V86 i onsdags började trist när min spik och spelidé Extra Fudge blev obegripligt utsvarad i tredjespår i ett varv innan han fick överta ledningen. Han höll sedan strålande som fyra med tanke på den tuffa öppningen, men det gick givetvis inte att vinna loppet. Det kan nämnas att vann gjorde inte heller 44-oddsaren som svarade ut Extra Fudge och jag vet faktiskt inte om han har kommit i mål än. Trist på en riktigt bra spelidé som knappast hade förlorat med en normal inledning, men sedan blev det ändå en favoritomgång med låg utdelning så inte så mycket att gräma sig över i alla fall.

Trots sportsliga läckerbitar som Output Pressure, Cyber Lane och Lewis Ale fördes, som vanligt numera, eftersnacket bland spelare i mycket negativ ton. Anledningen var, också som vanligt, felaktig utrustningsinformation och i dessa tider, när debatten om utrustningsinfo pågår som bäst, ett lika märkligt som arrogant beteende från en aktiv. Den här gången var det Timo Nurmos som skämde ut sig genom att anmäla favoriten Gloria Web barfota runt om för första gången, vilket fick många spelare att agera rejält. De fasta oddsen på nätbolagen sjönk som en sten och det lär ha placerats en hel del tunga insatser på stoet även hos ATG på V86 och DD. Kort före spelstopp för DD-spelet ändrades balansen till skor runt om och även om det kanske inte hade något med stoets startgalopp att göra så är det självklart att spelarna blir förbannade och känner sig lurade.

Timo Nurmos är en fantastiskt skicklig travtränare som har berikat svensk travsport i många år, men han har också svensk travsport att tacka för väldigt mycket och att då inte kunna ta ansvar för travsportens framtid och ha större förståelse för spelarnas önskemål är helt enkelt uruselt! Det dök under kvällen också upp ett par av stallets hästar med jänkarvagn för första gången och det kanske inte var någon tillfällighet att den sedvanliga twitter-informationen från stall Nurmos uteblev den här dagen?

Precis som vanligt dök det också upp en vinnare med jänkarvagn för första gången som inte precis var annonserad till den breda spelarkåren. Karriärens bästa prestation svarade då Adorable Lady för och gav ytterligare ett argument till varför vagninfon måste bli officiell och tillgänglig för alla.

Såg att Svensk Travsport kom med lama ursäkter om resursbrist som förklaring till att detta inte finns på plats än, men om de fortsätter att förhala denna självklarhet så kommer sporten snart att se en ”resursbrist” de aldrig tidigare kunnat drömma om. På tal om resursbrist. Hur mycket resurser krävs det egentligen för att strama upp balansinformationen till en godtagbar nivå? Förbjuda ändringar när det är en timme kvar till spelstopp om inte väderomslag ställer till det och införa betydligt drygare böter än dagens för de som bryter mot reglerna?

Nu till något betydligt roligare och traditionsenligt är det Rättvik som avslutar det så kallade Sommartravet. Fina tävlingar med en viss Timo Nurmos i huvudrollen i flera lopp och även om många säkert har svårt att heja på honom för dagen så är man sig ändå den egna plånboken närmast och jag spikar hans urstarke Volocity de Vie som har en helt perfekt uppgift i en lite beskedligare upplaga än vanligt av Sommartravets final med 300.000 kronor till vinnaren.

Min kompletterande spik är betydligt fräckare och där hoppas jag att jag har läst spetsstriden på ett bättre sätt än de flesta andra för i ledningen tror jag inte att den här tredjehandsfavoriten förlorar.

Analys Rättvik V75-1:

Ranking: A: 10. B: 8-12-2-11-9. B/C: -. C: 6-3-5-4-7-1.

Spetsanalysen: 5 M.T.Insider är det inte många i landet som kan snuva på ledningen, men det vore märkligt om Alsén inte släpper över full väg. Först fram bör 2 Finish Future vara och han lär inte vara lika sugen på att släppa täten.

Loppanalysen:

En något ojämn silverdivision där halva fältet bör få svårt att vinna. Jag tror mycket på favoriten 10 M.T.Joinville som är kraftigt på väg upp i form efter uppehåll. Han vann säkert från ledningen näst senast och senast gick han starkt till slut som fyra efter att ha galopperat från start. Från bakspår bör han sköta sig och sedan tål han både att gå fram utvändigt ledaren och tåga i spåren sista varvet. Det kan dessutom bli barfota fram nu och jag tror att M.T.Joinville krossar allt om inte Kontio blir kvar i kön för länge. Utgång och spik på en kupong.

Den kanske ende i fältet som kan slå favoriten av egen kraft är 8 Erik Sting som har tävlat starkt i V75 en längre tid. Senast var han dock sämre och stallet skyller på att han hade druckit dåligt den dagen. Trovärdiga rykten säger annars att Erik Sting hade blivit ormbiten innan loppet och det kanske många spelare hade uppskattat att få veta då? Det är dock tyvärr sällan som något negativt slinker ut från det stallet innan loppen och i alla intervjuer är alltid allting jättebra.

Däremot brukar Nurmos hästar vara bra direkt när de kommer tillbaka efter kortare uppehåll och man får räkna med en bra insats av Erik Sting även om det inte är helt givet efter loppet senast. Läget ställer också till det och han är ingen blixt första biten. Risk för en dryg inledning fram i dödens mest troligt och tufft att vinna V75 då även om han är en häst som kan klara det. Med Erik Sting i dödens kanske inte heller Kontio vågar avancera fram i ett tidigt skede vilket kan ställa till det för M.T.Joinville.

En till Nurmos-häst som räknas tidigt trots läget är 12 Linus Boy som också gör det bra nästan varje gång i V75. Senast höll han starkt i spåren som trea där Sir Q.C. vann och formen verkar sitta i även om det inte blir segrar så ofta. Om de med sämre chans i loppet kör på innerspår kan han komma hyfsat till trots spåret, men visst krävs det hårt tempo i täten om han ska hinna fram till seger.

2 Finish Future var chanslös mot M.T.Joinville näst senast och kom bort på ett dåligt banunderlag i Danmark senast. Annars har han gått rätt bra hos Troels och i ledningen trivs nog nioåringen extra bra. Bör kunna få överta täten om det inte är så att M.T.Insider bara vill släppa till Erik Sting? Tänkbar skräll i spets om de bästa kommer bort.

11 Moni To Spare är en fartfylld häst som var tvåa bakom M.T.Joinville näst senast och har gått klart godkänt i årets fyra starter. Kanske är han inte riktigt lika vass i slutstriderna som tidigare, men med ett smyglopp i hårt tempo kan han nog fortfarande avsluta vasst.

Sista strecket får formstarke 9 Ajlexes Cubano som tände till rejält av montéstarten i juni och har tagit två snygga segrar efter det. Han trivs nog bäst i den främre träffen, men ska gå barfota runt om nu och har rygg på en startsnabb häst och kan komma igenom bra direkt.

Analys Rättvik V75-2:

Ranking: A: 4-11-5-10. B: 2-1-3. B/C: 9-6. C: 7-12-10.

Spetsanalysen: 2 Exclamation Mark och 4 Eldorado B. är snabbast första biten och gör upp om ledningen. Rätt svårbedömt vem som tar täten, men jag tror att Eldorado B. är lite snabbare och kanske kan ta sig förbi.

Loppanalysen:

Ett jämnt och bra lopp där jag måste gardera rejält. Tipsettan får 4 Eldorado B. på att han är min knappe spetsfavorit och han är en rätt fin fyraåring snäppet under de bästa i kullen. Han var finalist i Kungapokalen och har mött hästar som Zack’s Zoomer och Very Kronos på slutet och då bör det vara lite lättare i den näst lägsta klassen på V75. Jag är dock inte säker på att det blir spets och då vill jag inte heller använda honom som nyckelhäst som rätt hårt spelad.

En som kommer att gynnas om spetsstriden blir utdragen är 11 Aventador S.F. som såg ruskigt fin ut vid seger senast. Han har visat V75-kapacitet tidigare och här har Nurmos en till häst som kan vinna trots svårt spår. Vanlig vagn senast, men nu snackas det om jänkarvagn.

5 Milliondollarrhyme är helt klart en häst med V75-kapacitet, men han har haft lite svårt att hitta den rätta formen under våren och sommaren. Senast såg det dock ut att bli lite för bra när han blev väldigt pigg i ledningen och inte orkade riktigt sista biten mot bra motstånd. Nu byter man ut det helstängda huvudlaget mot ett norskt och om det ger rätt effekt kan Milliondollarrhyme vinna det här även med en lite tuffare löpning. Givet bud.

Loppets roliga skrällbud är rejäle 10 Minnestads Ecuador som har vunnit V75 tidigare och visade fin form som trea senast. Möjligt att han är allra bäst i den främre träffen, men troligen ska han gå barfota runt om nu och på den balansen gjorde han ett topplopp bakifrån på Solvalla i april.

2 Exclamation Mark står småtufft inne i klassen, men har visat stigande form på slutet och öppnar snabbt bakom bilen. Med säkre Ohlssons hjälp skulle det kunna bli spets och annars lär det bli rygg ledaren vilket också kan fungera.

1 Ontrack He’s Black är en rejäl sort som alltid brukar gå bra ändå in i mål. Senast mötte han lite för bra motstånd (Very Kronos vann) men näst senast vann han på bra sätt utvändigt ledaren. Blir över från start och behöver lite tur sedan, men löser det sig kan han absolut duga i klassen.

3 Royaldoodle är inte så tokig och kan också öppna vettigt bakom bilen. Han fick rygg ledaren i både försök och final senast och hade sparat i finalen. Får ett bra lopp härifrån och är inte chanslös.

9 Pikachu Face var riktigt vass senast, men har haft ett foderbyte efter det och inte startat på ett par veckor. Kanske inte är lika vässad nu, men skulle han ändå vara som senast så duger han nog även i V75. Bra startrygg i Exclamation Mark dessutom.

Sista strecket till formstarke 6 Quick Crown som får vasse Jepson i sulkyn som vid segern näst senast. Sexåringen måste gå i ryggar i det längsta, men kan Jepson bjuda på ett smyglopp till upploppet är han inte ofarlig.

Nio streck totalt.

Analys Rättvik V75-3:

Ranking: A: 6-4-10. B: 7. B/C: 3-5-1. C: 9-8-2.

Spetsanalysen: 1 Re Doc är snabb om han trampar iväg, men är svår från innerspår och det är risk för galopp eller tappstart. Tror därmed inte att han kan hålla ut 3 Cool Keeper som är spetsfavorit. Kanske är Witasp sugen på att testa i spets med dessa förutsättningar, men annars blir det nog släpp till 4 Canari Match eller 7 Charrua Forlan.

Loppanalysen:

En gulddivision över kort distans och inget superroligt lopp kanske. Stor favorit är 4 Canari Match som vann ett liknande lopp förra veckan och de flesta spelarna räknar väl med en repris av det. Visst kan det bli på det viset, men jag tror ändå att det blir tuffare för favoriten nu med startsnabba hästar invändigt och med två tuffa hästar utvändigt om knappast tänker låta Christoffer Eriksson (kuskbyte dessutom) fuska bort loppet. För stor favorit och givet att gardera.

Jag ger faktiskt tipsettan till 6 Queer Fish som blev fast på innerspåret senast och knappast var särskilt trött över mål. Han är som bäst när han får gå rejält sista 7-800 m och lär syna favoriten rejält på slutvarvet. Slipper han göra allt grovjobb själv så har han bra chans att vara tuffast sista biten. Avlöst i dödens av Charrua Forlan kanske?

Hårt tempo i täten gynnar favoritens stallkompis 10 Caid Griff han vann från dödens före Charrua Forlan senast och var bra även om han tappade stilen lite sista biten och gick över i passgång (utan åtgärd från domarna). Nu får han ett rygglopp i troligt hårt tempo och då lär han avsluta vasst över upploppet.

7 Charrua Forlan är grym när han kommer till ledningen, men gick bra även senast som tvåa bakom Caid Griff. För att komma till spets nu måste han ta en längd på Canari Match och få överta av Cool Keeper och den komben känns lite långsökt trots allt. Kan vinna även med annat upplägg, men då är chansen mindre.

Jag betalar även för de två hemmaskrällarna 5 Unique Juni (barfota runt om och Jepson) och för dagen fine 3 Cool Keeper som har perfekta förutsättningar och inte är chanslös om han får dämpa tempot en bit i spets. Sex streck totalt.

Analys Rättvik V75-4:

Ranking: A: 7-2. B: 6-4-1-3. B/C: 14-5-8. C: 9-10-12-11.
D: 13-5.

Spetsanalysen: 2 Eldvin och 7 Ådne Odin är klart snabbast och gör upp om ledningen. Bästa spåret och startkusken har Ådne Odin som därmed är min spetsfavorit.

Loppanalysen:

Kallblodslopp över kort distans och hästarna med 20 meters tillägg har en väldigt tuff uppgift. Jag tror att spetsstriden står mellan två hästar och spelar med dessa som utgång på en kupong. Den som tar ledningen av Ådne Odin och Eldvin har nog bra chans att hålla undan över den korta distansen eftersom ”kallisarna” inte alltid är så sugna på att springa förbi sina kompisar till slut.

7 Ådne Odin är snackhästen i loppet och lär vara storfavorit innan spelet är klart. En snygg femåring som visat toppform på slutet och när Jepson körde honom i Östersund gick han ett starkt slutvarv i spåren från kön. Vid segern senast visade han bra form igen och avslutade starkt till seger. Han gav sig dock från ledningen näst senast och jag gissar att han är allra bäst med ett rygglopp, men med det här läget finns det nog inget annat val för Jepson än att köra i spets och över den korta distansen kan det nog gå vägen. Jag litar dock inte helt på det när Ådne Odin är så klar favorit och dubblar utgången med en betydligt mer rutinerad häst.

2 Eldvin har aldrig vunnit V75 trots väldigt många försök, men helt klart har han fart för att göra det och ska han göra det är det nog från spets över kort distans det ska ske. Formen har varit fin på slutet och senast vann han säkert från spets före Art Nökkve. Skulle Westholm få iväg Eldvin före Ådne Odin och ta hand om täten bör segerchansen också vara god och han lär nog bli tre gånger mindre spelad innan det är klart.

Öppet bakom dessa två och jag betalar för alla med framspår och bara en från tillägg. 6 Art Nökkve är jämn och säker och härdad mot de bästa i rasen. Han är ingen sprinter, men kommer han iväg vettigt från det bästa springspåret är han nog långt framme ändå. Klar risk för dödens ändå.

4 Valle Mattis tände till rejält i ny regi och var kanonfin vid segrarna tidigare i sommar. Har haft en liten svacka efter det, men klart godkänd på en vass tid senast och alltid spännande med Kontio upp på kallbloden.

1 Pave Faks är mer stark än snabb och lär bli över från start, men han lär slippa göra jobbet själv den här gången och med sylvasse kalliskusken Ulf Ohlsson går han inte att räkna bort. Femma i Norska mästerskapet senast och mötte då betydligt tuffare motstånd än detta.

3 Finnskog Fokus visade bra form senast och har vunnit med Jansson tidigare. Tappar troligen från start, men går rejält in i mål sedan.

B/C-gruppen streckas också och från tillägg betalar jag enbart för ojämne, men mycket kapable 14 Flex som tog 20 meter på ett par av dessa hästar (bl a Ådne Odin och Pave Faks) vid segern näst senast.

Analys Rättvik V75-5:

Ranking: A: 2. B: 3-12. B/C: 11-4-5-10-7. C: 6-8-1-9.

Spetsanalysen: Tuff körning att vänta första biten mellan
2 Knifetown Winner och 3 Highspirit som båda är mycket snabba första biten. De flesta verkar säkra på att Highspirit tar sig förbi, men jag är inte lika säker. Spår invändigt och vassare kusk talar för Knifetown Winner och jag säger 50/50 mellan dessa. Även 6 Brothers In Am är mycket snabb, men tar inte en längd på bägge dessa.

Loppanalysen:

En bronsdivision över kort distans där tioårige valacken
3 Highspirit är storfavorit. Trots sin ålder är hästen väldigt pigg och fin för dagen och en bra spetssprinter. Senast såg han kanske lite seg ut trots seger, men var behandlad inför den starten och gick inte med optimal utrustning. Troels Andersen har siktat mot den här uppgiften i Rättvik där hästen är obesegrad i fyra starter och blir det spets utan att det kostar för mycket blir han svårslagen.

Jag tänker trots det spela emot och tror på en annan ledare av loppet. 2 Knifetown Winner är nämligen också mycket snabb första biten och har precis som favoriten även bra acceleration in mot första sväng. Sida vid sida och med en lite vassare startkusk tror jag att han kan ta emot Highspirit och då är han hästen att slå. Troels Andersen är normalt sett inte heller någon kusk som ”tokkör” för länge med sina hästar utan han kryper nog ner bakom om han inte kommer förbi direkt.

Formen hos Knifetown Winner tror jag också är kraftigt på väg uppåt med det senaste loppet i kroppen då kapable Falk on Hill blev för svår utvändigt. Nicklas Westerholm har haft en formsvacka på sitt stall, men nu verkar hästarna på gång igen och den här uppgiften har man säkert haft i sikte en tid. I spets måste det vara bra segerchans för Knifetown Winner i ett lopp som inte innehåller så många heta segerkandidater och annars kan han nog även vinna från rygg ledaren med lite klaff. Fräck spik till prisvärda 13 procent.

12 Man at Work är kanske loppet bästa häst i grunden och han verkar nu ha hittat stilen rejält hos Timo Nurmos. Han såg mycket stark ut vid seger på en topptid senast, men gynnades då också av att konkurrenterna körde alldeles för fort första varvet. Ska han hinna runt alla från spår tolv måste det nog till ett 10-varv i täten igen och ändå inte säkert att det räcker eftersom det är betydligt bättre hästar där framme nu. Ändå given tredjehäst.

Bra är också 11 Flash Hammering, men där är inte formen på topp efter skadeuppehåll och Westholm ligger väldigt lågt inför den här uppgiften.

Analys Rättvik V75-6:

Ranking: A. 9-12-4-1. B: 10-3. B/C: 5-7. C: 6-8-11.

Spetsanalysen: 1 Claude Debussy är snabb ut, men innerspår kan vara knepigt även om han löste det för tre starter sedan. 3 Fairyman är nog lite snabbare första biten och kanske kan trycka sig förbi. 4 Quite Right har öppnat snabbt i tidigare regi och med Jepson och bike som senast kan han nog öppna bra även han. 7 One Two Beat är också snabb och dessutom nedstruken ett viktigt hack. Tuff öppning att vänta och ingen given ledare.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och kort distans med bilstart och ett öppet och streckkrävande lopp. 4 Quite Right har vunnit tre av tre för Björn Goop och såg stark ut i jänkarvagnen senast. Jepson upp nu är ingen större försvagning och hästen har visat att han går från alla positioner. Givet segerbud, men ingen spik som klar favorit.

Jag tror på tuff körning från start här och ger tipsettan till Timo Nurmos 9 Harrington som har lopp i kroppen och får Ohlsson i vagnen nu. Han såg lite seg ut under vägen senast, men är säkert piggare nu och han ser ganska klassig ut den här. Bra startryggar bör ge ett fint lopp i andraspår och då är han säkert långt framme till slut.

Nurmos har även med 12 Hugo Gustivar Boko med som blir loppets skrikhäst med tanke på utrustningsändringarna som kommit fram. Barfota runt om och jänkarvagn sägs det och då lär spelarna haka på. Sedan får vi se om det verkligen blir så. Det kan man som bekant inte vara säker på när det gäller Nurmos. Hästen ser i alla fall bra ut och vann säkert från ledningen senast.

1 Claude Debussy ser rätt enkel ut, men har visat riktigt bra form på slutet och är nog rätt effektiv om han får skyffla på i ledningen. Chans att hålla upp spets från innerspåret och farlig om Micke J får dämpa tempot en bit sedan.

10 M.T.Machiavelli har hittat stilen rejält på slutet och startsnabbe 3 Fairyman var duktig vid seger från dödens senast. De streckas liksom 4 B.B.S.Day Dream och 7 One Two Beat som båda trivs över den korta distansen.

Nio streck totalt.

Analys Rättvik V75-7:

Ranking: A. 6. B: 10-7-3-15. B/C: 14-13-11-12-8-5-2-4.
C: 1-9.

Spetsanalysen: 3 Bicc’s Lamborghini bör kunna köra sig till spets efter en bit. Testar nog gärna i spets om inte 6 Volocity de Vie eller Just Wait and See kommer tidigt och pressar på.

Loppanalysen:

Sommartravets final med 300.000 kronor till vinnaren ser kanske lite mer ihåligt ut än tidigare år, men ändå ett helt okej lopp. Hemmahjälten 15 On Track Piraten är med, men med svåra förutsättningar med dubbla tillägg och han var chanslös från samma läge förra året. Formen verkar inte heller helt på topp och han streckas bara om man tar många.

Det gör inte jag utan det blir spik på den starke favoriten
6 Volocity de Vie som har en mycket passande uppgift. Han visade ju redan i debuten för Nurmos i vintras att kapaciteten är mycket hög, men sedan har han tävlat lite ojämnt och inte alltid fungerat i travet. Senast såg han dock bättre ut än tidigare och vann mycket lätt efter att ha övertagit ledningen. Ser han lika fin ut igen borde Kontio kunna köra sig till ledningen igen efter ett varv och annars har han nog bra chans även från dödens. Blir stor favorit, men har också stor segerchans och det är en eller många som gäller.

10 Just Wait and See höll farten bra över fyra kilometer senast och bär de snabba pengar han tjänat i år på bra sätt. Ny kusk nu är inget plus och han är inte jättesnabb från start så inte givet att han kommer iväg bäst på 60-volten trots ett bra spår. Med ett vettigt lopp är han ändå värst emot min spik, men jag tror inte att han är lika tuff som denne.

7 Gandhi Boko är kapabel och har visat härlig form på slutet, men han är inte helt stabil med voltstart och över den här distansen är han nog bäst med ett rygglopp. Han ska dessutom resa långt i värmen vilket kan vara tufft.

Singelstrecken:

6 Volocity de Vie (V75-7) såg riktigt fin ut vid segern senast och fungerar travet lika bra den här gången bör han krossa allt igen. En stark favoritchans.

2 Knifetown Winner (V75-5) tror jag har chans att svara ut favoriten första biten och han är inte sämre än denne. Bra chans om den teorin är korrekt.

Utgångshästarna:

10 M.T.Joinville (V75-1) är en riktig tuffing som är nära toppformen nu och i en ganska beskedlig silverdivision tror jag att han kliver runt allt.

7 Ådne Odin och 2 Eldvin bör göra upp om ledningen i kallblodsloppet (V75-4) och över kort distans tror jag att spetshästen har bra segerchans sedan.

Prisvärda hästar:

10 Minnestads Ecuador (V75-2) har visat att han duger i V75 och blir det barfota runt om nu är han klart intressant som storskräll.

6 Queer Fish (V75-3) tror jag är tuffare än favoriten sista biten och om denne får svar om ledningen blir det intressant som 4,5 gånger mindre spelad.

Överspelade:

4 Canari Match (V75-3) var duktig vid seger senast och kan säkert vinna igen om han får ledningen, men jag tror på tuffare motstånd från konkurrenterna den här gången och då är han för stor favorit.

15 On Track Piraten (V75-7) visar ingen toppform för dagen och förra året var han chanslös att ta 20 meter på Trot Kronos i det här loppet. Har en lika bra häst 20 meter framför den här gången och runder troligen inte allt.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 10. B: 2,8,9,11,12. (res 10,8)
1,2,3,4,5,6,9,10,11 (res 7,12)
3,4,5,6,7,10 (res 1,6)
A: 2,7. B: 1,3,4,5,6,8,14. (res 7,2)
2 Knifetown Winner (res 3,12)
1,3,4,5,7,9,10,12 (res 6,8)
6 Volocity de Vie (res 10,7)

Kupong 1: 1 x 9 x 6 x 9 x 1 x 8 x 1 = 3888 rader
Kupong 2: 5 x 9 x 6 x 2 x 1 x 8 x 1 = 4320 rader

Totalt: 8208 rader = 4104 kronor.

DD-spelet:

9,12 – 6 x 500 kr = 1000 kr.

/Berglund