Sebastian K. vs Raja Mirchi. Det var vad Svenskt Mästerskap handlade om på förhand. En glänsande Raja Mirchi vann på knockout.

Sedan Sebastian K. flyttat från Lutfi Kolgjini till Åke Svanstedt har hästen i stort sett vunnit allt, senast finalen i Trotting Masters. Men när Svenskt Mästerskap avgjordes på Åby under lördagen var det just Kolgjini som slog sin forne adept – Raja Mirchi var förkrossande fin.

– Det känns oerhört tillfredställande. Jag har sagt hela veckan att vi skulle få set ett stort lopp; jag älskar Sebastian K. men nu ville jag bara slå honom. Raja Mirchi behöver något lopp till i kroppen – sedan kommer han vara på topp. Och förhoppningsvis kan jag fortsätta att drömma om Prix d’Amerique som har varit målet hela tiden, sa Lutfi Kolgjini efter SM-segern.

Snabbast när bilen släppte var Noras Bean men utifrån kom Raja Mirchi flygande och fick strax överta. Mysterious var den som fick den otacksamma positionen i dödens medan Åke Svanstedt placerade favoriten Sebastian K. som trea i andraspår, allt medan Raja öppnade 500 meter efter 11,9.

Caballion, som galopperat från start, hade nu hämtat in markförlusten och lades av Fredrik B Larsson som sista häst utvändigt. Högst temporärt. När 1900 meter återstod sändes Caballion iväg i tredjespår och kom mycket snabbt fram i spåren. Så snabbt så att Kolgjini inte ens svarade när Larssons fux lade ett anbud på tätpositionen.

Caballion gick hastigt och lustigt från sista till första häst men Raja Mirchi kom direkt ut i andraspår och fick kliva fram och överta ånyo när lite mer än 1200 meter kvarstod. Strax därpå tog Svanstedt till orda och styrde fram Sebastian K. mot dödens där han hamnade när lite mer än varvet var kvar.

Över sista bortre drogs så tempot upp framme i täten men någon rätsida på ledaren skulle Sebastian K. aldrig få. När fältet svängde in i sista kurvan tackade Raja Mirchi för sällskapet, satsade allt på ett kort och stack undan med några längder. En taktik som visade sig helt befogad. Avståndet drygades ut och den femårige Viking Kronos-sonen kunde ta emot publikens jubel upploppet ner.

Segertiden blev 1.13,0a/2640. Den snabbaste vinnartiden i SM:s historia och dessutom en tangering av det svenska rekordet för femåriga och äldre. Noterbart dock att Maharajah travat 12,8 som fyraåring i Derbyt.

Det här var ”Luddes” andra SM-seger, tidigare har han vunnit med Tout ou Rien 2003. I dag slutade Caballion tvåa, vilket med tanke på startgaloppen var en strong prestation, tredjepriset tillföll Global Investment. Sebastian K. slutade sexa i mål. Förstapriset var 600 000 kronor.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Vass Hot Tub i Monté-SM

Vass Hot Tub i Monté-SM

Gammal är äldst. Tolvårige Hot Tub var bländande fin då han segrade i Monté-SM tillsammans med Linda S Hedström.

En kvarts miljon kronor utgjorde förstapriset i Monté-SM som inledde Åbys tävlingar under lördagen. Marcus Öhman-tränade åttafaldige miljonären Hot Tub satte ”ungdomarna” på plats.

Klar favorit i loppet var Posion Composite som med Åsa Svensson i sadeln höll upp ledningen från innerspåret. Rock Me placerades i rygg ledaren medan Hot Tub gled fram som första häst i andraspår.

När fältet styrde in på sista varvet tänjde Posion Composite på stegen och gick ifrån med några längder och såg i det ögonblicket mycket svårslagen ut. Men mitt på sista bortre långsidan var läget plötsligt ett annat; Rock Men gick ut i andraspår och i tredje anföll Hot Tub för fulla segel. Ledaren hade inget försvar och Hot Tub forsade över och övertog 400 kvar.

Samtidigt felade Rock Me bort sig och Hot Tub kunde försvinna ifrån till överlägsen seger över upploppet. Linda S Hedström sträckte handen i skyn då segern var klar på 1.13,8a/2140. Precious Metal avslutade bra som tvåa medan Emelie Knutsson lotsade in Ekets Patrik som trea.

Hot Tub som tidigare i år vann Olympiatravsmontén tog här sin andra raka Monté-SM-titel.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Björn Goop champion i Åmål
Nästa nyhet
Björn Goop champion i Åmål

Björn Goop champion i Åmål

I förra veckan kirrade Björn Goop championatet på Årjäng. I dag förlängde han även abonnemanget på samma titel i Åmål.

Björn Goop hade fyra segrar upp på Mikael J Andersson inför fredagens lunchtrav som var Åmålstravets avslutande för säsongen 2012. Mikael J knep, liksom trean Magnus Jakobsson, två segrar under tävlingsdagen medan Goop nöjde sig med en fullträff. Det räckte emellertid gott för att fixa kuskchampionatet.

Björn Goops segrare under dagen var storfavoriten Angel of Postman. Därmed stannade han på totalt 15 viktorior. Mikael J Andersson 12 och Magnus Jakobsson 10.

Det här var Björn Goops elfte kuskchampionat på Åmålstravet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tamla Celeber mot Kanadastart
Nästa nyhet
Tamla Celeber mot Kanadastart

Tamla Celeber mot Kanadastart

Efter två lopp utan framgång i USA styr Tamla Celeber nu kosan mot Kanada. Allt är okej med hästen menar Roger Walmann som nu satsar mot Breeders Crown.

Svenska stostjärna Tamla Celeber har gjort två starter på amerikansk mark. Det dock utan större framgångar. Senaste framträdandet kom i helgen då hon inte räckte i Allerage Farms stoklass på The Red Mile.

– Vi har tagit prover på henne igen och hästen är okej. Dock hade hon ju inte alls kunnat förberedas på det sätt man hade önskat inför loppet och därmed tycker jag att hon är ursäktad för insatsen i söndags, säger Roger Walmann till courant.se.

Därför satsar man nu vidare med Tamla Celeber i Kanada. Det tilltänkta loppet är Breeders Crown som körs på Woodbine och det har hela tiden varit ett av hästens stora mål under Amerikaäventyret. Tanken är att Örjan Kihlström ska åka över och köra Tamla då.

– Jag tror att hon varit med om en rejäl formsvacka efter allt resande. Med tre veckor till nästa start hoppas jag att hon tar sig ur den och gör ett bättre lopp nästa gång. Tanken är iallafall att vi skall starta i Toronto den 27 oktober.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Tips till V4 Åmål!
Nästa nyhet
Tips till V4 Åmål!

Tips till V4 Åmål!

Omgången:

Åmålstravet avslutar tävlingssäsongen med lunchtrav och det är en på förhand inte särskilt svårlöst V4-omgång som den dalsländska ovalen dukar fram. Nyckelkusken är, som så många gånger förr, Björn Goop som får tipsförtroendet i två av de fyra avdelningarna. Det lär bli flera stora favoriter och dessa är också befogade, varför en mångkupong ser ut att vara bästa lösningen av V4-rebusen.

Spiken

2 Angel of Postman (V4-2) känns mer än ett huvud högre än sina konkurrenter här och det finns egentligen inget som går att klaga på. Förutsättningarna är helt perfekta och det är ett högst trolig scenario att hästen leder det här från start till mål.

Rysaren

11 C. Fina (V4-1) har faktiskt inte så tokig form och ledde väldigt länge senast även om hon till sist ”bara” blev fyra. Här kommer Lady Beyonce bli stor favorit men då den bara har en start innanför västen kan det vara prisvärt att gardera upp. Bjuds C. Fina en förmånlig resa kan hon skrälla till då loppet är öppet bakom den förmodade favoriten.

V4 Systemförslag

V4-1) 2,3,4,5,8,11 (1-10)
V4-2) 2 Angel of Postman (5-3)
V4-3) 4,9,12 (10-8)
V4-4) 1,5 (8-7)

36 rader x 10 = 720 kronor

Dubbeln Spelförslag

2 Angel of Postman – 12 Raggmunken

1 rad x 500 kr = 500 kronor

LOPPANALYSER:

V4-1

Spetsanalysen: Rite On Dream har visat sig snabb ut från början och är i regel med där framme varje gång. Emellertid känns hon som en häst som kanske hellre väljer vinnarhålet och ett tidigt släpp är troligt. Tänkbart är då att Björn Goop är resolut och får överta med Lady Beyonce.

Loppanalys: 2 Lady Beyonce har bara gjort en start i karriären och det resulterade i seger. Det treåriga stoet löpte mestadels i andra utvändigt, gick till attack på sista bortre och höll farten riktigt fin hela vägen in i mål. Måhända är hon orutinerad men hon kan i vilket fall skryta med något som ingen annan i loppet kan: en seger. Andraspåret är såklart perfekt och känslan säger att hon kan få överta ledningen här och bör därmed ha en klart bra chans till ny seger.

Men att tipsettan blott har en start innanför västen gör det ju lämpligt att på ett större system gardera upp och då är 8 Laptop Broline given. Hon har hunnit med två starter efter vila och visat riktigt fin form. Senast avslutade hon bra från rygg ledaren och slutade tvåa på Bjerke. Hon är kvick från början och kan köra sig till ett lämpligt slagläge åttondespåret till trots.

3 Rite On Dream har kanske inte visat perfekt moral hittills i sina starter men kompenserar med startsnabbhet. Och det är som bekant guld värt på Åmål. Jag tror det kan bli vinnarhålet här och med lucka plus lite hjälp på vägen kan första segern komma nu.

4 Power To Love och 5 Andalucia är båda hästar med klart duglig kapacitet för att segerstrida i dylika sammanhang men båda uppvisar också en ganska hög kvot av galopper. På rätt humör här och om tipsettan kommer bort är de segeraktuella.

A: 2. B: 8-3-4-5-11. C: 1-10-6-9.

 V4-2

Spetsanalysen: Bally’s Smash är kvick ur boxarna liksom Angel of Postman. Skulle den förstnämnde lyckas hålla ut favoriten lär rygg på densamme ändå vara den optimala positionen varför det mesta talar för Angel of Postman i spets.

Loppanalys: 2 Angel of Postman bör han en toppchans här. Det har blivit sex segrar hittills i år för holländaren och formen är riktigt fin. Senast på Åby höll han stilen bra som trea och kom dessförinnan med tvåa raka viktorior i härlig stil. Motståndet räds femåringen knappast här och det ser ut att bli ledningen per omgående. En jättechans och en given bank.

Vill man spekulera i favoritfall är kanske 5 King Cobol mest intressant. Fjorton starter utan seger i år men valacken kämpar på bra och håller sig i regel där framme och strider. Aarum lär ge honom en fin position här och om tipsettan gör bort sig kan det bära hela vägen.

3 Nelle Value har heller inte beträtt vinnarcirkeln på länge och är egentligen inget allvarligt hot mot Angel of Postman. Men hästen har avslutade riktigt gott i skymundan på sistone och från ett prima tredjespår är han med där framme här.

1 Bally’s Smash hade ett väldigt trevligt fjolår med bland annat en skrällseger på V75. I år har det blivit sämre utdelning men kapaciteten finns ju där ändå. Innerspåret lär innebära en fin möjlighet till rygg på ledaren (som vi då utgår från är Angel of Postman) och sämre förutsättningar går att finna.

A: 2. B: 5-3-1-11-7. C: 9-8-6-4-10-12.

 V4-3

Spetsanalysen: Svårtbedömt i den initiala spetsstriden. Rolexson och Eldna har visat prov på viss startsnabbhet men om Tekno Jerkmin prickar starten är den kanske mer intresserad av att anföra. Inför slutvarvet är det troligt att bakhästarna, Raggmunken och Kolnes Viktor avancerat fram och kanske rentav övertagit.

Loppanalysen: 12 Raggmunken ser ut att ha en riktigt fin uppgift här, de dubbla tilläggen till trots. Den Åbytränade åttaåringen är van betydligt värre motståndet än detta och har gjort det bra i stort sett varje gång på sistone. Raggmunken var helfin vid segern på Årjäng, följde upp med vinst på Bjerke och senast på V75 galopperade han på frammarsch in i sista sväng men ställde sig och reparerade gott. Det lär bli offensivt tidigt här och jag tror att utan jättestrul kommer han att svepa runt fältet här.

Motbud saknas emellertid inte. Första motkandidat torde vara 9 Kolnes Viktor som är ständigt påpassad i de här sammanhangen. I år har han tävlats i Norge men lär ha en angelägen avsikt då han nu dyker upp på Åmål. Klaffar allt lär han vara med och slåss om segern, särskilt som om han vinner positionskriget med Raggmunken.

4 Tekno Jerkmin är värd att bevaka ordentligt också. Det är en häst som förvisso ofta visar galopp men vid sina felfria framträdanden uppvisar fyraåringen goda kunskaper och det resulterade exempelvis i en fin seger på Årjäng i somras då han vann lätt trots sista varvet i dödens.

A: 12. B: 9-4-10-8. C: 3-1-5-6-11-7.

V4-4

Spetsanalysen: Både Conrads Winner och Mazzolo har visat fin startsnabbhet och trion är nog alla sugna på ledningen här. Möjligen kan Conrads Winner ha en initial fördel från innerspåret.

Loppanalysen: Sebastian K:s lillebror och förhandsfavoriten 4 Uganda K. har strukits under förmiddagen vilket lämnar loppet med vissa nya förutsättningar. Båda återstående A-hästarna lär vara de som slåss om såväl spets som segern.

5 Mazzolo har visat toppform i sommar och tog tre raka segrar på kort tid i augusti. Seger skulle det blivit senast på Axevalla också om hästen inte galopperat precis på linjen i en tät slutstrid. Hästen är riktigt kvick ut men även om ledningen bommas har han visat sig duga väl även bakifrån. Givet streck på alla kuponger och får tipsnicken här.

1 Conrads Winner får också plats på lappen. Valacken återkom efter några månaders vila senast och vann ett lopp på Örebro i snygg stil efter att ha klivit fram i dödens med halvvarvet kvar. Det ligger nära att tro att han i alla fall inte är sämre till denna gång och från innerspåret lär det bli antagligen ledningen eller vinnarhålet.

A: 5-1. B: 8-7-15-12-10-6-11. C: 14-9-3-2-13.

Tipsredaktör: Daniel Olsson

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
V4 Åmål: "Jag måste vara optimistisk"

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson