STRÄNGNÄS: Kallt här i Strängnäs för dagen. Tjälen börjar borra ner sig i backen. På andra sidan Mälaren, nämligen utanför Enköping är det lika kallt. I Enköping bor ju som bekant Nuncio. Är han månne snart på väg mot varmare (läs Paris) breddgrader?

Nuncios tränare är en mästare på att hålla alla (vi travintresserade) på halster. Nu har vi ju förstått på Stefan tidigare att Nuncio inte gillar vinter. Kanske då läge att snart ge sig av mot Frankrike?

Breeders Crown-finalerna avgjordes i söndags på Sundbyholm. Börjar faktiskt bli en smula bortskämd med alla fina hästar för dagen. Har aldrig sett under mitt travintresse (45år nu) så många fina och bra hästar som just nu. Jisses, vilken kvalité de har numera.

Inget undantag i söndags alltså.

Pine Chip-sonen Infinitifs avkommor flyttar fram sin fars positioner allt mer. Det blev en dubbelseger i klassen för 3-åriga hingstar och valacker genom Lucifer Lane och Vainqueur R.P (vilket lopp efter galopp).

Lucifer Lanes framgångar går hem runt om i stugorna i Sverige. En liten tränare med en vanlig ägare. Att dessutom en amatör kör honom i loppen är nästan för bra för att vara sant. Hoppas att marknadsförarna av svensk travsport inser Lucifer Lanes värde som reklampelare för sporten.

Johan Untersteiner hade kanske sin bästa dag (Derbyt undantaget?) som aktiv i söndags. Tre segrar av fyra i Breeders Crown-finalerna, varav två egentränade.

Receptet för segrarna (alla tre) är nästan som alltid när Johan vinner storlopp, nämligen tidigt till ledningen.

Johans Cyber Lane är ju hur bra som helst. Cyber Lane kan vara en häst för den yppersta eliten redan nästa år. Cyber Lane är tillsammans med Diamanten Sveriges bästa 4-åring under året.

Unrestricted är en mer oskrivet kort inför framtiden vill jag tycka. Hon har varit minst sagt ojämn detta år. Kanske vände det för henne i söndags?

Candy la Marc såg slagen ut på bortre långsidan. Över upploppet visade dock Scarlet Knight-stoet oerhörd moral och vann till slut lätt. Värt att tillägga är att Candy la Marc tränas av en amatör (Lars Marcusen) från Jylland. Candy la Marc borde rankas som det bästa treåriga stoet i Sverige. Hon har ju nu vunnit både Oaks och Breeders.

Efter söndagens svenska Breeders Crown-finaler är det också värt att skicka en tanke till den franske uppfödaren samt ägare och tränare Henri Levesque. Det är många år sedan han gick bort. Dock gjorde han travsporten en alldeles suverän tjänst när han betäckte sin fantomsto Roquepine med USA:s då bästa avelshingst Star’s Pride. Avkomman kom att heta Florestan.

Denna Florestan som först blev statslös. Han blev inte registreringsbar i den franska stamboken till att börja med. Franska förbundet tog sedan sitt förnuft till fånga och plockade in han till slut i boken.

En av Florestans söner är Quito de Talonay. Just Quito de Talonay börjar allt mer likna en gigant i travaveln.

Quito de Talonay är morfar till Raja Mirchi som i sin tur är far till Cyber Lane. Quito de Talonay är morfar till Unrestricted. Ready Cash har Quito de Talonay som morfarsfar. Ready Cash är ju som bekant far till Breeders Crown-tvåorna Caddie Lisieux och Dibaba.

Ett tips, försök hitta en gnutta Quito de Talonay-blod i din nästa häst. Då får du nästan per automatik styrka i din häst.

Tyvärr kunde jag inte besöka Sundbyholm den gångna helgen. Fick nöja mig med att lyssna på Stefan Hultman på ATG-Live. Inget dåligt alternativ måste medges. Alldeles fantastiska berättelser och iakttagelser av den gode Stefan. För en gammal travnörd är det Julafton att få lyssna till Stefan och se på underbara hästar.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se

Senaste nyheterna

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april

Nu är det slut

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
söndag 12:31, 18 april

Månlykke och Gunnar är travgodis

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 12:51, 05 april

Trist med empatilösa domare på Romme

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
tisdag 10:15, 30 mars

Varför får inte Malte se sitt segerlopp?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
torsdag 08:37, 25 mars

Invasion av aktiva och hästar att vänta inom kort till Sverige?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 13:57, 15 mars

Lutfi Kolgjini till Mästarnas Mästare nästa säsong?

Spelredaktör Björn Hammarström
Krönika
Björn Hammarström
måndag 09:53, 01 mars

Hur liten och steril är den svenska travsporten?

Spelredaktör Björn Hammarström

Spel från unibet

Travnets Twitter

Nästa nyhet
Romme blir vår fredagslunchbana nr 1 nästa år

Romme blir vår fredagslunchbana nr 1 nästa år

STRÄNGNÄS: Romme drar ett tungt last nästa år för svensk travsport. Hela åtta (8) fredagsluncher står på Dala-banans agenda 2018.

Romme som fortfarande kanske har den bredaste amatörbasen av alla svenska travbanor i landet? Under 2018 får vi se om amatörerna i Dalarna med omnejd orkar/kan deltaga dagtid med sina hästar för den svenska tävlingsmodellen.

Sedan lunchtravet intog svensk travsport 2001 har de svenska travamatörerna reducerats med nästan 50%.

Kanske går det inte enbart ett beskylla lunchtravet för manfallet gällande amatörsporten i Sverige. Dock har den säkerligen skyndat på minskningen avsevärt.

Ser också att en del svenska travbanor lägger amatörlopp på sitt lunchtrav. Märkligt förfarande kan tyckas, eller har jag inte förstått att amatörerna numera lika gärna tävlar dagtid som kvällstid?

Axevalla som ”blev” av med sina tisdagar nästa år kör fem fredagsluncher nästa år. Kalmar och Boden fyra. Jägersro, Solvalla, Umåker, Årjäng och Örebro har tre fredagsluncher.

Skellefteå som i år körde V75 i oktober dessutom i skyfall får hoppas att vädergudarna är på bättre humör i oktober nästa år. Ingen ändring på deras V75-dag/kväll alltså.

Olympiatravet som numera avhålls under Valborgsmässohelgen. Omsättnings- och publikmässigt tror jag mig förstått att det är ett klavertramp utav ATG/ST.

Att konkurrera med människors fritid och framförallt när det är långhelg är mycket vanskligt. Publiksiffran gällande Olympiatravet har kraftigt reducerats sedan införandet av att lägga Olympiatravet under Valborg.

Nuncio berör många. Segern i lördags togs lätt. Det verkar som att Tarzan vill ladda inför ett sista äventyr med sin Andover Hall-son. Snart börjar resan söderut för Nuncio och Prix de Amerique.

Kanske blir det avel säsongen 2018 i Sverige för Nuncio?

Klokt av Linda Höijer som är avdelningschef (Hästvälfärd) på ST att avsluta sin kuskkarriär. ST:s avdelningschefer skall inte köra lopp. De skall inte heller rutinmässigt vara domare på svenska travbanor. Nu verkar även ST:s chefer inse det uppenbara. Linda Höijer avlutade sin licens per den 31 oktober.

Fabrice Souloy slåss för sin heder i Norge dessa dagar. Nu är hans koboltfall uppe i andra instans. Norge dömde ju som bekant Souloy till 15 års avstängning. I Sverige nöjde man sig med ett år. I Frankrike blir han en fri man om en dryg månad. Kanske symptomatiskt med den moderna travsporten att olika länder (läs de nationella förbunden) tolkar regelverk/dopning/medicinering så diametralt olika?

Muscle Hill fortsätter att attrahera internationella ”HighRollers”.

Snittpriset för hans avkommor på årets Harrisburg-auktion ligger på dryga 1,2 milj kr (oavsett hur de ser ut). Att alla ”HighRollers” vill ha en egen Muscle Hill-are står numera helt klart.

Breeders Crown-finaler på Sundbyholm till helgen. 10:e gången på raken på Mälarbanan. Är det ingen annan bana som vill eller kan arrangera Breeders Crown-finaler i Sverige?

Nu gör ju som bekant Sundbyholm ett mycket gott jobb med Breeders Crown så kanske de är svåra att sidsteppa för övriga banor i Sverige?

Makalösa unghästar kommer visa upp sig till helgen. Min favorithäst Rajesh Face kommer till Eskilstuna, bara han är värd entrépengen.

Håller också en tumme för Örebro-hästen Lucifer Lane. Vad kan Umåker-duon Eva och Selmer I.H.?

Ni som kan, ta er till Eskilstuna till helgen. Ni kommer inte att ångra er.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Dags att skrota tv-sändningen på onsdagarna?
Nästa nyhet
Dags att skrota tv-sändningen på onsdagarna?

Dags att skrota tv-sändningen på onsdagarna?

BORGHOLM: Riktigt hyggligt väder på Öland idag. Förvisso är det säkerligen bättre här på sommaren men man kan inte få allt. Det blir en lång hemresa till Strängnäs i eftermiddag gissningsvis.

Jisses, vilka Breeders Crown-semifinaler det blev i söndags på Solvalla. Återigen blir jag imponerad av vilka hästar som produceras i Sverige.

Häftigast i söndags? För mig är valet enkelt. Rajesh Face! Vilken utstrålning denna häst har. Min absoluta favorithäst är han Raja Mirchi-sonen. Låt oss hoppas på att han håller sig sund och frisk framöver. Då kan kommande vinter bli mycket spännande för denna läckerbit.

Det syntes också från Breeders Crown i söndags att säsongen varit lång för en del hästar. Framförallt för de hästar som matchats hårt i ett flertal unghästlopp under året. Det tar på krafterna för många hästar att vara med i de penningstinna unghästloppen. Hoppas de får vila någon månad nu och ladda om batterierna inför nästa säsong.

Också roligt att det blev framgångar för en del mindre tränare och amatörer i söndags. Svensk travsport är i ett stort behov av att sporten blir bredare och att fler än bara storstallen har framgång. I söndags fick vi se att det finns chans för både amatörer och mindre proffstränare att nå framgång i unghästloppen. Mycket bra.

Följde travet i söndags på ATG-Live. En fröjd att lyssna på Stefan Hultman som bisittare. Detta är vi travnördar inte bortskämda med sedan tidigare. Stefan berättar och beskriver hästarna som ingen annan har gjort förut i svenska travsändningar. ATG-Live med Stefan Hultman är i princip i samma klass som Viasats Champions League-sändningar.

Bara två månader kvar till det så kallade ”Pokalåret”. Låt oss nu hoppas att detta berömda framtida år blir av. Jag vet inte med hur många miljoner kronor ATG/ST:s nuvarande ledning av egen kraft fyllt pokalen med? De dras fortfarande med en enorm kostnadsmassa. Jag gissar och tror att de trots allt snart måste börja banta denna volym.

Är det exempelvis försvarbart att ha en TV-sändning på onsdagarna i nuvarande format för endast cirka 35 000 tittare?

ST verkar i alla fall tagit sitt förnuft till fånga och lanserar inga SHL-andelshästar kommande vinter. Senaste säsongen kostade nog en bra slant för svensk travsport.

Nuncio ut på lördag igen. Han har inte varit sig lik detta år jämfört med tidigare säsonger. För mig är han förlåten. Efter att ha levererat fyra osannolika säsonger som 2-5-åring kanske kropp och huvud börjar säga ifrån? Möjligtvis känner hans tränare Stefan Melander något i träning och tävling som vi andra inte ser.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Duger med G.H.Nemo - Propulsion för 100 000 kr
Nästa nyhet
Duger med G.H.Nemo – Propulsion för 100 000 kr

Duger med G.H.Nemo – Propulsion för 100 000 kr

STRÄNGNÄS: Svampen-vinnaren Maze Runner gjorde mig ytterst glad. Oerhört nyttigt för svensk travsport att Maze Runner vinner ett mycket stort unghästlopp. Fallen efter G.H.Nemo bevisar återigen att du inte behöver ha en unghäst efter Muscle Hill eller Ready Cash för att räcka till i de penningstinna unghästloppen.

Senaste åren på de svenska unghästauktionerna har köparna sprungit benen av sig för att just kunna köpa Muscle Hill eller Ready Cash-avkommor. Visst, de är ofta bra men ibland (som tur är) ”räcker” det med en häst efter G.H.Nemo också.

Antal amatörlicenser har halverats (sedan år 2000) i Sverige till numera dryga 4000 stycken. Naturligtvis är det skrämmande siffror. Amatörerna som i mångt och mycket var ambassadörer för travsporten runt om i landet. Nu är amatörerna snart bara ett minne i svensk travsport.

Införandet av lunchtrav (år 2001) var definitivt det som tog knäcken på den svenska amatören.

Specialiseringen på en stark och tidig unghästsport har också gjort att det är mycket svårt numera för en amatör att hävda sig.

Jag har faktiskt inte sett en enda amatörsatsning av ST de senaste 20 åren. Nu är det nog för sent att rädda den lilla klick av amatörer som trots allt finns kvar. Tråkigt, oerhört tråkigt.

De svenska travtränarna (läs TR) fortsätter att dansa i otakt med ST/ATG. Enligt uppgift var tränarnas möte i onsdags en smula irriterat från i alla fall tränarnas sida. Kanske inte så konstigt? När ST/ATG väljer att ignorera de svenska tränarnas åsikter blir det lätt så.

I de allra flesta förhållanden mellan människor handlar det om att ge och ta. De sista åren har ST/ATG enbart valt att ta. Då är det inte konstigt att den andra parten blir förbannad till slut.

Många intressanta hingstar aviserar sina avelstjänster i Sverige nästa säsong.

Explosive Matter kan vara på väg till Sverige från Hanover Shoe Farms i USA. Timo Nurmos supertalang Villiam kanske följer samma upplägg som sin stallbroder Readly Express? Propulsion har tappats på sperma i höst och där ryktas det om ett pris på 100 000 kr vid levande föl. Intressanta Bar Hopping (Muscle Hill) kommer finnas på fryst sperma genom Offspring. Och vad händer med Nuncio inför nästa säsong?

Gissningsvis kommer det bli riktig tuff konkurrens för hingstarna i det höga prissegmentet nästa år. Möjligtvis för tuff?

Makalöst fina tävlingar på Solvalla nu på söndag. Semifinaler i Breeders Crown står då på agendan.

Bra av ST att ändra upplägget i lördagsloppet inför nästa år. Då blir det endast ston i dessa lopp. Det var ett vettigt beslut.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Mörkt på Axevalla
Nästa nyhet
Mörkt på Axevalla

Mörkt på Axevalla

SKÖVDE: Det blev ett besök på Axevalla igår. Det var riktigt fina tävlingar. Sista omgången av Breeders Crown och det var många fina hästar som ville försöka kvala in till semifinalerna på Solvalla.

Personligen gladde jag mig åt Infinitifs framgångar. Han Heered spurtade bra från omöjligt läge i loppet för fyraåriga hingstar/valacker. Dubbelsegern för Infinitif bland treåriga hingstar/valacker smakade gott. Jisses, vilken steglängd han har Lucifer Lane. Vainquer R.P avslutade även han bra som tvåa efter Lucifer.

Det känns bra att ha ett hingstföl i år efter Infinitif.

Det kändes som att det var mer än 1000 personer i publiken igår. Tror att Axevalla uppgav dryga 1000 personer som officiell publiksiffra igår.

Axevalla har lite jobb att göra på sin stallbacke. Kan deras stallbacke vara den allra mörkaste av alla stallbackar i Sverige? Avsaknaden av vettig belysning märks när det är höst.

Inga TV-skärmar i många av gäststallarna. Det  skulle säkerligen öka trivseln för de aktiva om de kunde följa loppen på en större skärm än på sina smartphones.

Som sagt, det är inte mycket som hänt på stallbacken sedan mitt första besök på Axevalla 1974.

Jerry Riordan verkade minst sagt nöjd med tillvaron när jag bytte några ord med honom igår. Fattas bara. Twister Bis överlägsna seger i ”VM-loppet” på Yonkers. Vamp Kronos lätta seger i Breeders Crown igår. Ja, då är det lätt att dra på smilbanden.

Det var riktigt fina tävlingar på Åby i lördags. Jag gillar verkligen deras SM-dag. Blir väldigt glad över att se så många fina ungdomar ta plats på Åby under denna dag.

Det blev lite surr om montéloppet på V75. Och jag vill nog hålla med V75-spelarna om att deltagande hästar (i montéloppen) gällande V75/V86 skall ha deltagit i åtminstone ett montélopp innan.

Lätt åtgärdat av en skicklig propositionsskrivare kan tyckas.

Tyvärr verkar det inte bli något barfotaförbud för treåringarna nästa år när det är ”Pokalåret”. Treåringarna kommer verkligen få bekänna färg säsongen 2018. Synd tycker jag. Vi kommer behöva framtidens hästar mer än en säsong som spelobjekt. Samtidigt skulle det ge en god signal till aktiva och övriga samhället om att sporten värnar om sina hästar. Detta med tanke om att ”speed-kills”.

Säkerligen vill inte ST köra över tränarna (många tränare vurmar för att få köra barfota) i Sverige med ett sådant förbud. Det kanske får räcka med ST:s mangling gentemot tränarna i V86Xpress-frågan?

Staffan Falk (STs domarbas) får inte längre ingå i Solvallas måldomarnämnd. Gott att det sunda förnuftet till slut har segrat.

Ha det gott!

Björn

ingelstorp@tyfonmail.se

Här kan ni läsa Björns tankar om travsporten.
bjorn.hammarstrom@travnet.se
Nästa nyhet
Inget Nobelpris till ATG och SHL

Travtips

Örebro 1 maj: Vi tänker avsluta med stil!

Travtips
fredag 17.17, 30 april
Det har blivit dags för sista tipset på Travnet, trist då en epok går i graven men så är det. Det har varit en kul tid genom åren, då jag var med redan från 2005 vad gäller Travnet när jag flyttade till Stockholm för att börja på Dagens Spel. Sedan har d...
Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
onsdag 17.45, 28 april

Solvalla/Åby 28 april: Italien i fokus – men vi drar till Lexington!

Spelredaktör Mattias Ludvigsson
Travtips
tisdag 17.13, 27 april

Jägersro 27 april: Härmed sätter jag .

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
tisdag 11.38, 27 april

Lunch-draget Rättvik: Fortsatt hungrig efter vinnare

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 17.04, 26 april

Färjestad 26 april: Sista veckan med travnet

Spelredaktör Ulf Nilsson
Travtips
måndag 11.31, 26 april

Lunch-draget Visby: Bra rapporter från ön

Spelredaktör Ulf Nilsson

Krönikor

Krönika
Björn Hammarström
torsdag 09:23, 29 april 2021

Nu är det slut

ÖREBRO: Våren fortsätter att vara kall. Fint väder på dagarna men kallt i luften. Sista bloggen på Travnet Efter cirka 650 bloggar sen hösten 2008 så blir detta den sista. Några personer som jag träffat på har undrat om jag arbetar på Travnet. Så har aldri...
Spelredaktör Björn Hammarström

Våra krönikörer

Björn Hammarström
Daniel Olsson
Redaktionen Travnet
Ulf Nilsson