Det var härliga travtävlingar på Jägersro igår när kvalloppen till Derbyt och Stoderbyt avverkades. Det kördes friskt i loppen och att inte en enda häst vinner från ledningen i en V75-omgång på Jägersro måste vara unikt. I alla fall under så pass fina förutsättningar som rådde igår. Speciellt också eftersom det var uttagningslopp där av tradition betrodda hästar gärna får bestämma farten i ledningen. Vi fick dock se en hel del ”huvudet-under-armen-styrningar” även av våra vassare kuskar och det satte onekligen färg på tävlingarna.

Under sommaren har travjournalister tävlat om vem som var först med att nämna Cash Gamble som årets Derbyvinnare, men som så ofta förr för ”kommundragen” så gick det åt pipan. Tungt, tungt för Per Lennartsson som satt på en riktigt bra vinstchans i kullens största lopp, men nu fick vi i stället ett mycket öppet och spelvänligt Derby där i stort sett ingen kan sägas vara chanslös. Ett lopp att verkligen se fram emot nästa helg.

Redan i kväll på Solvalla får vi en försmak av ett annat av höstens stora unghästlopp, när fyra lopp är rena treåringslopp. De flesta treåringarna trimmas för Kriterie- och Oakskval om tre veckor och säkert viktiga förberedelselopp för många i kväll.

V86-omgången ser mycket öppen och spelvänlig ut i mina ögon. Det saknas riktigt starka storfavoriter och det blir nog jobbigt för många att få till vettiga system när det handlar om åtta svåra lopp. Treåringarna är ju också knepiga att räkna på och det kan nog bli många som testar ny utrustning och balans inför kommande uppgifter och inte lätt att veta vilka som vill köra snällt och vilka som verkligen vill testa sina hästar.

En av mina spikar tror jag i alla fall har toppchans att vinna från spets, men sedan måste jag chansa lite med en spik till, ett tvåhästarslås och tre utgångsgrupper för att få till ett system som känns vettigt.

Analys Solvalla V86-1:

Ranking: A: 9. B: 3-2-1-6-5-4. C: 8-10-7-12-11.

Spetsanalysen: Orutinerade ston och inte helt enkelt att gissa hur snabbt Takeaway öppnar första gången bakom bilen. Swiss Account har dock öppnat vasst tidigare och är knapp spetsfavorit från ett lämpligt startspår. Cayenne Ovel kan också öppna bra och är spetsaktuell om hon fungerar från innerspåret.

Loppanalysen:

Treåriga ston och ett par som ser riktigt bra ut för framtiden och ganska jämna vinstchanser mellan dessa. Favorit är 2 High Expectation som vunnit tre raka i rejäl stil och som måste vara helnöjd med utgångsläget. Hon öppnar okej, men är knappast något spetsbud, men har ju visat att hon tål att göra en del själv. Givet segerbud trots tuffare motstånd än vid segrarna.

Jag väljer dock att spela utgång med 9 Miss Montechristo som sett mycket bra ut vid två skrällsegrar på slutet. En rejäl och fin märr som avslutat starkt båda gångerna och senast fångade hon lätt in en så pass bra häst som Windwalker (favorit i V86-4) sista biten via 1.12 sista 700 m. Nu ska hon dessutom lättas från järnskor till barfota runt om vilket ser ut att passa henne perfekt och hon kan ju dessutom få ett perfekt lopp om hon kan hålla favoritens rygg hela vägen. Bra chans att spurta till ny vinst och spik på en kupong.

3 Takeaway är obesegrad efter två starter och har också gjort ett mycket rejält intryck. Senast tog hon över ledningen och höll undan för fine Trabant (V86-2). Hon är såklart svårbedömd bakom startbilen, men sköter hon sig bör det bli en vettig position och därmed också bra segerchans. Tidig.

1 Cayenne Ovel var tvåa bakom Creme de la Creme i E3-kval i sin senaste start, men ströks till finalen och har inte startat på drygt två månader. Nu gör hon dessutom debut i ny regi och visst är det lite svårbedömt. Kapacitet för att vinna finns dock och hon ska anmälas barfota runt om och kanske gå så för första gången. Öppnar ganska bra och får säkert ett fint lopp på innerspår.

6 Dirty Dancing In gick barfota runt om för första gången senast och avslutade då sylvasst om än i lite vinglig stil. Hon visade i alla fall fina fartresurser och blir det samma balans igen så måste hon räknas med chans.

Jag streckar också två skrällar i 4 Kryssa Futura (slog E3-vinnaren Princess Face för fyra starter sedan) och startsnabba 5 Swiss Account som var fin vid seger från rygg ledaren näst senast och inte kom in i loppet senast.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A. 3-4. B: 1-6-12-8. C: 9-11-2-5-7.

Spetsanalysen: Pretty Perfect är oprövad bakom bilen, men lär laddas eftersom hon är stänkrädd. Ferry Boko har inte testat bilen, men såg rapp ut i volt senast och kan säkert öppna bra. Trabant har inte heller startat bakom bilen, men är en halvbror till ruskigt startsnabbe Panne de Moteur och kanske också kan öppna bra..? Väldigt svårtippat, men jag chansar på Trabant.

Loppanalysen:

Treåringar igen, men nu blandat hingstar och ston. Lite ojämnare lopp än det förra och jag tror att tv å hästar gör upp om segern. 4 Ferry Boko har vunnit två av två och har blivit omgångens mest spelade häst på det. En välstammad häst som jag tyckte såg lite vinglig och oskärpt ut i stilen i debuten, men senast såg det bättre ut när han avslutade med ett 13-varv till överlägsen seger. Som många andra i loppet är han svårbedömd från start första gången bakom bilen, men han bör kunna öppna rätt bra som det ser ut. Givetvis vinstchans på det han har visat, men 73 procent är ju löjligt mycket och det går inte att spika.

Jag tror också att favoriten möter en häst som kan vara minst lika bra om inte bättre. 3 Trabant är en halvbror till Panne de Moteur som ser riktigt lovande ut. En maffig treåring som Örjan inte alls har pressat i botten ännu. Han har gjort två bra lopp vid andraplatserna utan att aktionen har fungerat helt perfekt. Han har gått med skor runt om, men nu är de dags att plocka av bakskorna och lätta honom i frambalansen och slår det väl ut kan det ge riktigt bra effekt. Då kan han också säkert lägga iväg bra bakom bilen och jag tror att Örjan gör ett försök att ta emot favorit första biten. Trabant måste bli svårslagen i spets om inte Ferry Boko är ”tokbra” och när han är 6-7 gånger mindre spelad än favoriten får han tipset. Kanske till och med en chansspik om vi får se en bra bilprovstart?

Bakom dessa två är det några rätt bra till. 1 Pretty Perfect skötte sig när hon fick spets och Erik i sulkyn senast och eftersom hon är stänkrädd vill man säkert köra i spets igen. Innerspår kan dock vara knepigt för en orutinerad häst och risk att hon blir över.

6 Ninepoints Googoo vann från ledningen i en snabb avslutning senast och höll då undan för Trabant som fick gå utvändigt hela vägen. Spår utanför värsta motbuden nu och inte lätt att veta hur bra han öppnar.

Analys Solvalla V86-3:

Ranking: A: 4-7-1. B: 6-5. C: 2-3.

Spetsanalysen: Nato Dream öppnar bra, men körs knappast i spets över lång distans. Charrua Forlan bör ha mycket bra spetschans.

Loppanalysen:

C Th Ericssons Memorial är ett klassiskt lopp som kommit lite på skam och 100.000 i förstapris lockade bara sju hästar varav tre från samma stall.

Lång distans är det som gäller och fyraårige 7 Volstead är storfavorit trots att han möter äldre och ganska bra hästar. Volstead bjöd ju självaste Nuncio på en rejäl match i Sprintermästaren och var väl något av den moraliske vinnaren från dödens. Efter det har han fått göra två starter och vunnit båda enkelt före derbyfinalisten Emmett Brown.

Visst kan Volstead vinna det här, men lång distans känns inte som någon direkt fördel i dagsläget och han lär också få göra grovjobbet utvändigt ledaren på slutvarvet. Då är jag inte alls säker på att det räcker och för mig är det helt givet att gardera.

Tipsettan till 4 Charrua Forlan som är den trolige ledaren i loppet. Han förlorar sällan i den positionen och senast visade han fin form i spåren där Ivar Sånna vann. Charrua Forlan är normalt trög bakifrån och mycket bättre i ledningen så därför var det nog en ganska bra insats efter uppehåll. När det är små fält blir det ofta en hel del taktik i loppen och chansen finns att ledaren får trolla bort ett varv mitt i loppet. Svårfångad i så fall även om lång distans kanske inte är en fördel för honom heller.

Distansen är däremot en klar fördel för starke 1 Candor Hall som var fin vid segern på Solvalla näst senast och senast avslutade han vasst som fyra där Mellby Viking vann över tre kilometer. Formen verkar vara på topp igen och nu ska man kanske också testa honom barfota bak. Han är seg från start och gynnas av det lilla fältet och med draghjälp av favoriten på slutvarvet kan han bli farlig sista biten.

6 Luckycharm Hanover är en fin häst som jag väntat på att det ska lossna för. Nu verkar han i alla fall rejält på gång för senast höll han starkt som trea utvändigt om Nahar. Han blir också farlig om någon annan gör grovjobbet. 5 Spring Erom är en gammal hedershäst som kämpar på riktigt bra. Han gick också bra till slut i samma lopp som Candor Hall senast och med Erik i sulkyn har han vunnit fyra av sju lopp tidigare. Tänkbar skräll om det mot förmodan blir lite ”tokkörning” i loppet.

2 Nato Dream har lite uppåtform, men det är fel distans nu och 3 Friction verkar väldigt ”trött” för dagen och någon av dem vinner knappast.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 1-12. B: 5-8-3-7-4-2-11. C: 10-6-9.

Spetsanalysen: Återigen orutinerade hästar bakom bilen och Mellby Diamant har aldrig testat startmetoden tidigare. Right For Glory har dock visat startsnabbhet och är spetsfavorit, men även Paddington Face kan nog öppna bra med nytt huvudlag och har spetssugen kusk. Dessa två gör upp.

Loppanalysen:

Treåringar igen och två hästar ser ut att höja sig över resten. Amatören Kent Knutsson har för vana att ta fram fina hästar med jämna mellanrum och häör har han ett löfte i 12 Windwalker. Han slog duktige Bålsta Palema från ledningen i debuten och höll bra på en topptid som tvåa bakom Miss Montechristo senast. Hästen är stor och tung och ser långt ifrån ”färdig” ut ännu, men i den här klassen ska det duga bra ändå och han rundar de flesta på ren styrka. Att spika Knutsson från tolftespår på Valla – speciellt som klar favorit – är däremot inte aktuellt för mig och jag tippar emot.

1 Mellby Diamant var fin vid debutsegern, men inte som bäst för dagen senast. Han tränar bra enligt Reijo och även om han blir över från start (oklar startsnabbhet) så lär det lösa sig under vägen med så många orutinerade hästar. Intressant också att han ska värmas med jänkarvagn och helstängt huvudlag! Kusk och läge talar för min tipsetta jämfört med favoriten, men utan strul bör de göra upp om segern. Jag gör därför en utgångsgrupp med dessa två och streckar många bakom.

5 Right For Glory spetsade och släppte till en rätt bra häst (Carmine Am) senast och hängde med bra till slut. Inte så tokig häst och tänkbar med ett fint smyglopp.

8 Shelby Glide gjorde första starten som valack senast och gick okej som tvåa bakom Bålsta Palema. Säkert bättre med loppet i kroppen och kanske dags att plocka av skorna nu? Tänkbar trots läget.

Ganska jämnt mellan resten och jag streckar alla utom mina tre C-hästar.

Analys Solvalla V86-5:

Ranking: A: 5-1-9-4. B: 10-8-2-7-11. C: 6-12-3.

Spetsanalysen: Zo Zo Hoss är snabbast första biten och vill man köra honom i spets lär det bli så. Annars är det vettig chans att Le Lahar kan överta täten efter en bit. Han öppnar rätt bra vid laddning.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans och ganska jämnt mellan de sex jag streckar. Tipset till 5 Le Lahar som har fin styrka och som sett allt bättre ut i sin nya regi. Senast blev det visserligen en upploppsgalopp, men då körde Linderoth det som gick till slut över kort distans och det blev nog för mycket. Klart bättre distans den här gången och han kan öppna rätt bra bakom bilen. En spetskandidat om man vill släppa med Zo Zo Hoss och då lär mycket vara vunnet. Le Lahar kan vinna även bakifrån och har vettig chans, men lite för klar favorit för att göra någonting av.

1 Zo Zo Hoss har man haft ambitioner med i finska årgångslopp, men han har tävla ganska sporadiskt det senaste året. Senast orkade han inte riktigt i ledningen efter uppehåll, men lär vara bättre nu och spetsar om kusken vill. Tänkbar om han får bestämma tempot eller får ett fint smyglopp bakom ledaren.

9 Sudbury har höjt sig med helstängt huvudlag och jänkarvagn och har gått bra en tid förutom senast då han inte fungerade i bakvarvslopp i Åmål. Får säkert en vettig reda i ryggar nu och kan spurta till seger med klaff på loppet.

4 Panoramic fick ett perfekt lopp på innerspår senast och avgjorde ganska lätt mellan hästar när luckan kom. Han har bra styrka och duger fint i klassen när travet flyter och ska streckas ganska tidigt.

10 Ramboldo Jet var positiv i comebacken näst senast, men lite segare senast. Troligen hade han inte rätta tempot i benen för kort distans och ett varv till nu bör vara ett plus. Fart och styrka för att duga.

Stallkamraten 8 Blue Star Champion spurtade desto bättre i samma lopp som Ramboldo senast och han duger också om han kommer hyfsat till från det här svåra spåret. Ganska jämnt mellan dessa sex alltså och på V86 spelar jag gärna med samma insats på alla.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A. 4. B: 11-3-6-5-9-1-8-2. C: 10-7-12.

Spetsanalysen: Mystery Love är startsnabb, men körs knappast i ledningen. Han är klart bäst med en smygare. Bella Toscana är också snabb ut, men ska inte heller köras i tät. Av övriga bör Remote Control vara bäst ut och tar han inte spets av egen hand bör han bli släppt dit rätt tidigt.

Loppanalysen:

Ett amatörlopp och uttagningslopp till K.G.Bertmarks minne där finalen körs under Derbyhelgen på Jägersro nästa vecka.

Här tror jag mycket på 4 Remote Control som har hög grundkapacitet, men som haft lite svårt att få ut allt han kan. Efter att ha gått bra hos duktige amatören Samuel Rehn var han en sväng till Robert Bergh utan att lyckas och nu ska Peter Untersteiner testa femåringen. I debuten för Peter senast blev det seger direkt, men hästen var trög och imponerade inte. Seger blev det också bara för att en överlägsen konkurrent galopperade bort vinsten i sista sväng.

Loppet i kroppen lär dock ha gjort stor nytta och nu ska han dessutom gå med rycktussar och halvstängt huvudlag vilket lär göra honom mer alert. Remote Control öppnar bra bakom bilen och bör ha bra chans att komma till spets och där borde han bli svårslagen för dessa motståndare.

Remote Control mötte ofta årgångstoppar som tre-och fyraåring och var bland annat trea i sitt derbykval bakom finalvinnaren Poochai och Nimbus C.D. för ett år sedan. Vid fjärdeplatsen för fyra starter sedan hade han D’One och Riff Kronos före sig i mål och helt klart är det lite enklare än vanligt mot nu. Bra chans om han höjer sig en del från senast och jag spikar.

Värst emot är helt klart duktige 11 O.P.Q.C. som gör bra lopp varje gång. Han har bra styrka och inställning och visade toppform vid lätt seger senast. Han har dessutom en rutinerad kusk som lär försöka ta vara på chansen. Det blir dock tufft att slå min vinnare utvändigt och det krävs nog att någon annan sätter fart på loppet om han ska runda till seger.

3 Portovenere är bättre än han visat på slutet och starka 6 Angel France möter lite enklare sällskap än på slutet. 5 Mystery Love är mycket speedig, men får inte gå för tidigt och då krävs det alltid lite klaff. Vassa kuskar på de tvåsistnämnda och det betyder ofta mycket i de här loppen.

Analys Solvalla V86-7:

Ranking: A: 1. B: 6-10-5-11-3-4-9-8-7-2-12. C: -.

Spetsanalysen: Digital Extreme öppnar bra och har vettig spetschans om han kommer iväg lika bra från innern som från spår längre ut. Känns inte som några startblixtar i övrigt och kanske stallkamraten Digital Friend är värst emot om han går utan skor? Debut bakom bilen för denne.

Loppanalysen:

Ett riktigt jämnt och bra treåringslopp med många lovande hästar. Jag har en fräck tipsetta i 1 Digital Extreme som jag tycker är den som blivit mest bortglömd i förhållande till vinstchans. Han har varit riktigt bra de gånger han tävlat barfota runt om och då tagit två segrar i rejäl stil. Han har öppnat bra bakom bilen och kliver han iväg lika snabbt från innerspåret är det bra spetschans. Många av dessa lär ladda för Kriteriekval och chansen finns att en hygglig ledare kan få bestämma tempot en bit. Bra chans i spets och till sex-sju procent känns Digital Extreme som ett fynd. Utgång och spik på en kupong.

Bakom min idé är det vidöppet och svårrankat. Hårt betrodd är starke 6 Alan Wadd som var förbättrad vid spetsseger näst senast och som gick starkt bakom Angle of Attack senast. Björn Goop upp är såklart hett och ekipaget blir segerfarligt utan strul.

10 Casanova Sisu är klart intressant trots bakspår. Han har visat härlig fart i två starter på slutet och spurtade fint som favorit bakom Flash Håleryd senast. Nu är han mycket mindre spelad än denne och det känns inte helt rätt. Tidigt bud även om jag har svårt att spela Nordström på Solvalla och överhuvudtaget…

5 Flash Håleryd är en fin häst som gjort allt rätt så här långt. Han kan säkert duga även här, men loppet är tufft och i min bok är det kuskminus jämfört med vid segrarna. Bara en av flera som ganska hårt spelad.

11 Angel of Attack hade inte rosat marknaden innan förra starten då han var kraftigt förbättrad och bara sprintade undan trots ett tufft lopp utvändigt om ledaren. Han gick då barfota runt om och med goggles vilket gav ruskig effekt. Farlig om lika bra igen, men han är inte att lita på och bakspår känns som ett minus.

Som sagt gott om fina hästar här och jag väljer att helgardera bakom min utgångshäst. Varning för storskrällen 4 Digital Friend som visat fin uppfattning så här långt men sett lite småtung ut i stilen. Nu blir det nog skoryck och då kan det vara en kraftigt förbättrad insats på gång. Två procent!

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 3. B: 5-2-14-10-6-13-9. C: 11-1-4-7-8-12.

Spetsanalysen: Lincoln Lawyer och Raggio d’Elite öppnar bra och den som prickar bäst har bra spetschans.

Loppanalysen:

Ett ojämnt lopp avslutar och hästarna i C-gruppen känns helt chanslösa. Jag tror att två hästar är bättre än resten och hade gärna spelat med båda, men systemet gick inte att få till på önskvärt sätt och därför spikar jag här i stället.

3 Raggio d’Elite har gjort två starter för Johan Untersteiner och gått helt okej som etta och tvåa. Han har sett lite stötig ut i stilen och lite tung i kroppen, men har säkert haft nytta av loppen. Det som är intressant nu är att han ska gå barfota runt om vilket han inte gjort på slutet och det tror jag passar perfekt. Om han då får aktioen att flyta lite bättre än tidigare lär det höja honom rejält. Han såg snabb ut från spår tre på tillägg senast även om det inte gick att släppa av honom helt, men flyter det bättre nu kan han säkert laddas lite mer och då är det bra spetschans.

Det här är en segervan häst och känslan är att han står väldigt billigt inne i klassen ännu. I ledningen bör det vara toppchans och han lämnas ensam på systemet.

Annars hade jag gärna dubblat med fartfyllde 5 Seedorf O.M.F. som återkommer efter uppehåll, är kastrerad och tränar förbättrat. Han visade bra fart tidigare i år, men galopperade varje gång. Sköter han sig blir han farlig, men spår fem i volt var knappast det spår man hade önskat sig och kanske behöver han också en genomkörare innan formen sitter där? Jag hoppas på det i alla fall och står över på V86 även om spelprocenten är lockande.

2 Lincoln Lawyer har visat bra form på slutet och öppnat bra i volt några gånger. Spår två är dock inte perfekt och kanske blir det inte samma snabbstart då vilket gynnar min spik. Given om man garderar loppet.

14 Amor Winner är bra i grunden, men återkommer efter uppehåll och det låter som att han mest ska få ett snällt lopp i kroppen inför framtiden. Han får inte vara bättre än femma för att stå kvar i sin V75-klass och det talar för att Goop kör lite mer passivt än vanligt – även om det försvinner lite poäng med en etta längst upp i raden.

10 Reims Gasti har bra kapacitet och kan i alla fall mycket bättre än resultaten på slutet skvallrar om. Han fick en rejäl genomkörare över kort distans senast och kan överraska här om han kommer till från ett trassligt utgångsläge.

Singelstrecken:

4 Remote Control (V86-6) har hög grundkapacitet och lopp i kroppen i ny regi. Intressanta ändringar i utrustningen gör att jag tror han leder från start till mål.

3 Raggio d’Elite (V86-8) har gått helt okej utan att glänsa i två starter för Johan Untersteiner, men nu blir det barfota runt om vilket bör höja honom rejält. Bra chans leda runt om.

Utgångshästarna:

9 Miss Montechristo (V86-1) är en fin typ som visat hög kapacitet vid segrarna och nu blir det dessutom barfota runt om för första gången. Svårstoppad om det slår väl ut.

1 Mellby Diamant och 12 Windwalker (V86-4) ser ut att vara loppets klart bästa hästar och de bör göra upp om segern om det inte strular under vägen.

1 Digital Extreme (V86-7) är spetsfavorit och går han barfota runt om som vid sina tidigare segrar blir han svår att fånga in trots bra motstånd.

Tvåhästarslåset:

4 Ferry Boko (V86-2) har visat lovande takter och har bra chans igen, men nu möter han en fin Hultmanhäst i 3 Trabant som det är dags att plocka skorna på och då vill jag vara med på det tåget.

Överspelad:

7 Volstead (V86-3) är en av landets bästa fyraåringar, men nu möter några ganska tuffa äldre hästar över lång distans och riskerar att för göra jobbet själv. Givet fällningsförsök!

V86-systemet: (Skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

A: 9. B: 1,2,3,4,5,6. (res 8,10)
3,4 (res 1,6)
1,4,5,6,7 (res 4,7)
A: 1,12. B: 2,3,4,5,7,8,11. (res 10,6)
1,4,5,8,9,10 (res 2,7)
4 Remote Control (res 11,3)
A: 1. B: 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12. (res 1,6)
3 Raggio d’Elite (res 5,2)

6 x 2 x 5 x 2 x 6 x 1 x 12 x 1 = 8640 rader
1 x 2 x 5 x 9 x 6 x 1 x 12 x 1 = 6480 rader
6 x 2 x 5 x 7 x 6 x 1 x 1 x 1 = 2520 rader

Totalt: 17640 rader = 4410 kr.

DD-spelet:

1 – 3 x 500 kr
1 – 5 x 200 kr

4,10 x 100 kr = 200 kr
4,10 x 50 kr = 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com

Senaste nyheterna

Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 14:24, 14 juni

Tips Boden 15 juni: Propulsion tar revansch i sitt favoritlopp!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 15:05, 07 juni

Speltips Östersund 8/6: Spetsstriden avgör storloppet!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:47, 31 maj

Speltips Mantorp 1/6: Kontios starka styrning krossar allt!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
fredag 14:59, 24 maj

Tips Solvalla 25 maj: Cyber Lane i Sweden Cup och två vassa spetsdrag till fina odds!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
onsdag 12:49, 08 maj

Spelkrönika Solvalla/Bergsåker 8/5: Nu tar jag och min bästa vinnare revansch!

Spelredaktör Redaktionen Travnet

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Gävle 21/8: Starka spetsdrag i Gävle och bakom varje överdrift…

Spelkrönika V75 Gävle 21/8: Starka spetsdrag i Gävle och bakom varje överdrift…

”Bakom varje överdrift döljer sig ofta en brist” är ett talesätt som passar bra in på travsporten och dess företrädare. Exempel på att verkligheten skönmålas ser vi prov på nästan varje dag från ATG, journalister och i sociala medier och jag har så svårt att förstå varför det måste vara så. ”Succé”, ”super”, ”travfest”, ”magi”, ”älska trav” är uttryck som pumpas ut och som till slut bara blir tomma och innehållslösa floskler ju oftare de missbrukas.

”Succé för nya superstudion” fick vi veta att det var i lördags när i själva verket de flesta jag pratat med eller läst åsikter från tyckte det var ett ganska stort ”jaha, det var väl helt okej”. Att man dubblade tittarsiffrorna från veckan innan var väl ändå ingen jätteskräll när programmet flyttade från TV12 till stora TV4? Med en sådan kanalflytt dubblar väl även Damallsvenskan, Helgmålsbön och Anslagstavlan sina tittarsiffror? V75-omsättningen på 85 miljoner känns ju också som en besvikelse med tanke på att det var jackpot, Åby Stora Pris och en massiv marknadsföringskampanj med tillhörande åtgärder.

Att vilseleda travintresserade verkar inte heller vara främmande för de som står för tv-produktionerna kring travet. En kul grej var i finalen av Stjärnkusken när de i det avgörande loppet på Halmstadtravet klippte in upploppsbilder från Solvalla där E-läktaren tydligt syntes i bakgrunden. Dessutom försökte man lura i tittarna att loppet avgjordes inför den stora V75-publiken genom att lägga in bilder på de övriga deltagarna som stod och jublade framför publiken när det troligen var tomt på banan. Synd att just själva finalloppet blev usel TV i en annars mycket trevlig serie.

I ATG-live förra fredagen och även idag körde man också en variant när värmningsexperten på lunchtravet ställdes framför en ”green-screen” med bakgrundsbilder från Åby respektive Vaggeryd så att det såg ut som han var på plats när han förmodligen befann sig i en studio i Stockholm. Hörde dock inte om det verkligen var ett klent försöka att lura tittarna eller bara en snygg effekt.

Efter en omgång på lottobetonade Åby och de favoritbetonade tävlingarna i onsdags känns lördagens V75-omgång i Gävle som en riktig höjdare. E3-finaler står på programmet och vi har också en liten jackpot från i onsdags att spela om i sjurättspotten. Cirka nio miljoner extra, ungefär hälften av en ”normal” jackpot. Gävle är en av landets snabbaste banor och upploppet är inte särskilt långt heller. Helt enkelt en av de banor i landet där det är superviktigt att finnas med i den främre träffen – helst i ledningen. Med flera svårlösta spetsstrider är det däremot inte helt lätt att lista ut ledaren i varje lopp, men jag har i alla fall spikat två hästar som är högkapabla för sin klass och som har vettiga spetschanser. Två toppchanser om de lyckas ta hand om täten och jag spelar på det.

Analys Gävle V75-1:

Ranking: A: 1. B: 6-11-8-9-4-7-5-2. C: 12-10-3.

Spetsanalysen: Inga direkta startblixtar och därför ger jag El Cantante vettig chans att hålla upp innerspåret. Av övriga är Umpire Sund snabbast, men från spår fyra är det inte säkert att han kommer iväg så bra ändå. Värsta spetshoten finns nog på springspåren där det dessutom är två vassa kuskar bakom Montreal och Tom Sisu.

Loppanalysen:

Lägsta klassen över lång distans och 1 El Cantante visade i ett liknande lopp senast att han är klart bra för klassen. Då blev det galopp i första kurvan när han var ute i spåren och fladdrade, men han ställde sig rätt snabbt och avslutade sedan starkt som trea med bra fart över mål. Han är inte jättesnabb första biten, men har sett allt kvickare ut på slutet och innerspår tror jag är bästa tänkbara för honom då han slipper sidledsförflyttningar i hög fart. Micke J är också en duktig start/spetskusk och prickar han bara på kör så är det vettig spetschans.

Det finns också tilläggschans att El Cantante kan få överta täten eftersom jag tror att motståndarna har respekt för honom över den dryga distansen och det bör gå att kunna komma ut i andraspår efter en bit om han blir över från start.

El Cantante är stark och har bra löphuvud och är obesegrad i ledningen på tre försök och i spets tror jag inte att han förlorar. Det ser ut att bli delat favoritskap mellan honom och M.T.Jointville och då känns det för dagen givet att välja El Cantante. Spik!

11 M.T.Joinville är dock ingen bluff som det ser ut. Obesegrad efter tre starter och en stor och rejäl pålle som verkar mycket stark. Han har vunnit på respektingivande tider, men ny distans, ny bana, ny kusk och bakspår i V75 för en mycket orutinerad häst låter tufft, men gör min vinnare bort sig kan han säkert vinna igen.

6 Montreal är ingen stjärna, men en liten pigg häst som visade fin form i skymundan i ett billigt lopp senast. Han ör ganska snabb första biten och med vasse Goop kanske han kan ställa till det för min spik första biten, men det känns ändå inte givet att han ska svara ledningen över lång distans om El Cantante pressar på. Även om hästen verkar bäst i den främre träffen och Goop ogärna släpper täten. Tror han har bäst chans med ett smyglopp ändå.

8 Moonshine All Over såg finfin ut vid lätt spetsseger senast och verkar ha toppform. Läge för ett fint smyglopp bakom El Cantante nu och då kanske hon kan vara långt framme även om distansen inte känns helt optimal. Ett ganska jämnt lopp bakom de två mest spelade som det tycks vara klart mest potential i.

Analys Gävle V75-2:

Ranking: A: 2. B: 3-9-10-1-6-5. C: 7-8-4-11-12.

Spetsanalysen: Här är det inget större snack om att en felfri Poet Broline tar hand om ledningen. Gör han bort sig kanske Gijon kan hålla upp täten, men innerspår bakom bilen över kort distans är inte så lätt i Gävle.

Loppanalysen:

E3-final för hingstar och valacker och 2 Poet Broline blir omgångens mest spelade häst. Han har gjort fyra starter för Peter Untersteiner och vunnit samtliga och den förra E3-finalen vann han mycket enkelt från ledningen. I försöket senast bombade han till spets från spår åtta och vann på bra sätt igen. Han är jättebra den här och Untersteiner låter klart nöjd inför detta också. Det mest troliga är såklart att Poet Broline spetsar och sedan bara springer undan på Gävles snabba bana, men det är trots allt första övernattningen på bortaplan vilket alltid kan ställa till det för orutinerade hästar. Jag nöjer mig med att spela utgång och spika på en kupong.

Främsta hotet mot favoriten är 3 Heavy Sound som också är riktigt bra. Han var favorit mot Poet Broline när denne gjorde debut för Untersteiner och såg ut att vara på väg att plocka ner honom i sista sväng när han bröt ut och tappade farten. Efter det ser Heavy Sound ut att ha tagit rejäla kliv framåt för han har varit riktigt fin vid segrarna. Nu lägger man dessutom i alla växlar och kör barfota runt om och med jänkarvagn för första gången vilket såklart är spännande. Det blir givetvis svårt att slå favoriten från dödens, men om denne har en sämre dag är Heavy Sound mycket intressant och differensen 76 mot 11 procent är givetvis alldeles för stor.

Dessa två bör göra upp om segern, men jag kryddar även med två storskrällar. 9 I’m Just a Sund och 10 Incognito Tooma gjorde båda bra insatser i försöken och den första ska gå med rycktussar nu och den andra kanske med helstängt huvudlag. De bör båda få vettiga lopp i andraspår och kör täten för fort kanske någon av dem kan slå till.

Analys Gävle V75-3:

Ranking: A: 6-4-2. B: 3-1-7-8-9. C: 10-11-5-12.

Spetsanalysen: Arazi Boko är mycket rapp och har tidigare tagit en längd på Hard Livin. Bör också kunna hålla ut Nothing But Class där Untersteiner knappast är intresserad av spets. Det låter som att man vill köra Arazi Boko i ledningen, men annars kanske Västerbo Fantast kan få överta efter en bit?

Loppanalysen:

Guldloppet är sådär den här veckan och jag spelar med tre hästar i en utgångsgrupp och fyller på med fem till på garderingskupongen.

Tipset till fine 6 Västerbo Fantast som är en av få i loppet som det fortfarande finns utveckling i. Han har gjort tre starter efter uppehåll och efter två segrar så fick han lite sparat i gulddivisionen senast. Om den formen han visade när han vann Breeders Crown förra hösten börjar närma sig så måste han duga bra i det här gänget och släpper man ledningen med Arazi Boko kan han vara aktuell. Dessutom barfota runt om för första gången i år vilket är ett klart plus.

4 Beau Mec är en gammal derbyvinnare som efter ett halvdant fjolår verkar rejält på gång igen. Han såg oväntat bra ut vid seger i årsdebuten senast och han är den i fältet som har mest hårdhet och styrka att göra jobbet själv. Han tappar lite från start, men körs säkert offensivt sedan om tempot blir lågt. Given.

2 Arazi Boko är bäst över kort distans, men om Beau Mec gör bort sig kan det här bli ett ”blufflopp” och då kan han säkert rinna undan i spets på Gävles snabba banunderlag. Han visade inget extra senast, men ska vara bättre i ordning nu och slog ju Hard Livin från rygg ledaren över full väg för tre starter sedan. Ett ganska starkt trehästarslås om storfavoriten i förra loppet bränt av.

Av de fem jag streckar bakom kan 3 Nothing But Class vinna om han får ett passande rygglopp. Han tål inte att göra så mycket själv över den här distansen och är väl hårt spelad.

1 Hard Livin har sett lite trist ut sista biten ett par gånger på slutet och jag sätter frågetecken för viljan. Läget är dock bra och det finns ju rätt bra fart i grunden.

7 Kash’s Cantab, 8 Thai Broadway och 9 Royal Blessed är inte så tokiga och kanske kan överraska om de kommer till från ganska trassliga utgångslägen.

Analys Gävle V75-4:

Ranking: A: -. B: 2-3-7-11-4-1-9-5-12-8. C: 10-6.

Spetsanalysen: Många som är snabba, men i kraft av spåret så måste Flyer Boshoeve vara favorit att ta hand om täten. Fatima Boko är dock riktigt rapp och tvekar favoriten kan hon ta sig förbi. Värt att nämna är att samtliga fyra försök till den här finalen vanns av spetshästen.

Loppanalysen:

E3-final för ston och ett mycket öppet lopp. Jag har svårt att få rätta känslan för någon och garderar matematiskt med tio hästar totalt. Jämna hästar och svårt att ranka dem inbördes och jag ger tipsettan till favoriten 2 Flyer Boeshoeve mest på att hon har bästa startspåret och vass kusk. Hon var riktigt fin vid lätt spetsseger i försöket och är hon lika bra igen blir hon svårfångad i spets. Treåriga ston som ska starta tätt över kort distans känns dock som vanskliga spelobjekt och någon spik är det inte.

3 Fatima Boko vann också ett försök och det blev väldigt lätt när Tunika hoppade bort sig. Hon är fin den här och i spets eller om hon slipper göra grovjobbet själv så är hon tidig.

Det finns också några roliga skrällar som måste passas tidigt. 7 Tough Cookie var mycket vass efter galopp i försöket till förra E3-omgången och sedan fyra i finalen. Sedan fick hon vila och hon var lite seg till slut i försöket senast. Hon bör vara rejält framsatt med loppet i kroppen (låter bra från Nurmos) och kommer till blir hon farlig med vasse lånekusken Lennartsson.

Kvicka 11 Spoil Me ska också räknas tidigt med tanke på en del intressanta ändringar. Barfota runt om och jänkarvagn är det som gäller och med rätt ryggar tror jag hon kan avsluta riktigt vasst.

4 Princess Face var klart förbättrad vid segern senast och nu ska hon dessutom lättas från järnskor till aluminium. Det kan antingen bli succé eller galopp i första sväng kanske, men det bör hur som helst bli svårt att nå ledningen som hon vann från senast. Kan så klart inte räknas bort.

1 Toohotforyou var tvåa bakom Tunika näst senast och vann säkert från ledningen senast. Här borde hon som sämst få rygg ledaren och då kan hon säkert vinna om hon får chansen.

9 Salma Silvio avslutade riktigt vasst som tvåa bakom Princess Face i kvalet och får hon inte för långt till täten från bakspår kan hon överraska om loppet blir rätt kört.

5 Cerveza är snabb men osäker, men skötte sig fint med Jansson och barfota runt om i kvalet. Kan öppna bra också och är inte ofarlig i felfritt lopp.

12 Facile Boko är den med bäst meriter i loppet och det säger väl en del när hon hamnar så långt ner i ranken, men spår tolv är kämpigt över kort distans och det krävs såklart en del tur. Första Takter kanske kan ordna den ”tur” som behövs.

Sista strecket till 8 Ninepoints Gaagaa som gick bra som trea i kvalet och nu ska hon gå med helstängt huvudlag för första gången.

Analys Gävle V75-5:

Ranking: A: 3-4-7-6. B: 1-8-9-5. C: 11-2-12-10.

Spetsanalysen: Ett par ganska startsnabba hästar, men jag ger Adams Pace lillchans att hålla täten om kusken vill. Annars är Ony One Winner rapp ut och med Goop är det risk att han pressar sig till spets. Även Emil Tuffing och Ritzo kan dra iväg bra första biten.

Loppanalysen:

Här har de bästa hästarna fått bra spår och streck för sex hästar med framspår känns stabilt. 4 Only One Winner är jättefavorit trots startgaloppen i V75 senast. Före det var han duktig vid spetsseger i ett lite tuffare V75-lopp än detta och kommer han till spets blir han nog svårslagen. Första med Björn Goop är en plusfaktor, men omotiverade galopper gillar jag inte riktigt och skulle han få svar om täten är han sårbar. En vettig vinstchans men som spelfördelningen ser ut känns det givet att gardera.

Jag ger faktiskt tipset till 3 Adams Pace som är en bra häst som visat tidigare att han duger i V75. Nu verkar formen också vara riktigt på gång och han vann på bra sätt i spets senast. Han brukar öppna bra från de här spåren och har aldrig förlorat i ledningen på tre försök så jag hoppas att Ville laddar och testar i spets. Att släppa ledningen med den här i Gävle skulle kännas jäkligt uppgivet i alla fall. Klart prisvärd till låga fem procent.

7 Ritzo är en bra häst med rätt inställning och han var rejäl vid segern senast. Han öppnar rätt bra och bör komma hyggligt till om han kommer ner i andraspår. Kan absolut duga med rätt klaff.

6 Emil Tuffing är ganska stark och bra när han går barfota runt om. Nu kan det även bli jänkarvagn för första gången och om det ger en extra effekt kan han skrälla.

Jag tar även med 1 Viggo Laday som ska gå barfota runt om och som bör öppna tillräckligt bra för att få ett fint smyglopp. 8 Västerbo Arthur vinner inte så ofta, men är ganska stark och han var väldigt tapper näst senast. Senast var det debut för Bergh och då var han lite seg, men ändå godkänd. Han är säkert bättre med loppet i sig och Bergh kan säkert hitta på något som förbättrar honom ytterligare.

Analys Gävle V75-6:

Ranking: A: 5-3-4-11. B: 6-1-9-10. C: 7-8-2-12.

Spetsanalysen: Rolex Bigi och Time Machine kan öppna bra, men jag tror att Allaballakaitoz är snabbare och trycker sig förbi.

Loppanalysen:

En bra silverdivision som inte känns helt lättlöst. Favorit är 3 Rolex Bigi som jag verkligen gillar. Han är i klass med de bästa i kullen när han är på topp och som det såg ut senast verkar toppformen vara på gång. Han avslutade då bra som tvåa bakom Ivar Sånna och han slog ju denne vid något tillfälle förra året.

Femåringen kan öppna snabbt och är en spetsaspirant, men från tränarhåll låter man inte så väldigt påställda för det och talar till och med om att kanske släppa till en bra rygg. Låter konstigt för mig, men man vill tydligen vara säker på att hästen får ett snällt lopp. I spets eller om det löser sig är det bra chans, men det finns många tuffa motbud och jag garderar.

Tipset får en som är klart roligare på spelet och
5 Allaballakaitoz får tipset på att han är min knappe spetsfavorit. Han var mycket fin i debuten fär Untersteiner i juni och även mycket tapper som tvåa från dödens näst senast. Senast var han inte frisk och det finns frågetecken för formen efter uppehåll, men är han bara som för fyra starter sedan då han inte hade startat på fyra månader så räcker det nog bra i spets. Sjuåringen är mer explosiv första biten än sina motståndare och blir nog svår att ta emot. Just i Gävle kan det sedan hålla hela vägen även fast han knappast är bästa hästen.

4 Time Machine måste också räknas tidigt. Han har härlig styrka och förutom startgaloppen senast så har han varit mycket fin i sommar. Han ska gå barfota runt om vilket är positivt och skulle han få överta täten är nog loppet över. Det känns dock som att det ofta strular för Westholm i V75 och några tyngre insatser vill jag inte ha på ekipaget som hårt betrott.

Ytterligare ett roligt skrällbud finns i snabbe fyraåringen
11 Explosive de Vie. Han avslutade mycket vasst lite i skymundan där kulltoppen Cash Gamble vann näst senast och senast fick han chansen för sent bakom Volstead. Läget är trist, men kör de för tufft i täten, vilket inte är omöjligt, lär han flyga lågt över upploppet. Fyra procent!

6 Coldtown var inte som bäst som fyra senast, men enligt Nurmos fattade inte hästen att det var ett varv kvar efter 1640 meter och la ner rörelsen. Nurmos låter nöjd med formen och visst kan segervane Coldtown vinna detta, men det blir nog ingen ledning där han är allra bäst och då lägger jag ner honom i B-gruppen.

1 Screen Height är ojämn, men bra i grunden och var duktig tvåa bakom Cool Keeper näst senast. Får ett bra smyglopp och kan skrälla med klaff.

9 Mind Your Face är stark, men har lite svårt att hinna med över medeldistans när det går fort i loppen. NU ska han i alla fall gå barfota runt om vilket är en klar fördel och kör de andra för tufft kan han kanske överraska.

Sista strecket får 10 Bear Dancer som sköt till riktigt bra bakom Nimbus C.D. senast och såg jättefin ut. Åtta streck totalt.

Analys Gävle V75-7:

Ranking: A: 1. B: 7-3-2-11. C: 12-8-9-6-4-5-10.

Spetsanalysen: Dominator är ganska snabb första biten och med sylvasse startkusken Goop så tror jag att han håller ut främst Klöver All Over och springspårets Quadroon.

Loppanalysen:

En ganska ojämn bronsdivision där fem hästar höjer sig en del över resten och av dessa fem känns två klart bättre än övriga. Klar favorit är 7 Mc Steamy som har visat hög kapacitet hos Peter Untersteiner och han övertygade vid seger trots ett tungt lopp senast. Nu handlar det dock om voltstart vilket han inte har prövat på i Sverige tidigare och jag kan tänka mig att Untersteiner tar en lite försiktig start för att inte riskera något. Jag har dock sett Mc Steamy i norsk voltstart och då öppnade han bra från spår fem innan han galopperade efter en bit. Mc Steamy är mycket rejäl och kan vinna även om han inte når till täten, men om det är min vinnare som sitter där tror jag att han får svårt. Skor runt om och framför allt vanlig vagn i stället för jänkarvagn tror jag inte heller är något plus.

Min vinnare är 1 Dominator som är en riktigt bra häst som ifjol som fyraåring var i final i både det svenska Derbyt och Europaderbyt. Jag trodde en del på honom mot Nadal Broline i V75 näst senast, men då blev det startgalopp från innerspår bakom startbilen. Senast hade han spår tolv och visade riktigt fin form genom att avsluta starkt i skymundan där Ni Talar Bra Latin vann.

Dominator är snabb ut i voltstart och Björn som är en mycket vass startkusk tror jag prickar så pass bra att Klöver All Over får svårt att komma iväg snabbt från sitt andraspår och lätt hänt då också att springspåren kommer lite snett på det. Speciellt för Jepson och Untersteiner som inte kör i Gävle så ofta. I spets på Gävles snabba bana tror jag att Dominator blir mycket svårslagen (fyra av fyra i spets tidigare) och när han bara är knappt hälften så mycket spelad som favoriten känns det helrätt att spika.

Bakom dessa två räknas kapable men knepige 3 Premier Kronos tidigt och även 11 Comte du Pommeau kan vinna om han håller ihop travet hela vägen. 2 Klöver All Over var jättefin i ny regi senast. Han är visserligen bäst över kort distans, men från rygg ledaren kan han vara långt framme ändå.

Singelstrecken:

1 El Cantante (V75-1) har härlig styrka för klassen och vettig chans att ta hand om ledningen. Svårstoppad i så fall.

1 Dominator (V75-7) visade toppform i skymundan senast och är en riktigt bra häst. Svårslagen om Björn håller upp ledningen med honom.

Utgångarna:

2 Poet Broline (V75-2) har imponerat hos Untersteiner och tävlar han på topp vinner han troligen från ledningen.

6 Västerbo Fantast och 4 Beau Mec tror jag är tuffast i en ganska trött gulddivision (V75-3) men 2 Arazi Boko kanske kan stjäla loppet från ledningen?

Prisvärda hästar:

3 Heavy Sound (V75-2) är nog inte mycket sämre än favoriten och ett par spännande ändringar i utrustningen gör honom intressant som 6-7 gånger mindre spelad.

7 Tough Cookie (V75-4) är fartfylld och ska vara rejält förbättrad med senaste loppet i kroppen. Tänkbar skräll i ett öppet lopp liksom 11 Spoil Me som det blir flera ändringar i utrustningen på.

3 Adams Pace (V75-5) har vunnit V75 tidigare och visade fin form senast. Snabb ut och obesegrad i spets.

5 Allaballakaitoz (V75-6) har hittat en ny växel i Untersteiners regi och kan vara den som tar hand om ledningen. Farlig i så fall.

Överspelade:

11 M.T.Joinville (V75-1) ser väldigt lovande ut, men är mycket orutinerad och det är ställs tuffa krav på honom från ett svårt läge i blott fjärde starten.

3 Nothing But Class (V75-3) har aldrig vunnit över full distans i Sverige och det måste nog klaffa bra om det ska ske nu.

2 Flyer Boshoeve (V75-4) övertygade i kvalet, men loppet ser väldigt jämnt och öppet ut och då är hon för mycket spelad.

4 Only One Winner (V75-5) är nog rätt favorit i loppet, men han är alldeles för mycket spelad med tanke på en omotiverad galopp senast och att det inte är givet med spets.

V75-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

1 El Cantante (res 6,11)
A: 2. B: 3,9,10. (res 1,6)
A: 2,4,6. B: 1,3,7,8,9. (res 10,11)
1,2,3,4,5,7,8,9,11,12 (res 10,6)
1,3,4,6,7,8 (res 9,5)
1,3,4,5,6,9,10,11 (res 7,8)
1 Dominator (res 7,3)

Kupong 1: 1 x 3 x 3 x 10 x 6 x 8 x 1 = 4320 rader
Kupong 2: 1 x 1 x 8 x 10 x 6 x 8 x 1 = 3840 rader

Totalt: 8160 rader = 4080 kr.

DD-spelet:

3,4,5 – 1 x 300 kr = 900 kr
11 – 1 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Solvalla 19/8: Åsikter om nya TV-sändningen och omtalat taktikval av Adielsson
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Solvalla 19/8: Åsikter om nya TV-sändningen och omtalat taktikval av Adielsson

Spelkrönika V75 Solvalla 19/8: Åsikter om nya TV-sändningen och omtalat taktikval av Adielsson

I lördags kom jag så snett på det mesta att jag till slut bara kunde skratta åt eländet när det blev Västerbo Highflyer och Support Justice som gjorde upp i ett skiljeheat i Åby Stora Pris. De två jag trodde skulle ha minst chans att vinna varsitt heat gjorde alltså det och även om jag lyckades snubbla med båda på systemet i deras respektive segerlopp så var ju resten så långt från succé man kan komma. Det var helt enkelt en sådan dag när allt gick fel och förutom att loppen på Åby normalt sett är svåra att analysera så blev det ännu värre när regnet helt plötsligt började ösa ner och förutsättningarna blev helt nya mitt i omgången. Startgalopper eller underprestationer av mina nyckelhästar över hela linjen förutom Nadal Broline som gjorde ett topplopp trots att varken väder eller löpningsförlopp blev optimalt.

För Nadal Brolines del blev det ju däremot fel när Erik Adielsson mycket överraskande släppte ledningen med spetshästen Star Advisor Joli, som dessutom fått ledningen helt utan strid. Det trodde jag verkligen inte och intervjuerna med hästens tränare talade ju inte heller för ett passivt upplägg. Det här visar hur bräckligt det är att prata taktik med någon annan än den som ska köra och ingenstans läste eller hörde jag att någon hade frågat Erik vad han tyckte.

Har efteråt sett många som tyckte att Erik gjorde fel och många som tyckte att han gjorde rätt och alla är lika övertygade. Bara för att Star Advisor Joli tappade någon längd till slut från rygg ledaren tycker jag inte att man kan slå fast att han gjorde rätt. Hästen är betydligt bättre i ledningen och var ju inte tom i rygg ledaren 200 meter från mål och inte omöjligt att han hade slagit Ni Talar Bra Latin om denne fått gå utvändigt i stället. Det är i alla fall trams att säga sig veta att han inte hade gjort det, men då hade ju däremot förmodligen Nadal Broline vunnit loppet. Sanningen är väl att de flesta trumpetar ut sin åsikt med sin egen spelkupong framför näsan, vilket är mänskligt, men inte så givande för debatten.

Det här är ju sådant som händer i stort sett varje tävlingsdag och att det fick så stor uppmärksamhet nu var ju för att tränaren till Star Advisor Joli, Sofia Aronsson, var expert i tv-sändningen och där närmast garanterade att Erik inte skulle släppa ledningen om han fick den. Det tjatades på ganska hårt om att det var så exklusiv och bra info och tror fan då att spelarna blir förbannade när det sedan blev som det blev. Lite synd med tanke på att det säkert var många sällan-spelare/tittare som tog del av den nya tv-sändningen och kände sig lurade efteråt.

Normalt sett följer jag V75 via ATG-live, men den nya och omtalade tv-sändningen var jag ju tvungen att ta del av. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den och inte var det väl, förutom grafiken, så stor skillnad mot tidigare? Att studion är stor och snygg känns helt ointressant för min del och det nya positioneringssystemet var (när det fungerade) inget jag tittade särskilt mycket på. DD-tävlingen och inslag från twitter och instagram var fullständigt iskallt, men däremot ganska intressant att redovisa sena speltendenser. I tv-sändningen satsar man också på duktiga medarbetare medan ATG-live får ta de som blir över. Uppehållet innan DD-loppen är ju bara konstigt och störande och om det finns kvar om några månader blir jag förvånad. Att vänta 40 minuter på DD-loppen när det börjar närma sig lördagkväll och familjen undrar om det är dags för middag snart kommer ju att bli ett ruskigt irritationsmoment och ännu värre blir det väl för de som är på banan. Gissar att många kommer att logga ut/åka hem i stället för att ”njuta” av ett montélopp med 25 lax i förstapris som pausfågel…

Efter en så iskall dag som i lördags blir man sugen på snabb revansch och rent sportsligt kan jag inte tänka mig en bättre dag för att få upp travsuget igen än den här dagen. Jubileumspokalen och extra V75 på Solvalla och härlig sport överlag. Tyvärr en ganska favoritbetonad V75-omgång och superstjärnan Nuncio gör att det bara är sex lopp att tippa. Ingen jackpot heller och spelvärdet på V75 känns inte jättehögt. Eftersom jag även tror hårt på en annan favorit så testar jag en flerkupong med ett lite tuffare tvåhästarslås och hårda krav på utgångshästar som komplement till spikarna. Hoppas bara att det går att undvika jackpot i femrättspotten…

Analys Solvalla V75-1:

Ranking: A: 10. B: 5-9-2-4-7-1. C: 6-8-3.

Spetsanalysen: Tuff körning att vänta, men O.P.’s Flirt är snabb ut med helstängt huvudlag och jag tror att han håller Trust Launcher på utsidan. Ett större hot är nog Classic St Pat, men frågan är vilken snurr kusken får på honom första biten? Gissar på O.P.’s Flirt i ledningen.

Loppanalysen:

Ahlsell Legends är ett ”jippolopp” för gamla kuskstjärnor och här gäller det nog att analysera vilka som är med för att vinna och vilka som mest siktar på att överleva…

Bra hästar har de i alla fall fått att köra och kapable 9 Lover Face med kungen själv, Stig H Johansson i sulkyn, är favorit. Han möter lämpligt motstånd och läget kan nog passa bra eftersom det lär bli tempo i täten, men sjuåringen var inte som bäst i comebacken senast och måste höja sig rejält. Veijo låter nöjd med träningen efteråt och den här distansen passar bättre. Klar vinstchans, men inge jag vill gå på som favorit med senaste loppet i minne.

Jag tror i stället mer på femårige 10 Sir Ratzeputz som jag fortfarande tror är under utveckling. Han har gjort fyra starter i år utan att vinna, men han har gått bra i tuffa V75-lopp på slutet och fått stryk av hästar som Oliver Kronos och Nimbus C.D. Enklare motstånd nu och hemmaplan brukar oftast vara plus för Nurmoshästarna. Här hoppas jag att Thomas Nilsson siktar in sig på ryggen på Lover Face och sedan får bra draghjälp av denna sista 7-800 meterna. I så fall kan han säkert plocka ner honom till slut om tempot i täten varit tillräckligt högt. Utgångshäst.

5 Bandit Hornline är också en duktig femåring som vann V75-lopp enkelt från ledningen senast. Anders Lindqvist har låtit kaxig inför detta och vill säkert till spets igen, men där är det nog upptaget och i så fall behöver nog hästen ett rygglopp för att vinna. Farlig om det inte blir något ”tok” första 500 m och ett tidigt bud.

2 O.P.’s Flirt vann det här loppet med Stig H i sulkyn förra året och enligt tränaren ”Positive Pihlström” är formen ännu bättre i år. Det lär den också behöva vara, men vi har inte fått något prov på det eftersom det har blivit tidig galopp två gånger i följd. Felfri är hästen rapp första biten och får Helen Ann snurr på honom bör det vara ledaren i loppet. Räknas om han får dämpa tempot en bit.

4 Trust Launcher var mycket tapper senast då han gick i tredjespår hela loppet och inte var stort slagen. Det var första gången jag såg honom med ansiktsmask och goggles och det gav nog bra effekt på den här hästen som inte vunnit så många lopp i år. Forsgren lär garanterat vara offensiv och sätta fart på loppet, men jag tror inte att han får ledningen av egen kraft. Blir han släppt dit kan det hålla hela vägen.

Streck också för 7 Stein Daylight som nött på bra mot tuffa hästar en tid och 1 M.T.Fortune Winner som tränar förbättrat enligt Hellstedt och kanske kan få vinnarhålet.

Finske 6 Classic St Pat vinner ofta, men det i lite enklare sällskap och även om han kan öppna snabbt känns det svårbedömt med den här kusken. Luktar strul och jag står över honom.

Analys Solvalla V75-2:

Ranking: A: 13-9-4. B: 12-6-8-1-7-2-5. C: 10-3-11.

Spetsanalysen: Fördel springspåren där Seattle Zet är lite snabbare, men Borups Nova har ett bättre spår och en bättre startkusk. Samtliga med framspår är nog villiga att släppa till storfavoriten Some Summit om hon testar.

Loppanalysen:

Ett lite speciellt lopp där 4 Some Summit vann försök och final av Stochampionatet efter att ha kvalat in till den här finalen och nu står oförskämt bra inne i loppet. Hon är ju också riktigt bra och hade haft chans från tillägg också. Det förutsätter dock att hon är i lika bra ordning som i Stochampionatet och att hon sköter sig från start. Efter storloppssegrar brukar de flesta få det lite lugnare i jobben och eftersom Some Summit tidigare haft lite problem med fräschören så kan jag tänka mig att Veijo varit lite försiktig med henne i jobben efter senast. Spår fyra kan också vara trassligt efter flera starter bakom bilen och för mig är det inte särskilt hett att spika henne som storfavorit med dessa premisser.

Some Summit är självklart en A-häst i detta sammanhang och felfri får hon säkert överta täten och vinna loppet, men vinner hon känns omgången ganska död med mina två andra spikar. Jag spelar därför på att det blir strul från start eller att hon inte är på topp och gör en utgångsgrupp av mina två andra A-hästar.

13 Village Surprise har hög kapacitet och trivs med Adielsson som vunnit två av två med henne. Nu ska hon dessutom kanske gå barfota runt om för första gången och att hon inte har startat på en månad oraoar inte. Cederin är säker och har garanterat siktat mot detta. Adielsson bör kunna få iväg henne bra trots springbanden och är hon först ut från tillägg kan det säkert bli tidiga avancemang. Kanske ända till spets om favoriten strular till det? Sex procent är i alla fall mycket prisvärt.

Jag spelar även med tuffa 9 Nikita Broline i utgångsgruppen. Hon har gjort två grymma lopp på slutet och tål verkligen att göra grovjobbet själv när hon är i ordning. Nu kanske man också vässar till henne ytterligare med ett nytt huvudlag och felfri har hon bra chans om favoriten kommer bort.

12 Ninepoints Lucy är också bra för den här klassen och höll starkt utvändigt om Listas Rafiki senast. Risk för att hon kommer illa till från det här läget, men löser det sig för Westholm så går hon bra även bakifrån.

6 Borups Nova har gått rätt bra för Untersteiner och kanske kan nå ledningen eller rygg ledaren från det här läget. Precis som många andra i loppet känns hon inte lika bra som de bästa, men kan överraska om favoriten och mina utgångshästar gör bort sig. Jag streckar alla utom tre hästar och tycker även att 8 Unique Julia blivit väl bortglömd även om det inte är optimala förutsättningar för henne.

Analys Solvalla V75-3:

Ranking: A: 2-7. B: 8-4-3-6-1. C: 5.

Spetsanalysen: Youana är mycket snabb och i kraft av spår invändigt om Eketorpets Tess och Twigs Voici så tror jag att hon tar hand om ledningen.

Loppanalysen:

EM för ston och ett klart bra lopp trots bara åtta startande. Klar favorit är tuffa 8 Your Highness som är bra i stort sett varje gång och dessutom gynnad av längre distans nu jämfört med på slutet. Hon har givetvis vettig segerchans trots läget, men hon lär också få göra en del grovjobb och det lockar mer att spela mot än med. Jag tror att favoriten tas upp från start och sedan får dra fram konkurrenterna på slutvarvet och då är hon ändå lite sårbar.

Jag gör därför ett lite tuffare tvåhästarslås här och står över streck på favoriten. Min förstahäst är loppets troliga ledare 2 Youana som såg mycket fin ut som fastlåst där Your Highness vann senast. Formen verkar vara på topp och nu ska hon kanske gå barfota runt om för andra gången i karriären. Första gången hon gick så vann hon en Breeders´crown-final från ledningen. Toppchans i spets, men det kan också bli en väldigt tuff öppning med offensive Pekka Korpi utvändigt och då kan det bli långt till mål och det är därför jag garderar.

Streck även för 7 Blended Scotch som äntligen verkar på gång att hitta toppformen och den här gamla Stochampionatsvinnaren är ju väldigt spåurtvas när formen sitter där. Hon har mött guldhästar på slutet och det känns i alla fall lite enklare den här gången. Senast fick hon göra grovjobbet själv i tredjsepår utan rygg där Nahar vann från spets och att hon då blev lite stum sista biten var inte så konstigt. Hon är mer effektiv i ryggar och jag hoppas att Per Linderoth kan hitta rygg på Your Highness sista varvet för då kan det gå undan till slut.

Av övriga tror jag att 3 Eketorpets Tess och 4 Twigs Voici bara har chans om de skulle komma till spets, men där räknar jag som sagt med att det är upptaget av Youana.

Analys Solvalla V75-4:

Ranking: A: 1-12. B: 2-3-10-9-5-6. C: 7-4-11-8.

Spetsanalysen: Nappa Scar är rapp i benen första biten och bör fungera bra från innerspår. Klar spetsfavorit.

Loppanalysen:

Ett fint treåringslopp där många säkert går ut för att vässa formen inför Kriteriekvalen om en månad. Lite osäkert hur tuff körning det blir därmed och om 1 Nappa Scar får bestämma tempot i ledningen får han knappast att slå. Han har varit fin hela tiden, men höjde sig lite på barfotabalansen näst senast då han höll starkt från dödens. Senast blev det galopp i en mycket snabb öppning i ett E3-kval och så snabbt behöver han knappast köra från start nu. Får han dämpa tempot första varvet vinner han nog, men blir det körning är jag inte lika säker på hur tuff han är och jag vill inte spika som klar favorit trots allt.

Jag spelar utgång med Nappa Scar, men dubblar med 12 Pythagoras Face som kanske är bästa hästen i loppet. Han har faktiskt besegrat Nappa Scar från dödens tidigare i år, men han var nog inte som bäst i E3-finalen näst senast. Senast körde Örjan väldigt försiktigt från samma läge som nu och hästen gick i mål med mycket krafter kvar. Visst finns det risk för att Örjan kör snällt igen när läget blev som det blev, men å andra sidan ska man troligen köra barfota runt om och med jänkarvagn för första gången och då kanske man vill ha ett tuffare test? I så fall kan han nog vinna trots läget och även om det bli hets på infon är han en intressant utgångshäst.

Bakom dessa två är det ganska öppet, men jag gillar 2 Robin Roof som verkar stark och rejäl och där finns det nog en hel del utveckling framöver. Bra läge och givet bud.

3 In Vain Sund är också fin och vann lätt senast efter ett perfekt smyglopp. Kanske ska lättas nu och är inte borta om det löser sig som senast.

10 Linus Boy ser det ut att finnas mycket i och jag trodde han skulle kunna överraska i E3-finalen senast, men då blev det galopp direkt. Nurmos har säkert trimmat på inför Kriteriet nu och sköter han sig kan han skrälla. Prisvärd!

9 Tied Together ser ut att ha bra kapacitet, men har inte fått ut det riktigt än eftersom aktionen inte är klockren. Kanske dags att rycka skorna nu och då kan han inte räknas bort. Håll utkik!

5 Platon Face verkar mycket knepig, men han vann i bra stil enda gången han gått felfritt och det är en häst som ser ut att kunna mycket. Felfri kanske han synar ledaren i sann Kolgjini-style?

Sista strecket får för säkerhets skull 6 Fortune Boko även om jag inte blev såld på modellen senast, men debut för Goop nu och klart svårbedömd.

Analys Solvalla V75-5:

Ranking: A: 7. B: 1-4-5. C: 9-6-2-8. D: 3.

Spetsanalysen: Hillustrious är nog svårstoppad första biten om Svanstedt trycker av. Frågan är om han orkar svara om Nunico kommer tidigt? Tveksamt.

Loppanalysen:

7 Nuncio dyker upp igen och även om han stöter på snabbe Hillustrious som gav honom en tuff match i Sprintermästaren så förlorar han knappast. Efter den imponerande segern i Sprintermästaren återkom Nuncio på Solvalla senast och såg lite sårbar ut på förhand mot Daley Lovin och än värre såg det ut med varvet kvar. När Melander begärde lite extra så avgjorde dock Nuncio i ett nafs och han är nog helt enkelt i en klass för sig själv bland fyraåringarna.

Här lär det bli en lugn avgång och sedan avancemang när tempot bedarrar och troligen blir han väl släppt till spets om Melander vill det. Känslan är dock att Nuncio går ännu bättre när han har någon att tävla mot och kanske nöjer sig kusken med dödens. Seger lär det bli hur som helst och jag ser ingen anledning att gardera den här gången.

4 Hillustrious var ju riktigt vass i försök och final av Sprintermästaren, men jag tror att han var rejält gynnad av kort distans då och Nuncio visade ju senast att han troligen gynnas av full distans. Hillustrious lär ta hand om täten, men det låter inte på Anders Svanstedt som att det här loppet är särskilt viktigt och det kanske är därför som han kör själv också. Jag tror nog att han släpper till favoriten om denne gör ett försök att få överta täten.

1 Exodus Hanover var trea där Nuncio vann senast och blir allt bättre. Han ska kanske gå barfota runt om den här gången och från ett perfekt smygläge blir jag inte förvånad om han är den som blir tvåa bakom Nuncio.

Analys Solvalla V75-6:

Ranking: A: 1. B: 3-2-11-5-4-6-9. C: 8-7-10-12.

Spetsanalysen: Nimbus C.D. är mycket snabb första biten och går knappast att lura på ledningen. Tumble Dust och Cool Keeper gör upp om det blir något startstrul för Nimbus.

Loppanalysen:

Jubileumspokalen för femåringar och 1 miljon kronor i förstapris. Ett fantastiskt bra lopp som säkert blir sevärt, men jag hoppas/tror att favoriten 1 Nimbus C.D. leder från start till mål. Han har ju i Stefan Hultmans regi äntligen fått ut sin höga kapacitet och även om segrarna på slutet tagits i enklare sällskap än detta tror jag att det finns mer att hämta. Han har sett tämligen opressad ut varje gång och en så här pass bra häst är det aldrig lätt att slå från spets. Jag tror inte att någon i fältet kan pressa sönder Nimbus C.D. för att sedan vinna loppet själv utan det krävas nog att någon kör lite för tufft för sitt eget bästa om favoriten ska förlora. Jag är tveksam till att loppet utvecklar sig så och hoppas på en uppvisning av Nimbus C.D. i stället. Jag spelar utgång och spikar på tre kuponger.

2 Papagayo E. är en häst som skulle kunna göra grovjobbet och ändå segerstrida, men frågan är hur formen är för dagen? Senast var han ganska blek utvändigt om Robert Bi även om det är en otroligt bra häst. Strul med resa och övernattning då samt missgynnad av omstarten skyller man på och det är möjligt att det stämmer. Nu blir det Adielsson upp vilket är ett klart plus i min bok (vad sysslade Hop med senast?) och man ska dessutom testa jänkarvagn i värmningen vilket låter spännande. Om Papagayo E. synar favoriten tufft kan det bädda för andra hästar och det känns rätt att gardera brett bakom Nimbus C.D.

3 Ivar Sånna har Hellstedt siktat på det här loppet med hela året och som det såg ut senast så har han träffat rätt. Hästen var ju också grymt bra den här tiden förra året och skulle han slippa göra jobbet den här gången lär han bli tung sista halvvarvet.

11 Creatine har petat i de sista växlarna sedan han bytte regi och segern i Hugo Åbergs senast var mäktig. Nu är det dock 500 meter längre och han har ingen topprestation över den distansen ännu. Creatine är ju en häst som skulle kunna sänka favoriten om han kör fram tidigt, men frågan är om Takter vill ge honom det upplägget över full distans? Tveksamt och behöver nog lite hjälp med hårt tempo från det här läget, annars är nog risken stor att han blir het.

5 Rod Stewart är en stark spurtare som senast avslutade bra som tvåa bakom Robert Bi. Stark utvändigt om Papagayo E. näst senast också och han är inte mycket sämre än denne i alla fall. Farlig med rätt lopp och bortglömd.

4 Tumble Dust gick okej efter uppehåll bakom Robert Bi och är säkert bättre till denna start. 6 Ready For More får sitt elddop mot topphästar nu och kan inte räknas bort även om jag har svårt att riktigt se på vilket sätt han ska vinna.

9 Calvin Borel har sett fin ut vid segrarna i Frankrike på slutet och ska gå barfota runt om för första gången. Kanske kan skrälla om formen är som på slutet efter uppehåll.

Analys Solvalla V75-7:

Ranking: A: 4. B: 1-5-11-9-8-7. C: 3-2-6-10.

Spetsanalysen: Talk the Talk har öppnat ganska bra från innern tidigare, men det troliga är nog ändå att Kimono Pearl smiter förbi direkt. Hon lär släppa i sin tur och då bör det bli Windy Ways till spets.

Loppanalysen:

Ett stolopp över lång distans och 4 Windy Ways är motiverad favorit. Det här är en riktigt bra häst som knappast hade gjort bort sig i Sto-EM och här måste hon helt enkelt ha toppchans. Hon vann väldigt lätt från ledningen i Norge näst senast och senast blev hon fast med mycket krafter kvar där Your Highness vann och såg ut att galoppera av ren friskhet sista biten.

Här bör det bli tidig ledning och hon har visat förut att hon klarar att gå i spets över lång distans. Mycket svårslagen när det är en del tveksamheter kring motbuden och jag spikar trots det stora favoritskapet.

1 Talk the Talk gillar jag annars och hon bör vara mest gynnad av den långa distansen. Formen verkar dock inte vara lika vass som tidigare i år och hon var lite seg som sexa efter uppehåll senast. Nu har det gått ett par veckor igen efter det och Melander ligger också lågt (vilket väl egentligen inte säger så mycket…). Hon kan öppna ganks abra från innern, men ändå favorit på att hon blir över och annars kanske Melander ändå släpper till favoriten om formen är tveksam?

5 Bostonz Credit har visat fin form en tid och spurtar för det mesta bra när hon tas lugnt första biten. Laddas hon från start blir hon hetsig och det vill nog Redén undvika. Svårt att vinna om hon hamnar lika långt bak som vanligt och minus att hon troligen måste gå med bakskor nu.

11 Radysin America kan mycket och såg lite uppåt ut senast då hon inte riktigt fick chansen. Lång distans har hon dock inte gillat tidigare och från det här läget känns det inte så hett.

Singelstrecken:

7 Nuncio (V75-5) imponerar stort och möter ingen han behöver vara rädd för den här gången. Bör vinna enkelt och en given spik.

4 Windy Ways (V75-7) fick inte chansen senast, men såg väldigt laddad och fin ut. Nu bör det bli tidig ledningen och sedan har hon toppchans.

Tvåhästarslåset:

2 Youana (V75-3) har bra form, spetsläge och ska kanske gå barfota runt om vilket är sällsynt. Bra chans om inte öppningen blir för tuff, men om den blir det vill jag även ha streck för vassa spurtaren 7 Blended Scotch som snart tar en seger. Chansar bort favoriten här för att få lite bett i systemet.

Utgångshästarna:

10 Sir Ratzeputz (V75-1) har gått bra mot tuffa hästar i V75 och nu ser det lite enklare ut. Farlig om täten kör för fort och kan få bra draghjälp av favoriten.

13 Village Surprise (V75-2) är en segervan dam som trivs extra bra med Adielsson i sulkyn. Första barfota runt om låter spännande och tillsammans med tuffa 9 Nikita Broline bildar hon en prisvärd duo mot storfavoriten.

1 Nappa Scar (V75-4) spetsar och vinner troligen om han får dämpa tempot en bit. Högkapable 12 Pythagoras Face ska dock gå barfota och med jänkarvagn för första gången och kan bara vara bäst om han får chansen att visa det från ett svårt läge.

1 Nimbus C.D. (V75-6) har varit grymt fin i ny regi och fartresurserna är mycket stora. Är hästen för de andra att slå från ledningen!

Överspelade:

4 Some Summit (V75-2) är mycket bra, men också tio gånger så mycket spelad som andrahandsfavoriten trots spår fyra i volt och en månads tävlingsuppehåll. Väl mycket i min smak det.

8 Your Highness (V75-3) är nog bäst i loppet, men från liknande läge hjälper det inte alltid. Lär få göra jobbet som vanligt och kan då åka dit.

V75-systemet: (skrivs på sex kuponger, minst två A-hästar måste vinna för chans på sju rätt, systemet spelas också fem gånger).

A: 10. B: 1,2,4,5,7,9. (res 6,8)
A: 9,13. B: 1,2,4,5,6,7,8,12. (res 10,3)
2,7 (res 8,4)
A: 1,12. B: 2,3,5,6,9,10. (res 7,4)
7 Nuncio (res 1,4)
A: 1. B: 2,3,4,5,6,9,11. (res 8,7)
4 Windy Ways (res 1,5)

Kupong 1: 6 x 2 x 2 x 2 x 1 x 8 x 1 = 384 rader
Kupong 2: 1 x 2 x 2 x 8 x 1 x 8 x 1 = 256 rader
Kupong 3: 1 x 8 x 2 x 2x 1 x 8 x 1 = 256 rader
Kupong 4: 6 x 8 x 2 x 2 x 1 x 1 x 1 = 192 rader
Kupong 5: 6 x 2 x 2 x 6 x 1 x 1 x 1 = 144 rader
Kupong 6: 1 x 8 x 2 x 6 x 1 x 1 x 1 = 96 rader

Totalt: 1328 rader x 5 = 6640 rader = 3320 kr.

DD-spelet:

1 – 4 x 900 kr
5 – 4 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75-jackpot Åby 15/8: "Dopingdrevet" mot Dahlén och nya tider för V75
Nästa nyhet
Spelkrönika V75-jackpot Åby 15/8: ”Dopingdrevet” mot Dahlén och nya tider för V75

Spelkrönika V75-jackpot Åby 15/8: ”Dopingdrevet” mot Dahlén och nya tider för V75

Att sparka in öppna dörrar och känna vart vinden blåser innan man tar ställning verkar synnerligen populärt i travkretsar och i dagarna har ”travprofiler” stått i kö för att få uttala sitt ogillande gällande Magnus Dahléns påstådda ”dopingaffär”. Även på förbundets egen hemsida hängs Dahlén ut som en fuskare trots att man på grund av brister i det egna regelverket inte kunnat döma honom för annat än felaktig hantering av mediciner och behandlingsjournaler. Röster som annars brukar vara av det ganska diplomatiska slaget har tagit till kraftord och visst är det lättare att ta ställning mot en liten ”okänd” tränare än någon av de stora drakarna. När Åke Svanstedt var i hetluften för påstådd grisfösning (elning) av vissa hästar var i alla fall inte uppslutningen till folkdomstolen lika stor bland ”travprofilerna” som de senaste dagarna.

Efter de uppgifter som framkommit via ST vet jag precis vad jag tror i skuldfrågan om ”Dahlénaffären” (den luktar minst sagt illa och jag försvarar inte honom på något sätt) men finns det inga bevis starka nog att fälla honom för medvetet fusk/doping är det magstarkt att gå ut i media och kräva avstängning på livstid. Det var som sagt inte så många av ”travprofilerna” Som stod på barrikaderna och krävde att Åke Svanstedt skulle stängas av på livstid när han blev friad i domstolen – trots att de flesta, precis som nu, säkert hade en klar uppfattning och tro om vad som hade hänt.

Intressant i alla fall att se vilka kuskar som ställer upp och kör Dahléns hästar framöver. Efter att Nils Enqvist åkte dit för doping minns jag att flera kuskar resonerade som så att ”om inte jag kör så kör ändå någon annan”. Bland annat nuvarande ATG-profilen Jennifer Tillman. Det bör väl i så fall också rendera starka reaktioner från folkdomstolen, men tänk om den kusken är någon som man sedan måste intervjua, eller ännu värre – är en kollega. Då blir det kanske lite känsligare?

Att Svensk travsport nu enligt uppgift ändrar i sitt reglemente för att ges utrymme att fälla tränare för sådant man nu hittat i Dahléns stall får ändå ses som ytterst komprometterande.

Nya tider och ny TV-sändning är det som gäller för V75 framöver och det här har det skrivits spaltmeter om redan, inte minst i ATG-sponsrad media där ordalagen redan innan premiären inte oväntat är mycket positiva. Jag orkar inte gå in särskilt mycket på om detta är bra eller dåligt för travet, men jag har ju svårt att se hur den nya grafiken skulle vara en dålig sak för intresset, även om värdet av en ”flashig” studio verkar överskattat. Vi som redan kan se var ”våra” hästar befinner sig i fältet kanske inte heller blir lika bedagade av positioneringssystemet som ATG verkar tro. Bra grej dock den dag per år när dimman förstör all sikt…

Senare starttid kommer självklart att vara positivt för omsättningen på kort sikt och vi som ”alltid” spelar kommer knappast ändra våra vanor, men det återstår att se hur sällan/småspelarna tar emot nyheten och krockarna som blir med fotboll, ishockey och lördagsmiddagar. Sommartid är det ju klockrent med senare start, men vintertid är jag mer skeptisk. Att banpubliken kommer att ta stryk fattar väl alla – till och med ATG/ST – oavsett vad de påstår.

Ibland får man höra saker i ATG-live som nästan får en att av ramla av stolen. I dagens lunchsändning sa den inhyrde spel/värmningsexperten att oddset på hans raka LD var så lågt att man måste höja insatsen…

Jag vet inte hur det är med er, men om ett odds är för lågt så bör man väl spela mindre eller ännu hellre helt stå över spel på den komben?  Att förstå så basala spelteorier borde väl ändå vara ett minimikrav för att få jobba som spelexpert kan jag tycka?

I onsdags fick vi också veta av programledaren att ”det luktade miljonutdelning” när en 2-procentare vann sista loppet och värdet innan det var ca 180.000 kr. Avd. å fan! Sen att en flerkupong gjorde att utdelningen precis orkade över en miljon när det borde varit fem är en annan sak.

Det blev alltså miljonutdelning i onsdags och enligt min ranking krävdes det 384 rader för att få åtta rätt jämfört med 4480 rader på insatsfördelningen. Helt okej ranking och surt att inte få mer för det än ett par sexor. Speciellt eftersom ett par av nyckelhästarna inte riktigt fick chansen. Ganska kallt att gnälla på kuskar när man inte lyckas med tipsen/spelen, men jag tror nog att varken Peter Untersteiner eller Robert Bergh var supernöjda med ett par av sina styrningar i onsdags. Jag tror nog att både min spik Balfour och utgångshästen Stricker blivit väldigt svårslagna med lite aktivare kuskinsatser från dessa två normalt sett stabila drivers. Nu blev det strul för båda, men som hästarna såg ut så kan det nog bli snabb revansch framöver.

Snabb spelrevansch kan jag få på Åby i helgen när det är jackpot på V75 och heatloppet Åby Stora Pris. Av nyckelorden i den meningen gillar jag jackpot och V75, men Åby och heatlopp på kupongen är ingen höjdare. Att andra heatet är med på V75 är klart tveksamt ur spelsynpunkt med tanke på allt som kan hända i heat ett och det känns nästan oseriöst att ens analysera det. Åby med sina dubbla open stretch gör dessutom V75 mer lottobetonat än vanligt, vilket en del gillar, men jag tycker banan är väldigt svårspelad och skruvar gärna ner mina egna insatser när V75 avgörs i Mölndal.

Hög kvalité på tävlingarna, men två starka favoriter i slutet av omgången sänker spelvärdet lite och jag har därmed ingen känsla för att det blir jätteutdelning.

Analys Åby V75-1:

Ranking: A: 2. B: 4-3-5-8-7-1. C: 6.

Spetsanalysen: Västerbo Highflyer lär laddas rejält, men eftersom det är 1640 meter och inte 1609 som oftast i storloppen så tror jag att han får svårt att hålla ut Royal Fighter som bör spetsa utan galopp. B.B.S.Sugarlight lär utmana en bit men kommer knappast förbi.

Loppanalysen:

Första heatet i Åby Stora Pris och lite lurigt lopp att tippa. Visserligen talar det mesta för att 2 Royal Fighter tar hand om täten och då är han alltid ruskigt svårslagen, men det låter som att man ska köra med bakskor den här gången och han har aldrig tidigare gått enbart barfota fram. Oklart hur det påverkar honom eftersom han visat sig vara klassen bättre barfota runt om, men det här heatet kanske kan bli lite billigare än det andra eftersom en del kanske väljer att inte köra för fullt för att spara krafter till nästa heat?

Efter två mindre bra resultat tror jag ändå att formen på Royal Fighter är fortsatt god och är han i samma slag som när han slog Mosaique Face från dödens i elitloppsförsöket så har han givetvis toppchans i spets. Det kan vara så enkelt och jag spelar utgång och spikar på en av tre kuponger.

Bakom favoriten är loppet öppet och jag streckar alla utom 6 Support Justice som jag har varit besviken på i år. Han uppträder segt och bör få svårt att hinna med över kort distans. Geir Vegard tycker jag också brukar få svårt när det krävs lite taktiskt tänk i loppen och det borde bli svårt för ekipaget att få till det i detta heat.

Jag tror inte heller så mycket på 1 Västerbo Highflyer trots hans fantomlopp senast. Det är viss skillnad, inte minst mentalt, att slå gamle Rocky Race och att möta Europaeliten. Läget gör dock att han är garanterad ett bra lopp och rygg ledaren vill man av kända skäl gärna ha med på Åby.

Övriga tycker jag att det är ganska jämnt mellan och 4 B.B.S.Sugarlight kan man aldrig räkna bort. Det känns dock som ganska stor risk för att han får ta dödens och då blir det tufft att vinna.

3 Mosaique Face är också en som kan få göra grovjobbet själv och när nu Kolgjini har ändrat sig och säger att han ska gå barfota i det här heatet blir det knappast ett försiktigt upplägg. Ändå tufft att vinna om han får dödens.

5 Repay Merci är ett intressant bud. Han avslutar alltid vasst och den här gången är det inte lika illa att hamna bland de sista som när det är fullt fält. Blir det lite fart på loppet och han spurtar som i Årjäng näst senast kan det gå vägen.

8 Nahar var som väntat riktigt fin senast och när han tävlar på topp kan han slå alla. Läget spelar ingen större roll och blir det lågt tempo kanske Bergh sätter allt på ett kort redan i detta heat. Ojämn, men givet streck om han går barfota runt om.

7 Rue de Bac är fartfylld, men lär bli betydligt mer intressant i andra heatet då han har ett perfekt utgångsläge. Härifrån lär han smygas och köras på chans av Kihlström.

Analys Åby V75-2:

Ranking: A: 4-1-12-5. B: 3-11-6-9-2. C: 10-7-8.

Spetsanalysen: M.T.Jordan är snabb ut och knapp spetsfavorit före Lass North Star som också öppnar vasst.

Loppanalysen:

Ett öppet lopp där man mycket väl kan helgardera, men jag ryckte tre hästar till slut. En som inte duger och två av kostnadsskäl och dåliga lägen.

Knapp favorit är 4 Lass North Star som vann ett billigt försök väldigt lätt från ledningen senast. Han är snabb ut och lär laddas för spets, men kan få svårt att komma förbi M.T.Jordan. Gör han inte det så bör han kunna smita ner bakom och då får han ju chansen i alla fall. Givet bud i ett ganska klent lopp.

1 M.T.Jordan tror jag är bästa hästen, men han var sjuk i sin senaste start och formen känns svårbedömd efter det. Han är dock knapp spetsfavorit och om han körs där eller släpper med tanke på uppehållet är svårt att veta, men mest troligt testar Magnus i spets. Vinstchans om formen sitter där och kanske rycktussar för första gången.

12 Xlnt Chili Trippel tror jag också är riktigt bra och med ett framspår hade han varit ett spikbud. Han har sett toppfin ut i varje start för Lövgren och satt fast med mycket krafter kvar bakom M.T.Jordan vid sjätteplatsen. Segrarna har tagits från eldningen på slutet och läget är minst sagt trassligt, men i finaler brukar det bli bra körning och då kan man komma in i matchen trots sämsta läget. Given för mig.

Jag håller också upp 5 Digital Product i A-gruppen. Han har sett fin ut för Henrik Hoffman och vann från spets över lång distans senast trots att han blev lite väl vass under vägen. Han är nog bättre med ett smyglopp på denna distans och han kan också öppna snabbt. Lite bortglömd.

Inget direkt hett i B-gruppen, men jag streckar alla och varnar för underskattade storskrällen 11 Topgear som gick ett bättre lopp än 3 Persos Bojje när de möttes senast, men det kan han ju göra igen utan att ändå hinna fram från det här läget. Under en procent är i alla fall för lite på en så pass formstark häst.

Analys Åby V75-3:

Ranking: A: 4. B: 5-3-2-9-7-10-1-12-6. C: 8-11.

Spetsanalysen: Ganska jämnt mellan hästarna 2-5, men undrar om inte 3 Only One Winner är snabbast och tar en längd på favoriten. Då kanske det kan bli släpp till stallkompisen 4 Errol Boko om denne håller ut Novel Broline?

Loppanalysen:

En ganska jämn final där 2 Global Patriot är storfavorit. Han kommer med fem segrar i följd och har härlig inställning, men han är inte lika stabil som man kan tro för innan de fem senaste starterna hade han fem galopper på sju starter. Han öppnade bra från innerspår senast, men då var det nog inte så startsnabba konkurrenter och nu i tuffare sällskap kan det bli knepigare att hålla täten.

Oavsett vilket tycker jag att han är alldeles för stor favorit och det är givet att spela emot.

Min idé är 4 Errol Boko som otroligt nog dröjde till sin 18:e start innan första segern togs senast. Han hade då visat klar uppåtform en tid och i starten innan avslutade han rappt bakom kulltoppen Cash Gamble. Senast blev han helt överlägsen efter att många gjort bort sig, men han såg fortsatt fin ut och jag tror att han är riktigt bra för klassen. Fyraåringen kan öppna snabbt och får han överta täten av stallkamraten Only One Winner måste det vara toppchans. Han kan vinna med andra upplägg också och jag spelar utgång och spikar på en kupong.

Bakom min vinnare varnar jag för 5 Novel Broline som blir lite bortglömd. Han avslutade starkt som tvåa bakom Global Patriot i Årjäng för tre starter sedan och har visat fortsatt fin form i Norge efter det. Full distans är inga problem med rätt lopp och han ska med tidigt.

3 Only One Winner gick undan säkert på stumma ben i V75 senast och glänste väl inte, men ändå starkt att vinna V75 efter så långt uppehåll och bara ett lopp i kroppen. Han är snabb från start och Kontio lär sikta på att komma förbi favoriten första biten. Lyckas det bör det bli spets eller vinnarhålet och då kan han vinna.

9 Önas Jocke trodde jag på senast och han var riktigt fin vid seger trots ett halvtungt lopp. Från det här läget kan han få ett passande rygglopp om favoriten står på benen. Inte ofarlig i så fall.

7 Moondancer såg fin ut som fastlåst bakom Only One Winner näst senast och fick för tufft lopp senast. Han har gått bra för Takter och kanske kan överraska med rätt smyglopp.

Starke 10 Te Freddo Knick är bra när banunderlaget passar honom och Åbys bana ska vara riktigt fin för dagen vilket är ett plus. Tänkbar med hårt tempo i täten.

Analys Åby V75-4:

Ranking: A: 3-5-6-10. B: 11-8-7-1-2. C: 12-9-4.

Spetsanalysen: Remember My Name är vass ut och kan hålla upp innerspåret, men kanske offras inte allt för ledningen eftersom han varit ifrån en tid? Quick Fix lär laddas rejält och kanske får överta. Shadow Woodland är också snabb, men tar knappast en längd på de båda invändigt.

Loppanalysen:

En riktigt bra silverfinal där jag streckar sju hästar matematiskt. Jag tar dock bort de båda starkaste spetsbuden 1 Remember My Name och 2 Quick Fix som dels lär offra en hel del i starten och sedan möter så pass många starka och spurtvassa hästar att det blir tufft att hålla undan.

Klar favorit är 5 Oliver Kronos som var mycket tapper tvåa bakom Nimbus C.D. senast och nu slipper denne. Han fungerade då bättre än i starten innan och är han lika fin igen kan han såklart vinna. Det är dock stor risk att han som vanligt får göra grovjobbet och då är det tufft att begära seger till hög spelprocent.

Mer lockande att gardera än att spika och givet att strecka på för mig.

Tipset till 3 Shadow Woodland som såg riktigt vass ut i målskjutsen senast bakom Nimbus C.D. Han är startsnabb och bör sitta bra till härifrån även om det alltid är svårt att räkna på taktik just på Åby. Bra chans om det löser sig hyfsat.

6 Naglo’ del Nord fungerade inte i travet med plastade hovar senast och den starten kan man nog glömma. Före det var han riktigt fin i två segrar efter uppehåll och han avslutar alltid starkt när han är i ordning. Farlig med tempo och om han kommer hyfsat till från spår en bit ut på vingen.

10 Montdore är också tidig trots en lite segare insats förra veckan. Då gick han dock med bakskor och nu blir det troligen barfota runt om och helstängt huvudlag. Start vecka-vecka är nog också ett klart plus för den här fuxen och han tuggar ner många i det här fältet om han får chansen.

11 Venkatesh fick ett ”återfall” senast och blev alldeles för het. Med tanke på det höll han farten starkt och formen är det nog ingen fara med. Bakspår nu är en fördel och dessutom kan han åter gå i jänkarvagn som fungerat bra innan. Kan spurta till seger med rätt draghjälp under slutvarvet.

8 Djali Boko kan väldigt mycket men strular ofta till det och gör inte hästen det så brukar det bli knas för kusken. Felfri och med lite tur från det här startspåret är i alla fall Djali bra nog att vinna loppet.

Sista strecket till 7 Super Otto som fortsätter att tävla starkt i stort sett varje gång. Han behöver ju mycket klaff för att vinna, men han behöver även klaff från bra lägen eftersom han måste spara speeden i det längsta och lyckas Haugstad med det så kan det räcka till skrällseger.

Analys Åby V75-5:

Ranking: A: 2-5. B: 4-1-6-7-3. C: 8.

Spetsanalysen: Rue du Bac lär dyka ner på innerspåret först, men vill knappast lägga kraft på att svara B.B.S.Sugarlight som bör ta hand om täten.

Loppanalysen:

Andra heatet av Åby Stora Pris och egentligen ganska meningslöst att spekulera innan man sett första heatet och vilka som slutgiltigt startar. Det kan ju hända vad som helst i första heatet och någon strykning kan ju förändra allt.

Som loppet ser ut nu så bör det i alla fall bli 5 B.B.S.Sugarlight i spets och 2 Rue de Bac i rygg ledaren. I så fall ska dessa två ha bra chans att göra upp om segern. Här kan det nog bli ganska tuff körning under vägen eftersom det lär finnas sju hästar som måste vinna för att ta det hela till skiljeheat. Det kan missgynna ledaren och när B.B.S.Sugarlight blir sgorfavorit ger jag tipset till en annan.

2 Rue du Bac är en läcker travare som visat hög kapacitet vid flera tillfällen. Örjan upp och ett lopp i rygg ledaren låter perfekt och han har nog vettig chans att spurta till seger på open stretch. Eftersom han blir lite spelad chansar jag med att spela honom som utgång och spik på en kupong.

Sedan borde man helgardera bakom eftersom man inte vet vad som hänt i första heatet, men oavsett det så bör 8 Västerbo Highflyer få svårt från det här läget och honom tar jag bort.

Förutom Rue du Bac ser 4 Repay Merci ut att bli mest prisvärd i loppet. Han går bra med två heat samma dag och kan få loppet när andra kanske kör lite för fort för att vinna loppet.

Analys Åby V75-6:

Ranking: A: 9. B: 4-5-10-1-11. C: 3-2-8-6-12-7.

Spetsanalysen: Duell mellan Ni Talar Bra Latin och Star Advisor Joli där jag tror att den senare är rappare i benen kort efter start och kan pressa sig till täten.

Loppanalysen:

En bronsfinal där det finns två huvudrollsinnehavare, en biroll och resten statister.

Segerstriden bör stå mellan de två undantagshästarna Ni Talar Bra Latin och Nadal Broline där det hade kunnat bli en tuff match med 4 Ni Talar Bra Latin i ledningen, men jag tror inte att han når den positionen eftersom spetsgynnade 5 Star Advisor Joli troligen tar sig förbi första biten och sedan svarar täten.

Star Advisor Joli är klassen bättre i spets och jag tror inte att man vill släppa ledningen även fast motståndet är tufft och han kanske är allra mest effektiv över kort distans.

Om loppet blir kört som jag tror är det knappast någon som kan stå emot 9 Nadal Broline som övertygar mer och mer för varje gång. Förra helgen såg han helt okörd ut när han svepte hela fältet och jag tror inte att han är sämre än stallkamraten Ready For More som går ut i Jubileumspokalen nästa vecka. Reijo har meddelat allt väl i veckan också och då bör de täta starterna inte ställa till det även om det är första gången han testar det. Åbys fina banunderlag är också något som talar för Nadal Broline som kräver bra fäste och jag tror att han har toppchans trots bakspåret. Given spik.

Petri Puro säger också att Ni Talar Bra Latin tog loppet och långresan senast ganska hårt och att han bara har tränats lugnt efteråt och får han inte fuska bort lite i ledningen tror jag inte att han kan slå min spik.

Analys Åby V75-7:

Ranking: A: 5. B: 1-3-11-2-8. C: 10-9-12-6-7-4.

Spetsanalysen: Gigant Slugger är startsnabb och vill nog ner till plankan för att sedan släppa till On Track Piraten. Någon annan är knappast aktuell.

Loppanalysen:

Ett härligt långlopp för högsta eliten och många starka hästar gör upp över tre varv. Även om det är svårt att räkna på scenario på Åby så spelar jag även här på det mest troliga upplägget. 5 On Track Piraten är startsnabb och har ett perfekt läge bakom bilen. Han kan nog öppna tillräckligt snabbt själv för att spetsa, men jag tror att han även får bra hjälp för att vinna loppet av att chanslöse Gigant Slugger troligen får rygg ledaren och därmed ”förstör” lite för de bra hästarna bakom. Om till exempel 1 El Mago Pellini hade fått rygg ledaren hade han varit ett hot, men nu bör det sitta en kall häst mellan honom och ledaren och då blir det värre.

On Track Piraten var jättefin vid lätt seger näst senast och senast satt han fast med mycket krafter kvar i Hugo Åbergs där Creatine vann. Formen ser ut att vara på topp och just på Åby trivs han bra och har vunnit två storlopp där tidigare. Ny kusk kan också vara plus på en häst som varit med en del och jag tror att han vinner det här från spets även om han inte har några direkta meriter över just tre varv.

1 El Mago Pellini fastnade med allt kvar bakom en iskall Indigious senast och den starten kan man glömma. Fin före det och löser det sig hyfsat för honom kan han absolut vinna, men risk för strul ändå eftersom han inte är jättesnabb från start själv.

3 Mellby Viking är väldigt kapabel och gjorde nog ett av sina bästa lopp någonsin senast. Framför allt såg han väldigt fin ut när han vann lätt från dödens och han är ju också väldigt rutinerad över distansen. Nu är det dock lite skillnad på att gå i dödens på Truculent över lång distans och att göra det på On Track Piraten. Dessutom lär han inte gå i samma jänkarvagn som senast när Adielsson körde och det kan ju vara ett litet minus med tanke på hur fin han såg ut i den. Kan vinna, men tufft att begära att han ska göra det utvändigt ledaren.

Övriga i B-gruppen kan också duga och 2 Alfas da Vinci såg bättre ut än någonsin vid segern senast. Bör få ett lämpligt smyglopp nu. Det låter däremot inte så hett på 8 Quid Pro Quo som siktas mot Sundsvall Open Trot och troligen går med skor nu. 11 Ed You är bättre med rygglopp jämfört med de utvändiga lopp han gått på slutet och med klaff är han inte chanslös.

Singelstrecken:

9 Nadal Broline (V75-6) är ruskigt bra för klassen och när värsta motbudet troligen inte får ledningen är det toppchans trots bakspår.

5 On Track Piraten (V75-7) har sett väldigt fin ut på slutet och bör få ledningen här med en chanslös häst bakom. Svår att knäcka då och bra segerchans.

Utgångshästarna:

2 Royal Fighter (V75-1) tror jag tar en längd på Västerbo Highflyer när det är 1640 meter och är han sedan inte för nedsatt av bakskor har han bra chans att leda runt om.

4 Errol Boko (V75-3) tog en mycket välförtjänt seger senast och den här hästen är bättre än många tror. Bör ha bra segerchans igen.

2 Rue du Bac (V75-5) bör få rygg ledaren på favoriten och ett perfekt lopp. Vettig chans att spurta till seger på open stretch i så fall.

Prisvärda hästar:

5 Repay Merci (V75-1 och V75-5!) spurtar sylvasst för det mesta och nu lär han inte ha lika långt fram till täten som vanligt.

9 Önas Jocke (V75-3) har formen på topp och bör få ett fint smyglopp. Farlig om de andra kör för fort i täten och väl bortglömd på tre procent.

8 Djali Boko (V75-4) har ett tufft läge, men är mycket kapabel och till två procent måste han ändå passas.

Överspelade:

2 Global Patriot (V75-3) gillar jag visserligen, men han är inte lika stabil som det ser ut i raden och som jättefavorit i en ganska bra V75-final är han för mycket spelad.

5 Oliver Kronos (V75-4) är jättebra, men får nästan alltid tunga lopp och det mest talar för det igen. Tufft att kräva seger då mot många bra konkurrenter och han är för stor favorit.

V75-systemet: (skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 2. B: 1,3,4,5,7,8. (res 6,2)
1,2,3,4,5,6,9,11,12 (res 7,10)
A: 4. B: 2,3,5,7,9,10. (res 1,12)
3,5,6,7,8,10,11 (res 1,2)
A: 2. B: 1,3,4,5,6,7. (res 8,2)
9 Nadal Broline (res 4,5)
5 On Track Piraten (res 1,3)

Kupong 1: 1 x 9 x 7 x 7 x 7 x 1 x 1 = 3087 rader
Kupong 2: 6 x 9 x 1 x 7 x 7 x 1 x 1 = 2646 rader
Kupong 3: 6 x 9 x 6 x 7 x 1 x 1 x 1 = 2268 rader

Totalt: 8001 rader = 4000,50 kr.

DD-spelet:

9 – 5 x 1000 kr

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86-jackpot Solvalla 12/8: Starka jackpotspikar och Nybrink på rätt spår
Nästa nyhet
Spelkrönika V86-jackpot Solvalla 12/8: Starka jackpotspikar och Nybrink på rätt spår

Spelkrönika V86-jackpot Solvalla 12/8: Starka jackpotspikar och Nybrink på rätt spår

Nahar var en fin V75-spik i lördags och det blev sju rätt på systemförslaget, men efter att mina två första utgångshästar inte varit särskilt nära så var jag tvungen att jobba in storfavoriten Nadal Broline i sista och då blev ju utdelningen också därefter. Pengarna tillbaka i alla fall och bara att ladda om bössan.

Nadal Broline var som oftast fantastisk att se, men lördagens stora happening var ju kallblodsduellen mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje. Sverige mot Norge, häst mot häst i en rafflande uppgörelse och när den uträknade svenske kejsaren plockade fram löphuvudet och kopplade grepp sista biten var gåshuden ett faktum även på en något cyniskt lagd person som jag själv. Jag tänkte direkt att här har svensk travsport och ATG något att bygga vidare på för att engagera folk i travsporten.

Även de som inte är spelintresserade eller bevandrade i allt med barfotakörning och jänkarvagnar osv uppskattar nog spänningen i liknande dueller och sedan kan intresset sakta men säkert växa. Läste sedan att Micke Nybrink i Aftonbladet var inne på samma spår och det är ju en briljant idé att arrangera ett liknande lopp varje lördag och placera det i den nu planerade och mycket märkliga pausen av V75-loppen. Även om det på kort sikt kanske inte ger samma avkastning till ATG som ett fullsatt montélopp (eller vad det nu är för sömnpiller de ska bjuda på) så är det nog en bättre investering för travsporten på lång sikt.

Senare på kvällen var det Hambletonian från Meadowlands som gällde och trots en del svenska framgångar och massor med fina hästar så var det i alla fall inget som gav mig samma känsla som efter duellen mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje. Och då är jag ändå ingen stor supporter av kallblodssporten…

V86Solvalla i kväll och jackpot igen efter att utdelningen i femrättspotten konfiskerats förra veckan. Cirka 5,2 miljoner extra finns i potten för åtta rätt och ett bevis på att åtta rätt kan ge bra trots flera favoritsegrar (speciellt när det är jackpot) såg vi förra veckan. Inte mindre än fem favoriter vann och trots att det bara blev en skräll i övrigt så gav åtta rätt över 12000 kronor.

Ett par favoriter lär vi få se även denna gång och på onsdagar känns det ofta som att det främst gäller att gissa vilka favoriter av 4-5 starka bud som har bäst chans. Det finns som tur var även ett par favoriter som känns bräckliga och kan vi få träff på skräll i de loppen finns hoppet om hög utdelning i alla fall. Jag spelar med två spikar som bara känns bäst i sina respektive lopp och går sedan lite snävt med utgångshästar på en storfavorit i första avdelningen och ett lite tuffare tvåhästars i det avslutande långloppet.

Analys Solvalla V86-1:

Ranking: A: 13. B: 3-11-9-8-1-6-12-15-2. C: 10-4-5-7-14.

Spetsanalysen: Många smyghästar på startvolten, men troligt att Rebekka Ans är snabbast från springspår med vass startkusk. Mountain Cleaver lär sedan köras offensivt för ledningen och får troligen överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett stolopp där storfavoriten 13 Elma Lane möter mycket passande motstånd och blir svårslagen utan strul på vägen. Hon gick starkt bakifrån som trea mot tuffare hästar än detta näst senast och var mycket vass vid spetssegern senast. Hon bör kunna öppna rätt bra från springspåret även fast springband försvårar lite, men når hon bara fram i dödens efter första kurvan tror jag att hon är tuffast till slut.

Det som talar emot favoriten är att hon har tagit sina fyra segrar i Sverige i jänkarvagn och efter tidig ledning och nu går hon troligen i vanlig vagn eftersom det är voltstart och spets kan det nog bara bli om Mountain Cleaver gör bort sig. Jag tror ändå att hon har bra chans att lösa detta, men favoritskapet är väldigt stort och med tanke på förutsättningarna nöjer jag mig ändå med att spela utgång och spika på en kupong.

3 Mountain Cleaver har jag sett i flera finska starter och hon har gått bra utan att jätteglänsa. Nu finns hon dock i ny regi och får Björn Goop i sulkyn och kan han köra henne till ledningen efter en bit samtidigt som det strular för favoriten kan det hålla hela vägen. Givna motbudet.

Bakom dessa två rensar det rejält och jag litar inte helt på att finskan löser det om favoriten kommer bort. 11 M.T.Illustrious var fin i debuten för Djuse senast, men fick ett för tufft upplägg i dödens efter det. Hon är spurtstark och kan vinna med rätt lopp.

9 Kicki the Dancer kan mycket men var blek senast vilket sätter frågetecken för formen. Troels får sällan till det också, men hästen är bra nog att vinna om formen sitter där. Hon brukar vara betrodd mot bättre hästar än detta (favoriten undantagen) och är intressant som storskräll.

Bakom dessa är det ganska jämnt och svårt att ranka, men ett par intressanta hästar på startvolten kan överraska med rätt lopp. 1 Fast Amore gick en vass tid senast och har smygläget, 2 Chroma Victoria mötte Some Summit senast och var bra före det och 6 Gunell Palema var riktigt fin vid segern senast. Jag streckar på rejält på garderingskupongen.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 2-1-5. B: 9-6-8-7-4. C: 11-12.

Spetsanalysen: Milton Sigel är vass från start och jag tror att han försvarar innerspåret om Hans-Owe vill. Det låter också som att han är sugen på det.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där storfavoriten Be Spontaneous blev struken under eftermiddagen.

Jag hade tänkt tippa 2 Ramboldo Jet som senast gjorde comeback i samma lopp som Be Spontaneous och då avslutade starkt från svårt läge som tvåa bakom Eder Bob. Han är säkert vassare med loppet i kroppen och från det här läget hade det kunnat bli perfekt kört för honom med favoriten i dödens, men nu efter strykningen kan han få göra jobbet själv i stället.

1 Milton Sigel tror jag nämligen spetsar och körs där. Han är snabb och har visat fin form på slutet och Hans-Owe gillar att köra i spets när han tror han har täckning för det. Milton Sigel kan hålla hela vägen om han får dämpa tempot en bit och det är mer som talar för det nu när favoriten är struken. Tippas.

Jag streckar tre hästar till och 5 Desuper Filius såg fin ut efter sen lucka senast och verkar hålla fin form. Erik har även valt honom och håller favoriten tempot uppe utvändigt ledaren kan det lösa sig bra för Båths fyraåring.

9 Viggo Laday har gått bra lite i skymundan bakom bra hästar en tid och vann på bra sätt senast när motståndet var lite lättare. Bra smygläge och vass kusk gör honom prisvärd till två procent.

6 Blue Star Champion är ganska fartfylld och om Widell ger honom ett fint rygglopp är han inte ofarlig.

Kapable 8 Le Lahar står jag över eftersom läge och distans gör att han får svårt att komma in i loppet även om två sena strykningar underlättar uppgiften.

Analys Solvalla V86-3:

Ranking: A: 4-1-10. B: 6-7-8-3. C: 12-5-2-9-11.

Spetsanalysen: Här var jag först inne på att Prince New Dawn skulle spetsa och sedan släppa till One Break Broline och så kan det säkert också bli, men efter rapporter om första bike på Eclipse Boko finns det i leken att han håller upp innerspåret också. Goop måste man alltid ha respekt för från dessa lägen – han är grym på att få snurr på hästarna när det behövs.

Loppanalysen:

Lång distans i låg klass, men ett par ganska bra hästar höjer sig över resten. Jag gillar 4 One Break Broline som visat bra styrka och inställning och som det säkert finns mycket utveckling i. Senast vann han säkert i rejäl stil och höll då närmast undan för Bobo som han fick dra fram under vägen. Nu blir det troligen helstängt huvudlag i stället för halvstängt som senast och det troligen för att hästen ska öppna bättre bakom bilen.

Min grundtanke här var att startsnabbe 3 Prince New Dawn skulle spetsa och släppa till One Break Broline som knappast förlorar detta från ledningen, men till slut ville jag inte lita helt på att Hans-Owe löser det och jag tror ändå inte att One Break Broline spetsar av egen kraft. Blir det spets är det toppchans och han tippas, men jag tar även med de två svåraste motbuden.

1 Eclipse Boko är grundkapabel, men det är frågetecken för formen eftersom han inte var som bäst efter uppehåll senast. Nurmos brukar dock veta vad han gör och första med riktig jänkarvagn nu och Goop i sulkyn har jag stor respekt för. Möjligt att han därmed öppnar ännu bättre än tidigare och då kan han kanske hålla upp innerspåret och dessutom Hans-Owe är lite passiv och gärna kryper ner bakom. I spets blir inte en frisk Eclipse Boko lätt att slå.

Streck även för segstarke 10 Bobo som verkar på gång och som bör vara mest gynnad av lång distans. Han utmanade One Break Broline senast, men kom inte förbi till slut. Får favoriten svar den här gången kan det lösa sig bra och Bobo kan få revansch för senast.

6 Nobel Southwind är inte så tokig och det var en positiv insats efter uppehåll senast. Tufft ändå för en treåring mot bra fyraåringar över lång distans och jag står därför över. Tre streck.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 6-9-8-2. B: 1-7-11-10. C: 12-5-3-4.

Spetsanalysen: Inte så många startsnabba som det brukar vara när det handlar om kort distans. Trots spår långt ut på vingen tror jag att I Am Unique och Unique Julia gör upp om ledningen.

Loppanalysen:

Ett fint stolopp över kort distans och 8 Unique Julia är knapp favorit trots spår längst ut på vingen. Hon är dock mycket startsnabb och kan säkert utmana om spets om Ohlsson laddar rejält vilket han bör göra. Femåringen har hittat en växel till hos Reijo Liljendahl och över den här distansen tål hon nog att öppna ganska tufft och ändå vinna. Kommer hon däremot inte till spets är hon mer sårbar eftersom jag tycker att hon kämpar bäst i tät. Givet streck, men tipset till en annan.

6 I Am Unique har visat stigande formkurva hos Peter G Norman och senast hängde hon med bra som fyra uppanmäld mot bättre hästar än detta. Hon är snabb ut vid laddning och om Erik kan hålla ut favoriten in mot första sväng bör det kunna bli ledningen. I spets över kort distans tror jag att hon har mycket bra chans mot dessa hästar och till sex procent är hon något av ett fynd.

Tidig är även 9 Ski To the Max som spurtade bra bakom Vanity Matters senast och som närmar sig första segern i Sverige. Läge för ett bättre slagläge nu än senast och blir spetsstriden för tuff blir hon mycket farlig till slut. Klart intressant till under tio procent även om det kanske inte blir barfota igen.

2 Faith Hill måste också räknas tidigt från ett fint läge. Hon var duktig som trea och fyra i Stosprinterns försök och final och vann lätt från ledningen i enklare sällskap senast. Knappast spets nu, men går bra bakifrån också.

Sista strecket får 1 Xenia G.T. som tände till rejält förra hösten, men som tävlat tveksamt i år. Nu verkar hon dock på väg mot formen igen för senast avslutade hon mycket piggt som tvåa bakom kapable Mc Steamy. Det är nog inte aktuellt med ledningen, men rygg ledaren och lucka till slut passar nog perfekt. Fem streck totalt.

Analys Solvalla V86-5:

Ranking: A: 2-7-9-6. B: 5-3-8-1. C: 4-11-10-12.

Spetsanalysen: Kasper Roc är bra första biten och spetsfavorit från ett perfekt startspår. Ser ingen riktig utmanare egentligen även om M.T.Jeffrey säkert gärna också vill ha täten.

Loppanalysen:

Omgångens mest öppna lopp och jag streckar åtta hästar som det inte är någon större skillnad på. Tipsettan till 2 Kasper Roc som jag tror tar ledningen och han såg riktigt fin ut vid spetsseger i comebacken senast. Visserligen på Åmål i ett lopp som kördes i bakvarv, men intrycket var fint och i spets håller han länge.

7 M.T.Jeffrey är ganska bra, men var klart sämre än väntat senast då han hade en infektion i kroppen. Knappast optimal uppladdning med tävlingsuppehåll på en månad och formen är svårbedömd, men första rycktussar är intressant och hästen duger bra om han slipper dödens.

9 Digger Lord är ganska klar favorit efter två segrar och han har gjort det bra. Det har dock varit enklare motstånd och senast fick han allt serverat under vägen. Med rygg på en startsnabb häst kan han bjudas ett fint lopp igen och då duger han säkert även här, men hans favoritskap känns väl stort i ett öppet lopp.

6 Antonio America var fin när han vann i debuten för Reijo, men sedan har det gått sämre. Han har mött bättre hästar än detta och kan bättre än resultaten visar och nu i enklare sällskap igen duger han nog ganska bra.

5 Tycko Star galopperade på upploppet med chans på en slant i V75 senast. Han är hygglig och kanske blir det första med jänkarvagn den här gången. Tänkbar och streckas med Örjan.

3 Bruiser Pace tog första segern senast och är inte så tokig. Barfota runt om fungerade bra och nu blir det dessutom Kontio i sulkyn vilket bör ge lite effekt på en trög häst. Kul skrällbud från bra läge.

Streck också för lille nyttige 8 Elton Boko och 1 First Visit som kvalade in till Stosprintern och säkert är mer gynnad av den här distansen. Åtta streck totalt.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 10. B: 2-4-7-11-8-3-1-9-12. C: 5-6.

Spetsanalysen: Orakel Face ser klart snabbast ut och jag tror inte att Adrian släpper trots den långa distansen.

Loppanalysen:

Ett fyraåringslopp över lång distans och jag tror stenhårt på läckre 10 Balfour som jag tror är riktigt bra! Han visade bra kapacitet redan förra året, men mycket strul gjorde att han fick ett långt tävlingsuppehåll. I comebacken näst senast flög han fram sista biten bakom fine Global Revenge och blev på det intrycket hårt betrodd mot kanonen Daley Lovin i starten efter. Då blev han dock tidigt stum på ett kladdigt banunderlag och det är möjligt att den fuktiga luften då inte passade honom som bäst.

Att Balfour tog det loppet på bästa sätt visade han dock senast när han glänste rejält vid lätt spetsseger i billigt sällskap. Då var han lättad från järnskor till aluminium och såg ännu snärtigare ut i steget jämfört med tidigare. Lång distans tror jag passar den här fransmannen perfekt och blir loppet kört som jag tror bör han spurta ner allt till slut. Spik!

En tuff motståndare är 2 Dennis de Castella som gått bra mot bra hästar en tid och som senast var riktigt bra som trea bakom kulltopparna Volstead och Emmett Brown. Om han blir släppt till ledningen blir han inte lätt att slå, men jag tror att det är större risk att han får göra grovjobbet själv och då står han knappast emot Balfour sista biten.

4 Orakel Face tror jag nämligen tar ledningen och med en häst som visat toppform på slutet har jag svårt att se Adrian Kolgjini släppa ledningen. Adrian och Jansson är två envisa herrar och inte alls omöjligt att Jansson testar lite för tufft mot ledningen och det skulle verkligen gynna min spik. Orakel Face har gjort det bra som vunnit två lopp i ledningen på slutet, men nu stiger svårighetsgraden och han måste nog få bestämma ganska mycket om han ska hålla hela vägen över lång distans.

Analys Solvalla V86-7:

Ranking: A: 9. B: 7-1-6-5. C: 10-4-2-12-3.

Spetsanalysen: Rite On Win är startsnabb och spetsfavorit. Jane’s Hugo kan få överta om Goop vill släppa, men han kanske hellre väntar på favoriten?

Loppanalysen:

Några hyggliga V75-hästar här, men för mig känns 9 Order To Fly helt överlägsen. Han visade toppform igen senast efter att ha gått bet i några tuffa uppgifter i våras och därefter fått en paus under sommaren. Senast var loppet slut när han fick överta täten och han vann med både norska gasen och rycktussarna kvar. Nu kanske det inte blir spets, men slår han inte dessa efter tidigt avancemang till dödens blir jag förvånad. Jag tror inte heller att Per sitter kvar och blir tempotorsk i kön och för mig är fuxen en given spik.

Bakom har jag mest respekt för om 7 Jane’s Hugo skulle komma till spets. Han är riktigt bra ibland och har mött tuffa hästar över tre varv på slutet. Det lär dock kosta om han ska till spets och då blir det tufft att hålla hela vägen.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 14-15. B: 6-11-5-3-9-2-13-4-10. C: 7-12-8-1.

Spetsanalysen: Lite svårbedömt med tre aktuella på startvolten. Tror nog att Packleader är snabbast första biten och där släpper man nog ogärna till någon annan på start. Kanske kan en offensiv Light Brodde överta efter en bit?

Loppanalysen:

Ett öppet lopp över tre varv avslutar omgången och jag spelar utgång med två lite roliga bud. Mest tror jag på 14 Stricker som har gått bra en längre tid och var riktigt vass vid överlägsen seger näst senast. Senast i V75 satt han långt bak från ett iskallt läge och gick klart bra sista biten utan chans. Tre varv bör passa bra och han fäller många i spurten.

Det kan även skrällen 15 Västerbo Carrera göra. Han har gjort ett par starter efter uppehåll och sett lite bättre ut i aktionen än tidigare. Han har också gått bra i skymundan bakom hästar som Global Revolver, Daley Lovin och Volstead. Detta på smetiga banor som jag inte tror att han gillar med tanke på stänkskyddet han tävlar med. Får han smyga med i ryggar och sedan är lika bra som när han var tvåa bakom Ready For More i vintras kan han fälla allt till glatt rens på V86.

Bakom ina två utgångshästar är 11 Ryan Kronos hårt betrodd och han har gått bra för Peter G på slutet. Han är stark och bör passa över distansen, men det kan bli vingel från start och jag är inte säker på att han tål för mycket grovjobb mot dessa hästar. V75-loppet han vann näst senast tycker jag var sämre än detta lopp i alla fall.

6 Light Brodde är en bra spetsstayer som hade otur senast när han släppte till Indigious och drogs bakåt av denne i sista sväng. Han fick gott om krafter kvar då och här kan nog Kolgjini tänkas köra för ledningen tidigt. Farlig om han får överta.

5 Bullyoung visade hög kapacitet som treåring, men gör nu comeback efter kastrering och långt uppehåll och är väldigt svårbedömd. Även i toppform hade det här varit en knepig uppgift och i dagsläget känns han inte särskilt het. Hårt spelad och jag kan tänka mig att Bergh gärna kör en snäll smygare.

3 Panoramic är helt ospeedig och bör passa perfekt över tre varv. Örjan upp som näst senast då han gick bra som tvåa och han blir farlig med ett fint lopp i den främre träffen.

9 T.Rex Sisu spurtade vasst senast och är inte så tokig, men troligen skor på nu jämfört med barfota runt om senast och det bör vara minus.

Jag streckar samtliga i B-gruppen på garderingskupongen och noterar speciellt den kraftiga kuskförstärkningen på 10 City of Peace.

Singelstrecken:

10 Balfour (V86-6) tror jag är en riktigt bra fyraåring och trots bakspår mot ett par bra motståndare räknar jag med att han rundar allt.

9 Order To Fly (V86-7) är mycket kapabel och var toppfin vid segern förra veckan. Om inte de täta starterna ställer till det bör han vara överlägsen igen.

Utgångshästarna:

13 Elma Lane (V86-1) är klart bästa hästen och kommer hon bara hyfsat till från tillägg bör hon vinna loppet. Icke helt optimala förutsättningar gör dock att jag nöjer mig med spik på en kupong. Rejäl gardering bakom.

14 Stricker (V86-8) har visat toppform på slutet och har bra chans att spurta till seger. Dubblas med grundkapable skrällen 15 Västerbo Carrera som verkar rejält på gång för dagen.

Överspelade:

8 Le Lahar (V86-2) får svårt att hinna med från det här läget över kort distans och han får många streck från struken favoriten Be Spontaneous eftersom han är först på turordningen.

9 Digger Lord (V86-5) är ganska bra, men motståndet är tuffare nu än på slutet och från bakspår är han för stor favorit.

5 Bullyoung (V86-8) har en tuff uppgift som fyraåring mot äldre hästar över tre varv och efter långt uppehåll tror jag inte att han vinner direkt.

V86-systemet: (spelas på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 13. B: 1,2,3,6,8,9,11,12,15. (res 10,4)
1,2,5,6,9 (res 8,7)
1,4,10 (res 6,7)
1,2,6,8,9 (res 7,11)
1,2,3,5,6,7,8,9 (res 4,11)
10 Balfour (res 2,4)
9 Order To Fly (res 7,1)
A: 14,15. B: 2,3,4,5,6,9,10,11,13. (res 14,15)

Kupong 1: 9 x 5 x 3 x 5 x 8 x 1 x 1 x 2 = 10800 rader
Kupong 2: 1 x 5 x 3 x 5 x 8 x 1 x 1 x 11 = 6600 rader

Totalt: 17400 rader = 4350 kr.

DD-spelet:

9 – 14 x 700 kr
9 – 15 x 300 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

 

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Dannero 8/8: Bästa V75-spiken trots uselt genrep

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson