Nya tag med femton nya friska lopp efter en omtumlande Solvalla-lördag med härlig sport, men jag nöjer mig nog med att analysera V75-loppen. Igår prickade jag skrällarna och en utgång på mitt systemförslag, men spiken och tvåhästarlåset räckte bara till andraplatser och då blir man inte fet på V75. Ännu bättre sportslig klass på omgången idag givetvis, men spelmässigt är det nog lite större risk att utdelningen hålls nere än vad det var under lördagen. Jag går rakt ut på superhete Björn Goop och han rattar båda mina spikar, men sedan vill det nog till att han bränner med en av omgångens mest spelade hästar för att sjuan ska ge vettigt betalt. Elitloppet tror jag fortfarande att Nuncio vinner, men det är inte givet att han vinner försöket och om Örjan är nöjd med att måtta in en finalplats så lär V75-värdet sticka iväg. Trevligt Elitlopp önskar jag alla läsare!

Analys Solvalla V75-1:

Ranking: A: 6. B: 5-9-1-2-10. C: 3-4-8.

Spetsanalysen: Mindyourvalue W.F. öppnade rätt bra från innern för fyra starter sedan och gynnas av det extra anloppet över 1609 meter. Det borde ändå bli svårt för honom att hålla ut den lite rappare McSpirit om denne sköter sig och sedan talar mycket för att stallkamraten Borups Powerful får överta täten.

Loppanalysen:

Treåringseliten känns väl inte som något superlopp i år och bara en utländsk häst är lite klent. Vi får i alla fall se årets så här långt bästa treåring i Sverige, 5 Makethemark, och han blir också klar favorit på V75. Maharajah-sonen har övertygat med sin inställning och varit ganska överlägsen i de treåringslopp som körts på Solvalla i vår och visst kan han vinna igen. Det är dock klart tuffare motstånd än vad han har stött på så här långt i år och han måste nog öppna lite bättre än tidigare om han ska hänga med över kort distans. Han vann visserligen sex lopp över sprinterdistans som tvååring, men det var i mycket enklare sällskap och han behövde aldrig gå fortare än 17,0.

Nu lättas han i balansen till aluminiumskor för första gången och Ohlsson försöker säkert vara mer aktiv första biten, men det blir nog ändå svårt att hålla värsta motbudet utvändigt från start och det tror jag kan avgöra loppet.

Jag väljer att gå emot Makethemark och spikar i stället snabbe 6 Borups Powerful som bara har förlorat en gång i felfritt lopp och det var i debuten. I årsdebuten näst senast vann han säkert i lite flegmatisk stil från dödens och var duktig, men det är intrycket senast som jag verkligen har fastnat för. Då fick Björn Goop som körde för första gången ruskig snurr på hästen både från start och till slut och intrycket med full fart över mål från tredje par invändigt var vasst. Öppnar Borups Powerful som senast är det nog bra chans att han tidigt får överta täten av stallkompisen McSpirit och sedan blir han mycket svårfångad.

Björn Goop kör med en härlig pondus och fint flyt för dagen och nog syntes det att han fick lite extra fart på Borups Powerful senast. Jag hoppas att den effekten håller i sig en start till och singelstreckar honom som andrahandsfavorit.

Av övriga gör franska stoet 9 Diva du Mouchel en spännande start. Hon är riktigt snabb i benen och bör fungera fint över kort distans och på Solvallas 1000-metersbana. Hon såg fin ut vid seger efter uppehåll senast och fungerade bra med norskt huvudlag som hon inte har haft så många gånger. Nu kanske det också blir skoryck vilket inte är tillåtet på treåringar hemma i Frankrike.  Diva du Mouchel har dessutom en bra startrygg om McSpirit går felfritt och kan sitta fint till direkt.

1 Mindyourvalue W.F. var vass barfota runt om senast och gjorde ett bra lopp efter galopp. Bra läge och Svanstedt upp gör att han inte kan räknas bort ur segerstriden.

Vill man gardera loppet känns min spik som en vettig A-häst och sedan tycker jag att man kan ta alla B-hästar bakom.

Analys Solvalla V75-2:

Ranking: A: 8. B: 7-5-12-6-11-10-13-1-14-15. C: 4-3-2-9.

Spetsanalysen: Springspåren bör göra upp bland en del starttröga och Tumble Dryer kan nog ta täten för att sedan släppa till starke Spitcam Jubb som vill till tät.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans som ser rätt öppet ut om inte min vinnare 8 Ready Ribb fungerar. Gör han det tror jag däremot att han är ganska överlägsen detta gäng och jag spelar på det och spikar. Han var visserligen blek efter uppehåll senast då han gav sig i spets, men han var sjuk då och inte alls som bäst. Det har gått en dryg månad efter det och man lär ha hunnit trimma på ganska bra inför det här loppet som hästen står perfekt inne i. Med tanke på den stallform Björn Goops hästar har visat den senaste tiden så är det inte så långsökt att tro att även Ready Ribb kommer att vara riktigt bra direkt och är han så bra som han kan vara så ska han helt enkelt slå detta gäng.

Det är visserligen inte optimalt med rygg på en starttrög häst, men Björn Goop har bara en häst utvändigt om sig i starten och han har löst svårare uppgifter än att ta sig loss från lägen som detta. Runt 25 procent tycker jag är klart rimligt på en troligen stark favorit så jag spikar Goop även i avdelning två.

Garderar man så blir det kostsamt, men 7 Spitcam Jubb är stark och biter ifrån sig bra om han kommer till spets. Tidig.

5 Västerbo Arthur var sjuk senast, men hade gått riktigt bra före det. Han är stark och var mycket bra vid segrarna i april. Han har haft kortare tid på sig efter sjukdom jämfört med min spik och lite oklart hur pass bra igång han är för dagen. Ska ändå med tidigt till låg procent om man garderar.

På tillägg tycker jag att 12 Stay Alert har bästa chansen. Han gick ett starkt slutvarv från kön bakom Usain Henna senast och kan runda allt om min idé inte är som bäst för dagen.

11 Rocky Egedal är en rutinerad långdistansare, men han var blek på Lunden senast och det var ett tag sedan han vann på svensk mark. Svårbedömd.

Analys Solvalla V75-3:

Ranking: A: 3-2-5. B: 6-4-1-8. C: -.

Spetsanalysen: Oasis Bi är snabb och spetsar om kusken vill, men mest troligt att man gärna släpper till någon bra och Resolve har öppnat snabbt i USA. Svanstedt lär vara offensiv och jag tror att han svarar ut Mosaique Face så länge det går.

Loppanalysen:

Elitloppsförsök 1 och ett mycket jämnt och spännande försök. Elitloppsvinnaren 2014, 4 Timoko, är knapp favorit och han verkar aldrig tappa stilen. Som nioåring är det imponerande hur han löpte som tvåa bakom Bold Eagle i både Prix d’Amerique och Prix de France i vintras. Han slog sedan Oasis Bi utan problem näst senast och var rejäl vid seger över lång distans senast.

Han lär säkert gå till final i år också, men jag har ingen riktig segerfeeling för honom i varken försök eller final och rankar ner honom i B-gruppen.

Tipsettan ger jag till 3 Propulsion som jag har imponerats av i år. Han fungerade väl inte som bäst på Umåker näst senast, men vann ändå lätt på ren kapacitet och synintrycket på både Färjestad och Vermo har varit mäktigt. Vi har i alla fall inte sett botten i Propulsion ännu och jag tror att Örjan kan ge honom ett perfekt lopp bakom täthästarna som säkert får gå i ganska tufft tempo hela vägen.

2 Resolve såg väl inte som bäst ut fräschörmässigt i ”Elitloppet playoff” på Meadowlands senast, men fartmässigt var det riktigt bra och att han diskades för att ha kört utanför bangränsen en kort bit förtar inte prestationen. Efter det låter det som att Svanstedt har slipat till sin femåring lite och han var tydligen riktigt fin i ett jobb ute på Stig H Johanssons gård i fredags. Öppnar Resolve lika bra i Sverige som han har gjort i USA tror jag att han får överta täten av Oasis Bi efter en bit och sedan ska han slås.

En som garanterat tänker göra ett försök att vinna är nog Lutfi Kolgjini bakom 5 Mosaique Face. Fjolårets urtappre Elitloppstvåa har sett klart fin ut i stilen i årets starter och i lördags när han med skor och öppet huvudlag avslutade strålande från kön så såg han nog bättre ut än någonsin. Nu blir det barfota runt om direkt i försöket och troligen norskt huvudlag och jag gissar att Kolgjini inte tänker låta Svanstedt sitta och fuska bort loppet i ledningen. Om inte Resolve är riktigt så bra som de flesta tror så är det inte omöjligt att Mosaique Face kan vinna utvändigt ledaren, men mer troligt är det väl att han bäddar för Propulsion eller någon annan som smyger med bakom.

Det skulle också kunna vara 6 Volstead som var rent grym vid seger från dödens i lördags. Han hittade då en växel till med helstängt huvudlag och det här är en riktig tuffing när han är som bäst. Kan Melander bara undvika att bli hängande och ge sin häst ett för tufft lopp så är han med i segerstriden även här.

1 Oasis Bi har fin form och får troligen rygg ledaren vilket bör vara optimalt för honom. Det brukar dock vara tufft att få chansen från vinnarhålet i dessa lopp, men om det löser sig är han inte chanslös.

Jag tar även med fine 8 Voltigeur de Myrt som var trea i Olympiatravet förra året och som troligen hade gått till final i Elitloppet ifjol med bättre klaff på loppet i försöket. Han visade fin form som finaltvåa bakom Oasis Bi i Italien senast och kör de alldeles för fort i täten kan han skrälla. Helgardering.

Analys Solvalla V75-4:

Ranking: A: 2. B: 1-4-6-3-5. C: 7-8.

Spetsanalysen: Royal Fighter är normalt sett mycket svår att ta en längd på från perfekt läge, men minns att han galopperade från just innerspår över 1609 meter i Hugo Åbergs förra sommaren. Utifrån är Un Mec d’Heripre mycket vass och även B.B.S.Sugarlight lär tryckas av rejält och öppna snabbt med ett goggleshuvudlag. 7 Magic Tonight lät det som att Walmann också har beställt laddning med av kusken så det lär gå undan första biten här.

Loppanalysen:

Elitloppsförsök 2 och det känns inte lika tufft som det förra loppet. Här är 2 Nuncio storfavorit och det kan jag inte säga är fel eftersom jag tror att han vinner finalen senare under dagen. Det som kanske talar emot en försöksseger är att Örjan knappast vill tömma honom helt för att vinna försöket eftersom man troligen ändå inte vågar/vill ta spår ett i finalen. Spår tre och fyra som försökstvåa med krafter kvar är man nog också rätt nöjda med.

Givetvis kommer dock både häst och kusk ta chansen om den ges och jag är inne på att Kihlström inte ger sig in i någon spetsstrid utan bara bevakar position i andraspår och låter de andra köra från start. Med flera startsnabba och mycket spetssugna konkurrenter så lär det gå undan första halvvarvet och kör de någon sekund för fort så matar Nunico ner dem sista halvvarvet. Jag spelar utgång och spikar på en av tre kuponger.

Bakom favoriten pratas det mest om 1 Royal Fighter som gick en vass långspurt till seger mot enklare motstånd senast. Han var ju riktigt vass ifjol när han vann ett Elitloppsförsök från dödens och då slog Nuncio för att sedan sitta fast i finalen. Enligt tränare Eriksson känns hästen mycket bättre i år än ifjol och då ska han givetvis bedömas med respekt igen. Felfri tror jag att han spetsar och att Tillmann kör där så länge det går, men det kommer nog att kosta en del mot gasglada konkurrenter och då blir det nog tufft att stå emot Nuncio. Får Varenne-sonen däremot dämpa tempot ett halvvarv så kanske han glider undan om Örjan väljer att bara måtta in ett andrapris till slut.

4 Un Mec d’Heripre är en vas sprinter som diskades som måletta i Hugo Åbergs förra sommaren. Han ha visat fin form vid segern före Billie de Montfort näst senast och som tvåa bakom Bird Parker senast. Han kanske kan spetsa om Tillmann missar lite från start och då kan han säkert vinna loppet också.

6 B.B.S.Sugarlight har visat att han hör hemma i dessa lopp och formen har stegrats kraftigt i årets starter. Senast hade han kanske vunnit Olympiatravet utan en kort galopp och tappet av en position 1250 meter från mål. Räkna med att hästen är helt på topp nu och man lägger dessutom på ett goggles-huvudlag vilket lär betyda att han springer riktigt fort hela vägen och kan sätta upp farten rejält om han hamnar utvändigt ledaren. Vinner inte från dödens, men tänk om fransmannen spetsar och sedan släpper? Långsökt, men inte omöjligt.

Jag tar även med 3 On Track Piraten som otroligt nog verkar bättre än någonsin och det trodde jag inte om honom i vintras. Han har visat härlig inställning på slutet och är han med dem in på upploppet så håller han alltid farten till slut.

5 Call Me Keeper har radat upp segrar i Frankrike, men det i enklare sällskap än detta och normalt sett ska han inte riktigt räcka nu. Hästen ser dock enormt fin ut och när jag ändå spelar utgång med Nuncio så kostar det inte så mycket att även ta med Redéns blänkare bakom.

7 Magic Tonight och 8 Billie de Montfort är nog båda i bra slag för dagen, men jag tror ändå att de får svårt från dessa startspår och står över streck.

Analys Solvalla V75-5:

Ranking: A: 8. B: 4-11-1-9-7-3. C: 5-12-2-6-10.

Spetsanalysen:

Jokivarren Kunkku är mycket startsnabb för rasen och sköter han sig tror jag att han spetsar lätt trots spår längst ut på vingen. Bommar han så gissar jag att landsmannen Vitter tidigt sitter i ledningen.

Loppanalysen:

Elitkampen för kallblod och när kungen Månprinsen A.M. inte vill vara med så bjuds vi i stället på ett jämnt och spelvänligt lopp över kort distans. Två finska kallblod förgyller loppet och det är två riktigt bra hästar.
8 Jokivarren Kunkku är den med bästa meriterna så här långt och han var 1.50-favorit mot Vitter när de möttes på Vermo 8/5. Då ledde Jokivarren Konkku, men fick ge sig sista biten mot Vitter som gick utvändigt. Med tanke på det kan verka märkligt att tro mest på den senare, men jag tror att kort distans är mycket gynnsamt och att han trots spår längst ut på vingen tar hand om ledningen. Åttaåringen ska dessutom gå barfota bak nu som det låter och jag tror att han kan leda runt om. Som bara hälften så mycket spelad som Vitter är han en rolig utgångshäst.

4 Vitter är favorit och han slog alltså min idé från dödens senast. Han kan givetvis vinna igen, men jag tror att den korta distansen passar honom lite sämre än full väg.

Största svenskhoppet tycker jag att 11 Odin Tabac är. Han har verkligen hittat storformen på ålderns höst och ser nog bättre ut än någonsin som trettonåring. Han såg magnifik ut när han bollade med Tekno Odin från ledningen senast och att han kan vinna även bakifrån visade han näst senast. Trist läge, men lär avsluta vasst och kan vinna om det inte blir för långt fram.

Norrmännen har givetvis också ett par bra hästar med och jag håller 1 Fjord Jerven högst av dessa. Han höll starkt som tvåa utvändigt om Tekno Odin näst senast och visade fortsatt fin form i enklare sällskap senast. Han håller knappast ledningen här, men har kanske hyfsad chans på rygg ledaren och lite spännande att han ska tävla i en ny och mycket lättare sulky än tidigare.

Högkapable 9 Tekno Odin hamnar i B-gruppen trots att han har visat fin form på slutet. Jag tycker dock att han är lite sämre bakifrån än med tätkänning och han gillar inte riktigt att gå i vida spår runt sista sväng. I det här loppet ifjol gick han barfota runt om och var trea bakom Lannem Silje och Månprinsen A.M. och det verkar finnas lite i leken att det blir skoryck nu igen. I så fall kan han bli farlig om det blir tuff körning i täten.

7 Myr Faksen är en spurtvass sort som kanske ska gå barfota runt om och med jänkarvagn för första gången och då vill jag absolut ha med honom till väldigt låg spelprocent.

3 Art Kjarvald har inte riktigt räckt mot de allra bästa än, men han är ofta med och hugger bakom och blir allt bättre. Örjan upp nu och läge och distans passar perfekt. Sju streck totalt i ett öppet lopp och ett par C-hästar är nog inte helt chanslösa heller.

Analys Solvalla V75-6:

Ranking: A: 5. B: 4-10-9-1-8-7-2-3-11-6. C: -.

Spetsanalysen: Här är det inte så många startsnabba hästar och jag blir förvånad om New Muscle Ås missar ledningen från ett perfekt läge.

Loppanalysen:

Ett fyraåringslopp som inte håller jättehög klass, men det känns ganska jämnt och spelintressant om man kan jobba bort favoriten. 5 New Muscle Ås är nämligen jättefavorit och det känns lite överdrivet ändå. Han har dock visat bra startsnabbhet och missar knappast ledningen och han har även blivit alt bättre för varje start i Sverige. Näst senast mötte han Le Miracle i V75 och att han blev frånåkt av den kanonen klandrar jag honom inte för. Senast på Lunden fick han bestämma tempot helt i ledningen och vann enkelt med krafter kvar.

Visst finns risken att Björn Goop får bestämma tempot igen och sedan gungar undan till slut, men här måste jag ändå ta chansen att försöka fälla favoriten när det rensar så pass bra bakom.

Hugo Langeweg J:r brukar alltid ha med sig någon bra häst den här helgen och när han i år bara åker hit med en häst så gissar jag att det inte är någon bluff. Jag har sett Love You-sonens senaste start och det är i alla fall en riktigt fin typ. Sedan är ju motståndet svårt att värdera jämfört med vad han möter nu, men han såg så pass bra ut att han bör duga även här. Givet bud.

Sedan vimlar det av väldigt lite spelade hästar med rätt hög kapacitet och 10 Fighting Bax och 9 Alan Wadd måste streckas tidigt trots bakspår.

1 Joe di Maggio gjorde ett jättelopp på en topptid på Vermo senast och han tillhör också de bästa i fältet. Läget kan dock bli en fälla eftersom han knappast kan försvara ledningen.

Jag vill också varna för mycket rejäle 8 Reorder som har härdats i tuffare sällskap än detta och när han senast fick möta lite enklare sällskap vann han enkelt trots ett svårt läge. Tufft startspår nu, men han har härlig inställning och är säkert med i striden om han kommer till i loppet. En procent!

Italienske 7 Trovatore räckte inte mot New Muscle Ås på Lunden senast, men var tydligen lite krasslig då och ska vara vassare nu. Inte så tokig typ och ska nog inte nonchaleras helt.

Ett lämpligt lopp att helgardera som jag ser det och hoppas att Goop kan bränna med en favorit i spets någon gång…

Analys Solvalla V75-7:

Ranking: A: 10. B: 2-3-8-1-5. C: 7-9-4.

Spetsanalysen: Divisionist visade senast att han är snabb vid laddning och inte omöjligt att han kan hålla ut snabba Telecomado O.K. när det handlar om 1609 meter.

Loppanalysen:

Årets upplaga av Fyraåringseliten är mycket vass och ett mycket passande sätt att hedra Tommy Hannés minne på. Ett par av dessa hade inte gjort bort sig i Elitloppsfinalen och att fjolårets vinnare av Hambletonian dyker upp på Solvalla i ett fyraåringslopp är enormt stort. 2 Pinkman var alltså Nordamerikas bästa treåring förra året i kamp med superstoet Mission Brief.

Jimmy Takters stjärna var påtänkt till Elitloppet i år, men Jimmy tyckte inte att han hade hunnit sätta hästen i tillräckligt bra form för att möta de bästa. Det har alltså inte blivit någon seger i årets två starter och sista biten har det väl synts att det har fattats lite, men han borde ju vara vassare nu och Takter är ju minst sagt en man som vet vad han sysslar med. Han hade troligen aldrig skickat över Pinkman om han inte trodde han skulle duga. Dessutom kanske det blir barfota runt om den här gången som jag bara känner till att han har gått vid två segerlopp varav Hambletonian var ett.

Bra chans givetvis, men favoritskapet blir också väldigt stort och jag tror att han kommer att få tuffare motstånd än vad de flesta räknar med. Är det till exempel helt givet att Pinkman släpps till ledningen om Melanders Divisionist spetsar? Den ”blåa armén” är väl inte direkt känd för att bjuda sina konkurrenter på några fördelar när det finns fler T.Z.-hästar i loppet och Kontio kanske bara kör?

I så fall tror jag att läckre 10 Uncle Lasse kommer in i matchen. Han fick i stort sett alltid stryk av Pinkman i USA, men jag tycker att hästen ser summor bättre ut nu hos Melander jämfört med ifjol och är inte Pinkman helt på topp, som han troligtvis var i ”Hambot”, så är nog inte Uncle Lasse så mycket sämre.

Jag var övertygad om att Uncle Lasse skulle vara helt överlägsen i Kungapokalen senast och hade han förlorat det loppet felfri hade jag blivit förvånad. Nu snubblade han innan start vilket kanske händer ett par gånger på hundra och det var jäkligt trist. Bakspår är ju motigt i dessa lopp, men får favoriten svar tror jag att han kan spurta till seger och jag testar att få lite revansch för senast med att spela utgång i alla fall.

3 French Laundry var också med i Hambletonian men var klart slagen av Pinkman och Uncle Lasse där. Han fick inte heller till det i debuten för Melander senast, men nu har han lopp i kroppen och ska gå barfota runt om och med helstängt huvudlag och räkna med att den korta distansen passar honom mycket bättre. Johnny Takter upp också från ett bra läge.

8 Twister Bi sprang otroliga 1.09,5 i ledningen senast när han gick barfota runt om för första gången i år och han har väldiga fartresurser. Helt annan kaliber på motståndet nu och läget är svårt, men med tanke på det han visade senast kan han inte räknas bort.

1 Divisionist blir bättre för varje start och vann bekvämt från dödens på Vermo senast. Han är mycket startsnabb och med det extra anloppet löver 21609 meter så kan han nog hålla upp ledningen om kusken vill. Kanske kan skrälla om de bästa hästarna i loppet underpresterar.

Sista strecket till Kungapokalstvåan 5 Telecomando O.K. som var tvåa bakom Uncle Lasse näst senast och nu får Goop i sulkyn igen. Kan inte Divisionist hålla upp täten så bör han spetsa och få ett fint lopp.

Singelstrecken:

6 Borups Powerful (V75-1) glänste rejält vid segern senast och har nog vettig chans att få överta ledningen efter en bit. Svårslagen med Goop då och jag tror att han kan sätta stopp för segerstaplaren Makethemark.

8 Ready Ribb (V75-2) har hög kapacitet och förlorar sällan när han är i form och går felfritt. Med tanke på Goops stallform så räknar jag med att han är i ordning inför denna perfekta uppgift och krossar allt.

Utgångshästarna:

2 Nuncio (V75-4) tror jag får ett perfekt lopp i draget bakom hårdkörande konkurrenter och då vinner han nog om Örjan bara vill.

8 Jokivarren Kunkku (V75-5) är våldsamt startsnabb och spetsar troligen trots sämsta framspåret. Svårfångad över kort distans sedan.

10 Uncle Lasse (V75-7) brukade inte ha någon chans mot Pinkman i USA, men han ser mycket bättre ut nu som fyraåring och är favoriten inte på topp harhan bra chans trots läget.

Överspelade:

4 Timoko (V75-3) är givetvis jättebra, men jag tror inte på någon ledning och jag tycker inte att han har så mycket bättre chans än någon annan och ska nog inte vara favorit i ett mycket jämnt lopp.

4 Vitter (V75-5) visade härlig inställning senast och är en kommande stjärna, men det lutar åt ett tungt lopp igen och då måste han nog göra ett superlopp för att vinna.

5 New Muscle Ås (V75-6) har fin form, tar ledningen och har Goop i sulkyn så visst är det mycket som talar för, men att han ska ha lika mycket insatser på sig som Nuncio är ändå tveksamt.

V75-systemet: (skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

6 Borups Powerful (res 5,9)
8 Ready Ribb (res 7,5)
1,2,3,4,5,6,8 (res 3,2)
A: 2. B: 1,3,4,5,6. (res 2,7)
A: 8. B: 1,3,4,7,9,11. (res 5,12)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11 (res 5,4)
A: 10. B: 1,2,3,5,8. (res 10,2)

Kupong 1: 1 x 1 x 7 x 1 x 7 x 11 x 6 = 3234 rader
Kupong 2: 1 x 1 x 7 x 5 x 6 x 11 x 1 = 2310 rader
Kupong 3: 1 x 1 x 7 x 5 x 1 x 11 x 6 = 2310 rader

Totalt: 7854 rader = 3927 kr.

DD-spelet:

1,4,8,9,10 – 10 x 200 kr = 1000 kr

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com

Senaste nyheterna

Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 14:24, 14 juni

Tips Boden 15 juni: Propulsion tar revansch i sitt favoritlopp!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 15:05, 07 juni

Speltips Östersund 8/6: Spetsstriden avgör storloppet!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:47, 31 maj

Speltips Mantorp 1/6: Kontios starka styrning krossar allt!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
fredag 14:59, 24 maj

Tips Solvalla 25 maj: Cyber Lane i Sweden Cup och två vassa spetsdrag till fina odds!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
onsdag 12:49, 08 maj

Spelkrönika Solvalla/Bergsåker 8/5: Nu tar jag och min bästa vinnare revansch!

Spelredaktör Redaktionen Travnet

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Solvalla 28/5: Fantastiska tävlingar och en blivande stjärna är bästa V75-spiken!

Spelkrönika V75 Solvalla 28/5: Fantastiska tävlingar och en blivande stjärna är bästa V75-spiken!

Elitloppshelg! Även om det ordet inte längre ger mig samma puls som när jag var 15, 20 eller 25 år så är det ändå årets självklara höjdpunkt för oss som gillar trav mer än det mesta. Solvalla har också fått till två enormt fina tävlingsdagar och även om det går att ha synpunkter på en hel del saker i arrangemanget och på att någon häst inte blev inbjuden till Elitloppet så måste man ändå glädjas åt den fantastiskt fina sport vi bjuds på. Jag har valt att fokusera på tips och analyser till både lördag och söndag den här veckan och söndagstipsen hoppas jag kunna lägga ut efter tävlingarna på lördag kväll.

Vädret är en viktig faktor den här helgen och nu ser det ut att bli ganska bra förutsättningar vilket måste vara skönt för alla efter monsunregnet under lördagen förra året. Jag läste någonstans att spets är guld värd den här helgen och visst blir det snabb och bra bana om regnet håller sig borta, men jag skulle nog ändå vilja påstå att det just den här helgen är lite tuffare än vanligt att vinna från spets. Det är finaler fyllda med högkvalitativa hästar och de flesta vill vara med och försöka vinna i stället för att bara delta och få fina pengar. Då blir det svårare att kunna ”fuska” bort lopp i ledningen och ska man vinna från spets ska man nog ha en häst som tål att synas under vägen.

Jag hade ett färdigt system i morse med spik på en rolig fjärdehandsfavorit, men ett par strykningar under förmiddagen saboterade de planerna och nu spikar jag i stället ett superlöfte som trots bakspår bör ha omgångens bästa segerchans. Le Miracle heter den glänsaren och är han bara frisk och fräsch för dagen så tror jag att han är den av de hästar man minns bäst från den här helgen.

Analys Solvalla V75-1:

Ranking: A: 3. B: 9-2-10. C: 4-7-6.

Spetsanalysen: 1609 meter gynnar de inre startspåren och Roses Glory kan nog öppna rätt snabbt om Veijo vågar ladda med henne från start. Nedstrykningen till innerspår tror jag dock är lite missgynnande för henne trots allt och kanske är Veijo ändå ganska nöjd med att säkra rygg ledaren när det kommer till kritan. Moving On kan öppna snabbt vid laddning och jag tror att hon har bra chans att ta hand om täten.

Loppanalysen:

Stoeliten över 1609 meter inleder omgången och jag hade gjort klart tipsen med spik på Moving On i förmiddags när strykningen av Donna di Quattro ramlade in. Som fjärdehandsfavorit till 15 procent kändes Moving On som en mycket rolig spik, men nu får hon dels allt spel på Donna di Quattro enligt turordningen och lär bli favorit. Vinstchansen är givetvis god fortfarande, men spelmässigt känns det för trist att spika. Lite oroad blir jag även av de sjukdomar som Souloy verkar ha i stallet. Jag byter därför från spik till utgångshäst i sista stund.

Min spelidé var/är alltså att 3 Moving On kommer till ledningen och då måste hon bli väldigt svårslagen. Hon har ju tävlat mot Europaeliten i Frankrike och gör här första starten ni Sverige sedan november 2013. För ett drygt år sedan slog hon Timoko, Universe de Pan och Robert Bi med flera topphästar i Enghien och gick sedan till Finlandia Ajo som hårt betrodd. Hon var dock dålig där och fick vila ett halvår efter det. Efter det har inte meriterna varit lika starka, men hon besegrade El Mago Pellini och Trebol på Vincennes i november och fick sedan gå ett par lopp i monté med gott resultat.

Inför den här starten har Moving On fått två lopp i kroppen efter uppehåll och senast mötte hon flera riktiga topphästar och gick bra till slut som femma efter rejält strul på vägen. Jag tror att formen sitter där och hon har öppnat bra ett par gånger i Frankrike när man testat lite utan att maxa från start. I Sverige är Moving On obesegrad i spets på fem försök och kommer hon till spets och är frisk tror jag att hon vinner detta.

Jag garderar med tre hästar och spurtstarka 9 Windy Ways är tidig. Hon var ju enormt bra som tvåa bakom Donna di Quattro för tre starter sedan, men har inte varit lika fin efter det. Hon har nog haft problem med dåliga banunderlag i Umeå och Örebro, men hon är också lite ojämn av sig känns det som. Bra smygläge nu ändå och får hon mer hjälp på vägen jämfört med för tre starter sedan lär hon gå bra till slut. Givetvis gynnad av strykningarna och given vid gardering.

2 Roses Glory är orutinerad i dessa sammanhang, men under kraftig utveckling och har sett jäkligt fin ut vid segrarna på slutet. Hon kan nog öppna bättre än visat, men från innerspår brukar det vara lite svårare att ladda max och min första känsla var att Veijo skulle vara ganska nöjd med rygg på Moving On som rimligtvis borde ha en annan hårdhet i kroppen. Efter strykningarna kan det dock tänkas att Veijo resonerar annorlunda och strecket är givet.

Övriga tycker jag har sämre vinstchans, men fjolårets Stosprintervinnare 10 Heaven’s Door har säkert tränat bra när Reijo tar ut henne här direkt och efter strykningarna känns ju inte uppgiften lika svår som i början av veckan.

Analys Solvalla V75-2:

Ranking: A: 9-7-2-3. B: 5-10-4-1-6-12-8-11. C: -.

Spetsanalysen: Ganska jämn spetsstrid att vänta mellan ett par av de innersta spåren. Gucci Degato är snabb, men kan nog tänkas nöja sig med rygg ledaren. Talassio i jänkarvagn håller jag som knapp favorit att hålla ut Target Kronos första biten, men jag är inte helt säker på att han håller ut Ymer Brick som öppnat mycket snabbt bakom bilen i Danmark.

Loppanalysen:

En väldigt jämn och bra final i den näst lägsta klassen och det känns rätt att gardera rejält. 2 Talassio är oväntat klar favorit för segern senast var väl inte jätteimponerande även om han sträckte snyggt på sig när Eldrick Boko utmanade. Han såg dessutom inte särskilt bra ut innan loppet den dagen, men verkar vara typen som tar sig samman till lopp. Andraplatsen näst senast var nog lite vassare och då gick han också i jänkarvagn som det blir även nu. Talassio är snabb ut och får han ledningen kan han vinna, men det är inte givet och missar han spets är han alldeles för stor favorit. Given gardering.

Jag ger tipset till skrällen 9 Frankie Brodde som inte är någon glänsare, men som har helt rätt inställning. Senast avslutade han starkt som tvåa bakom Say That Again efter att ha hamnat helt iskallt till första biten och fått backa ner i kön. Nu är han i andraspår direkt och bör få ett bättre lopp än senast och eftersom det troligen blir bra tempo första biten så lär han ta många till slut. Barfota och jänkarvagn igen och alldeles för lite spelad.

7 Wasa Warrior är mer betrodd vilket nog är helt rätt. Han är stark och rejäl och efter att man ryckt skorna efter Mantorpstarten i februari har han hittat minst en växel till. Han såg kanonfin och rätt opressad ut vid V75-segern på Vermo senast och blir inte inledningen för tuff har han nog bra chans igen. Klar risk dock för ett tungt lopp.

3 Target Kronos räckte inte riktigt i Kungapokalskval senast, men trivdes inte heller på banunderlaget och kan bättre än så. Bra läge för en rätt startsnabb häst och skulle han komma till ledningen blir han farlig. Duger nog även fint med ett vettigt rygglopp.

5 Ymer Brick har visat sig duga bra i svenska V75-lopp och seger senast var ingen turseger. Han är mycket startsnabb och skulle han komma förbi favoriten gissar jag att Ken Ecce kör i ledningen så länge det går. Tänkbar om det inte går för fort första varvet.

10 Say That Again fick bestämma helt i ledningen i Örebro senast och vann utan att imponera. Jag är dock lite inne på att han inte gör mer än vad som krävs och vill inte såga honom för det. Näst senast sköt han till mycket vasst som tvåa bakom Target Kronos och då var det bättre drag i honom sista biten. Möjligen barfota runt om nu och kan inte räknas bort.

4 Salong är en maffig sort som kan mycket när han är i form., Han var rejäl vid segern näst senast och fick ett snällt upplägg senast, men spurtade bra i skymundan. Han lär vara vässad för detta och kan duga om han inte blir hängande för länge från start.

1 Gucci Degato är jämn och säker och öppnar bra från start. Bra chans på rygg ledaren eller tredje par invändigt och inte borta med klaff.

6 Super Photo Bood slog ihop och galopperade när Erik vred ut hastigt från rygg ledaren senast och hade troligen varit tvåa bakom Say That Again annars. Ingen tokig häst som visade näst senast att han kan vinna i V75.

12 Bottnas Commandeur fungerade inte i Umeå för tre starter sedan, men har annars bara gjort bra lopp i stenhård konkurrens. Bra spurt bakom Talassio senast också och skulle det bli tok-körning i täten, vilket inte är omöjligt den här helgen, så lär hans avslutning fälla många sista biten. Till 1,5 procent vill jag inte ta bort en så här pass stark och bra häst trots läget.

Ingen idé att snåla här utan jag betalar även för 8 Topgear (störd till galopp med segerchans i V75 senast) som är en vass spurtare och 11 Västerbo Starlit som inte har haft den rätta turen i V75 ännu. Helgardering och skräll är beställd tack!

Analys Solvalla V75-3:

Ranking: A: 10-4. B: 5-6-2-11-1-9. C: 12-3-7.

Spetsanalysen: Next To None Sib är en bilföljare av rang och klart snabbast av dessa och favorit på att han tar hand om ledningen och körs där. Final Oak är också snabb invändigt, men säkert jättenöjd med att få en bra rygg. Kanske, kanske kan Sir Ratzeputz ställa till det för Next To None Sib för han har öppnat riktigt snabbt vid något tillfälle med helstängt huvudlag. Sida vid sida med Erik i sulkyn finns nog ändå en liten chans att han kan hålla ut favoriten och ta täten. Takethem öppnar bra och vill nog också till spets, men det är ju ingen chans att han tar en längd på Next To None Sib.

Loppanalysen:

Silverfinal och här verkar många räkna med att startblixten
5 Next To None Sib ska leda hela vägen och han är klar favorit. Han har ju hittat en ny växel som åtta- och nioåring och tävlat mycket starkt sedan Goop lade om träningen under fjolåret. Enkla segrar i spets på slutet och visst är han favorit till ledningen igen, men det lär kosta lite mer än tidigare och sedan tror jag inte att han får dämpa tempot som han vill. Då blir det nog tuffare för den här nioåringen att hålla undan över full distans och för mig är Next To None Sib en ganska ointressant favorit.

Jag har inte heller någon större känsla för rejäle 6 Takethem som tagit två snygga spetssegrar på slutet. Han lär vilja till ledningen igen, men jag har svårt att tro att han släpps dit och han kan ju inte nå den av egen kraft. Stor risk att den danska sexåringen får göra grovjobbet utvändigt ledaren och då tror jag att Steen Juul håller ett ganska bra tempo hela vägen.

Det tror jag bäddar för starka spurtare och mest tror jag på 10 Al’s Winnermede som jag inte trodde kunde förlora på Solvalla näst senast, men då blev han alldeles för hetsig i ledningen och orkade inte hela vägen. Senast höll han sig lugnare från bakspår och avslutningen bakom Global Patriot i spåren var mycket stark. Barfota runt om är en bra växel på den här femåringen och nu blir det troligen även en variant av jänkarvagn och Kontio i sulkyn som hästen trivs mycket bra med. Jag tror alltså på ganska tufft tempo i täten och då räknar jag med att Al’s Winnermede har bra chans att spurta till seger. Han är alldeles för lite spelad och jag var länge sugen på att spika, men Kontio från bakspår är trots allt inte någon favorit för mig när jag väljer spikar utan jag vill helst ha finländaren med spetsläge i så här tuffa lopp i så fall.

Därför dubblar jag med ruskigt formstarke 4 Sir Ratzeputz som faktiskt gick ännu fortare än Al’s Winnermede till slut i Örebro, detta trots att han la bort en del mark på en startgalopp. Att det inte bara var en ”bra-efter-galopp-insats” visade han senast vid en överlägsen seger från ledningen och då såg sexåringen mycket stark ut. Han kan öppna snabbt med helstängt huvudlag och kanske utmana om täten, men det kanske är bättre att låta Goop och Juul köra om den positionen och få ett lopp bakom dessa. Chansen är nog god att Sir Ratzeputz sitter ett par längder före Al’s Winnermede ut på slutrundan och då blir han inte så lätt att få slag på.

Jag chansspelar med bara dessa två på systemet och står över de två betrodda som jag ändå inte har så stor känsla för. Ska man gardera det här loppet tycker jag att det är lika bra att ta med hela min B-grupp för starka och rejäla hästar som 1 Alkalizer Am och 9 Even’s First Boy kan det lösa sig vettigt för i en jämn final där det troligen blir körning.

Analys Solvalla V75-4:

Ranking: A: 11. B: 4-2-3-9-5-7-12-10. C: 6-8.

Spetsanalysen: Eldrick Boko är hyggligt startsnabb, men håller knappast upp sitt innerspår mot Cigor Coyote som ska gå med helstängt huvudlag och laddas för spets. Jag tror inte heller att startsnabba Well Done La Marc kan svara ut denne om Gingras kör felfritt och Wallberg låter sugen på att se sin häst i spets.

Loppanalysen:

Inför Åby den 30/4 använde jag ord som kanon och skjutare om 11 Le Miracle och även om jag inte alltid har rätt så var jag nog ganska bra ute där i alla fall. Hästen såg enormt bra ut, precis som i årsdebuten gången innan, och helt klart handlar det här om en fyraåring med extraordinär kapacitet. Hans teknik är fantastisk och trots att han sprang 12,4 i ledningen över full väg så gick det bara fortare och fortare ju närmare mål han kom. Att en sådan häst ska förlora en final i den lägsta klassen är svårt att tänka sig, men konkurrenterna fick i alla fall den hjälp på vägen som de lär behöva när Le Miracle lottades till spår elva.

Nu tror jag nog att Svante Båths löfte ordnar det här ändå och efter strykningen av Erik på innerspår så ökade chansen rejält. Nu lär knappast värsta motbudet Eldrick Boko nå ledningen utan troligen blir han över från start och hamnar på vingel. Då tror jag definitivt att Le Miracle rundar resten och spikar utan större darr på manschetten (skön floskel det).

2 Eldrick Boko är också riktigt bra för klassen och han var ju tvåa från dödens i ett försök till en högre klass i sin senaste start. Femåringen har bara gjort ett dåligt lopp i karriären och vunnit nio av tolv starter och i spets har han aldrig förlorat. Efter nedstrykningen till innerspår försämras dock hans spetschanser rejält och nu är det klar favorit på att han blir över från start. Då är han rejält överspelad med sina 27 procent.

Värst emot favoriten nu är nog i stället 4 Copimade som var kriteriefinalist förra året och att det inte var någon tillfällighet har han visat i de två senaste starterna. Han gjorde en stark insats vid seger över tre varv näst senast och var väldigt fin vid seger utvändigt ledaren sista 1100 m senast. Westholm har ju fortsatt storform på stallet också och skulle Copimade få överta täten blir han jobbig att brotta ner även för favoriten.

3 Well Done La Marc är obesegrad hos Goop och vann enkelt i spets senast, men motståndet är tuffare nu och det blir nog svårt att nå ledningen. Tror att hon får det kämpigt mot hingstar och valacker här.

Analys Solvalla V75-5:

Ranking: A: 6-2. B: 7-1-3-13-15-9. C: 5-14-10-8-11-4.

Spetsanalysen: Oklart hur startsnabb Basic är i voltstart i sin nya regi. Hon har inte visat något extra tidigare, men på ny balans och med Björns förmåga att få snurr på hästarna kan hon säkert öppna bra från springspår. Om inte tror jag att Örjan håller upp täten med Takeaway från innerspår.

Loppanalysen:

Final i Diamantstoet där det trots ett par bra hästar känns mycket tufft för hästarna på 20 meters tillägg och jag streckar bara fem på startvolten.

Tipsetten känns given eftersom 6 Basic varit mycket fin hos Björn Goop och hon visade härlig styrka och inställning när hon slog Takeaway från dödens senast. Nu ska hon dessutom gå barfota runt om och om det slår väl ut är det givetvis bra segerchans. Får Björn dessutom iväg henne snabbt från start och kommer till ledningen är nog loppet över. En tänkbar spik eller utgångshäst, men det finns trots allt ett par mycket prisvärda motbud och jag garderar favoriten matematiskt.

2 Magnesia är en spurtvass tjej som hävdade sig rätt väl i treåringsloppen förra året. Hon var jättefin vid seger direkt i årsdebuten senast och med ett smyglopp, vilket hon borde få nu, avslutar hon vasst. Hon är knappast särskilt mycket sämre än övriga på start och till fyra procent är hon ett fynd.

Det tycker jag även att 3 Dark Chocolate är till låga två procent. Jag varnade lite för henne vid skrällsegern på Axevalla och då plockade hon ner Angel Rain sista biten. Nu ska Takter köra igen och det blir även barfota runt om och hon var inte helt tom i mål som trea där Basic vann näst senast.

7 Angel Rain är en riktigt bra fyraåring som givetvis också kan vinna. Hon fungerade dock inte i Drottningens Pokal senast och formen känns lite svårbedömd efter det. Styrkan finns dock som räcker här, men risk för ett tungt lopp om hon inte kommer förbi Basic från start vilket bör bli svårt.

Streck också för mycket jämna och stabila 1 Takeaway som visserligen fick ge sig mot Basic senast, men ändå gjorde ett bra lopp. Perfekt läge nu och spets eller rygg ledaren känns givet.

13 Alvena Take It och 15 Jetset är riktigt bra hästar på tillägg, men ska de hinna fram till seger lär det krävas ett par galopper på startvolten och att de bästa där underpresterar. Jetset var dessutom blek på Lunden senast.

Analys Solvalla V75-6:

Ranking: A: 9-5-1-6. B: 3-7-2-11-4-8. C: 12-10.

Spetsanalysen: Global Republic är mycket startsnabb och klar spetsfavorit när han har värsta motbudet om ledningen Xlnt Chili Tripel direkt på utsidan.

Loppanalysen:

En ruskigt bra bronsdivision och nog omgångens mest jämna lopp. Knapp favorit är 5 King Sir Kir som är bra varje gång och tufft att ingen av hans insatser på slutet har räckt till seger. Senast gick han barfota runt om för första gången i år och med norskt huvudlag och avslutningen från kön var strålande. Samma utrustning nu är givetvis ett plus, men halvtrassligt startspår däremot eftersom han inte är någon blixt första stegen och risk för att han blir hängande i spåren en bit efter start. Eftersom han har tagit sina flesta segrar i ledningen också så är det risk för ett andra- tredjepris igen kanske. Räknas men garderas.

Jag ger tipset till 9 Bartender In som var mäktig vid seger efter en tung långspurt näst senast och finfin senast när han vann lätt efter ett snällt och perfekt upplägg inför detta. Nu maxas han i utrustningsväg igen och spåret passar bra eftersom han ändå inte är jättesnabb från start. Kör de för snabbt i täten har han bra chans att runda till seger och 15 procent är rimligt.

1 Global Republic gillar jag och han var läcker vid seger på speed från rygg ledaren senast. King Sir Kir var då chanslös att svara i ledningen och att Takter kör igen känns bra. Han är mycket startsnabb och klar spetsfavorit och körs säkert i tät nu när det inte finns open stretch att tillgå. Kan hålla hela vägen om det inte blir tokkörning första varvet.

I A-gruppen hamnar också 6 Heartbreaker V.S. som bara har gjort bra lopp för Goop. Senast kördes han med skor runt om och avslutade ändå starkt och i paritet med King Sir Kir och det var ett starkt formbesked. Nu blir det troligen barfota runt om som näst senast eller med tåskor fram som vid segern på Solvalla. Farlig om han slipper göra grovjobbet själv.

3 Fossens Bonus är en undantagshäst och tufft att inte ha honom i A-gruppen kanske, men han såg inte som bäst ut i stilen till slut senast och lite oklart var han hamnar här också. Kan givetvis vinna, men till ganska hög spelprocent är jag inte jättesugen på honom ändå. Bara en av många.

7 Whitehouse Express är en fartfylld häst som var femma i Sprintermästaren som Nuncio vann förra året. Han har blandat lite i årets starter, men säg väldigt fin ut på Vermo senast och Örjan brukar ju kunna servera fina smygare trots svåra startspår. Han kan överraska om det klaffar på vägen.

2 Xlnt Chili Tripel såg fin ut som fastlåst bakom Fossens Bonus näst senast och vann i rejäl stil mot flera av dessa senast. Perfekt läge även om det knappast blir ledningen och inte borta ur segerstriden.

11 Bravo Navarone avslutade väldigt starkt på Vermo senast och gick ännu snabbare än Whitehouse Express sista biten. Han blir allt bättre som det känns och kanske kan skrälla om täten kör för fort första varvet.

Streck också för 4 Pepe di Jesolo som visat bra skalle på slutet samt 8 Protector som gör jättebra lopp varje gång. Svårt från spår åtta givetvis men en procent på en häst som är i grymt slag orkar jag inte spricka på så jag streckar tio av tolv hästar.

Analys Solvalla V75-7:

Ranking: A: 11. B: 14-13-5-12-10-9-15. C: 8-6-3-2-4-1.

Spetsanalysen: Matchmaker As gillar spets och Göran Jansson lär nog göra ett tappert försök att få överta täten, men det kan bli svårt att hålla ut Tir Du Caux. Frågan är sedan om någon av dessa orkar svara när Usain Henna testar rejält efter en bit? Tveksamt ändå och jag gissar på Svanberg i spets senast efter ett varv.

Loppanalysen:

Harper Hanovers lopp över dryga tre varv avslutar omgången och äntligen får vi se en upplaga som lever upp till loppets historia. Solvalla har det här året fått till ett underbart startfält med svenska toppstayers kryddat med världsstjärnan 14 Bird Parker. Den femårige Ready Cash-sonen var ju med i Prix d’Amerique i vintras och gick ett mycket starkt lopp i skymundan av Bold Eagle. Han gjorde även bra insatser i Prix de France och Prix de Paris efter det och visade sin höga klass. Han visade också toppform i sin senaste start då han avslutade mycket vasst och ganska lätt slog elitloppshästen Un Mec d’Heripre.

Bird Parker ska givetvis ses med bra segerchans här, men det är trots allt en del nyheter för honom med Solvallas 1000-metersbana, svensk voltstart och dessutom en lång resa till Sverige. Jag litar väl inte helt och hållet på hur Verbeeck reder ut springspåret heller och nog är det risk för en tappstart som det känns. Kan bli långt fram då kanske och det blir nog rätt mycket hårt spel på hästen ju närmare spelstopp vi kommer.

Ett givet bud, men jag väljer ändå att spela utgång på
11 Sauveur som jag är enormt imponerad av. Han höll mycket starkt utvändigt ledaren sista varvet i Olympiatravet och plockade ju faktiskt ner On Track Piraten i ledningen, men fick se sig passerad av Your Highness sista biten. Före det var han ju också mycket stark som tvåa bakom B.B.S.Sugarlight och han bör dessutom bli bättre för varje start eftersom han bara har gjort tre starter i år.

Åke Lindblom har vunnit det här loppet tidigare och vet vad som krävs och just över tre varv har Sauveur sett grym ut de gånger han provat. Han har bara gått snabbare och snabbare ju närmare mål han kommit och det är en bra egenskap över tre varv. Sexåringen är nog grymt stark helt enkelt och med ett vettigt lopp tror jag att han kan slå Bird Parker. Utgång och spik på en kupong.

Sedan tar jag även med fantastiske 13 Mellby Viking som vann stayerloppet i Örebro direkt i årsdebuten senast och han var tydligen inte tryckt i jobben inför det. Han lär vara ännu bättre nu och vann ju det här loppet reda för två år sedan och var tvåa bakom Indigious ifjol. Lita på att Nurmos har trimmat för att hästen ska vara på topp nu.

Sista strecket får 5 Usain Henna trots att jag var lite besviken på honom senast. Prestationen var givetvis godkänd, men han kan bättre och Svanberg brukar vara vass på att han sin häst på topp när de verkligen gäller. Han var fyra med mersmak i det här loppet förra året och är säkert bättre nu. Blir han släppt till ledningen och Svanberg ställer in klockan rätt kan det bli tufft för de andra att ta längder på honom under slutvarvet. Får tilläggshästarna däremot slag på honom så är de säkert tuffare sista biten.

En topphäst som 12 Alfas da Vinci är givetvis svår att inte nämna i dessa sammanhang, men han kommer från två svaga insatser och det låter inte som att Lövgren är säker på formen. Han brukar dessutom aldrig slå Mellby Viking heller och är han inte på topp lär det inte gå den här gången heller.

10 El Mago Pellini (läcker näst senast) 9 Opitergium (såg ruskigt laddad ut senast) och 15 Reckless (tapper tvåa bakom Mellby Viking senast) kan tänkas om man tror på skräll i loppet. Jag tror dock att mina tre förstahästar samt Usain Henna i spets är lite för bra och samtliga lär väl inte komma bort.

Singelstrecket:

11 Le Miracle (V75-4) är ett jättelöfte som imponerat i årets två starter. Läget är svårt, men han gynnas av att värsta motbudet troligen blir över från start efter strykning. Blir det inte för många hästar i vägen (det löser nog Erik) så rundar han det här gänget.

Utgångshästarna:

3 Moving On (V75-1) är härdad i helt andra sällskap än detta och är snabb från start och obesegrad i spets i Sverige. Toppchans, men inte lika prisvärd efter favoritstrykningen så jag nöjer mig med utgång.

11 Sauveur (V75-7) möter stenhårt motstånd, men jag tror att han är ruskigt bra över tre varv och jag räknar dessutom med att han kommer bättre till än värsta motbudet Bird Parker.

Tvåhästarslåset:

10 Al’s Winnermede (V75-3) har gjort två strålande prestationer på slutet och maxas nu med Kontio, barfota och jänkarvagn. Bra chans att runda allt eftersom det troligen blir hård körning i täten. Dubblas bara med 4 Sir Ratzeputz som troligen aldrig har varit bättre och har Erik i sulkyn och ett bättre läge.

Prisvärda hästar:

9 Frankie Brodde (V75-2) ser inte så märkvärdig ut, men är stark och har härlig inställning. Bra smygläge med rygg på favoriten i starten och blir det körning i täten kan han ta alla till slut.

2 Magnesia och 3 Dark Chocolate (V75-5) tycker jag inte är så mycket sämre än de mer betrodda på samma volt och garderar man favoriten Basic är de givna på systemet.

1 Global Republic (V75-6) är en härlig travare som lär spetsa från ett passande innerspår. Om ingen av konkurrenterna tar grovjobbet och sänker honom (och sig själv kanske) kan han leda hela vägen.

Överspelade:

2 Talassio (V75-2) är en fin sort med chans på ledningen, men han såg inte som bäst ut innan loppet senast och det är sällan ett bra tecken. Dessutom är loppet tufft och han är för klar favorit.

5 Next To None Sib (V75-3) är en vass spetshäst, men allra bäst över kort distans och får han press under vägen av tuffe Takethem så blir det nog jobbigt att hålla hela vägen.

2 Eldrick Boko (V75-4) har blivit hårt spelad från spår två och det lär inte minska jättemycket fast han är nedstruken till innerspår. Håller knappast ledningen och riskerar att hamna illa till.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 3. B: 2,9,10. (res 4,7)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 (res 9,7)
4,10 (res 5,6)
11 Le Miracle (res 4,2)
1,2,3,6,7 (res 13,15)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,11 (res 12,10)
A: 11. B: 5,13,14. (res 12,10)

Kupong 1: 1 x 12 x 2 x 1 x 5 x 10 x 4 = 4800 rader

Kupong 2: 3 x 12 x 2 x 1 x 5 x 10 x 1 = 3600 rader

Totalt: 8400 rader = 4200 kr.

DD-spelet:

1,9 – 11 x 300 kr = 600 kr
6 – 11 x 200 kr
7,11 – 11 x 100 kr = 200 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika 21/5 V75 Gävle: Adielsson är min nyckelkusk till cashen i Gävle
Nästa nyhet
Spelkrönika 21/5 V75 Gävle: Adielsson är min nyckelkusk till cashen i Gävle

Spelkrönika 21/5 V75 Gävle: Adielsson är min nyckelkusk till cashen i Gävle

Faye Bros var en riktigt vass spik i onsdags, men lika nöjd som jag var med henne lika missnöjd var jag med Valeur som tyvärr var ett riktigt dåligt singelstreck. Han var givetvis inte som bäst för dagen, men det hade nog ändå inte räckt mot Research som är kanonbra just nu. Garderingen av lite ojämne storfavoriten Usain Henna var annars klockren, men när jag ändå inte fick med Nato Dream på tre streck så var även det fruktlöst. Därmed bara sexor för min del och totalminus i boken. Som vanligt visade sig V86 vara ett mycket roligt men svårlagt pussel och grejen är nog att man ofta känner sig nära stora pengar utan att riktigt nå ända fram. När man gör det finns dock stor chans att bli rikligt belönad på ett enklare sätt än på till exempel V75.

Nu ska vi dock ägna oss åt just V75 och precis som vanligt är det Gävletravet som håller i tävlingarna helgen före Elitloppet. Det körs en final i gulddivisionen med hela 400.000 kronor till vinnaren och inte minst en friplats i Elitloppet. Vi bjuds på ett bra lopp där 5-6 hästar skulle kunna platsa i storloppet nästa söndag och min gissning är att fler än vinnaren här får en inbjudan innan lottningen på söndag eftermiddag.

I övrigt ser omgången ganska favoritbetonad ut och med många bra och hårt betrodda hästar med spetsläge så tror jag inte att utdelningen sticker iväg till några sjusiffriga belopp i alla fall. Jag gör dock ett försök att gardera alla favoriter och nöjer mig en Adielsson-spik som är tredjehandsfavorit i skrivande stund. Ett tvåhästarslås kompletterar samtidigt som jag ställer krav på att Erik Adielsson ska leda hela vägen med minst en av två vassa favoriter.

Analys Gävle V75-1:

Ranking: A: 1. B: 7-6-12-5-2-11. C: 3-8-10-4.

Spetsanalysen: Seedorf O.M.F. ser ut att kunna dra iväg ganska bra när han vänds upp och bråkar han inte i volten och står rakt i vagnen på kör så kan han nog hålla upp ledningen. Tänk på att Adielsson kanske är landets allra bäste från dessa lägen. Utifrån är dock Paparazzi M. riktigt kvick ut och med hjälp av springspår och Örjan skulle han kunna ta sig förbi även om han säkert släpper till favoriten sedan om den hittar ut. Det finns också ett scenario när lättstressade Seedorf O.M.F. tar i för mycket första biten och galopperar. Snabbast av alla i voltstart är nog annars M.T.Insider, men där är galopprisken mycket stor från spår fyra. Queer Fish är nog mycket sugen på spets om favoriten kommer bort och kanske får han överta efter en bit?

Loppanalysen:

Lång distans och voltstart inleder tävlingarna och 1 Seedorf O.M.F. blir omgångens mest spelade häst. Han visade näst senast sin klass och hur otroligt svårslagen han är i ledningen när han avvisade King Sir Kir i en tuff duell över aktuell distans. Någon motståndare av den kalibern möter han inte här och försvarar femåringen ledningen lär loppet vara över. Det finns dock startsnabba motbud och om den ofta lite hetsige favoriten inte är på sitt bästa humör så kan han nog bli överflyglad av springspåren och ta till en galopp om han blir för ivrig. Dessutom var väl inte insatsen senast lika vass som vid segern även om både motstånd och löpningsförlopp var väldigt tufft.

Adielsson är ruskigt vass från dessa lägen och han vet vad som gäller första biten. Skulle han bli av med täten, men ändå stå på benen så är det nog bra chans att han kommer ut i andraspår och får överta ändå så visst är segerchansen god. Favoritskapet är dock väldigt stort för en småknepig häst och det känns rätt att nöja sig med utgång och spik på en kupong bara. Här skulle jag verkligen vilja se sista provstarten innan jag lämnar in själv.

Det är alltså singelprocent på resten av fältet och med favoritfall här så är grunden lagd för bra utdelning på sju rätt. Om favoriten gör bort sig tror jag att 7 Queer Fish kan köra sig till ledningen efter en bit. Han kunde inte ta ledningen från springspår näst senast och blev sedan fast med krafter kvar i rygg på Bravo Navarone. Han såg sämre ut senast, men hamnade också iskallt till i kön mot riktigt bra hästar. Han är obesegrad i spets på fem försök och kommer han dit tror jag han slår alla om favoriten kommer bort.

6 Paparazzi M. brukar ha lite svårt att räcka i V75, men formen har sett helt okej ut på slutet och han är allra bäst med tätkänning. Örjan upp nu är intressant och han är den som har stört chans att snuva favoriten på ledningen. Han har rätt bra statistik i spets och kanske är Örjan bara intresserad av att släppa till favoriten? Vettig chans på spets eller rygg ledaren i alla fall och ett tidigt motbud.

12 Owen Face avslutade bra senast och börjar kanske närma sig formen han hade när han slog Nuncio förra året. Han visade väl näst senast att tre varv inte är någon fördel, men med ett rygglopp i stället så bör han klara 2640 meter okej. Klart tänkbar om favoriten strular och helt bortglömd.

5 Bullyoung är garanterat en av fältets starkaste hästar och han var riktigt vass vid segern för tre starter sedan. Efter det var han sjuk och troligen behövde han loppet senast då han vann utan att glänsa. Gynnad av distansen nu, men rejält missgynnad av startspåret och klar risk för startgalopp. Farlig om felfri.

Sista strecket får 2 Duffman som vann på bra sätt från ledningen senast och stall Westholm är riktigt på tårna för dagen. Lite lurigt spår, men felfri bör han kunna få ett vettigt lopp.

Efter strykningen av Above All Ås tar jag även med starke 11 Make It Quick trots att han är klar för finalerna nästa vecka och säkert får ett snällt upplägg med bakskorna på. Kapacitet finns och distansen passar bra.

Analys Gävle V75-2:

Ranking: A: -. B: 2-6-11-4-7-3-10-12-1. C: 8-9-5.

Spetsanalysen: Sugar Daddy var riktigt snabb utan skor näst senast och från ett perfekt startspår tror jag att han håller ut Spitcam Jubb och Scarlets Mirakel som säkert också vill till ledningen.

Loppanalysen:

Ett intressant lopp som känns svårtippat och jag har bra känsla för att det kan bli en överraskning. Stor favorit är urstarke fyraåringen 6 Tellmeastory som varit riktigt bra för Heiskanen och han imponerade vid seger från dödens senast. Det är dock rätt lätt att hitta minus här då han är dålig från start och riskerar att bli hängande i spåren en bra bit om Veijo vill framåt direkt. Sedan har han inte startat på en dryg månad vilket knappast är optimalt och han ska dessutom resa långt. Visst, når han dödens enklare än vad jag tror kan han bara vara bäst, men som det känns är han alldeles för stor favorit.

Mycket spelad är även fine 4 Scarlets Mirakel som var vass tvåa bakom toppfyraåringen Heavy Sound näst senast. Senast blev det dock dubbla galopper som hårt betrodd och Peter G skyller på banunderlaget som var för löst. Möjligt att så är fallet, men det lät likadant med Valeur i onsdags och faktum är att det ofta kommer g efter g…

Scarlets Mirakel är inte heller helt pålitlig bakom bilen och jag litar inte på att han sköter sig den här gången.

Tycker loppet känns så pass jämnt att jag står över någon A-grupp och chansar med en skräll som tipsetta. 2 Sugar Daddy står lite tufft inne i klassen, men är en segervan herre som glänste rejält vid segern näst senast. Då gick han barfota runt om för första gången och vann väldigt enkelt i bra spänst från ledningen. Senast gick han med skor igen och galopperade utvändigt ledaren i sista sväng som slagen. Nu blir det barfota igen och jag tror att han tar hand om ledningen där han har vunnit fem av sex försök tidigare. Sören Eriksson brukar inte släppa ledningen i onödan och jag tror att han testar.

Det är möjligt att ett par hästar är för tuffa här om Sugar Daddy inte får sänka tempot, men om Sören får trolla bort ett halvvarv så kan han slinka undan på en snabb Gävle-oval.

Tidig trots läget är 11 Wollafur som har härdats i V75 en längre tid. Han vann enkelt i Halmstad i februari och spurtade därefter sylvasst som tvåa i finalen bakom Bravo Navarone. Godkänd efter att ha fått göra jobbet själv senast och blir farlig till slut om han inte hamnar för illa till med tveksamma startryggar.

En riktigt rolig skräll är 7 Baryton som nästan alltid avslutar vasst. Han hittade en växel till barfota runt om näst senast och höll mycket starkt utvändigt om löftet Erik Sting senast. Takter upp igen och farlig om han hittar ett vettigt slagläge efter start.

3 Spitcam Jubb gjorde ett topplopp utvändigt ledande och vinnande Copimade över tre varv näst senast och vann säkert från ledningen på Vermo senast. Han öppnar rätt bra och vill till ledningen, men kommer nog bara dit om min tipsetta släpper. Bra chans i så fall, men kan vinna ändå bara han slipper dödens hela vägen.

10 Topgear är också en häst som nästan alltid avslutar vasst och med ett lopp i ryggar till upploppet så passar distansen bra. Frågetecken för formen eftersom han inte har startat på en dryg månad och det viktigaste är nog att få lopp i kroppen inför nästa helg V75-final. Kan dock duga med rätt klaff.

12 Voulez Vous trodde jag mycket på senast, men en startgalopp ställde till ritningarna. Upphämtningen var mycket stark som tvåa och sexåringen kan väldigt mycket. Nu bör han sköta sig, men givetvis svårt att hinna fram från spår tolv i Gävle.

Sista strecket till 1 Benji Dana som har visat bra form en längre tid och lär bjudas på ett fint smyglopp vid sargen.

Analys Gävle V75-3:

Ranking: A: 4-9. B: 5-2-8-3. C: 7-1-11. D: 6-10.

Spetsanalysen: Dragon Tooma är mycket snabb, men säkert nöjd med rygg på en bra häst. Jeppas Maxi och Only One Winner lär göra upp om att få överta och även om jag tror att Only One Winner kanske är lite snabbare så är jag inte alls säker på att det räcker för att ta en längd på Jeppas Maxi sida vid sida. Min känsla är att Jeppas Maxi svarar ut, men det är inte givet.

Loppanalysen:

Ett ganska ojämnt lopp över kort distans där råämnet
4 Jeppas Maxi är klar favorit. Han har gjort två starter efter långt skadeuppehåll och sett helt okej ut. Näst senast fick han stryk från ledningen av Nadal Broline vilket inte är så mycket att säga något om. Senast mötte han guldhästar i Finland, men fick aldrig chansen från tredje par invändigt. Han såg dock formstarkare ut då än i årsdebuten och enligt tränaren är han ännu starkare i jobben efteråt.

Jeppas Maxi är startsnabb vid laddning och från ett perfekt fjärdespår med värsta motbudet i spetsstriden direkt utvändigt om sig tror jag att han kan ta hand om täten efter en bit och i ledningen bör han vinna detta.

Det finns dock i leken att Only One Winner tar sig förbi och då körs han säkert i ledningen vilket kan bädda för snabbe
9 Fridericus. Han har visat hög kapacitet hos Veijo, men kom bort helt i voltstart efter en omstart senast. Fördel med bilstart nu och hamnar han inte för långt bak i rygg på Usain Swing så kan han blåsa runt allt om inte Jeppas Maxi får spets.

Jag låser loppet med dessa två eftersom jag tror att 5 Only One Winner är chanslös om han inte får spets och får han spets tror jag att Jeppas Maxi kan knäcka honom, men då kanske inte stå emot Fridericus sista biten. Only One Winner var ju dessutom minst sagt klen senast även om kanske distans och banunderlag inte passade.

2 Usain Swing fortsätter att gå bra lopp varje gång och visst kan han också vinna med rätt upplägg av loppet, men över kort distans krävs det nog extremt överpace ändå och då tror jag mer på Fridericus mot favoriten.

Analys Gävle V75-4:

Ranking: A: 12-10-11-3. B: 7-15-13-14-6. C: 4-9-1-5-2-8.

Spetsanalysen: Hallsta Vinnex, Höstbo Stig och Skummis öppnar nog bäst. Tror att Skummis är snabbast från springspår och spetsar.

Loppanalysen:

Kallblodslopp utan någon av de allra bästa och ganska öppet. Jag chansar dock och går halvkort med fyra hästar. Bäst är 12 Tangen Haap som jag tror vinner om det inte blir strul med positioner från det här besvärliga utgångsläget. Han vann det här loppet ifjol, men stod då på startvolten. Han har hög kapacitet och är fortfarande under utveckling och han har gått riktigt bra i årets tre starter. Bra chans utan strul alltså, men från dubbla tillägg i Gävle kan det lätt bli långt fram och jag vill inte lita på att Karlsson löser det som favorit.

Riktigt vass ser även 10 Art Nökkve ut. Han räckte inte mot Björs Viking i debuten för Skoglund näst senast, men senast fick han gå barfota runt om och var rejält förbättrad vid enkel seger. Det var ett riktigt bra intryck och han kan nog krossa allt här om han inte hamnar för illa till. Femåringen har inte visat någon startsnabbhet och risk att hästarna 20 meter bakom är ikapp direkt vilket kan ställa till det.

Det här är de två bästa hästarna tror jag, men Karlsson och Skoglund är trots allt inte så frekventa V75-vinnare och då känns det bra att även ha med Örjan på systemet. 11 Björs Viking är en segervan herre som var mycket fin vid spetssegern för fyra stater sedan då han lätt slog Art Nökkve. Han har visat fortsatt form efter det och nu kanske det blir barfota runt om för första gången vilket kan ge en rejäl kick. Örjan upp dessutom och Björs Viking är så pass startsnabb att han kanske kan köras mot täten redan på första långsidan om det löser sig vettigt framför.

Jag tar också med lägesgynnade skrällen 3 Höstbo Stig som står perfekt inne i loppet och nu har 20 meter tillgodo på Art Nökkve och Björs Viking som han har mött från lika start på slutet. Han höll bra bakom Art Nökkve senast och kanske är 40 meter före denne efter 500 meter den här gången. Spets eller rygg ledaren är inte omöjligt och då blir han nog farlig.

Jag chansar bort fine 7 Skummis som visserligen är bra och har vettig spetschans, men jag tror inte att han redan nu har samma hårdhet som de jag streckar med enbart tretton starter i kroppen. Jag tycker att han är för mycket spelad helt enkelt.

15 Lesja Kongen och starke men osäkre 13 Monster Monsun räknas först om man vill gardera vidare.

Analys Gävle V75-5:

Ranking: A: 4. B: 7-5-6-2-10-8-9. C: 3-1-11-12.

Spetsanalysen: Claudius Zaz öppnar rätt bra, men håller nog inte ut Lindeberg som öppnar snabbt, men denne kan nog tänkas släppa täten till en bra häst. Cash a Cheque Em laddades inte senast, men har öppnat vasst bakom bilen tidigare och jag tror att han kan hålla ut Ceasar Sisu till första sväng om Erik trycker av. Spelar på spets för Cash a Cheque Em.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och ett par riktigt bra hästar till start. Favorit är läckert stammade 5 M.T.King of Cash som gick bra i lite seg stil i årets två första starter, men senast var det helt annat tryck i honom med jänkarvagn och skygglappar. Samma utrustning nu som det låter och dessutom Örjan upp på det. Han kan givetvis vinna om han är lika bra som senast, men han är inte särskilt startsnabb och riskerar att få göra jobbet själ. Som favorit blir jag inte jättesugen på honom.

7 Ceasar Sisu blir också hårt spelad med all rätt då det är en klart bra häst. Honom ryckte Nurmos skorna på direkt i årsdebuten senast och han var jättefin vid lätt spetsseger. Kontio lär ladda för ledningen igen, men jag är inte alls säker på att han kommer dit om inte ett helstängt huvudlag nu gör jättestor skillnad och utvändigt ledaren blir det nog tufft att vinna.

Jag chansar lite här och går rakt ut på min spelidé 4 Cash a Cheque Em som imponerade i debuten för Stig H Johansson senast. Trots ett hopplöst lopp i tredjespår runt om i hårt tempo så bara lade han i en växel till på upploppet och närmast joggade ifrån motståndet. Han såg faktiskt rätt obesvärad ut trots att han sprang 1.13 med tre kurvor i tredjespår. Den här hästen har visat bra fart i tidigare regi, men känslan är att Johansson har förädlat talangen rejält under den tid han haft honom och har han tagit loppet på rätt sätt måste han vara svårslagen i klassen.

Senast laddade inte kusken något från start, men han har tidigare öppnat riktigt bra bakom bilen och fungerar han att ladda med så tror jag att Erik kör till spets efter en bit. Mycket svårslagen i så fall och en rolig spik före loppet i alla fall…

Det finns ett par bra hästar till i loppet och jag vill framför allt nämna starka 6 Faloria Boko som avslutade bra i skymundan i årsdebuten senast. Hon blir nog bra i år, men känslan är att hon är lite för dålig från start för att vinna den här gången.

Analys Gävle V75-6:

Ranking: A: 7. B: 5-13-12-14-9-15-11-8-4. C: 10-6-2.

Spetsanalysen: Startsnabba Augusta gynnas rejält av två invändiga strykningar och har bra spetschans om inte skoryck, halvstängt huvudlag och jänkarvagn ger jätteeffekt på Remains från start och man vill köra den i spets.

Loppanalysen:

Omgångens klart svåraste lopp och jag streckar alla hästar utom tre.

Favorit är 5 Adrians Girl som har fin fart och är vass om hon får spara speeden. Nu har hon dock inte startat på länge och även om det troligen blir barfota runt om så känns hon lite sårbar. Som favorit kanske Bergh måste köra offensivt och då är jag inte säker på att hon vinner. För stor favorit i vilket fall som helst.

Jag ger tipset till en skräll och ger 7 Augusta vettig chans att vinna loppet från ledningen. Hon har gjort tre starter i ny regi och har sett fin ut utan att vinna, men hon höll bra från ledningen bakom en tuff häst näst senast. Senast blev allt fel och den starten kan man nog bara glömma. Möjligen blir det barfota runt om den här gången och efter invändiga strykningar måste spetschansen vara god. Örjan upp nu också och får Augusta bestämma tempot en bit så kan hon hålla hela vägen till smaskiga fem procent.

13 Erica är också en rolig skräll att se upp med. Hon vinner inte jätteofta, men har rätt bra kapacitet och är ofta med där framme när hon sköter sig. Kontio har kört henne en gång tidigare och då blev det seger och strykningarna där framme gynnar ju de här mer meriterade hästarna som står längst bak.

12 Legoholm Zon har varit jättefin i årets tre starter och är en vass spurtare. Hon är dock redan klar för nästa veckas final och det låter som att man vill köra rätt snällt och kanske med bakskorna på. Kan vinna med klaff, men inte jättehet som hårt spelad.

14 Kirin de Zeun var riktigt läcker vid segern näst senast, men gjorde bort sig tidigt senast och är inte att lita på. Känslan är att hon nog är allra bäst i den främre träffen, men som lite spelad är hon rätt tidig ändå.

9 Nirvana Broline var brunstig senast och strulade bort sig, men gick starkt efter galoppen och har bra kapacitet för klassen. Vettigt läge för att få ett bra lopp och hon ska absolut räknas.

15 Fast Agnes har tänt till rejält i ny regi och avslutade vasst till seger senast. Hon behöver dock ett smyglopp och från det här läget lär det gå åt en del tur, precis som senast.

11 Navaj Brodda har aldrig vunnit lopp och varför såg vi för tre starter sedan då hon bromsade bort segern kort före mål. Hon har inte varit så bra på slutet, men är behandlad inför detta och nu blir det optimal balans och utrustning. Intressant är att Takter kör för tredje gången och han brukar kunna få lite extra snurr på somliga hästar.

8 Grappa Boe och senast förbättrade 4 Remains, som dessutom kanske ska gå barfota för första gången, kommer också med på systemet. Tio streck totalt.

Analys Gävle V75-7:

Ranking: A: 1. B: 2-4-9-3-8-10. C: 6-7-5.

Spetsanalysen: Nimbus C.D. är nog en av landets snabbaste hästar både från start och till slut och från innerspår när det är 1609 meter med längre anlopp innan bilen släpper så kan jag inte tänka mig att han missar ledningen. Utvändigt är alla hästar startsnabba, men knappast tillräckligt för att ta en hel längd på Adielssons uppsittning.

Loppanalysen:

Guldfinalen med 400.000 kronor och en Elitloppsbiljett i förstapris avslutar och det här kan säkert bli en fartfylld historia. Undrar dock om det blir så tuff körning första biten som alla spekulerar i eftersom de flesta nog är införstådda med att det knappast går att ta en längd på 1 Nimbus C.D.

Precis som i fjol gav Örjan honom två snälla lopp i inledningen av säsongen, men senast när man ville testa lite mer så hade han ett omöjligt spår och blev hängande ute vid staketet in i första sväng. Nu har fuxen haft betydligt bättre tur med spårlottningen och jag kan inte tänka mig att han missar ledningen från innerspår när det är 1609 meter och extra långt anlopp.

Frågan är bara hur dagsformen är på favoriten? Han har inte visat den rätta toppformen ännu i alla fall och sett både lite rund om magen ut och lite kantig ut i stilen. Senast såg det dock mer trimmat ut och han visade ju lite speciell stil redan förra året. Nu låter i alla fall Pasi Aikio oförskämt nöjd med nu hans femåring känns för dagen. I ledningen har Nimbus C.D. inte förlorat ännu sin nya regi och han slog ju riktigt tuffa hästar i spets i Jubileumspokalen i augusti. Här lär i alla fall taktiken vara given för Adielsson och blir det inte det hårda tryck i loppet som många tror så måste det vara bra segerchans i spets. Jag spelar utgång.

Fjolårets Elitloppsvinnare 2 Magic Tonight fick en snäll årsdebut senast och gick med bra fart över mål utan att Örjan pressade honom. Öppet huvudlag då, men nu lär det troligen bli skygglappar och bättre tryck i hästen. Han är dock redan klar för Elitloppet om Walmann vill ha med honom och känslan är att Örjan inte chansar och kör för tufft med honom. Ner i rygg på Nimbus och sitta fast och se fin ut kanske är ett tänkbart alternativ?

4 Volstead gjorde två mycket bra insatser som tvåa bakom Daley Lovin innan han senast galopperade bort sig innan bilen släppte fältet. Han har sprungit lite på sniskan i årets starter och inte sett perfekt ut, men att kapaciteten är hög är det ingen tvekan om. Nu blir det säkert barfota runt om för första gången sedan han var urtapper tvåa bakom Nuncio i Sprintermästaren förra sommaren. Om Volstead är riktigt laddad för dagen och Melander på ”sändarhumör” så är det nog han som skulle kunna sänka ledaren från dödens, men då blir det givetvis svårt att vinna själv.

9 Food Money var inte lika fin senast som vid andraplatserna bakom Nuncio, men enligt tränaren var han nedsatt av pollen. Det här läget är ganska intressant för det är inte alls omöjligt att Tillman kan hålla upp ryggen på Nimbus C.D. och med lucka från rygg ledaren visade han ju näst senast att han är farlig. Bortglömd!

Streck också för 3 Västerbo Highflyer som växte in i eliten i höstas och som var mycket positiv tvåa bakom Nuncio senast. Han bör vara helt på topp nu med två lopp i kroppen och med rätt lopp är han inte ofarlig.

Jag står över kapable 8 Mosaique Face som vann det här loppet förra året för ajg ser helt enkelt inte hur han ska komma till i loppet. När alla invändiga hästar är jättesnabba från start och det är 1609 meter så lär det vara nästan omöjligt att ladda mot täten direkt. Kolgjini sa också vid fredag lunch att det blir skor runt om den här gången och det känns ju ganska kallt också. Överspelad.

Singelstrecket:

4 Cash a Cheque Em (V75-5) imponerade vid segern i debuten för Stig senast och är han lika bra igen måste han duga fint trots mycket tuffare motstånd. Chans på ledningen om Adielsson laddar och då måste det vara vettig segerchans. Chansspikas i en omgång som annars ser ganska favoritbetonad ut.

Utgångshästar:

1 Seedorf O.M.F. (V75-1) är mycket kapabel och lyckas skicklige startkusken Adielsson få honom till ledningen förlorar han nog inte. Det kan dock bli galopp också och då är loppet öppet. Spik på en lapp.

1 Nimbus C.D. (V75-7) har startats mot formen och om Aikio har lyckats så ska han vara nära toppform nu. Här är förutsättningarna helt perfekta och ledningen lär han inte missa. Bra chans.

Tvåhästarslåset:

4 Jeppas Maxi (V75-3) är en undantagshäst som fått två lopp i kroppen och borde vara riktigt bra nu. Han är snabb ut och jag tror på vettig chans att hålla ut värsta motbudet i spetsstriden när de står sida-sida bakom vingen. Borde vinna i spets, men annars tror jag att spurtvasse
9 Fridericus rundar allt.

Prisvärda hästar:

7 Queer Fish (V75-1) är obesegrad i spets och om favoriten gör bort sig kan han nog få överta täten efter en bit. Bra chans i så fall.

Många prisvärda bud i V75-2, men den trolige ledaren
2 Sugar Daddy blir farlig om han får bestämma tempot i täten. Om inte så vurmar jag extra för spurtstarka duon
11 Wollafur och 7 Baryton.

3 Höstbo Stig (V75-4) har fin form och står 20 meter bättre till nu mot två av de svåraste konkurrenterna. Se upp!

7 Augusta (V75-6) har sett fin ut i ny regi och från ledningen med Örjan lär hon nog leda loppet länge – kanske hela vägen.

Överspelade:

6 Tellmeastory (V75-2) är en riktig tuffing, men nu är det väl kort distans eftersom han inte är så startsnabb och risken att han blir hängande är stor. Dessutom lång resa och en månad mellan starterna vilket gör att jag blir lite tveksam.

5 Only One Winner (V75-3) är en rätt bra spetssprinter, men inte alls säkert att han når täten nu och han möter dessutom två riktigt bra motståndare. Insatsen senast var ju inte heller särskilt bra. Nja.

7 Skummis (V75-4) är en fin travare som har vettig spetschans, men jag tror inte att han har hårdheten än att stå emot de mer rutinerade hästarna på tillägg.

8 Mosaique Face (V75-7) känns helt bortlottad med sju startsnabba hästar invändigt och när Kolgjini snackar om att det blir skor runt om så känns han inte så intressant som tredjehandsfavorit.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 1. B: 2,5,6,7,11,12. (res 1,3)
1,2,3,4,6,7,10,11,12 (res 8,9)
4,9 (res 5,2)
3,10,11,12 (res 7,15)
4 Cash a Cheque Em (res 7,5)
4,5,7,8,9,11,12,13,14,15 (res 10,6)
A: 1. B: 2,3,4,9. (res 8,10)

Kupong 1: 6 x 9 x 2 x 4 x 1 x 10 x 1 = 4320 rader
Kupong 2: 1 x 9 x 2 x 4 x 1 x 10 x 5 = 3600 rader

Totalt: 7920 rader = 3960 kr.

DD-spelet:

7 – 1 x 400 kr
9,13,14 – 1 x 200 kr = 600 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika 18/5 V86 Solvalla/Jägersro: Elitloppspulsen stiger och Örjan rattar kvällens bästa spikar
Nästa nyhet
Spelkrönika 18/5 V86 Solvalla/Jägersro: Elitloppspulsen stiger och Örjan rattar kvällens bästa spikar

Spelkrönika 18/5 V86 Solvalla/Jägersro: Elitloppspulsen stiger och Örjan rattar kvällens bästa spikar

Om Solvallas sportchef, Markus Myron, har haft lite otur med en del tilltänkta Elitloppshästar tidigare så föll flera intressanta pusselbitar på plats i helgen. Inbjudningar till Redén-duon Propulsion och Call Me Keeper känns klockrent och roligt att redan inbjudna Your Highness visade hög klass ännu en gång och att som fältets enda sto så här långt komma med två storloppssegrar innanför bältet höjer hennes status rejält. On Track Piraten visade också att han hör hemma bland de sexton utvalda och sedan ser jag även norske Papagayo E. som given när han nu visade riktigt fin form igen. Har Myron sedan sådan flax att den mest spännande amerikanen, Pinkman, kliver på planet nästa vecka så kan man verkligen tala om full pott med tanke på de förutsättningar som finns.

Men vinner Elitloppet gör förstås Nuncio ändå.

V86Solvalla och Jägersro i kväll och riktigt bra sport i sex av åtta lopp. Bara två lopp på Jägersro som inte riktigt håller måttet. Dessa höjer dock svårighetsgraden en del och det behövs ibland på onsdagarna. Jag tänker spela en rak lapp med tre spikar för att få råd med rejäl gardering i ett par öppna lopp. Jag går på en storfavorit, en andrahandare mot en storfavorit och en till andrahandsfavorit i ett jämnspelat lopp.

Analys Jägersro V86-1:

Ranking: A: 3-1-7. B: 2-11-10-5-9-6. C: 4-8.

Spetsanalysen: Annabelle Dimanche kan öppna över medel och har viss spetschans, men risken är att Tramontana är för snabb från ett perfekt startspår. I så fall kan Flyer Boshoeve få överta efter en bit om kusken vågar vara offensiv.

Loppanalysen:

Ett ganska jämnt stolopp inleder omgången och viljan att vara först i mål har verkligen inte varit utmärkande för dessa tjejer på senare tid. Bäst fart och mest lovande framtid bör fyraåriga 7 Flyer Boshoeve ha och efter galoppmisslyckanden i årets två första starter så visade hon fin form som tvåa mot bättre hästar än detta senast. Hon kan öppna bra om kusken vågar ladda och kanske kan hon få överta täten om rätt häst tar hand om ledningen i första skedet. Vettig chans i så fall, men jag är tveksam till att den långa distansen är någon fördel och litar inte helt på Riordans sto.

Tipset i stället till mer stabila 3 Fabrica Pellini som jag också tror passar bättre än Flyer Boshoeve över den långa distansen. Hon hade mycket krafter sparade senast och gynnas nog av att vara med i den främre träffen direkt.

1 Annabelle Dimanche tävlade ofta mot stenhårt motstånd förra året och det blev ingen seger på sexton starter. Hon hade också krafter kvar i sin senaste start som också var årsdebuten och det var säkert en nyttig genomkörare på en fin tid. Kusken lär ladda det som går för ledning och lyckas han hålla upp täten kan det hålla hela vägen.

Väldigt jämnt lopp annars och jag streckar hela B-gruppen också. 2 Caddie June är lite ojämn och har inte glänst på slutet, men tydligen är hon lite förbättrad i jobben och i grunden kan hon en del. Lång distans fungerar också för henne då hon har en seger och två andrapris över 2640 tidigare.

11 Fuxa Håleryd och 10 Blackmagicwoman Ås är båda rätt bra fart för klassen, men samtidigt svårt att vinna lopp. Skulle kunna duga med klaff på loppet.

5 Tramontana visade inget i första sverigestarten, men är nog bättre i den främre träffen. Hon är snabb ut och kanske kan spetsa och släppa för att få ett fint smyglopp över den ovana distansen.

9 Going Popp och senast positiva 6 Ohana S.M. kommer också med på systemet i ett svårt lopp som jag inte får någon riktig känsla för.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 5. B: 3-12-7-10-11-6-2-4-1-9. C: 8.

Spetsanalysen: Salma Silvio och Arctic Helen öppnar snabbt, men om Örjan trycker av Wild Honey lär hon tidig sitta i ledningen ändå.

Loppanalysen:

Fyraåringslopp för ston och 5 Wild Honey blir storfavorit trots misslyckandet i sverigedebuten senast. Då uppträdde hon knepigt i både värmning och lopp och bromsade sig i galopp i en kurva när kusken slutade köra på henne. Annars såg hon riktigit fin ut och det syntes när Örjan begärde lite på baksidan att det fanns riktigt bra fartresurser i henne. Hon var alltså kulltvåa bakom fenomenet Mission Breif i Nordamerika som unghäst och kapacitetsmässigt är hon helt överlägsen de kullsystrar hon ställs mot i kväll.

Visst kan det bli dumstruten på när man spikar henne som jättefavorit efter uppträdandet senast, men det låter på Örjan som att han vet hur han ska hantera henne nu och jag tror att hon vinner detta lätt. Särskilt som det dessutom låter lite tveksamt kring värsta motbudet.

Varken storspelare eller tipstjänster lär väl vilja gå på Wild Honey som storfavorit den här gången, men jag spelar på att Örjan löser uppgiften den här gången och på V86 blir det ju ofta bra betalt även om en jättefavorit vinner.

12 Pasithea Face är en riktig bra häst som slog Tunika och Angel Rain i Okaskval och sedan var trea i finalen. Hon vann åredebuten på bra sätt, men ströks sedan i kvalet till Drottningens pokal och formen är lite oklar. Det låter som att Kolgjini vill se ett snällt upplägg den här gången och med kloke Lennartsson lär hon nog bli kvar i kön för att sedan få gå lite till slut i väntan på bättre uppgifter.

Jag varnar i stället lite för 3 Salma Silvio som inte haft någon tur på slutet. Hon gick barfota för första gången senast i kval till Drottningens, men fastnade då för länge och gick bra sista bitne när hon fick chansen. Hon öppnar bra och får ett fint lopp och bör ha vettig segerchans om favoriten gör bort sig igen.

7 Finca Boko är också en storskräll jag vill varna lite extra för. Intrycket vid segern senast var riktigt rejält och hon är nog inte sämre för dagen än någon annan bakom Wild Honey.

Oaksvinnaren 10 Spoil Me har inte visat någon toppform än i år och känns inte så het trots debut med norskt huvudlag denna gång. 11 Cayenne Oval visade kulltoppskvaliteér förra året, men i årsdebut från ett jobbigt läge tror jag inte att hon vinner.

Analys Jägersro V86-3:

Ranking: A: 10-5-9-3. B: 12-15-7-11-8-6. C: 13-14-4-2-1.

Spetsanalysen: O’Sunday kliver iväg rätt bra och bör köras till ledningen tidigt. Sedan kan det tänkas att Lugauer är offensiv om han kör felfritt med Breidabliks G.T. och försöker överta, men favorit på O’Sunday i spets

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv där 10 Bartender In är klart bäst och svår att frångå i tipset. Han var grymt fin vid V75-seger senast när han svepte fältet och vann överlägset före Rose’s Glory. Normalt sett rundar han det här gänget också, men hans ka starta i V75-finalen nästa helg och huvudsyftet med den här starten är att få ett lopp i kroppen och det blir inte maximal balans av det skälet. Dessutom har han aldrig startat över tre varv och voltstart är inte heller något plus. Det låter inte som någon rolig storfavorit även om han såklart kan vinna, men givet att gardera för min del.

5 Breidabliks G.T. har varit lite seg så här långt i år, men senast visade han ändå bättring över väl kort distans. Skimmeln är stark så tre varv passar bra och möjligen kan det bli ett offensivt upplägg för att försöka överta ledningen. Utan sedvanligt Lugauer-strul så kan han vinna.

9 Alamo Boko är bra i grunden och även om det inte blev någon seger förra året så hade han två meriterande andraplatser bakom Oliver Kronos och Naglo’ del Nord. Han visade uppåtform vid segern senast och även om han börjar bli till åren kan han nog duga i det här loppet.

Tyske 3 O’Sunday tar jag också med ganska tidigt. Han var seg i fjolårets sista start i Danmark, men var nog inte som bäst då och fick vila efteråt. Vid segern i Hamburg senast var det riktigt bra intryck på honom och är han lika bra nu så kan det räcka långt från ledningen. Lövgren upp nu också.

Även här streckar jag hela B-gruppen och av dessa är
12 Tor Mento tidig. Han är van vassare motstånd och även om han har svårt att vinna lopp så ska han med.

15 Dernier Viking borde ju få svårt med tanke på vad hon har visat på slutet, men 500 meter extra den här gången är ju en stor fördel och strular hon bort sig i voltstarten så kanske hon kan segerstrida. Kan streckas eftersom hon är ganska lite spelad ändå.

7 Cicero Face är en fyraåring som endast gjort sju starter och då känns det här som en mycket tuff uppgift. Jag har dock dålig koll på vad hästen kan eftersom han aldrig har startat i Sverige, men med stor respekt för konstellationen bakom hästen vill jag inte ta bort när jag ändå garderar brett.

11 Åtting Hornline var fin vid seger i enklare sällskap senast och har hittat stilen i ny regi. 8 Elmer Gold gynnas inte av distansen, men är rätt vass med ett smyglopp vid sargen som han har läge för nu. 6 Raleigh är en rätt fin travare som visat fin form på slutet och får kusken till det är han inte helt borta heller. Elva streck totalt.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 1-4. B: 8-2-12-7-6-10-11-9. C: 3-5.

Spetsanalysen: Faye Bros är snabb ut och spetsade från innerspår på Åby senast. Jag tror att hon håller Marta Chip på utsidan eftersom de känns ungefär lika snabba. Värre kan det bli med Enjoy Boko om denne laddas trots spår längst ut.

Loppanalysen:

Ett hyfsat stolopp där ändå två hästar höjer sig över resten. Toppchans för den av de två som når ledningen och jag spelar på att den minst betrodda gör det. 1 Faye Bros gjorde bara sex starter i fjol som treåring, men var duktig tvåa bakom Timbal en gång och slog både Oaksvinnaren Spoil Me och Breeders´Crown-vinnaren Treasure Kronos på Axevalla i oktober.

I årsdebuten näst senast fick hon inte chansen i ett ganska tufft gäng där Coco de Vie vann och senast i kval till Drottningens släppte Kontio ledningen till en häst som släppte i sin tur och sedan kallande för tidigt. Faye Bros spurtade bra när luckan kom och hade nog varit i final med lite bättre flyt. Jag gissar att Timo Nurmos hade tränat henne för att vara på topp i lördags och formen bör vara riktigt bra nu. Jag ger henne vettig spetschans från innerspåret och då ska det till en riktigt bra häst för att slå henne sedan. Spik!

Nu möter min spik visserligen en riktigt bra häst i 4 Marta Chip som jag hade spikat i stället med spår innanför Faye Bros. Den här femåringen gillar jag verkligen och hon var riktigt fin vid seger i fjolårets sista och årets första start. Senast på Solvalla borde hon nog ha vunnit i ledningen, men var troligen inte som allra bäst då. Petri Puro brukar inte ha fuskat med träningen när han åker till Solvalla och jag räknar med en bra insats av Marta Chip om hon reser på bra sätt. Får hon gå utvändigt om min spetsvinnare så blir det dock tufft att vinna och då köper jag inte att hon är så klar favorit.

Det känns totalt sett som två ganska jämnbördiga vinstchanser och då spikar jag Faye Bros som är tre gånger mindre spelad än favoriten.

Snabba men hetsiga 8 Enjoy Boko kan vinna om hon håller sig lugn och får ett passande lopp och starka 2 Canmore B.F. kanske kan duga om hon får travet att fungera. Väldigt jämnt mellan övriga som har lite sämre chans baserat på kapacitet eller startspår.

Analys Jägersro V86-5:

Ranking: A: 11-4-3-9. B: 10-5-2-7. C: 6-1-12.

Spetsanalysen: Miss Prelong är bra bakom bilen och vill till täten, men kan få svårt satt hålla ut Silpinge Igor som ska laddas det som går. Sedan är det lite oklart hur snabb Tjurkhults Sigge blir i jänkarvagn och utan skor runt om. Jag säger ändå Silpinge Igor som spetsfavorit.

Loppanalysen:

Ett lågklassigt sprinterlopp med fem danska gäster som gör det hela lite mer svårspelat. Klar favorit är 3 Miss Prelong som visade fin kapacitet för Conrad Lugauer de gånger hon gick felfritt. Nu gör hon debut för Jocke Lövgren och det kan säkert passa bra. Osäkra hästar och Lugauer känns nämligen inte som någon bra komb för min del. Miss Prelong öppnar bra och vill nog till spets där hon har fungerat bäst tidigare, men risken finns att någon utvändig tar sig förbi och då kan det nog bli galopp i första sväng. Given att gardera.

Jag chansar lite med tipsettan och förordar 11 Kax the Flax som jag trott lite på i Sverige tidigare. Hon är riktigt speedig, men knepig eftersom hon inte kan gå utan rygg särskilt länge. Hon gjorde debut för Axel Jacobsen i sin senaste start, men gick sig då trött i ett överpacat lopp och galopperade till slut. Det var säkert en nyttig genomkörare och får hon tassa med i ryggar fäller hon många över upploppet.

4 Tjurkhults Gidde gör andra starten för Peter Untersteiner och lär få mycket spel på sig eftersom han ska gå barfota runt om och med jänkarvagn. Han kan säkert vinna det här om det förbättrar honom rejält, men det var inget imponerande intryck senast och jag är osäker på om han verkligen duger.

9 Trophy Spring har bra fart, men tappar travet ibland och galopperar i slutet av loppen. Vettigt smygläge nu och blir farlig om han håller ihop aktionen hela vägen.

10 Dekadent K. är också en vettig dansk häst som verkar mer stark än snabb, men han gick bra till slut efter en tids uppehåll senast och kanske kan vinna med hårt tempo i täten.

5 Silpinge Igor är ingen stjärna, men han är snabb från start och kuskförstärkt den här gången. I spets på Jägers kan de flesta vinna över kort distans och når han ledningen kan det gå vägen i ett ganska klent sällskap.

Streck också för segstarka duon 2 Navigator Face och
7 Amazing Dynamite och därmed bör loppet vara täckt.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 6. B: 7-10-5-8-9-4-3. C: 1-2.

Spetsanalysen: Prins Alf är nog snabbast, men körs väl inte i spets här? Nato Dream eller Blue Martini Ås kan vara först fram. Usain Henna får nog överta täten oavsett om han hinner fram på första långsidan, eller laddar Bostonz Credit och hinner före? Svårläst spetsstrid.

Loppanalysen:

Ett ganska dåligt snabblopp där 6 Usain Henna genrepar inför Harper Hanovers lopp och blir jättefavorit. Han har inlett lite segt i år, men var rejält förbättrad senast när han avslutade 1.12 sista 1300 m till enkel seger från ett svårt läge. Duktige tränaren Oskar Svanberg siktar på att ha sin stjärna helt på topp nästa helg, men vill ge hästen en rejäl genomkörare här först. Han gick barfota runt om senast vilket är bästa balansen, men nu blir det plastade hovar vilket också bör gå bra. Han tävlade så på Åby i höstas när han vann från dödens på en topptid över lång distans. Medeldistans nu är ingen fördel, men han slog ju Takthem från dödens på Solvalla och var ruggigt bra och är han bara på humör för dagen så fungerar det också.

Det normala här är att Usain Henna pressar sig till ledningen efter ett halvvarv och vinner, men han tävlar lite ojämnt ibland och blir han hängande från start och tempot i täten hålls uppe så kan han vara illa ute. Han blir jättefavorit och då vill jag ta med två hästar till.

7 Bostonz Credit kördes obegripligt passivt näst senast och hade säkert vunnit det loppet annars. Senast fick hon backas ner i kön och såg väldigt formstark ut som fastlåst över mål. Hon är riktigt bra ibland den här damen och får hon smyga i ryggar samtidigt som favoriten för göra grovjobbet kanske hon kan spurta förbi till slut. Hon kan nog också öppna rätt bra vid laddning och chansar kusken på det kanske hon kan vara före favoriten hela vägen?

Jag betalar även för 10 Greenleaf Slim som, precis som hela stall Stenströmer, verkar på gång efter en längre svacka och det han visade i april-maj förra året borde duga rätt bra här också om formen är på plats. Godkänd insats mot bra hästar senast och mer passande distans nu.

5 Blue Martini Ås går bra nästan varje gång, men vinner inte så gärna och när hon är klar andrahandsfavorit ser jag inget större värde i att betala för henne här.

Analys Jägersro V86-7:

Ranking: A: 1-11. B: 8-9-10-2-3-4. C: 6. D: 5.

Spetsanalysen: Västerboonthenews är mycket snabb från dessa lägen och håller nog ut Kash’s Cantab ganska enkelt.

Loppanalysen:

Sprinterlopp för högsta klassen och fjolårsfinalisten
11 Royal Fighter ska försöka ta en ny plats i Elitloppet nästa helg. Han har bara hunnit med en start i år och såg fin ut då, men Tillman körde lite för sakta i spets och han kunde inte svara på Solvatos speedryck på sista bortre långsidan. Han kom dock tillbaka bra och höll farten fint som tvåa. Med lopp i kroppen är han säkert rappare och nu blir det troligen barfota runt om vilket är en stor fördel. Royal Fighter var obesegrad på den balansen fram till Elitloppsfinalen där han satt fast och sedan fick han inte heller chansen på samma balans i Årjängs stora sprinterlopp eller i Hugo Åbergs Memorial efter det. Bra insats att vänta, men han är klart segare bakifrån jämfört med i ledningen eller utvändigt ledaren och över kort distans på Jägersro är det lätt att bli offside.

Tipset får den trolige ledaren 1 Västerboonthenews som om han fungerar har bra chans att leda runt om. Han gick bra som trea bakom Mosaique Face och Spartan Kronos i guld senast, men har inte startat på en månad efter det. Är formen intakt så kan han leda runt om, han har väldigt stark statistik i ledningen, men det låter inte bara positiv från tränarhåll och hästen är lite ojämn i sin aktion. Blir det för tuff körning kan det nog bli soppatorsk till slut.

Jag garderar vidare i ett lopp som känns lurigt och
8 Spartan Kronos är ju inte heller något att hålla i handen även om kapaciteten är väldigt hög. Han avslutade bra bakom Mosaique Face näst senast, men senast i Olympiatravet blev det dubbla galopper. Nedstruken ett hack nu är ett plus och han kan nog sänka favoriten Västerboonthenews utvändigt om kusken är offensiv, men då kan det bli svårt att hålla undan för någon smygkörd kanske.

9 Mr Picolit gjorde sverigecomeback senast efter ett par starter hos Svanstedt i USA. Han såg fin ut och höll farten bra bakom Solvato och Royal Fighter. Säkert klart vassare med loppet i kroppen och chansar Ingves i rygg på favoriten i starten så kan han få ett perfekt lopp. Runt tre procent är klart intressant.

10 Harry Haythrow trodde jag var halvslut, men han har faktiskt gått rätt bra i ett par starter i guld på slutet och senast sköt han till riktigt piggt som trea i Solvato-loppet. Känns inte jättehet ändå, men med en del frågetecken kring de bästa hästarna så är han nog inte chanslös ändå.

2 Rod Stewart var också med i Solvato-loppet i Kalmar senast och kunde inte riktigt haka på i en mycket snabb avslutning. Han har säkert haft stor nytta av den genomköraren och ifjol var han ju diskad måletta i Sweden Cup och visade att han duger i klassen. Under två procent nu trots ett perfekt startspår.

Streck också för 3 Kash’s Cantab trots att han borde ha gått förbi Allaballakaitoz senast samt 4 Stand And Deliver som har bra resurser, men troligen behöver lopp i kroppen.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 2. B: 10-4-1-8-3-5. C: 9-11-6-7.

Spetsanalysen: Victory Pilot får nog svårt att hålla upp innerspåret mot främst Emil Tuffing och Global Ride som öppnar vasst. Ingen av dessa bör dock vara supersugen på att köra i ledningen över full distans kan nog Valeur få överta efter en bit om han håller ut Research första biten.

Loppanalysen:

Ett fint lopp avslutar omgången och här tror jag mycket på fine 2 Valeur som det bör vara dags för nu. Efter andraplatsen i V75-finalen i februari och en fin seger i enklare sällskap efter det så har det mesta gått snett. För tre starter sedan galopperade han i segerläge i sista sväng mot tuffa hästar. Näst senast ledde han med Kihlström i V75, men var sjuk den dagen och kallnade tidigt. Senast återkom han efter sjukdomen och testades barfota runt om, men det fungerade inte på det lösa banunderlaget och det blev dubbla galopper. Han såg fin ut annars och nu blir det den tidigare balansen och ett troligen bättre banunderlag.

Sjuåringen tränar starkt enligt Norman som nu sätter upp Kihlström igen och från ett perfekt startspår på hemmaplan måste det vara bra segerchans. Om Örjan kan öppna snabbare än värsta motbudet Research så är det inte omöjligt att det blir tidig ledning och då förlorar Valeur knappast detta. Örjan mot Haugstad, det kan gå och som andrahandsfavorit känns det här som en vettig spik att avsluta med.

Annars var 4 Research mycket fin vid segern senast, men han fick också allt serverat i passande stenhårt tempo. Loppet blir knappast kört på samma sätt nu och känslan är att Research är lite ojämn i prestationerna. Bra chans om han får ett nytt passande rygglopp, men om Valeur sitter i spets tror jag inte att det spelar någon roll.

Av övriga är 10 Scampi tidig trots bakspår. Han var med i ett stenhårt lopp senast där han fick gå ett par speeder under vägen för att försvara rygg ledaren. Det kostade nog på till slut, men han såg ändå inte helt tom ut när galoppen kom i sista sväng. Tänkbar om täten kör för fort.

1 Victory Pilot verkar fungera bäst när han som senast får smyga med och spara sin vassa speed till upploppet och här har han läge för det. Tänkbar om det klaffar perfekt.

Singelstrecken:

5 Wild Honey (V86-2) tror jag är helt överlägsen om hon sköter sig och det låter som att Örjan vet hur han ska behandla henne nu. Spets och slut?

1 Faye Bros (V86-4) fick chansen för sent efter att ha släppt ledningen senast och nu är nog ordern till kusken att ladda max och köra så länge lampan lyser. Gissar att hon var tränad för att vara på topp i lördags och det kan hon ha nytta av nu. Bra chans om hon håller ledningen.

2 Valeur (V86-8) har haft en hel del otur på slutet, men tränar fortsatt fint och har en passande uppgift nu. Bra chans.

Prisvärda hästar:

1 Annabella Dimanche (V86-1) har bara vunnit två lopp, men ofta mött hårt motstånd och är inte så tokig. Spets eller ett bra smyglopp nu och väl bortglömd.

3 O’Sunday (V86-4) gillade jag intrycket på vid seger i Hamburg näst senast och är han lika bra den här gången är det nog inte så lätt att ta tillägg på honom.

9 Kax the Flax (V86-5) är mycket speedig när hon får rätt lopp och från det här läget lär det i alla fall bjudas ryggar i det längsta. Farlig med hårt tempo och om hon inte får för långt fram.

7 Bostonz Credit (V86-6) har sett vass ut i årets starter och får favoriten lite mothugg eller inte är som bäst för dagen kan hon spurta ner allt.

9 Mr Picolit (V86-7) såg fin ut i comebacken och är nog inte så mycket sämre än de mer betrodda i loppet. Kan få drömloppet i rygg ledaren om kusken väljer rätt rygg i starten. Helt bortglömd.

Överspelade:

5 Tramontana (V86-1) är ganska hårt spelad trots att hon inte glänste i sverigedebuten och inte har några meriter alls över lång distans. Njaa…

10 Bartender In (V86-3) matchas för finalerna nästa helg och körs nog lite snällare än vanligt samtidigt som det inte blir optimal balans. Ingen given vinnare trots passande motstånd.

8 Spartan Kronos (V86-7) är bra, men här blir det väl vida spår fram i dödens om han ens tar sig runt felfritt. Känns inte jättehet som betrodd.

V86-systemet:

1,2,3,5,6,7,9,10,11 (res 3,1)
5 Wild Honey (res 3,12)
3,5,6,7,8,9,10,11,12,15 (res 13,14)
1 Faye Bros (res 4,8)
2,3,4,5,7,9,10,11 (res 11,4)
6,7,10 (res 5,8)
1,2,3,4,8,9,10,11 (res 1,11)
2 Valeur (res 10,4)

9 x 1 x 10 x 1 x 8 x 3 x 8 x 1 = 17280 rader = 4320 kr.

DD-spelet:

1,11 – 2 x 400 kr = 800 kr.
2,9 – 2 x 100 kr = 200 kr.

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Åby 14/5: Klasshästar spikas i läcker jackpotomgång!
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Åby 14/5: Klasshästar spikas i läcker jackpotomgång!

Spelkrönika V75 Åby 14/5: Klasshästar spikas i läcker jackpotomgång!

Det började snyggt i onsdags med fyra tipsettor i följd där bara min helt överlägsne spik Nantucket var favorit. Sedan visade det sig dock återigen att inget system är starkare än sin svagaste länk. När tränare Pihlström valde att plocka bort det helstängda huvudlaget på min andra spik Global Revenge så agerade hästen segare än sirap i loppet och sågs aldrig med chans. Nu blev det bara kaffepengar tillbaka på sju rätt plus sexor och enda trösten var att inte Digigirl I.H. vann målfotot mot favoriten Gaia Sund så att värdet stack iväg.

I marschen mot Elitloppsseger så hade Stefan Melander putsat till Nuncio tillräckligt för att han skulle göra årets bästa intryck så här långt och efter uppvisningen i onsdags har jag svårt att se vem som ska slå honom om två veckor. Med lite skoryck och kanske ny kusk som bonus också så ska det nog i alla fall till något alldeles extra för att fälla honom.

Av de övriga elitloppskandidaterna i onsdags så känns ju inte Food Money lika het längre. Som jag skrev efter näst senast så borde man nog ha försökt hitta ett enklare sällskap för att få en seger i raden och komma till Elitloppet med de fina andraplaterna bakom Nuncio i färskt minne. Nu blev han ju helt avklädd och kommer han med i alla fall så är det nog mer på grund av historien bakom hästen än av sportsliga skäl. Trist också med fine Nimbus C.D. som Pasi Aikio inte verkar få riktig stil på. Han gick okej igen, men ser inte helt hundra ut för dagen.

V75Åby den här helgen och den sportsliga kvalitén är enormt hög. Finaler i pokalloppen för de fyraåriga hästarna är två av höjdpunkterna, men vi bjuds även på ett mycket starkt startfält i den lägsta klassen och en gulddivision där vinnaren är direktkvalificerad till Elitloppet.

Som vanligt svåranalyserat på Åby och mängder av tänkbara loppscenarion i de flesta loppen och med extra jackpotpengar i potten är det bra chans på hög utdelning. En mycket stark favorit i Kungapokalen som avslutar omgången gör dock att skrällarna måste komma tidigare för min del. Svårare dock att hitta en andra spik och till slut fick det bli en lägesgynnad favorit som kan vinna på flera olika sätt.

Analys Åby V75-1:

Ranking: A: 8. B: 1-3-9-10-11-6. C: 5-2-4-12-7.

Spetsanalysen: Kemas Magic är lite trippig första stegen, men sedan drar han iväg bra och utan utvändiga startraketer är han spetsfavorit. Av övriga så är springspårshästarna svårbedömda i voltstart, men de har vassa kuskar och är kanske de som kan ställa till det för Kemas Magic i första hand.

Loppanalysen:

Lång distans och voltstart inleder och 9 Fridericus är klar favorit. Han har visat hög kapacitet och långspurten i spåren senast var av bästa märke. Han gick 1.10 sista varvet med bra fart över mål och var jättebra. Nu är det dock andra förutsättningar med lång distans som jag inte tror är optimalt och med rygg på Panoramic i starten så riskerar han att hamna en bit bak. Jag gissar att det blir jobbigt att ta längder från kön på Åby den här dagen och det känns inte heller som att Veijo kan köra fram i dödens och vinna.

Med tempo i täten och rätt ryggar kan Fridericus vinna, men det är mycket som kan krångla och som favorit rankas han ner.

Min spelidé är 8 Sir Ratzeputz som de flesta såg gick enormt starkt efter startgalopp i V75 senast. Han var mycket vassare då än tidigare och Goop plus jänkarvagn gjorde nog en hel del. Om Kemas Magic håller upp ledningen ger jag Sir Ratzeputz bra chans att hålla rygg på honom för att sedan spurta till seger på open stretch. Jag var lite sugen på att chansspika, men han är ju också lite utelämnad till hur Fredrik Persson och Kemas Magic sköter sig från start och bommar de ledningen så luktar det strul. Jag spelar därför bara utgång och spikar på en av tre kuponger.

1 Kemas Magic tycker jag också är tidig från det här läget. Han galopperade utvändigt ledaren i sista sväng senast när det gick väldigt fort och det är inte alltid sjuåringen får aktionen att stämma helt. Ledningen är hans favoritposition och där är han faktiskt obesegrad i nio försök och lång distans passar perfekt. Lyckas Persson spetsa så kan det hålla hela vägen.

3 Even’s First Boy gick ett topplopp i V75 näst senast och kom aldrig in i loppet över kort distans senast. Formen verkar rejält uppåt och får Flemming till styrningen och inte tappar för mycket från start så duger han bra här. Tidig.

Distansgynnade 10 Alkalizer Am är också given om man garderar upp loppet. Han gjorde det bra bakom Propulsion senast och bör gå framåt för varje start efter uppehåll. Erik upp igen och troligen barfota runt om som senast.

Analys Åby V75-2:

Ranking: A: 6-3. B: 11-4-1-8. C: 12-5-10-7-9.

Spetsanalysen: Talassio kliver säkert iväg bra för Kihlström, men jag tror att Legend Brodde är snabbare från springspår och tar hand om ledningen. Övriga känns inte spetsaktuella.

Loppanalysen:

11 Eldrick Boko har vunnit nio av elva starter och bara varit dålig en gång och det i ett derbykval. Lätta segrar på slutet och han duger bra även här, men han är redan klar för en final i en lägre klass om två veckor och körs nog inte lika offensivt som annars. Lätt hänt att bli tempotorsk i kön då och bara en av flera den här gången.

3 Talassio är en av veckans stora hetshästar efter ett vasst intryck barfota runt om och med jänkarvagn senast. Här bör det bli spets eller rygg ledaren och som han gick senast kan han absolut vinna, men voltstart är lite osynat och inte givet att det blir jänkarvagn nu heller. Dessutom är motståndet hårdare här. Talassio blir troligen ganska klar favorit innan det är klart och då känns han inte jättespännande och jag vill gardera.

Tipsettan får 6 Legend Brodde som avslutade starkt till seger senast och han var även rejäl vid segern för tre starter sedan. Han har öppnat riktigt snabbt från springspår på tillägg tidigare och öppnar han lika bra här så bör det bli ledningen. Johan testar säkert i spets om han kommer dit och då bör det vara bra segerchans.

Starke 4 Bottnas Commandeur hamnade illa till i kön där Say that Again vann senast och han var nog ute i sjätte och sjundespår runt sista sväng. Det var bra fart över mål och formen verkar fin. Spår fyra i voltstart kan ställa till det, men kliver han iväg tål han ju att göra jobbet själv. Bortglömd.

Lägesgynnade 1 Västerbo Starlit hade krafter kvar senast och är inte så tokig med ett smyglopp. En tänkbar jätteskräll från tredje par invändigt.

Streck också för snabbe 8 Ågårds Mats som svepte fältet till seger i ett V75-lopp på just Åby förra året och när han får aktionen att flyta är han bra. Han är behandlad efter senast och ska vara bättre än då. Sex streck totalt.

Analys Åby V75-3:

Ranking: A: 2. B: 11-3-1-8-10-6-5-9. C: 4-7-12.

Spetsanalysen: De innersta spåren gynnas av att det är 1609 meter och Arazi Boko bör hålla upp ledningen. Tränaren säger också att man vill köra där eller släppa till Papagayo E. men jag är inte så säker på att det blir så. Hillustrious är också mycket startsnabb och att få rygg på den borde vara kanon för Arazi Boko och jag spelar på att han får överta täten.

Loppanalysen:

Gulddivisionen över 1609 meter och vinnaren får en biljett till Elitloppet. Ingen superklass med tanke på det, men om
2 Hillustrious fungerar och är i form så kan vi ändå få en rolig krydda till storloppet om två veckor. Det här är ju en mycket snabb häst som vann ett försök i Sprintermästaren förra sommaren och sedan var trea i finalen bakom Nuncio och Volstead. Efter det strulade han i ett par starter och fick ta tidig vintervila. I årsdebuten senast fick han ett elakt lopp i dödens och Takter körde 6,5 första 500 m och fick en trött häst till slut. Förra året inledde han dock också med en flopp för att sedan i andra starten vinna på 1.09,8. Då precis som senast gick han med skor i första starten, men nu blir det barfota runt om och jänkarvagn.

Hillustrious tar nog inte en längd av egen kraft på Arazi Boko, men om man inte vill köra den i spets så borde det var en perfekt rygg att släppa till. Han håller tempot uppe och släpper ju aldrig i nästa skede. Christoffer Eriksson är en klok kusk som sällan är med i tokkörningar och jag tror nog att han väljer att släppa till Hillustrious och få ett perfekt lopp bakom.

Adielsson upp bakom Hillustrious känns också bra och fungerar han springer han säkert en låg 10-tid eller bättre i spets och då blir han inte lätt att slå. Jag spelar utgång och spikar på en kupong.

Favorit är 11 On Track Piraten och han är nog också tuffast mot min tipsetta trots läget. Det lär bli bra fart på loppet och sviker täthästarna tar ”Piraten” många till slut. Barfota runt om nu för första gången på länge och det ger säkert en bra kick till slut.

8 Papagayo E. är också hårt spelad och han är ju bra, men var ska han ta vägen från det här läget? Spår åtta över 1609 med många startsnabba invändigt brukar vara väldigt tufft och att backa sist eller vida spår fram i dödens är inga roliga alternativ. Jag tror inte heller att han behöver vinna för att få en biljett till Elitloppet utan det räcker nog med en stark insats. Tuff uppgift och väl hårt spelad.

Bättre läge har 3 Al Dente som ska gå med helstängt huvudlag för första gången sedan segern i Fyraåringseliten under elitloppshelgen ifjol. Han avslutade vasst senast och visade gryende toppform och kan duga med klaff.

1 Arazi Boko gick bra i årsdebuten, men var sjuk och blek senast. Svårbedömd form, men han älskar det här läget på just Åby och bör få ett kanonlopp. Inte helt borta om formen sitter där.

10 Nahar blev påkörd senast, men såg jäkligt fin ut för dagen och verkar helt klart toppad för dagen. Går aldrig att räkna bort som det känns efter segern näst senast – speciellt inte om Bergh plockar av alla skor igen.

6 Smilin Eli är fartfylld och är nog nära toppformen nu med ett par lopp i kroppen. Han som många andra satt fast i guld senast och den här tror jag skulle kunna skrälla i ett lite bättre sällskap snart. Kanske redan nu?

Analys Åby V75-4:

Ranking: A: 8-2-5. B: 9-11-6-12-4-10. C: 1-3-7.

Spetsanalysen: Sandsjöns Revenue tror jag är snabbast, men han kan nog tänkas släppa till någon av de starkare hästarna i fältet. Först fram av Platon Face och Erik Sting får nog ledningen.

Loppanalysen:

Lägsta klassen över lång distans och ett mycket bra lopp. Obesegrad efter fem starter är fyraårige 8 Erik Sting som har imponerat. Överlägsna segrar varje gång och han avslutade mycket snabbt sista halvvarvet senast. Det är debut med framspår bakom startbilen nu, men han kan säkert kliva iväg bra och med offensive Goop lär det bli laddning direkt. Kommer han förbi Platon Face så får han nog överta ledningen efter en bit och är han sedan lika fin som vid segrarna är det toppchans. Dessutom lättning i balansen nu.

Orutin, långresa och tuffare motstånd gör dock att han bara blir en av tre utgångar i loppet.

För lite spelad är 2 Copimade som vann på bra sätt över tre varv senast och visade både styrka och inställning som duger i V75 också. Han var ju kriteriefinalist förra året och Westholm har härlig form på stallet för dagen. Bör få ett bra läge och till singelprocent är han prisvärd.

Hög kapacitet för klassen har även 5 Platon Face som är obesegrad felfri, men som oftast gjort bort sig. Kolgjini tror dock att fyraåringen har mognat lite till i år och Erik Adielsson upp på en sådan här häst känns mycket spännande. Givet segerbud utan galoppinslag under vägen. Jag använder dessa tre i en utgång.

Hårt spelad är även 9 Erik som kapacitetsmässigt inte är sämre än mina utgångshästar. Sjuåringen har vunnit fem av sex starter i livet och kommit tillbaka bra efter långt uppehåll. Inställningen och styrkan lär duga bra, men frågan om hans aktion hänger med nu när det kommer att krävas mer än tidigare. Han har slarvat med bakaktionen till slut i de två segrarna i år och inte givet att han håller ihop travet hela vägen över lång distans nu när han säkert måste göra en del grovjobb själv. Rankas ner på grund av det.

11 Västerbo Exact är urstark och har höjt sig en nivå utan skor på hovarna. Han var duktig tvåa bakom Oki Doki Face senast och förlorade bara mot en speedigare häst. Nu ska han dessutom gå med rycktussar och han är för lite spelad.

6 Sevilla är en fin travare som Nordström har höga tankar om och han vann på bra sätt i årsdebuten senast. Säkert vassare nu och tänkbar med rätt lopp.

Rejäle 12 Malkin streckas trots läget och formstarke
4 Sandsjöns Revenue tror jag spetsar och får ett fint invändigt lopp sedan. Sista strecket till 10 Run Ceasar Run som var favorit i V75 i vintras och nu är helt ospelad när han kanske ska gå barfota runt om för första gången.

Analys Åby V75-5:

Ranking: A: 1. B: 6-2-5-8-3-10. C: 9-11-12-7.

Spetsanalysen: Treasure Kronos öppnar snabbt när hon laddas och jag räknar med att hon håller ut resten. Pioneer Face är också snabb och Princess Face lär köras offensivt och kanske får överta efter en bit?

Loppanalysen:

Drottning Silvias Pokal håller hög klass och jag hade från början tänkt mig sex-sju streck, men svängde efter att den mest prisvärda av dem (In Toto Sund) blev struken. Nu spikar jag i stället och tror att favoriten 1 Treasure Kronos har toppchans. Hon visade hög klass redan förra året och av intrycket i försöket att döma så har hon utvecklats fint under vintern.

Hon fick visserligen ett perfekt lopp i rygg ledaren i hårt tempo, men avgjorde i bländande stil i våldsam fart sista 300 m. Hon spetsade lätt från innerspår på Bergsåker i vintras, men blev då rullig i första sväng på ett hårt banunderlag och galopperade bort sig. Normalt sett på en fin bana tror jag inte att det är någon galopprisk och hon bör spetsa om kusken vill det. Det bästa är såklart att köra där, men får hon hård press behöver det inte vara fel att släppa till Princess Face som knappast släpper i sin tur. Från rygg ledaren tror jag inte att det är någon som kan stå emot hennes speed till slut.

Treasure Kronos tror jag alltså kan vinna med flera olika löpningsförlopp och jag köper att hon är klar favorit.

Det lär också bli rätt mycket spel på 6 Princess Face innan det är klart. Hon vann kota E3 förra året och gjorde sedan flera tappra insatser i storlopp på hösten utan att få vinna. Årets starter har dock varit sådär då hon har vikit ner sig i spets två gånger i följd. Enligt Kolgjini var hon sjuk näst senast och brunstig senast och ska vara bättre nu. Dessutom blir det barfota runt om nu och hon var riktigt vass så och barfota fram en gång förra året. Dessutom Björn Goop upp och det finns en del att hetsa på om man säger så. Inte omöjligt att Princess Face får överta täten av favoriten efter en bit och det vore nog en bra rygg att få eftersom hon lär hålla bra tempo hela vägen. Dessutom har hon faktiskt förlorat fem av sex gånger i spets och den statistiken passar ju bra när min spik ska springa förbi på open stretch till slut.

2 Angel Rain har övertygat för Bergh och nu när det troligen blir barfota runt om lär hon också bli hårt spelad till slut. Hon har styrka som sitt främsta vapen och blir det en utdragen spetskamp kan hon vara tuffast till slut.

5 Pioneer Face är också en riktigt fin häst som kan vinna loppet. Allra bäst är hon dock nog i ledningen och jag tror att hon får svårt att komma dit. Hon håller nog ut Princess Face, men jag är tveksam till att hon tar en längd på favoriten och jag tror inte att Christoffer Eriksson är så pigg på att släppa till henne. Lite läskigt med ”kamikaze-Johnny” som ofta kör lite för tufft mot ledaren när han hamnar utvändigt på Åby och det skulle kunna ställa till det för min spik om han inte kommer ner bakom.

Jagar man storskräll här så är 8 Amity en rejäl häst och första rycktussar på henne är spännande. Även 3 Natalie de Vie kan tänkas om det blir första norskt huvudlag och barfota runt om som Johansson spekulerat i.

Analys Åby V75-6:

Ranking: A: 4-2-3-1. B: 10-11-12-9. C: 5-8-6.

Spetsanalysen: Xlnt Chili Tripel tror jag är snabbast och håller ut Photo Gardenia och Pretty Trio. Troligen med Shogun D.K. i rygg.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där de bästa hästarna har fått dåliga startspår och det låter dessutom som passiva upplägg med 11 Heartbreaker V.S. och 12 King Sir Kir som troligen mest behöver delta för att komma med i finalen om två veckor. Det är två grymma hästar som säkert kan vinna med klaff, men det mest troliga är att de blir kvar i kön för länge och därför rankas de ner som hårt spelade.

Tipsettan får spetsfavoriten 4 Xlnt Chili Tripel som inte fick chansen bakom Fossens Bonus senast, men som såg väldigt formstark och fin ut. Han är normalt sett bäst i spets och bra chans att han kommer dit nu.

På Åby är dock inga lopp över bara för att en bra häst får ledningen och i rygg på ledaren kan 2 Shogun D.K. sitta. Han var riktigt vass ett tag i vintras, men även om resultaten varit helt okej efter det så har han inte riktigt fungerat perfekt i flera starter. Senast tror jag dock man kan glömma när tränaren testade att maxa med helstängt huvudlag och jänkarvagn vilket inte fungerade. Tränar starkt enligt Pilenberg och är han i ordning och får smyga med bakom ledaren har han givetvis bra segerchans. Jag vill dock se form på honom innan jag köper snacket med hull och hår.

Intressanta hästar som dessutom har bra lägen finns det också ett par och 3 Protector måste streckas tidigt så som han har sett ut på slutet. Det har varit ruskigt bra tryck över mål båda gångerna på slutet och han duger här också.

1 Amour du Coglais har bra grundkapacitet och ett nyttigt lopp i kroppen efter uppehåll. Nu kan det bli barfota runt om för första gången och från tredje par invändigt är han tänkbar.

10 Mellby Collector spikade jag senast på V86 och det var ju lite ”halvtufft” när han sprang 11,1 i dödens utan att få vinna… Gillar inte att han blev så het, men bakspår kanske kan passa bra då och på det han visade senast är han inte borta här heller även om det är tuffare motstånd nu.

Streck också för 9 Orakel Face som kanske är mest känd som en spetshäst, men hans kanske bästa prestation gjorde han från just spår nio bakom bilen i ett V75-lopp på Solvalla i höstas när han slog Fossens Bonus. Ofta hårt betrodd men skräll denna gång.

Analys Åby V75-7:

Ranking: A: 4. B: 2-3-11-1-5-12-9. C: 6-7-8-10.

Spetsanalysen: Farzad Boko är mycket snabb och kusken vill köra i spets. Knapp favorit på att han håller ut likaledes snabbe Poet Broline sida vid sida. Även Telecomando O.K. är snabb bakom vingen och lär tryckas av rejält. Hård körning att vänta.

Loppanalysen:

Hög kvalité på årets Kungapokal och flera riktigt bra fyraåringar som är lite spelade, men jag tvekar ändå inte att spika 4 Uncle Lasse som är snäppet vassare än resten. Intrycket i första starten för Melander var ruskigt bra och senast i försöket så bara lekte han sig till seger med Örjan i sulkyn. Okej, han är nog inte lika bra som Nuncio, men det är ingen annan i det här fältet heller och jag tycker att det stinker hög potential om Solvato-brorsan.

Det här loppet lär också bli bra kört för Uncle Lasse eftersom flera konkurrenter är intresserade av ledningen och verkar vilja lägga en hel del krut på att komma dit. Örjan lär som vanligt knappast förivra sig och köra för tidigt och jag tror att han kan reglera det här fältet ganska behändigt. I en lurig omgång i övrigt så förmår jag mig inte att gardera trots att spelprocenten på en del hästar lockar. Jackpoteffekten lär göra att sju rätt kan betala bra ändå även om det kanske inte blir på miljonnivå.

Värst emot favoriten är nog om Poet Broline kommer till ledningen. Han kan nog springa på riktigt fort hela vägen i täten om han är fräsch för dagen, men det är favorit på att han inte får spets.

Roger Malmqvist verkar nämligen helt inne på att köra i ledningen med startsnabbe 1 Farzad Boko, men vi kan nog vänta oss en snabb öppning med Poet Broline som är minst lika snabb och dessutom med Enrico Bellei som kanske inte är så påläst om motståndet utan bara kör med sin startsnabbe 5 Telecomando O.K.

3 Heavy Sound är givetvis också bra och han slog ju Poet Broline från dödens i korta E3. Från ett bra läge är han givetvis tidig och han gynnas nog också om spetsstriden blir tuff.

Sedan kan väl också nämnas att skoryck på 9 Clemenza Am och 11 Cruzado Dela Noche är spännande och garderar man ska dessa också med.

12 Pythagoras Face var andrahandsfavorit och tvåa i Kriteriet och visst reagerar man när han nu är spelad till två procent, men utgångsläget är ju motigt värre.

Singelstrecken:

1 Treasure Kronos (V75-5) såg fantastiskt fin ut i kvalet och här blir det ledningen eller rygg ledaren. Toppchans oavsett vilket.

4 Uncle Lasse (V75-7) har övertygat rejält i sina två starter i Sverige och ser ut som en färdig guldhäst. Jag tror att han är minst en klass bättre än sina motståndare och spikar trots stort favoritskap.

Utgångshästarna:

8 Sir Ratzeputz (V75-1) avslutade strålande efter startgalopp senast och jag tror att han trivdes med Goop i sulkyn. Läge för rygg ledaren och spurtseger på open stretch.

2 Hillustrious (V75-3) var inte stort slagen av Nuncio i Sprintermästaren förra året och är väldigt snabb. Lopp i kroppen, skoryck och jänkarvagn nu och i spets blir han svårfångad.

8 Erik Sting (V75-4) är obesegrad och har imponerat på mig. Lättas i balansen och får Goop i vagnen som säkert satsar mot ledningen. Vettig chans, men starke 2 Copimade och kapable men osäkre 5 Platon Face kompletterar utgången.

Prisvärda hästar:

3 Even’s First Boy (V75-1) går alltid bra till slut och tappar han inte för mycket första biten så kan han spurta till seger.

6 Legend Brodde (V75-2) tror jag spetsar och sedan är han hästen att slå. I spets är han klart mer prisvärd än favoritduon.

11 Västerbo Exact (V75-4) kan vara starkast i fältet och barfota runt om har gett honom lite bättre speed också. Nu även med rycktussar och han är helt bortglömd.

3 Protector (V75-6) har gått som en skållad råtta till slut i loppen och han möter inte värre motstånd nu. Given från ett bra läge.

Överspelade:

11 Eldrick Boko (V75-2) är kanonbra, men läget är svårt och vill man verkligen vinna och därmed gå ut i en högre klass i finalerna om två veckor?

8 Papagayo E. (V75-3) är svårbedömd efter sjukdom och har ju ett helt iskallt läge över 1609 meter. Måste ju få ett blytungt lopp som det känns.

9 Erik (V75-4) har hög kapacitet, men det ser inte ut som att travet flyter perfekt och över lång distans mot bättre motstånd är jag inte så sugen på honom.

11 Heartbreaker V.S. (V75-6) har varit toppfin hos Goop, men nu är han nog mest med för att få poäng till finalen om två veckor. Troligen skor och ett snällt upplägg gissar jag på.

V75-systemet: (Skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans till sju rätt).

A: 8. B: 1,3,9,10. (res 11,6)
1,3,4,6,8,11 (res 12,5)
A: 2. B: 1,3,6,8,10,11. (res 5,9)
A: 2,5,8. B: 4,6,9,10,11,12. (res 1,3)
1 Treasure Kronos (res 6,5)
1,2,3,4,9,10,11,12 (res 5,8)
4 Uncle Lasse (res 2,3)

Kupong 1: 4 x 6 x 6 x 3 x 1 x 8 x 1 = 3456 rader
Kupong 2: 1 x 6 x 7 x 9 x 1 x 8 x 1 = 3024 rader
Kupong 3: 4 x 6 x 1 x 9 x 1 x 8 x 1 = 1728 rader

Totalt: 8208 rader = 4104 kr.

DD-spelet:

Dubbelslag på 4 betalar för dåligt och jag spelar i stället med mina andra A-hästar i DD-1 mot Uncle Lasse i DD-2.

2 – 4 x 500 kr
1,3 – 4 x 250 kr = 500 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla/Bergsåker 11/5: Starka V86-spikar, men vem ska rädda Elitloppet?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson