Åke Svanstedt hade en jättekväll på Tingsrydstravet. ”Svanen” segrade i fem av V86-loppen och körde 1.09,9 med Global Midnight.

Axevallas Åke Svanstedt hade en minst sagt lyckad helkväll då V86 kom till småländska Tingsryd under onsdagskvällen. När tävlingarna var över hade Svanstedt hunnit med att segerdefilera inte mindre än sex gånger, fem gånger av dessa efter V86-lopp.

Åkes V86-vinnare var i tur och ordning Added Power (1,68), Listas Rafiki (1,85), Classic Man (5,06), Hard Cider (3,12) och Global Midnight (1,57). Han inleddes dessutom med att vinna kvällens första lopp med Lax Broline (2,86).

Mest anmärkningsvärd i Svanstedts sextett var ändå den avslutande Global Midnight. Det segerstaplande stoet klockades till 1.09,9a/1609 över Tingsryds milebana. En segertid som såklart betydde nytt banrekord alla kategorier.

Global Midnight hamnade i andra ytter i högt tempo, vreds på med halva distansen kvar och sköljde fram till ledningen. Sedan var det femåriga stoet överlägset. Det här var hennes elfte seger i fjortonde starten i karriären.

Gilla travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Åtta rätt för Berglund!

Åtta rätt för Berglund!

Att vila sig i form kanske vore något för det svenska fotbollslandslaget? Travnets spelkrönikör Daniel Berglund visade i alla fall igår att det kan vara ett bra recept till framgång. Efter en veckas semester var Berglund tillbaka med vassa analyser till V86-omgången på Tingsryd. Berglund gick inte på snacket om vikande stallform för Svanstedt utan spikade två av dennes fem vinnare (Listas Rafiki & Global Midnight). Tillsammans med den uträknade spetsvinnaren Bonnies Maggie som utgångshäst så var det sedan inga problem att ringa in åtta rätt. Tyvärr frös utdelningen på ca 250 sexor inne (jackpot nästa onsdag), men 1 V8:a och 25 sjuor gav i alla fall 14.122 kronor tillbaka. Den som valde att endast spela för åtta rätt får hämta ut 27.492 kronor.

Pengar som kan återinvesteras när Boden kör V75 på lördag kanske? Berglund är i alla fall tillbaka med sina vassa tips till den omgången på fredag eftermiddag. Fullständig ranking, djuplodande analyser och ett konkret spelförslag – och allt detta är gratis här på travnet.se! Missa inte det!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Starkt startfält i Prix René Balliere
Nästa nyhet
Starkt startfält i Prix René Balliere

Starkt startfält i Prix René Balliere

Det vankas stor travsport i Paris på lördag. Huvudnumret är Prix René Ballière.

Vincennes kör en riktigt diger tävlingsdag under lördagen där huvudakten utspelar sig i Prix Réne Ballière som bjuder på 100 000 euro till vinnaren.

I startlistan till loppet finner vi Texas Charm som agerat strålande i sina senaste två starter vilka båda resulterat i seger. Nu utmanas han av bland andra Rodrigo Jet, Main Wise As och Trotting Masters-tvåan Roxane Griff. I loppet gör också Lutfi Kolgjinis Juggle Face en intressant start.

Under tävlingsdagen körs också det stora treåringsloppet Prix Albert Viel och montématchen Prix du President de la Republique. Startlistan till Prix René Ballière, som ingår i Trotting Masters-serien, ser ut som följer:

2100 auto

1  Quoumba de Guez – Jean Michel Bazire
2  Lana del Rio – Santo Mollo
3  Renommee d’Obret – Dominik Locqueneux
4  Roc Meslois – Pierre Belloche
5  Paradis Cordiere – Bernard Piton
6  Rodrigo Jet – Pierre Vercruysse
7  Texas Charm – Julien Dubois
8  Main Wise As – Sebastien Ernault
9  Roxane Griff – Eric Raffin
10  Nalda Nof – Franck Nivard
11  Lebel RL – Jos Verbeeck
12  Juggle Face – Thierry Duvaldestin

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Tingsryd
Nästa nyhet
Statistikgenomgång V86 Tingsryd

Statistikgenomgång V86 Tingsryd

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång på Tingsryd.

Förra veckan gav ett gott exempel på V86-spelets kapacitet. Två favoriter vann, helt normalt, och det blev bara en enda mild skräll. Det var en 5:e-handare som slog till direkt i första avdelningen. Sedan var alla vinnare rankade 1-4 – ändå gav 8 rätt en miljon, och 6-7 rätt tillräckligt mycket för att även storspelare ska gå plus.

Så här ”ska” det se ut. 2-3 favoritsegrar per rad motsvarar favoritchanser i intervallet 25-37.5%, vilket är helt normalt. De 65% som gällt under en femveckorsperiod innan är INTE normalt, det kommer att jämna ut sig innan året är slut.

Fortsätter det att bli rader med normala 2-3 favoriter så kommer de fina utdelningarna att rada upp sig. Tänk när det dessutom skräller ”på riktigt”, kanske att någon större skräll rankad 7-12 vinner i ett eller två lopp. Då blir det genast flera miljoner i utdelning på en rad som är helt överkomlig med ett normalt upplägg – om man har en plånbok strax över genomsnittet. Åtta lopp gör ändå V86 till ett radkrävande spel, och trots det låga radpriset går det åt mycket pengar för att få god täckning. Å andra sidan finns bättre möjligheter att få bra betalt, än på någon annan spelform.

Den här veckan avgörs V86:an på Tingsryd. ”Världspremiär” är ordet banan använder på sin hemsida, och tveklöst avgörs idag de mest högklassiga lopp som körts på banan.

Det som gör Tingsryd speciellt är att ett varv är 1609 meter, en mile. Därmed kör man bara ett varv i de flesta lopp. Det är den enda bana i norra Europa som ser ut på det sättet, annars dominerar ju banor med 1000 m i omkrets. Säkerligen påverkar detta löpningsförlopp och spårstatistik, men någon statistik över detta finns inte eftersom det är så sällan det körs lopp på banan. 2003 var första året, 2008 fick man två V4-omgångar och så högklassiga tävlingar som idag har tidigare inte körts där.

Lennart Forsgren uttalar sig i Aftonbladet: ”De dåliga spåren (7, 8, 11 och 12) är bättre på Tingsryd mot de flesta andra banor. Rakorna är 400 meter långa och det gör att spåren inte alls är lika utslagsgivande. Det går att vinna från de dåliga spåren, man ska inte tänka så mycket på det… Det är långt till mål när man går in i sista sväng, då har man bara kört 800 meter och det är sällan man blir fastlåst, de flesta får chansen”.

Tingsryd tävlar också med vinklad startbilsvinge. Det var ett experiment som Jägersro började med 2005, man ville, som det alltid står i Travrondens rubriker, ge ”fördel spår 6, 7, 8”. Efter några år, och efter att fler banor hakat på, har man nu fått en tillförlitlig statistik. Den visar att vingen inte alls fått den effekten; ytterspåret 8 har tappat en aning och innerspåret gått fram litegrann. Den förändring som går att se är att de normalt så gynnade mellanspåren (4-5) har tappat lite och det har blivit lite lättare att vinna från bakspår (9-12). Kanske lockas de längst ut att ladda lite hårdare från start – det gynnar inte dem själva, men det blir högre tempo i loppet, och därmed lättare för bakspåren att vinna.

De flesta banor har övergivit experimentet. Av de permanenta banorna är det bara dalabanorna Romme & Rättvik samt Halmstad och premiärbanan Jägersro som fortfarande har kvar den vinklade vingen.

Åke Svanstedt dominerar dagens omgång totalt. Vid lunchtid har han 6 streckfavoriter och 2 andrahandare. Det är svårspelat när ett stall dominerar ett spel så totalt. Stallformen för dagen blir helt avgörande. Om stallet presterar som man vant sig vid, är det goda chanser att Åke sätter rekord för antal segrar i en och samma omgång, och utdelningen blir låg. Det blir ännu en i raden av favoritdominerade V86:or.

Men hur är det med stallformen? För två veckor sedan var första gången på länge som Svanstedt gick segerlös från en V75:a. Inte ens stallets stjärna, storfavoriten Mellby Sambuca, presterade då. I lördags startade man Mr Picolit, Roxa Sisu, Perfect Toll, Janthom Kåpe… alla hårt betrodda, alla underpresterade. Och som kuriosa kan man notera, att Wishing Stone vann lopp för första gången på ett år i söndags – i första starten för ny tränare.

Det här kan absolut vara slump, det syns på spelet att de flesta tror så. Vi kan få se ett segerstaplande ikväll. Men om inte? Om stallet underpresterar så har Spelarna hamnat helt offside. Då blir det med all sannolikhet hög utdelning, kanske rentav 8-rättsjackpot. Om det däremot går så bra för stall Svanstedt som Spelarna tror, då blir sannolikt sexorna utan pengar. Hursomhelst en rimlig chans att det är jackpot nästa onsdag igen.

Jag brukar gå igenom omgången lopp för lopp, ur ett statistikperspektiv, men det låter sig inte göras på samma sätt den här gången. Det finns skäl att tro att resultaten påverkas av de avgörs på Tingsryd, med de speciella förutsättningar som gäller där. Om inte, så saknas i vilket fall underlag för att avgöra det.

Ett par tips ändå: 5 Ingas Hurricane (V86-5) och 10 Jasper Lane (V86-7) är två fina spikidéer som ser ut att bli helt bortglömda. Båda ingår dessutom på V5-spelet som kan vara intressant idag. Då slipper man de tre första, svårbedömda loppen. Med två spikar på V5 kan man dessutom ”helgardera” resten till en billig penning. Särskilt då hela dagens största favorit, 4 Global Midnight, dyker upp i sista loppet. Om Svanstedt har nåtsånär normal form på hästarna så ska ju i alla fall den vinna. Det hinner man få en indikation om efter att ha sett de tre första loppen.

Jasper Lane hade varit en ”riktig” spik om det varit medeldistans, nu när det är kort finns risken att det helt enkelt går för fort, att han inte riktigt hinner med sista biten. Han sprang 11.5 nyss, han kan nog inte mycket fortare. I ett kortlopp är det inte säkert det räcker till seger, men över medel funkar det bra. Det kan vara intressant att notera, att värsta motbudet 11 Totti T Dream är ännu mindre streckad! Och dessutom tydligt gynnad av den korta distansen. Om Svanstedt har en dålig dag kan DD gå till Flemming Jensen.

Avslutningsvis kan man notera, att Svanstedt brukar vara pålitlig. Han har suttit bakom exakt 100 streckfavoriter under onsdagens riksspel de senaste åren, och vunnit med 47 av dessa. Den procenten är han bäst av alla på.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Forus Open nästa för Wishing Stone
Nästa nyhet
Forus Open nästa för Wishing Stone

Forus Open nästa för Wishing Stone

Norge och sedan USA, det tycks bli det framtida schemat för Copenhagen Cup-succén Wishing Stone.

Efter en trög inledning på säsongen slog femårige Wishing Stone till med dunder och brak då han skrällvann Copenhagen Cup i söndags. Det var hästens första start i Danmark men det ser ut att dröja innan han startar i landet igen.

Nästa start för Wishing Stone blir av allt att döma norska storloppet Forus Open som bjuder en miljon norska kronor i förstapris. Sedan väntar en turné i födelselandet USA.

– Om någon månad tar vi över hästen till USA. Det är jag skyldig de amerikanska delägarna som efter treåringssäsongen betalade mycket pengar för att köpa in sig i hästen. Jag hoppas det blir nya segrar i USA för då kan vi tävla ett år till innan han går till aveln. Jag tror det är lättare att vinna lopp där borta än det är i Copenhagen Cup eller i Sverige, säger danske delägaren Knud Erik Ravn till ekstrabladet.dk.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Lugna gatan för MT Golden Boy

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson