Delar ur den franska eliten luftas på Vincennes under fredagskvällen då Prix Jamin står på programmet.

Ursprungligen var tanken att även Commander Crowe skulle delta i loppet men plockades bort inför den sista strykningen. Hästen går i stället direkt till Olympiatravet på Åby nästa helg. De som gör upp om förstapriset på 55 000 euro är:

3525 meter

1  Saba du Vivier – L-C. Abrivard
2  Roi Vert – B. Robin
3  Sun Ceravin – F. Nivard
4  Pepa – D. Brossard
5  Quinoa du Gers  – M. Abrivard
6  Onyx d’Em – R. Jaffrelot
7  Paradis Cordiere – J-L. Labigne
8  Opaline d’Atout – D. Thomain
 Rodrigo Jet – Pierre Vercruysse
10 Quoumba de Guez – J-M. Bazire
11  Main Wise As – S. Ernault
12  Roi du Lupin – A. Barrier
13  Quaker Jet – J-Et. Dubois

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se

Senaste nyheterna

Nyhet
fredag 12:48, 30 april

Travnet tackar för sig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Nyhet
fredag 12:45, 30 april

25 år med Travnet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:44, 30 april

Finlandia-Ajo fulltaligt

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 12:32, 30 april

Blé du Gers klar för Paralympiatravet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 08:45, 30 april

Definitivt besked: Manchego borta från Elitloppet

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
fredag 07:44, 30 april

Starkt sällskap samlat i Argentans sprinterslag

Spelredaktör Daniel Olsson
Nyhet
torsdag 13:26, 29 april

Ny häst klar – Zarenne Fas försvarar titeln i Finlandia-Ajo

Spelredaktör Daniel Olsson

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Olympiatravet: Rêve de Beylev ut – Wishing Stone in

Olympiatravet: Rêve de Beylev ut – Wishing Stone in

Nya turer kring Olympiatravet. Inbjudne Rêve de Beylev avböjer. I stället får Wishing Stone ett wild card till loppet.

I går tilldelades Commander Crowe det andra wild cardet till Olympiatravet. Sedan tidigare hade franske Rêve de Beylev fått det första. Men nu tvingas tränaren Sebastien Guarato att avböja start i Åbys storlopp. Det därför att hästen inte fungerar utan ett så kallat lasso-bett vilket är förbjudet i Sverige.

– Tränaren har tackat nej till inbjudan vi gav honom. Hästen hade tränat med ett annat bett och skött sig helt perfekt. Men tydligen hade Reve de Beylev lärt sig det nya nu och hästen återföll i gamla synder i veckan. Sebastien Guarato var mycket ledsen över att han tvingas tacka nej när han ringde i morse. Samtidigt ville han inte chansa utan valde att höra av sig redan nu. Det var mycket proffsigt skött av Guarato, säger Åbys sportchef Ken Karlsson till kanal75.

Åby har dock redan hittat en ersättare för Rêve de Beylev. Det blir Åke Svanstedts Wishing Stone som nu får det ”första” wild cardet i stället. Fjolårets Elitloppsfinalist Wishing Stone har i år gjort två starter, senast blev han trea i den delfinal till Olympiatravet som Quarcio du Chene.

 

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Statistikgenomgång av V86
Nästa nyhet
Statistikgenomgång av V86

Statistikgenomgång av V86

Jens Sjödén, författare till Statistikbibeln V75, bjuder här på en genomgång av dagens V86-omgång.  


V86-1

Segern för 2 I Saw You senast understryker ledningens betydelse. Kusken körde regelvidrigt för att komma dit, men väl i spets var den notoriske ickevinnaren (en seger men 8 andraplater ifjol) överlägsen guldmotstånd på fantomtid.

Visst är både tipsters och spelare medvetna om att ledningen är en gynnsam position, men ändå blir spetshästarna många gånger underskattade. Ledningen är mycket mer avgörande än man tror. Spetshästarna vinner mycket oftare än streckfavoriterna.

Ibland sägs det att vissa hästar är bäst bakifrån – man har hört det om olympiatravsaktuelle Noras Bean och om den nyligen pensionerade stjärnan Torvald Palema. Men faktum är att även dessa hästar nått överlägsna resultat då de körts i ledningen. Visst kan dessa också spurta, men det är sällan som spurter räcker fram till seger. Däremot är det ofta som spetshästen håller till mål. När NB äntligen fick gå i ledningen i lördags, presterade han plötsligt bättre än någonsin. Den ickevinnarprofil man kan utläsa ur hans resultat, beror nog på att han brukar köras bakifrån.

Här ligger vägen till spets öppen för favoriten, vi vet att han kommer ta sig dit på något sätt. Omgångens säkraste spik.

Den som är inne på att gardera kan notera att så mycket som 1/3 av de här loppen vinns från 5:e-spåret. 5 Trusthworthy Ås är ju en bra häst dessutom, från stall i form som det verkar också, så den får ses som första (enda?) motbud.


V86-2

6 Que Vadis Lavec är enligt de tidiga spelarna en av omgångens starkaste favoriter. Grundchansen för favoriter av hans styrka i den här typen av lopp ligger dock bara på 25%. När favoriterna har framspår på startvolten, som i det här fallet, är chansen marginellt bättre – 28%.

Favoritskapet bygger mycket på att han förväntas hitta till ledningen. Av de favoriter som faktiskt infriar gör de flesta, 55%, det just från den positionen. Enligt de flesta tidningstips är det här är ett tvåhästarslopp, där motbudet i såväl spets- som segerstrid är 1 Steve Fourty. Med tanke på prestationerna på slutet är det kanske lättare att tro på den senare. Innerspåret visar också bättre resultat än spår 6 gör, men dessa två är i princip de bästa spåren.

Generellt är annars tilläggshästar gynnade av den här propositionen. Bland ickefavoriterna är den genomsnittliga chansen 1:18 för de på start, men 1:13 för de på tillägg. 15 Verrazano Field var bra sist och ska absolut inte glömmas. 5 Raging Runner har stort förtroende bland de tidigaste spelarna, men snäva spår i tilläggslopp är pest – från spår 5 vinner bara 1% under de här förutsättningarna.

För övrigt kan man notera att Per Lennartsson infriade sitt senaste favoritskap på V86, men totalt bara har vunnit med 2 av 9 streckfavoriter i år. Han behöver vinna med ett par till för att putsa upp siffrorna till normalresultat. Efter en tids svacka verkar stallformen nu vara på gång igen!


V86-3

Lopp med den här propositionen är bra för statistikspelare; den stora massan tippar nämligen lite sämre i dessa än i de flesta andra typer av lopp.

Spåren 3-5 vinner hälften av loppen, medan övriga nio alltså delar på 50% chans. De bra spåren vinner inbördes ungefär lika ofta. En koll på oddsen visar att man får pengarna tillbaka om man spelar spår 3 varje gång, gör en liten förtjänst om man spelar spår 4 varje gång, medan man gör jättevinst – nära dubbla insatserna tillbaka i längden – om man håller sig till spår 5. Spelarna spelar nämligen efter devisen ”ju lägre spårnummer desto bättre”, något som dock inte stämmer överens med verkligheten. 4-5 är bäst.

Spelare är överlag dessutom patriotiska. Det märks inte minst när man spelar i separata pooler, ”hemmahästarna” blir mycket mer spelade i sina hemländer. Detta trots att chanserna givetvis är desamma, oavsett från vilket land man lägger insatsen. I det här loppet finns dubbla skäl att gå in på 5 Race Pilot. Han lär inte bli spelad på samma nivå som chansen motiverar.


V86-4

Det här är den spelmässigt mest intressanta propositionen av omgångens tilläggslopp. Generellt är det så, att tilläggshästarna vinner de här loppen, medan de är de på start som blir hårdast spelade. Bra spellopp alltså, när man vet att verkligheten inte ser ut som majoriteten tror. Alldeles speciellt missgynnsamt är det att ha bakspår på startvolten; dessa kan man i princip räkna bort direkt. Tilläggshästarna, som givetvis är klassen bättre i regel, är ifatt dem direkt. Hästarna 8-9 snittar på 1% segerchans, inte spelvärda.

Det finns en häst på start som är värd att strecka – det är spetshästen. Precis 1/3 av de här loppen vinns från ledningen, och när det är en startvoltshäst som vinner, så är det till 70% från ledningen. Övriga starthästar har jättesmå chanser.

Grundchansen för favoriten är bara 24%. Samtidigt vinns 2/3 av loppen av rank 1-3. Den högst rankade tilläggshästen är generellt det bästa spelobjektet i sådana här lopp, det är väldigt tydligt så.

Tidningsexperterna verkar inne på att 4 Baretta Boko kan vara bästa hästen, medan obesegrade 7 Head First kan vara spetshästen. Obesegrade hästar är försås alltid intressanta; det brukar inte vara lönsamt att gå emot sådana i längden. Skulle han dessutom verkligen få ledningen måste det förstås vara jättechans – det är som sagt mest bara spetshästen av de på start som vi räknar med.

Fjärdespår i volt är inte bra, och alldeles speciellt ser vi det i så här låga klasser. Det blir ofta galopper, och segerfrekvensen ligger i botten. Men 4 Baretta Boko är obesegrad felfri och var bra vid segern; skulle han ändå gå felfritt så kan han nog släppas till ledningen i kraft av sitt favoritskap/stora spelarförtroende. I alla fall om inte 7 redan sitter där…

Någon annan än 4 och 7 ska man knappast behöva räkna med från startvolten. Dessa blir säkert båda två överspelade i förhållande till chans; bästa spelvärdet i loppet finner vi hos 10 Hamras Pirat. 11 Blend of Gold räknas förstås också, men andraspåret på tillägg visar svaga resultat.


V86-5

Det finns tre favoriter som sticker ut lite extra i omgången om man får tro Spelarna, och det här är den tredje av dem (övriga i avd 1-2). Grundchansen för favoriten i sådana här lopp är 35%, dock lite mer om den står på startvolten och lite mindre om den, som här, står på tillägg. Det kanske mest anmärkningsvärda är att 75% av de favoriter som faktiskt vinner, gör det från ledningen. Även favoriter på tillägg bör köra sig till tidig ledning för att ha en rimlig infriandechans.

Med få hästar på start och resolut kusk finns realistiska möjligheter att så blir fallet. Tipsters och spelare verkar eniga om att 10 Magnificent Match är det enda realistiska motbudet. Hästarna har ganska olika individuell statistik; favoriten har vunnit 3 av 5 starter, motbudet bara 1 av 14. Gissningsvis är det sådant som syns om det blir en slutstrid mellan de två. Jämna slutstrider vinns nästan alltid av den häst med bäst vinnarprofil i sin individuella statistik.

Statistiken visar ett marginellt plus för tilläggshästarna. Andrahandaren har inte så mycket sämre grundchans än favoriten, men däremot är spår 5 i volten en minusfaktor.

3 Whosyourdaddy är spetsbud i förstaläget och kommer från formstall. Och när Melander sätter upp sig själv, brukar det vara en indikation om god chans… tredjestrecket, sedan räcker det rimligen.


V86-6

Man kan ju fråga sig varför man skriver ut ett lärlingslopp över tre volter. Vem som helst förstår väl att risken för omstarter blir påfallande. Nu är det bara ett vanligt tilläggslopp med två volter, efter strykning, men även den propositionen inbjuder förstås till omstarter. Omstarter kan ibland påverka resultatprofilerna ganska tydligt; generellt blir det mer missgynnsamt att ha ”bra spår” efter omstart.

En titt i statistiken visar att det bara körts 22 liknande lärlingslopp under 2000-talet. 4 av dessa, 22%, har vunnits av streckfavoriten, medan 10 st, 56%, vunnits av en rensare (1-17%). Sju lopp, 32%, har vunnits från ledningen.

Underlaget är i minsta laget, men det är knappast förvånande att finna en skrällprofil. För bättre underlag kan man titta på lopp med samma proposition, men med ”vanliga” kuskar. Sedan får man väga in lärlingarna som en skrällhöjande faktor.

En koll på de ”vanliga” loppen visar en favoritandel om 36%, och andrahandaren vinner 20%. Det är helt normala siffror. Sedan ser det dock mindre normalt ut – storskrällar förekommer ofta, ända ned till rank 14 faktiskt. Det faktum att lärlingar kör gör att man säkert får flytta över några procentenheters chans från de topprankade hästarna till de lägre. Andelen vinnande rensare är 43% när ”vanliga” kuskar kör, men man kan lugnt räkna med att det är mer än 50% chans/risk nu när det är lärlingar.

Man bör också tänka på, att det är större individuella skillnader lärlingar emellan, än det är mellan proffsen. Kontio, Goop, Kihlström, Adielsson och de, kör ungefär lika bra allihop. I det här loppet kan det vara ganska stora skillnader på rutin. Sådana som 1, 3, 8 och 10 bör vara tydligt gynnade av sina kuskar.


V86-7 och V86-8

…är två snarlika lopp. Båda är stolopp med 12 startande, båda avgörs över kort distans och med autostart. Skillnaden är att det är låg klass i det förra (max 225’) och mellanklass i det andra (max 600’). I statistiken syns en tydlig skillnad; i den lägre klassen vinner favoriterna ¼ av loppen medan de vinner ½ i mellanklassen. Nu är underlaget inte tillfredställande stort, så siffrorna får tas med en nypa salt, men det är knappast osannolikt att vi ser samma mönster även när underlaget är större.

Som statistikspelare fastnar ögonen alltid först på de som vunnit spårlottningen, de som har spår 4-5. De vinner så väldigt ofta i sådana här lopp, och är i regel gynnsamma spelobjekt både som vinnare- och plats-spel och på streckspelen (säkert på tvilling också). Just i stoloppen har spår 4 klarat sig klart bäst.

Loppen har en ganska tydlig favorit-eller-skräll-profil. Det är i princip normala chanser för favoriter och andrahandare (jämnare dessa sinsemellan i den lägre klassen än i mellanklassen), men sedan skräller det mycket oftare än i andra typer av lopp. Det skiljer inte mycket i vinstchans mellan de som rankas i intervallet 3-11, det kan bli lite vad som. Man ska förstås tänka på att spåren 4-5 är gynnade, oavsett hur de ligger i ranken, samt att 1, 6, 11 och 12 visar svagare resultat än övriga. Det är alltså en höjdare att bli nedstruken, om man lottats till en 6:a…

Andelen spetsvinnare är 53% i den låga klassen och 50% i mellanklassen. Spetshästen har en överlägsen chans. Övriga 11 delar på 47-50% chans. Den som är duktig på att analysera spetsstrider får rejält betalt!

I V86-7 är både spets- och segerstrid öppnare, där garderar vi i första hand. Där kan man notera att svårbedömda 4 Nomea Sas inte bara har hög segerprocent, hon vann också spårlottningen och kommer från formstall. Förstastrecket där.

I V86-8 är det revanschmöte mellan 2 High Eleven L och 5 MT Felicia. Senast var den förstnämnde klart bättre – trots att Felicia fick bestämma i spets och HEL satt en bit bak, hann hon fram till seger. Men det är inte säkert det blir repris. Nu har Felicia läget, och den 500 m kortare distansen talar sannolikt till hennes fördel. Hon spetsar igen, och det blir lättare att orka hålla till mål. Samtidigt kan det bli trafikproblem för 2, som inte är någon startraket. Dessutom uppträder hon ojämnt, att hon var jättebra sist är ingen garanti för att hon är det igen. Vår tipsetta går till 5 MT Felicia, i full visshet om att hon inte är bästa hästen. Hon blir inte favorit, inte ens andrahandare som det ser ut, och kan vara en bra chansspik för den som inte har råd med fler streck i sista loppet. 2 High Eleven L får givetvis tipstvåan, men man ska inte glömma skrällrisken. Chansen är ungefär 1/3 att det går utanför dessa två – 2 kan ha en av sina dåliga dagar igen, och 5 kan ta fram sin tveksamma löpskalle. Och i det läget kan lite vadsomhelst hända. En, två eller många!

Sammanfattningsvis hittar vi de bästa spikarna i V86-1 och V86-3. Största skrällriskerna finns i V86-6 och V86-7. Övriga lopp har man goda möjligheter att lösa på ett fåtal streck.

Lycka till med spelbesluten!

/Jens Sjödén

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Windsong Geant klar för Oslo Grand Prix
Nästa nyhet
Windsong Geant klar för Oslo Grand Prix

Windsong Geant klar för Oslo Grand Prix

Bjerke har gjort klart med en spännande häst till Oslo Grand Prix. Det är den kanadensiske femåringen Windsong Geant som kommer till det norska storloppet.

Femårige Kadabra-valacken Windsong Geant har visat stora fartresurser och slutade i helgen trea bakom Mister Herbie och San Pail i finalen av Glorys Comet. Då travade han 09,5a/1609 på Woodbine Racecourse.

Nu är den blixtsnabba travaren klar för Oslo Grand Prix. Tränaren Rick Zeron har tackat ja till inbjudan, bekräftar Bjerkes hemsida. Rick Zeron har varit på nordiskt besök tidigare, bland annat körde han Snazzy Millie som drog stenhårt i ledningen (06,3 första 500) i Elitloppets final 2006. I och med Windsong Geants klartecken för OGP blir hästen såklart också högaktuell för Elitloppet två veckor senare.

Windsong Geant har vunnit i 9 av sina 57 starter och travat in cirka 2,5 miljoner kronor. Hästen förväntas göra en start till i Kanada innan han reser över Atlanten.

Se finalen av Glorys Comet här!

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Rapide Lebel ohotad i Trotting Masters
Nästa nyhet
Rapide Lebel ohotad i Trotting Masters

Rapide Lebel ohotad i Trotting Masters

Inte mindre än fem rankinggrundande lopp i Trotting Masters avgjordes under den gångna veckan – men Rapide Lebel ligger fortsatt stabilt i topp.

Montéloppet Prix Theophile Lallouet, Habibs Minneslopp, Klosterskogens GP, Citta di Torino och Europeiskt femåringschampionat var de lopp som under påskhelgen renderade poäng i Trotting Masters.

Loppen påverkade emellertid inget i toppstriden av rankingen utan Rapide Lebel leder ännu komfortabelt före Ready Cash. Brioni är nu bäste svensktränade häst som trea då Joke Face tappat från andra till femte placering. Störst framsteg i rankingen gjorde vinnaren av femåringschampionatet, Nesta Effe, som gick från plats 37 till 15.

Nästa lopp i rankingen blir Prix d’Etain Royal i Seinäjoki på lördag, därefter följer Prix d’Atlantique på Enghien och Olympiatravet – båda den 21 april. Tio-i-topp i Trotting Masters ser ut så här t.o.m. den 8 april:

 

1(1) Rapide Lebel – 2700 poäng
2(3) Ready Cash – 2350
3(4) Brioni – 2050
4(5)Roxane Griff – 2000
5(2)Joke Face  – 1900
6(6) Libeccio Grif – 1600
(6)Lisa America – 1600
(6)Roi du Lupin – 1600
9(9)Quaker Jet – 1575
10(10) Mack Grace SM – 1550

Har jobbat som chefredaktör för Travnet sedan 2011 och brinner för travsporten!
daniel.olsson@travnet.se
Nästa nyhet
Promenad för MT Golden Boy

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson