På en takterass i medelhavet är man oftast så lycklig över att man överhuvudtaget kan se travet på datorn att man inte orkar störa sig på samma saker som hemma. Trots det, och helt utan eget spelintresse, grinade jag ändå illa i lördags när Jörgen Sjunnesson välvilligt vinkade fram en stallkamrat och släppte ledningen varvet från mål. Detta efter att han resolut visat övriga att han skulle köra i spets. Visserligen fullt förståeligt att Jörgen vill släppa ledningen med lite veke Västerbo Paymyday, men fullständigt obegripligt att han inte i så fall inte tar upp och gör det direkt till Up Up And Away eller Allaballakaitoz.

Jörgen Sjunnesson, som är en klok man i vanliga fall, förstår mycket väl hur den här manövern ser ut för spelarna, men kan ändå inte låta bli att göra den. Bra att han fick förklara sig för spelarna efteråt, men tyvärr ställdes aldrig frågan om varför han inte släppte till någon annan tidigare när han ändå förklarade att ett rygglopp var det bästa. Trist att många av lånekuskarna inte förstår att det som ger dem själva en liten vinning förstör så mycket för den travsport som de säger sig älska.

ATG har väl annars inte haft någon jättelyckad vecka med strömavbrott i Vaggeryd och en hel del strul med balansinfon vad det verkar. På lunchen häromdagen var inga ändringar rödmarkerade och när jag idag läste om felaktiga startlistor på atg.se undrar man ju hur kompentensen är när det kommer till spelsäkerhet i hästsportens hus?

Frågan om spelsäkerhet kan också verkligen ställas när det gäller veckans V75-omgång. I gulddivisionen (V75-3) tränas halva fältet (6 av 12 hästar) av Stefan Melander och Catarina Lundström och för mig är det fullständigt obegripligt att loppet får vara med inom V75-spelet. Melander/Lundström har naturligtvis inte gjort något fel, men det här loppet borde ha diskats som V75-objekt direkt och lagts som lopp 12 eller 13. Jag förstår inte hur de ansvariga tänker (om de överhuvudtaget gör det?) men de kan i alla fall inte vara särskilt intresserade av spel.

Eftersom det inte är särskilt rimligt att förbjuda mer än en häst från varje stall så är det svårt att undvika att en del lopp ser ut på det här sättet, men det är i alla fall hur lätt som helst att låta oss som gillar att spela V75 slippa eländet. Nu såg jag visserligen att inget ”lördagslopp” fanns att tillgå den här veckan (oklart varför) men i stort sett alla lopp utom montéloppet hade varit bättre spelobjekt på V75. Det kan ju inte heller vara på grund av det stora sportsliga värdet man vill ha med den här gulddivisionen för en tröttare samling var det länge sedan man såg i högsta klassen den här årstiden.

Med det sagt är det sannerligen inga fel på den sportsliga kvalitén i övriga lopp på Färjestad. Två högintressanta E3-finaler ska avverkas och det är fina V75-finaler i övrigt. Färjestad har ett kort upplopp (177 meter) och blir banan snabb är det alltid svårt att brotta ner ledarhästen. Ett lopp i den främre träffen är nog i alla fall något man ska eftersträva på sina nyckelhästar. Jag läste i travronden att det kan vara svårt att spetsa med innerspår bakom bilen över 1640 meter och det hade ju varit bra info om det nu inte var så att alla lopp i omgången körs över 2140 meter…

Jag spelar med två hårt betrodda spikar och då krävs det att man presterar lite i övriga lopp så jag spelar med lite tuffare utgångar i tre lopp och hoppas få träff på några skrällar i övrigt.

Analys Färjestad V75-1:

Ranking: A: 3-7-2. B: 1-4-11-5-9-10. C: 8.

Spetsanalysen: Imperator har aldrig laddats från start säger tränaren och möjligt att han kan öppna bättre än visat, men jag är tveksam till att innerspår passar den här store och långstegade hästen och han bör bli över. Digital Archive är nog också tillräckligt snabb för att hålla kvar favoriten på innerspåret. Eddie har visat mest bakom bilen hittills och laddar Horpestad bör det bli spets. Körs dock knappast i tät och den som öppnar bäst av Balero Mearas, Tango Lavec och Wham Bam Boo bör få överta. Öppet.

Loppanalysen:

En riktigt bra final i lägsta klassen där 1 Imperator blir klar favorit. Han har visat hög kapacitet och var toppfin vid segern på Solvalla senast då han bara blåste runt ett bra sällskap. Med klaff har han bra chans även här, men jag tror inte att han kan svara ut startsnabbe Eddie och då borde det bli strul. Haugstad som favorit med klar strulrisk är i alla fall ingenting för mig och jag spelar en utgångsgrupp med tre hästar emot.

Tipset till 3 Balero Mearas som har gjort två fina lopp på slutet och senast höll han starkt som tvåa i V75. En fin Love You-häst som nu ska gå barfota runt om för första gången och det brukar ha bra effekt på dessa. Kanske blir han också snabbare från start och kan vara med och köra om täten. Given.

Hög kapacitet har loppets minst rutinerade häst 7 Wham Bam Boo och han gick ett starkt upplopp bakom Imperator senast efter att ha blivit kvar i en seg rygg för långe runt sista sväng. Fyraåringen är stark och kan säkert också öppna bättre än visat. Flemming brukar kunna spara sådana växlar tills det verkligen behövs. Han gick med skor senast och Flemming säger att det troligen blir samma nu, men då skulle jag inte bli förvånad om det anmäls barfota runt om ändå. Flemming är som bekant en av de sämsta i klassen när det kommer till att lämna korrekt information tidigt till spelarna.

Min tredjehäst i utgångsgruppen är rejäle 2 Digital Archive som spurtvann starkt från ett svårt läge senast och då plockade ner Balero Mearas till slut. Om inte skorycket ger stor effekt på Balero Mearas så är inte Digital Archive sämre och han öppnar tillräckligt bra för att få en fin position från spår två. Givet streck till under tio procent.

4 Tango Lavec såg lite seg ut när han spetsvann i V75 näst senast och kom aldrig in i loppet från bakspår senast. Nu ska han gå med norskt huvudlag och det kan nog passa bra. Kapaciteten för att vinna finns och speciellt om han når ledningen blir han farlig.

Jag streckar även spurtvasse 11 Star Keeper som visade fin inställning senast och startsnabbe 5 Eddie som har bra chans på spets och släpp och ett fint lopp.

Analys Färjestad V75-2:

Ranking: A: 4-11-5-3. B: 1-6-9-2-12. C: 8-7.

Spetsanalysen: Treåriga ston och någon har säkert fler växlar att ta fram i starten, men Tunika har visat mest så här långt och är spetsfavorit. Creme de la Creme och Timbal har inte visat startsnabbhet ännu, men har knappast laddats heller och kanske kan överraska med spår invändigt om favoriten.

Loppanalysen:

E3-finalen för ston och ett riktigt bra lopp. Kullens etta så här långt, 5 Tunika, är storfavorit och hon har inlett säsongen med tre segrar. I försöket kördes hon till ledningen från bakspår och vann enkelt på bra sätt. Nu kör Björn Goop igen och han är obesegrad i fyra försök med Tunika. Det är bra spetschans om ingen konkurrent kan öppna bättre än visat och givetvis har hon bra chans i spets. Tunika är dock väl stor favorit mot flera vassa konkurrenter och det känns rätt att gardera.

Fyra hästar tycker jag höjer sig lite och jag bryter ut de två mest spelvärda ur A-gruppen och gör en utgång med dessa. 4 Timbal tror jag är starkare än favoriten, men frågan är om hon redan är snabb nog att hänga med? Hon har i alla fall härlig löpskalle och står det och väger tror jag att hon är tuffast. Hon imponerade väl inte i kvalet, men var inte så tufft vässad då och lita på att Bergh har henne i toppform nu. Säkert barfota runt om också och Timbal tror jag blir giftig.

Jag tar även med en storskräll som utgång och 11 Silvia Amok blir intressant med lite klaff. Hon är en liten rackare, men inställningen är det inga fel på och hon avslutade starkt som tvåa bakom Tunika i försöket. Bra strykning för henne också och Johan Untersteiner brukar ju kunna skrälla från svåra lägen i storloppen. Till 2-3 procent är hon mycket intressant på spelet.

I A-gruppen platsar även toppstammade och obesegrade
3 Creme de la Creme
. Hon är en riktigt snygg modell som det säkert finns kraftig utveckling i och från ett bra läge duger hon bra även här.

Bakom dessa är det jämnt och jag streckar alla utom två.
1 Facile Boko har hittat en växel till utan skor och med jänkarvagn och med Adielsson från ett perfekt läge kan hon inte räknas bort. Lär få ett bra lopp och kan speeda vasst.

6 Tough Cookie är bra och gick starkt som tvåa efter galopp i försöket. Hon lättas troligen i balansen nu och kan överraska. 9 Fury Heart ser inte märkvärdig ut, men spurtade rappt i försöket och nu blir det troligen barfota runt om för första gången. Lägesgynnade 2 Alvena Valva och fina 12 Roheryn får också komma med på garderingslapparna.

Analys Färjestad V75-3:

Ranking: A: 4-10-9. B: 12-6-2-5-1. C: 11-8-7-3.

Spetsanalysen: Många startsnabba och svårbedömt vad kuskarna bakom Melanders hästar har för agenda, men i de flesta fall borde Hard Livin få överta. Det kan dock bli en tuff öppning och inte heller helt givet att startsnabba hästar som Winning Love och Arazi Boko släpper om de når täten.

Loppanalysen:

Gulddivisionen och svåranalyserat med sex hästar från samma stall i loppet. De flesta av Melanders hästar känns ändå som statister och jag gör ett försök. Lite oväntat är
10 Knows Nothing ganska klar favorit. Han har visserligen gått bra mot tuffare motstånd än detta, men bakspår är bakspår och jag tror att han är bäst över kort distans. Med ett rygglopp kan han nog vinna ändå och strecket är givet vid gardering, men jag har en annan förstahäst.

4 Hard Livin har visat fin form i alla årets starter och var riktigt tapper tvåa i Kalmar näst senast. Adielsson upp nu och åttaåringen är snabb ut och trivs i både spets och dödens och blir han släppt till tät blir han svår att rå på. Jag är dock lite tveksam till distansen även för honom och vågar därför inte spika. Senaste segern över full distans kom för tre år sedan.

Mitt tredje streck är vasse spurtaren 9 Porthos Amok som också är härdad mot lite hårdare hästar än detta. Han har visat okej form på slutet och man låter nöjda med honom från stallet. Bra läge med rygg på startsnabbe Winning Love och slipper han göra jobbet själv kan det vara dags för en för honom ganska sällsynt seger.

Känns halvtufft att lita helt på dessa tre, men motståndet är inte mycket att hurra för och jag chansar. 12 Standout är bra nog att duga, men han är bäst i den främre träffen och behöver nog komma fram billigt i dödens för att eventuellt kunna vinna.

6 Arazi Boko är snabb ut och har gjort några bra lopp i guld, men han var klen senast och känns svårbedömd.

Analys Färjestad V75-4:

Ranking: A: 1-5. B: 9-8-12-7-4-6-2. C: 3-11.

Spetsanalysen: Nimbus C.D. bommar knappast ledningen om Örjan vill ha den. Highspeed Call kan utmana och Oliver Kronos möjligen få överta.

Loppanalysen:

Två hästar sticker ut i silverfinalen och bra chans att någon av dem vinner. Jag väljer ändå att spela utgång med den mest spelintressante och tar sedan många bakom.

5 Oliver Kronos blir omgångens störste favorit och han är såklart väldigt bra. Säker seger från dödens på Highspeed Call senast och när han är fräsch och sköter sig är han svårslagen. Han är dock inte helt att lita på och när det mesta talar för dödens igen så chansar jag och höjer insatserna på värsta motbudet.

1 Nimbus C.D. är väldigt fartfylld och har hyllats rejält av Hultman inför de tre starterna i hans regi. Örjan har ändå valt att köra väldigt snällt för att bygga för framtiden och vi har inte fått riktigt syn på femåringen än. Senast avslutade han snabbt sista halvvarvet där Oliver Kronos vann, men det gick inte att ta så mycket mer och Örjan pressade honom inte till slut heller.

Nu känns det däremot verkligen som läge att testa i spets. V75-final och spetsläge på Färjestads snabba oval och att släppa till Oliver Kronos vore att ge upp loppet känns det som. Få lucka från rygg på Björn Goop är nästan omöjligt och blir Nimbus bara inte hetsig så står han nog distansen i spets också.

Till 14 procent chansar jag på det i alla fall och spikar på en kupong.

Bakom de två A-hästarna är det öppet och jag streckar många. 9 Aristocat Boko avslutade vasst senast och var förbättrad. Vettigt smygläge och tänkbar med hårt tempo i täten.

8 Montdore höll starkt utvändigt ledaren senast, men kunde inte stå emot Aristocat Boko sista biten. Han gör bra lopp i stort sett varje gång och tål att göra jobbet själv.

12 Mind Your Face står illa till, men en strykning underlättar och det blir troligen barfota runt om för första gången. Norskt huvudlag också och han är tuff den här.

7 Sir Ratzeputz är kapabel och har fått två nyttiga lopp i kroppen efter uppehåll. Han gick bra efter galopp senast och kan överraska med klaff.

4 Stein Daylight är jämn och säker, men klarade inte en tappsko senast. Såg stark ut annars och inte ofarlig om favoriterna strular till det.

Streck också för snabbe 6 Highspeed Call även om jag har lite svårt att se hur det ska gå till (kanske från rygg ledaren?) och för 2 Gimeheaven Sisu som har fin form, bra läge och får testa ny toppkusk.

Analys Färjestad V75-5:

Ranking: A: 3. B: 1-5-4-2-10-8-12-11. C: 6-9-7.

Spetsanalysen: Unique Julia är snabbast och bör spetsa ganska lätt. Emmett Brown öppnar också bra och det rimliga är att Erik testar en bit för att få överta om inte Ulf meddelat innan att han inte släpper.

Loppanalysen:

Kanske omgångens mest ojämna lopp för jag tror att
3 Emmett Brown är klassen bättre än resten. Han blev ganska dyr för mig några gånger som treåring då han ofta strulade till det och gjorde bort sig. När han skötte sig visade han dock hög kapacitet och slog kullkamrater som Gross Weight, Buddha och Psycho utan större problem. I Kriteriekvalet galopperade han i ledningen halvvarvet från mål och hade annars säkert varit en av favoriterna i finalen.

Det visade sig att Emmett Brown haft problem med en testikel vilken nu har tagits bort och i årsdebuten såg det ut att gjort susen. Det blev en lätt seger från ledningen på Bjerke och Stig H räknar med att han är ännu bättre med loppet i kroppen. Jag tror att körspö också gynnar honom eftersom han är lite vinglig i stilen och jag blir förvånad om han inte tjänar stora pengar på kort tid framöver. Får han överta spets bör loppet vara slut, men jag tror även att det är bra chans från dödens. Given spik som jag ser det.

1 Unique Julia får säkert många anhängare efter den övertygande segern senast. Helt klart har hon hittat en växel till hos formstarke Liljendahl, men nu är det full distans vilket tidigare gjort stor skillnad. Hon har varit blöt i ledningen förut och om hon står emot Emmett Brown i spets över full distans är det bara att lyfta på hatten för Reijo och hästen. Jag tror inte på det i alla fall och normalt sett borde Ohlsson vara nöjd med en mycket bra rygg i Emmett Brown, men att släppa till en Stig H-häst med en Reijo-pålle är kanske inte så aktuellt…

Bakom dessa två är det ganska öppet, men 5 Global Revenge var vass senast och 4 Kamanda känns lite intressant med Kontio.

Analys Färjestad V75-6:

Ranking: A: 3-4-7-2. B: 6-5-10-1. C: 12-9-8-11.

Spetsanalysen: Treåringar igen och inte helt lättläst spetsstrid. Gijon öppnar bra, men känns inte så het på spets. Poet Broline öppnar bra och barfota runt om kanske han blir ännu snabbare. Även Mellby Demon kan öppna snabbt och utmanar säkert. Knapp spetsfavorit Poet Broline.

Loppanalysen:

E3-final för hingstar och valacker och ett mycket bra lopp.
5 Sucre är hårt betrodd men det köper jag inte. Visserligen är han snabb, men han är också knepig och såg inte som bäst ut till slut senast i försöket. Missgynnad av den lösa banan då och kan bättre, men måste nog få ett fint rygglopp för att vinna och jag rankar ner honom en bit.

Jag gillar 3 Tobin Kronos skarpt och han bör kunna bli riktigt bra. Det syntes tydligt att Örjan inte ville riskera att bli fast i försöket i alla fall då han körde tufft i halvspår mot Kontio första delen av loppet. Över upploppet avgjorde hästen sedan snyggt och från ett perfekt läge måste han ha bra segerchans.

4 Poet Broline har gjort två starter för Untersteiner och vunnit mycket enkelt i spets båda gångerna. Nu blir det barfota runt om för första gången och kommer han till spets utan att det kostar för mycket blir han nog svårfångad.

7 Heavy Sound vill jag också hålla upp trots läget. Han öppnar dock rätt bra och skulle Haugstad hitta position så blir han farlig till slut. Han sköt till rappt bakom Tobin Kronos i försöket och såg ut att kunna hota Poet Broline näst senast innan han bröt ut i sista sväng. Till sju procent är han prisvärd.

2 Pythagoras Face måste också nämnas tidigt. Den här håller Walmann högt även om han säger att hästen blir ännu bättre framöver. Som det såg ut i försöket så duger han dock bra redan nu och från ett bra läge med Johan i sulkyn kan han såklart vinna.

6 Mellby Demon vann enkelt från ledningen i försöket och såg bra ut på barfotabalansen. Han öppnar bra, men att komma till täten kan nog kosta mycket från det här spåret. Tänkbar om det löser sig vettigt.

En möjlig tokskräll är maffige 10 Linus Boy som visserligen var utan chans mot Poet Broline i försöket, men gången innan hade han nog slagit Sucre utan galopp i sista sväng och nu blir det rycktussar för första gången och Adielsson upp. Till två procent måste han med.

Sista strecket får 1 Gijon som är startsnabb och har ett perfekt läge med vass kusk.

Analys Färjestad V75-7:

Ranking: A: 1. B: 5-6-3-12. C: 8-2-9-11-4.

Spetsanalysen: Shiraz Brodde har tidigare öppnat lite bättre ute i banan, men utan särskilt startsnabba konkurrenter tror jag att han med säkre Eriks hjälp spetsar utan större problem. Är väl kanske Love Dancer som kan utmana om Shiraz strular.

Loppanalysen:

Efter strykning av två bra hästar möter inte 1 Shiraz Brodde särskilt bra motstånd och han bör vinna loppet. Han vann lätt från ledningen senast och jag tycker att han är riktigt bra för bronsdivisionen. Insatsen när han plockade ner Tripolini V.P. från dödens för tre starter sedan är det i alla fall inte så många i klassen som gör om.

Sexåringen har missat ledningen från innerspår tidigare, men då blev det ingen perfekt start och som det såg ut senast ska inte innerspåret behöva ställa till det. I stort sett saknas det startsnabba motbud och vasse startkusken Adielsson bör lösa detta. I spets kan jag inte tänka mig att Shiraz Brodde förlorar om han är frisk och fräsch för dagen och jag spikar trots att det alltid är trist med favoriten i sista loppet.

5 Love Dancer har gått bra en tid och är vass om han slipper dödens som senast. Risk att han får kajka där igen och då vinner han knappast.

6 Liberty Face har räckt bra i V75 tidigare, men jag tycker at han varit lite seg trots godkända insatser på slutet och kanske är det ingen toppform ändå? Tvåa bakom Shiraz Brodde senast, men utan chans då och tar knappast revansch om favoriten fungerar.

3 Arn Hammering går bra för det mesta, men duger ju aldrig riktigt ända fram i V75. Lite enklare än vanligt nu ändå och tänkbar vid favoritfall.

Sedan är det jämnt mellan övriga och svårt att dra strecket mellan B och C-hästar, men 12 Obi som gick bra efter uppehåll senast får hänga med i B-gruppen trots läget.

Singelstrecken:

3 Emmett Brown (V75-5) tycker jag är riktigt bra och det lär han visa framöver om han håller sig frisk och fräsch. Tror han kan vinna detta även från dödens.

1 Shiraz Brodde (V75-7) har i det närmaste en straffspark efter strykningar av svåraste konkurrenterna och han bör leda från start till mål.

Utgångarna:

2 Digital Archive, 3 Balero Mearas och 7 Wham Bam Boo (V75-1) tror jag har bra chans att göra upp om segern eftersom favoriten bör få positionsproblem.

4 Timbal (V75-2) är en tuffing som jag väntar mig en topprestation av denna gång. Hon får sällskap av storskrällen 11 Silvia Amok i utgångsgruppen.

1 Nimbus C.D. (V75-4) tror jag att man testar att köra i ledningen med nu och är han bara i närheten av lika bra som Hultman säger så blir det inte lätt för favoriten att vinna från dödens.

Prisvärda hästar:

11 Star Keeper (V75-1) är en vass spurtare som ska med vid gardering trots att läget är jobbigt på Färjestad.

6 Tough Cookie (V75-2) var tvåa med galopp i försöket och nu blir det intressanta ändringar. Ska med till låga fyra procent.

9 Porthos Amok (V75-3) vinner sällan, men är härdad i tuffa gäng och gynnas mest av distansen av de tre jag tar med.

7 Sir Ratzeputz (V75-4) är kapabel och med två lopp i kroppen kan han storskrälla om favoriterna kommer bort.

10 Linus Boy (V75-6) är en rejäl typ och med rycktussar och Adielsson kanske han kan höja sig och skrälla om det blir tuff körning i täten.

Överspelade:

1 Imperator (V75-1) bör inte kunna hålla ut Eddie från start och jag litar inte på att Haugstad löser problemen som kan uppstå då. Bräcklig favorit om han inte helt plötsligt öppnar mycket bättre än tidigare.

5 Sucre (V75-6) såg inte särskilt bra ut på Rommes lösa banunderlag i försöket och han är ganska knepig. Ska inte vara så här hårt betrodd i ett riktigt topplopp.

V75-systemet: (Skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt):

A: 2,3,7. B: 1,4,5,11. (res 9,10)
A: 4,11. B: 1,2,3,5,6,9,12. (res 4,11)
4,9,10 (res 12,6)
A: 1. B: 2,4,5,6,7,8,9,12. (res 1,5)
3 Emmett Brown (res 1,5)
1,2,3,4,5,6,7,10 (res 12,9)
1 Shiraz Brodde (res 5,6)

Kupong 1: 3 x 9 x 3 x 9 x 1 x 8 x 1 = 5832 rader
Kupong 2: 4 x 2 x 3 x 9 x 1 x 8 x 1 = 1728 rader
Kupong 3: 4 x 7 x 3 x 1 x 1 x 8 x 1 = 672 rader

Totalt: 8232 rader = 4116 kr.

DD-spelet:

3 – 1 x 600 kr
7 – 1 x 300 kr
10 – 1 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund

 

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com

Senaste nyheterna

Krönika
Spelkrönika Berglund
onsdag 15:03, 19 juni

Tips Solvalla 19 juni – Så här ska det se ut och tack och hej för mig!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 14:24, 14 juni

Tips Boden 15 juni: Propulsion tar revansch i sitt favoritlopp!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 15:05, 07 juni

Speltips Östersund 8/6: Spetsstriden avgör storloppet!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:47, 31 maj

Speltips Mantorp 1/6: Kontios starka styrning krossar allt!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
fredag 14:59, 24 maj

Tips Solvalla 25 maj: Cyber Lane i Sweden Cup och två vassa spetsdrag till fina odds!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
Spelkrönika Berglund
fredag 13:55, 17 maj

Tips Gävle 18/5: Spännande spetsstrid avgör gulddivisionen!

Spelredaktör Redaktionen Travnet
Krönika
onsdag 12:49, 08 maj

Spelkrönika Solvalla/Bergsåker 8/5: Nu tar jag och min bästa vinnare revansch!

Spelredaktör Redaktionen Travnet

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Boden 13/6: Tankar om en reporters uppgift och Flemming kan stanna hemma!

Spelkrönika V75 Boden 13/6: Tankar om en reporters uppgift och Flemming kan stanna hemma!

Trots helt okej analyser och rank i onsdags blev det inga ekonomiska framgångar i tipsen och det berodde givetvis på att ett par av mina nyckelhästar (spikarna den här gången) var för dåligt utvalda. Jag spikade två hästar som inte hade någon chans på ledningen och då är det små marginaler den här årstiden. Talk the Talk gjorde ett topplopp utvändigt ledaren, men rådde inte på Eketorpets Tess som var mycket bättre än jag hade väntat mig. Princess of Love hamnade i en dålig rygg från bakspår och när favoriten fick bestämma i spets var hon chanslös att utmana trots ett godkänt slutvarv.

Nej, back to basics är det som gäller för att få framgång och då ska man nog söka nyckelhästar med god chans att nå ledningen.

I övrigt var det en ganska sömnig omgång på Solvalla där det började med att storfavoriten Charrua Forlan bjöds på segern av passiva konkurrenter, men det går inte att säga så mycket om deras taktikval ändå, mer än att loppet blev ruskigt tråkigt att titta på och ingen direkt bra reklam för sporten.

Angående det loppet så hade jag efteråt en intressant debatt med en av kanal 75:s hårdast jobbande reportrar. Denne intervjuade Erik Adielsson efter att han hade värmt Corky och personligen satt jag bara och väntade på frågan om det var givet att släppa ledningen i comebacken eller om han kunde tänka sig köra i spets. Frågan kom aldrig vilket jag tyckte var konstigt även om svaret kanske kändes givet för många. Reportern menade på att kuskarna inte gillar att uttala sig om taktiken i loppen och därför ville han inte ställa frågan. Jag kan ha viss förståelse för hur han tänkte, men det resonemanget tror jag på sikt är farligt för sportens trovärdighet.

Min åsikt är att det inte är en reporters bekymmer vilka frågor kuskar/tränare vill svara på eller inte. Hans jobb är att ställa relevanta frågor och sedan får kusk/tränare svara precis som de vill. Vi kan aldrig ”kräva” några klara besked, men även i undflyende svar kan man ofta spåra hur tankarna går. De flesta aktiva är också så pass professionella att de ställer upp nästa gång också även om de fått en ”jobbig” fråga gången innan. Reportrarna på stallbackarna antar jag är till för spelarnas skull – inte för att bli kompis med de aktiva – och då bör det också ställas frågor om det som spelarna vill veta. Personligen tycker jag att taktikupplägg ofta är mer intressant än tjatet om balansen som man ändå kan läsa sig till själv i balansinformationen.

Rent allmänt tycker jag att det är för mycket ryggdunkningar och kompiston mellan aktiva och media (speciellt i TV-sändningar och på ATG24) och på sikt är det knappast bra – varken för travsporten eller kvalitén på den journalistiska bevakningen av den samma.

Något annat som inte alls är bra för spelet/sporten är det eviga hattandet med balansinformationen som vissa tränare satt i system. I onsdags var Flemming Jensen den störste syndaren med felaktig information och sena ändringar. Bedrövligt dåligt skött och om det här är för svårt för Jensen att förstå är det bättre att han håller sig hemma i Danmark och kör om deras kaffepengar!

Oslo GP och topptävlingar på Bjerke i helgen. V75-tipsen på travnet kommer Ulf Nilsson att stå för och jag har inte kikat så mycket på loppen än, men kan i alla fall notera att det blir ordentligt skrik om norske Papagayo E. Jag vet inte hur många gånger under veckan jag har läst och hört att det är han som gäller på söndag. Jag är ändå skeptisk. Jag såg honom visserligen i Gävle senast och han gjorde ett ruskigt slutvarv då, men min teori är att han är bättre med körspö i Sverige än i Norge där det är förbjudet och där han har agerat lite trögt till och från. Jag tror att det blir tufft att vinna från bakspår och hur som helst lär han väl bli rejält överspelad?

V75Boden denna lördag och midnattstrav som blivit en trevlig tradition. Hoppas verkligen att Boden har större tur med vädret än vad Östersund hade för då kan det bli en riktigt trevlig kväll. Lite ojämna lopp där några håller hög klass och ett par känns som rena lunchlopp. Jag nöjer mig med en spik den här gången och spelar sedan med ett tvåhästarslås och två utgångshästar.

Analys Boden V75-1:

Ranking: A: 6. B: 1-10-2-11-7-8-5-12-3. C: 4-9.

Spetsanalysen: Inga direkta startblixtar och mycket svårtippad spetsstrid. Lawless Laday har ett bra spår och toppkusk i sulkyn och det brukar räcka långt. Kanske kan hålla upp täten till en början och sedan får vi se om man vill köra där. Trampar Dialog In iväg så öppnar han helt okej från springspår och bör kunna köra sig till spets efter en bit.

Loppanalysen:

Lång distans i lägsta klassen och det är verkligen inget bra lopp. Känns som lunchtävlingar, men jämnt mellan hästarna och ganska svårt att ranka.

Klar tipsetta är ändå 6 Dialog In som bör vinna loppet om han når till ledningen. Han är segervan och just i spets har han vunnit sju gånger på sju försök. Efter två mindre bra insatser i årets första starter så var han också klart förbättrad senast när han vann i spänstig och fin stil från just ledningen och norskt huvudlag för första gången fungerade fint. Han kan vara knepig i voltstart däremot och inte givet att Roger prickar perfekt, men får han bara iväg åttaåringen hyfsat så bör han kunna köra sig till spets efter en bit.

Jag lägger en stor del av mina insatser på det i alla fall och spelar utgång och spik på ena kupongen.

Bakom Digital In garderar jag rejält och ingen större skillnad på hästarna. Varnar dock för 1 Lawless Laday som inledde karriären starkt och är på väg tillbaka efter en del problem. Han har läget, bra kusk och ska troligen gå barfota runt om för första gången. Spets eller rygg ledaren?

10 Real Dream är hårt betrodd, men honom har jag inte blivit imponerad av. Han är jämn och säker och hängde med på en fin tid senast, men det såg ut att fattas lite inställning sista biten senast och en seger på tio starter är kanske ingen tillfällighet? Kan säkert räcka långt här ändå, men inte så intressant som hårt spelad.

2 Juno F. vann över lång distans efter ett smyglopp näst senast och höll starkt efter ett blytungt lopp senast. Hon är inte så tokig alltså och en del intressanta ändringar i utrustningen på gång nu dessutom.

Jag streckar alla utom två hästar, men hoppas kunna inleda med en utgång som leder runt om.

Analys Boden V75-2:

Ranking: A: 11-6-10. B: 5-4-1-9-7-3. C: 15-8-12-13-14.

Spetsanalysen: Lottmar är snabb ut och kusken låter sugen på spets också. Körs nog där om inte någon av Art Kjarvald eller Mel Odin kan utmana tidigt från tillägg.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och ganska stor skillnad mellan de tre bästa och resten. Någon av dem bör vinna, men små frågetecken kring samtliga och inte helt lätt att välja. Jag var länge sugen på att spika tuffe 11 Hulte Magnus som bör vara på väg mot toppformen efter en seg start på året. Han spurtade ner Art Kjarvald senast, men då hade denne fått ett tyngre lopp. Hulte Magnus vann det här loppet förra året och nu kan det bli lite ändringar i utrustningen. Rycktussar ska man testa trots att det inneburit galopp vid tidigare försök. Kanske kan dock också bli barfota nu, vilket det pratats om lite innan tidigare starter?

Bra segerchans om han kommer till, men risken finns att han blir hängande i spåren och får backa ner i kön som senast han hade springspår på tillägg. Då kan det bli för långt fram och jag vågar inte lita på honom än.

6 Art Kjarvald var tvåa efter ett lopp utvändigt ledaren senast trots at than kanske inte var som bäst för dagen. Pulsen var tydligen hög efteråt, men han har varit fin efteråt och tränare Röste verkar inte så orolig. Ove A är en fräck och vaken kusk och jag tror inte att han blir kvar på innerspår särskilt länge i alla fall. Får han chansen kör han säkert offensivt tidigt. Givet bud.

10 Mel Odin är det lite tveksamma rapporter på eftersom han varit sjuk efter senast och ska gå med skor nu. Jag minns dock hur pass fin han såg ut som tvåa bakom Månprinsen A.M. näst senast och det kan vara så att det är han som kommer bäst till från start av de tre stora. Kommer han till spets kanske det kan gå även utan optimal balans.

Övriga ska vara klassen sämre och svårt att skräll här ändå. 5 Tangen Didrik och 4 Qravatt är väl de jag först kan tänka mig i så fall.

Analys Boden V75-3:

Ranking: A: 9-8-2. B: 1-10-4. C: 6-5-3-12-7-11.

Spetsanalysen: B.W.T.Hellion är mycket rask iväg, men kan nog tänkas släppa täten. Då är det nog hyfsad chans för Quality Questioned att få överta trots svårt spår.

Loppanalysen:

I silverdivisionen känns halva fältet hetare än resten. 2 Montdore är klar favorit och han har vettig chans även om han går upp en klass nu. Han fick göra grovjobbet i spåren i en tuff bronsfinal senast och höll helt okej. Nu är risken stor att han får göra jobbet igen och när det sägs att han måste gå med bakskor så känns han inte lika het. I dödens och med bakskor är han en sårbar favorit och för mycket spelad.

Jag ger i stället tipset till snurrige 9 Venkatesh som verkar ha sansat sig lite på slutet. Han såg fin ut som fastlåst näst senast och gick mycket vassa (1.09,5) sista 700 meter vid segern senast. Han verkar trivas med Haugstad i sulkyn och bakspår brukar också passa bra. Ställer inte långresan till med problem så måste en prestation som senast räcka långt här i alla fall.

8 Quality Questioned måste också ses med bra chans eftersom han kan tänkas komma till spets. Han gav sig visserligen i den positionen näst senast, men det var mot stenhårde Oliver Kronos och inte mycket att säga något om. Senast blev han fast med krafter kvar och såg klart fin ut. Han har hög högstanivå och i spets blir han nog svårtuggad.

Jag streckar även min B-grupp och 1 Gimeheaven Sisu har visat toppform med fina avslutningar på slutet. Risken finns att han fastnar på innerspår bakom B.W.T.Hellion, men får han sin smygresa och chansen till slut kan han vinna.

10 Aristocat Boko är härdad i tuffa V75-lopp och har gått helt godkänt på slutet. Den här gången är det lite enklare lopp än tidigare och blir det hårt tempo i täten kan han ta en välförtjänt seger.

4 Elit Håleryd är väldigt jämn och stabil och visade fin form och inställning vid segern senast. Inte otänkbart att han kan skrälla med rätt lopp och han får sista strecket.

Analys Boden V75-4:

Ranking: A: 6-10. B: 7-9-1-2-3. C: 4-5-12-8.

Spetsanalysen: Mr Right är snabb och bör ta sig till plankan direkt, men han körs nog inte i ledningen och Unique Julia är jättesnabb själv och får knappast svar invändigt.

Loppanalysen:

Ett ganska dåligt sprinterlopp och om jag var säker på att 6 Unique Julia skulle kämpa för fullt så hade jag spikat. Hon gjorde debut för Reijo Liljendahl senast och såg väldigt fin ut, men hon fick ett fint lopp i ryggar och tvekade lite för mycket för min smak över upploppet. Hon går säkert framåt med loppet i kroppen och i spets kan det nog vara lättare för henne att vinna. Hon brukar dock stanna till sista biten även i spets och inte givet att hon håller undan även om mycket talar för det.

Favoriten är en tänkbar spik, men skulle hon tveka bort det som storfavorit skulle det svida att sitta med henne ensam på lappen och jag dubblar med en som jag tror är tuffare till slut.

10 M.T.Insider har två segrar i följd på barfotabalans och är obesegrad så. Visserligen har han vunnit i ledningen, men det har inte varit några bluffsegrar ändå och han har avslutat mycket snabbt båda gångerna. Han har också gått bra bakifrån tidigare och var tvåa från dödens i V75 förra sommaren. Han har också slagit Nadal Broline och varit tvåa bakom Väserbo Loveboat bakifrån så kapaciteten finns. Nu kan det ju alltid strula från bakspår med Alsén, men med lite klaff och om han får chansen att visa det tror jag att han är tuffare än favoriten sida vid sida.

Tuffare än favoriten tror jag också att fine fyraåringen 7 Global Revolver är. Risken är dock stor att han får en tung inledning och sedan ett lopp utvändigt om favoriten som säkert drar på i ganska bra tempo. Det borde bli för tufft om M.T.Insider sitter hyfsat till.

En tänkbar jätteskräll är formstarke 9 Happygangster G.L. som gillar kort distans och som kan få ett perfekt smyglopp från det här läget.

1 Te Freddo Knick är segervan och visade bra form i lördags, men över kort distans bör han inte hinna med dessa och mest troligt blir han också över från start. Väl hårt spelad.

Analys Boden V75-5:

Ranking: A: 6. B: 8-7-3-13-1-2-4-5-10-9-14-12. C: 11-15.

Spetsanalysen: Speechless brukar öppna bra och kan nog spetsa trots spår fem. Le Lahar öppnar ganska bra från springspår och får nog överta om Speechless vill släppa.

Loppanalysen:

Lördagsloppet och ingen högre klass på pållarna. 6 Le Lahar blir storfavorit, men det är en lite lurig häst som inte känns pålitlig. I tidigare regi hade han aktionsproblem och tappade ofta stilen till slut i loppen. Det gjorde han även senast i debuten för Linderoth även om han var lite ursäktad av banunderlaget.

Jag tror att Le Lahar har styrka för att klara lång distans, men frågan är om aktionen håller ihop hela vägen? Osäker på det och skulle han inte bli släppt till spets är han mycket sårbar. Kan såklart vinna, men alldeles för stor favorit för att gå på.

Jag garderar loppet rejält matematiskt och mycket öppet bakom favoriten. 8 Count Respons har bra styrka och var duktig i debuten i ny regi senast. Jansson upp nu och en fullt tänkbar skräll.

7 Desuper Filius blev det rejäl hets på senast när han gick barfota för första gången och han såg också lite förbättrad ut efter ett snällt upplägg av Örjan. Det var krafter kvar i mål, men ändå inget jag gör vågen över. Jag tycker att fyraåringen varit lite seg tidigare och nu när han ska gå med skor igen så känns det inte så jättehett för mig. Blir säkert en del surr om honom ändå eftersom han var mångas ”nästagångare” senast.

3 Valeur är väldigt stark och kuskförstärkningen den här gången känns ju ganska rejäl. Det blir också första gången med norskt huvudlag och från ett bra läge ska han räknas.

13 Danne Edel är trög av sig och kanske bäst i den främre träffen, men han har härdats i klart hårdare sällskap än detta på slutet och borde duga bra om han kommer till från start.

1 Bewitch Boy är svårbedömd, men ”finnträning” i Boden ska man alltid ha respekt för och Kontio upp nu från ett bra läge låter farligt.

Strecka på rejält här och glöm inte heller 9 So Gå Hero som har lopp i kroppen och starke 10 Grefstads Royalty med Örjan i sulkyn. Jag streckar 13 hästar totalt.

Analys Boden V75-6:

Ranking: A: 3. B: 1-11-7-6-5-9-2-4. C: 10-8-12.

Spetsanalysen: Love Dancer var pigg ur volten senast och spår ett bör passa bra. Vettig spetschans bland starttröga djur där Laurentius Romeo är värst emot.

Loppanalysen:

Brons är ett ganska bra lopp och jag streckar sju hästar, men spelar utgång med starke 3 Speed Delicious som jag tycker är bästa hästen. Han är inte helt enkel tyvärr och galopperade tidigt i lördags (störd enligt Bergh) men sköter han sig nu tror jag att han är bra nog att vinna från dödens. Given förstahäst och utgång.

Värst emot är kanske 1 Love Dancer som vann V75 i fin stil på Umåker näst senast, men ska man vara ärlig blev det ett ganska billigt lopp. Han såg dock väldigt fin ut och senast i V75-finalen gick han bra som trea där Ready For More vann. Vettig spetschans om Freddan prickar starten och sedan ska han slås. Jag tror dock att Speed Delicious är både starkare och har lite bättre inställning och att han kan ta Love Dancer utvändigt om han går felfritt.

11 Premier Kronos är ett roligt skrällbud. Han har inte alltid aktionen med sig men kapaciteten är hög och strular han inte från start den här gången kan han överraska.

7 Laurentius Romeo är också en tänkbar skräll. Han såg väldigt fin ut när han gick barfota runt om senast och från springspår kan han nog utmana om ledningen. Tänkbar vinnare från spets eller med ett fint rygglopp.

6 Raz Mackenzie har hög kapacitet, men fick inte till deti V75 senast och har svårbedömd form för dagen. Dessutom är han krånglig och långsam i voltstart och stor risk för strul. Kan vinna om det löser sig, men också vara borta direkt.

5 Special Promise och 9 Fore Candy är två finska gäster med formen på topp och som lite spelade är de roliga att ha med.

2 Love Lini och 4 Priamo Caf hör också hemma i B-gruppen, men jag tror att båda kan få problem i starten och tar bort dem från systemet.

Analys Boden V75-7:

Ranking: A: 5. B: 6-4-10-8-3-9. C: 7-1.

Spetsanalysen: Knows Nothing öppnar bra, men jag tror inte att Ohlsson är jättesugen på att ta en tuff spetsstrid över full distans och det lär kosta mycket om han ska ta emot Panne de Moteur.

Loppanalysen:

Norrbottens Stora Pris med en miljon till vinnaren och ett riktigt bra lopp. Jag tror att det är dags för 5 Panne de Moteur nu och han blir min enda spik i omgången. Han såg fin ut redan i årsdebuten näst senast, men då blev han lite stum i dödens och tappade spänsten till slut som trea där Nahar vann. Senast hamnade han sist i fältet när Mosaique Face sprang nio blankt i spets och då var det ju chanslöst att ta något. Han såg i alla fall spänstig och fin ut när Örjan lät honom jogga i mål bakom täten och formen såg ut att vara på väg. NU är det spetsläge där han går allra bäst och även om distansen kanske inte är optimal så tror jag att han vinner detta.

Inte omöjligt att det här kan bli lite av ett ”blufflopp” med favoriten i spets. Nahar kanske kan trycka upp farten, men han kan ju lika gärna vara borta tidigt. Av övriga är det ingen jag ser kan slå Panne från dödens och då kanske inte heller kuskarna försöker med det? Det här känns om en bra favorit och jag avslutar med spik.

6 Indigious är tidig av utmanarna. Han var grym vid segern i Harper Hanovers senast och duger mot dessa hästar också. Farlig om Erik kan ge honom ett hyfsat snällt lopp.

4 Nahar var blek i Elitloppet är ju oerhört svår att räkna på. Toppfin gången innan däremot och i Boden verkar han trivas väldigt bra. Han har två segrar och ett andrapris i det här loppet tidigare och även om han inte är helt lättkörd så kanske ny kusk kan vara bra för humöret? Farlig om han fungerar och given vid gardering.

10 On Track Piraten hängde med bra i elitloppsförsöket och var knappt utslagen från finalen. Han är dock allra effektivast i ledningen och jag har ingen känsla för att han går runt dessa. Möjligen om det mot förmodan blir toktempo i täten.

8 Creatine blir bättre för varje start (bra bakom Chelsea Boko förra veckan) och snart sitter han nog där. Tveksamt om det går från det här läget dock.

3 Knows Nothing är snabb ut och bör få ett fint lopp och är säkert långt framme på det även om distansen troligen inte är hans bästa. 9 El Mago Pellini gick bra förra helgen och lär spurta bra igen, men behöver nog hjälp med hårt tempo i täten.

Singelstrecket:

5 Panne de Moteur (V75-7) har sett fin ut i sina två lopp efter långt uppehåll och snart sitter toppformen där. NU bör det bli spets och då är han alltid svårslagen.

Tvåhästarslåset:

6 Unique Julia (V75-4) är mycket startsnabb och leder loppet länge, men hon kan få spaghettiben sista biten och då känns det bra att ha med vasse 10 M.T.Insider också.

Utgångshästarna:

6 Dialog In (V75-1) tror jag är bästa hästen i loppet och sköter han sig och kommer till spets bör han vinna. Öppet bakom.

3 Speed Delicious (V75-6) är en riktig tuffing som jag tror tuggar ner allt om han sköter sig första biten.

Prisvärda hästar:

1 Lawless Laday (V75-1) har läget, toppkusk och ska troligen gå barfota runt om för första gången. Värd att se upp med.

8 Count Response (V75-5) var duktig efter galopp senast i debuten i ny regi. Jansson upp och lång distans bör passa bra.

7 Laurentius Romeo och 11 Premier Kronos (V75-6) är två kapabla hästar med fin form som blivit bortglömda.

Överspelade:

10 Real Dream (V75-1) är jämn och säker, men ingen glänsare och det är frågetecken för inställningen. Nja.

2 Montdore (V75-3) gillar jag verkligen, men om han går med bakskor och får dödens är han för stor favorit.

1 Te Freddo Knick (V75-4) är stark och rejäl, men inte så snabb och över kort distans bör han få svårt att hinna med.

6 Le Lahar (V75-5) är kapabel, men för stor favorit med tanke på att aktionen sällan flyter perfekt. Debut över lång distans kan ställa till det.

V75-systemet:

A: 6. B: 1,2,3,5,7,8,10,11,12 (res 4,9)
6,10,11 (res 11,6)
1,2,4,8,9,10 (res 6,5)
6,10 (res 7,9)
1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,12,13,14 (res 11,15)
A: 3. B: 1,5,6,7,9,11. (res 2,4)
5 Panne de Moteur (res 6,4)

Kupong 1: 9 x 3 x 6 x 2 x 13 x 1 x 1 = 4212 rader
Kupong 2: 1 x 3 x 6 x 2 x 13 x 7 x 1 = 3276 rader

Totalt: 7488 rader = 3744 kr.

DD-spelet:

3 – 5 x 700 kr
7 – 5 x 200 kr
11 – 5 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

 

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla 10/6: Wickman korkad eller hämndlysten och Elitloppet som Kiviks marknad?
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Solvalla 10/6: Wickman korkad eller hämndlysten och Elitloppet som Kiviks marknad?

Spelkrönika V86 Solvalla 10/6: Wickman korkad eller hämndlysten och Elitloppet som Kiviks marknad?

Östersundstravet hade sannerligen ingen tur med varken det ena eller det andra i lördags när de avverkade sin största tävlingsdag för året och det går inte att göra annat än att lida med banan. Vädret ställde naturligtvis till det mesta besväret och inte minst för mina tips som inte pallade med varken väder eller strulet som blev i vissa lopp. Loppanalyser gjorda ett drygt dygn före tävlingarna är helt enkelt sårbara när det blir mer extrema förhållanden än man räknat med och det är inte så mycket att göra någonting åt.

Det var också svårt att förutse det strul som tyvärr blev omgångens stora snackis efteråt. Fel på hästars utrustning eller fel på teknik som ska kalla till omstart är olyckligt, men sådant som kan hända. Däremot är det två andra aspekter som jag störde mig på. Dels att man inte kallar till omstart en andra gång för maken till tydlig flygande start av både Robert Bergh och Patrick Wickman var det länge sedan jag såg. För dåligt av startpersonalen helt enkelt.

Sedan blev jag ju väldigt brydd över Wickmans taktiska upplägg i den giltiga starten. Speciellt när han efter loppet sa att det var kört för honom redan efter den första omstarten. Om han visste det, varför kör han då som en vilde för drivning för att komma till ledningen i andra starten? Han borde ju ha insett redan innan att det skulle kosta för mycket för honom att komma förbi Robert Bergh och till ledningen – speciellt när hästen lagt så mycket kraft i omstarten.

Mycket riktigt fick han också en häst som stapplade i mål långt efter övriga. Antingen är Wickman taktiskt korkad och förstår inte bättre hur han ska ta tillvara sin egen hästs bästa chanser eller så var körningen en ren hämndaktion mot Bergh som han troligen var sur på efter första starten. Jag lutar åt det senare och sådant klarar vi oss utan att se i loppen.

På sommaren brukar stordagar på de mindre banorna vara rena propagandan för travsporten och Östersunds försök med kvällstävlingar var verkligen värt ett bättre öde. Nu blev hela tävlingsdagen i stället ett dåligt skämt och jag hoppas verkligen att Boden har större tur med både väder och övriga omständigheter på lördag.

Det är kanske lite sent med tankar kring Elitloppshelgen, men jag läste nyligen i Expressen att Robert Bergh var orolig för att den speciella stämningen kring Elitloppshelgen skulle försvinna. Jag kan meddela Robert att det tåget har för oss på publikplats gått för länge sedan. Det avgick ungefär samtidigt som man tillsatte maktmissbrukande vakter i entréerna. När man införde förmiddagslopp. När man tyckte att ett coverband skulle dränka all stämning som den stora publiken tillför. När man slutade att presentera deltagarna på ett värdigt sätt under söndagens uppvärmning. När man började tycka att 15 lopp utspridda över typ nio timmar var en bra idé. Etc, etc.

Elitloppet har tyvärr gått från att vara travSPORTENS största dag till en SPELfestival och variant av Kiviks marknad. Bara startfälten håller högsta klass numera och jag känner tyvärr inte alls samma ”tvång” att se Elitloppet på plats som tidigare. Jag har sett de flesta Elitlopp på plats sedan Ianthin vann 1983, men framöver lär det tyvärr bli allt färre om arrangemanget ska se likadant ut som de senaste åren. Jag älskar sporten och spelet – inte ”folkfesten”.

Allt tjat om E-läktarens magi blir också lite tröttsamt. TV4 gjorde allt de kunde för att hylla kunnigheten hos de som satt där och att det var där de bästa och mest kunniga spelarna befann sig hördes mer än en gång. Syn på det säger jag! E-läktaren känns mer som ett ställe där de som sällan eller aldrig går på trav sitter ”för att det är där man ska vara”. Visst finns det undantag, men jag tror nog att de bästa spelarna sitter i lugn och ro på restaurangerna eller hemma framför datorn och fick man boka alla spel på E-läktaren en Elitloppshelg skulle man nog inte behöva jobba så mycket resten av året gissar jag…

Nu till kvällens övningar och Solvalla kör sin sista V86-dag innan det fullständigt obegripliga sommaruppehållet slår till. Ganska fina lopp överlag och inte helt lättlöst eftersom de ”givna” singelstrecken lyser med sin frånvaro. Som så ofta på V86 så känns det som att 4-5 hästar kan vinna varje lopp och hittar man rätt med singelstrecken och någon skräll så bör man vara nära åtta rätt och hyggliga pengar i alla fall.

Analys Solvalla V86-1:

Ranking: A: 7-2-4. B: 3-5. C: 1.

Spetsanalysen: Corky spetsar normalt sett utan problem, men frågan är om Erik Adielsson vill köra i spets efter långt uppehåll? Om inte kanske Hamdalla kan vara först fram och utmana, men inte säkert att Erik vill släppa till honom. I så fall lär det bli Charrua Forlan till tät efter en bit.

Loppanalysen:

Ett litet men naggande gott femåringslopp och 4 Charrua Forlan blir favorit. Jag gillar normalt sett honom och brukar tro på honom med spetsläge, men jag tycker inte att han har visat den rätta formen i år. Bara när han var tvåa från dödens på Färjestad i april var han riktigt bra, men annars har det sett rätt segt ut. Även vid segern som var ganska pliktskyldig. Senast var han seg bakifrån, men enligt Sundberg var han tunt jobbad då och hästen är ju också klart bäst i spets. Blir Charrua släppt till täten kan det här bli ett blufflopp och visst kan han vinna, men jag vill inte spika honom efter det jag sett i år. Det som kan höja honom är att det kanske blir barfota runt om nu. Så gick han på Färjestad, men annars har det varit bakskor i årets övriga starter.

Det finns två topphästar emot, men där ligger båda tränarna väldigt lågt. 2 Corky gör spännande comeback efter kastrering och han är ju riktigt bra i grunden. Inte vässad i jobb enligt Stig H, men han tar spets och är garanterad ett fint lopp och den här pållen startar nog knappast Johansson i onödan. Det här är nog en löphäst som kan vara bra direkt och jag hoppas att Erik testar i spets för annars blir det här nog en sömnig historia.

7 Ivar Sånna är också mycket bra i grunden, men han var seg senast efter en helt okej årsdebut. Han har varit förkyld och har ingen form säger Hellstedt, men de här riktiga topphästarna är farliga att såga ändå. Han kan nog också gå bra direkt och jag ger honom tipsettan i ett lopp där det känns helt jämnt mellan A-hästarna.

Tycker även att två hästar i B-gruppen kan streckas. 3 Hamdalla kom inte till senast, men sköt till bra efter sen lucka där Kemas Magic vann. Han har fått några lopp i kroppen nu och bör vara närmare toppformen än A-trion. Han öppnar rätt bra och kan Kontio forcera honom till spets (om Erik inte alls är intresserad bakom Corky) vore det intressant.

5 Screen Height tar jag också med. Han slog Charrua Forlan regelrätt på Solvalla i april och såg laddad ut när han galopperade varvet kvar senast. Örjan upp nu och blir det körning mellan några konkurrenter så är han stark till slut. Fem streck totalt.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 5-6-9. B: 8-7-1-3-4-13-12. C: 10-2-11.

Spetsanalysen: Umpire Sund öppnar bra och testar säkert i spets som han inte blir överfallen av någon på tillägg som körs offensivt.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans där Flemming Jensen tränar favoritduon och trots att det sällan går särskilt bra för Flemming på Solvalla så är det också hästarna med bäst chans. Tipset till 5 Skymaster som vann V75 i tidigare regi och som inlett bra för Jensen. Senast somnade Flemming in i kön och en bra spurt via 1.13 sista varvet räckte bara till ett femtepris. Nu är det Björn Goop i sulkyn vilket borgar för en offensivare styrning och Skymaster kan krossa allt.

Stallkompisen 6 Radetzky Lobell har gjort två starter efter uppehåll och vunnit båda. Tidig ledning och lätt undan har varit receptet båda gångerna och det syns att hästen har hög kapacitet. Lite skör är han dock och inte säkert att han blir bättre för varje start. Tätare mellan starterna nu också och en ganska viktig värmning. Lär duga bra i klassen över den här distansen ändå och Flemmings val om det nu betyder något?

I A-gruppen lägger jag också 9 Triton Sisa som gjorde ett bra lopp i debuten för Djuse senast. Den här är bra i grunden och säkert ännu vassare med senaste loppet i kroppen. Farlig om han kommer iväg hyfsat från start med ett ”äkta” springspår.

Jag garderar ganska rejält här och streckar fem hästar till. 8 Panoramic är stark, men får sällan travet att flyta perfekt och senast såg det tassigt ut till slut. Distansgynnad och tänkbar om han har en bra dag.

7 Rapide le Tour har gjort två fina insatser på slutet och kan överraska om han får ett passande smyglopp vilket jag tror behövs mot dessa hästar.

1 Umpire Sund vann direkt i debuten i ny regi senast och stack undan i rapp stil sista biten. Travet flöt dock inte perfekt i kurvorna och han är behandlad efteråt. Leder loppet länge och kanske kan hålla undan om han får bestämma tempot en bit. Kul skrällstreck.

3 Digger Lord visade förra året att han inte är så tokig och nu gör han debet för Stig H Johansson. Kuskförstärkt därmed och lär få ett bra lopp.

Streck också för 4 Dreams Burn Down som bör få ett fint smyglopp på innerspår och han visade fortsatt fin form bakom överlägsen Comte de Pommeau senast.

12 Fruitcake spurtade sylvasst senast och har formen på topp, men hon har ett bedrövligt facit i tidigare starter på Solvalla. 13 Pine Cool höll starkt bakom en bra häst senast och har fin form, men han känns bäst i den främre träffen och jag tror att de på dubbla tillägg får svårt att hinna fram. Åtta streck totalt.

Analys Solvalla V86-3:

Ranking: A: 9. B: 2-5-7-4-1. C: 8-3-6.

Spetsanalysen: Orutinerade hästar och svårbedömd spetsstrid, men In Vain Sund blir nog rappare från start med helstängt huvudlagoch kan spetsa. Nytt huvudlag på Digital Bronze kanske också förbättrar startsnabbheten? Öppet värre.

Loppanalysen:

Ett treåringslopp som känns halvöppet, men jag tror att 9 Aileron är bästa hästen och att han borde vara favorit. Han var vass vid segern och stark tvåa bakom Linus Boy för tre starter sedan, men har därefter gjort bort sig två gånger. Näst senast var banunderlaget regnstumt vilket inte passade och senast tappade han en sko kort efter start enligt Marcus Schön. Sköter han sig tror jag att han är starkast och bakspåret gör inte så mycket eftersom fältet är litet. Spelmässigt mycket intressant som andrahandsfavorit och jag spelar utgång med Aileron och spikar på en kupong.

Bakom finns det några intressanta och 2 In Vain Sund var ganska hårt spelad mot Aileron näst senast, men då blev det galopp efter 400 meter. Senast höll han helt okej utvändigt ledaren Nappa Scar och visade fin form. Nu kan det bli helstängt huvudlag för första gången och det ser ut att kunna passa perfekt på den här lite sävlige hästen. Bättre det på startsnabbheten kan det bli ledning runt om.

Hårt betrodd är 7 Ridgehead Kato som har två segrar på två starter. Han ser rejäl ut, men det är hårdare motstånd nu och två månaders uppehåll sedan senast. Lite svårbedömd, men Nurmos brukar ha trimmat direkt och han ska räknas även om favoritskapet känns väl stort.

Ett roligt bud är 5 Digital Bronze som kanske inte har rosat marknaden så här långt, men i kväll låter det som att det blir drastiska ändringar i utrusningen. Barfota runt om och helstängt huvudlag och dessutom Örjan upp. Sådant brukar ge rejäl effekt på Melanders hästar och även om fem procent minst lär dubblas med den infon så känns han intressant.

4 Angel of Attack (med Björn som vid segern) och 1 Philistine Face (sjuk senast) får också plats på systemet.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 6-8. B: 2-5-9-4-7. C: 3-1.

Spetsanalysen: Saturday Mornings var mycket snabb från innerspår senast och är spetsfavorit, men stallkamraten What Ru Going Todo är också snabb och kanske utmanar efter en bit. Mellan dessa är även First Honey Ridge snabb. Awesome Annie svårbedömd i första starten bakom bilen.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för treåriga ston och skicklige Bo Westergård kommer med två relativt rutinerade amerikanskor. 6 Saturday Mornings övertygade vid lätt spetsvinst i debuten på nordisk mark och man hade siktat på treåringseliten under Elitloppshelgen där hon dock inte kom med. Hon är mycket startsnabb och bör ta hand om täten och sedan kan hon spåra runt om.

Stallkompisen 8 What Ru Going Todo kom däremot med, men gjorde bort sig direkt i starten. Hon hade gjort helt okej insatser över full distans i Norge innan och gynnas nog av kort distans. Enigt stallet är den här starkare än Saturday Mornings och man var inte helt främmande för att hon skulle få ta över täten av stallkompisen efter en bit, men vi får väl se hur det blir med den saken. Kuskarna lär inte köra ihjäl varandra i alla fall. Toppkuskar på Westergårds hästar brukar vara en bra grej och jag spelar utgång med båda hans hästar i det här loppet.

Bakom streckar jag alla utom två och rejäla 2 Keypad är tidig från ett perfekt utgångsläge. Hon är nog tuffare till slut än amerikanskorna, men vi får se om hon är snabb nog att hinna med över kort distans.

5 Shafina Hanover var godkänd men inte mer som fyra i treåringseliten för ston senast. Hon är ingen glänsare, men ändå ganska rejäl och kan vinna om mina utgångshästar kommer bort.

Tre streck till känns säkrast eftersom utgångshästarna inte känns helt pålitliga och det handlar trots allt om ganska orutinerade ston över stressig distans.

Analys Solvalla V86-5:

Ranking: A: 4-10-8. B: 9-1-2-6-5. C: 3-11-7.

Spetsanalysen: Robben Bob brukar rusa iväg bakom bilen och lär ta täten om han är på det humöret. Av övriga är Claude Guegan snabbast.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp som känns extra lurigt med rusaren 2 Robben Bob i fältet. Han är mycket snabb och på rätt humör skulle han lätt kunna leda från start till mål. Det var dock länge sedan han visade något extra och i comebacken efter kastrering senast var han blek. Svårt att tro att han är tillräckligt förbättrad för att vinna nu, men han körs troligen i spets ändå och blir därmed en viktig faktor i loppet.

Tipset får däremot favoriten 4 Bartender In. Han vann två V75-lopp över kort distans den här tiden förra året och kan en hel del. Han såg lite seg ut vid segern senast, men gick ändå 1.11 sista 800 m och vann säkert. Han gynnades då av stenhårt tempo i täten, men bör också bli allt bättre för varje start och utan Robben Bob i fältet hade det nog varit tidig ledning. Får han överta ändå är det bra chans och han bör ha bäst chans i loppet oavsett. Däremot är han lite för stor favorit för vara intressant att vikta insatserna mot.

10 Ski To the Max avslutade positivt i Sverigedebuten mot jämnåriga ston och fullföljde sedan bra mot äldre och mer rutinerade hästar senast. Lite enklare den här gången och farlig spurtare om tempot i täten blir hårt vilket en del talar för.

En rolig skräll tycker jag att rejäle 8 Reims Gasti är. Han har gått bra en längre tid och var duktig efter galopp i en tuff V75-final senast. Trassligt läge nu, men kommer han till kan han avgöra till slut. Helt bortglömd.

9 Deepdish följde med godkänt som trea i årsdebuten senast och var inte alls lika hetsig som förra året. Plus eller minus på det är svårt att avgöra, men hon har tagit sina segrar i spets och lär få ett rygglopp nu igen. Fart för att vinna har hon, men fortfarande lite svårbedömd för mig.

Om Robben Bob håller tempot högt i spets gynnas hästar på innerspår och där lär 1 Raffinos sitta. Hon kördes ganska passivt i V75 senast, men avslutade rappt när hon fick chansen. Hon är bra för klassen, men har haft lite oflyt i vår och borde ha fått mer med sig. Farlig om det löser sig och ett givet streck även om hon blir över från start.

Garderar man vidare så är det intressanta kuskar på både 5 och 6 och de ska nog med på det om man har råd.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 2. B: 1-4-3-10-7-8. C: 6-11-5-9.

Spetsanalysen: Eketorpets Tess är klar spetsfavorit från innerspåret och det troliga är att Untersteiner testar i den positionen. Bommar han kan  det bli Curtsy Hanover till spets och släpp till Jumble Ås.

Loppanalysen:

Ett stolopp över full distans och jag spikar tuffaste hästen 2 Talk the Talk. Hon är ruggigt bra och har gått starkt mot hårdare motstånd än detta en längre tid. Hon var nära Backfire för tre starter sedan och mötte Coldtown i V75 näst senast. Senast i Stoeliten under Elitloppshelgen gick hon klart godkänt som fyra över kort distans. Hon är mer effektiv över full distans och då inte lika beroende av att det blir hård körning hela vägen.

Nu möter hon hästar som är lite blötare sista biten än hon själv och från ett perfekt startspår tror jag att Ulf Ohlsson kan reglera det här fältet även från utvändigt ledaren. Dagens bästa singelstreck.

1 Eketorpets Tess är knapp favorit och trolig ledare av loppet. Hon trivs normalt sett bra i spets, men har blivit lite het där några gånger och full distans är inget plus. Jag tycker också att hon har varit lite tveksam till slut ett par gånger och kanske börjar det märkas att hon är åtta år? Hon leder länge om Untersteiner testar i spets, men jag tror att hon får svårt att stå emot min vinnare sista biten. Värt att nämna är också att hon som bäst har varit fyra ett par gånger i nio starter på Solvalla.

4 Jumble Ås vann Sto-SM förra året och är en vass spurtare, men jag tycker att också hon har sett lite mätt ut sista biten i loppen på slutet även om prestationerna för det mesta varit godkända. Hon öppnar ganska bra och kan sitta bättre till direkt än på slutet och hon är inte borta, men Jensen på Solvalla brukar inte alltid vara en succé. Tidig ändå vid gardering.

8 Ruby Trap är ett jättelöfte som vann Drottningens Pokal senast, men nu blir det tuffare mot äldre och mer rutinerade hästar. Med det här läget lär Melander backa ner henne i kön dessutom och sedan blir det svårt. Gravt övervärderad av de tidiga spelarna, men det lär rätta till sig närmare spelstopp.

Analys Solvalla V86-7:

Ranking: A: 9. B: 4-3-1-5-6-7-10-12. C: 8-11-2.

Spetsanalysen: Neon Face är snabb ut och brukar dessutom ligga på så hon drar nog till spets vid felfri avgång. Öppet annars men Made Black Beauty kan nog öppna bra med Goop och Sea of Heartbreak är snabb ut.

Loppanalysen:

Ett försök i Diamantstoet där jag fastnat rejält för 9 Princess of Love som övertygat i sin nya regi. Näst senast blåste hon runt fältet i vida spår på slutvarvet och senast såg hon okörd ut vid seger från ledningen. Jag tycker att hon har överglänst sina konkurrenter på slutet även om det säkert är lite tuffare motstånd på Solvalla, men jag blev ändå förvånad när tränare Westergård låg så lågt i en intervju i Travronden. Mest resesällskap säger han, men det har jag svårt att köpa och det känns helt givet att låta ögat boka örat vilket brukar vara en bra taktik som många har svårt att hålla sig till.

Som jag skrev tidigare brukar det vara grymt med toppkusk på Westergårds hästar och strular det bara inte för mycket från bakspåret tror jag att Princess of Love speedar till seger. En prisvärd spik till 15-20%.

Klar favorit är snabba men knepiga 4 Neon Face som faktiskt är mest spelad i omgången. Hon lär dra till ledningen om hon sköter sig och kan såklart vinna då, men hon har lätt att ligga på under vägen och det bör bli tuffare om hon inte lugnar ner sig ju mer pengar hon tjänar. Det finns även i leken att hon gör bort sig och som storfavorit är hon ointressant att gå på.

3 Made Black Beauty med Björn och 1 Mammas Syster från ett bra läge är tidiga bud om man garderar min spik. 5 Borups Nova är också ganska rejäl, men bakskor nu är ett minus enligt Untersteiner och då är hon nog lite för seg.

Av de riktiga storskrällarna är 6 Sea of Heartbreak för lite spelad.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 1-4-2-3. B: 7-6-10-9-11. C: 5-12-8.

Spetsanalysen: Svårbedömt utan riktigt startblixtar. Därför kanske Eclipse Boko kan hålla upp om kusken vågar ladda efter galoppen senast. Imperator och Bison Spiro är ungefär jämnsnabba och kan vara med och köra om täten. Almondo Rich och Dennis de Castella är de som kan göra upp om de invändiga inte öppnar lite bättre än visat. Svårt.

Loppanalysen:

Ett riktigt fint lopp avslutar omgången och jag tycker att fem hästar har ungefär jämbördig chans. Jag streckar dock bara fyra av dem eftersom 7 Wham Bam Boo troligen ska tävla med skor tunt om enligt Jensen och på den balansen gjorde han sitt hittills enda dåliga lopp i Sverige. Han är också lite osäker och kan komma på vingel från det här spåret. Anmäls han trots allt barfota ska man nog däremot försöka få med även honom på sina system…

Tipsettan till 1 Eclipse Boko som var väldigt rejäl vid segern näst senast. Senast såg han mycket fin ut innan loppet, men klippte i galopp när bilen släppte. Sköter han sig kanske han kan öppna tillräckligt bra för att spetsa i det här gänget och då är det toppchans. Kan vinna även om han blir av med ledningen. Kapaciteten verkar hög.

Bra styrka visade 4 Antonio America när han senast vann i första starten för Reijo Liljendahl. Då avgjorde han säkert utvändigt ledaren, men trots det blir det första norskt nu och Reijo låter nöjd med hur det har fungerat i träning. Öppnar nog inte så snabbt, men tål att göra jobbet själv.

2 Imperator är en rejäl modell som gick bra i skymundan som sexa i kval till Kungapokalen. Efter det vann han på bra sätt före kapable Sorbet och senast spurtade han bra i skymundan från ett svårt läge. Det såg inte ut som att han pressades för fullt heller när vinstchansen var borta vilket inte är så konstigt om man tittar på hur bra han står inne i klassen. Öppnar helt okej och har ett bra läge, men sämre kusk än de som rankas före.

Pratar vi kuskar så måste även 3 Bison Spiro nämnas. Visserligen har Anna-Karin Rundqvist lyckats bra med sin fyraåring så här långt, men känslan är ändå att hon inte får ut precis allt i slutstriderna. Nu kör Kihlström för första gången och det är självklart en fördel ur många aspekter – inte minst för att han kan få mer gratis i loppen. Bison Spiro gick en bra repa i spåren i V75 senast och håller nästan alltid farten bra till slut. Han öppnar också jämnsnabbt med övriga och kanske kan vara med och köra om spets dit han aldrig kommit tidigare. Fyra streck totalt och även om de i B-gruppen inte heller är otänkbara vinnare så känns det starkt med så här bra hästar från bästa spåren.

Singelstrecken:

2 Talk the Talk (V86-6) är en tuffing som mött hårdare motstånd än detta en längre tid. Över gällande distans räknar jag med att hon avgör på löpskalle och styrka sista biten. Anmäld barfota runt om också vilket är ett plus.

9 Princess of Love (V86-7) har övertygat på mig vid segrarna i Norge och jag tror att hon har bra chans att blåsa runt det här inte alltför märkvärdiga sällskapet också. Kul chansspik.

Utgångshästarna:

9 Aileron (V86-3) är kapabel och troligen inte lika osäker som det har sett ut som på slutet. Passande startspår och bra chans att han är tuffast till slut.

6 Saturdays Mornings och stallkamraten 8 What Ru Going Todo (V86-4) är fartfyllda och gör först upp om ledningen och sedan troligen segern.

Prisvärda hästar:

3 Hamdalla och 6 Screen Height (V86-1) känns båda intressanta bakom en favorittrio där alla har frågetecken kring dagsformen.

9 Triton Sisa (V86-2) är grundkapabel och var duktig i debuten i ny regi. Troligen ännu bättre nu och då kan det räcka hela vägen med rätt lopp.

5 Digital Bronze (V86-3) ska tävla barfota runt om och med helstängt huvudlag för första gången och har det bra effekt kan han överraska.

8 Reims Gasti (V86-5) har fin form och har mött lite bättre hästar än detta på slutet. Farlig om han kommer till från svårt startspår.

Överspelade:

7 Ridgehead Kato (V86-3) är obesegrad och har gjort det bra, men från ett spår långt ut på vingen efter två månaders uppehåll ska han nog inte vara storfavorit mot ett par bra motståndare.

4 Neon Face (V86-7) är snabb men knepig. Duger bra felfri, men har fått alldeles för stort favoritskap av spelarna.

7 Wham Bam Boom (V86-8) kan vara bästa hästen i loppet, men är inte att lita på och ska gå med skor nu enligt tränaren och har varit sämre på den balansen tidigare.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en av A-hästarna måste vinna för chans på åtta rätt).

2,3,4,5,7 (res 4,7)
1,3,4,5,6,7,8,9, (res 13,12)
A: 9. B: 1,2,4,5,7. (res 9,2)
A: 6,8. B: 2,4,5,7,9. (res 3,1)
1,2,4,8,9,10 (res 6,5)
2 Talk the Talk (res 1,4)
9 Princess of Love (res 4,3)
1,2,3,4 (res 7,6)

Kupong 1: 5 x 8 x 5 x 2 x 6 x 1 x 1 x 4 = 9600 rader
Kupong 2: 5 x 8 x 1 x 7 x 6 x 1 x 1 x 4 = 6720 rader

Totalt: 16320 rader = 4080 kr.

DD-spelet:

9 – 1,2,3,4 x 250 kr = 1000 kr.

/Berglund

 

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Östersund 6/6: Om referaten i ATG-live och vilka är bästa spetsvinnarna på V75?
Nästa nyhet
Spelkrönika V75 Östersund 6/6: Om referaten i ATG-live och vilka är bästa spetsvinnarna på V75?

Spelkrönika V75 Östersund 6/6: Om referaten i ATG-live och vilka är bästa spetsvinnarna på V75?

Båda spikarna Folli och Obi Wan satt fint i onsdags och tipsettan Donna di Quattro var också skönt uträknad. Sedan var skrällen Nejlika Dag rankad fyra och ett tidigt streck, men jag var tyvärr helt snett ute med mitt lås i sista avdelningen. Bommar man på omgångens största skräll är man inte särskilt nära stora pengar hur bra man än rankar övriga lopp.

En sak som jag har stört mig på den senaste tiden är att ATG-live låter sina reportrar referera loppen i stället för att släppa på banreferenterna. Helt obegripligt om ni frågar mig. Utan att vara elak är de inte särskilt bra på det och ”reffen” fylls dessutom med subjektiva åsikter och svammel om statistik och annat som känns helt irrelevant när loppen väl går. Jag vill veta positioner och tempo och få lite av ”bankänsla” trots att man sitter framför datorn. Vi nördar som följer tävlingarna via ATG-live skulle väl kunna få det och sedan kan Robin och gänget stimma på i tv-sändningarna i stället. Där kanske behovet av det som jag tycker är svammel är mer efterfrågat?

V75 i Östersund denna vecka och kul med en kvällsomgång och första V75-start 20.30. Jag har alltid gillat Bodens upplägg och nu får man samma sak två veckor i följd. Känns nästan som man får en helt ledig dag då man kan göra saker man sällan annars hinner på lördageftermiddagarna. Synd för Östersund och ATG bara att det blir krock med finalen i Champions league den här gången. Det får bli en dubbelskärm för min del, men risken är nog att många marginal-spelare/banbesökare väljer bort travet. Hoppas inte.

Omgången tycker jag ser kul ut även om det som vanligt är lite skiktade fält när V75 avgörs i Norrland. Lite större risk än vanligt för låg utdelning, men jag väljer att gardera omgångens mest spelade häst, som i stort sett alla tidiga tips verkar ha bestämt sig för, och får vi bort den kan det bli hyggligt tillbaka ändå.

Östersunds upplopp är långt (218 meter) men att det inte alltid betyder fler segrar bakifrån såg vi i Kalmar i onsdags då det blev fem spetssegrar, en från rygg ledaren och en från dödens. Bara Obi Wan klarade av att långspurta till seger bakifrån och det var verkligen på vippen också. Tänk på att omgångens två sprinterlopp körs över 1609 meter i stället för 1640 vilket innebär klar fördel för innerspårshästen i startögonblicket.

Analys Östersund V75-1:

Ranking: A: 1. B: 2-8-6-5-9-3-11. C: 7-4-10.

Spetsanalysen: Royal Apanage är rapp ut i voltstart och jag har svårt att se honom missa ledningen när det saknas riktigt startsnabba motbud.

Loppanalysen:

Jag slår till med omgångens bästa singelstreck direkt för jag har svårt att se 1 Royal Apanage förlora detta. Det här är en häst som kan väldigt mycket och som vann V75 från dödens på Venkatesh hösten 2013. Han är dock ojämn och när han går i ryggar kan han nästan aldrig någonting. Efter kastrering i vintras har han däremot blivit fräschare och gått att träna mer kontinuerligt och kanske kan han prestera jämnare framöver?

Efter ett godkänt montékval efter uppehåll näst senast så såg Royal Apanage mycket laddad och fin ut vid lätt spetsseger senast och löper han lika bra den här gången måste det vara toppchans i spets i ett inte alltför märkvärdigt sällskap. Värt att nämna är att när han vann sin förra V75-seger så hade han även då vunnit ett lite enklare lopp i starten före.

Tuffaste motståndaren är 8 Te Freddo Knick som är stark och rejäl och som har visat fin form med skor på hovarna på slutet. Nu är läget chansartat eftersom känslan är att han är bäst i den främre träffen och inte givet att han kan/vill hålla upp ryggen på favoriten. Är väl den som kan knäcka favoriten om han får chansen till det.

2 Global Revenge är en rätt bra fyraåring som gjort bort sig i tuffa sällskap innan han senast gick okej från ett tufft läge. Bör få ett bra lopp från det här läget och stryks favoriten kan han leda runt om.

6 Melker är en riktig kämpe, men öppnar han inte bättre än senast så är det risk för ett svårt lopp igen. Duger bra med klaff, men det luktar strul lång väg.

Ganska öppet lopp bakom min spik och gardering kostar mycket om man vill vara säker.

Analys Östersund V75-2:

Ranking: A: 10-8-11-13-4. B: 15-9-5-7-6-2. C: 12-1-14-3.

Spetsanalysen: Guli Rask, Modd Brun och Lienpilen är snabba ut, men knappast troligt att någon av dem testar i spets. Tao Elda vill till tät, men är inte jättesnabb och risk att kusken inte prickar perfekt. Bäst iväg av Tangen Haap och Qravatt kan nog få överta och då sätter jag mina slantar på Robert Bergh och Qravatt.

Loppanalysen:

Ett bra och ganska öppet kallblodslopp där jag har svårt att sära på de fem förstarankade. 10 Mino står hårt inne i loppet, men han går alltid bra i Sverige och såg jättefin ut i Gävle senast där han inte fick chansen. Nu bör det vara mindre risk för trafikproblem och med sin vassa speed kan han vända ut och in på det här fältet på en långsida. Given.

8 B.W.Modde har sett fint ut i tre starter efter uppehåll och är bra i grunden. Han är snabb ut och bör kunna slinka ut i andraspår framför Alsaker Faks och Persson kanske är offensiv efter en bit? Bortglömd och ett tidigt bud i alla fall.

11 Nordlirappen är också alldeles för lite spelad. Han var visserligen klen senast, men hade haft en halsinfektion före det och behövde loppet inför den här uppgiften. Han brukar alltid gå bra i Sverige och på Romme i april var han bara en längd bakom Månprinsen A.M. i mål. Given till låga 3 procent.

13 Titan Tabac har visat toppform på slutet och det lär bli rejäl hets på kuskförstärkningen när Jansson sitter upp i stället för tränare Falk. Sjuåringen har körts av proffskusk två gånger tidigare, men då har det inte gått så bra och inte givet att de ofta lite humörbetonade kallisarna gillar att byta kusk. Det mest troliga är ändå att det funkar, men det kan ändå blir strul från springspåret och dryga spår på vägen. Kan absolut vinna, men jag vill inte höja honom för mycket eftersom han troligen blir favorit.

4 Tangen Haap är också tidig. Han var väldig trejäl i Gävle senast och vann trots ett drygt slutvarv i tredjespår. Här handlar mycket om hur han kommer iväg från start och löser Björn Karlsson det på bra sätt så kan det bli en ny seger. Hästen är mycket tuff.

Dessa fem höjer sig lite över resten, men jag streckar även tre skrällar ur B-gruppen. 15 Eldvin är snabb och såg jättefin ut med krafter kvar efter galopp senast. Trist läge, men bra startrygg och kanske kan slinka igenom hyfsat?

9 Alsaker Faks är mer stark än snabb och kanske tappar lite för mycket första varvet över den här distansen, men han kan mycket när han sköter sig och är inte chanslös. 5 Qravatt, var blek med bakskor senast, men riktigt fin i tre starter före det och har tänt till rejält hos Bergh. Troligen barfota runt om nu och kanske kan få överta täten efter en bit. Farlig i så fall.

7 Tao Eld kommer från Norge med många ettor i raden, men jag har inte blivit superimponerad ändå och hon måste nog till spets om det ska bli vinst. Tveksamt om kusken löser det i svensk voltstart. Förstareserv får hon bli.

Analys Östersund V75-3:

Ranking: A: 2-7. B: 4-9-11-5-1. C: 3-8-6-12.

Spetsanalysen: Re Doc har bra chans att spetsa och tanken är säkert att han ska släppa till stallkamraten Speed Delicious på första långsidan.

Loppanalysen:

Här är det bra chans att någon av favoriterna vinner och jag spelar en utgångsgrupp med dessa två. Tipsettan till 2 Speed Delicious som visade toppform senast när han vann från dödens via ett 11-varv till slut. Han är stark och har helt rätt inställning och blir han släppt till spets bör loppet vara slut.

Det är dock inte givet att han kommer så långt eftersom han öppnar dåligt och spår en bit in på vingen är nog inte gynnsamt. I ledningen bör stallkamraten Re Doc sitta och vänta på Speed Delicious, men det vet givetvis också Erik Adielsson om bakom 7 Shiraz Brodde och han är snabbare från start och kanske inte släpper fram Speed Delicious utvändigt? Det vore nog att ge upp loppet i så fall.

Shiraz Brodde strulade bort sig på Solvalla senast, men gick med skor då och banan var knepig. Nu blir det barfota bak som näst senast och är han lika bra som då när han tuggade ner Tripolini V.P. är det inte omöjligt att han vinner från dödens igen.

Ingen av dessa är dock helt pålitlig och bra rens om båda bränner. 4 Linus Wibb är inte mycket sämre och framför allt väldigt stark. Han tappar tyvärr mycket första biten och får svårt att komma in i loppet om favoriterna sitter i den främre träffen. Gör de däremot bort sig blir det säkert ett offensivt upplägg av Goop.

9 Liberty Face har varit lite seg i två starter efter uppehåll, men mötte också tufft motstånd senast och vaknar han till lite extra med loppen i kroppen så kan han duga. Risk dock att han hamnar lite för långt bakom om han tar rygg på Speed Delicious i starten.

11 Xanthis Cornelis står lite tufft inne i loppet, men gynnas av en invändig strykning och som han såg ut vid segern i jänkarvagn näst senast så är mindre än 1 procent helt galet i alla fall.

5 Dollar Boko fullföljde bra som trea i V75 näst senast och såg riktigt spänstig och fin ut vid lätt spetsseger i billigt sällskap senast. Bra form och tänkbar skräll om favoriterna gör bort sig. 1 Re Doc höll godkänt efter tuff öppning senast och har hittat stilen hos Bergh. Bör spetsa lite enklare den här gången och får han bestämma i täten eller får ett bra smyglopp kan han kanske överraska.

Analys Östersund V75-4:

Ranking: A: 1. B: 4-3-2-10-12-9. C: 5-11-6-8-7.

Spetsanalysen: King of Mine och Gotthys High Speed är båda mycket startsnabba och gör normalt sett upp om ledningen, men att starten släpps 31 meter senare nu jämfört med när det är 1640 är en stark faktor. Det tror jag gör så att Space Photo kan hålla upp ledningen. Minst 50/50 på det i alla fall och då spelar jag på det när han inte är favorit.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där jag tror starten blir avgörande. 1 Space Photo har höjt sig hos Robert Bergh och varit riktigt bra i två starter på slutet. Senast kunde han inte hålla spets från innerspår på Solvalla, men det är stor skillnad med 31 meters extra anlopp som är fallet nu och dessutom ska han kanske gå med halvstängt huvudlag för att bli ännu rappare. Håller han spets och är lika bra som på slutet bör loppet vara slut och det här är en rolig spik som andrahandare när de flesta inte verkar tro att han ska hålla spets.

4 Balero Mearas är annars en riktigt fin fyraåring som vann på bra sätt på Solvalla senast. Han har ett härligt driv i steget och kan nog bli bra framöver. Han kan också öppna rätt bra, men kommer inte förbi de invändiga av egen kraft. Farlig om min idé missar täten.

3 Desuper Filius är liksom Balero Mearas också Båth-tränad och han såg fin ut som fastlåst senast. Han har varit lite seg tidigare, men nu ska han troligen gå barfota runt om vilket kan ge en extraväxel. Tidig från ett bra läge om man garderar.

2 King of Mine är normalt sett mycket startsnabb och gynnad av kort distans, men han skyggade för något i starten senast och öppnade inte lika bra som tidigare. Han kan spetsa, men sida vid sida med Bergh tror jag att han får svårt att hinna förbi min spik innan kurvan. Tänkbar om han kommer förbi och det inte kostar för mycket.

Analys Östersund V75-5:

Ranking: A: 1-14-7-4. B: 15-11-5-3-9-2-10-12. C: 13-6-8.

Spetsanalysen: Blits Buitenzorg är snabb ut och passar bäst på innerspår. Bommar hon kan Frida Montana eller Define’Em ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Lärlingslopp, spårtrappa och ston. Ser lika svårt ut som det låter och jag garderar rejält. Bästa hästen är 14 Ninepoints Lucy som också är favorit. Hon har gjort tre starter efter Breeders Crown-finalen i höstas och gått bra varje gång. Senast gick hon ett starkt slutvarv i ett liknande, men kanske lite tuffare lopp och hon har bra chans om det löser sig. Det är dock alltid stor risk för strul från dessa lägen och nu när banorna är snabba känns det inte så lockande att gå hårt på henne. Tidig, men bara en av flera.

Jag chansar lite och ger tipset till 1 Blits Buitenzorg trots att hon står tufft inne i loppet. Hon är dock väldigt rutinerad och har tjänat lite pengar på grund av låga prispengar i sitt förra hemland. Hon är knepig och klart bäst på innerspår och här lär det bli rejäl laddning för ledningen. Kan hålla hela vägen om hon sköter sig.

7 Define’Em uppträdde knepigt näst senast, men var fin vid seger både före och efter det. Hon är tuff och normalt sett ganska snabb ut. Skulle hon bli släppt till täten blir hon nog svår att komma i kapp. Given.

4 Frida Montana trodde jag på senast, men då strulade det mycket på vägen och hon var ursäktad. Bättre läge nu och kan öppna ganska bra. Svårbedömt med långresa och jag har dålig koll på kusken, men segerprocenten imponerar inte i alla fall.

15 Ariane d’Atout är rejäl och på väg uppåt i form med lopp i kroppen. Eventuellt barfota nu också och tänkbar om det inte strular för mycket framför på vägen.

11 Fonzan Sund fick ett fint lopp senast, men speedade också piggt till seger. Formen verkar vara på topp och intressant att det också blir barfota runt om för första gången. Tränaren låter optimistisk som vanligt och kanske kan han få rätt om barfotakörningen slår väl ut.

5 Eileen Boko duger normalt sett mycket bra i den här klassen, men hon har sett seg ut i årets starter och Linderoth låter lite bekymrad. Kanske blir det någon ändring på huvudlag nu och Kolgjini kanske kan få snurr på henne?

3 Alice the Trotter var duktig tvåa bakom Define’Em senast och med lopp i kroppen från ett bra läge är hon tänkbar. Alltid intressant med nya kuskar på duktige tränaren Andersens hästar också.

9 Rondine d’Asolo har inte fått chansen på slutet och visade bra form innan det. Kanske barfota runt om nu om banan blir fin och hon är inte chanslös.

2 Prima Eagle var klen senast, men kan bättre och det låter som att Bergh tänker testa lite ändringar den här gången. 10 Flirtin Silvio (debut i ny regi) och 12 Kemas Winne (kapabel, men kämpar dåligt sista biten) får de sista strecken.

Analys Östersund V75-6:

Ranking: A: 2-1. B: 4-6-7-5-3-8-10-9. C: -.

Spetsanalysen: Cool Keeper är rapp ut och jag tror att han tar en längd på El Mago Pellini utan att det är helt givet. Flera snabb a utvändigt också men de tar knappast en längd på Cool Keeper.

Loppanalysen:

Jämtlands Stora Pris med 750.000 kronor till vinnaren och ett riktigt jämnt och bra lopp. 6 Oasis Bi är favorit trots en lite tveksam insats i Finland senast. Han fick då gå en rejäl repa på sista bortre efter att också ha laddat från start och kanske blev det för mycket sista biten. Han var ju mycket bra som tvåa i Olympiatravet före det och helt klart duger han till seger här. Det kan dock bli strul från start eftersom det knappast bli ledning och svårt att säga hur han ska vinna loppet. Björn brukar dock lösa det mesta och visst är han tidig, men jag går emot.

Tipset till 2 Cool Keeper trots att han nu möter den äldre eliten för första gången. Han var riktigt fin vid lätt spetsseger senast och är spetsfavorit igen. Den ende som jag sedan tror är beredd att ”offra” sin häst utvändigt är El Mago Pellini, men han sitter ju troligen kvar bakom. Får Cool Keeper bestämma tempot i spets blir han inte lätt att besegra och han får min röst och är en av två utgångshästar.

Den andre är tuffe 1 El Mago Pellini som har gjort tre starter efter uppehåll och varit riktigt bra. Han fick dödens i tufft tempo i Olympiatravet och höll farten fullt godkänt. Senast avslutade han starkt i spåren där Magic Tonight vann och formen blir nog allt bättre. Han öppnar bra från innern och lyckas han hålla upp spets är det toppchans, men annars får han säkert ett bra lopp bakom ledaren om inte Adrian väljer dödens.

4 Creatine ska också räknas tidigt. Han var rejält förbättrad senast jämfört med i sverigedebuten och fullföljde bra i en snabb avslutning bakom Mosaique Face. Det känns som rätt kurva på den här högkapable hästen och även om full distans knappast är hans bästa så är han ett givet bud bakom mina utgångshästar.

7 Chelsea Boko har gått bra i Frankrike under våren och tränar starkt enligt Nurmos. Svårbedömd, men ska streckas vid gardering.

Sedan är det jämnt bakom dessa och jag tar med alla på garderingskupongen. 3 Sanity gick helt okej i comebacken senast, men är knappast på topp redan och han har bara vunnit två lopp i Sverige de två senaste åren. Känns inte så het.

5 Backfire gick bra i Copenhagen Cup senast och är alltid vass med smyglopp. 8 Quid Pro Quo är halsopererad efter senast och inte på topp enligt Båth. Dessutom skor på, men han är ju riktigt vass i grunden och kanske inte borta ändå med ett snällt lopp.

Samma sak gäller 10 Your Higness som här för en gång skull lär slippa att göra grovjobbet och en häst med hennes inställning kan aldrig räknas bort helt.

9 Shaq Is Back visade fin form senast då han utklassade Sanity, men han har tagit alla sina segrar i Sverige i spets och handikappas såklart av spåret.

Analys Östersund V75-7:

Ranking: A: 10-1-11. B: 3-8-9-2. C: 5-6-4-7.

Spetsanalysen: Highspeed Call är ännu snabbare med spår en bit ut på vingen, men gynnas här av att det är 1609 meter och lär inte missa täten.

Loppanalysen:

Sprinterlopp och 1 Highspeed Call räknar de flesta med ska leda från start till mål. Så kan det mycket väl bli också. Jag gillar hästen som är en vass sprinter och senast i ett försök till Sweden Cup gick han starkt i spåren innan han stumnade den sista biten. Ledningen lär han inte missa och i den positionen är det väldigt sällsynt att han förlorar.

Med de svåraste motbuden på bakspår talar det mesta för seger, men jag vill ändå varna för att det kan bli väl täta starter den här gången. Jag vet att duktige tränaren Nicklas Pettersson har varnat för det tidigare och förut har han som minst haft tio dagar mellan starterna vid ett tillfälle. Sjuåringen fick också gå rejält i botten i lördags och nu blir det dessutom en långresa samma dag som han ska tävla. Det här kan ställa till det och när han är storfavorit och de flesta spikar utan att tveka så känns det rätt att gå emot.

Jag ger tipset till 10 Nimbus C.D. som ju faktiskt kan vara hur bra som helst. Honom har vi inte fått syn på i två starter för Hultman eftersom Örjan kört passivt, men det är ju en jäkla modell som verkligen kan flytta på sig. Nu lär nog Örjan vara lite mer aktiv än på slutet och då tror jag att Nimbus C.D gör ett starkt lopp.

11 Oliver Kronos blir småsågad eftersom distansen knappast är optimal, men en häst med hans inställning är jobbig att döma ut. Pullas det upp i täten kanske Goop sänder framåt direkt och om ledaren har en sämre dag och Örjan blir kvar i kön så kan han såklart vinna. Finns ju också i leken att Nimbus C.D. får dra fram Oliver Kronos sista 800 och å kan han kanske kliva förbi till slut.

Jag streckar tre hästar och räknar med hyggligt rens om favoriten kommer bort.

Singelstrecken:

1 Royal Apanage (V75-1) är en utpräglad spetshäst som är chanslös om ledningen missas. Men det gör den inte med säkre Ohlsson från innern och det här bör vara ledning runt om.

1 Space Photo (V75-4) är inte startsnabbast i fältet, men med hjälp av att starten går längre in på rakan än vanligt och ett halvstängt huvudlag tror jag på spets runt om.

Utgångshästarna:

2 Speed Delicious och 7 Shiraz Brodde (V75-3) är båda riktigt bra för klassen och bör göra upp om segern om de sköter sig. Ingen av dem är dock helt att lita på och kul ha med några skrällar bakom.

2 Cool Keeper (V75-6) är min spetsfavorit och det bör inte bli någon tokkörning mot honom som det känns. 1 El Mago Pellini försöker svara ledningen, men kan få ett perfekt lopp bakom om han inte lyckas och han är dessutom lite bortglömd.

Prisvärda hästar:

11 Nordlirappen (V75-2) brukar gå bra i Sverige och glöm senast då han inte var optimalt förberedd. Tvåa bakom Månprinsen A.M. i april och helt bortglömd här.

4 Linus Wibb (V75-3) är mycket stark och strular favoriterna till det blir han farlig.

11 Fonzan Sund (V75-5) har visat toppform och ska gå barfota runt om för första gången. För lite spelad med tanke på det.

Överspelade:

6 Oasis Bi (V75-5) är bra när formen sitter där, men lite tveksam senast trots allt och risk för positionsstrul här. Ingen stark favorit.

1 Highspeed Call (V75-7) är en vass sprinter, men täta starter och lång resa samma dag kanske kan ställa till det och jag vill inte haka på honom när i stort sett alla andra tips spikar. Dessutom möter han två riktigt bra hästar och han är för stor favorit även om han lär loppet leda länge.

V75-systemet (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

1 Royal Apanage (res 2,8)
4,5,8,9,10,11,13,15 (res 7,6)
A: 2,7. B: 1,4,5,9,11. (res 2,7)
1 Space Photo (res 4,3)
1,2,3,4,5,7,9,10,11,12,15 (res 13,6)
A: 1,2. B: 3,4,5,6,7,8,9,10. (res 2,1)
1,10,11 (res 3,8)

Kupong 1: 1 x 8 x 2 x 1 x 11 x 10 x 3 = 5280 rader
Kupong 2: 1 x 8 x 5 x 1 x 11 x 2 x 3 = 2640 rader

Totalt: 7920 rader = 3960 kr.

DD-spelet:

1,2 – 10 x 350 kr = 700 kr
4 – 10 x 200 kr
7 – 10 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

 

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Kalmar 3/6: Roliga speldrag i öppen omgång dämpar elitloppsångesten
Nästa nyhet
Spelkrönika V86 Kalmar 3/6: Roliga speldrag i öppen omgång dämpar elitloppsångesten

Spelkrönika V86 Kalmar 3/6: Roliga speldrag i öppen omgång dämpar elitloppsångesten

Efter en både sportslig och spelmässig tömning under elitloppshelgen är det alltid lite ångestladdat att kasta sig över en V86-omgång på måndagen. Ett par av Kalmars lopp håller snällt sagt inte heller toppklass, men ju mer man gräver sig ner i en omgång desto roligare blir det. Den här omgången skulle egentligen ha avgjorts i Tingsryd, men tyvärr fick landets enda milebana bomma igen nyligen och därför är vi på Kalmartravet. Banans upplopp är långt och brukar kännas väldigt drygt så ledningen är inte lika viktig som på många andra banor, men självklart är det även här den bästa positionen om man har en häst som är tuff nog.

Det väntas uppehållsväder och banan bör bli fin. Jag spelar ett rakt system den här gången med två singelstreck och ett tvåhästarslås. Det finns ett par favoriter som känns skakiga på förhand och vettig utdelning är nog ingen utopi.

Analys Kalmar V86-1:

Ranking: A: 3-4-2-8. B: 1-5-7. C: 6.

Spetsanalysen: Denim Boko är klart snabbast och bör spetsa utan större problem från innerspåret. Det låter också som att Per Nordström vill köra i tät.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för ston inleder omgången och fartfyllda 4 Bostonz Credit är klar favorit. Hon visade fina fartresurser i vintras och senast höll hon godkänt, men utan chans från dödens där stallkompisen Windy Ways vann. Lopp i kroppen och säkert vassare nu, men det är risk för dödens igen och där har hon en tendens att bli lite väl hetsig. Om det inte blir spets litar jag inte fullt ut på varken häst eller kusk och som klar favorit är det givet att gå emot.

Tipset får 3 Donna di Quattro som avslutade vasst efter sen lucka som tvåa bakom Denim Boko senast. Hon är van att möta lite vassare ston än detta och jag tror att hon kan få en perfekt smygresa nu om favoriten får svar om ledningen. Det brukar också hinna lösa sig över Kalmars dryga upplopp och då tror jag att hon tar revansch på Denim Boko i alla fall.

2 Nuvola di Poggio har höjt sig rejält på slutet och gjort två riktigt bra lopp. Senast avslutade hon 10,5 sista 700 m, men fick ändå ge sig på linjen mot Nesmil Hanover. Perfekt läge nu eftersom hon inte öppnar så snabbt och med Takter i sulkyn känns hon given. Tar många över upploppet den här gången.

8 Aroma Grim var med i samma lopp som Boztonz Credti senast och avslutade klart bra i vida spår. Hon såg riktigt laddad och fin ut efter lite ändringar i utrustningen och är hon lika vass idag så duger hon bra. Gynnad av det lilla fältet med tanke på startspåret.

1 Denim Boko tar ledningen och gynnas av den korta distansen, men jag tycker att hon är väl blöt den sista biten och speciellt i Kalmar är det nog stor risk att hon blir synad till slut. Dessutom bara barfota fram den här gången och att det inte ska spela någon roll får Nordström försöka lura i någon annan. Kan vinna om hon får bestämma helt, men liten chans till det om favoriten går felfritt och Denim Boko är överspelad.

Analys Kalmar V86-2:

Ranking: A: 6-2-8-1. B: 7-4-11-13-14. C: 15-5-3-12-10-9.

Spetsanalysen: Magnus P.H. har visat riktigt bra snabbhet bakom bilen och är klar spetsfavorit. Jairo har aldrig haft framspår bakom bilen och är osynad, men han ser inte ut att vara lika rapp som Magnus P.H.

Loppanalysen:

En spårtrappa i låg klass och ett av omgångens mer trassliga lopp. Jag garderar rejält med nio streck och står över C-gruppens sex hästar där det sannerligen inte finns några segermaskiner med.

De två mest spelade hästarna möttes i senast starten och då vann 6 Magnus P.H. från ledningen före 2 Jairo. Det bör bli ledningen igen för den förstnämnde, men distansen känns lite sämre för honom den här gången och inte alls givet att han håller undan. Jag ger honom ändå tipsettan på spets före Jairo som är en mer lovande typ, men han har tagit sina två segrar i spets och dit kommer han knappast nu. Med bara fem starter i kroppen kör säkert Lövgren lite försiktig med honom om det inte blir spets och som favorit känns han inte så kul.

Dessa två är givna, men i A-gruppen tar jag också med 8 Barthold K. som verkar stark och nu ska gå barfota runt om för första gången. Han vann på en fin tid direkt i årsdebuten och är nog ännu vassare den här gången. 1 Novton är orutinerad och har mest varit seg så här långt, men nu är det kuskplus och troligen barfota runt om för första gången och då är han ändå lite intressant från ett bra smygläge.

7 Major Tom är en ganska fin typ som också varit lite seg i loppen. Han är dock jämn och säker och tar nog en seger snart. 4 Uddens Intro har varit positiv i ny regi på slutet, men har tagit sina två segrar i livet från ledningen och det blir svårt att komma dit här. Säkert farlig om han gör det ändå.

11 One More Countach ser inte så tokig ut och är ofta med där framme. 13 Jula Hamron har mött mycket hårdare hästar på slutet och 14 Special One verkar lite uppåt i form. Dessa kanske kan överraska trots tuffa utgångslägen.

Analys Kalmar V86-3:

Ranking: A: 2. B: 5-1-3-9-4-8. C: 7-10.

Spetsanalysen: Folli öppnar bra första biten och kan kanske svara ut Pling Plong första biten när de står sida vid sida. Annars är det bra chans att han får överta efter en bit.

Loppanalysen:

2 Folli tände till rejält i ny regi och tävlade starkt i V75 i vintras. Två försöksvinster följdes upp med en fjärdeplats i en tuff final som Usain Henna vann. Sedan var han inte som allra bäst i sin senaste start och fick då ta en paus och ska vara fräsch och fin igen. Han tränar starkt enligt Persson och jag tror inte att tävlingsuppehållet är någon större nackdel för den här hästen. Uppgiften ser också klart lämplig ut och det mesta talar för att Folli vinner det här från ledningen. Han är stor favorit, men också ett mycket starkt segerbud. Spik!

Värst emot är nog tuffe 5 Angelo AM som också tävlat starkt mot bättre hästar än detta. Han är dock mer typen som kan behöva en genomkörare och om det står mellan Takter i spets och Stefan Persson från kön med en häst som behöver lopp i kroppen är valet inte så svårt.

1 Royal Trophy har också kapacitet som duger, men han bör bli över från start och behöver lite tur för att komma in i matchen sedan.

Analys Kalmar V86-4:

Ranking: A: 2-1. B: 6-8-15-10-9. C: 5-12-4-13-11-7-14.

Spetsanalysen: Favoriten Bella Bourbon är oprövad bakom bilen, men det känns inte som att hon kan hålla upp ledningen i alla fall. Spring Moon öppnar riktigt vasst och bör spetsa om hon sköter sig.

Loppanalysen:

En spårtrappa för ston och loppet känns mycket öppet. Obesegrade fyraåringen 1 Bella Bourbon blir storfavorit efter tre snygga segrar och visst kan hon bara vara bäst, men det finns ju stora frågetecken kring hur hon löser startmomentet från innerspår och jag tror inte att Lövgren chansar och laddar det som går för spets. Han brukar vara en försiktig general i starterna och hästen ser inte heller ut som den explosiva typen. Risk för strul ändå och som insatserna sitter är det givet att gardera.

2 Spring Moon är inte så tokig och dessutom rejält snabb bakom bilen. Hon bör spetsa felfri (generad till galopp kort efter start senast) och sedan kan hon mycket väl leda hela vägen. Känslan är att många hästar i det här loppet tror att det är omkörningsförbud på upploppet och ledningen är nog mycket värd.

Jag streckar mina fem B-hästar också och 6 My Symphony bör duga ganska bra mot dessa hästar. Hon blev för het i ledningen med helstängt huvudlag senast och kanske går hon med norskt nu i stället. Hon blir nog inte lika startsnabb då, men säkert bättre till slut.

8 Nejlika Dag var klart positiv på Solvalla senast och möter enklare sällskap här. Roligt skrällbud, men läget är knepigt och jag vet inte hur mycket det påverkar att hon ska gå med framskor nu.

15 Sorride har visat riktigt fin form på slutet och verkar trivas i jänkarvagnen. Läget är såklart kallt, men det kan nog hända lite i det här loppet och slinker Fajersson igenom hyfsat kan det gå.

10 Staro Hangover är hygglig och slipper jänkarvagnen som hon inte fungerade med senast. 9 Devs Delilah är vek, men kanske går barfota runt om för första gången nu och då kanske speeden håller lite längre än vanligt?

Sju streck totalt.

Analys Kalmar V86-5:

Ranking: A: 2-12-3-8. B: 7-9-10-1. C: 5-6-4.

Spetsanalysen: Isa Sånna är snabb, men det mesta talar nog för att hon smygs och då är chansen stor att Grace From Above kan ta hand om täten efter en bit.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för ston och 3 Grace Form Above är väldigt stor favorit. Hon har visat toppform på slutet och från ett bra läge är det god chans till tidig ledning där hon visat sig trivas mycket bra. Hon har besegrat lite tuffare hästar än detta på slutet (Fleetfoot Hanover från 20 meters tillägg näst senast) och visst kan det bli seger igen, men hon möter ändå några klart bra motståndare och jag litar inte riktigt på henne som storfavorit.

Tipsettan får faktiskt skrällen 2 Twins Divigaflinga som besegrade Grace From Above regelrätt för tre starter sedan. Nu har hon ett fint utgångsläge och är dessutom rejält kuskförstärkt med vakne och formtoppade Carl Johan Jepson och även fast kort distans knappast är gynnsamt är hon mycket prisvärd.

12 Network Broline är kanske loppets mest kapabla häst, men hon är knepig och tar gärna till en galopp under vägen. Johan Untersteiner testar henne för första gången och det kanske blir barfota runt om vilket höjer kapaciteten, men kanske också ökar osäkerheten. Nedstruken ett hack betyder ganska mycket och hon är given.

8 Impression är också bra för klassen och hon visade förbättrad form senast efter två lite segare insatser före det. Jobbigt läge, men farlig om hon kommer till.

7 Freja Sund kan mycket men det låter på stallet som att det behövs lopp i kroppen efter långt uppehåll. Det har vi dock hört förut från Redén och hans hästar brukar ändå vara bra förberedda. Hon står perfekt inne i loppet också och får inte nonchaleras.

Sista strecket får 9 Eternity of Joy som såg vass ut senast och har ett passande smygläge.

Analys Kalmar V86-6:

Ranking: A: 7-12-15-2. B: 13-5-6-14-4. C: 3-8-1-11-9-10.

Spetsanalysen: Öppen spetsstrid med många startsnabba på framspår. Jag hoppas på Dizzy River till spets, men det kan bli tufft att ta emot Mad Lee och Ågårds Mats kanske. Be Spontaneous vill nog också till ledningen, men han tar den inte av egen kraft.

Loppanalysen:

Ännu en spårtrappa och här lär det bli rejäl hets på 7 Be Spontaneus som kommer från start i Kungapokalen och nu möter mycket enklare motstånd. Han var riktigt fin barfota runt om i försöket då han blev fast med gott om krafter kvar där Party Boat Hanover vann och det hade nog blivit seger med fritt. I finalen galopperade han i tempoväxlingen 600 kvar, men såg stark ut i det läget.

Be Spontaneous är säkert bäst i fältet och han öppnar rätt bra, men det är många startsnabba invändigt och en del spetssugna kuskar också som det låter vilket kan innebära vingel. Favoriten ska dessutom tävla med framskor den här gången och med vingelsrisken och trolig hets inräknat så är det ingen roligt ekipage att spela för mycket med.

Jag garderar och det finns ett par klart kapabla motbud. 12 Blue Star Champion är inte helt enkel, men Ville fungerar bra med honom och han har gjort två bra lopp efter uppehåll. Han kan avsluta sylvasst om han sköter sig och läget är ingen katastrof ändå med många dåliga som bör söka sig till innerspår – om kuskarna är smarta nog…

Samma sak gäller 15 Sun Esterel som givetvis står tufft placerad, men han är riktigt rejäl och tål att gå en tuff repa i spåren på slutvarvet. Två bra insatser i årets starter och Sjunnesson upp som brukar fungera bra på Jensens hästar kan betyda pott.

2 Dizzy River är också intressant. Han är inte så tokig och nu öser Stefan Persson på med barfota, jänkarvagn och helstängt huvudlag. Kan nog slå rätt på den här det och håller han spets blir det intressant.

Jag ”lyxar” också till det med en storskräll i 13 Diablo Boko som har gått bra till slut två gånger i följd och jag smågillar uppsynen på honom. Om Widegren kan smyga med och ha lite tur på vägen är det inte omöjligt att han slår till. Till två procent vill jag ha chans på det i alla fall.

Vill man sitta ännu säkrare här så gör man nog bäst i att strecka hela B-gruppen om man har råd till det. Halvlurigt lopp ändå om favoriten kommer bort.

Analys Kalmar V86-7:

Ranking: A: 9. B: 3-1-8-11-5-4-10. C: 6-7-2.

Spetsanalysen: Maffioso Face är mycket snabb ut och min spetsfavorit från innerspåret. Det kan dock bli rejäl körning mot främst Zinedine Bob och vasse Rusty Dust och tuff öppning att vänta.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för högsta klassen och ganska öppet och jämnspelat. Jag chansar lite och spikar 9 Obi Wan som det bör kunna bli rätt för. Spår nio med rygg på startsnabba hästar passar honom fint eftersom han är bäst med ett rygglopp i hårt tempo. Han har också gått bra mot tuffare hästar hela året utan att få vinna än. Senast var han med i Olympiatravet och gjorde ett helt okej lopp i skymundan.

Obi Wan har fått pusta en dryg månad efter det och brukar alltid gå bra direkt och han har också gått bra i Kalmar och med Sjunnesson i sulkyn. Hoppas att Jörgen har fått lite hår på bröstet efter segern under Elitloppshelgen och inte chansar invändigt bara. En vettig spik där det verkar bli ordentligt rundspel.

Annas är loppet jämnt och 3 Hard Livin blir hårt spelad. Han var bra den här tiden förra året och har visat uppåtform på slutet. Stor risk för att han får gå utvändigt ledaren däremot och även om han brukar fungera fint där så blir det nog tufft att hålla undan i den positionen.

1 Maffioso Face är en vass sprinter som dock möter lite tuffare hästar än vanligt. Han ska dock gå barfota runt om nu, som när han var tvåa bakom Banks för tre starter sedan (fel i programmet senast) och kostar inte spetsstriden för mycket kan han hålla hela vägen även om Kalmars långa upplopp inte är någon fördel.

8 O’Grady var seg i kön i Copenhagen Cup senast då banan var lite för stum och han har svårbedömd form för dagen. Kan mycket bättre, men läget är trist och det blir svårt att komma till. Väl hårt spelad på V86 med tanke på det.

11 Deuxieme Picsous är högkapabel, men lite ojämn och kort distans är inget plus. Han såg dock vass ut i Danmark senast och kan slå till om tempot i täten blir högt.

5 Increased Workload såg fin ut bakom Royal Fighter senast och startsnabbe 4 Rusty Dust hade mycket sparat i Danmark senast.

Analys Kalmar V86-8:

Ranking: A: 11-12. B: 1-3-9-4-2. C: 8-7-5-10.

Spetsanalysen: Photoboy är mycket vass första biten och det ska nog till en startgalopp om han ska missa ledningen från det här läget med Johan i sulkyn.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp avslutar omgången och trots dåliga startspår tänker jag låsa loppet med streck för de två hästar jag tycker är klart bäst i fältet.

12 Sweet’n Sour Akema har fått en rejäl kick av barfotakörning på slutet och varit väldigt vass vid tre segrar i följd. Han avslutade vasst i ett överpacat lopp senast och vann väldigt enkelt. Trots sämsta läget ger jag honom vettig chans att runda allt till slut.

Jag är dock inte säker på att 11 Stay Alert är särskilt mycket sämre och när det skiljer ganska mycket på insatsfördelningen är han mitt speldrag i loppet. Peter Untersteiners fyraåring var kriteriefinalist i höstas och den här säsongen har börjat bra förutom att han blev lite för pigg bakom vingen senast och galopperade bort sig. Vid segern före det såg han jäkligt fin ut och vann hur lätt som helst. Kort distans är kanske inget plus och visst finns risken att han får dra fram favoriten på slutvarvet, men slipper han ha honom klistrad i rygg tror jag att han har bra chans att runda till seger. Untersteiner låter väldigt nöjd med sin häst för dagen i alla fall och han verkar hålla Stay Alert högt.

Bra chans att någon av dessa löser det i alla fall och jag låser på två streck.

Annars är 1 Lillaxel väldigt formstark och han har gjort starka lopp en längre tid. Han kan dock inte försvara ledningen och med rygg på en ledare som jag tror kan få sega ben sista biten så kan han bli fast. Tänkbar om det löser sig, men är ju ganska hårt betrodd också.

3 Photoboy bör ta ledningen och sedan håller han säkert länge. Han brukar dock vara lite klen sista biten och efter uppehåll känns det inte som att han orkar stå emot de bästa i loppet över Kalmars dryga upplopp. Inte särskilt het som hårt spelad.

Singelstrecken:

2 Folli (V86-3) har fin kapacitet och är en riktig vinnartyp. Tränar bra efter uppehåll och bör leda från start till mål.

9 Obi Wan (V86-7) kommer från en vettig insats i Olympiatravet och möter enklare motstånd nu. Bra smygläge och bra chans att spurta till seger i ett lopp där det troligen blir tuff körning från start.

Tvåhästarslåset:

11 Stay Alert och 12 Sweet’n Sour Akema (V86-8) tycker jag är klart bästa hästarna och trots tråkiga startspår över kort distans tror jag att de gör upp om segern till slut.

Prisvärda hästar:

3 Donna di Quattro (V86-1) kan få ett perfekt lopp i draget bakom favoritduon och då tror jag att hon spurtar till seger.

2 Spring Moon (V86-4) ser fin ut och lär ta hand om ledningen omgående. Bra chans sedan – speciellt om favoriten blir kvar på innerspåret.

2 Twins Divigaflinga (V86-5) ser ut att ha formen på topp och slog favoriten regelrätt för tre starter sedan. Kuskförstärkt nu och klart intressant trots väl kort distans.

2 Dizzy River (V86-6) maxar Stefan Persson utrustningen på den här gången och han blir då farlig från ett perfekt startspår.

Överspelade:

1 Denim Boko (V86-1) spetsar, men brukar ha svårt sista biten och bör inte få bestämma tempot med favoriten på utsidan. Dessutom bakskor på nu. Nja.

1 Bella Bourbon (V86-4) är obesegrad och har varit rejäl, men debut bakom bilen nu och det kan bli strul från innerspåret. Alldeles för stor favorit.

8 O’Grady (V86-7) visade inget extra i Copenhagen Cup och står trist placerad. Kan visserligen mycket, men ska nog inte vara mest spelad i alla fall.

V86-systemet:

2,3,4,8 (res 1,5)
1,2,4,6,7,8,11,13,14 (res 15,5)
2 Folli (res 5,1)
1,2,6,8,9,10,15 (res 5,12)
2,3,7,8,9,12 (res 10,1)
2,7,12,13,15 (res 5,6)
9 Obi Wan (res 3,1)
11,12 (res 1,3)

4 x 9 x 1 x 7 x 6 x 5 x 1 x 2 = 15120 rader = 3780 kr.

DD-spelet:

9 – 11,12 x 300 kr = 600 kr

1,3,8,11 – 11 x 100 kr = 400 kr

/Berglund

Skriver spelkrönikor på Travnet.
189berglund@telia.com
Nästa nyhet
Är Nuncio världens bäste ickevinnare?

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson