Gissar att det blev tårta till kaffet hos ATG i måndags efter att utdelningen på fem rätt uteblivit i lördagens favoritbetonade omgång. Nu fick spelbolaget en drömstart på sitt konfiskerande av spelarnas pengar och marknadsföringsbudgeten inför deras nyinförda ”megajackpott” 10:e november fylldes på med dryga 16,5 miljoner kronor. Pengar som normalt sett skulle ha delats ut i sjurättspotten nu på lördag och resterande dryga 4 miljoner tänker man sitta på fram tills nyårsafton.

Det här innebär att de som får sju rätt nu på lördag alltså blir blåsta på cirka 20,7 miljoner kronor som de normalt sett skulle ha fått dela på. Upplägget känns mer bisarrt ju mer jag tänker på det och med futtiga 39 procents återbetalning till spelarna kan väl inte ens en ATG-anställd längre kalla V75 för världens bästa spel utan att skämmas?

Tårtan lär dock ha uteblivit under onsdagen hos både ATG, Solvalla och ST efter gårdagens Kriterie- och Oaksuttagningar på Solvalla. Tolv uttagningslopp med fantastiskt fina treåringar, som i flera fall är sportens framtid, kördes i relativ medieskugga och inför drygt 1500 åskådare. Spelmässigt lär det inte heller har varit några klackar i taket efter att ”nyheten” V65 omsatt drygt 5,6 miljoner.

I kväll när det är veckans andra stora speldag så kör Solvalla lopp av betydligt sämre kvalité inför klart större bevakning från media, mycket större tv-publik och det spelas om dryga 20 miljoner kronor på V86. Precis som jackpottreglerna på V75 känns det här också väldigt märkligt och att nuvarande upplägg skulle vara bra för Solvallas eller svensk travsports utveckling får Skarplöth och hans hejdukar försöka lura i någon annan.

De som missade racen på Solvalla gick i alla fall miste om något utöver det vanliga och det Travkriterium som vi får se nästa helg måste vara det bästa någonsin, även om minnet i dessa fall ofta är rätt kort. Grymma treåringar helt enkelt och nästa helg lär bli något alldeles extra.

I kväll är det dags för V86 igen och efter tre otroligt svåra omgångar får vi se om det blir en något mer ”greppbar” omgång som kan generera lite skrammel i spelkassan. Solvalla och Jägersro delar på tävlingarna och jag hittar båda mina singelstreck på Skånebanan. Spets och slut är det som gäller för den ena spiken och även om den andra också kan få ledningen så vinner han nog oavsett vilket.

Analys Jägersro V86-1:

Ranking: A: 8-2-3-5. B: 7. B/C: 4. C: 1-6.

Spetsanalysen: 1 Victorious Star är snabb ut, men körs knappast i spets och då talar det mesta för att 3 Comanche Moon tar hand om täten.

Loppanalysen:

Bara åtta hästar till start, men ett rätt bra lopp ändå och ganska tacksamt att 3 Comanche Moon är storfavorit. Det här är en snygg Love You-son som visat fin form på slutet, men trots en fin segerprocent tycker jag att han ofta är tveksam sista biten och i spets över full distans litar jag inte en sekund på honom. Senast visade han fin form som tvåa bakom Toddler från rygg ledaren, men borde ändå ha spurtat förbi denne sista biten för att få högsta betyg.

Visst kan Comanche Moon rinna undan hemma på Jägersro om han får bestämma tempot i spets, men han möter nu ett par hästar som har sin bästa bit till slut och som spelet sitter är det givet att chansa på favoritfall.

Jag ger tipset till 8 Falk on Hill som gjort två lopp efter uppehåll och han var fin vid seger från dödens på Knifetown Winner näst senast. Senast hade han ett iskallt utgångsläge, men gick helt okej i skymundan. Gynnad av det lilla fältet nu och om Takter bara kör fram och synar favoriten i tid är jag inne på att han kan plocka ner denne till slut.

2 Speedy Foxy Vicane är en tuff märr som är van vid bättre motstånd än detta och även hon har gjort två starter efter uppehåll. I comebacken avslutade hon bra som tvåa, men hon såg ännu mer formstark ut senast när hon spurtade mycket ettrigt över upploppet och bara ökade hela vägen in mot mål. Från ett perfekt läge har jag varit sugen på att spika, men hon fick tyvärr problem med en hov efter senast och man siktar på att ha henne helt på topp i Sto-SM i höst. Dessutom bakskor på nu är ett minus och då vill jag inte gå på henne helt.

5 Great King Wine är en stark spurtare som ofta hamnar lite för långt bak i fälten för att hinna fram. Gynnas av det lilla fältet nu och har visat absolut toppform i starterna på slutet mot bättre hästar än detta (trea bakom Disco Volante och Generaal Bianco senast). Givet bud och bra chans om han hamnar bra till och slipper göra allt jobb själv.

Jag betalar även för 7 Sobel Conway trots att jag inte är så imponerad av hans kämpatakter alla gånger. Han ska dock träna fint efter uppehåll och är ju också härdad mot stenhårt V75-motstånd tidigare. Kanske är löpsugen och gör sitt bästa lopp direkt efter uppehåll? Fem streck totalt.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 4. B: 2-6-1-8-3. B/C: 7-9-11-12-10. C: -.

Spetsanalysen: Orutinerade treåringar bakom bilen och inte så många som visat direkt startsnabbhet. Kanske kan 2 Eicas ta hand om täten från ett bra läge? Möjligt att en felfri 4 Magic Cash körs offensivt och får överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett treåringslopp där favoriten 4 Magic Cash visat klart bäst kapacitet så här långt. Galopp i fyra av sju starter är ju inte så bra, men när han skötte sig näst senast visade han strax under 1.13 sista varvet vid en snygg seger. Senast blev det galopp igen, men upphämtningen var mycket starkt mot klart bättre hästar än detta. Det känns som att Kontio kan köra lite på säkerhet här och ändå vinna loppet och Nurmos har säkert slipat lite extra på hästen under de dryga sex veckor som gått efter förra starten. Toppchans felfri och spikas på en kupong.

Öppet lopp bakom favoriten och gör han bort sig kan nog lite vad som helst hända. Jag streckar alla startande på min andra kupong, men håller upp
2 Eicas närmast favoriten. Melanders häst har visserligen inte vunnit lopp än, men ser rätt fin ut och hängde på bra bakom kriteriefinalisten Inti Boko näst senast. Senast blev det galopp med krafter kvar mot bättre hästar än detta. Givet motbud från ett perfekt läge.

6 Kent’s Laddie har också galopperat mycket, men gått bra när han skött sig och senast gick det nog lite för fort när kriteriefavoriten (?) Campo Bahia drog undan i täten. Erik Adielssons styrning är säkert långt framme felfri.

1 Petunia har spurtat bra flera gånger och har läge för ett fint smyglopp och 8 Wingmaster kan betydligt bättre än vad resultatraden visar. Duktige Oskar J upp nu och med helstängt huvudlag blir han intressant trots läget.

Analys Jägersro V86-3:

Ranking: A. 3. B: 6-10-11-5-8. B/C: 7-12-1-2. C: 9-4.

Spetsanalysen: 1 Upside Down Cake är snabb, men kan bli het och har gett upp ett par gånger i spets. Tror att Christoffer vill ha rygglopp med henne. 3 Get Ready On Tour har öppnat vettigt tidigare och ska gå med helstängt huvudlag den här gången. Då tror jag att han har bra chans att hålla ut värsta motbudet 6 Nolimitjimmit första biten och ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där jag räknar med att spetsstriden blir avgörande så hoppas jag har rätt här. 3 Get Ready On Tour var fin vid två spetssegrar i mars och vann sedan även på Solvalla från spets trots att han inte var som bäst då. Efter det fick han vila under sommaren och har nu gjort två starter efter uppehåll. Han har sett lite seg ut, men gick helt okej till slut som femma näst senast och senast i V75 gick han bra bakom hästar från ett svårt läge och hade krafter kvar i mål.

Nu åker det på ett helstängt huvudlag för första gången och då räknar Peter Untersteiner med en klart piggare häst under loppets gång och startsnabbheten lär också bättras på. I spets har fyraåringen vunnit tre lopp på tre försök och jag tror på en ny spetsseger i kväll. Spik!

Värst emot är 6 Nolimitjimmit var jättefin vid enkel seger från ledningen senast. Han öppnade förbättrat då, men mötte å andra sidan inte särskilt startsnabba hästar och jag tror inte att han tar en längd på min vinnare första biten och då lär det bli dödens sedan. Borde bli tufft att vinna då känns det som.

Det finns alltid en risk för överpace om Lugauer är påställd och om den här duon kör bort varandra så finns det gott om tänkbara skrällar bakom och minst hela B-gruppen ska nog streckas om man garderar loppet.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 2-8-1-4. B: 3-7-10. B/C: 6-5. C: 11-9.

Spetsanalysen: 2 Jeppas Sputnik har öppnat bra tidigare och är knapp spetsfavorit från ett fint startspår, men någon annan kan säkert öppna bättre än visat bland dessa orutinerade hästar.

Loppanalysen:

Lågklassigt treåringslopp där elva startande tillsammans vunnit fem lopp så här långt. 8 Kasper Trot är favorit och han sköt till bra bakom kriteriefinalisten och obesegrade Can Lane senast. Han lär därmed duga bra mot dessa hästar, men läget är ju vad det är och ett tungt lopp är det risk för.

Tipsettan får 2 Jeppas Sputnik trots en svag insats senast. Man har inte hittat några fel och är han lika bra som vid segern och tredjeplatsen så är han nog hästen att slå i loppet. Speciellt om han tar hand om ledningen.

1 Staro Mojito har mött ett par av kulltopparna utan att göra bort sig och ser inte alls så tokig ut. Nu gör han debut i ny regi och är svårbedömd och han gjorde också bort sig från innerspår bakom bilen för tre starter sedan. Duger säkert bra felfri och streckas tidigt.

4 Lift To Drag blev det rejält skrik om senast och någon bra 2.20-oddsare var det inte. Han höll visserligen okej efter en tung inledning, men såg ändå rätt seg ut fortfarande och behöver nog höja sig lite till för att vinna lopp. Ändå rätt tidig eftersom motståndet inte är så tufft nu heller.

3 Joke Ribb känns bortglömd för han såg rätt stark ut som fyra näst senast och hade lite sparat då där Kasper Trot var tvåa och Cab Lane vann.

7 Intake har också mött rätt bra motstånd och blev fast med krafter kvar efter kortare uppehåll senast. Rätt fin sort det här.

10 Barney Granit gillade jag intrycket på vid segern för tre starter sedan och nu kan det bli barfota runt om för första gången.

6 Tourzo gör debut i ny regi och 5 Aperfectmate är nog inte så tokig om han skulle gå felfritt för en gångs skull. Nio streck totalt.

Analys Jägersro V86-5:

Ranking: A: 3. B: 9-6-11-5-12. B/C: 1-7-4. C: 8-10-2.

Spetsanalysen: 1 Firstlady Michelle och 2 M.T.Lancelot är nog snabbast, men gissar att ingen av dem kör i tät till varje pris. 5 Dontbreakthebank Ås öppnar ganska bra och även
6 Casterly Rock kan kliva iväg bra. Någon av dessa kanske kan komma förbi 3 Norton Commander, men jag blir inte förvånad om de släpper om Lugauer testar rejält tidigt i loppet.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där kapable 3 Norton Commander är motiverad favorit och utan strul bör han ha toppchans att vinna loppet. Senast fick han överta ledningen efter 500 meter och var sedan helt överlägsen och starten innan i högervarv i Tyskland kan man glömma. Sprinterdistans är kanske inget plus i dagsläget, men bör fungera eftersom jag tror att han tål att gå rejält hela vägen i det här sällskapet. Jag tror inte att så många i fältet är sugna på att ta emot den här starke fuxen och om de gör det så har han nog bra chans ändå. Spik!

5 Dontbreakthebankås är hårt spelad bakom favoriten och han är bra i grunden, men comebacken senast var inte särskilt bra och att han med bara ett lopp i kroppen ska vara redo för vinst nu känns långsökt. Bättre distans nu visserligen, men Kolgjini låter inte så påställd inför detta och kanske blir det ett ovanligt defensivt upplägg därmed?

Garderar man favoriten så ska man nog strecka på en del och skrällar som 9 Staro Leonardo, 6 Casterly Rock och
11 Galvani Boko känns hetare i så fall.

12 Wide Game är en riktigt fin sort som gick bra i debuten i ny regi senast, men att vinna från det här läget över kort distans borde bli för svårt…

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 7. B: 6-11-10-3-9. B/C: 14-2-1. C: 12-4-5.

Spetsanalysen: Inte särskilt startsnabba hästar på startvolten, men kanske 3 Ready To Flex kan pressa sig till täten. Om 11 Mellby Emeralds får en perfekt start från springspår på tillägg kanske han kan utmana tidigt.

Loppanalysen:

Ett ganska bra lopp där jag tycker att hästarna på tillägg står bra till och borde ta in sina 20 meter på starthästarna. Mest tror jag på kungapokalsfinalisten 7 Eldorado B. som har visat fin form på slutet och gör bra lopp mest varje gång. Näst senast räckte han inte riktigt i ett derbykval, men fullföljde ändå godkänt och senast var han riktigt bra som knappt slagen från ledningen i ett Breeders´Crown-lopp som gick mycket fort till slut.

Eldorado B. kommer ofta till ledningen eftersom han är snabb ut, men har även vunnit lopp på bra sätt bakifrån med just Torbjörn Jansson i sulkyn och han bör sitta bra till direkt eftersom han lär kliva iväg bra från spår två. Fyraåringen möter inga hästar som Very Kronos eller Volnik du Kras som för fyra starter sedan och det tror jag kan märkas över upploppet. Vettig chans med ett bra lopp och jag spelar utgång med Eldorado B.

Jag streckar åtta hästar på den andra kupongen och segervana stoet 6 Mon Etoile är given även om läget kan innebära positionsproblem. Hon har ett lopp i kroppen efter långt uppehåll och står bra inne i loppet, men är ändå lite väl hårt spelade med tanke på strulrisken.

11 Mellby Emeralds har inte vunnit lopp i år, men gått rätt bra flera gånger och är i alla fall klart bättre än resultaten på slutet visar. Han skulle kunna få en bra start från springspåret när det bara är fem hästar där framme och Ohlsson kanske sätter allt på ett kort och kör för täten. Högaktuell om det lyckas, men femåringen är också vass med ett rygglopp.

10 Urchin har ett sämre spår och lär hamna långt bak direkt, men formen såg lysande ut senast när han rundade fältet i mycket läcker stil. Får han bra draghjälp på slutvarvet kan han mycket väl spurta till seger igen.

3 Ready To Flex har nog bäst chans på startvolten även om formen kanske inte är helt på topp än med bara ett lopp i kroppen på 11 månader. Om Kontio kan forcera honom till ledningen stiger segerchansen och då kan det hålla hela vägen om tempot dämpas en bit under vägen.

9 Survival Kit är ojämn och knepig, men har mycket hög högstanivå. Visade fin form efter galopper senast och kan överraska om han har en bra dag.

B/C-gruppen streckas också och av dessa såg 2 Panamera rätt fin ut som fastlåst med krafter kvar förra veckan.

Analys Jägersro V86-7:

Ranking: A: 10-9-8-2. B: 11-8-6-7-4. B/C: 3. C: -.

Spetsanalysen: 3 Kendra Silvo är snabb, men lär släppa direkt. 4 Havbergs Viking är snabbast när Global Tendency är struken och testar nog i spets där han går bra. Vill man släppa kanske 8 Batman Godiva blir aktuell.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans som känns öppet och lite svårläst. Favorit är fine fyraåringen 10 Peakadilly som lite turligt tog en plats i Derbyt och väl där galopperade han med krafter kvar i sista sväng och såg fin ut. Hästen gillar distansen och duger bra i klassen, men det blir inte barfota bak nu som på slutet och Juul bakifrån är ingen jag vill lita på som favoritspelad. Får ändå tipset nu när Tim Frontline blivit nedstruken till innerspåret.

2 Tim Frontline hade jag tänkt tippa etta innan han blev nedstruken, detta trots att formen är svårbedömd efter de två senaste starterna. Senast blev det galopp in på upploppet, men det såg inte ut att vara slutkört då. Han slog sig tydligen på ett knä och nu blir det knäkappor på. Hästen visade bra kapacitet vid V75-segern i midsommar och är formen lika fin nu så bör han räcka bra här, men segerchansen minskade nu när han riskerar att bli över första biten.

9 Vincent As visar fin styrka och vann på bra sätt senast via 11,5 sista varvet utvändigt ledaren. Ny kusk nu, men det lär bli offensiva körorder från Dahlén eftersom hästen verkar trivas bäst där framme och har många segrar utvändigt ledaren. Givet bud.

8 Batman Godiva var fin vid lätt seger efter uppehåll näst senast, men strulade till det kort efter start senast. Hans utgångsläge har blivit betydligt bättre efter två strykningar och skulle han få överta täten blir han inte så lätt att slå.

11 Tropicana Ås är mycket snabb, men har lätt att hetsa upp sig och orkade inte till slut senast efter att ha blivit för pigg i spets. Bättre läge nu när hon nästan är garanterad ett rygglopp och om hon får smyga med i hårt tempo till sista sväng lär hon kunna speeda mycket vasst till slut.

6 Global Strategy är rätt kapabel och farlig med rätt resa även om han står hårt inne i loppet. Intressant med ny kusk nu och han har gått bra för Ingves tidigare. Jätteskräll som inte är chanslös.

7 Aisha Simoni är en rejäl sort som har lopp i kroppen i ny regi och kanske ska gå med jänkarvagn den här gången.

Sista strecket får 4 Havbergs Viking som är spetsfavorit och kanske kan hålla hela vägen även om lång distans troligen är en nackdel. Åtta streck totalt.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 11-2. B: 10-1-8. B/C: 3-4-6. C: 9-5-7-12.

Spetsanalysen: 2 Windy Cindy är snabb från start och trivs i ledningen och jag tror att Benzon laddar och kör i spets.

Loppanalysen:

Ett ganska klent stolopp över kort distans avslutar omgången och 11 Mattie är storfavorit. Den här välstammade fyraåringen har gjort två starter för Timo Nurmos och efter att ha sett fin ut som femma i ett kval till Stoderbyt näst senast var hon helt överlägsen på Solvalla senast och avslutade då 1.10 sista 700 m mot bättre motstånd än detta. Hon är överlägset bäst i det här gänget och vinner troligen, men det kan alltid strula från spår elva över kort distans så jag väljer att dubbla med spetshästen.

2 Windy Cindy har inte startat på ett tag, men brukar vara väl förberedd och gå bra direkt och i spets har hon vunnit åtta gånger på tio försök. Jag tror på spets från det här läget och om favoriten kommer bort i kön så tror jag att Windy Cindy slår resten.

Vill man gardera vidare är 10 Love No Limit först på tur, men sedan är det öppet eftersom 1 Zoom Zoom var dålig senast och 8 Unchained Feelings har ett uselt startspår.

Singelstrecken:

3 Get Ready On Tour (V86-3) såg bra ut i skymundan i V75 senast och nu åker det på ett helstängt huvudlag och Untersteiner siktar på spets där fyraåringen är obesegrad efter tre försök. Bra chans i spets.

3 Norton Commander (V86-5) var toppfin vid seger senast och är klart bästa hästen i fältet för dagen. Toppchans från bra läge.

Utgångshästarna:

4 Magic Cash (V86-2) är osäker, men har visat överlägsna fartresurser för det här sällskapet och felfri förlorar han knappast.

7 Eldorado B. (V86-6) gör bra lopp varje gång och det mot tuffare motstånd än kvällens. Har vunnit på bra sätt bakifrån för Jansson och har bra segrchans.

Prisvärda hästar:

8 Falk On Hill (V86-1) har fin kapacitet och känns mest intressant i loppet när det inte låter som att Speedy Foxy Vicane ska vara helt på topp för dagen.

10 Urchin (V86-6) såg grymt formstark ut vid segern senast och får han bra draghjälp på slutvarvet kan han fälla allt sista biten.

8 Batman Godiva (V86-7) har fått ett mycket bättre läge efter två strykningar och skulle han få överta ledningen kan det hålla hela vägen.

2 Windy Cindy (V86-8) är en rätt enkel sort, men hon är snabb och vinner ofta i ledningen. Kan spåra hela vägen om favoriten kommer bort.

Överspelade:

3 Comanche Moon (V86-1) kan vinna om han får bluffa bort loppet i ledningen, men han är blöt sista biten och full distans en nackdel.

4 Lift To Drag (V86-4) får godkänt efter ett tungt lopp senast, men ser fortfarande seg ut och nu är det lite hårdare motstånd.

5 Dontbreakthebankås (V86-5) är grundkapabel, men orkade inte alls i comebacken senast och måste vara oerhört förbättrad om han ska vinna redan i kväll.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt. Chans till två kuponger med åtta rätt om båda utgångshästarna vinner.)

2,3,5,7,8 (res 4,1)
A: 4. B: 1,2,3,6,7,8,9,10,11,12. (res 4,2)
3 Get Ready On Tour (res 6,10)
1,2,3,4,5,6,7,8,10 (res 11,9)
3 Norton Commander (res 9,6)
A: 7. B: 1,2,3,6,9,10,11,14. (res 12,4)
2,4,6,7,8,9,10,11 (res 10,3)
2,11 (res 10,1)

Kupong 1: 5 x 1 x 1 x 9 x 1 x 9 x 8 x 2 = 6480 rader
Kupong 2: 5 x 11 x 1 x 9 x 1 x 1 x 8 x 2 = 7920 rader

Totalt: 14400 rader = 3600 kronor.

DD-spelet:

9 – 11 x 500 kr
8 – 11 x 300 kr

9 – 2 x 150 kr
8 – 2 x 50 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com

Senaste nyheterna

Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 14:24, 14 juni

Tips Boden 15 juni: Propulsion tar revansch i sitt favoritlopp!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 15:05, 07 juni

Speltips Östersund 8/6: Spetsstriden avgör storloppet!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:47, 31 maj

Speltips Mantorp 1/6: Kontios starka styrning krossar allt!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
fredag 14:59, 24 maj

Tips Solvalla 25 maj: Cyber Lane i Sweden Cup och två vassa spetsdrag till fina odds!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
onsdag 12:49, 08 maj

Spelkrönika Solvalla/Bergsåker 8/5: Nu tar jag och min bästa vinnare revansch!

Spelredaktör Redaktionen Travnet

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Hagmyren 15/9: Förändringar som skulle göra V75 great again!

Spelkrönika V75 Hagmyren 15/9: Förändringar som skulle göra V75 great again!

Det är sannerligen inte lätt att vara V86- och V75-spelare för dagen. På V86 blev den rätta raden för svår för alla spelare två veckor i följd och när det i onsdags var dags att dela ut alla slantar som gått vidare från dessa veckor så var det bara en spelare som fick hela klabbet! För dagen är det rejält dränerad spelkassa för V86-spelarna alltså och bara att trolla fram nya pengar till nästa vecka…

V75 införde ju ATG nya jackpottregler i veckan som gäller från och med den här lördagen. Vad jag tycker om hela den farsen går att läsa här för den som missade det i onsdags.

Diskuterade V75 i morse med en kompis och kollega och vi var rörande överens om vilka förändringar vi skulle vilja se på V75.

1: Skrotad jackpott och när ingen spelare har sju rätt så fördelas dessa pengar på de som varit bäst och har sex rätt. När utdelningen blir för låg på fem rätt (för övrigt en helt orimlig gräns på 15 kronor i dessa tider när man elektroniskt kan dela ut enstaka ören) går pengarna till att förstärka de övre potterna.

2: Utan jackpottar kan man också utan problem återinföra möjligheten att bara spela för sju rätt för de som önskar.

3: Sedan ska det givetvis vara fulla fält och helst minst två (gärna fler) 15-hästarslopp på kupongen för ökad svårighetsgrad.

4: Alltid första V75-start kl 15.00 på lördagar och tävlingarna klara i god tid före 17.30.

Med dessa förändringar skulle V75 återigen bli en respekterad spelform att längta till varje vecka och inte bara ett jackpottgenererande marknadsföringsverktyg för ATG. Så länge Hans Skarplöth styr utvecklingen av svensk travsport och spel på densamma med järnhand så är tyvärr detta inget vi lär få uppleva.

Påminner om att för varje gång det blir jackpott på V75 så försvinner (förutom det ordinarie spelavdraget på 35 procent) ytterligare 26 kronor för varje hundralapp man satsar. Kvar att spela om av den ursprungliga hundringen blir alltså 39 kronor. Med dessa förutsättningar finns det ingen spelare som kan gå plus i det långa loppet. Möjligen om man lyckas fånga en storvinst och sedan lägger av.

Själv har jag haft det tungt på V75 den senaste tiden och det kanske bidrar till det dåliga humöret för dagen, men fortsätter man att jobba hårt så vänder det någon gång och då är alla tidigare torskomgångar glömda. Kanske är det dags på Hagmyren denna lördag? Det ser lite smålurigt ut och visst går det att sätta små eller stora frågetecken för de flesta favoriter på förhand. Omgångens största favorit, förvandlingsnumret Antonio Tabac, ser jag dock inte så många moln på himlen för och trots att spelprocenten drar iväg väl mycket så känns det inte som tillräcklig anledning att gardera denna gång.

Hagmyren har ett av landets kortaste upplopp (161 meter) och det skiljer faktiskt dryga tre tillägg om man jämför med Axevallas 227 meter. Tätkänning senast varvet från mål är därför en stor fördel och att jaga vinnare från bakspår om det inte är lång distans eller kallblodslopp är nog en vågad taktik.

Analys Hagmyren V75-1:

Ranking: A: 2-7-3-9. B: 1-10-6-5. B/C: 8. C: 12-4-11.

Spetsanalysen: Tror att 6 Anddontsayitsover är snabbast från springspår och tar hand om täten. Kevin Oscarsson låter ganska bestämd över att köra där också eftersom hästen är klart bäst i spets. Annars vore det nog vettigt att släppa till 7 Västerbo Pokerface, men denne är inte så snabb första biten och blir han hängande en bit så kanske det blir svar sedan.

Loppanalysen:

Ett lurigt lopp med voltstart inleder, men fyraårige
7 Västerbo Pokerface är rätt stor favorit. Jag trodde hårt på honom både näst senast i V75 och senast i Derbykval, men han var lite sämre än väntat båda gångerna även om han får godkänt för insatsen som tvåa näst senast. Senast var han däremot mest seg hela vägen och aldrig med chans. Svårbedömd därmed och från det här spåret med Kontio som inte brukar pricka perfekt från springspår, kan det bli en dryg inledning av loppet.

Får Västerbo Pokerface överta ledningen (vunnit 3 av 3 i spets) är det toppchans om formen sitter där, men det låter faktiskt som att det kan bli svar av Anddontsayitsover och då minskar segerchansen. Garderas.

Tipsettan till 2 Hungarian Hotwax som också är en rätt kapabel fyraåring. Han har galopperat en del, men nu varit fin i två segrar från ledningen och sköter han sig är han nog inte så mycket sämre än storfavoriten. Från spår två är det dock galopprisk och Kaj Widell måste nog få iväg honom perfekt om han ska hålla sig före favoriten direkt från start. Vanlig vagn i stället för jänkarvagn nu, men kliver han iväg är det nog bra chans ändå.

3 Maracanazo gjorde debut för allt mer framgångsrike Oskar Kylin Blom senast och gick bra som tvåa med lite krafter kvar. Spännande ändringar nu med barfota fram, rycktussar och kanske ett norskt huvudlag och ger det rätt effekt duger han nog bra i den här klassen.

9 Hector Boko visade bra inställning utvändigt ledaren senast och räds knappast motståndet här heller, men voltstart är ett stort frågetecken och rygg på Hungarian Hotwax kan ju också bli helt fel om denne strular från start. Farlig utan galopp och startstrul.

Dessa fyra känns bättre än övriga, men frågetecken finns kring samtliga alltså och därför streckar jag även fyra skrällar.

1 Pepper Broline är på väg uppåt i form efter långt uppehåll och har Kihlström i sulkyn och ett perfekt smygläge.

10 M.T.Machiavelli har inte alls varit bra de två senaste starterna, men kan bättre och tränar starkt och får en chans till.

6 Anddontsayitsover vann från ledningen trots tufft tempo hela vägen senast och är favorit att ta täten igen där han är mycket bättre än bakifrån enligt Kevin Oscarsson. Kanske kan hålla hela vägen om de bästa kommer bort.

5 Wind Knight är inte så dum i grunden och har sett fin ut i Westholms regi på slutet. Stor galopprisk från spår fem, men är nu körd av någon annan än ägaren bara för andra gången i karriären och får duktige Oskar J i väg sexåringen kanske man kan överraska. Åtta streck totalt.

Analys Hagmyren V75-2:

Ranking: A: 10-8-14-6. B: 2-9-11-13. B/C: 1-7-15-5.
C: 12-4-3.

Spetsanalysen: 1 Sister Morphine är rätt kvick men ska smygas över denna distans. Tror att 6 Greta Töll är snabbast av övriga och spetsar från bästa springspåret.

Loppanalysen:

Svårigheterna fortsätter och nu är det ston över lång distans från tre volter som ställer till det. Knapp favorit är finska
2 Amanda Rose
som vunnit hela elva lopp i år och nu förstärks rejält med Kontio i sulkyn. Hon är dock svårbedömd på svensk mark eftersom hon mest har startat i betydligt enklare sällskap på mindre finska banor. Det är en rätt liten och oansenlig häst och många verkar såga henne rejält på det synintrycket, men inställningen är det inga fel på och vi har ju tidigare sett finska segerstaplare som inte sett så mycket ut för världen komma hit och fortsätta vinna.

Svårt att sätta in Amanda Rose här alltså och jag rankar ner henne lite ändå, men jag vågar inte såga henne helt.

Min vinnare är 10 Amalia Cash som visat bra grundkapacitet tidigare och som nu verkar rejält på gång för dagen. Senast gick hon rejält vid knapp seger mot Ellieann som då stod samma start och nu har Amalia Cash 20 meters försprång på henne. Ready Cash-dottern är mer stark än snabb och tål att göra en del grovjobb själv vilket brukar vara nyttigt i stolopp över lång distans.

8 Dealwithakiss är mycket snabb, men även stark vilket hon visade senast då hon hängde i tredjespår hela loppet som femma. Visserligen på Tingsryd där det inte är lika många kurvor, men ändå en stark insats. Sylvasse Jepson upp den här gången är intressant och strular det inte från innerspåret lär hon vara med i striden. I alla fall om hon går barfota för då är hon allra bäst.

14 Ellieann har visat knallform på slutet och är också en häst som passar bra över lång distans. Senast höll hon bra som femma i stoloppet som Roheryn vann och det ser ut att vara lite enklare motstånd nu. Given trots att hon är tufft placerad.

6 Selma Töll är en skräll som kan bli svårfångad från ledningen. Hon trivs klart bäst där och även om lång distans kanske inte är något plus så brukar spets i stoloppen ofta vara riktigt bra grejer.

9 Linda’s Girl är ojämn, men en riktig tuffing när hon har sin dag. Senast var hon bara seg, men hon trivs inte alls i ryggar och ska hon vinna det här måste nog kusken fram i dödens tidigt. Räknas om han lyckas med det och hästen har samma form som vid segrarna i somras.

Streck också för formstarka 11 Ma Running som blev störd till galopp senast och 13 Calamara’s Girl som lär få smyga i det längsta med Kihlström och då är hon rätt vass på speed till slut. Åtta streck totalt.

Analys Hagmyren V75-3:

Ranking: A: 5. B: 2-8-3. B/C: 9-1-7-12. C: 6-11-4.

Spetsanalysen: 3 Thelma de Glatigne är mycket vass bakom bilen och jag tror att hon tar en längd på 2 Yankee Boy som säkert skulle vilja svara. 5 Ural är snabb och kan få överta om Ulf Eriksson vill släppa med spetsfavoriten.

Loppanalysen:

Kort distans och jag hoppas få revansch på 5 Ural som jag trodde mycket på näst senast i V75. Då blev han av med ledningen och låg sedan på för hårt i rygg när ledaren dämpade tempot rejält över den långa distansen. Han fick då problem med travet i sista sväng och hade inget kvar till slut. Kan nog vara så att start vecka-vecka inte var någon fördel heller.

Att den insatsen var en tillfällighet visade Ural senast då han återigen var jättefin vid enkel spetsseger från ledningen. Nu får femåringen Örjan i sulkyn som tidigare vunnit med honom i V75 och får han överta ledningen av stoet Thelma de Glatigne, vilket inte känns orimligt, borde det vara toppchans. Tror nog också att Ural är bra nog att slå henne utvändigt om det krävs och dödens är ingen dålig position på Hagmyrens korta upplopp. Spik!

2 Yankee Boy är värst emot och han blir nog lite av omgångens snackhäst och lär stiga i spelprocent under lördagen. Senast var han rätt hårt betrodd mot Who’s Who i ett derbykval, men då blev det galopp när Kim Eriksson körde för ledningen från start. Före det hade Yankee Boy gått riktigt bra i V75 flera gånger och han är bra för klassen. I spets har nog Yankee Boy bäst chans i loppet, men spår långt in på vingen är inte bra på Hagmyren och hästen har tidigare haft svårt att öppna snabbt från spåren 1-3. Det är nog galopprisk igen om man laddar för tufft och klar risk att han inte håller ut min spetsfavorit första biten vilket försvårar.

Garderar man loppet tycker jag att 8 Radagast är given att plocka med. Han har sett fantastiskt fin ut på slutet och sköt till vasst på en topptid som trea bakom Laskari senast. Tyvärr är läget helt iskallt nu, men skulle ekipaget ha tur och ramla ner i ett bra slagläge samtidigt som det blir tufft tempo i täten blir han nog svår att stå emot sista biten.

Startsnabba 3 Thelma de Glatigne har rätt förutsättningar här, men hon blev frånåkt av Radagast med liknande löpningsförlopp senast och det känns tufft för ett sto mot ett par vassa hingstar här. Hoppas att kusken tycker samma sak och släpper täten till min spik Ural.

Analys Hagmyren V75-4:

Ranking: A: 5-1-15-3. B: 2-13-9-10. B/C: 14-7-6-8. C: 11-4.

Spetsanalysen: 1 Fröyu Pelle tror jag håller upp ledningen mot 2 T.B.’s Tröllgutt och då kör nog Austevoll där så länge lampan lyser.

Loppanalysen:

Ett trassligt kallblodslopp där det krävs många streck för att känna sig säker, men det finns en rolig spelidé som jag chansar med som spik på en kupong.

Efter strykning av den tidige favoriten U.R.Faxe är
3 Hövding Jaros knapp favorit och han var fin vid segern näst senast när han gick barfota och med jänkarvagn och spurtade förbi T.B.’s Tröllgutt till slut. Senast gick han med skor i Norge, men var ändå duktig som tvåa efter ett smyglopp. Han gillar att smyga i loppen och har ju perfekt hjälp av Kihlström därmed, men det är inte säkert med jänkarvagn igen eftersom tränaren inte har någon egen. Nu blir det barfota igen och med rätt lopp kan han vinna, men det kan ju också bli strul för en favorit som måste köras lite på chans.

Bästa hästen är säkert 15 Bellfaks som gjort två starter för Jan-Olov Persson och var duktig vid knapp seger senast. Han har dock inte startat på drygt två månader efter det och känns lite svårbedömd ändå. Står också tufft inne i loppet, men är å andra sidan en häst som hade tjänat mycket mer pengar utan sina många galopper. Svårbedömd men streckas ändå tidigt.

Min spelidé är snabbe, men knepige 5 Lykkerus som gjort fyra starter i svensk träning och galopperat i tre av dessa. När han skötte sig var han tvåa bakom just Bellfaks och hade nog spurtat förbi denne om han inte hade rumplat till på upploppet. Nu står han 20 meter bättre till mot Bellkfaks och är dessutom rejält kuskförstärkt med duktige Rikard N Skoglund. Hästen har inte startat på ett tag, men varit fin i provlopp och felfri har han mycket bättre chans än de sju procent han är spelad till. Utgång.

På startvolten står två norska hästar som också är lite svåra att sätta in i loppet. Bäst chans av dessa har nog 1 Fröyu Pelle som är spetsfavorit och även lite mer säker på benen som det verkar. Kan nog leda länge och får han 2 T.B.’s Tröllgutt i rygg kan det vara dessa två som gör upp om segern till slut.

13 Vill Solen var förbättrad med Kontio senast och vann trots tredjespår hela loppet. Tufft inne i loppet, men Kontio upp igen och farlig om han inte får för långt fram till täten.

9 Silver Stjärna var kusken mycket optimistisk kring förra veckan, men då blev det stor galopp direkt. Bör kliva iväg från det här spåret och kan nog öppna snabbt om hon sköter sig. Dessutom kan det bli barfota runt om som hon har gått bra på vid två tidigare tillfällen.

10 Vesle Maia är fartfylld och var totalt överlägsen mot Fröyu Pelle (lika start) på Åmål i somras. Lurigt läge, men kanske kan skrälla ändå om det löser sig.

Streck även för flotte 14 Myllkärrs Sune som säkert har fart för att runda hela fältet om hans aktion skull flyta bättre till slut än vanligt och 7 Vertigo Knekten som fick krafter kvar förra helgen får också en markering.

Analys Hagmyren V75-5:

Ranking: A: 3. B: 2-8-11-4-9. B/C: 1-6. C: 10-7-12-5.

Spetsanalysen: 3 Antonio Tabac är vass första biten och jag tror att han har bra spetschans trots att även 4 Västerbo Grosbois och 6 Mellby Drake kan öppna mycket bra.

Loppanalysen:

En silverdivision där det är svårt att argumentera mot nytända stjärnskottet 3 Antonio Tabac som varit fantastiskt bra på slutet. Skimmeln har hittat ett helt annat självförtroende i sin nya regi och gjort bra lopp varje gång. Jag trodde på bra chans för honom för tre starter sedan, men då släppte Oskar ledningen till Sir Q.C. och sedan fick han aldrig chansen till slut. Efter det har sexåringen tagit två imponerande segrar i V75 och då gjort grovjobbet själv båda gångerna och senast hade han både norsken och rycktussarna sparade.

Är Antonio Tabac lika bra den här gången, vilket det mesta talar för, så kan han knappast förlora loppet i ledningen, men har toppchans även med andra löpningsförlopp. Västerbo Grosbois är säkert lite snabbare första biten, men sidan vid sida kan nog Antonio Tabac hålla ut honom första biten och med två relativt starttröga hästar invändigt bör det finnas en stor lucka för Pöllänen att krypa ner bakom.

Värsta motbuden om segern är 2 M.T.Joinville och senast mycket tappre 8 Moni Viking. Båda tappar dock lite från start och den förre ska gå med skor nu och den senare har ett mycket besvärligt läge vilket ganska säkert lär innebära positionsproblem. Om någon av dessa slår Antonio Tabac från dödens blir i alla fall jag mycket förvånad.

Samma sak gäller ju spurtstarke 11 Linus Boy som står trist till och får svårt att hinna fram om de andra inte kör 1.10 första varvet i täten och även om dessa tre är mycket bra hästar med låg spelprocent så spikar jag favoriten.

Analys Hagmyren V75-6:

Ranking: A: 2. B: 1-11-9. B/C: 10-5-4. C: 6-12-3-8-7.

Spetsanalysen: 1 Charrua Forlan och 2 Volstead står det mellan och de har mötts med samma förutsättningar tidigare. Då höll Charrua Forlan knappt upp ledningen fram till kurvan, men valde sedan att släppa täten till Volstead som pressade sig förbi i en tuff öppning. Innerspår på Hagmyren jämfört med på Östersund som det var då är det dock stor skillnad på och jag tror att Volstead kan ta sig förbi igen.

Loppanalysen:

En gulddivision över kort distans och spetsstriden blir mycket avgörande. 2 Volstead är favorit och han har varit riktigt bra efter missen i Elitloppet och starten närmast efter det. På slutet har han vunnit med för honom mycket opassande förutsättningar vilket skvallrar om storform. Stefan Melander säger också att sjuåringen känns bättre än någonsin och en Volstead på topp kan nog vinna detta även från dödens. Jag tror dock på vettig spetschans från det här läget och då blir han givetvis mycket svårslagen. Utgångshäst och spik på en kupong.

1 Charrua Forlan är dock en äldre häst som också verkar bättre än någonsin. Han gör tappra insatser varje gång och skulle han hålla upp ledningen är han inte lätt att passera till slut. Han har dock tidigare öppnat lite sämre med spår långt in på vingen och innerspår på Hagmyren (speciellt över kort distans) är svårbemästrat. Tror att han får svårt att hålla ut Volstead om denna trampar rätt från start och då blir det också svårare att vinna.

Tuff körning mellan dessa två kan bädda för högkapable
11 Heavy Sound som nog är bästa hästen i grunden. Hans två senast insatser har dock inte varit något extra och han är ju lite ojämn i sin fräschör. Får han smyga i ryggar i hårt tempo när konkurrenterna kör för tufft mot varandra är han dock mycket effektiv till slut och det är väl också så det oftast går till när Haugstad vinner lite större lopp. Tidigt bud trots oklar form och lurigt läge.

Ett lika givet streck vid gardering tycker jag att rejäle
9 Globalsatsifaction är. Han fick inte chansen till slut senast då Volstead vann och hade nog blivit farlig med fritt fram 300 meter från mål. Perfekt läge nu med rygg på Volstead och även om han inte kan hålla den positionen så är han i andraspår där han ska vara. Behöver också hårt tempo på loppet, men farlig i så fall.

På garderingskupongen streckar jag även tuffe 10 Queer Fish som var rejäl senast samt hedershästen 5 Beau Mec och 4 Whitehouse Express som kan bättre än han visat på slutet och kanske hittar toppformen snart?

Analys Hagmyren V75-7:

Ranking: A: 4-6-2-5. B: 10-3-1-7. B/C: 12-8. C: 11.

Spetsanalysen: 3 Raja Ribb är snabb ut, men lär testas direkt av antingen 4 Dom Perignon eller 6 Flash Hammering och först fram av dessa kan nog få överta täten.

Loppanalysen:

Ett öppet lopp över lång distans avslutar omgången och jag var länge sugen på att spika 4 Dom Perignon som flera gånger visat att han duger bra i V/5. För tre starter sedan vann han från dödens över lång distans och näst senast spurtade han bra som fyra i smeten där Victory Kåsgård vann. Senast i derbykvalet var han dock mycket sämre och gick i mål långt efter Chianti vilket sätter stora frågetecken för dagsformen. Stall Walmann har också bara tagit två segrar den senaste månaden och hästarna sprudlar inte precis där för dagen.

Normalt sett är Dom Perignon mycket snabb från start och även obesegrad i spets, men med osäker form kanske Örjan väljer ett lugnt upplägg den första biten eftersom han går bra även bakifrån. Så det är alltså även lite svårt att räkna på taktiken och då valde jag ändå att gardera.

Sämre i sina senaste insatser var även värsta motbuden Flash Hammering, Volocity de Vie och Tesio vilket försvårar loppet ytterligare.

6 Flash Hammering var med i samma lopp som Dom Perignon på Åby senast, men mest seg då och har inte startat på en månad efter det. Tränar fint enligt Westholm som ju har fin form på stallet och kommer den här spetsgynnade hästen till täten är han inte så lätt att slå sedan.

2 Volocity de Vie blandar och ger rätt friskt med sina insatser och är nog en ojämn häst helt enkelt. Ibland blir han för het och ibland flyter inte travet som det ska. Skulle han ha en bra dag, vilket nog är möjligt efter en månads tävlingsuppehåll, så kan han nog duga från ett bra läge.

5 Born Unicorn tycker jag är en rätt bra fyraåring som inte fått full utdelning på sin kapacitet i år. Han gick ett bra upplopp som fyra i derbykval näst senast, men fungerade inte på Umåker senast. Skor runt om nu är nog inget plus, men han är lite spelad med en duktig skrällkusk och rankas upp lite.

10 Tesio har ju härlig styrka, men är ospeedig och sårbar på V75 när de flesta som inte gjort grovjobb har en bra pollett kvar till slut. Bergh låter inte heller helt nöjd med Tesio för dagen och även om jag brukar slå dövörat till när Robert pratar chanser och ligger lågt så känns det som att han är rätt ute här.

Streck också för startsnabbe 3 Raja Ribb som har varit fin i provlopp efter behandling och lär få ett bra lopp, samt
1 Looking Superb som gick bra i skymundan senast och
7 Wasa Warrior som kan bättre än senast då han aldrig kom in i matchen. Åtta streck totalt.

Singelstrecken:

3 Antonio Tabac (V75-5) har varit grymt bra i ny regi och från ett perfekt läge mot lite småljummet motstånd är det toppchans igen.

5 Ural (V75-3) har varit mycket fin i två av tre starter efter uppehåll och det finns förklaringar till insatsen näst senast. En tuffing som kan bli släppt till ledningen, men som nog har bra chans oavsett.

Utgångshästarna:

2 Volstead (V75-6) tror jag kan pressa sig till ledningen mot Charrua Forlan och i så fall blir han väldigt svårslagen över kort distans på ”Myren”.

5 Lykkerus (V75-4) är osäker, men ser väldigt fartfylld ut och har varit fin i provlopp inför detta. Högintressant med vass ”kalliskusk” i sulkyn denna gång och bra chans felfri.

Prisvärda hästar:

3 Maracanazo (V75-1) var positiv i första starten för duktige Oskar Kylin Blom och med skarpa ändringar i utrustningen kan han bara klart förbättrad nu.

6 Selma Töll (V75-2) lär leda loppet länge och får hon dämpa tempot på mellanvarvet kan hon bli svår att nå på.

9 Globalsatisfaction (V75-5) är inte lika snabb som sina värsta konkurrenter, men mycket rejäl till slut om tempot på loppet varit högt.

Överspelade:

3 Hövding Jaros (V75-4) har visat fin form, men måste köras lite på chans och då är det lätt hänt att det blir strul. Får allt spel från den strukne favoriten och känns inte så het som ny favorit.

10 Tesio (V75-7) är stark, men kanske lite väl ospeedig för ”vanliga” V75-lopp och Bergh låter inte heller helt nöjd med hästen för dagen.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

1,2,3,5,6,7,9,10 (res 8,12)
2,6,8,9,10,11,13,14 (res 1,7)
5 Ural (res 2,8)
A: 5. B: 1,2,3,7,9,10,13,14,15. (res 6,8)
3 Antonio Tabac (res 2,8)
A: 2. B: 1,4,5,9,10,11. (res 2,1)
1,2,3,4,5,6,7,10 (res 12,8)

Kupong 1: 8 x 8 x 1 x 9 x 1 x 1 x 8 = 4608 rader
Kupong 2: 8 x 8 x 1 x 1 x 1 x 7 x 8 = 3584 rader

Totalt: 8192 rader = 4096 kronor.

DD-spelet:

2 – 4 x 700 kr
2 – 6 x 200 kr
2 – 5 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86-jackpott Solvalla/Åby 12/9: Fult spel när ATG kidnappar spelarnas V75-pengar!
Nästa nyhet
Spelkrönika V86-jackpott Solvalla/Åby 12/9: Fult spel när ATG kidnappar spelarnas V75-pengar!

Spelkrönika V86-jackpott Solvalla/Åby 12/9: Fult spel när ATG kidnappar spelarnas V75-pengar!

Äntligen! Äntligen var vad jag kände jag när jag såg en rubrik om att ATG skippar jackpottar i två månader framöver. Äntligen har spelbolaget börjat lyssna på sina kunder! Äntligen skulle spelare som satsat pengar på V75 en lördag kunna få tillbaka alla insatser (som är kvar att spela om efter det ändå rätt höga spelavdraget på 35 procent) även om utdelningen på fem rätt blev lägre än 15 kronor. Äntligen skulle V75 bli ett rättvist spel och rättvisa i spelbranschen är ju något som ATG tidigare sagt sig brinna för när man bland annat slopat möjligheten att bara spela för sju rätt.

Det blev därför en smärre chock när jag läste vidare och fick klart för mig att man gör precis tvärtom! Från och med på lördag kommer 100 procent av alla jackpottpengar (när det blir lägre utdelning än 15 kronor på fem rätt och när ingen har sju rätt) att ”fonderas” det vill säga konfiskeras eller kidnappas (välj själv) av spelbolaget för att delas ut när de tycker att det passar bäst. Den här gången tycker de att det passar bäst att dela ut 80 procent av dessa den 10 november när Sundbyholmstravet kör en helt vanlig V75-omgång och övriga 20 procent på Nyårsafton!

I minst två månader ska man alltså sitta och trycka på V75-spelarnas pengar vid händelse av att det blir jackpott under perioden. Nog för att man har vant sig vid märkliga och verklighetsfrånvända beslut under Hans Skarplöths ATG-styre, men jag måste säga att det här påhittet ändå tar priset för min del. Spelbolaget visar återigen att man totalt struntar i sina kunder/spelarna och efter att ha kört Solvalla i skiten, försvårat för övriga storbanor och även dränerat V75-banorna på publik med sin sena starttid så ger man sig nu på att devalvera spelvärdet ännu mer än tidigare på V75.

Att det varje gång det blir jackpott enbart delas ut futtiga 39 procent av insatserna i vinster har ju varit ett faktum länge och även om det givetvis innebär bedrövliga villkor för spelarna så har man någonstans förlikats med det eftersom man fått chansen att spela om pengarna igen bara en vecka efteråt. Nu är det inte så utan i stället läggs spelarnas pengar på hög och kan inte omsättas om och om igen under den här tiden och man får verkligen ta sig en rejäl funderare inför varje omgång om det är värt risken att spela när spelavdraget kan bli vansinnigt höga 61 procent.

– Vi står inför en ny marknad och med det kommer en del förändringar som påverkar våra kunder. Exempelvis måste allt spel registreras, oavsett spelbolag, och då vill vi vara den aktör som sträcker ut en hand till våra kunder, hjälper dem och väcker förväntan. Vi vet att Multijackpot på V75 engagerar och är övertygade om att kunder som inte har ett ATG-konto idag kommer skaffa ett av bara farten, säger Peter Magnsjö, som är ”head of partner sales” hos ATG i ett pressmeddelande.

”Sträcka ut en hand och hjälpa våra kunder”. Jojo, det kan vara det värsta skitsnack jag läst på länge! Det ATG gör är alltså att kidnappa spelarnas pengar för att sedan ”tvinga” de som inte redan har ett ATG-konto att skaffa ett om de vill vara med och spela om de pengar de tidigare lagt in i potten till den 10 november. Detta eftersom ATG redan från den 1 november inför att alla spel hos bolaget måste vara ID-registrerade trots att lagkravet på detta inte träder i kraft förrän vid årsskiftet.

ATG spelar ett fult spel med spelarnas pengar helt enkelt, men det här var nog droppen som fick bägaren att rinna över för många spelare. Egentligen borde man ju stå över V75-spel fram till den 10 november och då glida in och få en gratischans på de miljoner som samlas på hög de närmaste två månaderna. Allra roligast vore ju om det inte blev någon jackpott alls under denna tid och att ATG:s projekt faller platt, men gissa om man kommer att sträva efter så ”enkla” omgångar som möjligt framöver och att en 15-hästars stodivision ska ersätta ett guldlopp med 7-8 anmälda kan vi nog bara drömma om framöver…

Tragiskt att det som man en gång kunde kalla ”världens bästa spel” utan att bli helt utskrattad numera har reducerats till ett verktyg för ATG att generera nya jättepotter. Potter som bolaget kan ragga nya kunder med och locka spel till från deras ”utländska partners”.

Efter att nyheten om det här haveriet för V75-spelarna släpptes har det varit lite svårt att fokusera på att det faktiskt är en ganska viktig V86-omgång på Solvalla och Åby i kväll. Tur att det mesta förarbetet redan var gjort innan ATG slog på trumman om sin ”jättesatsning” för det finns faktiskt cirka 12,5 extramiljoner i åttarättspotten i kväll efter att ingen spelare haft åtta rätt på två veckor. Eftersom jag i hög grad har bidragit till den potten så betyder det speltvång i kväll hur svårt man än har för spelbolaget för dagen.

Solvalla bjuder på två riktigt dåliga lopp, ett ojämnt lopp och ett bra lopp som avslutar omgången. Den sportsliga kvalitén är jämnare och bättre på Åby och jag spelar med en spik på varje bana.

Analys Åby V86-1:

Ranking: A: 3-11-5. B: 15-10-8-13. B/C: 12-7.
C: 1-4-2-14-6-9.

Spetsanalysen: 7 Sincerely Face är mycket snabb ut och tar troligen ledningen om kusken vill, men hon är hetsig och sprinterbetonad och bör släppa om det går efter att ha tryckt av henne. I så fall bör 3 Tahiti Lady ha bäst chans att få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett stolopp med spårtrappa och ett ganska öppet lopp där jag streckar ungefär halva fältet. 11 Cheerful Rivner är en av de bästa hästarna och hon sköt till bra i skymundan i V75 senast. Efter det har hon dock varit struken och enligt Untersteiner har hon lätt att bli sjuk. Hon tränar starkt, men ändå lite frågetecken för formen och det är ju också en mycket orutinerad häst med bara sex starter i karriären. Räknas tidigt men ingen spik från det här läget.

3 Tahiti Lady är en rätt fin typ som gått bra hemma i Norge. Hon ar överlägsen i ledningen senast och kan komma dit igen från det här spåret. Första starten med körspö kan också ge en extra växel och hon är min tipsetta.

5 Odette ser stark ut och vann på rejält sätt utvändigt ledaren i debuten för Veijo Heiskanen senast. Tuffare motstånd nu och inte så snabb första biten, men borde ju vara förbättrad med loppet i kroppen och det låter som att det blir jänkarvagn denna gång. Ska räknas rätt tidigt även här i så fall.

15 Je t’Aime Lucky var trea i kval till Stoderbyt senast och gjorde det bra utvändigt ledaren sista 100 m. Risigt utgångsläge nu, men duger bra i klassen om det inte blir för många hinder på vägen. Peter låter mycket nöjd även med henne.

10 Melissa Montoya har åtta av tio starter bland de tre främsta och gör vettiga lopp mest varje gång. Hon streckas liksom starka 8 Veiled som var finalist i Stochampionatet och fick ett för tufft lopp i kval till Stoderbyt senast. Farlig om hon kommer till från spår åtta.

Sista strecket får 13 A Taste of Honey som inte är så tokig och som slog betydligt mer betrodda 12 Stardust Melody när de möttes näst senast och nu har hon dessutom ett bättre startspår än henne. Sju streck totalt.

Analys Åby V86-2:

Ranking: A. 7. B: 3-11-5-6. B/C: 12-1-10-4-2. C: 8.

Spetsanalysen: 2 Clay Composite är rätt snabb ut, men körs nog inte i ledningen om startsnabbe 7 Maximus M.M. trycker på. Bra spetschans trots spåret.

Loppanalysen:

Låg klass på det här lärlingsloppet och trots tävlingsuppehåll och spår långt ut på vingen måste 7 Maximus M.M. ha bra segerchans. Han har visat fin kapacitet för den här klassen och slog bättre hästar än detta vid spetssegern näst senast. Han var sämre senast och har haft ett uppehåll under sommaren, men tränar starkt enligt duktige Morten Waage som sannerligen ser ut att ha prickat formen med sina hästar för dagen. Morten har startat tre hästar de senaste två veckorna och tagit två segrar och ett andrapris.

Jag tror att Maximus M.M. är bästa hästen som dessutom har en för sammanhanget bra kusk och bör komma till ledningen. En bra spik!

Öppet bakom, men 3 Karissa Bo är en rätt fin typ som visat fin form på slutet. Hon ser seg ut i loppen, men går bra till slut och blir det hårt tempo på loppet lär spurten bita bra.

Samma sak gäller 11 Global U.Turn som är osäker, men bör duga rätt bra om han sköter sig från det här läget.

Rejäl gardering rekommenderas om man inte litar på min vinnare.

Analys Åby V86-3:

Ranking: A. 6. B: 1-5-3. B/C: 2-4. C. 7.

Spetsanalysen: 1 Topspin öppnade bra från spår fyra senast och är hon lika snabb från innerspåret kan hon kanske hålla ut 3 Yaganashi och 6 Darling Harbour. Med få hästar i loppet kanske ändå Goop nöjer sig med rygg på Darling Harbour när det dessutom finns open stretch?

Loppanalysen:

Få hästar till start, men ett par fina och jag spelar utgång med 6 Darling Harbour som jag tror är bäst för dagen. Hon tog två lätta segrar från ledningen efter uppehåll innan hon senast gick bra som tvåa mot mer rutinerade konkurrenter. Nu ser det lite enklare ut igen och formstarke Peter Untersteiner (vars hästar gick mycket bra igår på Jägersro) låter väldigt nöjd för dagen. Delägare Sjunnesson kör i kväll och jag tror att det finns chans att hon får överta ledningen efter en bit och sedan blir detta en speeduppgörelse över upploppet. Darling Harbour går bra även bakifrån och hon bör ha bra chans och vara klar favorit.

Lika hårt spelad är dock 1 Topspin som är obesegrad felfri, men som endast gjort fyra starter. I årsdebuten senast avslutade hon 1.10 sista 400 m från ledningen i bra stil, men hade då fått köra 1.21 första varvet så det sa kanske inte så mycket om kapaciteten ändå. Möjligt att Topspin klarar av att det blir tuffare nu för hon ser fin ut, men hon måste ändå sänka sina tider rejält för att slå Darling Harbour som har ett nästan fyra sekunder bättre rekord.

Med bara ett lopp i kroppen efter långt uppehåll kanske Goop väljer ett snällt upplägg och rygglopp med henne vilket skulle underlätta för Darling Harbour.

5 Hip Hurray Boko och 3 Yaganashi har också visat rätt bra kapacitet, men båda verkar mer starka än snabba även om Yaganashi har visat rätt bra startsnabbhet vid ett tidigare tillfälle.

Även storskrällarna 2 K.A.Dacy och 4 Belle Godiva har sett rätt vettiga ut i sina senaste starter så de kommer också med på garderingslappen.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: -. B: 8-4-5-3-2-6-1-11. B/C: 9-12. C: 10-7.

Spetsanalysen: 4 Jas visade rätt bra startsnabbhet bakom bilen senast och är det ingen som öppnar betydligt bättre än tidigare så kan han nog ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Ett sorgligt dåligt lopp där deltagarna tillsammans bara tagit 2 segrar på 98 starter och när Stefan Melander dessutom har fem av de tolv startande borde det givetvis inte ha lagts på V86. Det tyckte dock de som placerar loppen och då är det bara att förhålla sig till det antar jag.

Favorit är 4 Jas som kommer från seger där han visade förbättrade takter, men det hade nog inte blivit någon vinst om inte ledaren galopperat i sista kurvan. Jas har varit förbättrad med nytt huvudlag i de tre senaste starterna, men nu låter det som att tränaren ska ändra det till öppet huvudlag vilket är lite oroande. Oklart hur det påverkar treåringen och då det inte handlar om någon stjärna så är han för stor favorit även om motståndet är dåligt.

Stefan Melander har som sagt fem hästar med men ingen som har visat något extra än så länge. 8 Lift To Drag har dock sett helt okej ut vid några tillfällen och gjorde ett bra lopp förra gången Örjan körde. DÅ gick han dock barfota runt om och oklart om det blir samma nu. Ändå tipsetta lite i brist på annat.

Av Melanders övriga fyra så streckar jag lägesgynnade
2 Body Gear och 3 Line Select som båda sett lite förbättrade ut på slutet i alla fall.

5 Irish Boko såg inte heller så tokig ut som femma mot bättre motstånd senast och är nog bättre än vad hans nolla i segerkolumnen skvallrar om. Rätt tidig.

1 Vahände var bra som tvåa näst senast, men tröttnade i dödens senast och fick då stryk av både Irish Boko och
11 Come Together som också spurtade förbättrat som trea. Kan nog duga med ett snällare lopp, men lär bli över första biten gissar jag.

Jag streckar även 6 Winnie Jovalley som höll okej som tvåa senast i sitt första felfria lopp och stannar på åtta streck totalt.

Analys Åby V86-5:

Ranking: A: 12. B: 2-11-4-6. B/C: 10-3-5. C: 1-7-9.

Spetsanalysen: Den som kommer iväg bäst från snäva spår av 2 Martin de Bos och 4 Mellby Diamant har nog bra chans på ledningen om inte 5 Invincible H.C. som gillar spets kan komma dit. Öppet.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv där V75-härdade 12 Victory Kåsgård står bra till. Över tre varv brukar inte tilläggen betyda särskilt mycket och merparten av dessa djur bör väl dessutom ligga på innerspår och inte vara i vägen? Flemming Jensens sjuåring har varit mycket fin vid två V75-segrar i följd från ledningen och han är inte sämre bakifrån. Med bra två hästar på volten bör han kliva iväg utan problem och håller han sig sedan bara lugn i ryggar så tror jag att han blåser till dessa på sista bortre långsidan. Jag tycker att Victory Kåsgård ska ha en helt annan fart och hårdehet i kroppen jämfört med hästarna 40 meter framför och han brukar dessutom alltid gå riktigt bra på Åby där han vunnit sex av åtta starter.

Flemming Jensen gillar att ligga lågt och klagar på den långa distansen, men hästen har vunnit tre av tre över 2640 meter i Sverige och enda gången över tre varv gjorde han ett bra lopp som trea bakom Platon Face trots en jättegalopp från spår fem. Jag spikar.

Loppets snackhäst verkar 2 Martin de Bos bli och det är en stark och rejäl fyraåring som var duktig vid segern och spurtade vasst som V75-tvåa näst senast. Senast räckte han inte riktigt i ett Derbykval, men avslutade ändå godkänt sista 800 m och bör gå framåt med loppet i kroppen. Skulle han komma till ledningen och bestämma kan han säkert hålla undan, men det är inte givet med spets och med Söderkvist i sulkyn får man sällan något gratis heller. Martin de Bos är ju väldigt orutinerad jämfört med motståndet och med bara tolv starter i karriären borde det ändå bli för tufft att stå emot Victory Kåsgård till slut.

Gör min vinnare bort sig känns loppet öppet och
11 Explosive Merlot är också van hårdare motstånd och gick godkänt bakom Carabinieri senast.

4 Mellby Diamant var fin vid seger i billigt sällskap i andra starten för Goop senast och han är svår att riktigt bedöma kapaciteten på än.

Form har även 6 Cantona Mearas som har suttit fast och sett riktigt bra ut på slutet, men han måste också köras på chans för att kunna vinna och då krävs det lite mer tur på vägen.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 7-4. B: 10. B/C: 2-8-1. C: 5-3-6. D: 9.

Spetsanalysen: 6 Action Launcher är snabb och bör spetsa från springspåret, men han lär också släppa om 4 Global Trust utmanar.

Loppanalysen:

Ett ojämnt lopp där halva gänget bör få mycket svårt. Klart bäst är givetvis gulddivisionaren och Sweden Cup-hästen
7 Jairo som dessutom brukar gå bra med nya kuskar och har vunnit med Kihlström tidigare. Han går också alltid bra på Solvalla och om formen sitter där bör han runda detta gäng utan större problem.

Han kommer dock från en sämre insats senast och det låter inte som att sjuåringen är helt toppad efter sitt två månader långa uppehåll. Trots ringrost ska han ha vettig chans mot dessa hästar, men det kan bli långt fram till den trolige ledaren ändå så jag dubblar med en häst.

4 Global Trust är en kapabel rackare som inte var som bäst när det skulle kvalas till Derbyt förra året, men som tog ett par snygga segrar efter det samt var vass tvåa bakom Disco Volante vid ett tillfälle. Nu gör han årsdebut så här sent på året och är givetvis svårbedömd, men sedan tidigare vet vi att Timo Nurmos brukar ha vältränat när hästarna kommer tillbaka. Om Global Trust bara klarar spår fyra bör han få överta ledningen efter en bit och då tror jag inte att det blir så lätt för Jairo att plocka in sitt tillägg om han är lite rostig och Örjan dessutom kör lite avvaktande (vilket har hänt förut).

65 mot 10 procent är för stor skillnad.

Mer spelad än Global Trust är urstarke 10 Qahar Q.C. som har gått jättebra på slutet, men nu är distansen minst 500 meter för kort och när han dessutom ska gå med skor (enligt Melander) så bör han få svårt att hänga med Jairo. Dessutom är det alltid lite galopprisk i volt med honom så jag står över.

Analys Åby V86-7:

Ranking: A: 3-8-11-2. B: 1-6. B/C: 4-5-10. C: 9-7.

Spetsanalysen:

1 Bijou Bourbon H.M. försöker hålla upp täten, men kan få svårt att ta emot 3 Firewire om hon är på hugget för dagen. Hon kan dock vara lite ojämn från start, men även möjligt att Marc Elias bakom B B H.M. är nöjd med rygg ledaren.

Loppanalysen:

Ett bra stolopp där dagsformen är det mest svårbedömda på tre av de bästa hästarna. Peter Untersteiner har en mycket kapabel duo där jag tror att 8 Kash Brodda är den bästa, men hon har inte startat sedan i juli och har galopperat båda gångerna efter sina starter i Frankrike i vintras. Hon tränar bra nu och Peter tror på felfritt lopp och då är hon bra nog att vinna trots läget.

2 Swish Lane har ett bättre läge, men har inte heller startat på ett par månader och hon är långsam från start och kan inte utnyttja läget direkt. Hon är också knepig i travet och kan ta till galopp under vägen, men felfri är styrkan god och hon är given trots att hon står lite tufft inne i loppet.

Tipsettan får dock min knappa spetsfavorit 3 Firewire som härdats i stoeliten på slutet. Hon har dock också pustat några månader och är inte så lätt att bedöma formen på för dagen även om tränaren hyllar jobben. Kan behöva loppet, men har också chans på ledningen där hon trivs bra och kanske kan springa på av ren pigghet då.

11 Dear Friend har varit kanonbra vid tre segrar i följd och det var starkt gjort att vinna så pass enkelt trots massa strul med omstarter senast. Fungerar även bakifrån och kan fälla allt i spurten om det blir lite körning i täten. Given.

1 Bijou Bourbon H.M. har höjt sig ganska rejält på slutet och tjänat bra pengar i högervarv i Tyskland. Hon höll bra som fyra även senast och härifrån bör det bli spets eller rygg ledaren och då blir hon att räkna med mot flera hästar som inte visat färskt form på slutet.

Sista strecket till hedershästen 6 Silver Annie som har fått tuffa lopp på slutet, men varit duktig ändå och med en mer passande smygare nu kanske hon kan överraska.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 2-5-3. B: 9-11-7-6. B/C: 4-12. C: 10-8-1.

Spetsanalysen: 2 Leader Brodde är snabb om han sköter sig och den som öppnar bäst av honom och
3 Aperfectdream kan nog få överta från startraketen 4 Chapuy om Lindblom trycker av och sedan vill släppa.

Loppanalysen:

Ett fyraåringslopp avslutar omgången och det är Solvalla klart bästa lopp för kvällen. Här är spelidén given och det är att gå emot favoriten 9 Global Unprotected som inte var fräsch i V75-finalen i somras och har varit ifrån sedan dess. Det låter inte som att han är toppad för den här uppgiften utan det lär vara V75 längre fram som gäller och Jakobsson prata om att köra snällt.

Visst kan han vinna ändå om allt klaffar eftersom hästen är bra för klassen, men att spela på det när det låter som det gör från tränaren får andra syssla med.

Jag garderar loppet rejält, men spelar med tre hästar i en utgångsgrupp som jag hoppas gör jobbet om Victory Kåsgård inte har vunnit avdelning fem.

Tipsettan till fartfyllde men lite knepige 2 Leader Brodde. Han räckte inte riktigt i ett derbykval senast, men hade visat riktigt fin form före det och sköter han sig i starten är han snabb ut och kan leda hela vägen. DD-spik.

5 Harrington är en fin men lite småtrög häst som bör gå framåt med de lopp han fått i kroppen i sommar och senast visade han bra form som tvåa efter att näst senast inte heller ha räckt i ett derbykval. Enklare motstånd nu och ett bra läge bakom bilen.

3 Aperfectdream var bra vid spetssegern näst senast och godkänd mot rätt bra hästar som trea senast även om han som vanligt då svek lite över lång distans. Bättre distans nu och han är snabb från start och om Jansson får honom till spets kan det hålla hela vägen.

11 Logo Light var kraftigt förbättrad vid spetssegern i V75 senast, men bakspår nu lär passa sämre eftersom han är bäst i den främre träffen och man siktar även på V75-finalen framöver så kanske blir det ett snällt upplägg nu?

Kungapokalsfinalisten 7 Empire Garbo streckas också i B-gruppen liksom 6 Auto Relight som tog första segern senast även om det tog emot lite sista biten. Örjan upp nu.

Startsnabbe 4 Chapuy och segervane (12 av 17) 12 New Dawn kommer också med på garderingslappen.

Singelstrecken:

7 Maximus M.M. (V86-2) kommer från ett formstall och är nog bästa hästen med bra kusk och bra spetschans = bra segerchans och spik i ett dåligt lopp!

12 Victory Kåsgård (V86-5) möter enklare hästar än vad han är van vid och på favoritbanan Åby har han nog klart bra chans att runda allt sista varvet.

Utgångshästarna:

6 Darling Harbour (V86-3) har visat lovande takter och bör vara längre kommen för dagen än jämnspelade Topspin. Spikar i alla fall på en kupong.

2 Leader Brodde, 3 Aperfectdream och 5 Harrington (V86-8) har alla bättre lägen än favoriten som det dessutom knappast är toppform på efter uppehåll.

Prisvärda hästar:

5 Odette (V86-1) visade bra styrka i debuten för Heiskanen senast och om det dessutom blir jänkarvagn nu så är hon värd att passa tidigt som singelprocentare.

5 Irish Boko (V86-4) såg senast klart bättre ut än vad hans resultat så här långt har visat och som skräll ska han nog räknas rätt tidigt.

4 Global Trust (V86-6) har hög grundkapacitet och om Timo Nurmos som vanligt har trimmat rejält inför årsdebuten blir han nog inte så lätt att slå från ledningen. Inte ens för Jairo.

Överspelade:

12 Stardust Melody (V86-1) tycker jag var blek senast och nu har hon dessutom det sämsta spåret man kan ha i en spårtrappa. Nja.

4 Jas (V86-4) har gått okej, men verkar inte vara någon klassklättrare direkt och även om loppet är uselt så är han nog ingen pålitlig favorit. Bara en av många.

10 Qahar Q.C. (V86-6) är bara stark och även om han klarar starten borde den här distansen vara för kort när han dessutom ska gå med skor.

9 Global Unprotected (V86-8) är en jättefin häst, men det låter inte som att han ska vara på topp efter sitt uppehåll och då kan det bli för långt fram från bakspåret.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

3,5,8,10,11,13,15 (res 12,7)
7 Maximus M.M. (res 3,11)
A. 6. B: 1,2,3,4,5. (res 6,1)
1,2,3,4,5,6,8,11 (res 9,12)
12 Victory Kåsgård (res 2,11)
4,7 (res 10,2)
1,2,3,6,8,11 (res 4,5)
A: 2,3,5. B: 4,6,7,9,11,12. (res 2,5)

Kupong 1: 7 x 1 x 5 x 8 x 1 x 2 x 6 x 3 = 10080 rader

Kupong 2: 7 x 1 x 1 x 8 x 1 x 2 x 6 x 9 = 6048 rader

Totalt: 16128 rader = 4032 kronor.

DD-spelet:

1,2,3,8,11 – 2 x 200 kr = 1000 kronor.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75-jackpott Solänget 8/9: Ett givet singelstreck i guld och så får man fart på Solvalla igen!
Nästa nyhet
Spelkrönika V75-jackpott Solänget 8/9: Ett givet singelstreck i guld och så får man fart på Solvalla igen!

Spelkrönika V75-jackpott Solänget 8/9: Ett givet singelstreck i guld och så får man fart på Solvalla igen!

Det var ingen lek att vara varken spelare eller ”tipsnisse” i onsdags och att alla system är borta med tre avdelningar kvar måste vara unikt på en så stor spelform? Nu konfiskerades åttarättspotten för andra veckan i följd så på onsdag kommer spelvärdet på V86 att vara enormt. Jag prickade i alla fall en spik i Marvelous som var totalt överlägsen, men Robloxia, som jag hade kunnat satsa hus och hem på 300 kvar, stannade helt sista biten och blev nog sur när Troels Andersen tog upp och packade fältet i sista sväng. På DD satt i alla fall den komben jag satsade mest på så där blev det bra återbäring för de som följde spelförslaget.

ATG och Solvalla meddelade i veckan att man under en testperiod byter ut V64 mot V65 på tisdagar. Redan när Solvallas tisdagstävlingar lanserades skrev jag att V64 var iskallt att hålla på med på grund av att utdelningen så ofta uteblir på fyra rätt och profilen med många unghästlopp på tisdagar gör också ofta omgångarna favoritbetonade. Bytet till V65 är väl ett litet lyft för oss ”hardcore-spelare” men att det ska ha någon direkt positiv inverkan på publiksiffror eller omsättning är nog väldigt naivt att tro. Jag lägger mitt spel på noll publikeffekt och möjligen marginell effekt på omsättningen.

Tyvärr har Solvallas dragningskraft på publiken avtagit så pass mycket att det enda som jag tror kan få nationalarenan att leva upp på riktigt allvar igen är att de återigen får vara ensam bana med toppsport på onsdagar och att de får draghjälp av V75! Väck med alla alibiomgångar utomlands och kör bara extra V75 vid riktigt stora tävlingar som Elitloppet, Derbyt och Kriteriet. Då tror jag att V75 två gånger i veckan skulle fungera bra utan att urholka varumärket för mycket.

V75 varje onsdag kl 19.00 och varje lördag kl 15.00. Hur svårt kan det vara?

Ny jackpott den här lördagen på Solänget i Örnsköldsvik, men precis som förra helgen är det en lite mindre jackpott än vanligt eftersom pengarna kommer från femrättspotten i söndags då omsättningen var mycket lägre än i en ordinarie omgång. Drygt 7,7 miljoner extra finns det i sjurättspotten och det är i alla fall ett par miljoner mer än förra lördagen.

En typisk ”norrlandsomgång” med rätt ojämna startfält och flera stora favoriter som kommer söderifrån. Ett par av dessa går det dock att sätta frågetecken för och det ska nog ändå inte behöva bli en total favoritparad som det känns.

Gulddivisionen håller i alla fall klart bra klass på de fem bästa hästarna i loppet och Makethemark blir favorit efter sin snygga seger i Jubileumspokalen senast då jag trodde mycket på honom. Nu verkar de flesta tro att han bara ska vinna oavsett löpningsförlopp, men så lätt är det sällan i den högsta klassen och min bästa spelidé i omgången är att spika emot!

Banunderlaget brukar ofta vara uppe till diskussion när V75 kommer ut på de lite mindre banorna och det ryktas lite om löst underlag på Solänget vilket kan ställa till det för hästar som kräver fäste och är vana vid bättre banor. Det brukar också vara tufft att vara ute i spåren runt sista sväng eftersom doseringen är ganska flack och då är det lätt hänt att ledarhästen rinner undan till slut.

Analys Solänget V75-1:

Ranking: A: 10-9-12. B: 3-4-8. B/C: 11-7-6. C: 2-1. D: 5.

Spetsanalysen: Av de som kan tänkas vilja köra i ledningen har 3 Mr Dream Coktail öppnat bra i jänkarvagn i tidigare regi och kusken lär nog testa första biten. Trots spåret kanske 8 Hennig Lixarve kan utmana för han såg klart vassare ut än tidigare med ny utrustning senast.

Loppanalysen:

Ett ganska jämnt lopp över lång distans inleder och det blir mer öppet när de bästa hästarna har fått bakspår. Jag tror mest på 10 Esprit Sisu som har agerat stabilare på slutet och visat toppform dessutom. Han vann lätt i enklare sällskap näst senast och senast gick han bra som trea i derbykvalet som Who’s Who vann och då slog han bland annat onsdagens imponerande vinnare My Dream Art och kapable Calle Crown. Gissar att Ohlsson kan ge honom ett bra lopp i ryggar i ett fält med många starka hästar som kan sätt fart på tillställningen och har Esprit Sisu bra chans att spurta till seger.

9 Quality Tilly tror jag också duger bra även om han har tävlat i enklare sällskap än tipsettan. Efter att ha varit sjuk i V75 på Östersund i juni så behövde han loppet efter i kroppen, men sedan har han varit fin vid tre segrar i följd och intrycket över mål senast var mycket läckert. Örjan upp och sitter bra till i andraspår direkt. Given.

Bra kapacitet har även 12 Global Undecided som dock kämpar lite med sin aktion. Han ser sällan perfekt ut i stilen, men att formen är på topp visade han senast när han avslutade 9,5 sista 700 m från tredje par utvändigt till enkel seger. Sämsta läget nu, men formkusk i vagnen och segerstrider säkert om det blir körning i täten.

3 Mr Dream Coktail har bra styrka, men agerar lite segt och därför är det spännande med de ändringar som Jocke Elfving ska göra nu. Barfota runt om och jänkarvagn för första gången i hans regi kan ge bra effekt. Kan öppna bättre än visat på slutet och att tugga på i spets tror jag passar honom perfekt.

4 Donners Am är också stark, men jag litar inte helt på honom den sista biten. Nu har han också varit struken inför detta och stått över ett jobb så formen är lite svårbedömd. Kan duga om han presterar på topp, men lite väl hårt spelad med tanke på förberedelserna.

Senast var det spännande ändringar på 8 Hennig Lixarve som gick med jänkarvagn och nytt huvudlag för första gången och han såg verkligen gåvillig och stark ut med detta. Samma utrustning nu och han kan nog dra iväg bra från start och kanske nå täten trots spåret. Ett skrällbud och sex streck totalt.

Analys Solänget V75-2:

Ranking: A: 11-1. B: 7-9. B/C: 15-13-14-2. C: 6-12-5.
D: 3-8-4-10.

Spetsanalysen: 1 Fame Boko har varit rapp ut i volt och från innerspår med säkre Lennartsson är det bra spetschans. Det är dock svårbedömt hur pass snabbt
7 Roheryn kan öppna i voltstart. Hon har bara startat med volt en gång i livet och det var i tävlingsdebuten i Finland. Hon är ju mycket snabb bakom bilen och från springspår skulle det ju inte direkt förvåna om Ulf Ohlsson kan få iväg henne riktigt vasst och kanske överrumpla Fame Boko första biten.

Loppanalysen:

Ett ojämnt stolopp där halva fältet bör få mycket svårt. Favorit är 1 Fame Boko som inledde starkt för Lennartsson, men som varit lite sämre efter de två inledande segrarna. Hon såg lite bättre ut senast, men ändå lite seg och hon var ju chanslös att hålla undan 20 meter för Indoor Voices den gången. Lennartsson låter i alla fall nöjd med hur hon känns för dagen och första norskt huvudlag, som fungerat bra i träning, kan nog passa perfekt om hon kan hålla upp ledningen. Däremot blir det skor bak efter att hon har gjort alla starter i Sverige barfota runt om.

Både lite plus och lite minus alltså, men visst är hon hästen att slå om det blir ledningen.

Jag ger ändå tipset till 11 Indoor Voices som är härdad i betydligt hårdare sällskap än detta. Hon är ju van att tävla i Stoeliten och har helt andra fartresurser än dessa. Senast satt hon illa till en bit bak, men blåste runt fältet i säker stil och är knappast sämre med loppet i kroppen. Dessutom Örjan i stället för Haugstad nu vilket är ett stort plus. Strular det inte tror jag att Indoor Voices blåser runt allt sista varvet och som andrahandsfavorit är hon mer prisvärd än Fame Boko.

7 Roheryn är en fartfylld häst som är svårbedömd i voltstart, men chansen finns nog att hon kan öppna snabbt från springspåret. Hon har visat bra kapacitet hos Nurmos, men tävlat lite ojämn och verkar lite bankänslig kanske och allra vassast är hon troligen över kort distans. Når hon ledningen så kör dock säkert Ohlsson där och visst kan Roheryn hålla undan om hon får bestämma tempot.

Streck även för tuffa 9 Under the Counter som är härdad i V75 och tål att göra grovjobb själv. Extra intressant att hon gör debut i ny regi nu och svårt att veta om hon är sämre eller bättre än tidigare. Är hon bättre så kan hon säkert segerstrida.

Tror att övriga på tillägg får svårt att slå Indoor Voices även om snabba 15 Ginny Weasley såg formstark ut senast. Dessa förutsättningar med voltstart och att runda ett fullt fällt över medeldistans är nog knappast optimalt för henne.

14 Super Ariel har grundkapaciteten för att segerstrida, men där verkar formen minst sagt tveksam för dagen och det blir nog tufft att vinna för den här fina nioåringen.

Analys Solänget V75-3:

Ranking: A: 1-7. B: 2-6. B/C: 12-5-4-8. C: 11-3-9-10.

Spetsanalysen: 1 Emile Zola Sisu höll enkelt ledningen från innerspår för fyra starter sedan, men springer och kör lite med skallen från start och kanske inte är helt okomplicerad ändå? 3 Stepping Beauty är riktigt kvick ut och kan ta sig förbi om favoriten tvekar lite från start. Då kan 7 Roofparty vara först fram och överta sedan. 2 New Joker gör debut med framspår och är svårbedömd.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och här finns omgångens mest spelade häst i 1 Emile Zola Sisu som vunnit sex av sju starter och visat fin kapacitet. Han slog V75-vinnaren Waikiki Silvio vid segern för tre starter sedan och näst senast slog han enkelt My Dream Art trots stor startgalopp. Senast mötte han enklare motstånd och vann överlägset, men tydligen var Kontio inte tillräckligt nöjd för att man skulle testa i derbykvalen. Han har inte startat på en månad efter det och något småstrul kanske det har varit även om Nurmos aldrig skulle erkänna det.

Långresa, innerspår och ny kusk är saker som kan ställa till det och som orutinerad jättefavorit är jag inte sugen på att spika.

7 Roofparty fick till skillnad mot favoriten testa i derbykvalet senast och han gjorde ett bra lopp som fyra där Transcendence vann. Före det vann han lätt från ledningen och Love You-sonen har visat bra styrka och inställning. Han är även rätt snabb ut och skulle favoriten bli över första biten kan det kanske bli spets och därmed bra segerchans som 5-6 gånger mindre spelad än favoriten.

2 New Joker är en fin typ som jag tror kan duga i V75 på en bra dag. Han var fin vid överlägsen seger näst senast och senast höll han starkt på en fin tid efter ett slutvarv utvändigt om en rätt bra ledarhäst. Duktige Rikard N Skoglund får chansen nu när Ove A är sjukskriven och fungerar hästen i debuten med framspår bakom bilen blir det kul att se hur långt han räcker.

Skrällstreck även för 6 Kapish G.L. som agerar trögt i loppen, men som ofta går bra till slut. Bra spurt som V75-trea senast och Ohlsson upp den här gången.

4 Vincent Chase snackas det en del om som ett skrällbud, men den hästen tycker jag är alldeles för vek sista biten för att duga i V75 så han känns inte aktuell för min del.

Maffige treåringen 5 Mellby Guvernören siktar på Kriteriet efter detta och han känns lite väl orutinerad för V75-seger redan nu.

Fyra streck totalt.

Analys Solänget V75-4:

Ranking: A: 2. B: 7-13-4-9-1-6. B/C: 8-11-5-12.
C: 3-10. D: 15-14.

Spetsanalysen: 2 Finseth Yr är kvick från start och bör ta hand om ledningen nu när 5 Vertigo Knekten inte ska gå i spets.

Loppanalysen:

Ett ganska jämnt kallblodslopp om nu inte den norske spetsfavoriten 2 Finseth Yr bara leder från start till mål. Det här är en liten läcker travare som vunnit fyra av fem starter efter långt skadeuppehåll och han såg riktigt vass ut vid segrarna på Hagmyren i midsomras. Han har vunnit lätt från ledningen på slutet med, men kanske sett lite bekväm ut sista biten vilket man ju inte gillar riktigt. Senast hade han dock tussarna kvar och känslan är att sexåringen inte gör så mycket mer än vad han behöver. Den här gången sätter man dock på ett norskt huvudlag och det tror jag kan passa perfekt att ta till sista biten.

Det bör bli spets och sedan måste det vara bra chans att Finseth Yr leder hela vägen. Utgångshäst och spik på en kupong.

Loppets snackhäst blir säkert 7 Guli Tor som den här gången får Örjan Kihlström i sulkyn i stället för amatörtränaren. Det bör givetvis passa perfekt och snabbe Guli Tor är vass om han får ett passande rygglopp. Formen har sett fin ut på slutet och klarar han bara starten (galopperat från spår två tidigare) så blir han farlig. Given vid gardering.

13 Kaksen är också ett spännande streck om man garderar favoriten. Han var fin i ny regi senast och avslutade snabbt till säker seger. Är nog speedigast i fältet, men från stängt spår på tillägg krävs det ju en del tur på vägen.

4 Ängspilen har visat storform på slutet och var väldigt bra som fyra efter galopp i V75 näst senast. Rejäl vid seger trots grov störning in på upploppet senast och kommer han iväg första biten kan han vinna. Galopprisken finns dock där från det här spåret.

9 K.A.Priol är också en häst som tänt till rejält på slutet och svarat bra på rycktussar i de tre senaste starterna. Dessutom kuskförstärkt nu och han kan också duga med rätt lopp.

1 Lukas Rauen har fått stryk två gånger av Finseth Yr på slutet och är inte lika snabb som denne, men rätt stark och rejäl. Kaj Widell upp är spännande och kan man få rygg ledaren är han nog inte chanslös om det blir bra tryck på loppet.

Sista strecket på garderingslappen går till starke 6 Spydo Ö.K. som visat fin form i monté på slutet och tar han med sig den formen även i sulkylopp är han inte chanslös med Ulf Ohlsson och barfotabalans.

Analys Solänget V75-5:

Ranking: A: 5-3-2. B: 4. B/C: 1-9-6-12. C: 11-7.

Spetsanalysen: 1 Fantoccini är mycket startsnabb och håller nog upp ledningen om kusken vill köra där. Annars lär det bli en felfri 3 Disco Volante som får överta.

Loppanalysen:

En rätt tunn silverdivision där fyra hästar är bättre än övriga. 3 Disco Volante är storfavorit med dessa för honom passande förutsättningar och når han ledningen där han fungerar allra bäst är det bra segerchans. Jag är dock inte helt säker på att formen är på topp än för segern senast sa inte så mycket när han fick bestämma i 14-fart första varvet och ändå hade åkt dit om inte Generaal Bianco bromsat bort segern kort före mål.

Nu kan det bli barfota runt om för första gången enligt Melander och gör det sitt och hästen får spets över kort distans blir det förmodligen seger, men det finns också i leken att han får svar av startsnabbe Fantoccini som gillar ledningen. Får Disco Volante dödens vill jag inte sitta med spik på honom till nästan 60 procent.

I så fall kan 5 Erik Sting bli tuff att stå emot sista biten. Han är inte mycket sämre än Disco Volante när han tävlar på topp och formen är nog bättre än han visat på slutet. Senast passade inte banunderlaget perfekt och spurten bet inte riktigt som den brukar, men man låter nöjda med honom i jobben och kuskbyte kan alltid ha bra effekt på hästar som varit med lite.

2 Tobacco måste jag också ta med efter formintrycket på slutet. Han hade sparat bakom bra hästar näst senast och senast spurtade han piggt i fin stil som tvåa bakom Volstead. Örjan upp och jänkarvagn nu från ett perfekt utgångsläge gör att han kan slå till trots att han möter ett par hästar som är bättre i grunden.

Sedan tar jag även med grundkapable 4 Cab Hornline trots att han har svikit i sina enda två starter i år. Nu återkommer han efter uppehåll och känns fin i jobben enligt Lennartsson. Svårbedömd såklart, men riktigt bra i grunden och nu kanske det blir barfota runt om. Fyra streck totalt.

1 Fantoccini har visat fin form på slutet och kan spetsa, men det är ju ändå svårt att se den här tolvårige valacken leda hela vägen i silver.

Analys Solänget V75-6:

Ranking: A: 2. B: 5-6-9-12. B/C: -. C: 7-1-8-4-3-11. D: 10.

Spetsanalysen: 1 Nappa Scar är snabb, men vill ha rygglopp och 2 Diamanten är klart snabbast av övriga. Stor spetsfavorit från ett perfekt startspår.

Loppanalysen:

Fem bra hästar i guld och klar favorit är 5 Makethemark efter hans mycket vassa insatser på slutet. Han har hittat en växel till utan skor och med jänkarvagn och hans slutvarv i de två senaste startarna har varit grymma! Det blir jänkarvagn igen, men Salmela har varit lite osäker på balansen och visst lär det vara ett litet minus om han väljer att slå på skorna den här gången. Givetvis kan det bli seger igen för den här härlige hästen, men nu är han favorit och lär inte få något gratis så då tänker jag spela emot.

2 Diamanten galopperade som slagen efter en tung resa i Hugo Åbergs näst senast och senast fick han återigen ett lite ryckigt lopp i Jubileumspokalen och var chanslös mot Makethemark. Han hade då problem med sina blodvärden och var inte riktigt kry för dagen. Eftersom Stig H åker till Solänget med honom så gissar jag att han är nöjd med hur hästen känns och det kan dessutom bli barfota bak för första gången sedan han var mycket vass tvåa bakom Readly Express i juni.

Den här gången blir det med största sannolikhet ledningen för Diamanten och i den positionen har han visat sig mycket effektiv. I Sverige har han vunnit 10 av 11 gånger han gått i ledningen och bara förlorat mot Cyber Lane när han inte var som bäst i debuten för Stig H. Diamanten har även 6-3 i inbördes möten mot Makethemark och trots att denne sett bättre än någonsin ut på slutet så kan det bli för tufft att plocka ner Diamanten från dödens. Jag spelar i alla fall på det och spikar Diamanten som andrahandsfavorit.

Av övriga såg Elitloppshästen 6 Dreammoko väldigt fin ut som fastlåst med krafter kvar i Sundsvall Open Trot senast, men nu är det Ingves i stället för Goop och det känns inte lika hett då.

9 Muscle Hustle och 12 Zenit Brick är båda bra nog att segerstrida, men bägge är väl bäst i den främre träffen och borde få svårt om Diamanten och Makethemark låser loppet i spets och dödens där framme.

Analys Solänget V75-7:

Ranking: A: 9-6. B: 3-7-5. B/C: 8-12-1-2. C: 11-4-10.

Spetsanalysen: 2 Westline är snabb om han fungerar, men också väldigt ojämn. 3 Sign Me Up Too öppnar bra och vill till spets, men utvändigt är också 7 Etosha Boko mycket snabb och kan blåsa förbi om Ohlsson vill.

Loppanalysen:

Ett rätt öppet sprinterlopp avslutar omgången och jag är inte särskilt sugen på att spela med favoriten 3 Sign Me Up Too. Efter två snygga segrar i lägsta klassen trodde jag inte att han skulle duga i brons från spår tolv senast, men han var bättre än väntat och höll mycket bra från dödens. Efter det har han dock varit sjuk, blivit struken och stått över lite jobb så svårt att tro att han är lika bra som vid segrarna. Riskerar dessutom en tuff öppning om kusken vill till spets och inte alls säkert han kommer dit ändå.

Jag går emot och spelar utgång med två andra hästar som visat toppform på slutet. 9 Wasa Warrior var mycket bra vid spurtseger näst senast då han gick starkt från fjärde par utvändigt och slog V75-vinnaren Mr Golden Quick. Senast var han inblandad i tok-körning för ledningen första 700 m, men höll strålande som trea ändå. Bra smygläge nu och får han spara speeden till sista halvvarvet blir han svår att stå emot.

6 Dreamboy As tycker jag också är intressant efter intrycket senast. Han sköt då till riktigt rappt efter ett smyglopp och hade vunnit med tidigare lucka och före det gjorde han bra lopp bakom Uppohoppa två gånger. Ingves i stället för Goop är inget plus, men med rätt lopp tror jag att den här femåringen blir farlig ändå.

Jag garderar rejält på den andra kupongen och startsnabbe 7 Etosha Boko är ett segerbud om han kommer till ledningen utan att det kostar för mycket. Han är inte så tuff sista biten, men kort distans är hans bästa och enligt tränaren var han finare än tidigare i veckans formvässande intervaller.

5 Celebrity Lane har visat jämn och fin form i Finland och sköt till bra bakom en bra häst senast. Får Adielsson i sulkyn den här gången och är inte chanslös om han får spara speeden.

Jag betalar även för hela B/C-gruppen där samtliga är tänkbara skrällar om de har lite klaff i loppen.

Singelstrecket:

2 Diamanten (V75-6) är klar spetsfavorit och i den positionen förlorar han nästan aldrig. Det borde bli tufft även för fine Makethemark att slå honom utvändigt.

Utgångshästarna:

2 Finseth Yr (V75-4) är ett speedigt och bra travande kallblod som tidigt bör ta hand om ledningen och med norskt huvudlag denna gång tror jag att den här segervane hästen går undan lite rejälare än senast.

9 Wasa Warrior och 6 Dreamboy As (V75-7) har båda visat toppform i sina senaste starter och när formen är lite svårbedömd på favoriten så spelar jag bara med dessa två på en kupong.

Prisvärda hästar:

7 Roofparty (V75-3) gick starkt i derbykval i sin senaste start och då brukar man duga bra i lägsta V75-klassen senast. Spets och slut om favoriten blir över eller galopperar första biten?

2 Tobacco (V75-5) ser mycket formstark ut för dagen och var väldigt pigg över mål som tvåa bakom Volstead senast. Kan få ett perfekt lopp av Örjan om storfavoriten får svar.

Överspelade:

4 Donners Am (V75-1) är ibland lite tveksam sista biten och formen är också lite osäker efter en strykning. För hårt spelad trots rätt distans.

3 Sign Me Up Too (V75-7) har gjort det mycket bra på slutet, men varit struken efter senast och det låter inte som att han är jättevässad inför detta.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

3,4,8,9,10,12 (res 11,7)
1,7,9,11 (res 15,13)
1,2,6,7 (res 12,5)
A: 2. B: 1,4,6,7,9,13. (res 8,11)
2,3,4,5 (res 5,3)
2 Diamanten (res 5,6)
A: 6,9. B: 1,2,3,5,7,8,12. (res 11,4)

Kupong 1: 6 x 4 x 4 x 6 x 4 x 1 x 2 = 4608 rader
Kupong 2: 6 x 4 x 4 x 1 x 4 x 1 x 9 = 3456 rader

Totalt: 8064 rader = 4032 kronor.

DD-spelet:

2 – 6,9 x 500 kronor = 1000 kronor.

Mina spelrekommendationer till Unibets fasta travodds går att läsa i spelbloggen.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Bergsåker 5/9: Sportsligt bottennapp men kvällen räddas av två starka jackpottspikar!
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Bergsåker 5/9: Sportsligt bottennapp men kvällen räddas av två starka jackpottspikar!

Spelkrönika V86 Solvalla/Bergsåker 5/9: Sportsligt bottennapp men kvällen räddas av två starka jackpottspikar!

I lördags var jag kvar till sista loppet med chans på sju rätt och lite surt att min spik, Stepping Spaceboy, inte fick chansen att gå i ledningen som jag hade hoppats/trott, men Carl Johan Jepson, som körde Mack Dragan, är helt enkelt lite för vass på att få fart på hästarna första biten och blåste förbi min spik kort efter start. Stepping Spaceboy såg annars formstark ut och var knappast helt tom i mål som tvåa, men vinnande och ruskigt fine Antonio Tabac kanske inte hade gått att slå ändå.

Det är jackpott mest hela tiden för dagen och i kväll får vi chansen på en ganska bra extraslant eftersom ingen spelare hade åtta rätt på V86 förra veckan. Dryga 5,8 miljoner extra finns att hämta i åttarättspotten och det är Solvalla och Bergsåker som delar på tävlingarna.

Lite trist att kvalitén på loppen är riktigt dålig och även om minnet ofta är kort i dessa fall så måste det väl rent sportsligt vara en av de sämre V86-omgångarna som körts? Ojämna fält, med många hästar som inte ens duger på lunchen och jag har sällan sett så många p.21- och breddlopp i mina förberedelser för V86. Tragiskt att travets nationalarena (?) Solvalla ska hålla på och köra liknande skräplopp på vår näst största spelform.

Spelmässigt ser det däremot vettigt ut ändå och mina två spikar måste ses med klart goda segerchanser och systemförslagets utsikter till vinst hänger nog lite mer på de något mer chansartade utgångshästarna.

Analys Bergsåker V86-1:

Ranking: A: 3. B: 4-1. B/C: 8-5-6. C: 11-7-2-10-12.

Spetsanalysen: 3 Rocky Tilly är snabb och Oskar J siktar på täten. Bra chans att nå dit, men kanske kan 1 Order By Box ställa till det på barfotabalans och med nytt huvudlag? Han har aldrig haft framspår bakom bilen, men öppnade bra från bakspår senast. Även 2 Highsurprise Laday öppnar rätt bra och kan vara lite i vägen för favoriten.

Loppanalysen:

Ett fyraåringslopp där spetsfavoriten 3 Rocky Tilly lär bli spelfavorit innan loppet går iväg och han har också bra chans att vinna från ledningen. Han har härdats mot tuffare motstånd än detta och även om Ready Cash-sonen inte är någon glänsare så duger kapaciteten bra i den här klassen. Han har två lopp i kroppen efter uppehåll och avslutade bra som tvåa bakom kapable Hugo Gustivar Boko näst senast. Senast borde Rocky kanske ha vunnit från ledningen, men gjorde ändå en godkänd insats som tvåa. Möjligt att han är ännu lite vassare med loppet i kroppen och första med rycktussar nu kan nog passa honom ganska bra. Dessutom duktige Oskar J i sulkyn och Westholms fina stallform.

En tänkbar spik, men jag bestämde mig till slut för att gardera med två hästar och jag blev imponerad av intrycket på 4 Beyond Tested senast. Den här mycket välstammade hästen har gjort det bra mest varje gång, men såg väldigt läcker ut vid lätt spurtseger på lite lättare balans senast. Han är knappast sämre än Rocky Till som han såg ut då, men får ju en lite tuffare väg till seger om favoriten får ledningen utan problem. Med ett rygglopp är jag dock inte främmande för att Beyond Tested kan spurta till seger ändå.

Jag streckar också skrällen 1 Order By Box som var tvåa bakom Beyond Tested senast efter att ha fått en tuff inledning till täten från bakspår. Nu ska det bli barfota för första gången och troligen också ett nytt huvudlag och från spets eller rygg ledaren känns han lite spännande till låg procent.

Ganska tunt lopp i övrigt när på slutet duktige 6 Merritt nu ska gå med skor (klart minus) och osäkre men starke 8 Mr Matjes har ett väldigt bökigt utgångsläge.

Tre streck känns rätt starkt.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 9. B: 2-7-1-3-6. B/C: 4-10-8. C: 11-5.

Spetsanalysen: 2 Brothers In Am är mycket rask bakom bilen och tar oftast ledningen. Kan göra det nu med, men invändigt är även 1 Othello Face mycket snabb och vill Jansson köra i spets med honom kanske han kan hålla upp. Utvändigt tar knappast någon en längd på Brothers In Am i alla fall.

Loppanalysen:

Ett hyfsat sprinterlopp som är ett av omgångens mer jämna lopp. Jag chansar ändå med en utgångshäst här då det ser passande ut för formstarke 9 Baron d’Inverne. Han har mött bättre hästar än detta en tid på slutet och gjort det bra. Vann från liknande läge för tre starter sedan och har därefter gjort två bra insatser i V75. Bör komma bra till med rygg på startsnabb häst och det bör också kunna bli rätt bra körning första biten vilket gynnar honom. Vettig chans att spurta till seger då precis som för tre starter sedan. Spik på en kupong.

Favorit är 3 Largo vilket känns märkligt efter hans ganska bleka insats senast. Han borde ha vunnit när han kom till spets och jag var besviken på intrycket sista biten. Kortare distans nu är knappast någon fördel, men kanske kan täta starter väcka upp honom lite? Kan säkert vinna om han är bättre än senast, men ska nog inte vara favorit i alla fall.

Startsnabbe 2 Brothers In Am galopperade i ledningen senast och därför kunde Largo komma till spets. Han gick över i passgång efter ett par hundra meter och tog sedan till galoppen. Märkligt beteende och svårbedömd nu av den anledningen. Såg annars rätt formstark ut och spets över kort distans bör vara optimalt om han travar.

7 Persos Smokie har fin kapacitet och vann lätt från ledningen i ett billigare sällskap senast. Han duger bra här och gillar hårt tempo, men spåret är lurigt eftersom han har många startsnabba hästar invändigt om sig. Räknas tidigt om han inte hamnar för mycket på vingel första halvvarvet.

1 Othello Face har en trist rad nu och är svårbedömd för han har inte visat så mycket i två starter efter uppehåll, men han har också haft opassande uppgifter. Spetsläge och kort distans passar bättre och han bör vara långt framme från spets eller rygg ledaren om Jansson vill smyga. Borde ju ändå vara i hyfsat slag i jobben när Veijo skickar honom till Solvalla.

6 Dice Man är en vettig sprinter som bytte regi i somras, men var inte som bäst i debuten för Hoas senast och mötte också för bra hästar (Love Matters). Oklar form för dagen och når knappast spets där han har trivts bäst tidigare och känns inte så tidig som rätt hårt spelad även om han inte heller är chanslös.

Streckar även B/C-gruppen även om det ser ut att krävas rätt mycket om någon av dem ska överraska. Typ perfekta smyglopp i stenhårt tempo.

Analys Bergsåker V86-3:

Ranking: A: 5. B: 6-2-7-11-10-4. B/C: 3-1. C: 9-8.

Spetsanalysen: 5 Scarpia är snabb och jag tror att han håller ut värsta (enda) motbudet 6 Titan Arrow när de står sida vid sida i starten.

Loppanalysen:

Även det här är ett relativt jämnt lopp där jag också spelar med en utgångshäst och spik på ena kupongen. 5 Scarpia har gjort tre starter efter lite längre uppehåll och gick bra i skymundan från svåra lägen i de två första. Senast mötte han enklare hästar och vann enkelt efter att ha rundat fältet sista 800 m. Formen borde därmed vara på topp och hela Nicklas Westerholms stall verkar rejält på gång efter en längre tid med halsproblem.

Scarpia är startsnabb och har tagit ledningen mot snabba hästar tidigare och jag tror han kan hålla ut Titan Arrow när de står sida vid sida i starten. I spets har Scarpia tävlat bra och vunnit de två senaste gånger han gått i front och det här är ett motstånd han definitivt ska kunna besegra. Han är femtehandsfavorit nu i ett jämnspelat lopp och det innebär bra försprång för mig om han vinner.

Jämnt bakom min idé, men 6 Titan Arrow visade lite uppåtform senast efter en sämre period i sommar och ifjol den här tiden vann han V75-lopp från ledningen. Han är snabb ut och hästen att slå om han tar en längd på Scarpia.

2 Marciano är ganska grundkapabel och har fungerat vettigt i Norrland, men senast galopperade han ganska omotiverat i sista sväng. Hade dock gått med punktering då och kanske blev trött. Perfekt läge och säkert långt framme om formen sitter där, men att han är favorit känns inte helt motiverat.

7 Staro Kickback har gjort tre V75-starter i följd och går ner lite i klass här och formen ska vara riktigt bra för dagen enligt Linderoth. Ulf Eriksson upp nu som vid andraplatsen bakom Doctor Doxey Zenz för tre starter sedan och femåringen duger nog bra om han kommer vettigt till från spår sju.

11 Wasa Thunder var riktigt formstark och bra i våras, men har inte fått till det i tuffare gäng under sommaren. Han har även varit struken efter senast och har oklar dagsform, men spurten är vass om han är i ordning och då kan han överraska trots läget.

10 Ditty Bopper var blek efter uppehåll senast och tränaren verkar brydd på dagsformen, men hon kan mycket bättre och kan vinna om hon tävlar på topp den här gången i stället. Svårbedömd och rätt mycket spelad, men ska ändå med vid gardering.

Sista strecket får 4 Digital Engine som har ett lopp i kroppen efter sjukdom och kanske ska gå med norskt huvudlag för första gången.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 3. B: 2-6-12-11. B/C: 8-4-5. C: 7-9-1-10.

Spetsanalysen: 3 Robloxia har varit mycket vass bakom bilen och bör ta hand om ledningen utan större problem.
2 Intake kan också öppna bra, men där verkar tränaren klokt nog mest sugen på rygg på favoriten. Tror inte att någon annan tycker det är värt att bråka om spets heller.

Loppanalysen:

Ett riktigt klent stolopp och favoriten 3 Robloxia har en väldigt passande uppgift. Hon var lite sämre med skor runt om för tre starter sedan när hon åkte dit i spets, men efter det gick hon barfota runt om och såg helt lysande ut när hon avslutade 11.5 sista 800 m med ett ännu snabbare upplopp. Senast gick hon bara barfota fram, men det blev enkelt till slut då också. Efter det har hon fräschats upp lite i ett framknä, men det bör bara vara plus och nu ska hon troligen gå barfota runt om för andra gången i karriären och är hon lika bra nu som näst senast lär det här inte ens bli hårt i mål. Toppchans och helt klart omgångens bästa segerchans. Spik!

Klent bakom favoriten alltså, men vill man gardera ändå så har 2 Intake gått helt okej mot några av kullens toppar. Tränaren låter däremot inte helt påställd inför detta, ska köra med skor och vanlig vagn och kanske vill man mest ha en genomkörare inför Oaks-kvalen framöver?

6 R.K. Rapida är rätt stark och rejäl, emn även ospeedig och bör inte kunna hänga med Robloxias 11-fart sista 7-800 m.

12 Nunna har väl inte glänst, men också mött bättre motstånd och duger normalt sett bra i det här sällskapet. Gör dock första starten sedan i mars och det lär bli ett snällt upplägg från spår tolv.

Analys Bergsåker V86-5:

Ranking: A: 2-5-8-12. B: 6-13-9-7-3. B/C: 8-10. C: 1-4-15.

Spetsanalysen: 2 Pyckolina bör tidigt kunna köra sig till ledningen om hon sköter sig.

Loppanalysen:

Ett fyraåringslopp för kallblod och det är fördel ston vilket innebär att Pistus står 40 meter efter Pyckolina trots att det inte skiljer så mycket på bankboken.

Riktigt öppet lopp och inga hästar att lita på, men tipsettan får 2 Pyckolina som varit kraftigt förbättrad i årets tre starter. Hon är humörbetonad men kan springa fort och såg vass ut med ny kusk senast. Felfri bör det bli tidig ledning och sedan är det henne de andra får jaga.

5 Bork Faxa är favorit och hon är bra för klassen och står perfekt inne i loppet. Hon var hårt betrodd i kval till Stoderbyt näst senast, men fungerade inte på ett löst banunderlag då. Senast gick hon bra som tvåa bakom en bra häst och formen bör sitta där. Bra segerchans och ett givet segerbud.

8 Ludvig H.M. gick bra som tvåa bakom Pyckolina senast, men kunde inte ta in sina 20 meters tillägg den gången. Kan dock hamna bättre till direkt nu känns det som och det såg ut som en snabb och bra travare. Tidig.

12 Pistus står tufft inne i loppet, men har mött betydligt hårdare motstånd än detta i derbysammanhang på slutet och går nog runt de flesta ändå utan strul på vägen.

6 Skorpion gör debut för Jan-Olov Persson och då kan det givetvis vara en kraftigt förbättrad insats på gång och han streckas tidigt med duktige Skoglund i sulkyn.

Resten av B-gruppen streckas också och övriga bör få tufft. Nio streck totalt.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 13. B: 12-8. B/C: 9-5-10-6-3-7.
C: 14-4-12-1-11.

Spetsanalysen: 6 Lady Soldier är snabb och kan nog köra till täten efter en bit. En felfri 8 Chiczen Itza bör laddas från det här läget och kanske kan få överta.

Loppanalysen:

Ett riktigt dåligt lopp till på Solvalla och de tre högst rankade tycker jag är klassen bättre än övriga. Jag väljer att spika
13 Marvelous som bör vara mogen att ta första segern för Timo Nurmos. Han har gjort tre starter för Timo och blev ”tokhet” i ledningen första gången och varvade på under 1.10 över full distans. Höll ändå helt okej då. Näst senast höll han farten starkt som tvåa från dödens mot en rätt bra häst och senast gick han ett bra slutvarv från kön som trea även om han såg lite seg ut då. Han hade inte startat på en månad inför det och bör vara vassare med loppet i kroppen och när han har ett klart bättre startspår än stallkompisen som är värst emot så spikar jag.

12 Fairplay Pellini var fyra där Marvelous var trea näst senast och ungefär lika bra. Senast avslutade han piggt som sexa och såg ytterligare lite bättre ut. Han är mer stark än snabb och bör hamna längre bak än Marvelous med tanke på spåret och så länge Kontio inte släpper förbi Kim Eriksson under vägen så tror jag inte heller att Marvelous får stryk av Fairplay Pellini.

Tredjehästen i loppet är 8 Chichen Itza som är snabb, men osäker och knepigt. Skulle hon fungera kan hon dra till täten och vinna, men det känns som större risk att hon galopperar heller blir hetsig från det här läget.

Övriga har klart sämre grundkapacitet och känns verkligen inte som några vinnare på varken Solvalla eller V86.

Analys Bergsåker V86-7:

Ranking: A: 8-15. B: 7-6-9-14. B/C: 3-11.
C: 5-13-1-4-10-12-2.

Spetsanalysen: 5 Balotelli Crown kan öppna snabbt, men kusken vill ha ett rygglopp och en felfri 7 Lotus Gil bör få överta. 8 My Dream Art lär också avancera tidigt, men han är ingen blixt första biten och kan hamna på vingel och då är det kanske inte givet att Lotus Gil i sin tur släpper?

Loppanalysen:

Ett ojämnt lopp över lång distans där jättefavoriten
8 My Dream Art minst sagt går ner i klass. Han var fyra i derbykvalet som en viss Who’s Who vann senast och gick klart godkänt som fyra en bra bit efter vinnaren. Han har förlorat mot riktigt bra hästar i sina tre starter för Jörgen Westholm och prestationerna har varit godkända, men kanske har han ändå sett lite tveksam ut till slut och än är jag inte övertygad om att inställningen är på topp i alla lägen. Eftersom han inte är snabb från start så lär det bli vida spår första biten och får han inte överta täten kan han vara illa ute. Garderas som storfavorit.

15 Ginotonic tror jag inte är ett dugg sämre, men inte heller han har radat upp segrarna i år precis. Han visade ändå uppåtform som tvåa senast och det är ju lättare att komma in i loppet från spår 15 när det är lång distans. Kan runda allt med lite klaff på vägen.

7 Lotus Gil är osäker från start, men snabb ut om felfri och då kan han få överta ledningen. Fart finns i alla fall för att vinna detta och han har vunnit i ledningen över lång distans tidigare.

6 Golden Delicious gjorde debut i ny regi efter långt uppehåll senast och vann på bra sätt direkt. Knappast sämre med loppet i kroppen och nu kan det bli jänkarvagn.

9 Doyoucash In gjorde också debut i ny regi senast och gick okej som trea i ett montélopp. Bör också gå framåt med den genomköraren och mötte bra hästar i V75 i vintras. Har också gått bra över lång distans i tidigare regi.

14 O.M.Annie Marje är en rejäl märr som gör bra lopp mest varje gång och hon kan nog överraska om hon får lite draghjälp från det här trassliga utgångsläget.

Skrällstreck även för starke men osäkre 3 Turboy och
11 Superieur som visat fin form bakom bra hästar på slutet. Åtta streck totalt så jag hoppas verkligen kunna schasa bort storfavoriten när ingen annan är spelad till över tio procent.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 6-11-7. B: 10-4. B/C: 9-8-3-5-2. C: 1.

Spetsanalysen: Både 2 Il Mio Dea och 3 Sigel Doc kan öppna, men bör båda vara sugna på en bra rygg. 6 Tahiti Journey kan öppna bra, men är lite ojämn från start och inte säkert att hon kan svara 7 Pompano Euphoria om Kim Eriksson är offensiv, vilket jag räknar med.

Loppanalysen:

Ett ljummet stolopp avslutar omgången och kapabla fyraåringen 6 Tahiti Journey är favorit. Hon är lite ojämn, men avslutade bra som trea från spår tolv i V75 näst senast för att sedan galoppera före start i kval till Stoderbyt senast. Felfri kan hon öppna bra, men hon har svikit i ledningen några gånger och inte alls givet att hon är som bäst i täten, samtidigt som hon har vunnit från dödens. Lite svår att räkna på alltså och som favorit vill jag inte lita helt på henne.

11 Stonewashd Diamant har nog lika bra fartresurser som favoriten, men är inte heller helt att lita på. Sköter hon sig kan hon runda allt och garderingsstrecket är givet.

Jag varnar också kraftigt för 7 Pompano Euphoria som inte var på topp efter långt uppehåll näst senast, men bättre senast och troligen ännu vassare nu. Hon är snabb från start och Kim Eriksson siktar säkert på ledningen den här gången. Känslan är att spets är värt mycket i det här stoloppet och får Kim dämpa tempot en bit kan det bli skräll.

Streck också för formstarka 10 Carisma Sisu som vann från dödens för tre starter sedan och varit tvåa bakom tuffare hästar efter det. Hon spurtar nog bra med lite tempo i täten och samma sak gäller 4 Mellby Exotic som inte gärna gör så mycket själv, men som brukar gå bra till slut med ett rygglopp.

Fem streck totalt.

Singelstrecken:

3 Robloxia (V86-4) har sett kanonfin ut vid segrarna på slutet och ska tävla barfota runt om igen som näst senast. Bör ha toppchans från ledningen i ett dåligt lopp.

13 Marvelous (V86-6) har gjort tre bra lopp för Nurmos utan att vinna, men nu är uppgiften mycket passande och bra chans att han rundar allt.

Utgångshästarna:

9 Baron d’Inverne (V86-2) har visat toppform i lite tuffare sällskap en tid och bör få ett bra lopp i hårt tempo som vid spurtsegern för te starter sedan.

5 Scarpia (V86-3) har stigande form efter uppehåll och från ledningen har han bra chans i ett inte allt för tufft lopp.

Prisvärda hästar:

1 Order By Box (V86-1) ser rätt fin ut och nu blir det spännande utrustningsändringar. Farlig från spets eller rygg ledaren.

1 Othello Face (V86-2) är en startsnabb sprinter som kan betydligt bättre än han visat på slutet. Rätt förutsättningar för skräll nu.

11 Wasa Thunder (V86-3) kan spurta vasst när formen är på topp och med hårt tempo i täten kan han överraska.

15 Ginotonic (V86-7) står svårt placerad, men är van vid hårdare motstånd och kan spurta till seger om det inte strular för mycket på vägen.

7 Pompano Euphoria (V86-8) ska vara på gång nu med två lopp i kroppen och med spetschans är hon för lite spelad mot dessa djur.

Överspelade:

3 Largo (V86-2) kommer från en blek insats och gynnas knappast av den kortare distansen nu. Tveksam favorit.

2 Marciano (V86-3) galopperade omotiverat senast och är inte att lita på. Har styrka för att vinna, men som favorit känns han överspelad.

5 Tommy Hill (V86-6) har bara vunnit ett p.21-lopp på två år och även om det är Örjan som kör nu är han för mycket spelad.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

1,3,4 (res 8,5)
A: 9. B: 1,2,3,4,6,7,8,10. (res 11,9)
A: 5. B: 2,4,6,7,10,11. (res 3,1)
3 Robloxia (res 2,6)
2,3,5,6,7,8,9,12,13 (res 11,10)
13 Marvelous (res 12,8)
3,6,7,8,9,11,14,15 (res 8,15)
4,6,7,10,11 (res 9,8)

Kupong 1: 3 x 1 x 7 x 1 x 9 x 1 x 8 x 5 = 7560 rader
Kupong 2: 3 x 8 x 1 x 1 x 9 x 1 x 8 x 5 = 8640 rader

Totalt: 16200 rader = 4050 kronor.

DD-spelet:

8 – 11 x 400 kr
8 – 7 x 100 kr
15 – 6 x 300 kr
15 – 11 x 150 kr
15 – 7 x 50 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Jägersro 1/9: Knepig omgång men jag har en fräck spetsspik i jakt på "pyttepotten"!

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson