svenskar mot Orsi Mangelli
Nästa nyhet
Två svenskar mot Orsi Mangelli

Två svenskar mot Orsi Mangelli

De första anmälningarna till italienska storloppet Orsi Mangelli är gjorda. Två svenska hästar ämnar prova lyckan i år.

Det är den 1 november som treåringsklassikern Orsi Mangelli avgörs på San Siro-banan i Milano. Nitton hästar är anmälda till racet och däribland två svenskar.

Den blågula fanan försvaras av Svante Båth-tränade Quid Pro Quo samt Stefan Melanders Nato Dream. De kommer få tampas med bland annat överlägsna Derbyvinnaren Pascia’ Lest.

Ett flertal svensktränade hästar har tidigare segrat i storloppet, senaste i raden var Adrian Chip som vann med Robert Bergh 2007. Den samlade prissumman är i år 209 000 euro och distansen återgår till nygamla 2100 meter med bilstart.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Maharajah tillbaka - kvalar på onsdag

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson