Nu är det klart! Det blir ett kanonlopp då tolv femåringar gör upp om en miljon kronor i Jubileumspokalen på onsdag.

Solvalla bjuder på en strålande tävlingskväll på onsdag, givetvis med Jubileumspokalen som höjdpunkt. En miljon kronor väntar på vinnaren av femåringsloppet som har samlat ett riktigt digert startfält.

Lutfi Kolgjinis Raja Mirchi som nyligen återkom efter två månaders frånvaro drog perfekta bricka två, innanför sig har han Hugo Åbergs-femman och 09,5-travaren Orecchietti och utvändigt Copenhagen Cup-ettan Wishing Stone.

Timo Nurmos hopp, Amaru Boko, hade inte lika väl hand med fru fortuna vad det gäller lottningen; han går ut från bricka tolv. Saknas i loppet gör fjolårets Euroapderbyetta Kadett C.D. som väljer en enklare matchning och startar på Dannero nästa söndag, meddelas på Robert Berghs hemsida.

Så här ser Jubileumspokalen ut 2012:

2140 auto

Orecchietti – Örjan Kihlström
Raja Mirchi – Lutfi Kolgjini
Wishing Stone – Erik Adielsson
4 Canaka B.F. – Ulf Ohlsson
Hard Livin – Daniel Redén
Friction – Stefan Melander
Acolyte Hanover – Torbjörn Jansson
Baltimore As – Björn Goop
Deuxieme Picsous – Johnny Takter
10 Haraldinho – Per Lennartsson
11 Winmecredit – Åke Svanstedt
12 Amaru Boko – Timo Nurmos

Läs även: Solvalla bjuder på travfest

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
V4 Bollnäs: ”En av de som kan vinna loppet”

V4 Bollnäs: ”En av de som kan vinna loppet”

Du vet väl att travnet varje vardag kommer med rykande färska intervjuer inför dagens V4-omgång?

Nedan publiceras dagens intervjuer till lunchtävlingarna på Bollnäs. Du finner dem alltid under Dagens Tips, i överkant på startsidan. Gå där in under aktuell bana och klicka på intervjuer. Och såklart – travnet ger också ranking, analyser och lukrativa systemförslag både till V4 och V65 – varje dag!

Lopp 1 Nr 4 MIN LILLA LURING
– Han har gått jämnt och bra på sistone och mötte faktiskt Tekno Odin senast. Jag tycker att han är bättre på lång distans och dessutom har han förbättrat startsnabbheten. Det bästa vore om vi kunde komma till täten och sedan köra ett jämnt hårt tempo hela vägen. Vi ändrar inget och visst har jag vissa förhoppningar att han ska kunna dyka upp där framme. Skor runt om, säger Madeleine Gustafsson.

Lopp 1 Nr 5 VÅR LURING
– Han gick ett riktigt bra slutvarv i skymundan senast men det strulade mest hela loppet och placeringen blev där efter. Formen sitter helt klart där den ska och vi siktar på ett lopp i ryggar in i det längsta. Distansen är ett plus då han alltid ligger fint i handen och han är en av dem som kan vinna loppet. Skor runt om, säger Thomas Claesson.

Lopp 1 Nr 10 MIDGÅRDSORMEN
– Han har fått lopp i kroppen efter uppehåll och ska med det loppet i kroppen gå framåt till den här starten, jag tycker det känns i jobb att han har gått framåt och han tränar fint. Samma balans som tidigare och han ska vara med bland de tre främsta i ett sådant här lopp, säger Mats Magnusson.

Lopp 1 Nr 13 MAJA R.G.
– Hon har inte startat på länge inför den här starten då hon har haft problem med skador, hon lär därför behöva några lopp i kroppen innan hon är på topp. Jag såg henne i ett banjobb för någon vecka sedan och då såg hon väldigt fin ut, utgångsläget blev dock bökigt och det var samtidigt tufft emot så jag tror det blir svår för henne att segerstrida. Jag kör snällt, säger Tomas Pettersson.

Lopp 2 Nr 1 LOVELETTER
– Hon var ute i tufft gäng senast och galopperade bort sig i slutsvängen när det helt enkelt gick lite för fort för henne, det är inte mycket att säga om. Formen är annars fin för dagen och den här gången har vi lottats till fint utgångsläge då hon kan öppna snabbt från start, vi ska kunna få ett fint lopp härifrån. Spets och släpp skulle vara optimalt och hon ska kunna vara med bland de tre främsta, även om det blir skor runt om idag och det kanske är ett litet minus, säger Tomas Pettersson.

Lopp 2 Nr 2 CHANEL HÅLERYD
– Hon har varit duktig i två raka segrar och det finns ingenting att anmärka på efter senast, hon ser fortsatt fin ut i jobb och ska behålla sin form. Utgångsläget den här gången blev passande och jag tycker det ser bra ut, hon står bra inne i loppet. Barfota fram samt öppet huvudlag, hon tävlade med halvstängt senast men då det är full väg den här gången får hon som vanligt tävla med öppet, säger Per Linderoth.

Lopp 2 Nr 3 MILTON ZET
– Han har gått väldigt bra i de två senaste starterna och han är på väg uppåt, det känns som att han blir bättre och bättre för varje lopp. Löper han som i de senaste starterna, vilket allt tyder på, ska han från fint utgångsläge vara med bland de tre främsta. Inga ändringar, säger Daniel Redén.

Lopp 2 Nr 4 STIMULUS
– Han var inte som bäst i kvalet senast och ska inte vara något för spelarna i det här loppet, han tränar okey här hemma men han har inte startat på länge och lär behöva lopp i kroppen. Inga ändringar, säger Daniel Redén.

Lopp 2 Nr 7 JUSTFIXIT
– Hon har ryckt upp sig på sistone och motståndet har faktiskt varit tufft varenda gång. Nu går hon ner en klass men Chanel Håleryd är väl inte helt lätt att slå nu när den fick ypperligt läge. Dessvärre har vi också ett spår som kan innebära vingel men med lite klaff på loppet kan hon sluta långt framme. Minst barfota fram, säger Stefan Arvidsson.

Lopp 2 Nr 8 SIMSALA
– Han kom aldrig till i loppet senaste från det dåliga utgångsläget men hästen känns fin på alla sätt. Nu är det samma skitläge igen och härifrån är vi såklart väldigt utlämnade. Han möter några stycken som är bra men med maxklaff kan han vara ett platsbud. Barfota fram, säger Per Nordlund.

Lopp 3 Nr 3 MICCIANO LUNG
– Han galopperade senast men det var inte hästens fel. Det blev en trång situation samtidigt som det gick fort och han slog helt enkelt ihop. Formen är annars fin och nu har vi perfekt utgångsläge. Jag siktar dock inte på någon ledning då jag tycker att han är allra bäst i ryggar. Vi kör förmodligen barfota fram och jag tror att han kommer stå för en fin insats, säger Kerstin Hell.

Lopp 3 Nr 4 ROB LOVE
– Han har körts snällt nu ett par gånger och jag tycker att han ryckt upp sig. De två senaste gångerna har han avslutat bra och nu är det läge för spets. Han har gett upp i den positionen förut men jag måste kanske testa igen. Tar han bara i dom han ska är han inte alls chanslös. Skor runt om, säger Hans Bergh.

Lopp 3 Nr 7 MILOU ZET
– Han har varit borta länge inför den här starten och då han inte är vässad inför denna uppgift kan jag inte tänka mig att han är något för vinstspelarna. Han behöver lopp i kroppen och jag är nöjd med en hygglig slant. Inga ändringar, säger Daniel Redén.

Lopp 3 Nr 9 MILL QUITO
– Han återkommer efter ett kortare tävlingsuppehåll och han har faktiskt tränat förvånansvärt bra. I senaste jobbet sprang han 16/1600 utvändigt om en annan häst och det var kanske det bästa han gjort på mycket länge. Nu är det väl ingen hemlighet att han trivs bäst i ledningen och från bricka nio blir det svårt att hitta dit. Vi smyger med och jag hoppas på en bra insats. Barfota runt om, säger Olle Alsén.

Lopp 3 Nr 11 WHISKY TIM
– Han var jättebra senast som tvåa från utvändigt ledaren, han brukar inte trivas i dödens men senast kämpade han fint hela vägen och han håller väldigt fin form för dagen. Den här gången blev utgångsläget dåligt och han behöver lite klaff härifrån, blir det dock överpace på loppet tycker jag att han ska ses med bra segerchans. Skor runt om som vanligt, säger Thomas Lönn.

Lopp 4 Nr 1 PATRICIA FRONTLINE
– Hon har varit dålig i halsen och har därför fått stå över ett tag, nu är det dock dags igen och jag tycker hon känns klart uppåt i jobb. I de två senaste starterna som hon har gjort har hon bara varit dålig, idag räknar jag dock med en betydligt bättre insats. Utgångsläget blev fint men hon ska smygas och jag är nöjd om hon grejar en hygglig slant. Inga ändringar, säger Tomas Pettersson.

Lopp 4 Nr 4 JUANITA
– Hon var bra senast vid seger i lite enklare gäng och nu ser det tuffare ut. Hon känns fin på alla sätt men vi har dessutom ett halvsvårt läge då spåret kan vålla problem. Annars är hon stark och rejäl men jag tycker det är svårt att bedöma hur långt det kan räcka. Barfota bak, säger Stefan Arvidsson.

Lopp 4 Nr 6 CRIMINAL MINDS
– Hon gör jämna insatser varje gång och kommer undan för undan. Senaste testade vi att rycka skorna vilket fungerade väl men nu blir det återigen skor på alla fyra hovarna. Springspår bör passa fint då hon åtminstone är hyggligt startsnabb och min förhoppning är att hon ska dyka upp där framme, säger Lars Wikström.

Lopp 4 Nr  7 PEAK FRONTLINE
– Hon har gjort det bra i de senaste starterna och hon utvecklas undan för undan, hon blir allt bättre. Tidigare har hon varit väldigt osäker från start och då är det bara felfritt som har gällt, hon har dock blivit allt mer stabil så det är svårt för mig att säga hur snabbt hon kan öppna, det är möjligt att hon kan flytta på sig ganska bra nu när hon blivit stabil. Vi bör i varje fall kunna hamna vettigt på det och jag tror på en bra insats. Skor runt om och hon ska väl räknas bland de tre-fyra främsta, även om motståndet idag är tuffare än vad det varit på slutet, säger Tomas Pettersson.

Lopp 4 Nr 12 OLZONS LURING
– Hon var ruskigt bra senast som sexa efter galopp och jag tycker hon ska ses med toppchans i det här loppet. Spår fyra i den bakre volten ska normalt inte ställa till med några problem för henne och hon ser jättefin ut för dagen. Inga ändringar, säger Peter Eriksson.

Lopp 4 Nr 15 FAMNA KÄLL
– Hon var sjuk i sitt senaste framträdande vilket var synd för formen var på topp. Vi hade matchat henne mot Stochampionatet men där kom hon inte med och nu återkommer hon efter en liten paus. Hon är i bra slag och har härdats mot tufft motstånd hela tiden. Vi är lite utlämnade från det här läget men med rätt lopp behöver hon inte vara helt avsågad. Barfota bak, säger Olle Alsén.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
90-talsstjärnan Houston Laukko är död
Nästa nyhet
90-talsstjärnan Houston Laukko är död

90-talsstjärnan Houston Laukko är död

Finlands och en av Europas bästa travare i mitten av 90-talet är död. Houston Laukko har lämnat jordelivet.

Houston Laukko (e. Choctaw Brave) tillhörde eliten i sin kull redan från början och hästen segrade också i det finska Derbyt för att året innan slutat tvåa i Kriteriet.

Som äldre travare fortsatte en lysande karriär och det blev storsegrar i bland annat Åby Stora Pris 1994 (före Copiad), Hugo Åbergs 1995 och Grand Criterium de Vitesse samma år. Houston Laukko tog sig även till final av Elitloppet 1995, deltog i tre raka Prix d’Amerique 1994-1996 samt knep två andrapris i Finlandia Ajo, 1993 och 1995.

Hästen tränades av Pekka Yli-Houhala och sågs allt som oftast med Jorma Kontio i sulkyn. Totalt sprang han in cirka 1,2 miljoner euro. Efter avslutad tävlingskarriär vidtog en som avelshingst där den främsta avkomman är Västerbo Montoya med mer än 2,3 miljoner kronor intravat.

I måndags fick Houston Laukko lämna jordelivet på grund av sjukdom, det i en ålder av 24 år.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Comebacken dröjer för Rusty Dust
Nästa nyhet
Comebacken dröjer för Rusty Dust

Comebacken dröjer för Rusty Dust

Den danske kulldominanten Rusty Dust har brottats med skadeproblem hela säsongen. Derbyt är avskrivet och nu verkar comebacken dröja ytterligare.

Den av Tomas Malmqvist tränade Rusty Dust (e. Great Challenger) har dominerat sin kull i Danmark från starten. Det har blivit segrar i både Dansk Uppfödningslöpning och Kriteriet med Thomas Uhrberg i sulkyn. Men någon fullbordan av dansk Triple Crown blir det inte.

När startlistorna till försöken av danskt Derby blev klara fanns inte Rusty Dust med. Hästen, som startade senaste i oktober i fjol, har inte kunnat komma tillbaka till stridsdugligt skick. Nu är det också klart att det inte blir någon satsning mot Europaderbyt med hästen.

– Vi tog det beslutet precis innan anmälningar till Jägersros tävlingar på tisdag, där tanken var att han skulle provas i ett kvallopp. De andra hästarna är helt enkelt för bra för att Rusty Dust ska ha någon chans på halv kraft. Vi kommer heller inte få honom på topp till Europaderbyt senare i år, där är motståndet ännu tuffare så det känns meningslöst, säger Tomas Malmqvist till travoggalop.dk.

På 19 starter har Rusty Dust vunnit 10 lopp och travat in drygt 1,5 miljon svenska kronor. Men hela fyraåringssäsongen kan nu vars spolierad.

– Det är möjligt att Rusty Dust inte startar något alls i år, men det har vi inte tagit ställning till ännu.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Kari Lähdekorpi - nu är han tillbaka
Nästa nyhet
Kari Lähdekorpi – nu är han tillbaka

Kari Lähdekorpi – nu är han tillbaka

I april meddelade Kari Lähdekorpi att han slutar som travtränare. Men frånvaron blev inte särskilt lång. Nu är han tillbaka.

I april i år kom det överraskande beskedet att Kari Lähdekorpi, då en av landets största tränare, skulle sluta som travtränare. Men nu är han tillbaka igen – på måndag startar 55-åringen upp igen på gården utanför Halmstad.

– Jag börjar på måndag och kommer ha ungefär 30 hästar på träningslistan. Vi ska flytta lite hästar hit och dit, men det blir någonstans där. Det är mina egna hästar, några delägda och 4-5 som jag inte äger som jag kommer träna. Det känns konstigt att stå vid sidan utan att kunna göra något själv. När man har varit företagare i hela livet så är det tufft att bara sluta. Det är även lite ekonomiska skäl som ligger bakom det här beslutet, säger Kari Lähdekorpi till trav365.

Under den knappt fyra månader långa frånvaron som tränare har Lähdekorpi vistats i Finland. Efter att han då slutat som tränare var det Halmstadkollegan Stefan Persson som tog över flera av Lähdekorpis hästar. Persson kommer fortsatt träna hästar på gården, men det är inte fråga om något tränarsamarbete.

– Stefan kommer hyra boxar här och han kommer att ha kvar några hästar som jag hade tidigare. Det är absolut inget mot Stefan, men jag visste inte hur svårt det var att stå vid sidan. Jag tänker annorlunda än vad 99 procent av de övriga svenska tränarna gör. Jag startar ofta, om de har form så får de starta på och jag har aldrig sett något negativt med det. Jag hade aldrig kunnat köra in så mycket pengar som jag har gjort genom åren om jag inte hade låtit hästarna starta på ofta. Jag har lite svårt att se att de andra tränarna inte startar på som jag har gjort, säger Lähdekorpi till trav365.

Läs även: Kari Lähdekorpi slutar

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
SUPERMÖTET i Belgien på söndag

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson