Tamla Celeber gjorde en stark insats på Solvalla i lördags men har därefter drabbats av en halsinfektion. Därför lär det dröja ett tag innan nästa start.

1.10,7a/1609 travade Tamla Celeber då hon slutade trea i Lady Snärts Lopp under Elitloppslördagen. Men efteråt har det visat sig att stoet tävlade med en halsinfektion i kroppen.

– Tagna prover visar på en rejäl halsinfektion, vilket hon nu är behandlad för. Troligtvis hade det en viss påverkan på prestationen i lördags, säger tränaren Roger Walmann till courant.se.

Tamla Celeber var aktuell för en start i antingen Copenhagen Cup eller Jämtlands Stora Pris nästa helg men av det blir nu inget.

– Vi måste bara jobba efter hästens väl och ve och låta henne bestämma, men det blir iallafall ingen start i Köpenhamn eller Östersund.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Statistik Åby V86

Statistik Åby V86

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång.

Favoritparaderna på V86 fortsatte förra veckan. Nu har 20 av de 32 senaste loppen, 62%, vunnits av streckfavoriten. Av återstående 12 lopp, har andrahandaren vunnit hälften…

Men nu ger sig V86-spelet ut på sommarturné! Det kan säkert vara positivt. Solvalla förmår inte skapa lopp som är tillräckligt spelmässigt intressanta, om det nu beror på propositioner, körkultur eller annat. Säkert en kombination av flera faktorer.

V86 bör trots allt vara den bästa spelformen för den initierade spelaren. Den med mycket tid, kunskap och pengar får en gigantisk fördel gentemot kollektivet. Det är tidsödande att sätta sig in i alla 8 loppen och dessutom göra effektiva system, inte många har den möjligheten och kunskaperna. Och många storspelare fokuserar på V75.

Jackpot är det dessutom igen. Det kan få stort genomslag, då omsättningen kan förväntas sjunka (den brukar göra det då onsdagsspelet lämnar Solvalla). Det skulle rentav kunna bli så att det delas ut mer pengar i vinster än vad som omsätts, att spelet får ett positivt väntevärde.

I statistiken från V75-spelet kan man tydligt se att utdelningsnivån höjts sedan Åby införde (dubbla) open stretch. Det är också andra propositioner än Solvalla brukar köra med. Förutsättningarna finns för en ”normalomgång” och därmed höga utdelningar i alla vinstgrupper! Det kan rentav vara en av årets allra bästa spelomgångar vi har framför oss idag.

V86-1: Femåringslopp, autostart, kort distans.
Struken: 4.

6-hästarslopp och bara ston är också faktorer att ta hänsyn till.

För några år sedan kördes knappt några femåringslopp alls, men de har blivit vanligare och fortsätter att öka i frekvens. Det har blivit allt mer uppenbart, att inte bara 3- och 4-åringar har svårt att hävda sig mot äldre i ordinarie klasser; det gäller 5-åringarna också.

Europas bäste (?) Commander Crowe presterar som bäst just nu, som 9-åring, och har förmodligen sitt bästa framför sig. Detsamma kan sägas om Sveriges bäste (?), Quarcio du Chene, som nu som 8-åring har börjat prestera i paritet med förväntningarna.

Det är dyrt att föda upp hästar. Man kan förstå hästägarna, som vill ha avkastning tidigare än då hästarna rent sportsligt är redo att prestera som bäst. Därför finns alla dessa årgångslopp, travets motsvarighet till TV-pucken och Gothia Cup. Men sportsligt är de sällan bra, och spelmässigt nästan aldrig. ”Årgångshästarna” möter varandra om och om igen i två-tre år och Spelarna får jättebra koll på deras inbördes styrkeförhållanden. Därmed finns sällan över- eller underodds, utan hästarna spelas i förhållande till verklig chans. Favoritfrekvensen är hög och skrällfrekvensen låg.

3 Global Midnight inledde karriären med 9 raka segrar, och ryktet som skapades då har inte dött. Spelarna håller henne högt. Hon blir stor favorit, troligen omgångens största. Hon har dock kommit upp i klass, motståndet har hårdnat och hon kommer från tre raka förluster.

1 Love You More var den första som besegrade favoriten. Då gick hon i spets, vilket givetvis var avgörande. Chans till ledningen finns igen, och då får vi troligen se en repris. Från innerspår i litet fält finns också rimliga möjligheter att vinna loppet via open stretch, men det är klart att chansen minskar rejält om hon släpper ledningen. I skrivande stund klart underspelad i förhållande till favoriten, men det här skrivs tidigt på dagen och det kan förstås ändras.

5 Nettan Palema är stallkamrat till favoriten och har tjänat tre gånger så mycket pengar. Hon är mycket bättre meriterad egentligen. Spåret (4 efter strykning) visar normalt jättefina resultat, men nu är fältet så litet och så finns open stretch, så det är antagligen inte lika betydelsefullt som annars. Men en plusfaktor värd att ta hänsyn till är det säkert.

V86-2: Voltstart, lång distans, mellanklass

1 Goofy Bermon har haft en lång formtopp men inte fått utdelning på den. Prestationerna har varit goda, men han har hamnat bland de sista varje gång och några gånger har det blivit galopp. När nu förutsättningarna är perfekta avseende läge och distans, är det lätt att tro på seger. Motståndet är samtidigt flera klasser enklare än han är van. Men kanske är den långa formtoppen på väg att klinga av, utan att han fått så mycket med…? Så orättvist kan det vara, men han kan inte undvika tipsettan här.

10 Mellby Turbo ser ut att bli streckfavorit, helt på Svanstedt. Hästen debuterade i hans regi sist, men kunde inget från rygg ledaren med lucka i tid. Han måste vara klasser förbättrad för att duga, men det kan han förstås vara också. Respekten för Åke är stor. Men hästen har företrädesvis vunnit över kort distans, över medel sist hävdade han sig inte alls. Hur ska det då gå när det nu är lång? Det är första gången han ens provar.

2 Why Sly är i praktiken stallkamrat, och man tror mer på denna. Läget är mycket bättre dessutom. Vid lunchtid sitter strecken som 48-12 i procent, 10 är alltså fyra gånger mer streckad än 2, trots en sannolikt sämre chans.

V86-3: Lopp med ett tillägg, medeldistans, låg mellanklass

I statistiken från V86-spelet finner man att det är jämna chanser mellan start- och tilläggshästar vid aktuell proposition. Men den statistiken bygger på Solvallas lopp. Att Åby har dubbla open stretch kan man gissa gynnar hästarna på start. Man har ännu inte kunnat observera någon särskilt stor fördel för starthästarna i Åbys tilläggslopp, men å andra sidan är också det statistiska underlaget väl dåligt.

I ett öppet lopp blir 4 Chili On Line favorit, säkert på kusken (så är det i många lopp i omgången). Trots att de inte har idealiska spår lär någon av 3, 4 och 5 sitta tidigt i ledningen, och den som gör det bör också ha bästa chansen. 4 är ganska meritlös, har bara vunnit ett lopp och det var i debuten på Årjängs-travet. Andra loppet i rad med svag streckfavorit.

V86-4: Autostart, medeldistans, 4-åringslopp i låg klass

Låg klass eftersom det finns en maxgräns för vad hästarna fått tjäna, här 450’. Då blir det något jämnare och mer svårlöst för Spelarna än det annars är i årgångsloppen. Statistiken från Solvallas V86-tävlingar visar att favoriterna segrar så ofta som 48% när det är låg klass som nu, men också att 35% av loppen vinns av halvstora skrällar rankade 4-8. När det är öppen klass är favoritfrekvensen oförändrad, men det skräller mycket mer sällan, bara 15%.

7 Can Anyone Explain vann ett av fem lopp som 2-åring och bara ett av 13 ifjol som treåring. Han fick ”bara” ihop 388’ i de penningstinna amerikanska årgångsloppen. Erfarenheterna visar att hästar med amerikanska meriter inte alls brukar räcka till, när de kommer till Sverige. Den här hästen är dessutom långsam ut och har dåligt startspår, stora minus. Ändå ser han ut att bli streckfavorit. Så stor är respekten för landets bäste tränare Åke Svanstedt. Han både äger och tränar hästen. Helt osynad blir den, av bara den anledningen, favorit. Samma häst hade säkert varit sistarankad på strecken, och med all rätt, om man bytt ut Åkes namn mot någon amatör.

5 Captivating Ås kommer också från USA, men med betydligt bättre meriter (7 segrar och rätt lutning i resultatprofilen). Startspåret är också avsevärt bättre, liksom startsnabbheten. Det bör normalt vara en bättre chans. Stig H Johansson och Erik Adielsson är också kompetenta. Den här hästen har hunnit med en start i Sverige, då fick hon ledningen och höll till andraplatsen i ett enklare lopp på Bollnäs där hon var jättefavorit. De amerikanska blir för det mesta överspelade, de brukar inte räcka till här i Sverige. Det är inte rimligt att tro att någon av de här två duger den här gången heller, men de kan nog bli mest spelade i loppet ändå. Folk går mycket på tränare och kuskar.

4 Allaballakaitoz kommer från fyra raka V75-segrar, där han tagit placeringarna 1-2-0-2. Hästen har visat tydlig begränsing då han givit upp från spets tre gånger i rad. Men nu går han ut i ett enklare lopp med lägre förstapris och möter bara jämnåriga – det är en betydligt lättare uppgift. Det är svårare att bli tvåa på V75 än att vinna här. Dessutom är han startsnabb och har bra spår. Han kan välja spets eller rygg ledaren, och särskilt vid det första alternativet är det god segerchans. Orutinerad kusk får förstås sättas på minuskontot. Men stallformen… Ingen given segrare, men borde nog vara favorit.

V86-5: Lopp med ett tillägg, stayerdistans

De här loppen har en väldigt speciell resultatprofil från Solvallas tävlingar. Favoriterna vinner bara 10% och det skräller nästan alltid. De svagare favoriterna har 0% infriande, de enda favoriter som segrat har varit jättestarka. Start- och tilläggshästar har anmärkningsvärt likvärdiga chanser, men tilläggshästarna spelas mycket hårdare.

Det där gäller alltså Solvalla, det kan mycket väl se annorlunda ut på Åby. OS påverkar löpningsförloppen en hel del. Hursomhelst har vi den här gången en jättefavorit i 11 Covington Ås och dessutom ett litet fält (gynnar alla startande, men särskilt de högst rankade). Han bör rimligen ha omgångens bästa segerchans och vara bästa spiken.

Några hästar är för dåliga för att normalt sett komma med i lopp, och får agera rundningsmärken (man finner dem i botten av turordningen, som rangordnar startpoängen – 8, 2, 9…).

V86-6: Lopp med två tillägg, medeldistans, stolopp. Struken: 6.

7 Quantum Amazing vann ett billigt lopp på Åmål senast, men det var med snarlika förutsättningar som detta. Från samma startspår flög hon direkt till ledningen och var sedan överlägsen. Det var hennes livs prestation. Det är förstås tuffare här, men på form och spetschans måste hon rankas först.

1 Watch Me Go Byebye kommer från Svanstedts formstall och har bra läge. Det bör bli rygg ledaren på vår tipsetta. Kanske rentav spets. Kan inte undvika tipstvåan.

14 Orca har egentligen en hopplös uppgift med 40 m tillägg och egentligen alldeles för hårt inne på pengar (öppet upp till 700’, hon har tjänat 445’). Men hon var fantastiskt bra senast. Och ser man till de senaste loppen, har hon hamnat i 4:e-5:e-par varenda gång. Det bör bli något liknande nu, men den här gången är ju motståndet ofantligt mycket enklare. Spurten borde bita betydligt bättre mot de här konkurrenterna, det var mycket tuffare senast och då blev hon ändå tvåa. Passas jättetidigt!

De andra på dubbla tillägg, 13 Chivas Bluegrass och 15 Regina One, är egentligen bättre meriterade. Det finns formfrågetecken där, men särskilt den förstnämnde som gör andra starten för Svanstedt kan vara intressant. Hon måste vara mycket bättre för att duga, men det är de ibland när de är nya hos Svanstedt. 3%!

Generellt är de på mellanvolten missgynnade i lopp med två tillägg, sannolikt är det så den här gången också.

V86-7: Autostart, kort distans, 10-hästarslopp. Struken: 3.

Det här loppet är ungefär som en gulddivision, men ett förstapris på ”bara” 100’ lockar förstås inte den allra yttersta eliten. För denna finns många andra bra lopp den här tiden.

6 Global Investment har överlägsna meriter och efter strykning också det idealiska spåret. Han blir klar favorit, och är tillsammans med favoriten i avd 5 en av två riktigt bra favoriter i omgången.

2 Totti T Dream vann det här loppet ifjol, och är ständigt underskattad på spelet. Han har gått jättebra sedan Flemming Jensen började träna honom och vuxit in i skiktet precis under den yttersta eliten. Absolut kan han försvara sin titel. Ifjol fick man mer än 31 insatser tillbaka vid spel på hans tio starter, och även i år ger han spelarna plus på spelet.

8 Clear Sign har visat vikande form på slutet, och baserat på de prestationerna har han ingen chans här. Men trots läget får han ses som spetsfavorit, och vi vet att man aldrig kan räkna bort en spetshäst.

4 First On Line Sec (16%) är också en häst som är mycket bättre än Spelarna tror. På tio starter 2011-12 har han gett vinnarspelarna 48 insatser tillbaka och innan det har han vunnit 23 lopp, flera gånger till höga odds (i tuff V75-konkurrens). Distansen är hans bästa och han kan åter få sitt idealiska löpningsförlopp.

V86-8: Brons, autostart, medeldistans. Struken: 1.

Ett vanligt ”V75-lopp”. 17 likadana har tidigare avgjorts på Åby med dubbla open stretch. Man finner fyra favoritsegrar och lika många andrahandare. Resterande vinnare rankades 3, 5, 5, 6, 7, 7, 8, 9, 10. Skrällfrekvensen är anmärkningsvärt hög; lopptypen brukar annars generera lättfunna vinnare. Men OS spelar in förstås. Och så är ju det statistiska underlaget ännu för litet för att dra säkra slutsatser från. Mest framgångsrika spår är 4 med fyra segrar. De fyra bakspåren har tillsammans vunnit fyra gånger.

Favoriten 5 Quality Control har nu det mest framgångsrika spåret. Han har tjänat mest pengar också och kommer med dokumenterad form. Att Svanstedt tränar och kör spelar förstås in som en bidragande orsak till det stora favoritskapet. Det bör också vara omgångens tredje bästa favoritchans.

Sammanfattningsvis finner man bästa favoritskapen i avd 5 och avd 7. Direkt dåliga streckfavoriter (vid lunchtid) finns i avd 2, 3 och 4. Bästa helgarderingsobjektet är V86-4. Lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén
Mejl: mailajens@yahoo.se
Jens Sjödén
ger ut Statistikbibeln V75, samt även Solvallabibeln V86.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Arby's Amalia är tillbaka
Nästa nyhet
Arby’s Amalia är tillbaka

Arby’s Amalia är tillbaka

Segermaskinen från Dalarna, Arby’s Amalia är redo för start igen. På tisdag årsdebuterar hon i Rättvik.

Den av amatören Alf Johansson tränade Arby’s Amalia blev en stor snackhäst under fjolåret då hon inledde sin karriär i synnerligen lovande stil och tog nio raka segrar från debuten. Därefter tre raka andrapris, varav två i V75-lopp.

Senaste starten gjorde det femåriga Gidde Palema-stoet i början av december. Men på tisdag, efter sex månaders frånvaro är hon tillbaka i startlistorna igen. Årsdebuten sker hemma på Rättvik i ett lopp med 20 000 kronor till vinnaren:

2140 auto

1  Arby’s Amalia – Daniel Olsson
2  Sith Hanover – Katrin K Frick
3  Trick Haro – Pernilla Vidner
4  Argos – Jörgen Westholm
 Enzo Wibb – Leif Witasp
6  President Aubiose – Kajsa Frick
7  One More Bill – Tomas Pettersson
8  Enter Flamboyant – Jorma Kontio
9  Super Robban – Magnus Englund
10 Jasmine Frecia – Hans R Strömberg
11  Triumf Amok – Joakim Elfving
12  Sanna Sherona – Jenni H Åsberg

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
15 års avstängning för Nils Enqvist
Nästa nyhet
15 års avstängning för Nils Enqvist

15 års avstängning för Nils Enqvist

Under onsdagen meddelades av Överdomstolen att amatörtränaren Nils Enqvist får sitt straff skärpt. Straffet ändras från åtta års avstängning till femton år.

Efter att Svensk Travsport gjorde ett oannonserat besök i Nils Enqvists stall den 2 maj 2011 fann man att totalt fyra av hästarna uppvisade spår av otillåtna medel. I tre av fallen visade analysen att hästarna hade den anabola steroiden stanozolol i kroppen.

Därefter dömde Överdomstolen Enqvist till en avstängning på åtta år. Detta har nu skärpts. Amatörtränaren tilldöms nu förlust av tränarlicens, totalt tillträdesförbud på landets travbanor samt förbud att tas upp i hästägarregistret för en period om femton år.

Nils Enqvist döms för att avsiktligt och systematiskt ha dopat tre hästar med stanozolol, som är en anabol steroid, och en häst med den smärtstillande substansen metokarbamol. Han har vidare brutit mot reglementet genom att ha förvarat otillåtna läkemedel, utfört injektioner och för att inte ha fört behandlingsjournaler.

– Vi bygger vår sport på ett starkt djurskydd för våra hästar och att överdomstolen så starkt pekar på djurskyddsaspekterna sänder helt rätt signaler. Att dopa hästar är fullständigt oacceptabelt inom svensk travsport. I domen konstateras också att det inte finns någon tvekan om att Nils Enqvist avsiktligt och med beräkning vid flera tillfällen dopat hästar med anabola steroider för att påverka hästarnas prestationsförmåga, säger Svensk Travsports generalsekreterare Ulf Hörnberg i ett pressmeddelande.

Svensk Travsport har yrkat på livstids avstängning för Nils Enqvist. Domen i ansvarsnämnden överklagades av såväl Svensk Travsport som Nils Enqvist.

– Det här är travsportens första dopningsfall med anabola steroider och ska ge ett mycket kännbart straff och det är 15 års avstängning. Jag tycker att domen ändå är fullt rimlig och tydligt visar att travet ser mycket strängt på den här typen av brott. Det här straffet gäller dessutom i alla länder inom den europeiska travunionen, fortsätter Ulf Hörnberg.

 

Gilla travnet.se på Facebook!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Fina fransoser på Vincennes
Nästa nyhet
Fina fransoser på Vincennes

Fina fransoser på Vincennes

Ett riktigt fint lopp för den franska eliten vankas på fredag kväll då Prix Chambon P. ska avgöras på Vincennes.

60 000 euro är förstapriset i Prix Chambon P. som körs under fredagen på Vincennes. Loppet, som är nästa stopp i UET Trotting Masters, har lockat ett klart vasst startfält. Hetast på förhand är kanske Main Wise As och Roi du Lupin. Fjolårets upplaga vanns av Roc Meslois som också finns med i årets startlista:

2850

1  Cecena Ås – Alexandre Abrivard
2  Sancho du Glay – Franck Nivard
3  Onyx d’Em – Nicolas Roussel
4  Surabaya Jiel – Matthieu Abrivard
5  Risque Tout – Franck Ouvrie
6  Rodrigo Jet – Pierre Vercruysse
7  Reve de Beylev – Eric Raffin
8  Punchy – Jean Boillereau
9  Quoumba de Guez – Jean-Michel Bazire
10 Roc Meslois – Pierre Belloche
11  Main Wise As – Sebastien Ernault
12  Roi du Lupin – Anthony Barrier

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Yarrah Boko mot norrländsk turné

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson