Det blev seger för firma Save The Quick, Eric Raffin och Franck Leblanc i onsdagens storlopp i franska Amiens.

Ett förstapris på 50 000 euro hade lockat ett riktigt fint startfält till start i Grand Prix de la Fédération Régionale du Nord på banan i Amiens i dag. Det slutade med en relativt odramtisk seger för stoet Save The Quick.

Eric Raffin satt upp bakom det sexåriga stoet och gick till ledningen direkt. Efter en bit kom emellertid tioårige Oyonnax upp utvändigt och pressade sig till ledningen – bara för att släppa till Save The Quick igen.

Därefter hade stoet, även om hon bröt ut något i loppets slutskede, koll på händelserna och kunde vinna säkert på 1.13,8,a/2400 meter före gott avslutande Roi du Lupin på en tiondel långsammare sluttid.

Oyonnax höll fint tredjeplatsen medan betrodde Quaker Jet aldrig riktigt kunde göra sig gällande i loppet.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Eskilstuna

Statistikgenomgång V86 Eskilstuna

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Eskilstuna.

V86 fortsätter att leverera fina utdelningar. Senast var sex av åtta vinnare rankade 1-3, bland dem omgångens särklassigt största favorit (Brad de Velluwe, 87% och 1.12). Ändå blev utdelningen över en miljon.

En enda riktig skräll vann, 2%-aren Baroness Boko i V86-6. Den hade en del gemensamt med enda skrällen veckan innan: Den var tränad av Stig H och gick första barfota. En avgörande skillnad var, att den här gången fanns den informationen ingenstans att hämta på förhand. Inte vad jag kunnat finna i alla fall. Veckan innan, nämnde Stig H balansändringen i förbigående i sin krönika i Aftonbladet. Då blev den hästen plötsligt en av omgångens mest spelvärda, det hade varit samma sak senast om man bara fått veta.

Samma fenomen, fast tvärtom, i V86-5. Där var på förhand 5 Perfectly Enough den klara vinnaren. Men så meddelades – ganska sent, men ändå i god tid före spelstopp – att hästen skulle gå med skor. På den balansen har han inte presterat, och omedelbart gick han från att vara ett bra spikbud till att vara en ”chanslös favorit”.

V86 blir mer svårspelat än V75, dels för att bevakningen inte är lika omfattande och inte all information kommer fram, och dels för att avgörande information ofta kommer väldigt sent.

Svanstedt brukar vara en skicklig chansvärderare, men i onsdags hamnade han snett på det. Han skulle inte ha chans med någon av sina egna, men vann med tre av fem. Däremot var det spikchans på den han var lånekusk på – och då blev det startgalopp. Och han sågade chansen för 1 Haraldinho i avd 1 – med all rätt, den hästen hade varit dålig fyra lopp i rad (bl a när Åke själv kört) och är trög ut dessutom. Men plötsligt var hästen otroligt förbättrad och vann hur lätt som helst. Sådana gånger har man en hopplös uppgift som spelare.

Med ledning av vinnaroddsen, kunde man räkna ut att DD-oddset i onsdags ”borde” ha blivit 40,58. Men det blev bara 19,17. Inte ens hälften. Anledningen är uppenbar: De båda loppen vanns av hästar med samma startnummer. Samma kusk var det dessutom. Samma spår var det dock inte; den första hade spår 6 bakom bilen medan den andra hade spår 2 på tillägg.

Hursomhelst, det finns påfallande många ”nummerspelare” på DD. Och en del spelar gärna på kuskdubblar. Så när någon gång en sådan går in, blir det till ett enormt underodds. Det är bra att sådana spelare finns, annars är det väldigt svårt att plussa på ett spel med så pass stort avdrag – 25% på bara två lopp. Men överspel på nummer- och kuskdubblar gör i alla fall att det blir lite bättre odds på övriga kombinationer, än det egentligen skulle vara.

Till sist en reflektion. Att strecka alla rankade 1-3 i alla lopp kostar 1640 kr. I onsdags hade man fått sex rätt, innan det sju rätt två gånger i rad! När man får sex rätt blir det nio sexor, och när man får sju rätt blir det tre sjuor och 42 sexor… Två gånger har man fått alla åtta rätt på ett sådant system.

Ingen har väl missat att man flyttat V86 till Eskilstuna idag. Kanske är det då en lite bättre bana? I onsdags var det påfallande många galopper, och bara två av åtta vann från spets. Tydliga indikationer om att någonting var fel med banunderlaget.


V86-1: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp. Struken: 8.

Precis som Gulddivisionen, men med bara 60’ i förstapris har man förstås inte lockat de allra bästa guldhästarna.

2 Timetosaygoodbye blir en av omgångens största favoriter, då man räknar med att han ska ta ledningen. Han har visat stor startsnabbhet några gånger, men man verkar ha glömt att han de flesta gånger inte visar någon särskild startsnabbhet. Då han öppnat riktigt snabbt har han haft spår en bit ut i banan. Spår 1-2 är inte fördelaktiga ur spetshänseende, och kusken är heller inte känd för att bruka krafterna från start. Visst kan hästen spurta också, och kan infria favoritskapet även från andra positioner, men då reduceras möjligheterna högst markant.

Jämnårige 10 Global Investment är fältets bästa häst. Han har startat något färre gånger men vunnit många fler lopp. Särskilt har han varit framgångsrik i Guld på V75, ingen annan nu aktiv häst har vunnit lika många lopp. Det syns på kontot också, han har tjänat några miljoner mer. Han är mycket mer pålitlig än favoriten, tävlar på ungefär samma nivå i varje start, år efter år. Favoriten blixtrar till med topprestationer ibland, men är oftast snäppet sämre.

När nu 2 är formtoppad och 10 lottats till bakspår kan det ändå vara rätt att ha 2 som favorit. Spåren är extra viktiga i kortdistanslopp.

Tredjehandaren 3 Year in Review hade närapå spikchans senast i ett billigt lopp. Han hade visat lite uppåtform i starten innan och tränaren var positiv, men hästen presterade inget i loppet. Det har han inte gjort på något år nu och stallformen har varit tveksam i närmare ett halvår. Räknas bara lite på att han är så startsnabb, att det finns lite spetschans med en defensiv kusk innanför. Från spets kan alla rinna undan.

Statistiken visar överlägsna resultat för 5:e-spåret. Man tjänar massor på att spela och strecka varje gång. 5 SJs Photocopy vann ett skräplopp för fyra starter sedan (just på Eskilstuna!), och har sedan suttit fast. Stallformen är på topp, och den här individen är säkert också riktigt på tårna nu. Men han är så starttrög, senast hamnade han sist från samma läge. Här har han knappt 3% av spelet på sig, chansen är säkert dubbelt så stor, kanske upp mot tre gånger. Ur det perspektivet ett streckfynd, men samtidigt finns förstås en överväldigande sannolikhet att vinnaren återfinns i favoritduon. 5 spurtar, men får nöja sig med tredjeplatsen.

V86-2: Autostart, kort distans, lärlingslopp. Struken: 12.

Bara ston och riktigt låg klass är det också. Man har gjort vad man kunnat för att riktigt maximera skrällrisken. Statistiken ser speciell ut. 48% vinns av favoritduon; alltså går en knapp majoritet av vinnarna utanför rank 1-2. Vid dessa tillfällen finns vinnarna jämnt utspridda i rankingintervallet 3-9. Bland spåren finner man den förväntade överlägsenheten för spår 5, och 4 är också riktigt bra. Innerspåret går det påfallande dåligt för.

Här är 5 Photo Starlight (12%) förmodligen loppets bästa speldrag, så enkelt brukar det faktiskt vara. Sedan kan man också tänka på att kuskfaktorn är lite extra viktig i lärlingslopp. Här har ena hälften av fältet mycket mer rutinerade kuskar än den andra halvan; det är förstås ingen vågad gissning att någon av de mer rutinerade står som segrare. Och 5 är en av de kuskgynnade.

Annars är säkert 3 Broadway’s Beauty bästa hästen i fältet. Näst sist vann hon trots bakspår och halvtung löpning ett kortlopp från bakspår på open stretch-banan Åby. Senast blev det galopp. Borde vara favorit. Stallformen är det inget fel på direkt heller, senast vann man med tre ”chanslösa”…

V86-3: Autostart, kort distans, låg klass. Strukna: 8, 10.

Marginellt högre klass än föregående lopp. Även här ska spåren vara betydelsefulla. 4 och 5 visar helt överlägsna resultat, och båda ger stor förtjänst om man spelar vinnare på dem varenda gång. Här är de dessutom rankade 1-2 på strecken. Ett par strykningar är också gynnsamt för favoriterna.

Vi gissar att andrahandaren 5 Quantum Firefox är bästa hästen och väljer den som tipsetta.

V86-4: Lopp med ett tillägg, stayerdistans. Strukna: 7, 8.

Sådana här lopp har spelarna svårt för. Den man väljer som tipsetta, streckfavoriten alltså, vinner bara 10% av loppen. Om man skärskådar resultaten, finner man att det bara är jättefavoriter som segrat. De mer normalstarka och svaga har inte segrat alls. Det kan bli tufft för 2 Joyland Park.

Det är helt jämna chanser mellan start- och tilläggshästar. Andrahandaren segrar ofta, ca 1/4, men ofta vinner också stora skrällar rankade bland de sista.

13 Kalle Quivivra är sistarankad, streckad på bara några promille av systemen. För ganska precis ett år sedan vann han på Solvalla (V64 var spelformen då) till 51 gånger pengarna, också då från tillägg. Den här årstidaren kan mycket väl upprepa bedriften över passande distans.

Men förstarösten är given åt 12 Goldomaster (19%). Ruggig form och underspelad för att han är utländsk. Lättare motstånd nu, rätt distans. Spik för de mindre kupongerna!

V86-5: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp. Struken: 4.

10 startande hade man tänkt sig, men bara 9 anmäldes. Hästarna räcker inte till för alla dessa årgångslopp som körs. Därmed blir fälten ojämna, och det blir lätt för Spelarna att tippa. I sådana här lopp hittar man sällan över- eller underodds; de spelas i nivå med sina egentliga chanser.

5 Occhione Jet blir omgångens största favorit, med all rätt. För fem starter sedan hade han också turen att lottas till det bra startspår, och det blev förstås spets. Sannolik repris, och omgångens särklassigt bästa segerchans.

Det spekuleras lite i, att de startsnabba stallkamraterna 1 och 3 ska ställa till det för favoriten. Stallkörningen skulle komma att gynna den ena av dem. Men stallet har visat tveksam form en tid nu, och jag tror inte på det scenariot.

V86-6: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp. Struken: 14.

När man började med ”15 bakom bilen” för några år sedan, var det med en annan proposition. Då var det mer upplagt som ett tilläggslopp, där de över tilläggsgränsen lottades till en utvald grupp av dåliga spår.

Nu finns ingen sådan gräns, nu får den med lägst prissumma spår 1 och den med högst spår 15. Det bygger på tanken, att 1 är bästa spåret, och att det sedan helt enkelt blir sämre ju högre nummer man har. Det stämmer ju inte riktigt, vi vet att spår 5 är bäst och spår 4 näst bäst. Då bör det sannolikt vara så, att dessa har de allra bästa uppgifterna i lopp som detta. Lopptypen är så pass sällsynt, att det ännu inte finns någon tillförlitlig statistik över detta.

5 Le Sogno (12%) kommer från formstall, och på detta + läget får hon tipsettan i ett öppet garderingslopp.

V86-7: Autostart, medeldistans, låg mellanklass

Vid den här propositionen vinner favoriten ofta, grundchansen är så hög som 50/50. 2 är ett positivt startspår i de här sammanhangen, och första barfota på favoriten kan vara ett jätteplus (eller så blir det galopp).

Klar andrahandare är 4 Golden Boy, men med tanke på prestationerna på slutet och på att det är Svanstedt, är det nästan konstigt att han inte är favorit. Enklare nu, och spetsar? Spetshästen håller till mål i 38% av de här loppen. Ganska starkt lås på favoriten + spetshästen…

V86-8: Lopp med ett tillägg, medeldistans, stolopp

14 Braås Palema lär bli en av omgångens största favoriter. Hon visar resultat överlägsna konkorrenterna innevarande år. När ska det börja ta emot? I de fem senaste starterna har hon vunnit två lopp – från ledningen över kort distans. Hon har förlorat tre lopp, alla gånger över medeldistans. Nu är det i princip stoeliten hon mött den här perioden så hon går ner i klass, men som spelare kan man ändå hoppas att det finns frågetecken kring distans och form (toppen kan ju inte vara hur länge som helst).

Det lönar sig nämligen väldigt bra att ha garderat i sista. Gång på gång har man fått se, att favoriten i avd 8 är streckad på 95-98% av de kvarvarande systemen. Det är en effekt av att andelen Harry Boy-spelare är stor, och av att många lämnar in ”TV-system”, med alla garderingar i början. Man får då överbetalt, när skrällen istället kommer mot slutet.

Statistiken visar att propositionen inte är gynnsam för tilläggshästarna här, ytterligare ett skäl som motiverar gardering. Dessutom skräller det påfallande ofta, och favoriterna vinner riktigt sällan. Speciellt sällan segrar de, om de står på tillägg…

De favoriter som infriar gör det företrädesvis från ledningen, och visst, favoriten har en offensivt lagd kusk så det kanske blir så här också. Men som ”statistikspelare” måste man ju gardera ett sådant här lopp, givet förutsättningarna.

När det skräller så skräller det hur hårt som helst, det är svårt att döma ut någon enda som chanslös. Sistarankade 11 Denco’s Queenkilab ska gå barfota nu. Så har hon gjort två gånger tidigare, första gången blev det galopp men senast seger.

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Sanity är redo igen
Nästa nyhet
Sanity är redo igen

Sanity är redo igen

Sanity är en av landets absolut bästa travare. Men efter Sundsvall Open Trot senast stod hästen inte att känna igen. På fredag återkommer han på tävlingsbanan.

Tre segrar på åtta starter har det blivit för Sanity i år. Däribland inräknat segern i miljonloppet Norrbottens Stora Pris samt en fjärdeplats i Hugo Åbergs på vindsnabba 09,2. Men efter den senaste starten, där han slutade femma i Sundsvall Open Trot, stod Sanity inte att känna igen.

– Vi tog prover på honom efter loppet och det visade sig att han hade en infektion i kroppen. Så vi har en förklaring till insatsen. Men sedan fortsatte han att vara jättekonstig. Normalt är han världens lugnaste och står och sover i stallet. Men flera timmar efter loppet var han fortfarande jätteskärrad, i princip livrädd, säger tränaren Malin Löfgren till kanal75 och fortsätter:

– Sedan satt det där i. När vi kom hem blev han lugnare men under ett par veckor var han inte samma häst. Han var inte hysterisk och livrädd men hela tiden på sin vakt. Han reagerade på ljud och var irriterad när man rörde sig runt honom. Något störde honom uppenbarligen och vi har gjort allt vad vi har kunnat och tagit alla prover man kan ta. Men vi har fortfarande inte kommit underfund med vad som störde honom.

På fredag, en månad efter Bergsåkers-starten, gör Sanity ”comeback” vid Rommes tävlingar. I American Trot jagar han tillsammans med bland andra Rakas förstapriset på 150 000 kronor.

– Vi har varit i valet och kvalet och diskuterad med veterinär och Johnny hur vi ska göra. Vi har funderat på att inte starta hästen mer i år men han känns så himla fin så nu gör vi den här starten. Förhoppningsvis får vi ett kvitto på att allt fungerar och att han inte blir orolig igen, säger Malin till kanal75.

Läs även: Sanity och Noble Knight på Romme

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
USA-debut på lördag för Tamla Celeber
Nästa nyhet
USA-debut på lördag för Tamla Celeber

USA-debut på lördag för Tamla Celeber

På lördag är det dags för Tamla Celeber att begå sin debut på amerikansk mark. Det sker i loppet The Pride in Progress på Indiana Downs.

Roger Walmanns toppsto Tamla Celeber befinner sig sedan en tid på andra sidan Atlanten för ett antal lopp under hösten. På lördag är det så tid för femåringen att testa hetluften för första gången.

USA-debuten sker på banan Indiana Downs i lördagens stora begivenhet The Pride In Progress, ett lopp som betalar en sammanlagd prissumma på 205 500 dollar.

Tamla Celeber kommer där att köras av den synnerligen välmeriterade toppdrivern Dave Palone. I framtiden väntar emellertid ännu större uppgifter för Tamla; siktet är inställt på Allerage Farms under Kentucky Futurity-veckan på The Red Mile samt Breeders Crown på kanadensiska Woodbine.

Startlistan till lördagens lopp:

1609 auto

1 Haulin Laser – Brandon Bates
2 Tamla Celeber – Dave Palone
3 Evil Urges – Homer Hochstetler
4 Abc Mercedes – Joe Putnam
5 Hot Shot Bluechip – Corey Callahan
6 Waldorf Hall – Trace Tetrick
7 Opening Night – Peter Wrenn
8 Mr Web Page – Dan Shetler
9 Anthonyskywalker – kusk ej klar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Multiarena för hästsport i Lycksele
Nästa nyhet
Multiarena för hästsport i Lycksele

Multiarena för hästsport i Lycksele

Lycksele har en av landets minsta men samtidigt gemytligaste travbanor. Nu håller banan på att utvecklas till en multiarena för hästsport. Något som ska stå klart redan till nästa säsong.

I södra Lappland ligger Lycksele vars travbanan tävlingar hålls på blott tre gånger per år. All tre tävlingsdagarna inom loppet av en vecka i juli, den så kallade hästveckan. Ett arrangemang som i år lockade cirka 10 000 besökare.

Men nu tar banan ytterligare utveckling. I fredags började ombyggnaden till vad som ska bli en multiarena för hästsport. Till våren kommer en ny travbana vara klar. Dessutom två ridbanor och en arena för islandshästar.

– Vi har diskuterat att skapa en gemensam multiarena för hästsport i många år. Det har varit väldigt mycket förankrings- och pappersarbete men nu är vi äntligen igång. I fredags startade bygget, säger Lyckesele Travsällskaps ordförande Anna Johansson till travsport.se.

Pengar till den nya multiarenan har kommit från dels ett EU-projekt och dels från kommunen och ATG. Totalt rör det sig om cirka 2,5 miljoner kronor som tillförs.

Den nya banan beräknas bli klar under våren och att brukas under nästa års hästvecka. I framtiden hoppas man också kunna vidareutveckla till nya stallbyggnader och en kombinerad kör- och ridhall.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Veijo och Adielsson kvalade in till finska Kriteriet

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson