Vilket fantastiskt hat trick! Commander Crowe fullbordade sin nordiska storloppsturné med en Elitloppsseger.

Commander Crowe har haft en fantastisk vår. Efter segrar i Olympiatravet och Oslo Grand Prix tog hästen också sitt livs seger då han bärgade även Elitloppet. Efter ett av historiens bästa Elitloppsförsök som ”Commandern” vann på 09,5 blev det ledningen i finalen – en position som hästen visat sig vara synnerligen svårslagen från. Körande Christophe Martens tog här sin största seger i karriären medan tränaren Fabrice Souloy tog sin andra Elitloppstriumf, den första kom med Exploit Caf 2008.

– Det är mycket roligt att få vinna det här loppet. Det är inget som är direkt enkelt, det var många bra hästar att slå men hästen gjorde ett magnifikt lopp, sa Fabrice Souloy i vinnarcirkeln.

Arch Madness var enorm som målfotslagen i försöket och visade sig ordentligt taggad då bilen släppte fältet i finalen. Med Brian Sears vid tömmaran susade amerikanen till täten och öppnade upp med några längder inledningsvis. 500-meterspasseringen klockades till 10,9.

Samtidigt tog Christophe Martens sats bakom Commander Crowe och kom fram mot dödens. Men han nöjde sig inte med det. Med 850 meter kvar pressade han sig till ledningen och Arch Madness släppte direkt. Och med Commander Crowe väl i spets förstod nog många vartåt det skulle barka. Den andra försöksvinnaren Yarrah Boko fick därmed finna sig i att löpa utvändigt om OGP-vinnaren.

Lutfi Kolgjini hade tagit en lugnare start och placerat Sebastian K. i andra ytter. Det var också denne som gjorde den första attacken som kom vid ingången av sista sväng. När upploppet nalkades blev det körning på många händer från de bakre regionerna. Rapide Lebel, som travat i tredje ytter, kastades loss i vida spår och än längre ut provade Oyonnax det som gick.

Men då Yarrah Boko gav signal om att slaget var förlorat och Sebastian K. var maktlös att komma i allvarlig närhet var segerdiskussionerna över. Commander Crowe drog undan med någon längd och vann med lätthet före Arch Madness som hängde med bra i ryggen, dock utan att på något vis kunna utmana vinnaren. Belgaren lyfte pisken i skyn och kunde jublande glad konstatera att han bärgat Elitloppet med ett förstapris på tre miljoner kronor. Segertiden noterades till 1.10,4a/1609.

Den forne svenske Derbyvinnaren sällade sig därmed med råge till den exklusiva skara av svenska hästar som travat in tjugo miljoner eller mer genom sin karriär – och mer lär det nog bli.

Arch Madness alltså tvåa medan bronsplatsen tillföll överraskningen Classic Grand Cru. Här hamnade Björn Goop i tredje, sedermera fjärde, inner, kom loss in mot upploppet och Steen Juul-träningen spurtade riktigt fint och trejdeplatsen är en ordentlig fjäder i hatten. Yarrah Boko höll bra med tanke på den tunga resan till fjärdeplatsen medan Rapide Lebel snöt åt sig femte och sista pengaplaceringen. Brioni hamnade från början i rygg ledaren som förvandlades till tredje inner. Fjolårsvinnaren blev sedan kvar på innerspår, höll tempot fint men fick se sig nöjd med sjätteplatsen.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Panne de Moteur glänste på 10,9

Panne de Moteur glänste på 10,9

Solvallas Elitloppssöndag bjöd som vanligt på lysande prestationer även i ramloppen. Allra mest kanske Panne de Moteur imponerade som vann Fyraåringseliten på 1.10,9.

I treåringeliten, Håkan Wallner Memorial, fixade Stefan Melander en snygg seger med Donato Hanover-sonen Nato Dream. Hästen placerades i andra ytter, kunde gå rakt fram genom sista sväng då hästar felade och kopplade grepp om ledande Here To Rock F. in över upploppet. Proud Wood levererade en riktigt fin avslutning men kunde inte rubba ”Tarzans” treåring. Nato Dream glänste på toppfina 1.11,7a/1609 i sitt livs femte start.

I treåringseliten för ston, blev det Jägersroseger genom Tomas Malmqvists Soffi Nock, körd av Johnny Takter. Hästen låg i andra ytter och kom fram utvändigt ledande Anna Mona Hanover, som tidigare övertagit från Perle Rare som öppnat stenhårt (09,1/500). Soffi Nock fick greppet in mot slutrakan och hade också modet att hålla ifrån sig starkt avslutande Arctic Luxury. Vinnartiden 1.13,3a/1609.

Fyraåringseliten för ston såg favoriten Miss Shape i ledningen och Björn Goop såg också ut att gå mot segern med sitt fina sto. Men i ledarryggen lurade Daniel Redén med sin USA-import Miss Sue V. som fick luckan in på upploppet. Miss Sue V. sköt till rappt och fick grepp om Miss Shape kort före mål. Credit Winner-stoet vann på 1.11,8a/1609.

Elitkampen, Jim Fricks lopp, såg som väntat Hallsta Lotus som vinnare. Stamping pressade sig till ledningen 900 kvar och fick Hallsta Lotus utvändigt. När sista sväng byttes ut mot upploppet hade Hallsta lotus fått bukt på Stamping och även om Moe Brage spurtade riktigt friskt var det aldrig någon fara på taket. Hallsta Lotus tog sin andra seger i Elitkampen och noterade 1.19,9a/1609.

Klassiga femåringsloppet Victory Tillys lopp blev en fin uppvisning av Formula One och Erik Adielsson. I kamp om spetsen rullade Amaru Boko över i galopp i första sväng vilket gjorde ett Formula One kunde glida till spets. Sedan var det spel mot ett mål. I ledarryggen travande Winmecredit fick fritt i sista sväng och försökte vad han kunde men var maktlös att rubba Formula One som stegade undan i förträffligt stil på trevliga 1.11,6a/2140.

Fyraåringseliten Club Grand Prix fick se en blivande storstjärna från Stefan Hultmans stall som vinnare. Örjan Kihlström placerade Panne de Moteur i tredje ytter medan Kash’s Cantab drog hårt i ledningen med On Broadway utvändigt om sig. Först 300 kvar lyfte Örjan ut sin springare i tredjespår, men då bet det bra. V.C. Chocoholic (andra ytter) hade in på upploppet fått grepp om ledaren men hade inte skuggan av en chans att stå emot Panne de Moteurs rykande finish. På 1.10,9a/1609 skar fyraåringen mållinjen till synes med gott om krafter kvar.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Prince de Montfort överlägsen igen
Nästa nyhet
Prince de Montfort överlägsen igen

Prince de Montfort överlägsen igen

Elitloppssöndagen har börjat. Prince de Montfort hade som traditionen erbjuder lekstuga i Montéeliten. Segertiden: 1.10,9.

Strålande väder och bäddat för fartfest. Prince de Montfort slog an tonen genom att återigen ha en bländande uppvisning i Montéeliten på Solvalla.

Det franska montémonstret tog som vanligt en avvaktande start tillsammans med Eric Raffin i sadeln. Till ledningen gick innerspårets Advocate Hall som öppnade halvvarvspasseringen efter 1.10 blankt. I tredjespår anföll franske Nico och övertog taktpinnen strax senare.

800 kvar var det så dags för Eric Raffin att lyfta ut Prince de Montfort – och då gick det undan. Sebastien Guarato-träningen svepte fram mot Nico, överflyglade den samme och satt i spets redan vi ingången av sista sväng.

Därefter var det en ren segerdefilering upploppet ner. I överlägsen stil tog Prince de Montfort sin tredje raka seger i Montéeliten. Dagens segertid stannade vid 1.10,9a/1609 och nioåringen spädde på bankkontot med ytterligare 150 000 kronor. Moon Dreamer avslutade bra på avstånd och slutade tvåa före Nico.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Commander Crowe och Yarrah Boko i pole position
Nästa nyhet
Commander Crowe och Yarrah Boko i pole position

Commander Crowe och Yarrah Boko i pole position

1.09,7 och 1.09,5. De båda Elitloppsförsöken bjöd på fartfest och ruggiga prestationer. Yarrah Boko och Commander Crowe har pole position inför finalen.

Försök 1

Sebastian K. öppnade riktigt snabbt och blixtrade till ledningen. Sanity kom fram utvändigt men klev ner i rygg på ledaren. Ulf Ohlsson smög då fram Yarrah Boko mot dödens men Takter valde att byta ut vinnarhålet mot dödens då fältet mötte upploppet för första gången. Yarrah Boko bjöds en fin resa i andra ytter, bakom lurade favoriten Rapide Lebel. Första 500 avverkades efter 08,6 och med 900 kvar kom attacken från Rapide Lebel.

Det bet emellertid inte särskilt för fransmannen som föll tillbaka och Yarrah Boko började nu stöta i tredjespår in mot sista sväng och tog upp jakten på ledande Sebastian K. In över upploppet stod det klart att Sanity inte hade krafter att kunna strida om finalplatserna och i stället var det Yarrah Boko som kopplade grep om ledaren mitt över upploppsrakan. Med sig i rygg hade han Brioni som åter levererade en mersmakande avslutning och knep andraplatsen bakom helfin Yarrah Boko. Sebastian K. höll till tredjeplatsen medan Rapide Lebel tog sig samman och avslutade i vida spår till sista finalbiljetten. Yarrah Bokos segertid skrevs till toppfina 1.09,7a/1609 vilket var en tangering av det svenska rekordet.

Caballion galopperade bort alla möjligheter direkt då bilen släppte fältet. Oracle och Windsong Geant smög med på innern men kunde inte förbättra sig över upploppet. Sanity mattades till slut efter det tunga loppet.

Till final: Yarrah Boko, Brioni, Sebastian K. och Rapide Lebel.

Försök 2

Orecchietti startade snabbast och tog ledningen. I spåren fanns Arch Madness och vid 500-meterspasseringen efter 07,7 körde Brian Sears till och fick överta kommandot. Commander Crowe som gjort en liten tappstart från början avancerades nu fram i andraspår och kom sakta men säkert framåt.

Då fältet gick in i sista sväng såg fortfarande Arch Madness oslagbar ut i täten men Commander Crowe närmade sig steg för steg. Det hela utvecklades till en fruktansvärd batalj de båda emellan över upploppet och de nådde mållinjen sida vid sida. Efter en koll på målfotot stod det dock klart att Commander Crowe fått nosen först precis på linjen. Segertiden ruskigt fina 1.09,5a/1609, en tid som också Arch Madness noterades för.

Trea blev Oyonnax som bidat sin tid i fjärde inner, lyfts ut i vida spår på upploppet och spurtade storstilat. Sista finalplatsen knep Classic Grand Cru (som travat i tredje inner) precis före Orecchietti som såg ut att gå i mål med gott om krafter kvar fastlåst i vinnarhålet.

Iceland galopperade bort sina chanser direkt i starten medan Beanie M.M. gjorde det samma mitt i första kurvan. Dileva Käll smög med som sista häst invändigt, gick till anfall till slut, avslutade fint men kunde inte sno åt sig en finalplats.

Till final: Commander Crowe, Arch Madness, Oyonnax och Classic Grand Cru

Startlistan finalen:

1 Brioni – Joakim Lövgren
2 Yarrah Boko – Ulf Ohlsson
3 Commander Crowe – Christophe Martens
4 Arch Madness – Brian Sears
5 Oyonnax – Kenneth Nielsen
6 Sebastian K. – Lutfi Kolgjini
7 Rapide Lebel – Eric Raffin
8 Classic Grand Cru – Björn Goop

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Vilken härlig skräll, Lindblom!
Nästa nyhet
Vilken härlig skräll, Lindblom!

Vilken härlig skräll, Lindblom!

Sällan har Solvalla skådat en lika lycklig segrare som Åke Lindblom. Harper Hanovers Lopp blev en riktig fullträff för Winning Love.

Harper Hanovers var på förhand en riktigt öppen historia och det blev också en händelserik historia – med en ordentlig skräll som slutsegrare. Winning Love fick ett helt perfekt lopp och gjorde Åke Lindblom till den gladaste mannen på Solvalla.

– Det här hade jag inte kunnat drömma om, det känns helt fantastiskt. Jag var med och köpte in den här hästen och har tränat honom sedan han var ettåring, så det här betyder väldigt mycket för mig, berättade Lindblom efter segern.

Ledningen tog Daniel Olsson hand om med Lutfi Kolgjinis Amour de la Rue och öppnade i gott tempo; första 500 efter 13,4 och varvet på 14,1. Den blivande vinnaren Winning Love kom iväg bra från början och letade sig fram till tredje par invändigt.

Jorma Kontio gjorde slag i saken med Derbyvinnaren Beau Mec som attackerade i tredjespår och kom fram i dödens efter halva distansen travad. Strax senare var det även tid för Icare de Bois att blanda sig in i diskussionerna; denne kastade loss i tredjespår med dryga varvet kvar. Sedan blev det action i loppet.

På sista bortre kom Spring Erom forsande från de bakre regionerna och svepte fram mot ledande amour de la Rue som nu hade sålt slut på smöret. Spring Erom, som dessutom hade Deuxieme Picsous i släptåg, övertog ledningen in genom sista sväng och samtidigt uppenbarade sig luckan för Winning Love.

Örebrohästen vreds nu på i spåren och det bet bra i spurten. Riktigt, riktigt bra. Med ens då upploppet nalkades stod det klart vart segern skulle hamna. Då Spring Erom signalerade att slaget var förlorat tog Winning Love över greppet och seglade undan till överlägsen seger samtidigt som Åke Lindblom frejdigt firade triumfen i god tid före mål. Segertiden skrevs till 1.13,8/3160 och förstapriset bestod i en halv miljon kronor.

Silvermedaljen gick till Pitch Command som hittade loss över upploppet och spurtade riktigt fint om än på avstånd från segraren. Spring Erom höll starkt efter sitt speedryck till tredjeplatsen. Betrodde fransosen Swedishman placerades i fjärde ytter, satt kvar när attackerna kom men hittade ut i spåren för att galoppera mitt i sista sväng.

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Neo Holmsminde i Sweden Cup

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson