Förra veckan var jag inne på att V75-omgången var trasslig med ganska få starka vinstchanser som jag ville använda som nyckelhästar i mitt spelförslag. Jag körde också i diket med mina val som inte alls var tillräckligt bra för dagen. Lite samma känsla den här lördagen i Östersund, med den viktiga skillnaden att jag i alla fall har ett till synes starkt singelstreck som jag gärna spelar med.

Rätt bra klass på tävlingarna med Jämtlands Stora Pris (V75-7) som höjdpunkt och där bjuds vi faktiskt på ett revanschmöte mellan ettan, tvåan och trean i 2016 års Derby. Prix d’Amerique-vinnaren Readly Express gör en mycket spännande comeback och ställs bland annat mot sina derbyantagonister Heavy Sound och Day or Night In. Detta kryddas med elitloppshästen Volstead och formduon Charrua Forlan och Love Matters så det är inget dukat bord Readly Express kommer till, från bakspår dessutom. Ett lopp att se fram emot!

Elitloppshelgens succéman Alessandro Gocciadoro gästar också Östersundstravet och lita på att han kommer att sätta färg på ett par av loppen. Ofattbart hur hans hästar gick för två veckor sedan trots att flera av dem inte såg hundraprocentigt fräscha och fina ut i stilen.

Östersundstravet har ett relativt långt (218 meter) upplopp, men känslan är att det ändå är rätt svårt att hinna in i matchen om man sitter för långt bak innan sista sväng. Vi såg dock förra helgen på Mantorp att trots deras korta upplopp så är det inte alltid värt att köra i spets till varje pris. Med kuskar som var inprogrammerade på hur viktig ledningen är så blev det full körning i flera lopp och till slut bara ett V75-lopp som vanns från spets. Så kan det också gå.

Analys Östersund V75-1:

Ranking: A: 10-6. B: 11-1-4-3. B/C: 2-7. C: 5-9-8-12.

Spetsanalysen: 3 Il Diablo är snabb ut med voltstart och klar spetsfavorit från ett bra startspår. Vill Bergh släppa ledningen så ligger nog 6 Panther Face bäst till att få överta täten.

Loppanalysen:

Ett öppet och ganska jämnt lopp inleder omgången och voltstart försvårar det hela med tanke på risken för omstarter. Omstarter gynnar bakspåren och jag ger tipset till kapable 10 Global Unlimited trots läget. Han visade hög kapacitet vid en V75-seger i vintras och var tvåa bakom Weekend Fun som rätt hårt betrodd i finalen. Nu har han två lopp i kroppen efter uppehåll och senast avslutade han starkt bakom bra hästar efter jättestrul runt sista sväng. Bra startrygg nu och om inte Kim Moberg kör för passivt så har nog Global Unlimited bra chans att spurta ner det här sällskapet.

6 Panther Face är också ett givet segerbud efter hans fina segrar på slutet. Han gjorde flera bra insatser i V75 förra året, men räckte inte riktigt till och hade helt klart inte hittat sista växeln då. Det ser han däremot ut att ha gjort på slutet och det har varit ett klart bättre tryck i agerandet. Möjligen tack vare jänkarvagnen som det inte är klart än om han kommer att tävla i nu när det är voltstart. Sexdåringen ska också resa långt i värmen vilket alltid är ett orosmoment. Streckas tidigt men lite för många frågetecken för att vara favorit.

Jag streckar även mina fyra B-hästar och 11 Mr Golden Quick imponerade vid seger under Elitloppshelgen senast. Han gick barfota då, men ska gå med skor nu, men det gjorde han även när han vann från dödens i Finland näst senast så något stort minus är det nog inte. Femåringen är stark och gynnas om de kör för snabbt i täten, men det är ju inte lika vanligt med voltstart så det kan bli positionsproblem. Trivs annars bra med Kontio och farlig med klaff.

1 Minnestads El Paso är en mycket fin häst som visade toppform lite i skymundan senast. Då avslutade han starkt från kön där Dice Man vann och sänkte sitt rekord rejält. Hästen duger bra i detta sällskap, men risk för strul eftersom han knappast kan hålla upp ledningen. Rygg ledaren skulle passa bra, men hamnar ekipaget ett snäpp längre bak kan det bli problem att få chansen.

4 Dorinda gick okej i skymundan senast och bör vara vassare med loppet i kroppen. Hon har fin fart och Örjan löser säkert fjärdespåret. Räknas men kanske liter väl hårt spelad ändå.

3 Il Diablo klarade inte den hetsiga stämningen på Solvalla senast och dubbla omstarter blev nog för mycket. Felfri tror jag han tar ledningen och om Bergh tycker att hästen känns bra testar han nog i tät också. Var V75-tvåa i spets över lång distans för tre starter sedan och är nog bättre över den här distansen.

Jag står över segstarke 2 Djorkaeff Sisu som tappar från start och sedan bör få svårt att hinna med så här bra hästar över medeldistans. Sex streck totalt.

Analys Östersund V75-2:

Ranking: A: 3-2-1. B: 8-9. B/C: 5-6-7. C: 4.

Spetsanalysen: 5 M.T.Insider går knappast att svara om Alsén bestämmer sig för att ladda. Sedan borde han ju släppa mot det här motståndet, men kanske är han sugen på att testa eftersom hästen var fin i speedracet under Elitloppshelgen. Vill han släppa så är det nog främst till
3 Nobel Amok som jag tror är snabbast av övriga. 8 Broadway Appolo är också snabb, men tveksamt om Alsén vill ha den ryggen.

Loppanalysen:

Bara nio hästar i det här silverloppet över kort distans och
3 Nobel Amok är motiverad favorit. Senast tog Robert Bergh ut honom i Gävles Elitloppskval och lät väldigt optimistisk. Hästen kördes också därefter av Björn Goop, men 1.09 första varvet i spets mot så bra hästar blev nog lite för bra och sexåringen galopperade i sista kurvan. Nu är Nobel Amok tillbaka i sin ordinarie klass och motståndet ser klart lämpligare ut och visst bör det vara en bra segerchans.

Det oroar dock lite att Nobel Amok rumplade till sista biten näst senast och galopperade när han blev trött senast så helt att lita på är han inte. Blir han släppt till spets lär loppet vara över, men i dödens är det större risk/chans att favoriten förlorar och innan jag ”vet” om spetsfavoriten vill släppa eller inte så garderar jag.

2 Michelangelo Ås blev alldeles för uppskruvad från innerspår på Solvalla senast och galopperade inte helt oväntat redan före start. Bättre med spår två nu och säkert lite lugnare runt omkring före start. Sjuåringen är snabb från start, men Örjan tar det nog lite lugnt med tanke på senast och då blir det svårt att hålla ut Nobel Amok första biten. Om M.T.Insider körs i spets då kan det däremot bli ett perfekt rygglopp i andraspår för Michelangelo Ås som då skulle kunna spurta till seger.

1 Erik Sting har inget optimalt startspår eftersom han inte är tillräckligt snabb för att köra om ledningen, men med få hästar i loppet så kan nog säkre Jepson hitta ut kort efter start och då är han bra nog att vinna detta. Han avslutade strålande som fyra där Magic Gwin vann senast och före det höll han starkt som tvåa bakom Disco Volante.

Eftersom Nobel Amok och Michelangelo Ås inte är helt att lita på så känns det bra att även strecka grundkapable Erik Sting och då har man loppets tre bästa hästar från fina lägen med toppkuskar i vagnen dessutom. Tre streck totalt.

Jämnt i B/C-gruppen som alla skulle kunna skrälla med rätt lopp, men jag varnar speciellt för jätteskrällen 9 Serious Try som visat kanonform i sin nya regi (tvåa bakom Nobel Amok näst senast) och kanske kan överraska om det strular för favoriterna.

8 Broadway Appolo räckte inte riktigt i spets över full väg senast mot två riktigt bra hästar. Bättre distans nu, men sämre läge som gör det tufft att nå ledningen. Skulle han komma dit är han inte uträknad.

Analys Östersund V75-3:

Ranking: A: 7. B: 12-5-6-10-11. B/C:8-3-13-1.C:14-9-2-15.

Spetsanalysen: 2 Torpa Olea och 3 Vill Solen öppnar snabbt i volt, men ingen av dem lär vilja svara 7 B.W.Sture som kliver iväg bra från springspår och bör få överta täten efter en kort bit.

Loppanalysen:

Kallblodslopp där hästarna 20 meter bakom har en ganska tuff uppgift. Jag är helt inne på att rejäle 7 B.W.Sture tidigt sitter i ledningen och sedan måste han bli svår att besegra. Den här fine femåringen såg ju ut att gå mot derbyseger från dödens föra året, men slog på en galopp halvvarvet från mål när han hade övertagit ledningen. Efter ett misslyckande i V75 för tre starter sedan när han blev för hetsig i dödens och knappast var frisk så har han tagit två segrar i fin stil. Örjan fick känna på honom senast och måttade in en snygg spurtseger, men den här gången tror jag att ekipaget vinner från spets eftersom B.W.Sture är snabb från start och ingen invändig häst lär vara sugen på att svara.

Örjan Kihlström var stekhet förra helgen och har verkligen steppat upp efter en segare period. Den här uppgiften ser helt perfekt ut för både kusk och häst och spiken känns klockren.

Värst emot och minst lika bra häst som min spik är 12 Art Nökkve som är härdad i lite tuffare sammanhang. Jag trodde på honom senast, men då taktade han ur på upploppet och var inte heller helt körbar i sista sväng. Oklart hur han är i ordning nu bara en dryg vecka senare och risk för tappstart från spår fyra vilket kan göra att han får för långt fram till min vinnare. Jag spelar hellre Kihlström i spets är Skoglund i kön även om den senare kanske har en lite bättre och tuffare häst.

På start står 5 Brenne Brakar bra till, men han är mer stark än snabb och lär tappa från start även om en invändig strykning ger honom lite bättre plats. Trots landets bäste kallblodskusk i sulkyn är det risk att Brenne Brakar hamnar bland tilläggshästarna kort efter start och då blir det nog tufft att vinna loppet.

Analys Östersund V75-4:

Ranking: A: 3-12-9. B: 13-11-6. B/C: 8-1-4-5. C: 2-7-14-15.

Spetsanalysen: 2 Raclette är snabb ut, men vill bara till plankan och lär släppa täten. Om Mellby Elegant kan haka på så får hon överta, men det gäller för kusken att inte
9 Hossiana Boko hinner hålla frambenen mellan när Raclette styr ner på innerspåret. I så fall kan det bli spets för henne trots bakspåret.

Loppanalysen:

Lärlingslopp och en spårtrappa för ston som håller rätt bra klass. Många garderar nog på rätt bra här, men jag tycker att sex hästar känns klart bättre än resten och spelar på att det räcker med dessa på systemet. Tipsettan till spetsfavoriten
3 Mellby Elegant som var riktigt fin i comebacken senast när hon fick gå barfota runt om. Hon ska gå utan skor igen och om kusken är med på noterna och får fart på hästen från start så bör hon få överta ledningen från startsnabba Raclette. Hästen att slå i så fall.

12 Eva I.H. tror jag dock är bästa hästen i loppet. Hon visade hög kapacitet som fyraåring och var klar favorit i Breeders´-finalen i november efter ett imponerande försök. Efter en strulig årsdebuten näst senast så avslutade hon mycket bra som trea senast och rimligtvis är formen nära på topp efter det. Läget är däremot sämsta tänkbara i en spårtrappa och det krävs inte så mycket för att komma på vingel, men Eva I.H. tål å andra sidan att göra en hel del själv i loppet. Givet segerbud.

9 Hossiana Boko har stått för två mycket vassa insatser på slutet då hon fått tuff press i ledningen och ändå varit etta och tvåa. Hon är snabb ut och har tagit sina segrar från spets, men går även bakifrån och med rygg på den startsnabbaste hästen med framspår så skulle hon kunna slinka igenom bra direkt och kanske kunna köra för spets. Med fältets bästa kusk i sulkyn är det inte alls något omöjligt scenario.

13 Hope And Dreams trodde jag mycket på senast på Solvalla och hon hade nog också vunnit loppet om hon inte hade fått en för dålig rygg runt sista sväng. Nu räckte spurten bara till ett tredjepris, men jag tycker ändå att hon visade fortsatt fin form. Från det här läget med rygg på Hossiana Boko kan hon nog komma bra till direkt och har hon slag på konkurrenterna in på upploppet är hon inte så lätt att stå emot.

Loppets mest felspelade häst är nog 11 Hankypanky Frances som i grunden inte är särskilt mycket sämre än någon annan i fältet. Hon har fått ett lopp i kroppen efter uppehåll och höll då starkt som fyra efter ett tufft inledningsvarv och Nurmos stallform är kraftigt på gång för dagen. Kusk och läge är inget plus, men löser det sig vettigt kan hon mycket väl överraska.

Streck också för 6 Ditty Bopper som strulade bort sig i starten senast, men annars ska formen vara riktigt fin nu och då duger hon i lopp av den här kalibern.

Mycket spel är det på 8 Ile Saint Louis som dock har tjänat väldigt stora pengar på kort tid och nu återkommer efter uppehåll från ett svårt läge. Tuff uppgift att lösa och jag står över trots duktig kusk.

Analys Östersund V75-5:

Ranking: A: 1. B: 9-6-8. B/C: 2-5-11-3-4-12. C: 7.

Spetsanalysen: 1 Chapuy missar knappast ledningen om han öppnar lika bra som på slutet.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för lägsta klassen och trist strykning av hårt betrodde Victory Topline som inte kändes så het från bakspår. Nu blir 1 Chapuy jättefavorit och visst ska det vara bra chans att leda runt om. Hästen har visat kapacitet hela tiden, men var skadedrabbad ifjol som treåring och det är först nu på slutet som han verkligen har fått det att lossna. Näst senast vann han ett lite billigare sprinterlopp på tolv blankt från ledningen och senast hängde han med bra som tvåa bakom Zack’s Zoomer och gick då 11,9 över medledistans!

Fyraåringen har varit riktigt rapp bakom bilen på slutet och bör fungera bra med innerspår och i ledningen är det nog bra segerchans om resan går bra och han är lika fin som på slutet. Jag vill dock inte lita helt på det när Chapuy blir så pass stor favorit och nöjer mig med att spela utgång och spika på en lapp.

Jag har också ett riktigt roligt skrälldrag bakom i
9 M.T.Jamming Jerry som blivit helt bortglömd. En segervan häst med nio vinster på 24 starter och han var med som rätt hårt betrodd i klassen den här helgen ifjol. Då satt han fast med gott om krafter kvar bakom Vincent Zaz och såg fin ut., Sedan har han haft skadeproblem, men i comebacken senast så vann han väldigt lätt från ledningen och såg bra ut igen. Det är bra inställning på den här sjuåringen som får duktig kusk i sulkyn den här gången och skulle han rygga favoriten och få chansen till slut blir det mycket spännande till två procent!

6 Valour Kronos är en rätt bra fyraåring som är uppfräschad efter senast och om formen sitter där direkt ska han duga bra i den lägsta klassen på V75. Senast var han inte tom i mål i V75-loppet som Digital Performer vann.

8 Toreador har fått två lopp i kroppen efter uppehåll och senast höll han starkt som knappt slagen. Lurigt läge, men hästen är stark och tål grovjobb och lär få bra hjälp på vägen av Kihlström.

2 Luxury Brodde (barfota runt om nu) 5 Radagast (med jänkarvagn) och senast klart fine 11 Sign Me Up Too streckas också på garderingskupongen.

Analys Östersund V75-6:

Ranking: A: 10-8. B: 3-1-2-7. B/C: 9-4. C: 5-6.

Spetsanalysen: 3 Love Matters öppnade mycket vasst när Örjan laddade max senast, men då blev det också galopp i första sväng och kanske lite lugnare avgång att vänta nu. Då tror jag att 1 Charrua Forlan kan hålla upp sitt innerspår och testas i spets. 2 Volstead är ojämnt startsnabb, men 7 Day or Night In kan däremot öppna sylvasst om Johan väljer att laddas.

Loppanalysen:

Jämtlands Stora Pris med 700.000 kronor i förstapris blev ett mycket fint lopp där Timo Nurmos valt att låta 10 Readly Express göra comeback efter segern i Prix d’Amerique i sin senaste start. Han är ju otroligt bra och har inte förlorat på svensk mark sedan årsdebuten 2016 då han var tvåa bakom Southwind Mozart. Svårt att gå emot en häst som nästan aldrig förlorar, men formen känns ändå lite osäker efter allt som varit i vår och framför allt när man tackade nej till Elitloppet på grund av för dåliga förberedelser. Svårt att veta hur mycket avelsarbetet har tagit på hästen och Timo Nurmos säger ju också att hästen inte är toppad för detta lopp. Bakspår på det och lär få göra allt jobb själv dessutom och jag är inte så lockad av att spika honom som storfavorit. Tufft att komma ut efter långt uppehåll och möta ett helt gäng bra och formtoppade hästar.

Readly Express får bli en av två utgångshästar i fältet och den andre är 8 Heavy Sound som var tvåa bakom Readly Express i Derbyt 2016 och nu har hittat en riktig formtopp i sin nya regi. Intrycket senast när han bara sköljde runt fältet till överlägsen seger var grymt och helt klart verkar formen vara på topp. Lurigt läge för Haugstad, men han får nog ta upp från start och göra allt för att hitta ryggen på favoriten efter en bit. Får Heavy Sound gå med i rygg på Readly Express på slutvarvet blir det en spännande upploppsfight där jag inte är säker på hur det går.

På garderingskupongen är 3 Love Matters tidig. Han var tvåa bakom Charrua Forlan i försöket till Sweden Cup och i finalen gick Kihlström all in i starten och brakade till spets. Det blev dock galopp mitt i första sväng och därför ändrar Redén lite på balansen nu. Bra häst som i Sverige inte alls har fått utdelning på sin höga kapacitet än.

1 Charrua Forlan är en riktig hedershäst som normalt sett är numret mindre än ett par av dessa, men han är riktigt i ordning för dagen och strider som ett tiger i spets. Lyckas Hans-Owe hålla upp innerspåret kan han leda hela vägen om favoriten hamnar för långt bak.

2 Volstead var seg i Elitloppet, men ursäktad av allt strul innan start. Han är nog också bäst i spets eller dödens och Ohlsson är säkert offensiv här. Startsnabbheten är dock ojämn och det var länge sedan han vann över full distans dessutom. Det låter dock aktuellt med barfota runt om vilket vore ett plus.

7 Day or Night In har strulat till det på slutet, men har kapacitet för att segerstrida och Johan Untersteiner låter inte så orolig för formen. Öppnar mycket vasst vid laddning och jag tror inte att Johan vill backa ner bakom favoriten från start. Skrällbud om det löser sig vettigt.

Jag betalar även för 9 Diamanten som ju kan mycket bättre än senast och Johansson låter nöjd med hur hästen känns. 4 Trendy O.K. är svår att sätta in i det här sällskapet, men fart finns och tränaren hade ju hyfsad snurr på djuren för två veckor sedan…

Analys Östersund V75-7:

Ranking: A: 8-10-6-9. B: 4-5-7-11. B/C: 1-3. C: 12-2.

Spetsanalysen: 4 Västerbo Grosbois tror jag tar hand om ledningen eftersom 1 Sambuca Knight är snabbare med spår längre ut på vingen. Pöllänen kan nog tänka sig släppa täten över lång distans och då helst till 8 Volnik du Kras gissar jag, men inte säkert att han är den som testar först.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans avslutar omgången och italienske 8 Volnik du Kras blir storfavorit efter sin imponerande seger under Elitloppshelgen. Då forcerades fyraåringen till ledningen och drog på i bra tempo hela vägen och segern hade blivit säkrare om han inte hade tagit ett galoppskutt på upploppet när han tydligen blev skrämd av något som låg på banan. Han var bra även gången innan i Finland även om han inte var som bäst för dagen då.

Det blir spännande att se om Gocciadoros hästar är lika vässade och kan prestera lika bra som på Solvalla för två veckor sedan, vilket inte känns helt givet och det här startspåret lär också innebära en mycket tuff inledning. Bra chans om hästen släpps till spets, men får han svar kan det nog bli tuffare.

10 Uppohoppa var fin i årsdebuten näst senast när han vann från ledningen, men sedan satt det loppet i kroppen senast när det blev lite väl täta starter. Hästen tränar fint igen och ska nu gå med norskt huvudlag och rycktussar. Örjan upp igen och farlig om favoriten får ett tungt lopp.

6 Volocity de Vie tycker jag också är given att strecka. Han var ju grymt fin i debuten för Nurmos, men sedan har han inte fått aktionen att flyta lika bra och han är säkert uppfräschad och rejält träna nu när det blir V75 direkt efter uppehåll. Hästen är väldigt stark och håller sig Kontio före favoriten från start kanske han inte vill släppa förbi denne sedan? Givet streck till intressant spelprocent.

Sedan vill jag också betala för jätteskrällen 9 Porthos Race som gör starka lopp varje gång. Senast fick han dödens på Volnik du Kras, men höll farten starkt som sexa. Nu bör han kunna få ett mycket bättre lopp i ryggar och vid sin senaste seger slog han hästar som Coktail Fortuna och Platon Face över lång distans. Pass upp till låga 1,5 procent!

Jag nöjer mig med dessa fyra och står över startsnabbe
4 Västerbo Grosbois som inte gynnas av distansen och som brukar ha lite svårt att sticka nosen först även med bra smyglopp.

Singelstrecket:

7 B.W.Sture (V75-3) är en rejäl femåring som bör ha mycket pengar kvar att tjäna och här tror jag på tidig ledning och sedan bra segerchans för Kihlström.

Utgångshästarna:

1 Chapuy (V75-5) har hittat storformen på slutet och har en passande uppgift för att leda från start till mål.

10 Readly Express (V75-6) förlorar nästan aldrig på svensk mark och är han sig lik är det bra chans trots bakspåret. Väl stor favorit dock och dubblas med formtoppade 8 Heavy Sound som blir farlig om han får draghjälp av favoriten på slutvarvet.

Prisvärda hästar:

11 Hankypanky Frances (V75-4) är en kapabel Nurmos-häst med lopp i kroppen som är den av de bästa i fältet som blivit bortglömd.

9 M.T.Jamming Jerry (V75-5) är en häst med bra inställning som såg fin ut i comebacken senast. Kan få ett perfekt smyglopp bakom favoriten och blir farlig om det stämmer på vägen. Löjligt lite spelad.

6 Volocity de Vie och 9 Porthos Race (V75-7) är två starka hästar som jag absolut tror kan utmana om segern utifall att favoriten får ett tufft lopp.

Överspelade:

8 Ile Saint Louis (V75-4) återkommer efter uppehåll och har tjänat grova pengar på kort tid. Tuff uppgift från ett svårt startspår.

8 Volnik du Kras (V75-7) visade hög kapacitet vid segern senast, men möter bra hästar från svårt läge och är lite för stor favorit ändå.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

1,3,4,6,10,11 (res 2,7)
1,2,3 (res 8,9)
7 B.W.Sture (res 12,5)
3,6,9,11,12,13 (res 8,1)
A: 1. B: 2,5,6,8,9,11. (res 3,4)
A: 8,10. B: 1,2,3,4,7,9. (res 10,8)
6,8,9,10 (res 4,5)

Kupong 1: 6 x 3 x 1 x 6 x 6 x 2 x 4 = 5184 rader
Kupong 2: 6 x 3 x 1 x 6 x 1 x 8 x 4 = 3456 rader

Totalt: 8640 rader = 4320 kronor.

DD-spelet:

8 – 8 x 400 kr
8 – 10 x 200 kr
8 – 6,9 x 100 kr

3 – 10 x 100 kr
3 – 6,9 x 50 kr = 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

Till Unibets fasta oddsmarknad lämnar jag mina spelrekommendationer i deras spelblogg som man kommer till genom att klicka här!

/Berglund