Jag löste sju rätt på systemförslaget i lördags, men det gav inte bättre betalt än knappa sextusen kronor i nettovinst efter att några favoriter för mycket vunnit. Det var dock inte direkt några tursegrar av de hårt betrodda hästarna (Readly Express!!) och då kan jag inte heller klaga allt för mycket. Mest tur av alla vinnare kanske min spik B.W.Sture hade, för han vann knappt efter en lite trassligare löpning än vad jag hade räknat med så jag får nog vara glad över att han överhuvudtaget vann som loppet utspelade sig.

Där såg man också tydligt vad toppkusk i sulkyn kan betyda. Sättet som Örjan Kihlström både bar och körde hästen sista biten och måttade in honom precis på linjen var mästerligt och något som inte särskilt många kuskar gör om. På tal om kuskar måste jag även berömma outtröttlige Björn Goop som tog en sexling hemma på Färjestad i måndags och styrningen med Glenn Boko såg kanske inte så märkvärdig ut vid en första anblick, men Björn körde exakt rätt varje meter av loppet för att både maximera för sin egen häst och försvåra för motståndet. Finns massor med kuskar som hade kört både för tidigt och för sent i det läget och de bästa grabbarna är helt enkelt överlägsna rent taktiskt i loppen även om det givetvis kan bli fel även för dem ibland.

Nya tag i kväll med V86 från Vaggeryd i Småland och en omgång som inte känns särskilt enkel med i stort sett fulla fält och ovanligt mycket hästar i loppen för att vara på V86. Oväntat bra klass på tävlingarna är det också och flera lopp som känns jämna och svårspelade. Vaggeryd är inte någon bana som jag spelar särskilt ofta till, men känslan är att det är rätt svårt att attackera i vida spår runt sista sväng och därmed tufft att hinna på en bra ledare trots att upploppet är 200 meter långt.

Flera favoriter i omgången känns både sårbara och väl stora och jag väljer faktiskt att spika mot hela omgångens mest spelade häst. Sedan väljer jag att lita på den favorit som känns starkast och kompletterar det med två utgångshästar som bör ha bra segerchans från ledningen.

Analys Vaggeryd V86-1:

Ranking: A: 2-1. B: 3-4. B/C: 6-10-5-11. C: 7-8-9.

Spetsanalysen: 1 Waffle är mycket snabb bakom bilen och tar ledningen om Johan Untersteiner vill ha den. Gissar att han kör i spets och annars bör släpp till 2 Early Pactol ligga närmast till hands.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp inleder omgången och det är inget märkvärdigt lopp. Favorit är 2 Early Pactol som höjt sig rejält på slutet och framför allt travar bättre än tidigare. Han vann snyggt från ledningen på Lunden näst senast och senast i V75-finalen på Solvalla sköt han till bra efter sen lucka och hade krafter kvar. Goop upp nu är givetvis också intressant och från ett bra läge är han given i segerstriden. Fyraåringen öppnar rätt bra första biten, men tar ingen längd på Waffle, men om Johan Untersteiner vill ha en bra rygg med sin häst så kanske favoriten (som JU kört på slutet) får överta täten. Bra chans i så fall, men blir det dödens blir det givetvis tuffare. Tippas men garderas.

1 Waffle möter betydligt enklare sällskap nu än vad han är van vid och förutsättningarna för den här startsnabbe hästen är helt perfekta. Han har varit med i en del tuffa öppningar på slutet och då vikit ner sig rejält, men det har också varit mot helt annat motstånd. Kanske kaxar han upp sig nu när det är enklare mot och då kan han leda hela vägen. Litar dock inte riktigt på det, men strecket är givet så länge Johan inte meddelar att han tänker släppa till favoriten som då kan spikas.

3 Jaanus Tooma är ingen tokig häst i grunden och han har visat förbättrad form på slutet. Han fick inte chansen i V75 senast och har sett fin ut i ett par starter på slutet. Han öppnar också bra från start, men kommer knappast förbi Waffle och lär inte få överta av denne. Fixar Paw Mahoney ett bra rygglopp så kan Jaanus Tooma dyka upp i segerstriden.

Jag streckar även rejäle 4 Super Grabben som brukar gå bra till slut och blir loppet kört i bra tempo så tar han nog många sista biten. Han kan annars också öppna rätt snabbt, men kommer knappat förbi de invändiga så kanske bättre för Olsson att spara speeden till slut.

Tycker att dessa fyra höjer sig lite över resten och med tanke på att de också har bästa utgångslägena så bör det vara bra chans att överleva avdelning ett med fyra streck.

Analys Vaggeryd V86-2:

Ranking: A: 7-5-3-12. B: 4-11-9-2. B/C: 8-10. C: 6-1.

Spetsanalysen: Micke J är en bra startkusk och 7 M.T.Multo Bene har öppnat bra från springspår tidigare. Spetsfavorit för mig.

Loppanalysen:

Ett lopp i låg klass över lång distans och två hästar med dåliga spår är mest spelade. 12 Quite Right gjorde debut för Björn Goop senast, gick barfota runt om direkt och vann efter att ha fått ett fint lopp. Han var godkänd utan att glänsa och ska han vinna detta från spår tolv måste han i alla fall vara förbättrad. Mycket möjligt att han är det med loppet i kroppen och Goop har också kalasform på stallet för dagen, men som hårt spelad från det här läget är fyraåringen bara en av många.

Samma sak gäller 11 Ryssebo La Reine som vunnit tre av fyra starter, men det har varit i enklare sällskap. Hon har även varit struken två gånger efter förra starten och även fast hon visat fin styrka och är rejält kuskförstärkt så känns hon inte så het som hårt betrodd.

Jag ger i stället tipsettan till min spetsfavorit 7 M.T.Multo Bene som gjorde ett riktigt bra lopp i årsdebuten senast som också var debut i ny regi. Han fick öppna mycket tufft för ledningen, men höll farten starkt som tvåa. Med voltstart lär det inte bli lika tufft i inledningen och får hästen sänka tempot på mellanvarvet kan han bli svår att rå på – i alla fall om han är lika bra eller bättre än senast.

5 Moruga är en välstammad herre som visade bra resurser i ett par starter som treåring. Han var opolerad då men verkade mycket stark och slog en bra häst i debuten trots galopp. Svårbedömd efter uppehåll och lurigt med spår fem i volt, men han kliver nog iväg bra om felfri och då lär Adrian Kolgjini vara offensiv. Adrian som för övrigt i kväll kör sina första lopp efter sin långa avstängning. Med Moruga kan han nog ta en seger direkt.

3 Livi Majesty agerar osäkert, men känns bra för klassen och är kanske gynnad av voltstart och även den långa distansen. Farlig felfri och väl lite spelad.

4 Eldorado Mearas är en fin häst som återkommer efter uppehåll och är kastrerad under tiden. Kapacitetsmässigt duger han nog bra här, men Untersteiner ligger lågt och tror att det behövs lopp i kroppen. Peter brukar vara bra på sina bedömningar när det gäller formen på hästarna och därför rankas fyraåringen ner en bit.

9 Wallbanger R.W. är också en häst som bör duga i klassen om formen sitter där, men han har inte fått till det i sin nya regi än och även Håkan K Persson ligger lite lågt och vill främst se att hästen fungerar. Han var dock bra vid segrarna i vintras och kan inte räknas bort helt som storskräll.

2 Crossfire Simoni har gjort ett par bra lopp i skymundan och är inte heller chanslös från ett vettigt läge och jag betalar även duon i B/C-gruppen vilket gör tio streck totalt.

Analys Vaggeryd V86-3:

Ranking: A: 2-3-5-4. B: 1-6-11. B/C: 10-7. C: 8-12-9.

Spetsanalysen: 3 Digital Music är riktigt rapp bakom bilen och jag räknar med att hon tar sig förbi 1 Venere di Azzurra ganska bekvämt och sedan även håller ut 5 Ceylon Dream och 7 Just Invincible.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för ston som inte håller särskilt hög klass och de två jag rankar först har faktiskt aldrig vunnit lopp.
2 Zdenka har gjort fem starter i Sverige och gått godkänt från dåliga lägen ett par gånger. Bättre uppgift nu och från ett bra spår med Örjan spurtar hon nog vasst om de ändra kör lite för fort i början.

3 Digital Music har gjort 18 starter utan seger, men gått som bäst i spets över kort distans och det är det läge för nu igen. Barfota runt om har också gått bra och med maxad utrustning mot lite enklare hästar än på Solvalla kan det vara dags för henne att leda hela vägen.

5 Ceylon Dream är säkert också intresserad av att leda från start till mål, men även om hon var snabb ut från spår åtta senast då tror jag att hon får svårt att hinna förbi min spetsfavorit. Hon går dock även bra bakifrån och kan vinna om hon slipper gå utvändigt ledaren.

4 Wordfeud var inte som bäst i årsdebuten och har fått pusta lite igen efter det. Osäker form låter det som från stallet, men Goops hästar har ju å andra sidan gått strålande sista veckan så har hon ”smittats” av det så ska hon duga bra mot dessa hästar. Dessutom barfota runt om för förtsa gången…

1 Venere di Azzurra är storfavorit och det köper jag inte alls. Visst kan hon vinna om det löser sig perfekt, men hon bör bli över från start och senast vann hon utan att imponera. Behöver nog rejäl klaff för att ta en ny seger och då ska hon inte vara spelad med nästan 50 procent av insatserna.

6 Cosmorita är en storskräll som ser lite bättre ut än vad resultaten visar och hon kan nog skrälla med rätt lopp och hårt tempo på loppet. Samma sak gäller 11 Bring Me Love som visade rätt bra resurser vid en andraplats i vintras och kan tänkas här om hon har hittat den formen igen. Sju streck totalt.

Analys Vaggeryd V86-4:

Ranking: A: 14. B: 11-13-6-5-1. B/C: 9-4-12. C: 7-8-2-10-3.

Spetsanalysen: 1 Benobi Zet kan nog Örjan tidigt sätta i ledningen och sedan tuffar han nog på där om ingen av de bättre hästarna från tillägg testar tidigt.

Loppanalysen:

Ett lopp över ovanligt långa 3640 meter och ett rätt ojämnt sådant. Jag tror att det är dags för högkapable 14 Balfour att ta årets första seger trots att han står med dryga tillägg. Det bör dock vara många av dessa halvtrötta djur som vill smyga på innerspår vilket underlättar för de längst bak. Balfour har gjort två starter efter uppehåll och såg fin ut när han inte fick chansen i smeten på Bergsåker näst senast. Senast på Lunden körde Bergh offensivt utvändigt om fine Slide So Easy på slutvarvet och då blev det lite stumma ben sista biten, men med dessa två genomkörare bör formen sitta där och då ska sjuåringen runda det här gänget. Spik!

Starke 11 Elliot Coger har visat fin form på slutet, men han är väldigt ospeedig och brukar ha det tuffare när han möter bra motståndare. Risk att han får göra mycket jobb och då bör han få svårt att stå emot Balfour sista biten.

6 Pacific Face är också urstark, men kämpar lite med aktionen och enligt tränaren är formen inte lika fin nu som när han vann V75 i vintras.

Hög kapacitet har 13 Zoko Lane, som kanske är värst emot favoriten i felfritt lopp, men han har inte fått till det alls i sina tre starter efter uppehåll och känns väldigt svårbedömd för dagen. Verkar också väldigt osäker och galopperade direkt från samma spår för tre starter sedan.

Analys Vaggeryd V86-5:

Ranking: A: 2. B: 13-14-11-6-4. B/C: 3-15-7-5-10-9.
C: 1-12-8.

Spetsanalysen: 1 Am I Wring är snabb, men säkert nöjd emd en bra rygg. 2 Valborg Marje är kanske ännu snabbare med spår en bit ut på vingen, men bör ändå vara svår att ta en längd på här. 5 Unheard Of bör vara värsta spetshotet direkt från start.

Loppanalysen:

Ett riktigt bra försök till Diamantstoet där 2 Valborg Marje direkt hoppade upp startlistan för min del. Jag trodde mycket på henne i V75 senast och var rejält förgrymmad när hon fick onödigt hård press från start av en chanslös häst och det kostade 7,5 första 500 m och 12,0 första varvet. Det blev lite för tufft sista biten och hon fick släppa starka Bula Bula Am och smygkörda Divine förbi sig till slut.

Ändå en mycket bra insats och en liknande här, fast med en rimligare öppning bör räcka till seger. En tänkbar spik alltså, men jag hade inte räknat med att hon skulle bli storfavorit och som spik i de flesta tips jag sett så känns det inte riktigt lika intressant. Det handlar ändå om en ”icke toppkusk” med en häst som inte är helt okomplicerad och därför nöjer jag mig med utgång och spik på en kupong. Det finns också gott om motbud som är klart prisvärda när Valborg Marje blivit så klar favorit.

14 Swish Lane var mer spelad än Valborg Marje med liknande lägen för båda senast, men då kunde inte Peter Untersteiners häst göra sig rättvisa eftersom tungan hamnade ovanför bettet i loppet. Nu binder man upp tungan och då ska inte det strula i alla fall. Den här hästen är ju riktigt tuff och bra när hon fungerar och har gått bra för Ohlsson tidigare. Tuff att stå emot om hon kommer in matchen från ett krångligt läge.

Stallkamraten 13 Julia af Solnäs är inte mycket sämre och har ett lite bättre läge. Hon var kanonfin vid V75-segern senast och tål att göra en hel del jobb själv. Båda Untersteiners hästar är givna vid gardering.

Det är också sonen Johans kapabla 11 Dear Friend som äntligen fick till det fullt ut i sin nya regi senast. Då spurtade hon ner bra hästar efter starka sista 700 m och får hon ett liknande smyglopp så kan hon vinna igen.

6 Divine gör bra lopp varje gång och visar fin inställning. Uhrberg upp nu och slipper hon göra jobbet själv lär hon avsluta riktigt vasst.

4 Prima Italia har gjort två riktigt bra insatser vid andraplatserna på slutet och har tidigare visat hög kapacitet hos Veijo. Bra läge och totalt bortglömd.

I B/C-gruppen finns det också riktigt bra hästar som dessutom är väldigt lite spelade och bakom utgångshästar streckar jag alla utom de tre hästarna i C-gruppen.

Analys Vaggeryd V86-6:

Ranking:A: 6. B: 14-12-5-11-1-3-2-13. B/C: 9-15.
C: 10-4-8-7.

Spetsanalysen: 5 Karl Sjöhammar är nog snabbast om han sköter sig, men från spår fem är det strulrisk och kusken kan knappast ladda för fullt. Bättre startspår för 6 Harvey som jag tror tar sig förbi 1 Vinci Power om Johan prickar perfekt från springspåret.

Loppanalysen:

Ett mycket bra fyraåringslopp där ett par som är nära kulltoppen ska ta in 20 meter på bra hästar på startvolten. Inte givet hur det går, men ett mycket spännande och spelintressant lopp. Favorit är italienske segermaskinen
14 Versus As som gjort tre starter för Björn Goop och visat hög kapacitet. Han toppspurtade som trea i kvalet till Kungapokalen, men galopperade sedan bort sig i finalen. Senast på Solvalla knäckte han Born Unicorn utvändigt vilket inte så många andra fyraåringar klarar av. Versus As är nog bäst i loppet, men uppgiften är lurig med spår fyra på tillägg för en häst som är ovan vid voltstart. Inte alls säkert att han löser startmomentet på ett tillräckligt bra sätt för att vinna och som klar favorit ska han garderas.

Jag chansar lite här och spelar utgång med min spetsfavorit 6 Harvey trots att han är relativt orutinerad och möter bättre hästar än tidigare. Fyraåringen har kommit igång sent på grund av skador, men verkar ha hög kapacitet och såg väldigt fin ut vid lätt spetsseger senast. Det är inte givet med spets, men från bästa startspåret och med en vass startkusk hoppas jag på ledningen där han nog inte blir så lätt att fånga in. Spik på en kupong alltså.

Rejäl gardering på den andra lappen och spurtvasse
12 Vikens High Yield räknas tidigt. Han avslutade sylvasst som tvåa bakom Perfect Spirit i kvalet till Kungapokalen och svarade riktigt bra på barfotakörningen. Sämre i finalen sedan, men han brukar gå bra efter kortare uppehåll och kan säkert göra ett starkt lopp i kväll. Till tre procent är han mycket prisvärd.

5 Karl Sjöhammar är en mycket fin travare som strulat en del, men senast i comebacken såg han smällfin ut vid lätt spetsseger via 11,5 sista 800 m. Startspåret kan ställa till det, men felfri öppnar han bra och då ska han inte vara spelad till två procent.

11 Spickleback Face har visat hög kapacitet flera gånger och är stark och rejäl. Han har två lopp i kroppen efter uppehåll och har gjort det bra båda gångerna. Kan mycket väl var mogen för seger nu om det löser sig vettigt från ett knepigt läge. Fyra procent!

1 Vinci Power har vunnit fem av sex starter och är också ett löfte, men han har mött enklare motstånd än detta och även om det är en fin sort som säkert kan duga så är han väl hårt spelad mot hästar som säkert är minst lika bra. Bara en av många för mig.

3 Son of God spurtade förbättrat på ny balans senast och har bra läge och vass kusk ombord. 2 Eskimo Brother har gått bra i två starter i ny regi och ser ut som en rejäl sort under utveckling. Sista strecket får italienske 13 Vischio Holz som var mycket rejäl i debuten på svensk mark senast och bara tågade runt i spåren till säker seger. Bra intryck och han är inte borta här heller.

Analys Vaggeryd V86-7:

Ranking: A. 2-3-6. B: 9-11-4-5. B/C: 7-10. C: 8-1.

Spetsanalysen: 2 Ferrari River öppnar bra och inte omöjligt att han kan hålla ut snabbe 3 Bålsta Palema sida vid sida. Dessa två gör upp.

Loppanalysen:

Ett bra försök i bronsdivisionen där spetsstriden kan bli avgörande. Jag är lite inne på att 2 Ferrari Brodde kan hålla ut övriga från start och som han har gått i årets två starter blir han inte lätt att slå sedan. Han var grym i årsdebuten, när han pressade våldsamt för ledningen utan att få den, men ändå stegade förbi till seger till slut. Senast galopperade han kort efter start, men gick en bra upphämtning som trea. Connie Lugauer har verkligen bra form på stallet för dagen och i ledningen är Ferrari River hästen att slå i loppet.

3 Bålsta Palema vill också till ledningen där han är mest effektiv och han är snabb första biten. Senast öppnade han bra utan att få ledningen och höll sedan starkt utvändigt ledaren i hårt tempo som trea. Det här är en riktig vinnarhäst som blir svårslagen om han kommer till spets, men han kan nog även vinna bakifrån om han slipper göra allt jobb själv.

Tuff körning från start mellan dessa två kan bädda för någon annan och då ligger 6 Ragazzo da Sopra närmast till hands. Han har varit kanonbra i tuffa V75-lopp på slutet och nu är man sugna på att kvala in honom till finalen på hemmaplan i slutet av juni. Han har varit extra bra utan skor på slutet, men oklart om det blir samma balans nu. Han går dock bra även med skor och Goops stallform väger nog upp det mesta just nu.

Jag stänger loppet med dessa tre streck eftersom det bör vara svårt att vinna från bakspår i den här klassen, men blir tempot i täten väldigt högt så kan nog även kapabla duon
9 Stand Bayou och 11 Mack Dragan (första barfota!) slå till.

Analys Vaggeryd V86-8:

Ranking: A: 2. B: 4-10-1-9. B/C: 6-5. C: 7-11-3.

Spetsanalysen: Ganska jämnsnabba hästar, men jag tror att 2 Gear Extension med lite hjälp av 4 Bear Hope kan hålla ut startsnabbe 5 Dreamlover G.D. som säkert ändå helst vill ha ett rygglopp.

Loppanalysen:

Ett rikstotoförsök i den lägsta klassen och Björn Goops orutinerade 4 Bear Hope är omgångens mest spelade häst. Han har visat fin inställning och vann på bra sätt senast, men han är ju inte testad mot tuffare motstånd än och lite svårt att veta hur han står sig i klassen. Känslan är att han kan duga, men jag är inte alls säker på att han är bättre än min spik.

Jag väljer nämligen att gå rakt ut på 2 Gear Extension som har gått mot mycket hårdare motstånd än så här. Han var klart bra vid två segrar på Solvalla i april och duktig tvåa på V86 efter det. Sedan hade han en sämre dag i V75 näst senast innan han senast höll klart godkänt som trea på en fin tid i V75-loppet som Breidabliks Nubbe vann i Mantorp. Jag tror att tätare starter nu är en fördel och det kan nog också bli jänkarvagn som han hade när tog första segern på Solvalla i april och när han spetsade från spår två bakom bilen för tre starter sedan. Barfota runt om har han gått tre gånger och tagit två segrar och ett tredjepris så jag hoppas på den balansen igen. Örjan upp den här gången dessutom och lyckas han sätta Gear Extension i spets så tror jag att hans hårdhet fäller avgörandet mot favoriten som då bör få ett sämre lopp.

Loppet är inte så märkvärdigt bakom dessa två, men formstarka duon 10 Xanthis Brazil och 1 El Gaitero Sisu kan vinna loppet och även 9 Al’s Sugarstar blir farlig om hon är lika bra nu som näst senast.

Singelstrecken:

14 Balfour (V86-4) har två nyttiga lopp i kroppen och möter enklare hästar än vanligt över passande dryg distans. Bör runda allt utan strul.

2 Gear Extension (V86-8) har gjort det bra mot tuffare motstånd än detta och blir det optimal utrustning i kväll så har han bra chans att leda runt om.

Utgångshästarna:

2 Valborg Marje (V86-4) var mycket tapper trea i V75 senast och slipper hon öppna lika tuff för ledningen den här gången har hon vettig chans att spåra hela vägen.

6 Harvey (V86-6) är en fin sort som det bör finnas bra utveckling i och kommer han till ledningen blir han nog inte så lätt att slå.

Prisvärda hästar:

3 Jaanus Tooma (V86-1) verkar kraftigt på gång och är minst spelad av de fyra som känns heta i loppet.

7 M.T.Multo Bene (V86-2) var tapper efter uppehåll senast och i ledningen blir han nog farlig. Prisvärd liksom 3 Livi Majesty som kan skrälla felfri.

3 Digital Music (V86-3) har inte vunnit än, men nu är förutsättningarna perfekta och för att vara spetsfavorit över kort distans är hon för lite spelad.

11 Dear Friend (V86-5) har nog lika bra kapacitet som övriga i loppet och både hon och 6 Divine, som nästan alltid går bra, är intressanta ”halvskrällar”.

12 Vikens High Yield (V86-6) har visat att han kan avsluta mycket vasst när han har en bra dag och under tre procent på honom är nästan alltid för lite.

Överspelade:

Favoritduon i V86-2, 11 Ryssebo La Reine och 12 Quite Right, har jag inte blivit så imponerad av än och från svåra spår känns de inte så heta som hårt betrodda.

1 Venere di Azzurra (V86-3) vann utan att glänsa trots en perfekt löpning senast och hon försvarar knappast ledningen från innerspåret heller. Nja.

1 Vinci Power (V86-6) har gjort det rejält och bra så här långt, men nu är motståndet betydligt hårdare och han är väl hårt spelad med tanke på det.

4 Bear Hope (V86-8) vann på bra sätt senast, men möter mer rutinerat motstånd nu och är för stor favorit.

V86-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

1,2,3,4 (res 6,10)
2,3,4,5,7,8,9,10,11,12 (res 6,7)
1,2,3,4,5,6,11 (res 10,7)
14 Balfour (res 11,13)
A: 2. B: 3,4,5,6,7,9,10,11,13,14,15. (res 1,12)
A: 6. B: 1,2,3,5,11,12,13,14. (res 9,15)
2,3,6 (res 9,11)
2 Gear Extension (res 4,10)

Kupong 1: 4 x 10 x 7 x 1 x 12 x 1 x 3 x 1 = 10080 rader
Kupong 2: 4 x 10 x 7 x 1 x 1 x 8 x 3 x 1 = 6720 rader

Totalt: 16800 rader = 4200 kronor.

DD-spelet:

2,3,6 – 2 x 300 kr = 900 kr
11 – 2 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund