Vettiga tips i lördags där Explosive Merlot var en bra tipsetta och DD-spik och Machiavelli en bra utgångshäst. Jag hade också skrällfeeling för Handsome Brad som överraskade rejält, men tyvärr var min V75-spik Giveitgasandgo lite sämre än väntat och fick ge sig i ledningen mot en för dagen mycket vass Nadal Broline. Därmed blev det bara sex rätt på mitt V75-förslag, men nästan 20 gånger pengarna på DD var i alla fall ett bra överodds som räddade dagen.

Nya tag mot större vinster och chans till det finns i kväll på V86 när det är jackpott och drygt fem miljoner extra i potten för åtta rätt. Solvalla och Bergsåker delar på omgången där andra halvan av kupongen ser lite mer lättlöst ut än tre av de fyra första loppen som är mycket öppna. Jag har inte hittat några riktigt roliga speldrag som jag vill gå rakt ut på denna gång utan spelar med två favoritspikar och tröstar mig med att det oftast är skrällarna som styr utdelningen på V86-spelet och inte om de favoriter som vinner är väl hårt spelade.

Den sportsliga höjdpunkten är kallblodsloppet för högsta klassen på Bergsåker där Månprinsen A.M. och flera av hans motståndare vässar formen inför Elitkampen på Solvalla om två veckor. Jag brukar gilla att försöka fälla Månprinsen och Gunnar Melander, men den här gången tror jag att man löser uppgiften och den spiken känns stark. Sedan spikar jag även ett treårigt löfte som jag verkligen gillar intrycket på och med spännande balansändringar känns det som en mycket bra chans till spets-och-slut!

Analys Bergsåker V86-1:

Ranking: A: 1-14-5. B: 6-7-9. B/C: 10-8-3-11-2.
C: 12-4-13-15.

Spetsanalysen: 1 Nacrous är snabb ut och försöker hålla ut 3 Torride som också öppnar vasst, men det kan bli svårt. Troels kör i spets om han lyckas, men annars kanske
5 Equine Am kan få överta från Torride? Rätt öppen spetsstrid där även 7 Elin America är rask första biten.

Loppanalysen:

En rätt öppen spårtrappa för ston inleder omgången och det är jämnspelat. Jag ger tipset till 1 Nacrous som kapacitetsmässigt står bra inne i loppet. Hon har gjort bort sig på slutet, men hade annars kunnat tjäna rätt bra pengar i dessa lopp som det känns. Hon såg mycket fin ut som fastlåst i årsdebuten för tre starter sedan och Troels Andersen låter nöjd med sin häst och tror inte att hon ska behöva galoppera igen. Hästen är snabb från start och lyckas man hålla spets är det bra chans, men det är långt ifrån givet mot snabba Torride. Nacrous kan vinna även bakifrån, men då blir det givetvis svårare att få ett bra lopp.

14 Tzarina är hårt betrodd med rätta. Hon har hittat stilen i ny regi och visat fin styrka. Hon rumplade till lite vid segern näst senast, men fick travet att flyta klart bättre barfota runt om senast och var totalt överlägsen utvändigt ledaren. Tuffare att runda så här många hästar, men hon kan nog göra det om det inte blir för många i vägen under loppets gång. Barfota igen är det sagt och strecket är givet.

5 Equine Am är en rätt fin häst som också ska räknas tidigt. Hon hängde med fullt godkänt på en bra tid i årsdebuten och ska vara klart förbättrad med loppet i kroppen. Troligen första barfota runt om nu bör passa henne fint och även intressant med ny kusk. Vettig chans om hon får överta täten.

6 Perfect Attraction visade rätt bra resurser under fjolåret och gick bra som fyra efter galopp i årsdebuten senast. Första bakom bilen nu vilket är svårbedömt, men fungerar det så ska hon räknas rätt tidigt i detta sällskap.

7 Elin America visade rätt bra fart som treåring och gjorde bra lopp mot hyfsat motstånd ett par gånger. Hon är halsopererad under uppehållet och ska gå barfota runt om direkt här i årsdebuten. Svårbedömd, men kan inte räknas bort med den informationen.

Sista strecket ger jag till 9 Alliss Wadd som det bör finnas rätt bra grundstyrka i med den stammen. Hon gick bra i en snabb avslutning som tvåa senast, men rumplade till lite på upploppet på lättare balans. Nu återgår man till tidigare balans och från ett bra smygläge kan hon kanske överraska om det blir bra tempo i täten. Sex streck totalt får räcka eftersom det inte låter så optimistiskt kring rätt kapabla duon 8 Corona Brick och 10 Elsa Mearas.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 3-4-1. B: 6-7. B/C: 5-2. C: 8.

Spetsanalysen: En felfri 3 Re Doc tror jag håller ut 4 El Diablo B.R. och körs i spets. 1 Jairo kanske kan spetsa om Re Doc galopperar som senast.

Loppanalysen:

Ett snabblopp där 1 Jairo är klar favorit trots att han kommer från en rätt blek insats i gulddivisionen på Jägersro. Han är behandlad efter den starten och tränar klart fint enligt Lövgren-stallet. Även om han inte räcker mot de allra bästa så får man ändå säga att Jairo har vuxit in i guld och visst är det lite enklare motstånd nu samtidigt som han är obesegrad på Solvalla efter tre starter på banan. Han kan vinna om det löser sig, men favoritscenariot är ändå att han blir av med ledningen och då krävs det lite klaff på vägen sedan.

Snabbare från start är nämligen 3 Re Doc (om han sköter sig) och felfri tror jag att fuxen brakar till spets och körs där. Han gjorde bort sig efter uppehåll senast, men tränar fint och utan galopp gör han säkert ett bra lopp direkt. Re Doc är alltid svårslagen i ledningen och till under tio procent måste han vara mycket prisvärd. Det gäller bara att han kommer iväg första biten…

En spännande start gör 4 El Dablo B.R. som också gjorde bort sig i starten senast. Det var debuten för Daniel Redén och den här norske Derbyvinnaren var storfavorit då efter ett fint kvallopp på Solvalla. Svårt att veta vilken form hästen håller, men han fick i alla fall en genomkörare efter galoppen senast och man låter nöjda med hästen från stallet.

Jag stänger loppet med dessa tre hästar eftersom det låter som att 5 Scellino Luis och 7 Order to Fly behöver lopp i kroppen och ojämne 6 Alkalizer Am tycker jag nog är mest effektiv över kort distans numera.

Analys Bergsåker V86-3:

Ranking: A: 4-5-1-11. B: 6-2-10-12. B/C: 7. C: 8-9-3.

Spetsanalysen: Inte särskilt startsnabba hästar med här, men 4 Rus Can tror jag är snabbare än 1 Karlängs Linda och hon kan troligen även hålla ut 5 Grude Eld vilka bör vara de som är mest intresserade av ledningen.

Loppanalysen:

Ett jämnt och mycket svårläst kallblodslopp där det känns givet att gardera rejält. Tipsettan får 4 Rus Can som har bra fart och som vunnit i spets över lång distans tidigare. Hon är humörbetonad, men har vunnit på Bergsåker tidigare och i ledningen kan det hålla hela vägen.

5 Grude Eld vann på bra sätt efter en stark avslutning senast och bör passa bra över distansen även om den är oprövad. Bilstart är ett plus och han räknas tidigt trots att han står rått hårt inne i loppet.

1 Karlängs Linda avslutade starkt som tvåa mot tuffare motstånd senast och har formen på topp. Kan vara lite rullig bakom bilen och riskerar att bli fast, men fungerade fint på lättare balans senast och löser det sig så spurtar hon säkert bra igen. Lång distans är bara gynnsamt. Given.

11 Tåga Kongen är en stark häst som är bättre än vad de två senaste ”nollorna” skvallrar om. Han vann på bra sätt från ledningen för tre starter sedan och satt fast med mycket krafter kvar näst senast. Bortglömd nu och tidig trots läget.

6 Granetta är kapabel, men har galopperat en hel del på slutet och senast fungerade hon inte på banunderlaget. Lång distans är ett plus och det blev seger senast kusken körde, men Granetta är långsam från start och riskerar att hamna illa till. Bara en av flera och väl hårt spelad kanske.

Jag streckar alla utom tre här och 2 Sippson är inte så tokig och har läget. 10 Sort Gull är stark och kanske blir det mer tryck i honom med helstängt huvudlag den här gången?
12 Norrskens Kongen visade bra form senast och JOP i kallisloppen ska man nog ha med på många streck.
7 Eldodin galopperar varje gång och verkar svår, men Ulf Ohlsson upp nu har jag ändå respekt för. Lurigt lopp.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 3-10-4-1. B: 6-5-2. B/C: 8. C: 11-9-12-7.

Spetsanalysen: 4 Ramon Dekkers tror jag är snabbast och favorit på att han tar en längd på invändige 1 Bottnas Dragon och sedan körs i spets.

Loppanalysen:

Ett lärlingslopp över lång distans och det är mycket öppet och svårt att ranka mellan de sju jag tar med på systemet. Favorit är finske 6 New Life Wheels som gick helt okej i två starter i Sverige i våras och sedan har han vunnit två lopp hemma i Finland. Han kan säkert vinna detta med rätt lopp, men han är inte så mycket bättre än de andra att jag köper honom som favorit med oklart löpningsförlopp så det blir att strecka vidare.

Tipsettan till 3 Velasquez Gar som kan vara bästa hästen om han fungerar. Han är behandlad efter Momarken där han inte var som bäst, men skulle han gå som i de två starterna innan det då han var bra mot bra hästar så ska han ha bra segerchans nu. Bortglömd trots ett bra läge och då får han tipset trots oklar dagsform.

10 Jagger Zon var riktigt bra vid seger senast och har fin styrka. Han har dock varit ojämn tidigare och visade senast att han trivs bäst med att tugga på i jämnt hårt tempo i främre träffen. Utelämnad från bakspår med andra ord och inte givet att han är lika bra igen. Har dock vunnit med Tino Ärling tidigare.

4 Ramon Dekkers har visat färsk form i V75 på slutet och gjort två bra lopp mot bättre hästar än detta. Distansen fungerade också bra näst senast, men nu tror jag på spets och då kanske det hade varit bättre med ett halvvarv kortare väg? Duger nog ändå bra från ledningen och räknas tidigt.

1 Bottnas Dragon har fin styrka, men räckte inte från kön i samma lopp som Ramon Dekkers senast. Kanske var han nedsatt av resan för han kan bättre och nu är motståndet inte lika tufft. Får nog svårt att hålla ledningen, men bör inte hamna allt för långt bak och kan vinna om det löser sig.

5 Benobi Zet räckte inte i ett stenhårt kval till Kungapokalen senast, men fick ett nyttigt lopp i kroppen och går ner rejält i klass här. Har visat bra styrka tidigare och kan överraska om den relativt orutinerade kusken får till det.

Sista strecket till 2 Gustavo Boko som gör debut i ny regi och har svårbedömd dagsform. Det låter på tränaren som att det behövs lopp i kroppen, men från ett bra läge med vass kusk måste han nog med på systemet ändå.

Analys Bergsåker V86-5:

Ranking: A. 9. B: 6-12. B/C: 10-5-1-14-7-11-15. C: 2-13-4. D: 3-8.

Spetsanalysen: Tror att 6 Scarpetta har bra chans att ta hand om ledningen från bästa springspåret och då lär han köras där om inte 9 Tesio kommer för tidigt.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans där grundkapable 9 Tesio är jättefavorit. Han har gjort två starter för Robert Bergh och gick med bara ett lopp i kroppen direkt ut i hetluften i Örebros långlopp senast. Där kördes han till ledningen efter 750 meter och fick öppna rätt tufft första varvet. Han blev därför lite seg sista biten och smygkörde vinnaren Just Wait And See och elithästen Call Me Keeper tog sig förbi på upploppet. Ändå en mycket bra insats av Tesio och något liknande här bör givetvis räcka till seger.

Den skadedrabbade sexåringen känns dock inte helt att lita på och vi får se hur det fungerar med tredje starten på tre veckor, men Bergh verkar nöjd och vinner han detta står man perfekt inne i Harper Hanovers Lopp nästa helg. Kuskbyte från Bergh till Norberg brukar fungera bra, men är ändå värt att nämna. Bra chans att favoriten löser detta, men jag tycker ändå att det finns två roliga motbud så det får bli gardering med dessa.

6 Scarpetta är ingen tokig häst och jag gillade intrycket vid några segrar förra året. Speciellt när han gick barfota fram tände han till och så ska det bli nu efter två starter med skor runt om i år. Dessutom helstängt huvudlag för att peppa upp honom lite till och spetschansen bör vara god från springspår. Visst får han svårt att stå emot en bra Tesio, men strular det för favoriten tror jag att Scarpetta kan leda runt om till mysiga två procent!

Räknas ska även 12 Wasa Thunder som har gått bra varje gång när man ryckt skorna runt om. Senast avslutade han starkt som tvåa bakom Heartbreaker V.S. i ett liknande lopp och då kan han även hota Tesio. Det oroar lite att man säger sig satsa på Harper Hanovers lopp nästa helg för vid seger här går man över tilläggsgränsen i det loppet, men Ove A brukar vara segersugen och tar nog chansen om han får den. Spännande om Tesio får gå på sista varvet och Wasa Thunder kan smyga med bakom.

Är man helt inne på att Tesio gör bort sig så kan det även vara vettigt med streck för 10 Global Teardrop med Uffe som har gått bra utan skor på slutet och 5 Buckle Up Pellini som gick starkt som trea på Solvalla senast, men jag stannar på tre streck.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 4. B: 6-5-10. B/C: 2-1-8-7-3. C: 12-9-11.

Spetsanalysen: 2 B.W.Empress öppnar bra, men tveksamt om Åke Lindblom vill eller ens kan svara 4 Musique d’Inverne som var snabb ut senast. 5 Twyla Face och
6 Twigs Frances gör bildebut och är svårbedömda, men måste i alla fall vara mycket snabba för att ta sig förbi Musique d’Inverne.

Loppanalysen:

Ett lopp för treåriga ston med högst 100.000 kronor på kontot och många orutinerade hästar. Då kan det vara klokt att spela för skräll, men jag gillar verkligen favoriten
4 Musique d’Inverne som känns som en blivande kulltopp och jag spikar henne trots stort favoritskap. Två segrar på två försök har det blivit och båda gångerna har hon vunnit väldigt lätt från ledningen. Hon var snabb bakom bilen senast och ser helt okomplicerad ut och det måste vara bra chans att hon spetsar igen.

Stig H-träningen har gått med järnskor tidigare, men nu vässar Johansson till balansen lite och kör barfota bak och med lättare skor fram. Det bör innebära en växel till och då får de andra vara bra om de ska slå henne utvändigt.

Det tror jag inte på utan spikar Musique d’Inverne utan större tvekan.

Det saknas dock inte lovande motbud och både 6 Twigs Frances och 5 Twyla Face visade fin uppfattning vid sina segrar. Båda gör däremot debut bakom startbilen och inte lätt att veta hur det ska fungera. Det känns ändå tveksamt att de ska ta en längd på favoriten eller slå denne utvändigt sedan.

Skrälldragen i loppet är 10 Evoque (barfota nu och vass stallform hos Melander) samt startsnabba 2 B.W.Empress (som lär få ett fint lopp i den främre träffen).

Analys Bergsåker V86-7:

Ranking: A: 5. B: 2-8. B/C: 1-3-11. C: 10-6. D: 7-4-9.

Spetsanalysen: 2 Odin Tabac har bra spetschans från ett perfekt startspår. 3 Smedheim Solan kan utmana, men troligen inte ta sig förbi. Möjligt att 8 Lome Brage kan komma förbi om JOP laddar max, men det kanske inte är så troligt över den här distansen?

Loppanalysen:

Kallblodslopp för eliten och flera genrepar inför Elitkampen nästa helg. 5 Månprinsen A.M. är som vanligt storfavorit när han visar sig på banan och den här gången tror jag att han vinner loppet ganska bekvämt. Elvaåringen har sett väldigt fin ut i årets två starter och verkar bättre än någonsin. Visst, han fick stryk av Lome Brage senast, men det var över kort distans och Månprinsen sprang så fort han kunde till slut utan att få grepp om ledaren. Nu talar distansen kraftigt till Månprinsens fördel och han bör också bli allt vassare i form ju närmare Elitkampen vi kommer – det har ju varit Melanders stora mål i år. Det blir troligen dödens på Odin Tabac, men som Månprinsen har sett ut i år så tror jag att han löser det med säker marginal. Spik!

8 Lome Brage var grymt fin vid spetssegern senast, men han är klart bättre över kort distans och med sämre läge och sämre kusk den här gången blir det mycket svårt att slå Månprinsen A.M. en gång till. Kanske blir det även ett snällt upplägg från det här spåret med tanke på att förutsättningarna passar Lome Brage mycket bättre under Elitloppshelgen?

2 Odin Tabac är nog i stället värst emot favoriten för han är spetsfavorit och har slagit Månprinsen A.M. två gånger från den positionen tidigare. Senast gick han helt okej som fyra och bör vara bättre med det loppet i kroppen. Westholm låter optimistisk och Odin Tabac är en jäkla häst, men med ålderns rätt borde han inte vara lika bra nu som när han senast slog Månprinsen samtidigt som denne verkar ännu bättre nu.

1 Pydin var läcker på en fin tid senast och är nog under rejäl utveckling fortfarande, men det krävs nog ändå att de bästa har en sämre dag om det ska bli seger mot dem redan nu. Skrällduglig från rygg ledaren kanske.

3 Smedheim Solan och 11 Tekno Odin är också riktigt bra i grunden, men det känns inte som att de är riktigt på topp ännu och de körs nog med tanke på framtiden denna gång.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 5-6-4-8. B: 10. B/C: 12-11. C: 2-7-3-9.

Spetsanalysen: 3 Eastar Rapida är snabb, men smygs och vill helst ha rygg på 5 eller 6. 4 Westline är dock snabb innanför och lär laddas rejält för spets. Kan ändå få svårt att hålla ut 6 Ebony Boko om denne sköter sig. Han är mycket kvick första biten och nedstruken ett hack nu.

Loppanalysen:

Ett ganska ojämnt lopp avslutar och fem streck känns starkt. Klar favorit är 5 Araw Hoss som har hög grundkapacitet, men återkommer efter uppehåll. Han gjorde tre starter efter två års uppehåll förra året och var då bra i en och blek i två. Ny comeback nu och givetvis svårbedömd även om det handlar om en klasshäst. Nurmos stallform har också varit svag på slutet och även om det blivit två segrar senast veckan har det nog inte vänt helt än.

Araw Hoss bör vinna detta om han är på topp direkt, men det vill jag inte spela på till det stora favoritskapet.

Hög grundkapacitet har även 8 Uppohoppa som var med i Derbyt i sin näst senaste start och är härdad i stenhårda sällskap. Han har däremot inte startat på åtta månader och är knappast på topp direkt, men är troligen bra nog att slå de flesta här även med 80-procentig form och garderar man favoriten ska han med.

Rätt mycket spel är det även på 4 Westline som jag trodde skulle vinna från ledningen förra veckan, men en 1.08-öppning gav mjölksyra till slut och han kunde inte svara Urban Kronos vassa speed runt slutkurvan. Nu ska man plocka av både boots och gamascher på inrådan av Kontio och full distans är nog bara en fördel. Farlig om spets i en lugnare öppning än senast, men går även bakifrån.

Två lite mindre spelade ska också med och 6 Ebony Boko är intressant om han kommer till spets utan för tuff öppning. Full distans är inget plus, men det är varmt och banorna snabba och har favoriten en sämre dag kanske det här kan bli ett rätt billigt lopp. 10 Mr Perfection har varit lite segare i de två senaste starterna, men gått bra mot stenhårda hästar (Pastore Bob, Olle Rols, Erik Sting) i V75 före det och hittar han tillbaka till den formen så duger han nog här med rätt lopp.

12 Oceanic Clearance var kraftigt förbättrad senast, men det var i spets och hon brukar vara segare bakifrån. Från spår tolv lär det bli svårt att vinna igen.

Singelstrecken:

4 Musique d’Inverne (V86-6) har sett riktigt lovande ut vid segrarna och nu lättas hon dessutom i balansen. Bra chans att leda hela vägen igen.

5 Månprinsen A.M. (V86-7) kommer från förlust, men gjorde ett starkt lopp i en mycket snabb avslutning. Bättre distans nu och jag tror att han vinner från dödens.

Prisvärda hästar:

3 Re Doc (V86-2) är inte helt pålitlig bakom bilen, men felfri bör han ha bra chans att leda hela vägen.

11 Tåga Kongen (V86-3) har bra styrka och mycket bättre form än resultaten på slutet säger.

3 Velasquez Gar (V86-4) har bra grundkapacitet och i ett mycket öppet och svårtippat lopp har han blivit alldeles för bortglömd.

6 Scarpetta (V86-5) visade rätt bra takter förra året och har två nyttiga lopp i kroppen inför detta. Barfota fram och helstängt huvudlag är bra växlar och han kan skrälla i spets om Tesio har en dålig dag.

6 Ebony Boko (V86-8) är bäst över kort distans, men når han ledningen utan att öppningen blir för tuff kan han hålla hela vägen på ett snabbt banunderlag.

V86-systemet:

1,5,6,7,9,14 (res 10,8)
1,3,4 (res 6,7)
1,2,4,5,6,7,10,11,12 (res 8,9)
1,2,3,4,5,6,10 (res 8,11)
6,9,12 (res 10,5)
4 Musique d’Inverne (res 6,5)
5 Månprinsen A.M. (res 2,8)
4,5,6,8,10 (res 12,11)

6 x 3 x 9 x 7 x 3 x 1 x 1 x 5 = 17010 rader = 4252,50 kronor.

DD-spelet:

5 – 4,6 x 500 = 1000 kronor.

/Berglund