V75-cirkusen drar vidare i sommar-Sverige och den här årstiden är vi verkligen bortskämda med högklassig travsport. Färjestad i Karlstad är helgens värd och det står E3-finaler och V75-finaler på programmet. Fantastiskt fin sportslig klass på de flesta lopp och det är väl bara gulddivisionen (som inte är någon final) som faller lite ur ramen och är lite för ojämn. Som vanligt ett par mycket lovande treåringar i E3-finalerna och även det precis som vanligt så spelar Svante Båth huvudrollen i klassen för hingstar/valacker och Roger Walmann i stoklassen.

Det ska bli soligt och fint väder i Karlstad (även det som vanligt enligt Hans G.) och då lär det gå undan i loppen. Färjestad har kort upplopp och snabbt banunderlag och det lär bli väldigt svårt att vinna från köposition varvet från mål. Att söka spetshästar som nyckelhästar är troligen en smart taktik och det har jag tagit fasta på. Tyvärr finns det ett par favoriter som ser ganska starka ut och risk för ännu en omgång med låg utdelning på V75, men skulle ett par av dessa favoriter bränna så är det öppna fält bakom och inte helt lätt att ranka.

En faktor som kan ställa till förhandsspekulationerna är att de orutinerade treåringarna fick kvala in till dessa E3-finaler på ett mycket svårbemästrat banunderlag och inte helt givet att alla tagit sig ur det på rätt sätt nu när det också blir ganska täta starter. Det har dock framgått ganska tydligt vilka som har kommit längst i sin utveckling än så länge.

Semesterdags är det för min del efter dessa rader och jag vill önska alla läsare en trevlig sommar och tur på liret så hörs vi på denna plats igen om ett par veckor!

Analys Färjestad V75-1:

Ranking: A: 3. B: 4-5-9. B/C: 6-7-2-1. C: 8. D: 10.

Spetsanalysen: 4 Don’t Mind Me är inte jättesnabb första stegen, men ökar bra efter en kort bit och är spetsfavorit från ett perfekt startspår. 3 Erik Sting kan nog öppna bättre än visat och kanske skulle kunna hålla ut sida vid sida men han har inte trampat till så bra från start ännu och får visa det innan man kan tro för hårt på det. 5 Racing Mange öppnar bra, men tar troligen inte en längd på Don’t Mind Me.

Loppanalysen:

Silverdivisionen är inte fullbesatt, men håller ändå jämn och bra klass och jag tycker att fyra hästar har lite bättre chans än fyra andra och två som bör få svårt. Klar och befogad favorit är kapable 3 Erik Sting som har tävlat mycket starkt i V75 en längre tid nu och senast krönte det med en mycket övertygande seger. Han såg då väldigt stark ut sista biten och är han lika fin igen så kan han nog vinna detta på flera olika sätt. Det mest troliga är väl dock att han får göra grovjobbet själv och i så här tajta lopp är det då alltid tufft att kräva seger. Bra chans, men ändå en favorit jag vill gardera.

Spetsfavorit är 4 Don’t Mind Me och ledningen är nog en mycket betydelsefull position den här dagen. Han avslutade bra som tvåa i comebacken näst senast och visade full form som tvåa bakom Qahar Q.C. över lång distans senast. Ett halvvarv kortare nu är mer passande och barfota runt om som på slutet hans klart bästa balans. Över kort distans hade han varit ett tänkbart spikförslag, men mot tuffa hästar är de inte givet att han håller hela vägen över medeldistans. Tidigt segerbud om han får dämpa tempot en bit.

5 Racing Mange knäckte Broadway Appolo från dödens senast, men fick ge sig sista biten mot Baron Gift. Han var riktigt bra då och är nog fortfarande under utveckling som det känns. Öppnar bra bakom bilen och kan vinna om han slipper göra jobbet själv. Givet bud.

9 Baron Gift tog en välförtjänt seger senast och har hög grundkapacitet. Nu har han fått en liten paus efter det och har kanske lite mer svårbedömd dagsform, men Svanstedt har säkert försökt trimma ordentligt till denna final. Läget kunde dock vara bättre för med rygg på två starttröga hästar är risken stor att han hamnar lite för långt bak. Farlig om de kör för snabbt i täten.

Bakom dessa är fyra till tänkbara, men av dessa chansar jag bort två som känns för hårt spelade och streckar i stället
6 Linus Boy (tapper senast) och 7 Michelangelo Ås (första med Goop) som båda rensar betydligt bättre.

2 Qahar Q.C. trodde jag på senast, men då var det lång distans och hur stark han än är så måste han få svårt att hinna med den här gången. 2140 meter och ett mycket snabbt banunderlag måste vara fel förutsättningar. Faktum är att Qahar Q.C. aldrig har gått under 1.13 oavsett distans och gör han inte det här får han knappast pengar ens.

1 Olle Rols är svårbedömd efter en del galopper på slutet, men känslan är ändå att formen inte är lika vass som tidigare i år och motståndet dessutom mycket tuffare. När båda dessa är spelade med över 10 procent av insatserna står jag över. Sex streck totalt.

Analys Färjestad V75-2:

Ranking: A: 1. B: 3-4-9-8. B/C: 2-5. C: 6-7-12-10-11.

Spetsanalysen: 1 Flash Am har visat härlig uppfattning bakom startbilen och med vasse Kihlströms hjälp tror jag att hon håller ut 5 Luce Axe som bör vara värst emot i spetsstriden.

Loppanalysen:

E3-final för ston och för att få lite sting i systemet i en omgång som känns favoritbetonad så väljer jag att spika här där många spelare säkert kommer att söka skräll. Min spelidé är att Roger Walmanns fina 1 Flash Am ska leda från start till mål. Hon har visat bra startsnabbhet och även fin uppfattning när hon gått i ledningen och vunnit båda dessa gånger. I försöket vann hon i rejäl stil från andra par utvändigt och hade inga problem att gå undan i den snabbaste avslutningen av alla försök. Det låter som att det blir barfota för första gången nu vilket också bör ge en extra växel.

Jag tror att Flash Am och Örjan håller upp ledningen från innerspåret och skulle Luce Axe hinna förbi så kan nog Örjan komma ut framför Fragolini Am och sedan överta täten. Eftersom värsta motbudet Aleppo Pine har samma ägare som Flash Am så lär i alla fall inte dessa två köra för tufft mot varandra för tidigt i loppet och inte lär väl Örjan ge upp loppet genom att släppa till stallkamraten heller? Tror på bra chans att Flash Am får köra i ledningen i hyfsat dämpat tempo och då bör hon bli mycket svårfångad på speed sedan. Att lita på Kihlström när förstapriset börjar närma sig en miljon brukar inte heller vara fel. Spikas som andrahandsfavorit i ett lopp där det lär bli lite spridning på strecken.

Stallkamraten 3 Aleppo Pine är också mycket fin och kanske bättre än min spik och ska kanske också gå barfota för första gången. Svårt att veta hur mycket det kommer att förbättra (eller försämra?) dessa hästar, men oavsett det så tror jag inte att Aleppo Pine kommer förbi Flash Am i starten och är hon sedan så pass bra att hon vinner från dödens så är det bara att gratulera. Jag vill i alla fall hellre spela på spets med Kihlström som andrahandare än dödens/bakifrån med Haugstad på favoriten.

Fina hästar även bakom dessa två och 4 Twyla Face och
9 Racing Brodda är en stark duo som kan vinna loppet om Walmanns duo kommer bort. Även 8 Zara Kronos tror jag har fart för att vinna om hon kommer vettigt till från spår åtta bakom bilen. Hon hade stora problem med banunderlaget i försöket, men avslutade riktigt bra sista biten när travet flöt lite bättre.

Analys Färjestad V75-3:

Ranking: A: 2. B: 6-3. B/C: 8-9. C: 5-1-7-4.

Spetsanalysen: 2 Cyber Lane lär inte missa täten från ett perfekt andraspår om nu inte 8 Maori Time är något alldeles extra och laddas allt som går från spår åtta. Svårt att tro på det även om hon visat startsnabbhet på andra sidan jorden.

Loppanalysen:

En ganska ojämn gulddivision där 2 Cyber Lane är jättefavorit från bästa läget. En av mina absoluta favorithästar som jag fick bra betalt på när han vann Derbyt trots att han inte alls var som bäst för dagen. Det säger en hel del om hästen löpskalle när han sträcker på sig och vinner ett sådant lopp trots att han är ofräsch och inte helt körbar för dagen. Han har ju också slagit Diamanten från dödens och 18 segrar på 22 starter säger det mesta.

I år har det blivit tre starter än så länge och han såg lysande fin ut i årsdebuten som vanns från ledningen. Sedan vann han även Copenhagen Cup från spets, men då fungerade han nog inte som bäst på Lundens lite speciella bankropp och han såg inte lika fin ut som i årsdebuten. Senast i Oslo GP fick han gå en riktigt tuff baksida när tempot i täten drogs upp och blev stum sista biten. Trots 1.09 sista 800 m var han lite sämre än väntat, men det visade sig efteråt att hästen var uttorkad och inte alls som bäst för dagen.

Johan Untersteiner låter klart nöjd med hur Cyber Lane känns i träningen efter det loppet och jag tror att vi kan få se en riktigt fin prestation nu och då förlorar han knappast ett lopp som detta från spets. Spik trots väldigt stort favoritskap.

6 Heavy Sound har tänt till rejält i ny regi och kommit tillbaka starkt efter skadeproblem. Han var mycket vass i Gävle näst senast, men då var också motståndet ganska klent efter att Twister Bi gjort bort sig. Senast i Östersund trivdes han inte på den hårda banan enligt Redén och det blev galopp i sista sväng. Hur det än är med form och fräschör på Heavy Sound så lär det bli dödens på Cyber Lane om han ska vara med i striden för att sitta längre bak när favoriten får spets lär vara helt iskallt. Jag tror inte att Heavy Sound brottar ner Cyber Lane utvändigt om denne inte är ”av på mitten” för dagen och då går det inte heller att göra annat än att spika favoriten.

3 Sorbet är tillbaka efter den tillfälliga febertopp som stoppade honom från Boden och det är nog ingen större fara med formen. Tänkbar om stallkompisen Heavy Sound kör så tufft utvändigt om ledaren att båda blir möra på kuppen.

8 Maori Time är lika svårbedömd nu som hon var inför Elitloppet, men Johansson verkar ju väldigt nöjd med henne vilket man få ha respekt för. Lurig uppgift nu ändå med spår åtta bakom bilen och man kanske inte vill ge henne ett för tufft lopp direkt. Att ett nioårigt sto från Oceanien ska slå femårige Cyber Lane i spets är det ändå svårt att tro särskilt hårt på.

Analys Färjestad V75-4:

Ranking: A: 6. B: 12-4-7-3-9-8-11-2. B/C: 5-10-1. C: -.

Spetsanalysen: 4 Sign Me Up Too öppnar bra bakom bilen om kusken laddar, men jag tror nog ändå att offensive (och troligen mer aggressive) Adrian Kolgjini kan pressa sig förbi med snabbe 5 Racing Ribb. Blir dock förvånad om han sedan vill svara 6 Global Unprotected som också öppnar snabbt och bör bli släppt till spets.

Loppanalysen:

Final i lägsta klassen och Magnus Jakobssons nya segermaskin 6 Global Unprotected är storfavorit. En mycket fin häst som precis som Cyber Lane verkar ha ett löphuvud utöver det vanliga. Han har tagit väldigt enkla segrar på slutet och jag tillhör inte dem som tror att Cargo Door hade slagit honom utan galopp i sista sväng i Gävle näst senast. Global Unprotected är en häst som sträcker på sig när han blir utmanad och det hade han nog gjort även då.

Han vann i ett enklare sällskap från dödens senast och till den här starten ska han gå barfota fram för första gången till skillnad mot barfota bak och järnskor fram vilket är en ganska stor skillnad. Fyraåringen är riktigt snabb första biten och har varit så pass bra att jag inte tror att ens en Kolgjini vill svara ledningen med en begränsad häst. I spets på hemmaplan måste Global Unprotected bli väldigt svårslagen om han inte är nedsatt av något och han spikas på en av två kuponger.

Det finns gott om kapabla hästar bakom som dessutom blir väldigt lite spelade och jag helgarderar loppet på den andra kupongen vilket kan bli värdefullt om favoriten underpresterar eller får svar om ledningen. 4 Sign Me Up Too blev jag lite imponerad av senast när han gick undan till väldigt lätt seger. Bättre läge nu och hästen är snabb från start.

12 Breidabliks Cognac kan nog vara lika bra som favoriten, men här är ju läget det stora problemet. Senast höll han starkt utvändigt om en riktigt bra fyraåring och före det vann han V75 från dödens. Barfota nu och körs nog offensivt om han får chansen och det lär vara ett måste för att vinna.

7 Cargo Door kom tillbaka med en bra insats senast efter ett sämre lopp bakifrån näst senast och han är nog bäst med tätkänning. Nu med Kontio igen som han har gjort sina allra bästa lopp för. Kan duga, men får troligen ett tungt lopp om han ska vara med i den främre träffen.

3 Milliondollarrhyme har tävlat ojämnt sedan segern i vintras, men kan mycket i grunden och höll helt okej bakom Cargo Door senast. Säkert på gång nu med loppet i kroppen och jag tror fortsatt att han är bra för klassen. Lättare balans och första rycktussar nu kan ge bra effekt.

Övriga i B-gruppen är inte heller så mycket sämre och jag betalar även för B/C-hästarna trots att de inte känns riktigt lika starka.

Analys Färjestad V75-5:

Ranking: A: 1. B: 4-11-7-5-3-9-2-8. B/C: 6-12-10. C: -

Spetsanalysen: Nästan märkligt få hästar som visat bra startsnabbhet här och jag tror att 1 Ukebell Jet har vettig chans att hålla upp ledningen från innerspåret. 4 Minnestad El Paso har inte visat det än, men kan nog öppna ganska snabbt och vara värst emot. 6 Yankee Boy med jänkarvagn?

Loppanalysen:

Ett jämnt och bra lopp, men om 1 Ukebell Jet håller upp ledningen bör han bli svår att passera till slut. Femåringen har, liksom hela Lugauers stall, visat toppform på slutet och senast var han kanonfin vid seger från dödens. Öppnar han lika bra från innern som från spår längre ut bör det vara bra spets- och vinstchans i ett lopp där ingen annan visat särskilt bra startsnabbhet. Utgångshäst och spik på en kupong.

Precis som i förra loppet är det öppet bakom min utgånghäst och jag streckar även här alla startande på garderingslappen. 4 Minnestads El Paso var ruskigt fin vid segern senast, men det har strulat lite efteråt med framknän och en hovböld och inte alls säkert att formen är lika vass som senast. Oklart hur startsnabb han är med barfotabalans och jänkarvagn, men är nog värst emot min vinnare i spetsstriden.

11 Dom Perignon och 7 Mr Golden Quick (vilket intryck senast!) är två hästar som kan avsluta mycket vasst och hamnar de inte för illa till från stökiga utgångslägen kan de absolut vinna.

5 Young Da Vici har härlig styrka och nu vässas han till lite extra med jänkarvagn för första gången. Tänkbar om han inte tappar för mycket från start.

3 Under the Counter imponerade från dödens mot hingstar senast och har hårdheten för att vinna igen även om det blir tufft med ett lika tungt lopp som senast. Det bör hon dock slippa här.

9 Gizmo de Veluwe har det strulat för på slutet, men han har visat att han är bra för klassen och tre procent på honom är verkligen i underkant.

2 Wingait Erik med första Goop och grundkapable 8 Global Unlimited kan inte heller räknas bort när man garderar och B/C-hästarna kommer också med på systemet.

Analys Färjestad V75-6:

Ranking: A: 10-11-12. B: 5-6-8-2. B/C: 1-7. C: 9-4-3.

Spetsanalysen: 1 Joe Hoo Lee och 4 Ebony Boko är snabbast och favorit på att den sistnämnde frontar. Körs dock knappast i spets över full väg mot dessa hästar och då kan 6 Urban Kronos få ta över. Inte heller givet att han ska gå i tät över 2140 och då kanske 7 Dice Man kan få överta, men det känns ändå lite långsökt.

Loppanalysen:

För mig är det här omgångens svåraste lopp och jag får inte rätta känslan för någon. Troligen för att de bästa hästarna har fått dåliga startspår.

Knapp favorit är 11 Mack Dragan efter uppvisningen senast när han var otroligt bra barfota runt om för första gången. Han ska gå så igen och säkert med jänkarvagnen också som han brukar vara som bäst med. Jag tror dock ändå att han är bäst i den främre träffen och skulle det strula lite så att Jepson inte kan köra fram som senast är det inte säkert att han rundar allt.

Jag är lite inne på att Björn Goop kanske gör första draget den här gången och försöker köra fram utvändigt ledaren före favoriten och då kanske inte Jepson vågar ställa på för tidigt. 10 Ragazzo da Sopra har man siktat på det här loppet med och senast smög man på en jänkarvagn kort före start eftersom man ville spara hovarna till detta och därför körde med skor. Nu blir det troligen barfota vilket är en klar fördel och då känns femåringen mycket spännande.

12 Disco Volante har nog högsta kapaciteten, men förutsättningarna är inte de bästa för honom här. Han är lite knepig av sig och inte alltid helt samarbetsvillig bakifrån. Skulle han vara på humör så lär han i alla fall vara bättre än senast med det loppet i kroppen och kanske kan han också bli fint framdragen av Mack Dragan på slutvarvet? Svårbedömd, men fart för seger finns.

Hårt betrodd är 6 Urban Kronos som har sett fin ut på slutet och han slog ju Mack Dragan säkert näst senast. Full distans är dock normalt sett ingen fördel och speciellt inte om han körs i ledningen. Kan absolut vinna, men inte så kul som hårt betrodd.

Av skrällbuden tycker jag att 5 Great King Wine (stark avslutning bakom Volnik du Kras senast) känns hetast. Bättre läge nu och spurtar bra med tempo på loppet.

8 Toddler har hög kapacitet och kan vinna om han kommer till från spår åtta och formen helt på topp samt ett smaskigt läge har 2 D.D’s Perseverance, men han har lite svårare att sätta nosen först.

Streck även för 1 Joe Hoo Lee som inte alls är så dålig och har läget samt 7 Dice Man som är bäst med tätkänning och kanske kan överraska om han mot förmodan blir släppt till ledningen efter en bit. Nio streck totalt.

Analys Färjestad V75-7:

Ranking: A: 1-3-2. B: 4-5. B/C: 10-6. C: 9-11-12-8-7.

Spetsanalysen: 1 Hitman River är snabb och jag tror att han kan hålla ut 2 Global Welcome och 4 Global Withdrawl, men inte givet att han är snabb nog att svara 5 Smokin Joe. Kan dock få hjälp av de som är mellan och en möjlig solfjäderseffekt.

Loppanalysen:

E3-final för hingstar och valacker och Svante Båth har en trio mycket lovande hästar som också blir hårt betrodda. 2 Global Welcome är knapp favorit och har vunnit åtta av sina nio starter och en av dessa var Svensk Uppfödningslöpning i höstas. Årets tre starter har gett tre spetssegrar och det blev väldigt enkelt i försöket senast. Den här treåringen verkar ganska komplett och att Erik Adielsson har valt bort honom den här gången ska man nog inte ta för hårt på. Det var nog inget lätt val och givetvis har hästen vettig segerchans från ett fint läge.

Eriks val är 3 Attraversiamo som efter galopp i debuten bara har förlorat en gång och det var just i Uppfödningslöpningen där han fick chansen för sent, men spurtade vasst som tvåa. Jag tycker att den här ser ut att ha högst potential av Båths tre och det var starkt gjort att vinna försöket trots en tappsko och att travet inte alls flöt perfekt. Tål nog att göra jobbet själv och är ett givet segerbud.

Tipsettan ger jag däremot till formstarke Conrad Lugauers fine 1 Hitman River som är obesegrad efter fem starter och har visat prov på fin inställning och styrka. Att han ens tog sig i mål felfri senast när travet var bedrövligt på den dåliga banan var starkt gjort av både häst och kusk och säger nog en hel del om inställningen. Ett bättre banunderlag nu lär betyda mycket och dessutom barfota fram bör passa perfekt. Jag tror att hästen har vettig spetschans och sedan blir han nog inte lätt att slå. En tänkbar utgångshäst var det, men jag blev lite orolig för att det kan bli ”tokkörning” mellan Lugauer och Kolgjini och då vinner nog ingen av dessa.

4 Global Withdrawl är också en segerstaplare som blir allt bättre och försöket vanns lätt från ledningen i den snabbaste avslutningen av alla försöksloppen. Ohlsson upp den här gången och rycktussar för första gången. Är nog inte särskilt mycket sämre än Båths andra två.

5 Smokin Joe är fartfylld och skulle kunna snuva Hitman River på ledningen kanske? I försöket höll han klart godkänt som tvåa från spets bakom Attraversiamo och jag misstänker att formen är på väg uppåt där. I spets går han inte att räkna bort lika hårt som de tidiga spelarna har gjort.

Jag betalar även för två rejäla skrällar som båda var positiva i försöksloppet. 10 Flight Dynamics var klart förbättrad med bike och barfota och spurtade vasst bakom Global Welcome och 6 Even’s Cool Boy avslutade bra bakom Global Withdrawl. Sju streck totalt.

Singelstrecken:

1 Flash Am (V75-2) är spetsfavorit, ska gå barfota runt om för första gången och har storloppskungen Kihlström i sulkyn. Vettig chans att leda runt om.

2 Cyber Lane (V75-3) är otroligt svårslagen i ledningen och det låter på Untersteiner som att formen ska vara tillräckligt bra för att spetsa hem detta ganska tunna lopp.

Utgångshästarna:

6 Global Unprotected (V75-4) är en läcker travare med härlig inställning och lita på att Jakobsson har trimmat för denna final på hemmaplan. Första barfota runt om och vinner nog om han kommer till spets vilket det är bra chans till.

1 Ukebell Jet (V75-5) har varit kanonbra på slutet och kommer från ett stall där hästarna tävlar mycket bra för dagen. Spetsfavorit bland starttröga hästar och svårslagen i ledningen.

Prisvärda hästar:

5 Racing Mange (V75-1) visade toppform senast och är en femåring som är fortsatt under utveckling känns det som. Öppnar bra och räknas tidigt om han slipper göra jobbet själv.

4 Sign Me Up Too (V75-4) övertygade vid segern senast och kommer favoriten bort duger han nog bra mot resten.

5 Great King Wine (V75-6) är en bra spurtare som känns hetast av de mindre betrodda i ett lopp där de bästa har svåra lägen.

5 Smokin Joe (V75-7) är fartfylld och var favorit i Uppfödningslöpningen i höstas. Bör vara på gång med lopp i kroppen och väl bortglömd.

Överspelade:

2 Qahar Q.C. (V75-1) är starkast i fältet, men inte särskilt snabb och när det bara är medeldistans på en snabb bana med kort upplopp bör han få svårt att hinna med.

4 Minnestads El Paso (V75-5) var grymt fin vid segern senast, men det har strulat lite efter den starten och man kan inte utgå från att han är lika bra igen.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

3,4,5,6,7,9 (res 2,1)
1 Flash Am (res 3,4)
2 Cyber Lane (res 6,3)
A: 6. B: 1,2,3,4,5,7,8,9,10,11,12. (res 6,12)
A. 1. B: 2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12. (res 1,2)
1,2,5,6,7,8,10,11,12 (res 9,4)
1,2,3,4,5,6,10 (res 9,11)

Kupong 1: 6 x 1 x 1 x 1 x 12 x 9 x 7 = 4536 rader
Kupong 2: 6 x 1 x 1 x 11 x 1 x 9 x 7 = 4158 rader

Totalt: 8694 rader = 4347 kronor.

DD-spelet:

5,6,10,11,12 – 1 x 200 kr = 1000 kr.

/Berglund