Vi fick se flera fina segrare i onsdags, men det mesta av eftersnacket handlade om en av mina favorithästar, Le Miracle, som efter mycket om och men löste segern till slut med Svante Båths dotter Kim Moberg i sulkyn. Hästen förtjänar allt beröm som kunde spurta till seger efter det superstruliga loppet, men jag höll nästan på att ramla av stolen när jag hörde det oreserverade berömmet som Kim Moberg fick i ATG-live efter loppet. Jag trodde nog att de skämtade först för nog gjorde Kim i stort sett alla tänkbara fel under vägen som man kan göra om ambitionen var att vinna loppet?

Först körde hon upp i vagn på en framförvarande häst kort efter start, fick galopp och dra stopp för att komma loss och det var ju ett under att både häst och vagn kom helskinnade ur det. Sedan blev det en lugn resa i tredje par utvändigt i två varv innan hon valde att sitta kvar i rygg på två kalla hästar när attackerna kom bakifrån varvet från mål. Inte så förvånande om man sett Kim köra tidigare och speciellt inte den här gången när man hade förvarnat om ett passivt upplägg, men ändå ett dåligt val om man ville maximera sin vinstchans. Sedan fick ekipaget ändå chansen mellan hästar i andraspår på sista baksidan men då körde man upp i vagn på framförvarande häst igen och fick en ny kort galopp som hästen ändå redde ut. Till slut så körde Kim snävt mot en häst i sista sväng när hon skaffade sig fritt spurtutrymme och jag tror inte att så många hade kunnat klaga på en diskning i det läget.

Sammantaget blev alltså resultatet succé, men vägen dit minst sagt snårig och att de som är satta att vara experter i det läget verkligen tokhyllade kuskinsatsen var obegripligt. Det är jättekul att unga tjejer och killar får chansen i travet och det här handlar verkligen inte om att såga Kim Moberg som visat jättefin hand med hästarna och kul att det blev seger i en pressad situation med en storfavorit. För den sakens skull tycker jag inte att hon eller någon annan ung talang ska behandlas med silkesvantar av de som granskar sporten och det tror jag inte att de själva vill heller. Det gynnar ingen i det långa loppet.

Mycket märkligt alltihop och man funderar ju över om de inblandade inte vågar säga vad de tycker eller om de helt enkelt inte begriper bättre? Vet inte vad som är värst egentligen.

Veckans V75-omgång körs på Färjestad i Karlstad och det är dags för det årliga Unionstravet. Mycket norska hästar och även några danska och finska som rör till begreppen en aning och mycket norska kuskar är ju också sådant som försvårar loppanalyserna en del. Omgången ser rolig ut med några märkligt stora favoriter som ska fällas och det finns flera roliga drag som är lite spelade. Jag spelar bara med en spik denna gång och kompletterar det med ett tvåhästarslås samt två utgångar.

På Färjestad är upploppet kort och en bra spetshäst brukar vara svårfångad, men det kan bli regn under lördagen och svårbedömt hur pass snabb banan blir denna gång.

Analys Färjestad V75-1:

Ranking: A. 7. B: 10-4-9. B/C: 3-2-8-11-5. C: 6-12.

Spetsanalysen: Efter strykningar av två startsnabba hästar bör 7 Global Republic kunna ta hand om täten från ett numera perfekt startspår. Snabbe 8 Officer C.D. kan utmana om han laddas max första biten, men borde vara nöjd med en bra rygg sedan.

Loppanalysen:

Ett bra lopp inleder omgången och förutsättningarna ändrades ganska rejält efter strykningen av den tidige favoriten T.Rex D.K.  Han hade mycket väl kunnat spetsa och vinna och under fredag eftermiddag ströks även startsnabbe Wy Fi.

Det bäddar för att grundkapable 7 Global Republic tar hand om täten och då bör han bli mycket svårslagen sedan. Den här hästen har ju visat fin kapacitet i Sverige tidigare och vann bronsdivisionen från ledningen den här tävlingsdagen förra året. Efter tävlingsuppehåll under sommaren har han nu gjort två starter i ny regi och efter en fin seger näst senast var han kanske lite segare, men ändå godkänd som trea i tufft sällskap senast. Då hade han lite halsproblem, men dessa är över nu och det lär vara bra trimmat för denna start.

Global Republic känns som en klart prisvärd spetsidé och jag går ut hårt och spikar.

Ett par starka motbud finns och 4 Heartbreaker V.S. duger fint i klassen. Formen är dock lite svårbedömd efter två månaders uppehåll och allra mest effektiv är han nog över längre distanser ändå. Jänkarvagn nu när det är bilstart är dock ett plus och visst kan han vinna, men som favorit är han inte så het för mig.

10 Super Nice var riktigt fin i enkelt sällskap senast efter att inte ha varit som bäst i derbykvalet näst senast. Han gick dock barfota runt om senast och måste gå med bakskor nu vilket känns lite feltajmat av Sten O Jansson även om fyraåringen går bra även med skor.

9 Love Voice har varit riktigt vass i ny regi på slutet och blir det en tuff öppning på loppet kan hans tunga slutspurt räcka långt. Given vid gardering.

Analys Färjestad V75-2:

Ranking: A. 9-5-11-1. B: 3-6-12-4-2. B/C: 7-10- C: -.

Spetsanalysen: Märkligt lopp utan direkt startsnabba hästar med framspår och jag tror att 2 Västerbo Cheers öppnar bäst utan att vara någon direkt startraket.

Loppanalysen:

Lägsta klassen är en mycket öppen och svårtippad historia där det känns givet att gardera rejält. Trots det får knappe favoriten 9 Global Trackmaster tipset eftersom han varit riktigt läcker vid segrarna. Visserligen har de tagits från spets, men känslan är att han går bra även bakifrån och läget med rygg på en hyfsat snabb häst framför bör bli bra.

Duktige hemmatränaren Berne Gustafsson säger dock att fyraåringen inte är helt att lita på och bakspår är ändå bakspår, speciellt på Färjestad.

Gardering alltså och starke norrmannen 5 Orlando Knick är tidig. Han var fyra i kval till norska Derbyt näst senast och vann på bra sätt i enklare sällskap senast. Hästen är dålig från start vilket är minus, men tål att göra grovjobb själv och bör duga bra i lägsta klassen.

11 Kid Vacation har tagit två lätta och snygga segrar från spets och har en helt annan uppgift nu, men Goop upp är intressant och blir det körning i täten blir han intressant trots läget.

1 Uncle di Poggio är också en rejäl sort som varit klart fin varje gång på slutet. Han har dock inte visat någon startsnabbhet och innerspår på 2140-starten är inte särskilt gynnsamt på Färjestad. Behöver lite tur på vägen, men kan vara tuffast sista biten om Untersteiner hittar ut.

3 Leonardo Vici visade härlig styrka vid segern senast, men han är mer stark än speedig och de hästarna brukar ha det tuffare i jämna V75-lopp. Farlig med hårt tempo på loppet och om kusken hittar en vettig position och inte hamnar i spåren som senast.

6 Puce Tanic E., 12 Noir Noir och 4 Frankel D.E. är tre norsktränade hästar som gått bra allihop och även om Noir Noir säkert är bäst av dem så känns vinstchanserna jämbördiga med tanke på startspåren.

Streck också för 2 Västerbo Cheers som är spetsfavorit och har visat fin form i lite enklare sällskap på slutet. Nio streck totalt.

Analys Färjestad V75-3:

Ranking: A: 7-8-9. B: 1-4. B/C: 2-6. C: 5-3-10.

Spetsanalysen: 4 Your Highness öppnar bra och kan nog spetsa om Björn vill ladda för fullt, men inte helt givet att hon håller ut 5 Art On Line som är riktigt snabb ibland. Goop mot Aho borde dock betyda fördel Your Highness om Goop vill ha spets. 7 Mind Your Face öppnar ganska bra och kanske kan överta om Art On Line kommer förbi favoriten.

Loppanalysen:

En tunn gulddivision och man kan tycka att en av svensk travsports stora genom tiderna, Uno Swed, hade förtjänat ett bättre startfält i sitt eget minneslopp.

Nu är det dock som vanligt verkligheten som gäller och i den har 4 Your Highness blivit storfavorit och jag fattar ingenting. Den här fina hästen har ju haft stora problem efter sin period hos doparen Fabrice Solouy och även om hon gjorde ett bra lopp som tvåa i ett rätt blekt Olympiatrav i våras så har hon inte visat särskilt mycket annars. Senast blev hon het i spets efter tuff laddning och stannade helt i god tid. Väldigt oklart hur pass bra formen är alltså och även om det är vettig spetschans så är det här en favorit jag inte vill ta i med tång ens.

Tipsettan till tuffe 7 Mind Your Face som var riktigt fin i Frankrike näst senast innan han gjorde bort sig i voltstart senast på Solvalla. Bilstart är ett stort plus och nu ska han gå optimalt utrustad. Han öppnar rätt bra och laddar inte Goop max med favoriten så kanske Jansson kan få överta täten av Art On Line och sedan ha bra chans. Kan nog vinna loppet ändå även om det blir svårt med dödens på favoriten.

8 Heavy Sound var tvåa i Derbyt bakom Readly Express och är en riktigt bra häst som nu fått två lopp i kroppen efter långt skadeuppehåll. Han har körts snällt och gått bra till slut och borde vara nära toppformen nu. Jobbigt läge och strulrisk med Haugstad, men kan mycket väl vinna med ett bra lopp.

9 Bruno di Quattro gör bra lopp för det mesta och gjorde en klart godkänd insats som tvåa senast. Får ett bra lopp i andraspår och kan spurta till seger om det blir lite körning i täten.

Streck också för starke 1 Beau Mec som ser väldigt formstark ut för dagen. Han var tvåa bakom Nadal Broline för tre starter sedan och hängde med bra i Sundsvall Open Trot näst senast. Senast blev det galopp kort efter start och han är inte helt pålitlig vid laddning så risk att han blir över från start och sedan behöver lite tur på vägen. Tänkbar i felfritt lopp och med fritt spurtutrymme till slut. Fem streck totalt.

Analys Färjestad V75-4:

Ranking: A: 5. B: 2-9. B/C: 4-8-6. C: 7-3-1.

Spetsanalysen: 5 Lome Brage är kusligt startsnabb och bör spetsa utan större problem. 8 Odin Tabac är värst emot trots startspåret.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och de norska gästerna lär göra upp om segern. Favorit är 2 Järvsörappen som var grym när han utklassade bland annat Månprinsen A.M. i Östersund i somras. Sedan vann han på bra sätt även i Norge och slog ett par av dessa innan han galopperade på väg in i segerstriden senast. Blekkan skyller på banan som inte var bra och möjligt att det stämmer, men tränare Hamre varnar också lite för att formen kanske inte är lika toppad som i somras.

Räknas tidigt från ett bra startspår, men väl stor favorit och jag tror mer på startsnabbe 5 Lome Brage som kan leda hela vägen. Han vann det här loppet från spets för två år sedan och har tillhört de bästa kallbloden i Norden i flera år när han är i fräsch och i form. Tyvärr har det blivit glest med starter de senaste säsongerna, men nu borde han vara i ordning. Det här är nämligen första starten för duktige kallblodstränaren Öystein Tjomsland och det talas om mycket fina träningsrundor inför detta.

Spets blir det och får Lome Brage sedan dämpa en bit måste det vara bra chans att hålla undan över det korta upploppet. En tänkbar spik, men jag nöjer mig med utgång och tar med två riktigt bra motbud.

Förutom Järvsörappen tar jag även med 9 Odd Herakles som har visat bra form en längre tid och i sina bästa stunder håller ungefär lika bra klass som de två mer betrodda. Han kan ju få ett fint lopp i draget här om det blir körning mellan Järvsörappen och Lome Brage under vägen och jänkarvagn nu jämfört med senast är plus.

Både 4 Smedheim Solan och 8 Odin Tabac är bra, men ser båda lite ”mätta” ut i segerstriderna för dagen och dessa står jag över.

Analys Färjestad V75-5:

Ranking: A: 2-3-1. B: 6-4-9-12-7. B/C: 10. C: 5-8.

Spetsanalysen: 1 Wellino Avenue har visat förbättrad startsnabbhet och var riktigt snabb senast, men han är stor i aktionen och har troligen varit gynnad av att starta mitt i banan. Innerspår är en helt annan femma och jag tror at than kan bli snuvad av 3 Ingemar Palema och kanske även 4 Balotelli.

Loppanalysen:

Ett bra lopp över kort distans där segervane 1 Wellino Avenue är storfavorit. Han är riktigt bra för klassen och har varit toppfin vid två segrar efter långt uppehåll. Jag tror dock att det är risk att han blir överflyglad från innerspåret och det är ju även en häst som har lite skadeproblem till och från och inte är helt lätt att räkna på. I spets vinner han mest troligt detta, men han är för stor favorit och jag måste spela mot.

Tipset till 2 Flashing Boko som nog kan vara lika bra som favoriten i grunden. Han har ofta imponerat i Norge, men haft det svårare att få till det i Sverige och senast i Norge galopperade han bort segern när han svängde in på upploppet i ledningen. Nu blir det norskt huvudlag och från ett bra läge blir han att räkna med om han sköter sig hela vägen.

3 Ingemar Palema åkte dit från ledningen som stor ”skrikhäst” senast och var nog inte som bäst för dagen. Han blev lite rullig sista biten och åkte dit mot en bra häst. Han är behandlad efteråt och tränar fint och är han i starterna innan senast kan han vinna från spets. Han är nog den som är snabbast från start och kan ta en längd på favoriten.

Sedan tar jag med hela B-gruppen också där det finns flera fina hästar som är väldigt lite spelade. 6 Thai Profit tycker jag har varit riktigt bra i Norge och han har en mycket vass speed om han får spara den till upploppet. Jänkarvagn nu jämfört med vanlig sulky senast.

4 Balotelli var fyra i det danska Derbyt senast och Uhrberg upp igen är plus. Startsnabb häst som kan duga med ett bra lopp.

9 Santiago Kyu är mer stark än snabb, men ska gå barfota runt om nu och Kim Eriksson upp för första gången. Farlig med hårt tempo i täten.

12 Glenn Boko och 7 Sirol Axe är också starka och bra hästar i den här klassen och har de den tur som krävs från svåra lägen kan de överraska. Åtta streck totalt.

Analys Färjestad V75-6:

Ranking: A: 3-9. B: 5-2-10-8-4-7. B/C: 6. C: 11-1.

Spetsanalysen: 1 Hickothepoo har öppnat vettigt i Sverige tidigare, men 3 Pharon Face bör vara snabbare och ta sig förbi samt hålla ut 7 Starzinner.

Loppanalysen:

Ett riktigt öppet och bra lopp där jag spelar med två skrällar som utgångshästar och ger tipset till min spetsfavorit
3 Pharon Face. Han brukar vara riktigt bra i spets och att han gav sig i dödens senast är inte så mycket att bry sig om. Då gick han dessutom med skor och nu blir det barfota runt om vilket är jätteplus. Femåringen tränar starkt enligt Kolgjini och kuskplus i min bok dessutom. För lite spelad.

Jag dubblar utgången med 9 Västerbo Exact som är härdad i tuffa sällskap och senast höll han starkt utvändigt om kapable Broadway Appolo. Han har vunnit många lopp i spets, men brukar gå riktigt bra även i ryggar och hamnar han inte för långt bak från start så lär han utmana rejält över upploppet.

Favorit är 5 Obi Degato som visat toppform på slutet och kanske ska han nu dessutom gå barfota runt om som vid den snygga segern för fyra starter sedan. Ett tidigt bud och vettig chans om han slipper dödens på min tipsetta.

2 W.J.Eminent Bergen är en rejäl norsk gäst som borde ha vunnit V75 på Jägersro senast, men han kördes passivt och fick inte riktigt chansen innan det var för sent. Oklart om den här kusken duger mycket bättre mot tuffa konkurrenter, men hästen är bra och svarare härligt på det norska huvudlaget.

10 Handsome Brad verkar många vara inne på nu, men det har jag lite svårt att förstå. Det är nog ingen tillfällighet att hästen bara har vunnit ett lopp i karriären och vid den ena segern hoppade dessutom målettan över mållinjen. Fyraåringen har visserligen sett jättefin ut varje gång på slutet, men har också ofta körts snällt och att han nu bara ska springa runt ett bra bronsgäng från bakspår har jag svårt att köpa. Kan gå med klaff, men blir nog väl hårt spelad.

8 Sobel Conway är bra och fick inte riktigt chansen i Derbyt senast. Bakskor på och svårt spår drar dock ner vinstchansen en del och han behöver tur på vägen.

4 Shelby Glide gör bra lopp för det mesta och kan duga om han inte tappar för mycket från start och 7 Starzinner har farten, men kanske inte rätta toppformen för dagen.

Analys Färjestad V75-7:

Ranking: A. 14-1. B: 11-6-13-5. B/C: 8-4. C: 15-12-2-7. D: 3-10-9.

Spetsanalysen: 1 Aisha Simoni bör spetsa mot startröga konkurrenter och sedan lär Örjan köra där så länge det går.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv avslutar omgången och 14 Västerbo Hard Cash med Björn Goop är storfavorit. Han var kanonfin vid Solvallasegern under Elitloppshelgen, men fick tre månaders uppehåll sedan och var lite småseg till slut i comebacken som fyra näst senast. Den genomköraren satte sig dock perfekt för han var toppfin igen vid segern i ett liknande lopp senast och nu blir det kanske även barfota bak som han brukar vara ännu vassare med. Bra chans att han går runt det här fältet, men det finns ett intressant motbud som jag måste dubbla systemet med.

1 Aisha Simoni tror jag nämligen kan leda hela vägen om det strular lite på vägen för favoriten. Det här är ett rejält sto som var duktig som trea från dödens på Treasure Kronos på Solvalla för tre starter sedan. Senast i Finland gick hon 1.12 sista varvet i dödens över lång distans och var mycket bra. Nu är det Kihlström upp och trolig spets och går hon en låg 14-tid i täten blir det tufft att plocka in 40 meter även för Västerbo Hard Cash.

Ganska ojämnt lopp annars och ungefär halva fältet känns rätt kallt. 11 Staro Ivy League har i alla fall formen på topp och är vass i spurten om han får smyga, men läget är bökigt eftersom de 20 meter bakom lär vara ikapp ganska direkt och sedan blir det nog svårt för Untersteiner att få ett vettigt lopp.

6 Bacan Degato är stark, men har fått stryk av Västerbo Hard Cash på slutet och ska troligen gå med bakskor nu vilket knappast är något plus. Ändå tidig om man garderar.

Formstarke 13 Västerbo Arthur ska också räknas om man garderar, men starka 5 Bula Bula Am borde få lite tuffare nu jämfört med senast då det är helt annat motstånd här.

Singelstrecket:

7 Global Republic (V75-1) är mycket bra i grunden och har bra läge för att leda loppet hela vägen efter strykningarna.

Utgångshästarna:

5 Lome Brage (V75-4) gör spännande debut i ny regi och bör ha bra chans att vinna loppet från ledningen.

3 Pharaon Face (V75-6) är en bra spetshäst som kan bättre än på slutet och nu blir det barfota runt om vilket han gillar. Dubblas med starke spurtaren 9 Västerbo Exact som är härdad i tuffa sällskap.

Prisvärda hästar:

7 Mind Your Face och 8 Heavy Sound (V75-3) är båda prisvärda som singelprocentare i ett lopp där favoriten är ett kallt spelobjekt.

3 Ingemar Palema (V75-5) åkte dit som ”hetshäst” senast. Ska vara bättre i ordning nu och kan snuva favoriten på spets.

1 Aisha Simoni (V75-7) är en stark tjej som med Kihlström inte blir så lätt att komma ifatt för favoriten 40 meter bakom.

Överspelade:

4 Heartbreaker V.S. (V75-1) får mycket spel efter favoritstrykningen, men distans och tävlingsuppehåll talar inte för honom.

4 Your Highness (V75-3) är spetsfavorit i en klen gulddivision, men formen är mycket oklar och som storfavorit är hon ett iskallt spelobjekt.

8 Odin Tabac (V75-4) har inte visat samma glöd till slut som tidigare och från spår åtta mot tuffa norrmän bör han få svårt.

1 Wellino Avenue (V75-5) är jättebra för klassen, men han riskerar att bli av med ledningen och då är han en mycket sårbar 60-procentare.

10 Handsome Brad (V85-6) ser ofta toppfin ut och går bra, men vinner väldigt sällan. Från bakspår på Färjestad i ett tufft lopp tror jag inte att det blir seger nu heller. Lär dessutom öka i spelprocent.

5 Bula Bula Am (V75-7) var toppfin senast, men tuffare motstånd nu och kanske inte jänkarvagn och barfota runt om heller. Nja.

V75-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

7 Global Republic (res 4,10)
1,2,3,4,5,6,9,11,12 (res 7,10)
1,4,7,8,9 (res 2,6)
A: 5. B: 2,9. (res 4,8)
1,2,3,4,6,7,9,12 (res 10,5)
A: 3,9. B: 2,4,5,7,8,9,10. (res 6,11)
1,14 (res 11,6)

Kupong 1: 1 x 9 x 5 x 3 x 8 x 2 x 2 = 4320 rader
Kupong 2: 1 x 9 x 5 x 1 x 8 x 6 x 2 = 4320 rader

Totalt: 8640 rader = 4320 kr.

DD-spelet:

9 – 14 x 300 kr
3 – 14 x 200 kr
3,9 – 1 x 100 kr = 200 kr

5 – 1 x 200 kr
2 – 1 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com

Senaste nyheterna

Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 14:24, 14 juni

Tips Boden 15 juni: Propulsion tar revansch i sitt favoritlopp!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 15:05, 07 juni

Speltips Östersund 8/6: Spetsstriden avgör storloppet!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:47, 31 maj

Speltips Mantorp 1/6: Kontios starka styrning krossar allt!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
fredag 14:59, 24 maj

Tips Solvalla 25 maj: Cyber Lane i Sweden Cup och två vassa spetsdrag till fina odds!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
onsdag 12:49, 08 maj

Spelkrönika Solvalla/Bergsåker 8/5: Nu tar jag och min bästa vinnare revansch!

Spelredaktör Redaktionen Travnet

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Bergsåker 20/9: Toppsport på ”Valla” och två starka spikar som bör vara bäst!

Spelkrönika V86 Solvalla/Bergsåker 20/9: Toppsport på ”Valla” och två starka spikar som bör vara bäst!

Solvalla och Bergsåker delar på kvällens V86-omgång och det är verkligen skilda världar vi bjuds på när det kommer till kvalité på hästmaterialet. Solvalla bjuder på två finfina kvallopp till Europaderbyt samt anrika (men numera devalverade) snabbloppet C. Th. Ericssons Memorial. På Bergsåker finns det ett par fina hästar i kallblodsloppet samt i stayerloppet, men annars ser det rätt tunt ut. Lågklassiga lopp på onsdagar är väl dock något som V86-spelarna måste vänja sig vid om ATG och ST gör allvar av sitt ”hot” att köra lägre doterade lopp på onsdagar nästa år samtidigt som Solvalla ska köra sina bästa tävlingar på tisdagarna.

Spelmässigt ser det ut att kunna bli något liknande som på slutet med toppchanser för ett par starka favoriter men väldigt öppna lopp i övrigt som kan bjuda på storskrällar. Jag spikar två som jag tror är bäst i sina lopp och chansar med ett prisvärt tvåhästarslås i ett lopp där fyra hästar höjer sig över resten. Sedan ska en av två utgångar in för att ge plats för rejäl gardering i övriga lopp.

Analys Bergsåker V86-1:

Ranking: A: 11-8-9-2. B: 6-13-5. B/C: 7-10-3. C: 4-14-15-1-12.

Spetsanalysen: 2 Boynton är snabb bakom bilen och nu blir det eventuellt jänkarvagn också vilket brukar bättra på startsnabbheten. Han bör därmed hålla ut 3 Höwings Vipower och 4 My Gifted My som också öppnar vettigt.

Loppanalysen:

En rätt lågklassig spårtrappa där 11 Marvelous är bästa hästen och även knapp favorit. Den här toppstammade hästen inledde lovande som treåring och var tvåa bakom Diamanten i sin fjärde start och matchades mot kulltoppen vid flera tillfällen. Efter långt uppehåll och sen årsdebut som fyraåring så har han kommit igång bra på slutet och sett mycket fin ut vid två segrar i följd. Han är behandlad efter senast och tränar fint och Linderoth tror på samma form som vid segrarna och löser det sig vettigt är det en bra segerchans. Det är dock lätt hänt att det blir positionsstrul i spårtrappor från dessa lägen så därför garderar jag.

Hög kapacitet har även 8 Dani Boko som här gör intressant debut i ny regi. ”Spitcam Jubb-mannen” Micael Broberg tränar numera och hur det ska slå ut känns omöjligt att gissa. Hästen har dock en segerprocent på över 50 och har gått bra i tre av sina fyra starter i Sverige. Bra kusk och tål säkert att göra en hel del själv i detta sällskap, men gissningen är fri.

9 Staro Kickback har visat bra styrka och även bättre snabbhet barfota runt om på slutet. Han är dessutom obesegrad i två starter med Ulf Eriksson och trolige inte jättemycket sämre än stallkamraten Marvelous. Dessutom har han ett bättre startspår med rygg på en startsnabb häst. Given.

2 Boynton ska också streckas tidigt från ett perfekt läge bakom bilen. Han är startsnabb och spetsfavorit och ska eventuellt gå med jänkarvagn den här gången. Han galopperade i sista kurvan och hade varit med i segerstriden annars och formen har varit bra en tid nu. Farlig om han får bestämma tempot i spets med duktige Oskar J.

Tre hästar B-rankas och streckas och 6 Highspeed Dynamite är hårt spelad. Han har visat fin styrka och vann från dödens senast. Nu blir det första med rycktussar och tränare Pihlström är mycket optimistisk som vanligt. Kan nog duga med klaff, men fyraåringen är inte klockren i aktionen och kan få bekymmer nu när motståndet är lite tuffare än på slutet.

13 Golden Delicious var positiv fyra mot tuffa V75-hästar senast och vässas lite extra med ett halvstängt huvudlag nu. Tänkbar skräll med hårt tempo i täten.

5 Arnie’s Best Boy kräver också hårt tempo på loppet eftersom han verkar helt ospeedig, men styrkan är de tinga fel på och han har varit tvåa och trea bakom Marvelous nyligen samt V75-fyra senast. Sju streck totalt, men loppet känns inte direkt heltäckt ändå och B/C-gruppen kan också tänkas om man disponerar sin spelkassa annorlunda.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 2-9. B: 3-10-6-12-1. B/C: 5-7. C: 11-4-8.

Spetsanalysen: 2 Laura Vixi är snabb och jag tror att hon håller startsnabba duon 4 Lady Jane och 6 Udo kvar på utsidan om hon och kusken får en bra start.

Loppanalysen:

Ett lopp för treåriga ston där finsktränade 2 Laura Vixi är jättefavorit och faktiskt klart mest spelad i hela omgången. Hon har visat fin kapacitet och näst senast i kval till Stoderbyt var hon trea från ledningen i loppet som Cash Crowe vann. Viss skillnad på motstånd nu och efter den starten har hon underhållit formen med att vinna från dödens på Vermo. Visst har favoriten toppchans att vinna detta från ledningen, men dryga 70 procent på Korvenoja med ett treårigt sto är ju bara för mycket att svälja. Med den spelprocenten finns det inte utrymme för några felmarginaler alls och jag måste gardera.

Favoriten får bli en av två utgångshästar och den andra är snabba 9 Patricia Zaz som faktiskt var med i samma stoderbykval som favoriten och då gick i mål som fyra från rygg ledaren utan att helt få fritt sista biten. Hon är nog inte så mycket sämre än favoriten, men bakspår är ju en nackdel även om hon säkert håller sig lite lugnare i ryggar. Första med Björn Goop är en stark faktor som kan fälla avgörandet och som 5-6 gånger mindre spelad än favoriten är hon prisvärd.

Bakom dessa två är det öppet och alla är spelade till under fem procent. Sju hästar får plats på garderingskupongen och 3 Unaffected Laugh räknas främst av dessa efter en överlägsen seger i ett billigt sällskap senast.

10 Cabaree F.C. var inte tom i mål i ett tufft V75-lopp senast och har gått bra i formstarke Thomas Lönns regi. Hon blir farlig med lite körning där framme och 1,5 procent med Kim Eriksson är för lite.

6 Udo har också bra fart, men är kanske bäst i spets och får svårt att komma dit nu. Höll starkt utvändigt ledaren senast och formen är bra så löser det sig vettigt eller om hon skulle krångla sig till spets kan det gå.

12 Global Trustful har höjt sig rejält på slutet och är inte chanslös trots läget och 1 Jula Menuett verkar på gång och har ett spännande smygläge.

Analys Bergsåker V86-3:

Ranking: A: 8. B: 12-5-6-13-9. B/C: 10-3. C: 4-1-11-7-2.

Spetsanalysen: 1 Kolbergs Lillefot, 2 Lienpilen och 4 Svall Conrad öppnar alla bra, men ingen av dem lär köras i ledningen om de utmanas av någon bra. Jag tror att 8 Pydin laddas och kommer fram före 5 Storsjarmören som inte har visat någon startsnabbhet bakom bilen.

Loppanalysen:

En spårtrappa för kallblod och kapable femåringen 8 Pydin fick ett bra startspår med tanke på sin höga startprissumma. Det blev rejält drag på spelet på honom i SM senast då han spelades till 59/10 mot Månprinsen A.M. och Odin Tabac. Då strulade det dock lite med förberedelserna innan loppet och han blev för pigg med skygglappar och galopperade direkt i starten. Nu lär han få gå med öppet huvudlag igen och med normala provstarter innan så lär han inte galoppera. Då räknar jag med att Ove A kör vad som går från start och sedan får överta täten med många som är klart sämre på framspår.

I spets förlorar Pydin knappast detta när de värsta motbuden har fått svåra startspår och det här känns som omgångens bästa vinstchans. Spik!

12 Cali Maks var fyra i SM senast och han har höjt sig i sin nya regi och går bra mest varje gång. Han är vass med ett rygglopp, men borde ju hamna långt efter Pydin med detta startspår och då blir det svårt att komma ikapp.

5 Storsjarmören trodde jag på senast och han höll då starkt som tvåa från dödens bakom Närby Panik. Han är rejäl, men har inte visat någon startsnabbhet bakom bilen och på Hagmyren näst senast kunde han inte hålla undan 20 meter för Pydin och nu står de samma start. Borde ju även vara nöjd med Pydins rygg om han kommer före till spets.

6 Alfie var mycket positiv trea i SM senast och avslutade vasst bakom toppduon när luckan kom sent. Hon är bra och brukar vara lite vassare när tränaren inte kör själv och nu är det minst lika bra kusk som senast. Räknas tidigt om Pydin kommer bort.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 5-3. B: 10-4-7-1. B/C: 8. C: 9. D: 2-6.

Spetsanalysen: 3 Volstead höll precis ut 5 On Track Piraten från innerspår när de möttes på Bergsåker i somras och nu med spår närmare varandra bör han göra det igen. Kanske inte givet att han svarar till varje pris men mest troligt.

Loppanalysen:

Snabblopp över lång distans och två rutinerade guldhästar har klart bäst meriter i loppet och båda kommer närmast från galoppmissar på Vincennes förra helgen. 5 On Track Piraten är knapp favorit trots att det mest troligt blir ett lopp utvändigt ledaren. Jag är tveksam till om det är hans melodi över lång distans, men skulle han däremot bli släppt till spets är det toppchans och hade jag varit säker på det hade jag spikat.

Att Ulf Ohlsson, som ogärna släpper ledningen, skulle släppa täten med spetsgynnade 3 Volstead låter dock lite långsökt även fast den här distansen knappast gynnar hästen. Släpper Ohlsson så är det ju lite som att ge upp loppet och det brukar han inte vara så pigg på. Takter är dock en man som inte så gärna nöjer sig med dödens heller så det är inte omöjligt att det blir rejäl körning en bit och då kan båda vara illa ute.

Jag tycker att den här duellen är mycket svårtippad om man inte får taktiska ledtrådar av kuskarna och samtidigt som jag inte vill spika Volstead i spets över lång distans så vill jag inte spika ”Piraten” om han får dödens.

Då får det bli gardering i stället och jag betalar totalt för hela sex hästar trots att de övriga fyra normalt sett är sämre än favoritduon. 10 Zenit Brick har nästan alltid en stark avslutning om tempot i täten varit högt och han brukar göra bra lopp för Björn Goop. Borde bli farlig om inte favoriten släpps till ledningen.

4 Order To Fly har tagit ett steg till i sin utveckling och går alltid till mål om andra håller tempot uppe i täten. Blir det lågt tempo på loppet är han troligen chanslös, men annars kan han duga och han var ju duktig tvåa bakom On track Piraten i Rättvik i somras och slog då Nuncio.

7 Beppe Am är också en häst som kan avsluta starkt med hårt tempo på loppet och han ser ut att börja hitta sin fina höst- och vinterform igen.

1 Narold Vox har sett seg ut i tre starter efter uppehåll, men var lite uppåt senast och borde börja hitta formen snart igen. Han hänger normalt sett med dessa hästar bra över lång distans och Adielsson upp den här gången kanske kan ge lite effekt?

Analys Bergsåker V86-5:

Ranking: A. 11. B: 9-8-2-1-4-7. B/C: 6-12. C: -.

Spetsanalysen: Nästan omöjligt att gissa när bara tre av de sex som är kvar bakom vingen har testat bilstart tidigare.
2 Conrads Blue Star har dock öppnat bra bakom bilen och får gälla som spetsfavorit från ett bra spår. Inte omöjligt dock att 1,4 ,6 eller 7 kan öppna snabbt också.

Loppanalysen:

Ett dåligt lopp för treåriga ston och inte blev det bättre av att tre av de bättre hästarna ströks. Spelet på dessa hästar går över på 11 Frida Zonett för alla som inte valt egna reserver och därmed blir hon betydligt mer spelad än vad det ser ut. Hon var väl även inte av loppets hetshäst innan strykningarna och spelvärdet på henne måste bli lågt innan det är klart.

Hilda Zonett-dottern inledde inte heller så märkvärdigt i sina första tre starter, men var vass efter stor galopp näst senast och vann på bra sätt senast. Hon gynnas av strykningarna och kan såklart runda hela gänget, men att lita på henne som blivande storfavorit känns inte så intressant.

Till slut blev det rätt givet att helgardera detta lopp eftersom känslan är att det inte skiljer särskilt mycket mellan deltagarna. Per Linderoth har kvar två hästar efter att hans favorit ströks och själv kör han 9 Hurray Boko som har sett lite seg ut, men som nu ska gå barfota runt om för första gången. Omöjligt att veta hur det ska slå, men troligen ett litet plus ändå. Tidigt streck.

8 Elin America såg ut som en bättre häst i sina inledande starter, men där ligger Linderoth lågt och säger att det behövs lopp i kroppen efter uppehåll. Nedstruken två hack är ändå storplus och Eriksson på Pers hästar brukar vara bra.

Väldigt jämnt mellan övriga, men kanske att spetsfavoriten (bräcklig sådan) 2 Conrads Blue Star ska räknas rätt tidigt även om hon inte har övertygat ännu.

Gardera upp loppet är nog bästa rådet om man inte vill chansa på att Frida Zonett är bäst.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 5. B: 4-3-10-2-7-8. B/C: 9-6-1. C: 11.

Spetsanalysen: Inte helt enkel spetsstrid där fyra hästar lär göra upp. 2 Rushmore Face lär Kolgjini ladda det som går med, men han är inte jätteexplosiv och kan få svårt att hålla upp. 3 Monark Newmen öppnar bra, men med skor är han nog inte lika rapp och inte omöjligt att 4 Global Trust tar sig förbi kanske. 6 Bruno Bagheera är snabb om han går med skygglappar och måste väl laddas för position i alla fall? Svårt och det kan bli tuff körning.

Loppanalysen:

Första uttagningsloppet till Europaderbyt och ett riktigt bra lopp. 5 Makethemark missade ju Derbyt när tränare Salmela bommade anmälningstiden vilket givetvis var surt, men kanske kan han ha igen det nu senare under säsongen. Segermaskinen har i alla fall bevisat att han tillhör de bästa i kullen och spurten som trea näst senast på Solvalla bakom Global Trustworthy och Diamanten var mycket vass. Senast kördes han bort av Ohlsson som satt kvar i en kall rygg, men spurtade fint när luckan kom sent och såg klart bra ut. Säkert ett nyttigt lopp för framtiden. Hästen har lättats i balansen i de två senaste starterna och sett bättre ut i aktionen än tidigare och kanske kan han vara med lite bättre från start nu med.

Här borde det kunna lösa sig vettigt med många som lär ladda från start och med lite frågetecken kring värsta motbudet så väljer jag att spika Makethemark trots att han är lite mer spelad än vad jag hade räknat med. Jag tror att han är den som är bäst i ordning för dagen helt enkelt.

3 Monark Newmen är det tuffast motbudet och han hade väl vunnit Derbyt om han inte hade tappat stilen över upploppet. Starkt gjort av Persson att få honom i mål som tvåa ändå och det här är en härlig häst som alltid gör sitt. Han har dock gått två tuffa lopp i Derbyt och tappade travet till slut senast och måste gå med skor nu vilket känns som ett klart minus. I spets kan han säkert stå emot i det längsta, men det borde kosta att komma dit och i så fall tror jag ändå att Makethemark är tuffare sista biten denna gång.

4 Global Trust är också hårt spelad och han var duktig vid seger från dödens i V75 senast. Det är dock rejäl skillnad på motstånd den här gången och han har även en V75-final att tänka på nästa helg. Nja, känns inte jättehet för mig nu.

10 Rigel Face är däremot ett roligt skrällbud om man garderar loppet. Han har gjort två starter för Stefan Melander och vunnit båda i riktigt bra stil. Visserligen i väldigt billiga sällskap, men intrycket efter jättegalopp senast var häftigt. Han har nog grundkapacitet nog för att matcha de flesta här.

7 Shocking Superman och 8 Born In the U.S.A. var tvåa och fyra i det norska Derbyt förra helgen och gjorde bra insatser båda två. De kan nog duga en bit även här, men har ju lottats till väldigt trassliga startspår och riskerar att hamna för illa till.

Analys Bergsåker V86-7:

Ranking: A: 9. B: 14-15-1-2-7-12-10. B/C: 6-4-5. C: 13-3-11.

Spetsanalysen: 1 Wizard Simoni kan nog utnyttja sitt innerspår bra med ”Heders-Kenth” och borde även vara den som är mest sugen på spets. 2 Daddy’s First öppnar rätt bra, men är nog nöjd med ett rygglopp gissar jag. 6 New Flame är orutinerad med framspår i voltstart och oklart om hon kan utnyttja sitt ensamma springspår för att ta sig till täten.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv avslutar kvällen på Bergsåker och här startar en av mina favoriter i läckerbiten 9 Le Miracle. Han har gjort två starter efter tio månaders tävlingsuppehåll och efter en passiv styrning och vass spurt näst senast så vann han lätt i billigt sällskap senast. Nu är det debut över tre varv vilket borde fungera med ett rygglopp eftersom hästen sällan ligger på, men helt säker kan man inte vara ändå.

Utan strul borde Le Miracle bara blåsa till det här gänget på ett par hundra meter, men det låter lite oroväckande från stallet nu eftersom man helst vill köra snällt med honom igen i väntan på viktigare uppgifter. Detta med en kusk som visserligen är duktig med djuren, men också extremt passiv i loppen och inte så gärna går ut i spåren innan sista sväng. Lätt hänt att det blir fel då och för långt fram och jag nöjer mig med att spela utgång på en häst som normalt sett vore en given spik.

Rätt öppet bakom favoriten och kommer han bort kan det bli skräll eftersom formstarke 15 Ola Montana står tufft placerad och har tjänat 300.000 kronor på två starter. Han gillar distansen, men hade ju stått med starthästarna för en månad sedan och nu har han bakspår på tillägg. Låter tufft det.

14 Casanova Sisu är stark och bra när han är i ordning. Pihlström låter nöjd efter uppehåll och löser det sig från ett chansartat utgångsläge samtidigt som favoriten kommer bort borde han ha vettig segerchans.

1 Wizard Simoni är en grundkapabel häst som varit skadedrabbad och inte gjort så många starter än. Nu återkommer han efter en halsoperation och formen är svårbedömd, men han är bra över den här distansen och kan nog leda loppet länge om formen är lika bra som på Lönns övriga hästar.

Bättre form än raden visar har 2 Daddy’s First som sköt till vasst efter sen lucka senast och han blixtrar till med riktigt bra insatser ibland. Läge för ett perfekt smyglopp nu och farlig då om han går barfota runt om igen.

7 Paying Guest flög fram sista biten senast och har han inte tappat den formen på en månads tävlingsuppehåll så kan han överraska med lite tur på vägen. Ny kusk på denne är intressant också.

12 Above All Ås brukar också duga bra i den här typen av lopp och starka 10 Tequila Palema har tidigare gått bra efter uppehåll och kommer från ett stall i toppform.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 11-5. B: 9-1. B/C: 2-6-3. C: 10-7-8-4.

Spetsanalysen: 1 Gareth Boko brukar tappa från innerspår, men ny kusk är intressant och kanske kan han öppna bättre än väntat? Om inte blir det svårt att hålla ut 2 Uppohoppa och 3 Destiny Am som säkert båda vill till tät för att släppa till 5 Cokstile som är startsnabb och min spetsfavorit oavsett. Han borde hålla ut de tre startsnabba hästarna utvändigt om sig.

Loppanalysen:

Andra kvalet till Europaderbyt och fyra hästar känns starkare än resten. För att få lite knorr på systemet med två favoritspikar så chansar jag att bara strecka två av dem.

Favoriten 9 Rajesh Face är givetvis jättebra, men han fick ett tungt lopp i Derbyt nyligen och läge och distans är normalt sett ingen fördel för honom här. Han har heller aldrig vunnit på Solvalla på sex försök och bland händer det ju faktiskt också att det strular för Kolgjini i loppen och jag chansar bort ekipaget som klar favorit.

Tipsettan får 11 Global Trustworthy trots sämsta läget. Han hade vunnit Derbyt senast om inte Kontio chansat och dragit huvan på upploppet. Då vinglade hästen till och tappade farten efter en mycket vass slutkurva. Oklart om det blir barfota igen, men han gick ju med skor när han slog Diamanten på Solvalla för tre starter sedan. Här kan han antingen få draghjälp av Rajesh Face på slutvarvet eller så får han ett rygglopp i hårt tempo om Kolgjini går fram tidigare och pressar på ledaren. Kan fungera vilket som.

Jag vill också ha med spetshästen 5 Cokstile som senast vann det norska Derbyt från spets och om Rajseh Face kommer bort kan det bli rätt billigt i spets kanske? Spets och första körspö i karriären låter spännande och han borde duga bra även mot de bästa svenska hästarna.

1 Gareth Boko är intressant eftersom han är rejält kuskförstärkt den här gången och får Christoffer bättre fart på honom från start än Lugauer så kan det kanske bli rygg ledaren. I så fall blir han farlig om det löser sig till slut.

Jag tror ändå inte att det går utanför dessa fyra eftersom
6 Disco Volante knappast kommer till spets och 2 Uppohoppa ska gå med skor nu.

Singelstrecken:

8 Pydin (V86-3) är trots sin relativa orutin klassen i gänget och jag tror att Ove A pressar sig till spets tidigt och sedan ska loppet vara över.

5 Makethemark (V86-6) borde vara minst sliten av de som är aktuella här eftersom han ”slapp” vara med i Derbyt. Han har sett kanonfin ut på lättare balans på slutet och med frågetecken kring värsta motbudet bör det vara toppchans.

Utgångshästarna:

2 Laura Vixi (V86-2) har hävdat sig bra mot bättre kullsystrar än detta och normalt sett är det bra chans att hon leder hela vägen. Väl stor favorit dock och jag dubblar utgången med snabba 9 Patricia Zaz och Björn Goop.

9 Le Miracle (V86-7) har mycket hög potential och är normalt sett överlägsen motståndet, men man vill ge honom ett snällt lopp och med en i grunden passiv kusk kanske det kan strula då.

Prisvärda hästar:

2 Boynton (V86-1) är spetsfavorit med en duktig kusk och ska troligen gå med jänkarvagn för första gången.

3 Unaffected Laugh (V86-2) visade toppform senast, har toppkusk och ett bra läge. Ska kanske inte vara 20 ggr mindre spelad än favoriten då?

10 Zenit Brick (V86-4) är en bra spurtare som trivs med Goop och om On Track Piraten får svar av Volstead om spets kan det bli vinst.

1 Wizard Simoni och 2 Daddy’s First (V86-7) är två rätt kapabla hästar som trivs fint över lång distans och kommer favoriten bort kan de bli farliga från fina utgångslägen.

Överspelade:

6 Highspeed Dynamite (V86-1) verkar stark, men också rätt ospeedig och lurig i travet och inte säkert att han hinner med mot bättre motstånd nu.

5 Storsjarmören (V86-3) har fin form, men har inte visat någon startsnabbhet bakom bilen och det var inte ens två månader sedan som han inte kunde hålla undan 20 meter för Pydin. Nja.

3 Volstead (V86-4) känns bräcklig eftersom han nog får tufft i spets över lång distans och släpper han till On Track Piraten blir det ännu svårare att vinna.

3 Monark Newmen (V86-6) är en av de bästa fyraåringarna, men tapptrav i Derbyt senast och skor på nu låter inte så lockande till spel för mig.

V86-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

2,5,6,8,9,11,13 (res 7,10)
A: 2,9. B: 1,3,5,6,7,10,12. (res 11,4)
8 Pydin (res 12,5)
1,3,4,5,7,10 (res 8,5)
1,2,4,6,7,8,9,11,12 (res 11,9)
5 Makethemark (res 4,3)
A: 9. B: 1,2,7,10,12,14,15 (res 6,4)
5,11 (res 9,1)

Kupong 1: 7 x 2 x 1 x 6 x 9 x 1 x 7 x 2 = 10584 rader
Kupong 2: 7 x 9 x 1 x 6 x 9 x 1 x 1 x 2 = 6804 rader

Totalt: 17388 rader = 4347 kronor.

DD-spelet:

9 – 5,11 x 500 kr = 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Bollnäs 16/9: Strejkens svallvågor bjöd på yrvaken sportchef och ett arrogant mediebolag
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Bollnäs 16/9: Strejkens svallvågor bjöd på yrvaken sportchef och ett arrogant mediebolag

Spelkrönika V75 Bollnäs 16/9: Strejkens svallvågor bjöd på yrvaken sportchef och ett arrogant mediebolag

I onsdags hände alltså det som man inte trodde kunde hända, det vill säga att de aktiva äntligen satte ner foten och rent praktiskt markerade mot att de styrande i svensk travsport ständigt tar märkliga och ATG-sanktionerade beslut ovanför deras huvuden.

Det var Jägersro-tränarna som visade kurage nog att ”strejka” och försena Xpress-tävlingarna med 15 minuter och därmed röra till loppordningen ordentligt. Oklart vad detta kommer att ha för effekt i det långa loppet, men det visade i alla fall att de aktiva kan åstadkomma mer bekymmer för travpamparna än att bara klaga i media och sedan ändå svälja deras beska piller.

Det blev intressanta reaktioner från tv-folk och de på ATG-live i alla fall och den yrvakne sportchefen i travförbundet kliade sig i huvudet och undrade hur det kunde gå så här när han har så himla bra kontakt och dialog med de aktiva…

I tv-sändningen tror jag nog att de flesta på plats kände sympati för de aktiva, men där gällde det ändå att tassa på tå och inte bita den hand som föder dem.

Kanal75 har däremot varit arrogansens högborg ända sedan Niclas Anderssons tid som VD och där höll man verkligen fanan högt när den självgode programledaren kallade Jägersro-tränarna för ”den lilla trädkramarligan” och sedan tackade dem för den extra tid man fick för att gå igenom V86-loppen. Den attityden visar väl tydligt hur pass liten förståelse man har för de aktivas situation och hur mycket man bryr sig om den.

I övrigt blev det också en mycket mer händelserik travkväll än vad man kunde misstänka från början, eftersom loppen på förhand inte såg så märkvärdiga ut. Det började på Solvalla tack vare tränaraktionen på Jägersro och Erik Adielsson satte dit National Prince med mycket möda och stort besvär efter att ha kört på chans. När det väl blev V86-tävlingar på Jägersro så stod Victory Kåsgård för en grym prestation som vann trots tidig galopp och det var mäktigt att se.

Sedan skulle Adielsson sätta dit ytterligare en Båth-vinnare och straffsparken var upplagd och klar när hästen fick ledningen gratis, men då slog sig Erik till ro och blev överrumplad av Johan Untersteiner vilket var en bortkörning av ett slag man sällan ser av toppkuskarna och det hela såg ganska nonchalant ut.

Senare under kvällen körde Johnny Takter startgalopp med min spik Augustus F. och när sedan sedvanligt dåligt påläste Peter Ingves svarade täten med en chanslös häst så var min chans till åtta rätt borta och fine derbyhästen Racing Mange kunde ta en välförtjänt seger.

Bula Bula Am trodde jag sedan skulle slå favoriten Uraia från dödens om det behövdes och hon visade också sin härliga styrka vid en överlägsen seger och var mitt största glädjeämne för kvällen.

Sedan avslutade mina två tipsettor DD-spelet till dryga 10 gånger pengarna vilket i alla fall innebar ett okej netto på DD-förslaget och ett trevligt avslut på en händelserik kväll.

Bollnäs är veckans V75-bana (ja det är sant, bara en V75-omgång denna vecka) och då brukar det vara bra banunderlag och ett långt och spännande upplopp. Loppen ser lite jämnare ut än förra veckans ”norrlandsomgång” och skrällpotential finns på flera ställen. Det måste nog också till att några borttappade hästar vinner eftersom två favoriter ser mycket svårslagna ut och som jag ser det är det bara sex lopp att tippa denna gång eftersom härlige Nadal Broline möter summor enklare motstånd än vanligt och bara ska vinna veckans gulddivision.

Analys Bollnäs V75-1:

Ranking: A: 1. B: 11-7-6-9-3. B/C: 2-10. C: 12-8-5-4.

Spetsanalysen: 1 Springover är rätt snabb om han trampar rätt, men ser inte helt stabil ut första biten och 3 Serious Try (om felfri) och 6 Nakoda Goj kan öppna bra. Inte så lätt att förutsäga vem som leder loppet efter 500 meter.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans med voltstart inleder omgången och 1 Springover är storfavorit efter den läckra debuten för Peter Untersteiner senast. Då låg Peter rätt lågt, körde försiktigt, men sexåringen bara blåste förbi bra hästar över upploppet via 1.08,5 sista 400 m och såg mycket vass ut. Håller han upp ledningen och är lika bra igen är det toppchans för han gillar lång distans har vunnit fem gånger av sju i spets tidigare.

Det som kan ställa till det för Springover är starten. Han är visserligen rätt snabb i volt, men ett par gånger har han tagit i galopp när man vänder upp och tappat fart innan han tagit i trav. Sedan är Peter Untersteiner en skicklig startkusk, men jag vet inte hur många gånger han har varit i Bollnäs och tävlat och det är inte alltid helt lätt att tajma rätt när man är ovan vid en bana.

Lite frågetecken där alltså och jag nöjer mig med att spela utgång och spika på en av tre kuponger.

Flera bra hästar i loppet och 11 Bottnas Commandeur gillar också den långa distansen. Han var grym vid seger trots galopp för fyra starter sedan och att han inte räckte i Jubileumspokalen näst senast var inte så konstigt. Senast visade han bra form med skor och tränare Strömberg i sulkyn och nu ska han gå barfota runt om som vid senaste segern och får Widell i vagnen. Givet motbud.

7 Make It Quick är härdad i tuffa V75-lopp och var fin vid överlägsen seger i lite billigare sällskap näst senast. Senast gjorde han debut i ny regi och var bra igen vid enkel seger. Voltstart och springspår är nog nackdelar, men det blir norskt huvudlag den här gången och felfri tål han att gå ganska tufft under vägen-

6 Nakoda Goj fortsätter att gå bra utan att få full utdelning. Senast spurtade han vasst från kön på Jägersro och nu har han äntligen ett intressant läge. Han har öppnat bra från springspår tidigare och med vasse Ohlsson kanske han kan snuva favoriten på spets. Det är en position han sällan gått i, men han har tre segrar av tre möjliga i tät och fem procent är kul om han kommer dit.

9 Mountain Cleaver var trea i Sto-EM näst senast och avslutade strålande då. Hon har gått bra flera gånger i Sverige och kan bättre än hon visade hemma i Finland senast. Troligen skor nu och inte barfota som näst senast, men hon har vunnit tre lopp med skor i Sverige tidigare. Två procent är i underkant.

Sista strecket får 3 Serious Try som är riktigt snabb ut om han sköter sig, men han är knepig i volt och galopprisken är nog 50/50. Han har visat bra form från dåliga lägen i V75 på slutet och kommer han till spets nu kan han kanske storskrälla.

2 Danne Edel var kraftigt förbättrad vid segern senast, men då var det Goop, jänkarvagn och spets. Nu är det Haugstad, vanlig sulky och knappast spets och vinner han ändå så spricker i alla fall jag.

Analys Bollnäs V75-2:

Ranking: A: A. 1. B: 12-10-9-11-14-6-13-4. B/C: 15-8-5-3. C: 2-7.

Spetsanalysen: 1 Unheard Of är snabb och invändiga spår är bra i Bollnäs. Tror att hon kan hålla ut 5 Diamondinthesky och 6 O.M.Dont Cry med lite hjälp av 2 Amazing La Marc och 3 Tanya Gel som också öppnar bra. En hederlig solfjäderseffekt alltså.

Loppanalysen:

Stolopp och spårtrappa och ett mycket öppet och spelvänligt lopp där jag tänker använda 1 Unheard Of som utgångshäst och spik på en kupong. Hon flög fram som fyra mot bra hästar i Halmstad i somras och har gjort många bra lopp en tid. Senast gick hon 1.12 sista varvet bakom Firewire och är säkert bättre med det loppet i kroppen. Hon är snabb från start och kan nog vinna loppet både i spets och bakifrån om det klaffar.

Knapp favorit är 12 Dream Lane som utvecklats rejält hos Stig H och varit riktigt bra sedan man ryckte skorna och började köra i jänkarvagn. Senast efter uppehåll var det dock vanlig sulky och då fick hon ge sig i ledningen över lång distans. Lopp i kroppen nu och jänkarvagnen åker på igen och med klaff blir hon svår att stå emot, men spår tolv är det sämsta i fulla spårtrappor och Adielsson visade inte direkt glimrande kuskform i onsdags vilket kan vara värt att väga in – även om toppkuskarna ofta studsar tillbaka snabbt.

10 Firewire var riktigt rejäl vid spetsseger näst senast, men blev lite tempotorsk med bakskorna på senast. Hon ska vara vassare den här gången och nu blir det barfota runt om som vid segern. Tidig.

9 Fortune Teller är en bra fyraåring som visat fin form på slutet och från det här spåret borde det lösa sig vettigt. Bakskor på nu är dock ett minus, men till sex procent är hon ändå prisvärd.

11 Sangria Knight har kanske bästa farten i loppet, men hon har visat dålig inställning sista biten och inte så gärna kämpat sig förbi till segrar. Skulle hon få det serverat i hårt tempo så kan hon nog ändå sitta där snart mot lämpligt motstånd.

14 Oceanic Clearence har tävlat i V75 en längre tid och hon går okej varje gång men utan att visa något extra. Från det här läget krävs det stenhårt tempo på loppet om hon ska hinna fram, men det blir i alla fall barfota runt om nu och hon är dessutom mindre spelad än vanligt.

Väldigt jämnt mellan övriga, men formtoppade duon
4 Edindy och 13 Carja kan nog överraska med rätt lopp och ”ospelade” 5 Diamondinthesky är inte alls så tokig och får också plats på systemet.

Här borde man väl kanske strecka alla bakom utgångshästen, men varje streck kostar ändå 275 kronor i slutändan så då tar jag bort de två jag inte tror kan vinna loppet.

Analys Bollnäs V75-3:

Ranking: A: A: 7. B: 1-11-10-9-12. B/C: 6-2-3-8. C: 4-5.

Spetsanalysen: 1 Rebel Yell Face är snabb och kan spetsa från innern, men 6 Diggerman känns lite kvickare och prickar Untersteiner kan han ta sig förbi. I så fall borde han sedan släppa till 7 Weekend Fun som också öppnar ganska snabbt.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och långväga gästen 1 Rebel Yell Face är knapp favorit, men han kommer från två raka nederlag i spets och även om insatsen senast såg helt okej ut så bromsade han bort segern näst senast och uppträdde omoget till slut. Inte givet med spets här heller och det finns ett par tuffa motbud.

Ett sådant är min utgångshäst 7 Weekend Fun som bara är tre år, men en mycket fin sort. Han har vunnit fyra av åtta starter, men gjorde sitt bästa lopp hittills som tvåa bakom Selmer I.H. senast. Han var lättad i balansen då och höll starkt efter tufft tempo i spets. Den här svarte Jaded-sonen öppnar bra från start och borde få överta täten om Diggerman spetsar och då ska det vara bra chans. Spik på en kupong.

Jag streckar fem hästar bakom och 11 Track Angle är given. Han var riktigt bra vid seger från dödens senast, men gick med jänkarvagn då och nu blir det troligen vanlig sulky. Han vann dock på bra sätt så för fyra starter sedan och trots läget är han given tredjehäst för mig.

10 Jaguar Hill är en rejäl typ som blev lite för hetsig efter laddning från start och ett lopp utvändigt ledaren senast och han räckte inte mot Track Angle näst senast. Han är stark och kan vinna med hårt tempo på loppet och har faktiskt vunnit två av två starter i Bollnäs.

9 Flight Danseur har varit fin i tre segrar i följd och Nicklas Westerholm låter mycket nöjd med henne. Hon kan nog överraska liksom starke 12 Glenn Cashman som gick mycket bra efter startgalopp senast.

Jag står över startsnabbe och barfotaspringande
6 Diggerman som jag ändå tycker ser för enkel ut för att han ska vinna i V75.

Analys Bollnäs V75-4:

Ranking: A: 5. B: 8-15-13-3. B/C: 11-12-7-9-4. C: 2-1-6-10-14.

Spetsanalysen: Lome Annar är nog snabbast första biten från ett bra spår med vass kusk, men jag blir förvånad om Ohlsson orkar svara 5 B.W.Sture när denne testar för täten.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och jag testade med spik på Storsjarmören förra veckan och skam den som ger sig. Den här gången är det favoriten 5 B.W.Sture som får förtroendet som singelstreck. Han är visserligen bara fyra år och det brukar vara tufft för unghästarna i V75, men den här är bra och har visat en brant utvecklingskurva på slutet. Senast i Derbyt fick han dödens, men pressade sig till ledningen halvvarvet från mål och såg stark ut innan han galopperade i samma veva och kanske var det barfotakörningen som blev lite för mycket. Senast mötte han lite enklare hästar (Lome Annar chanslös tvåa) och vann väldigt lätt från ledningen med skor och det lär bli den balansen igen.

Säkre Jan-Olov Persson har siktat på det här loppet sedan senast och spår fem bör passa bra utan springspår och bakspårhästar. B.W.Sture ser inte särskilt osäker ut och det vore mycket förvånande om han inte sitter i spets efter en bit. Väl där går han säkert 1.25 eller bättre och då kan jag inte se vem som ska slå honom av dessa hästar. Spik!

Värst emot är i alla fall rejäle 8 Gustav E. som varit riktigt fin på slutet och senast vann han bakifrån också efter två spetssegrar före det. Jag skulle tro att han är ungefär lika bra som favoriten, men står ju 20 meter bakom och lär få syna dödens efter en bit om han vill vara med i matchen. Det borde bli en för tuff uppgift ändå.

Loppets snabbaste häst lär 15 Faste Viking vara, men han är bäst över kort distans om han inte får bestämma i spets eller får ett smyglopp och spara sin vassa speed. Båda dessa alternativ känns mindre troliga från dubbla tillägg och det borde bli för långt fram. Överspelad.

13 Närby Panik var riktigt bra vid segern förra veckan, men nu är ju uppgiften en helt annan med bakspår på tillägg och tränaren i vagnen och han var ju också nära galopp till slut senast. Borde inte hinna runt allt.

Analys Bollnäs V75-5:

Ranking: A: 2. B: 1-7-3. B/C: 5-6-8-11-10. C: 9-4-12.

Spetsanalysen: 1 Spitcam Jubb är ojämnt startsnabb, men öppnar han som bäst kan han säkert hålla upp ledningen mot 3 Star Advisor Joli som är bättre på att svara ut hästar än att ta sig förbi. Missar Spitcam bör det dock bli Star Advisor till spets.

Loppanalysen:

Gulddivisionen över kort distans och här är 2 Nadal Broline motiverad storfavorit. Han har ju vuxit in i den yttersta eliten och här känns det som att han ställs mot trötta guldhästar och några bra silverpållar. Sjuåringen gjorde flera bra lopp i somras utan att vara helt på topp och känslan är att han är på väg upp i form nu med två bra insatser i kroppen. Senast avslutade han mycket starkt som tvåa bakom Ringostarr Treb och höll undan för Propulsion och det är ju lite skillnad på motstånd här. Jag kan inte gardera med Spitcam Jubb eller Star Advisor Joli i alla fall. Det borde vara klasskillnad trots att den korta distansen inte är till favoritens fördel.

1 Spitcam Jubb och 3 Star Advisor Joli lär köra om ledningen med den förstnämnde som knapp spetsfavorit och i täten kan han nog stå emot länge om han har en bra dag, men sexåringen är ojämn av sig och att starta här bara en vecka efter en start i Frankrike mot stentufft motstånd känns hårt.

3 Star Advisor Joli brukar sälja sig dyrt i spets över kort distans, men inte givet att han kommer dit och när han vinner brukar det vara mot enklare motstånd än Nadal Broline.

7 Charrua Forlan var tapper senast och har visat fin form en tid och nu blir det troligen barfota runt om. Han kanske är värst emot favoriten med lite klaff, men var ska han ta vägen från start? Risk för en tung inledning och sedan dödens om Hans-Owe laddar.

Analys Bollnäs V75-6:

Ranking: A. 7-10-1. B: 5-3. B/C: 2-4-6-11. C: 12-9.

Spetsanalysen: Oklart om 1 Generaal Bianco kan öppna snabbt, men det måste vara favorit på att han blir över i alla fall. 3 Calle Laday är snabb ut och svår att ta sig förbi, men kanske kan 7 Dice Man få överta om Takter är bestämd?

Loppanalysen:

En bronsdivision där fartfyllde 1 Generaal Bianco blir storfavorit och han har varit bra varje gång för Untersteiner utom för tre starter sedan då han blev hetsig mitt i loppet. Han klarade voltstart bra senast och fungerade fint i vanlig sulky och nu blir det jänkarvagn som tidigare. Toppchans utan strul, men när han är storfavorit från det här läget så måste man ju spela på att han kommer bort med tanke på läget.

Kuskarna på de andra hästarna vet ju att loppet är förlorat om favoriten kommer ut i andraspår så jag hoppas att de gör sitt jobb och håller honom kvar i säcken om han inte kan öppna.

Intressant vore om 7 Dice Man får överta ledningen. Han var tvåa bakom Generaal Bianco näst senast och spurtade vasst bakom Dominion Beach senast. Fyraåringen har hittat en växel till utan skor och nu blir det även helstängt huvudlag vilket bör ge bra kick från start. Bra chans om han kommer förbi Calle Laday, men annars blir det mer chansartat så klart.

10 Magic Gwin är snäppet under de bästa fyraåringarna och han höll farten starkt utvändigt ledaren i Gävles fyraåringsstjärna senast. Gången innan galopperade han från samma läge som detta i ett derbykval och han är lite ivrig från bakspår, men nu har han en bra startrygg och Kaj borde inte behöva ta i honom direkt och då löser han nog starten. Att han går bra även bakifrån har han visat tidigare.

Båda B-hästarna 5 Sugar Daddy (bra i skymundan senast) och 3 Calle Laday (den tidige ledaren, spets eller rygg ledaren) streckas också. Fem streck totalt.

Analys Bollnäs V75-7:

Ranking: A. 12-6. B: 11-10-1-3-4-7-9-5. B/C: -. C: 2-8.

Spetsanalysen: 6 Kung Edward är riktigt vass när han laddas max och ska gå med helstängt huvudlag denna gång. Öppnar han som i derbykvalet näst senast lär han braka till spets och sedan köras där.

Loppanalysen:

Ett öppet lopp över lång distans avslutar omgången och jag garderar rejält. Favorit är startsnabbe 6 Kung Edward som var nära att kvala in till Derbyt näst senast och han är härdad mot rätt tuffa hästar. Takter upp den här gången och hästen är snabb och spetsfavorit med helstängt huvudlag. Vettig chans om han får bestämma tempot sedan, men han är oftare tvåa än han vinner och har ingen seger över lång distans ännu. Dessutom lång resa den här gången.

En hårdare häst är nog grundkapable 12 Hawk Cliff, men han har bara startat en gång i år och galopperade han i sista kurvan på väg mot en tätplacering. Det har gått nästan två månader sedan dess och formen är oklar, men jag gissar att Nurmos är nöjd när han går ut direkt i V75 och med en etta längst upp i raden. Fungerar Hawk Cliff kan han säkert tugga runt det här gänget som inte håller så hög klass ändå. Tippas på spelvärde till singelprocent.

B-gruppen känns väldigt jämn och där kan man nog svänga om rankingen utan att missa med så mycket. 11 Raja Ribb har formen helt på topp och slog Titan Arrow (som det är lite drag på nu) från dödens för tre starter sedan. Han är bäst i spets, men vann utvändigt ledaren senast trots skor och nu blir det barfota igen.

10 Pastore Bob räckte inte riktigt i derbykval näst senast, men har gått bra före och efter det och här åker jänkarvagnen på igen som han hade näst senast för första gången. Vanlig sulky senast och kanske har ”biken” bättre effekt nu mot lättare motstånd? Passas rätt tidigt i alla fall.

Av övriga har jag tjatat på lite grann om 4 Panther Face tidigare och han höll bra i V75-finalen senast. Upp i klass nu visserligen, men jag tycker ändå att motståndet känns lite enklare än tidigare.

3 Titan Arrow är jämn och säker och fick inte fritt i V75 senast. Bättre läge än på länge nu och han kan öppna snabbt.

Alla utom två hästar streckas.

Singelstrecken:

5 B.W.Sture (V75-4) är under rejäl utveckling och inmatchad för detta lopp. Bör få överta ledningen och blir svår att fånga in sedan.

2 Nadal Broline (V75-5) duger i världseliten och möter bara hyggliga snabbloppare nu. Bör brakvinna från ett perfekt läge trots den korta distansen och bakskor på.

Utgångshästarna:

1 Springover (V75-1) såg lysande ut i debuten i ny regi senast och galopperar han inte i starten bör han leda runt om.

1 Unheard Of (V75-2) har visat toppform på slutet och från det här läget är det bra spets- och segerchans i ett jämnt stolopp.

7 Weekend Fun (V75-3) höll tappert mot bra motstånd senast och känns bättre än favoriten. Svårslagen om Kihlström når ledningen.

Prisvärda hästar:

6 Nakoda Goj (V75-1) fortsätter att gå bra nästan varje gång och äntligen har han ett bra läge. Spetsar och vinner om favoriten kommer bort?

7 Dice Man och 10 Magic Gwin (V75-6) känns båda prisvärda när det finns klara frågetecken för var favoriten hamnar under vägen.

12 Hawk Cliff (V75-7) är nog bästa hästen i loppet och Nurmos brukar ha torrt på fötterna när han tar ut hästar direkt i V75 med ettan längst upp i raden.

Överspelade:

15 Faste Viking (V75-4) står mycket tufft placerad med tanke på att han är bäst över kort distans eller på kort speed.

1 Generaal Bianco (V75-6) är bästa hästen, men det kan bli strul från start om inte Untersteiner vågar ladda och hur klarar han långresa och övernattning?

V75-systemet: (skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 1. B: 3,6,7,9,11. (res 2,10)
A: 1. B: 3,4,5,6,8,9,10,11,12,13,14,15. (res 2,7)
A. 7. B: 1,9,10,11,12. (res 6,2)
5 B.W.Sture (res 8,15)
2 Nadal Broline (res 1,7)
1,3,5,7,10 (res 2,4)
1,3,4,5,6,7,9,10,11,12 (res 12,6)

Kupong 1: 1 x 13 x 6 x 1 x 1 x 5 x 10 = 3900 rader
Kupong 2: 5 x 12 x 1 x 1 x 1 x 5 x 10 = 3000 rader
Kupong 3: 5 x 1 x 6 x 1 x 1 x 5 x 10 = 1500 rader

Totalt: 8400 rader = 4200 kr.

DD-spelet:

7,10 – 6 x 300 kr = 600 kr.
7,10 – 12 x 200 kr = 400 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Jägersro 13/9: En given spetsvinnare på Jägers och en chansning som bör vara tuffast på Valla!
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Jägersro 13/9: En given spetsvinnare på Jägers och en chansning som bör vara tuffast på Valla!

Spelkrönika V86 Solvalla/Jägersro 13/9: En given spetsvinnare på Jägers och en chansning som bör vara tuffast på Valla!

Båda mina V75-spikar i lördags var tappra tvåor, slagna på linjen och sådant är alltid surt, men när det ändå blev en typisk ”norrlandsomgång” med betrodda vinnare över hela linjen så är det lättare att komma över.

Ny norrlandsomgång till helgen, men först ska en ny V86-omgång klaras av och efter två omgångar i följd med Åby som Solvallas danspartner är det ikväll nyblivna ”tisdagskollegorna” Solvalla och Jägersro som delar på loppen. Ingen direkt hög sportslig kvalité på tävlingarna som får det att pirra till i magen, men spelmässigt ser det helt okej ut med ett par lopp som har skrällpotential.

Mitt bästa förslag till singelstreck är en ”no-brainer” som leder från start till mål på Jägersro (har ni hört den förut?) men jag tar även ställning mot en favorit på Solvalla där jag tror att klart starkaste hästen vinner.

Analys Jägersro V86-1:

Ranking: A. 4-7. B: 2-5-9. B/C: 10-1. C: 14-12-8-11-3-13.

Spetsanalysen: Av de på startvolten är nog 1 Staro Interstate först ut i kraft av bästa spåret, men det vore klart mer intressant med 2 Sambuco i spets och jag hoppas att han får överta. Finns dock risk att någon på tillägg (7 Face Ribb eller 9 Swing Kronos) kan vara snabbt framme och testa för täten med bara tre hästar på start, men jag tror att man gärna kör Sambuco i ledningen om det går.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans inleder V86-spelet och 4 Victory Kåsgård är en av omgångens mest spelade hästar. Han har hög kapacitet och har vunnit fem av nio starter i Sverige. Senast blev han mycket hårt betrodd i ett tufft V75-lopp, men blev för ivrig i starten och galopperade bort sig direkt. Då var han maxad med helstängt huvudlag och jänkarvagn vilket troligen blev lite för mycket för en redan stressad häst. Nu återgår man till vanlig vagn och öppet huvudlag och felfri blir han svår att stå emot. Voltstart ser jag dock som ett minus och Flemming kan det alltid strula för i tuffare sammanhang. Garderas.

7 Face Ribb är en tuffing som visade bra form direkt efter uppehåll senast när han gick bra ända till mål som fyra i V75. Han är säkert vassare med loppet i kroppen och var ju med i Harper Hanovers lopp i maj och är härdad i rätt tuffa gäng. Gissar att han kommer iväg bättre än favoriten från start och sedan får nog inte Flemming något gratis i alla fall.

2 Sambuco är en trögstark häst som jag tror gör sina allra bästa lopp i ledningen. Femåringen har visat helt okej form bakifrån på slutet, men vunnit två av två i spets tidigare och skulle Lövgren hitta dit kan det hålla hela vägen.

5 Ferrari River trodde jag skulle kunna hota Generaal Bianco senast, men Lugauer körde galopp direkt så var den dagen förstörd. Före det gick hästen bar i ett derbykval och formen är det nog ingen fara med. Kan vinna om han sköter sig.

Sedan måste jag även betala för skrällen 9 Swing Kronos som jag har småjagat ett par gånger. Han har visat fin form utan att vinna då mycket, men han gillar den långa distansen och bör öppna snabbt från det här läget. Får han en smygare i den främre träffen kan han mycket väl överraska.

10 Rigoletto Jet blir det nog lite surr om efter en fin spurt senast, men det var mot mycket sämre motstånd än detta och det är nog klar vingelrisk från det yttersta springspåret. Jag tar bort honom liksom rätt mycket spelade 1 Staro Interstate som står småtufft inne i loppet och mest har hängt med på slutet.

Fem streck totalt.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A. 2. B: 4-3-5-6. B/C: 9-8. C: 7-11-10.

Spetsanalysen: 2 National Prince har aldrig haft innerspår bakom startbilen, men är mycket snabb första biten och bör spetsa utan större problem mot dessa hästar.

Loppanalysen:

Ett halvklent lopp där en 2 National Prince i toppform hade haft en straffspark att förvalta. Han hävdade sig bra i V75 och mot kulltoppen i våras, men har väl egentligen inte varit riktigt bra sedan försöket i Kungapokalen även om han sprattlade till med en pigg spurt i ett billigt lopp näst senast. Senast i ett derbykval var han seg och blek och Svante Båth har inte hittat någon direkt anledning efteråt.

Nu lär det bli spets och troligen får han bestämma i ett gäng där ingen kan göra så mycket grovjobb själv och visst är det risk/chans att han då rinner undan till slut och kanske kan man tänka sig spika om hästen värmer bra och kusken/tränaren låter nöjd efter det. Annars gillar jag inte att gissa på form hos storfavoriter, även om de som gjorde det med Shadow Woodland i lördags fick rätt den gången. I nuläget får det bli matematisk gardering med fyra hästar som höjer sig lite över resten.

4 Autobahn var med i samma derbykval i sin senaste start och gjorde då ett bättre lopp än vad National Prince gjorde och var inte helt tom i mål bakom Gareth Boko efter att ha gått med norskt huvudlag för första gången. Autobahn känns ändå lite begränsad och han slår normalt sett inte favoriten utvändigt, men form brukar slå klass och vid gardering är han given.

Stallkompisen 5 Scarlets Mirakel tror jag är en bättre häst i grunden än Autobahn, men även där är formen svårbedömd efter flera tveksamma insatser. Han tränar dock bra nu efter uppehåll och Ohlsson upp den här gången är spännande.

3 Gravity Falls verkar ha formen helt på topp för han gick starkt som tvåa bakom Disco Volante näst senast och fick inte fritt i derbykval bakom Cyber Lane senast. Han är en fin typ som visat tveksam inställning några gånger, men nu möter han enklare motstånd och kanske kaxar upp sig lite sista biten då. Farlig om han slipper göra för mycket jobb själv.

Sista strecket till 6 Violet Hill som visade fin form i dödens senast och hon är säkert bättre med ett snällare upplägg. Bra form alltså och hon har gjort ett bra lopp för Goop tidigare. Fem streck totalt.

Analys Jägersro V86-3:

Ranking: A. 3-2. B: 6-9-11-1. B/C: 4-5-7. C: 12-8.

Spetsanalysen: Många startsnabba, men 2 Dynamite Light bör hålla ut de han har utvändigt och sedan är frågan om han kommer förbi invändige 1 Scorpion’s Dream? Är nog vettig chans till det och inte heller säkert att Eklundh vill ta emot en gasande Kolgjini när han kan få ett fint lopp bakom.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där två bra hästar har fått bra spår och jag testar med dessa som utgångsgrupp på en kupong.
2 Dynamite Light är favorit och det är en snabb häst som är lite ojämn och inte alltid fungerar. När han tävlar på topp är han klart bra för klassen med dessa förutsättningar och i så fall leder han troligen detta runt om. Frågetecken för formen finns dock eftersom han har varit struken tre gånger sedan den 12/6 och även varit dålig i en start i juli. Jag tror nog ändå att den här hästen kan göra bra lopp om han har en bra dag (starka träningsrapporter) och kostar inte spetsstriden för mycket är det bra chans.

Tipsettan får däremot 3 Fidagu U.R. som vann direkt efter uppehåll senast och gjorde det bra. Nu blir det dessutom barfota runt om för första gången och han känns stabilare än favoriten.  Han är startsnabb och bra i täten, men visade ju senast att han även går bra bakifrån.

Öppet lopp bakom dessa två och åtta hästar streckas på den andra kupongen utan att jag har någon större känsla för någon speciell.

6 Joyride Cane var duktig näst senast, men hängde bara med senast. Möjligt att denna distans passar bättre och motståndet känns också lite enklare. Kan öppna och tänkbar om han slinker ner i ett bra slagläge.

9 Tinus Moseby är också rätt tidig trots bakspåret. Han var rejäl vid seger från ledningen senast och kanske kan duga om de kör för fort framme i täten.

Känns som att det kan hända lite vad som helst här om favoritduon missar och jag streckar alla utom loppets två ston som dessutom har fått de sämsta startspåren.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 4-6-5. B: 8-9-10. B/C: 11-7. C: 3-12.

Spetsanalysen: Med den trolige spetshästen struken bör
4 Showman Brodde ta hand om ledningen i ett lopp utan direkta startblixtar. Motbudet är väl 8 Zacke som kan öppna, men han är nog bäst bakifrån och kanske inte laddas trots gynnsamma strykningar?

Loppanalysen:

Ett klent lopp till och dessutom med två strykningar.
5 Bonduran d’Inverne
är storfavorit efter två segrar på tre försök i ny regi och hästen har visat bra styrka och lite stabilare takter än tidigare. Formstarke Johan Untersteiner kan säkert sätta dit den här hästen en tredje gång i följd, men det är risk för ett tungt lopp utvändigt ledaren och då får vi syn på vad de lite billiga segrarna innan har varit värda. Segerchans men för stor favorit.

4 Showman Brodde är nog en minst lika bra häst i grunden, men han har haft svårt att hitta fjolårsformen då han var klart bra vid några tillfällen. Han spurtade positivt som trea näst senast, men det var i ett billigt lunchlopp och ska nog inte överskattas ändå. Senast gick han helt okej efter kort galopp, men var också långt efter vinnaren i ett lopp som var lite bättre än detta. Nu ser det däremot ut att bli ledningen för Showman Brodde och dessutom barfota bak för första gången vilket bör ge en extra växel. Båth låter dessutom nöjd med hästen för dagen och då är han ganska given att tippa här trots allt.

Tre hästar känns bättre än resten och 6 Leonardo Vici är den minst spelade av dem. Han har bra styrka och gick starkt efter galopp efter uppehåll senast. Han är säkert vassare nu och bör duga bra felfri, men å andra sidan är det inte så ofta som Markus Svedberg sätter dit Adielsson och Untersteiner så mer än en av tre är han trots den låga spelprocenten inte för mig.

Övriga känns mer som ”lunchtravare” och normalt sett gör de tre jag streckat upp om segern. Vid större gardering kan man lika bra ta många.

Analys Jägersro V86-5:

Ranking: A: 1. B: 8-5-3. B/C: 9-6-2. C: 4.

Spetsanalysen: 1 Augustus F. är riktigt snabb ut vid laddning och bör spetsa utan större problem mot dessa hästar.

Loppanalysen:

Här var singelstrecket klart redan innan bläcket på startlistorna hade torkat för jag har väntat länge på att
1 Augustus F. skulle få spetsläge där han gör sina allra bästa lopp. Han har gjort fyra bra lopp efter uppehåll och jag har varnat lite för honom trots svåra lägen i tuffa sällskap och han har bland annat suttit fast och gjort bra lopp utvändigt ledaren och näst senast gick han bra upploppet ner där Fossens Bonus hade fått bestämma i spets.

Nu är motståndet lite enklare än vad det har varit tidigare i sommar och när det dessutom borde bli spets måste han bli mycket svårslagen. Takter brukar inte bomma med chanser som den här på hemmaplan och det måste vara toppchans att Augustus F. leder runt om. Detta är det givetvis fler som har fattat och spelprocenten har stigit sakta men säkert under veckan, men nog är det här minst en 50-procentig segerchans och bra spetsspikar behöver man alltid i det komplexa V86-spelet.

Bakom min vinnare är loppet rätt jämnt, men Flemming Jensen har två kapabla hästar som båda kan vinna om min spik sviker. Det är bra form på 5 Even’s First Boy som har slagit Augustus F. vid flera tillfällen tidigare (bl a näst senast) men då har Augustus inte fått ledningen. 3 Photo Lavec är bra i grunden, men har svårbedömd form efter att ha startat sporadiskt det senaste året och mest gjort bort sig. Flemmings val ändå och rätt vad det är så blixtrar hans hästar till.

Derbyfinalisten 8 Racing Mange vinner inte så ofta, men gör bra lopp nästan varje gång och gick bra i skymundan även i Derbyt. Lite enklare motstånd nu, men jag är inte säker på att han kan göra så mycket grovjobb själv ändå och från spår längst ut på vingen kan det bli strul trots få hästar i loppet.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 3. B: 1-7. B/C: 5-10-9. C: 2-8-4-6.

Spetsanalysen: 1 Uraia öppnade bra från innern för tre starter sedan, men då var det bara två hästar i loppet så lite svårbedömd startsnabbhet ändå känns det som. Inte helt givet att hon kan hålla ut startsnabba 5 Fudge Ås ändå.

Loppanalysen:

Ett stolopp som också känns lite tunt och tre hästar är bättre än resten. Favorit är Veijos snabba italienska 1 Uraia som var fin när hon vann försök- och final samma dag i augusti. Efter det har hon dock varit lite sämre två gånger och även om hon gick okej till slut näst senast så var hon bara seg och tråkig förra veckan. Visserligen med skor och lärlingskörd då och nu blir det barfota och Veijo, men hon ska också åka till Solvalla för första gången och jag är inte helt säker på startsnabbheten. Jag gissar dessutom att hon kanske är allra bäst över kort distans, speciellt om hon kör i spets och det här är ingen favorit jag köper med hull och hår än.

Med få hästar som känns som riktigt heta segerkandidater testar jag att spika emot för jag tror att det kan vara dags för starka 3 Bula Bula Am den här gången. Hon har gjort tre starter för Jörgen Westholm och har sett både lite stabilare och rappare ut än tidigare. Näst senast gick hon bra som fyra i en uttagning till K.G.Bertmarks som Alorac Mathbell vann och senast avslutade hon fint som fyra bakom tre riktigt tuffa hingstar (M.T.Joinville vann före Disco Volante och Havbergs Knight). Den här uppgiften ser klart enklare ut än de två tidigare och nu är det nog dags att köra lite mer offensivt och utnyttja hennes fina styrka och med duktige Oskar J Andersson finns det nog chans att hon kan sänka favoriten även utvändigt om det behövs.

Tredje häst i loppet är 7 D’Laina som har mött kulltoppar några gånger (fyra bakom Cash Crowe i Drottningens Pris 13/5) men hon har trots allt tagit tre av sina fem segrar på Skrubbs och nu mot äldre hästar blir det kanske inte så enkelt från ett lurigt startspår.

Analys Jägersro V86-7:

Ranking: A: 9. B: 4-11-5-1-12. B/C: 8-2-3-7-6. C: -.

Spetsanalysen: 4 Talija Bi borde dra iväg bra om hon sköter sig och då kör nog Sjunnesson i ledningen. Gör hon bort sig kan 5 Unter Uns kanske spetsa från ett bra spår bakom bilen.

Loppanalysen:

Ett stolopp där vi hittar omgångens mest spelade häst i kapabla men knepiga 9 Swish Lane. En femåring som bara förlorat felfri vid två tillfällen och då varit tvåa bakom Galactica en av gångerna (kval till Stochampionatet). Hon är skör och där av de många galopperna och chansen att hon är fräsch och fungerar borde vara större nu efter behandling och tävlingsuppehåll. Hon har dessutom varit fin i ett banjobb inför detta och Untersteiner låter nöjd. Swish Lane bör krossa det här gänget utan galopp på vägen, men man ska tänka på att hon även hade varit ifrån inför förra starten och då fungerade hon inte i loppet så helt säker kan man inte vara. Med tanke på det är hon för stor favorit och jag testar att spika på en kupong och tar alla bakom på den andra.

Värst emot är nog en felfri 4 Talija Bi. Hon var tvåa bakom Swish Lane tidigare i år efter en vass spurt, men sedan har hon inte fungerat utan galopperat mest varje gång. Hon är mycket knepig, men skötte sig i alla fall bra i ett kvallopp nyligen och var då helt överlägsen i spets. Jag tror att den här damen kan springa minst lika fort som favoriten över full distans och ny kusk nu kanske kan vara spännande om Sjunnesson kommer överens med henne. Givet skrällbud.

11 Global Rhapsody tycker jag också är tidig trots bakspår. En invändig strykning är i alla fall en klar fördel och hästen har visat fin form mot rätt tufft motstånd på slutet.

5 Unter Uns har varit lite glödlös i år, men såg förbättrad ut senast och kanske kan det blir spets från ett bra läge. Tänkbar liksom 12 Bara Min som har visat riktigt vass form i starterna på slutet.

Starka men starttröga 1 Tahays Blue Amber är också en häst med kapacitet att vinna detta om Ingves kör felfritt och hittar ut i andraspår under vägen.

8 Twist And Shout storskrällde i V75 senast och även om det här känns som en knepig uppgift för det trögstarka stoet så såg hon så pass förbättrad ut senast att hon inte kan räknas bort helt ändå. Lurigt lopp bakom favoriten och lika bra att plocka med alla startande om man har råd.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 9-2-5-10. B: 3-8-11-4. B/C: 12-1-6. C: -.

Spetsanalysen: 4 Kajsa T.J. öppnar bra och kanske kan hålla ut snabba duon 5 Global Tenderness och 6 Ridgehead Karisma första biten? Håller ändå Global Tenderness som spetsfavorit efter en bit.

Loppanalysen:

Ett svårt stolopp avslutar omgången och det här känns som svåraste loppet under kvällen. 5 Global Tenderness är klar favorit och hon har varit förbättrad med jänkarvagn i de två senaste starterna. Får hon öppna lite för snabbt tror jag dock inte att full väg är någon fördel och någon riktig kämpaglöd har hon väl ändå inte visat tidigare. Adielsson upp är intressant och visst kan hon vinna, men som storfavorit är det ingen jag vill gå på ändå.

Det finns roligare bud här och 9 Denco’s Moon Kilab får tipsettan efter en mycket vass avslutning senast. Hon var märkligt blek näst senast, men hade gått bra före det och var alltså bra igen senast. Hon tål att göra lite jobb och Jansson upp nu känns bättre än passive Söderkvist på den här hästen. Kan få loppet nu och till sju procent är hon klart prisvärd.

2 Kinnona Goj inledde med fyra segrar och blev hårt spelad i V75 näst senast. Då klarade hon inte långresan och var blek och fick vila efter det. Hon var tunt jobbad inför senaste starten och ska vara klart vassare den här gången. Hon har visat rejäla takter tidigare och har vunnit på Solvalla tidigare. Givet bud från ett perfekt utgångsläge bakom bilen. Kanske kan hon öppna bra också?

10 Pastell Tilly avslutade bra som trea senast där Kajsa T.J. vann och hon går ofta rejält över upploppet. Farlig om de kör på lite tuffare i täten.

3 Kajsa T.J. har visat toppform på slutet och fick inte chansen som trea näst senast. Senast blev det säkert till slut efter att ha gått utvändigt ledaren sista 900 m och hon verkar både startsnabb och rejäl.

8 Party Lane var positiv när hon besegrade Global Tenderness senast, men är kanske ändå lite väl hårt spelad från det här trista utgångsläget? Behöver nog ett snällt lopp och lite tur på vägen för att vinna.

11 Västerboflashlight var bra sådär senast och klart sämre än Denco’s Moon Kilab i samma lopp, men gick riktigt bra före det och Veijo hästar kan vara lite upp och med. En tänkbar skräll liksom 4 Skytten Lisl som visserligen inte vinner så ofta, men som har gått rätt bra varje gång från lite luriga lägen.

12 Edelsa tror jag är bäst i spets och 1 Höwings Venus tappar för mycket mark första biten så dessa står jag över.

Singelstrecken:

1 Augustus F. (V86-5) har visat bra form från svåra lägen i tuffa sällskap. Enklare nu och perfekt startspår. Bör leda runt om!

3 Bula Bula Am (V86-6) har härlig styrka och har gått bra i ny regi mot bättre hästar än detta. Tror att hon kan vara tuffare än favoriten sista biten.

Utgångshästarna:

3 Fidagu U.R. (V86-3) var vass direkt efter uppehåll senast och nu ska han gå barfota runt om. Bra chans, men dubblas med snabbe men ojämne 2 Dynamite Light som har spår invändigt och blir farlig om han har en bra dag.

9 Swish Lane (V86-7) är en tuffing som tränar starkt och blir svårslagen felfri, men hon är inte helt att lita på och väl stor favorit för att spika rakt ut.

Prisvärda hästar:

2 Sambuco och 5 Ferrari River (V86-1) är två kapabla sjuprocentare som blir farliga om favoriten strular till det.

4 Showman Brodde (V86-4) är visserligen rätt mycket spelad, men att han bara har mindre än hälften av favoritens insatser känns fel när det borde bli spets.

4 Talija Bi och 11 Global Rhapsody (V86-7) har båda fart för att vinna om favoriten har en sämre dag och då rensar det rejält.

9 Denco’s Moon Kilab (V86-8) avslutade starkt senast och en liknande insats lär duga bra i detta jämna stolopp.

Överspelad:

5 Global Tenderness (V86-8) var klart förbättrad senast, men nu lär det bli en snabb öppning av loppet och då är inte full väg någon fördel för henne.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

2,4,5,7,9 (res 10,1)
2,3,4,5,6 (res 9,8)
A: 2,3. B: 1,4,5,6,7,9,11. (res 3,2)
4,5,6 (res 8,9)
1 Augustus F. (res 8,5)
3 Bula Bula Am (res 1,7)
A: 9. B: 1,2,3,4,5,6,7,8,11,12. (res 9,4)
2,3,4,5,8,9,10,11 (res 12,1)

Kupong 1: 5 x 5 x 2 x 3 x 1 x 1 x 11 x 8 = 13200 rader.
Kupong 2: 5 x 5 x 7 x 3 x 1 x 1 x 1 x 8 = 4200 rader.

Totalt: 17400 rader = 4350 kronor.

DD-spelet:

9 – 9 x 500 kr
4,5 – 9 x 100 kr = 200 kr
11 – 2,9 x 50 kr = 100 kr

4 – 2 x 100 kr
4,11 – 10 x 50 kr = 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Solänget 9/9: Märkligt strategibeslut av Skarplöths "nyttiga idioter" och en given jackpottspik på V75!
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Solänget 9/9: Märkligt strategibeslut av Skarplöths ”nyttiga idioter” och en given jackpottspik på V75!

Spelkrönika V75 Solänget 9/9: Märkligt strategibeslut av Skarplöths ”nyttiga idioter” och en given jackpottspik på V75!

Mitt bästa speldrag, Tiger Williams, var en vattentät V86-spik i onsdags, men min andra spik, tappre dödenstrean U.Bergs Svante, fick oväntat svar av enkle Sedin (där stall Stig H smög på en oannonserad jänkarvagn) och när jag även var snett på ett par andra vinnare så blev det inga spelframgångar den här gången. V86 har härlig potential, men är mycket komplext och man är väldigt sårbar även för små misstag i systemkonstruktionen.

Angående V86 så verkar det idag fredag som att Svenskt Travsport har tagit ett beslut om hur man vill att den heta potatisen nästa års tävlingsprogram ska se ut och man kom fram till ett märkligt kompromissbeslut, där Solvalla får en egen tävlingsdag (vilket var givet) på tisdagar då man ska köra sina bästa och högst doterade lopp och sedan ska man fortsätta att traggla V86-express på onsdagar tillsammans med landets tre övriga storbanor.

Hans Skarplöths ”nyttiga idioter” i sportens ledning vågade alltså inte gå emot ATG och ge Solvalla egna onsdagar med antingen V86 eller V75 vilket i mina ögon var det självklara beslutet. Nu ska Solvalla i stället köra sina bästa tävlingar i relativ medieskugga på tisdagskvällar och förmodligen inför bara en marginellt större publik än idag och på onsdagar ska man spä ut V86-omgången med kvalitativt sämre tävlingar, vilket i förlängningen ofrånkomligen kommer att påverka intresset/omsättningen på V86 negativt. Att bra sport föder bra spel är jag nämligen övertygad om.

På Solvallas egna tisdagar, då sporten lär bli bättre än på onsdagar, kommer dock inte heller omsättningen att ta fart om det stora streckspelet då ska vara det jackpottgenererande skräpspelet V64.

Som läget var nu så hade det i mina ögon varit bättre att ge Solvalla ensamma onsdagar med V75 i stället för V86 och med en viss kapning av tiden mellan loppen utan att komma ner på ”Xpressnivå”. Man kör redan idag så många extraomgångar med V75 så styrkan i det varumärket har redan spätts ut så mycket att två gånger i veckan på fasta dagar inte hade gjort någon större skillnad.

V86-Xpress må vara en bra tv/dator och spelprodukt, men för sportens själ och rekrytering av framtida hästägare/uppfödare/publik är det rena giftet.

Ännu viktigare med ”onsdagsvalla och V75” hade varit att man hade fått med sig de aktiva på ett positivt framtidstänk. Nu gick man emot många aktivas önskemål och förutom att Solvallas tränarkår självklart är positiv till att äntligen få en ”egen” tävlingsdag igen så lär travet få fortsätta dras med gnäll och en negativ attityd gentemot ATG och ST.

Själv är jag främst spelare och då sträcker sig mitt framtidstänk till helgens V75-omgång på Solänget i Örnsköldsvik. Inte särskilt bra klass på loppen, men ändå lite småtrassligt att identifiera starka nyckelhästar och det var vissa problem med att välja singelstreck under veckan. Till slut tedde sig dock en av mina två spikar ganska given och den andre kom till med lite hjälp av ”uteslutningsmetoden”, som i alla fall känns lite närmare verkligheten än ”turordningsmetoden” som Björn Goop tidigare använde sig av i hans numera ganska trötta tipsprogram Björnkollen.

Två spikar och två utgångsgrupper och lite mindre reducering än vanligt fick bli melodin i den här omgången som tack vare ca 7,7 miljoner extra i sjurättspotten från söndagens omgång ändå känns ganska intressant.

Analys Solänget V75-1:

Ranking: A: 8-7. B: 4-2-3-6-10. B/C: -. C: 11-9-1-5-12.

Spetsanalysen: Lurig spetsstrid med flera betrodda som är startsnabba och vill till spets. Jag tror att 8 Knifetown Winner är allra snabbast, men det brukar vara svårt att hinna runt alla till spets från spår åtta. Han har dock tagit täten från det här läget tidigare och helt omöjligt är det inte. Invändigt är
2 On the Line och 4 Urgent Call båda lite ojämnt startsnabba, men båda kan kliva iväg vasst och båda vill till tät. Även
7 Palermo Broline har öppnat snabbt från liknande spår när han skött sig första biten. Svårtippat alltså, men jag säger knapp favorit på Knifetown Winner om kusken trycker av max första biten.

Loppanalysen:

Ett rätt bra men ändå lite ojämnt lopp där ett par norrlandshästar borde få svårt. Jämnt dock mellan de bättre i loppet och de allra bästa har fått svåra startspår långt ut på vingen. 7 Palermo Broline var tips- och lirarflockens stora drag i senaste starten på Bergsåker och efter en vass insats som tvåa (1.09 sista 800 m) med strul på vägen så blev han också flockens ”spela-nästa-gång”. Nu är han klar favorit och visst har femåringen kapacitet att vinna detta, men värt att notera är att han har galopperat i sina fyra senaste starter med framspår bakom bilen (inte noterat i startlistan 8/10).

Favoriten blir en av mina två utgångshästar, men jag är inte säker på att han är så mycket bättre än 8 Knifetown Winner som hittat stilen rejält i duktige Nicklas Westerholms regi. Bra utvändigt ledaren i regidebuten för tre starter sedan och därefter två snygga spetssegrar med luft kvar i lungorna och rycktussarna kvar i öronen. Han kan vara riktigt vass bakom bilen och klarar han första kurvan i hög fart kan han vara ledaren i loppet och då får de andra vara bra för att slå honom. Tipsetta och dessa två lämnas själva på en kupong.

Jag streckar fem B-hästar bakom och gillade verkligen det jag såg av 4 Urgent Call som tvåa bakom derbyhästen J.H.Mannerheim näst senast. Senast räckte han inte i derbykvalet, men den här distansen passar säkert bättre och även om han är snabb ut så visade han ju näst senast att han går bra även med ett rygglopp. Farlig i spets eller med en smygare.

2 On the Line tror jag däremot måste ha ledningen för att vinna loppet. Han har ju bästa startspåret av spetskandidaterna och om Torbjörn Jansson kan utnyttja det så blir han farlig. Även On the Line testade i derbykvalet senast och gick helt okej som sexa då och att det blir skor nu gör nog ingen större skillnad – tränaren tror att startsnabbheten förbättras då vilket lär behövas.

3 Duke of Mearas var fyra i derbykval senast och inte så långt från att kvala in där Rajesh Face vann. Han är en stark spurtare som kan vinna med rätt lopp, men kusken kör alltid försiktigt och det krävs nog bra tempo i täten och lite tur på vägen. Farlig i så fall.

Starke men starttröge 6 Marlon Donvici visade fin form senast och känns intressant med ny kusk i Kim Eriksson som brukar få bra fart på hästarna.

10 Pacific W.F. är nog bäst i den främre träffen, men var så pass tapper efter uppehåll senast att jag streckar honom som sista häst trots bakspåret.

Analys Solänget V75-2:

Ranking: A: 6-7-2-9. B: 12. B/C: 4-11-5. C: 10-1-3-8.

Spetsanalysen: 1 Shiver W.F., 5 Canwin B.F. och 8 Valborg Marje är snabbast bakom bilen, men ingen av dem lär köras i spets över den här distansen. Först fram av favoriterna borde få överta och jag tror att Adielsson kan få iväg 6 It’s Showtime Zaz bäst av dessa och överta.

Loppanalysen:

Lägsta klassen körs över lång distans och även det här är ett lite skiktat lopp där 4-5 streck känns starkt. Tipset till starke 6 It’s Showtime Zaz som inte klarade spår fem i volt senast och gången innan blev lite för pigg och hoppade i en trång situation efter 200 meter. Det här läget lite längre ut på vingen bör passa bra och öppnar han vettigt tror jag att Adielsson kan trycka honom till spets efter en bit. Svårslagne i så fall  för han har höjt sig rejält på barfotabalansen och var riktigt bra vid segern på Axevalla för tre starter sedan.

7 Uret är dock inte en sämre häst och han har faktiskt slagit It’s Showtime Zaz utvändigt tidigare i år. Det har strulat på slutet från knepiga lägen, men han har sett fin ut och formen är det nog inga fel på. Lurigt läge igen, men kanske kan det lösa sig bättre i det här lite ojämna loppet. Givet bud.

2 Magic Moves är lite svårbedömd då han kommer från imponerande segrar i enklare sällskap än detta. Svårt att veta exakt hur bra han är och han ska också resa långt och övernatta borta för första gången nu. Styrkan och utstrålningen är det dock inga fel på och från ett perfekt läge (inte så startsnabb) så kan han inte räknas bort. Att han är favorit vet jag dock inte om jag går igång så mycket på.

Loppets roliga drag är 9 Liam Dana som verkligen har hittat en växel till på slutet. Vass insats vid segern näst senast och bra spurt med krafter kvar på Solvalla senast. Fint smygläge med rygg på favoriten i starten och vass kusk gör det hela intressant.

Sedan betalar jag även för skrällen 12 From the Mine som har vunnit 8 av 19 starter och sett klart fin ut i två starter efter uppehåll. Med maxklaff från det här läget kanske det kan gå med Jansson i sulkyn. Fem streck totalt.

Analys Solänget V75-3:

Ranking: A: 6-4-5. B: 8-3. B/C: 10-11-7. C: 9-1. D: 2.

Spetsanalysen: Shadow Woodland är mycket startsnabb och ingen invändigt lär bråka i alla fall. Fossens Bonus är också snabb från dessa startspår och lär testa en bit, men det borde bli svårt att hinna förbi favoriten sida vid sida och han tar nog upp snabbt om favoriten öppnar som väntat.

Loppanalysen:

Gulddivisionen blir nog ganska avgörande för utdelningen den här veckan för många är det som kommer att gissa/hoppas på att formen sitter där för storfavoriten
4 Shadow Woodland. Han vann det här loppet lätt ifjol (en lite svagare upplaga än detta) och är han i samma form nu lär han vinna igen. Det är dock väldigt oklart efter insatserna på slutet och efter sjukdom i Finland näst senast stannade han helt sita biten även senast.

Förmildrande omständigheter då var att han fick dödens i en 1.06-öppning och troligen ledsnade både häst och kusk på upploppet. Möjligt att han är bättre med loppet i kroppen, men det är också tänkbart att en åttaårig valack inte fann det loppet humörhöjande och det kan nog slå åt båda håll. Nu är det dessutom full distans vilket inte är ett plus och angående balansen är det olika bud från Liljendahl och vi vet ännu inte om det blir optimala barfota runt om.

Med dessa parametrar vill jag inte gissa på Shadow Woodland som storfavorit och garderar upp loppet.

Tipsettan ger jag till 6 Seedorf O.M.F. som formkurvan har stigit ordentligt på under året och senast var han mycket gåvillig och rejäl vid seger från dödens. Inte alls omöjligt att den här sexåringen kan vara tuffare än favoriten sista biten över den här distansen och kanske blir det även barfota runt om nu. Det som skaver lite är att han inte har startat på en dryg månad och anledningen till det har man inte läckt från Stall Stig H, som tyvärr fortfarande sällan bjuder spelarna på några onödiga ledtrådar. Har det inte varit något strul så bör det dock fungera bra och då är Seedorf O.M.F. intressant till 16 procent.

5 Fossens Bonus såg lite seg ut i gulddebuten näst senast och hade nog inte sin bästa dag då. Bättre drag i honom senast då det blev lätt seger från ledningen och det finns nog fortfarande lite utveckling kvar i den här snyggingen. Han öppnar bra, men eftersom han knappast kommer förbi favoriten så kanske ”Mognos” tar en lugn start och hoppas på att Seedorf O.M.F. gör grovjobbet utvändigt om favoriten.

Jag streckar dock två formhästar till eftersom jag inte riktigt litar på favorittrojkan och 3 Poochai slog ju Shadow Woodland klart senast och gör bra lopp för det mesta nu. Säkre Norberg upp och en tänkbar skräll med smyglopp och lucka till slut. 8 Bandit Hornline är ett unghästlöfte som varit bra i Norrland på slutet och kanske kan han duga om de bästa kommer bort.

Fem streck totalt.

Analys Solänget V75-4:

Ranking: A: 9. B: 4-1-6-11-12-15. B/C: 5-13. C: 8-2-10-3-7-14.

Spetsanalysen: 1 Björs Viking är snabb och med vass startkusk är det vettig spetschans, men både 2 Vindbläsen och 3 Lisa Mollyn är vassa första biten och kanske kan ta sig förbi. Vindbläsen låter man sugna på spets med, men Lisa Mollyn släpper nog om spets och då kan en felfri 6 Manfred Viking få överta. Björs Viking är dock spetsfavoriten.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och när de bästa inte är med brukar det vara svårlöst. En eller många blev min slutsats och efter lite resonemang kring uteslutningsmetoden fick det bli en. Spik på 9 Storsjarmören alltså som är matchad för det här loppet och står perfekt inne i klassen. Han slog bättre hästar än detta i V75 i juni, men blev då lite tufft diskad för trängning. På slutet har han dels vunnit V75-lopp från dödens i Norge och senast höll han starkt som tvåa bakom Pydin och någon motståndare av den kalibern finns det inte i det här fältet.

Hästen har tidigare gått bra efter uppehåll och hade till exempel inte startat på två månader innan han blev diskad för träning i Boden och den insatsen var det inga fel på. Nu har man dessutom vässat honom i ett tuffare jobb där Ove A tyckte att Storsjarmören kändes bättre än någonsin. Bland många lite osäkra eller ovilliga motståndare tror jag att favoriten tål att göra lite mer grovjobb än vanligt och utan strul har han bra chans att vara bäst här.

Det finns alltså frågetecken kring de flesta motbuden och även om 1 Björs Viking säkert leder i det längsta om han håller upp täten så litar jag inte på att han orkar stå emot sista biten nu när motståndet är tuffare än på slutet.

En svår motståndare är 4 Närby Panik som står bra inne i loppet och har fin styrka. Spåret lär dock orsaka en tappstart om han inte galopperar och det är inte Ohlsson i sulkyn nu som det var vid andraplatsen senast.

6 Manfred Viking har bra fart och vinner ofta när han går felfritt, men i lite tuffare sällskap brukar han ta till galoppen när det går lite för fort eller när han blir trött och han kan galoppera när som helst. Tänkbar om han får bestämma tempot i spets, men favorit på en ny galopp ändå.

11 Odins Eld har också visat sig vara kapabel, men väldigt osäker. På slutet har han skött sig, men då inte gått något och formen är klart tveksam. Han är åtgärdad efter senast och kan bättre, men galopprisken är alltid stor med honom.

Perssons duo 12 Vestpol Gladiator och 13 Lex Peidei är båda snabba och nyttiga djur, men den förre är klart bäst över kort distans och den senare brukar alltid gå bra till 50 meter från mål då det brukar ta stopp.

Analys Solänget V75-5:

Ranking: A: 4-7-14-3. B: 2-8-1-13-10. B/C: 12-11. C: 5-15-9-6.

Spetsanalysen: 1 Viktoria Swing är snabb och kan nog spetsa, men man nöjer sig troligen med ett rygglopp.
2 Carisma Sisu kan nog hålla ut 3 Quantum Estelle om man vill och då är det inte lika säkert att det blir släpp. Även
4 Global Teardrop öppnar bra och kan lägga sig i spetsstriden.

Loppanalysen:

Stolopp med spårtrappa och mycket svårtippat. 3 Quantum Estelle är storfavorit efter en snygg spurtseger i V75 senast, men då fick hon det helt serverat och som favorit kommer det att krävas ett offensivare upplägg. Hon fungerar bra i ledningen, men inte givet att hon kommer dit och blir det inte spets är hon nog ganska sårbar. Given att gardera.

Tipset till 4 Global Teardrop som säkert är en lika bra häst i grunden. Hon skrällvann i V75 den här omgången förra året och nu verkar formen rejält på gång igen. Hon höll starkt som tvåa näst senast och visade fortsatt fin form senast. Ohlsson upp den här gången och med en startsnabb och lättplacerad häst så kan det här lösa sig perfekt.

7 Mellby Darling är loppets roligaste skrälldrag. Hon har hög grundkapacitet, men har inte riktigt fått till det på slutet. Hon galopperade i striden näst senast och höll ändå ganska bra utvändigt ledaren senast så formen tror jag inte att det är någon större fara med. Duger bra här utan strul och ett tidigt streck för mig.

14 Oceanic Clearence är härdad i tuffa sällskap och går ofta bra till slut i lite seg stil. Enklare motstånd än vanligt nu och Adielsson har vunnit V75 med henne tidigare. Farlig om det inte strular för mycket bakom alla dessa hästar.

Jag tycker att den här fyra A-hästarna känns lite hetare än resten och använder dem som en bred utgångsgrupp.

Hela B-gruppen streckas på den andra kupongen och där borde 2 Carisma Sisu kunna ta första årssegern snart och snabba 8 Comewithaflash har fart för att vinna om hon får spara sin speed till upploppet. 1 Viktoria Swing gick helt okej i skymundan i V75 senast och kanske kan skrälla från rygg ledaren. Nio streck totalt.

Analys Solänget V75-6:

Ranking: A: 9-2-3-1. B: 7-8-4-5-6. B/C: 11. C: 10.

Spetsanalysen: Voltstart och lite knepigt och de flestas spetsfavorit 3 Calle Laday är inte lika snabb i volt som bakom bilen och för mig är det inte givet att han tar en längd på 1 Merry Broline och 2 Coal Trader. Även 6 Nochebuena Face kan nog ställa till det för favoriten från start och Petter kör nog i spets som han kommer dit.

Loppanalysen:

Lång distans och voltstart är det som gäller i en öppen bronsdivision och efter strykningen av Linus Boy lär 3 Calle Laday blir ganska stor favorit. Han står tufft inne i klassen och jag var inte lika imponerad av honom senast som många verkar ha blivit. Jag är lite osäker på honom till slut i loppen även om han biter ifrån sig rätt bra i spets Nu känns det däremot inte givet med spets och det blir dessutom vanlig sulky den här gången och inte jänkarvagn som på slutet.

För mig är Calle Laday en given favorit att försöka fälla och tipsettan får 9 Bålsta Palema som jag tror är en klart bättre häst. Däremot är han också allra bäst i ledningen, men han gick bra från spår tolv mot bättre motstånd senast och jag tror att han segerstrider här trots spåret.

2 Coal Trader är en häst som blixtrar till med riktigt starka insatser ibland och med Adielsson upp och eventuell barfotabalans så känns han spännande som halvskräll från ett vettigt läge. Tidig.

1 Merry Broline är också ett intressant skrällbud från ett perfekt läge. Han visade fin form efter uppehåll senast i Finland och han är faktiskt inte så tokig från start. Spets eller rygg ledaren kan nog Petteri Joki kanske lösa och åttaåringen har vunnit tre av fyra försök i spets tidigare. Han brukar också gå bra till slut med ett rygglopp i hårt tempo och distansen passar honom perfekt.

Här streckar jag också hela B-gruppen och starke 7 Betel Am har ryckt upp sig ordentligt på slutet och hotade Nahar för tre starter sedan och även om en sådan merit har sjunkit lite i värde på slutet så har han gjort två bra lopp även efter det. Farlig om han inte blir hängande från start och hamnar för illa till.

8 Orlando Triss är rejäl och kan få ett ovanligt snällt smyglopp den här gången. Han gillar distansen och ska gå med norskt huvudlag för första gången. Farlig med fritt i tid.

Kapacitet för att vinna har 5 Voulez Vous, men han är mycket svår från dessa spår i voltstart och galopprisken måste vara jättestor. För hårt spelad med tanke på det, men fipplar Ove A (stärkt av segern med Storsjarmören?) iväg honom från start så kan det bli dyrt att plocka bort honom vid så här stor gardering. Nio streck totalt.

Analys Solänget V75-7:

Ranking: A: 6. B: 2-11-4. B/C: 10-1-5-3-8. C: 9-7-12.

Spetsanalysen: 2 Nobel Amok är snabb bakom bilen, men spår en bit in på vingen på Solänget när det är 1640 m brukar vara sådär och risken är nog stor att 3 Wy Fi tar sig förbi. Sedan kommer 6 Michelangelo Ås flygande utifrån och han borde få överta även om Paw Mahony ”hotar” med att köra 1-procentaren Wy Fi i spets.

Loppanalysen:

En silverdivision över kort distans avslutar omgången och spetsstriden lär avgöra det mesta. Två hästar gör främst upp om ledningen och segern och klar favorit är 2 Nobel Amok som klättrat snabbt genom klasserna i sommar. Att han bär sina pengar är det dock inget snack om och vid segrarna har han varit grymt fin. Han var bra även senast, men då blev det lite för tufft utvändigt om en bra häst och han orkade inte riktigt utmana om segern. Lite tätare starter nu tror jag att Nobel Amok gynnas av och skulle han hålla ut övriga är det toppchans, men jag tror att det kan strula med det även om han är snabb bakom bilen.

De innersta spåren ser lite svåra ut att öppna bra ifrån på Solänget och just Nobel Amok känns vassare en bit ut på vingen. Dessutom har han mycket startsnabbe Wy Fi utvändigt som vill till plankan och honom blir det svårt att hålla ut. Nu när det dessutom låter som att det blir någon form av skygglappar på Michelangelo Ås också så tror jag att denne är snabb nog att ta över täten sedan och då blir det nog dödens för Nobel Amok viket kan bli tufft.

6 Michelangelo Ås har kommit tillbaka starkt efter långt uppehåll och senast såg han ut att vara i lika fin form som för Robert Bergh under 2016. Han fick visserligen ett fint lopp i hårt tempo, men vann också plättlätt och såg bra ut. Gången innan blev han för het i spets och fick dessutom press under vägen och att han då inte orkade över full distans var inte så konstigt.

Det var helstängt huvudlag då och öppet senast, men för att komma förbi de invändiga till spets så måste det nog på någon form av skygglappar och över kort distans gör det nog inte lika mycket om han blir vass i spets.

Jag tycker att Nobel Amok och Michelangelo Ås har ganska likvärdiga segerchanser och när den senare bara är hälften så mycket spelad så blev det till slut ganska givet att spika Michelangelo.

Kör dessa två för tufft mot varandra så kan det bjuda in tuffe 11 Aron Palema i matchen. Han höll mycket bra bakom Fossens Bonus senast och verkar ha formen helt på topp.

4 Victor A.U. har också fart för att duga, men ibland är det lite si och så med viljan den sista biten. Behöver högt tempo på loppet i alla fall och så kan det ju bli.

Singelstrecken:

9 Storsjarmören (V75-4) är matchad mot detta lopp och möter klart överkomligt motstånd där det dessutom är frågetecken kring flera. Bra chans.

6 Michelangelo Ås (V75-7) har hittat toppformen och är högkapabel i grunden. Knapp spetsfavorit och blir svårfångad i den positionen.

Utgångshästarna:

7 Palermo Broline (V75-1) visade toppform som V75-tvåa senast och har bra chans felfri, men han möter 8 Knifetown Winner som kan vara minst lika bra.

I ett öppet stolopp tror jag mest på fyra hästar och 4 Global Teardrop har bra form, läge och toppkusk. Formstarka
3 Quantum Estelle, 7 Mellby Darling (bättre än raden) och 14 Oceanic Clearence (härdad i tuffare sällskap) ska också räknas tidigt.

Prisvärda hästar:

9 Liam Dana (V75-2) har visat toppform på slutet och kanske kan bli perfekt framdragen av loppets favorit. Platsar på systemet bland de tre mer spelade.

6 Seedorf O.M.F. (V75-3) tror jag är tuffast till slut i det här loppet och om inte storfavoriten har hittat toppformen än kan han vinna även med en tung resa.

1 Merry Broline och 2 Coal Trader (V75-6) har intressanta utgångslägen och ska streckas tidigt i ett öppet lopp.

Överspelade:

4 Shadow Woodland (V75-3) kan säkert vinna detta om han får bestämma i spets, men att gissa form på en storfavorit som har stannat två gånger i följd får andra hålla på med.

11 Odins Eld (V75-4) har visat dålig form på slutet och är dessutom osäker även när han är i form. Nja.

3 Calle Laday (V75-6) ska byta från jänkarvagn till vanlig sulky och inte säkert att han når ledningen. Ingen favorit jag vill spela med.

V75-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 7,8. B: 2,3,4,6,10. (res 8,7)
2,6,7,9,12 (res 4,11)
3,4,5,6,8 (res 10,11)
9 Storsjarmören (res 4,1)
A: 3,4,7,14. B: 1,2,8,10,13. (res 12,11)
1,2,3,4,5,6,7,8,9 (res 11,10)
6 Michelangelo Ås (res 2,11)

Kupong 1: 5 x 5 x 5 x 1 x 4 x 9 x 1 = 4500 rader
Kupong 2: 2 x 5 x 5 x 1 x 9 x 9 x 1 = 4050 rader

Totalt: 8550 rader = 4275 kr.

DD-spelet:

2,9 – 6 x 300 kr = 600 kr
7 – 6 x 200 kr
1,8 – 6 x 100 kr = 200 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Åby 6/9: Efter ett minnesvärt Derby har jag nya spetsvinnare i öppen V86-omgång!

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson