Riktigt tråkigt spelmässigt i onsdags när ingen av vinnarna var spelad under tio procent och det blev låg utdelning med jackpot på sexorna. Mitt försök till att få upp utdelningen med en lite fräckare spik mot kalle storfavoriten Dice Man spårade ur när West Wing, visserligen programenligt tog ledningen, men sedan var klart sämre än jag trodde och var för tidigt slagen femma i mål. Trist.

Det är dock lättare att glömma sådant när omgången i sig blev ganska värdelös ändå och nu fick vi i alla fall chansen att få tillbaka en del av pengarna med jackpott nästa onsdag.

Desto roligare är det att titta framåt och V75-tävlingarna på Åby den här helgen är fantastiska. Grym sport i varje lopp och med de två Pokalloppen för fyraåringar som höjdpunkt blir förhoppningsvis hela tävlingsdagen en fröjd att titta på. Spelmässigt då? Ja, där känns det inte helt givet åt vilket håll det lutar. Omgången har känts favoritbetonad hela veckan, med många starka favoriter från bra lägen, men när jag sedan satte mig och rankade loppen och filade på spelförslaget så var det inte helt lätt att hitta singelstreck som jag vill lita helt på. Med tanke på att Åby har open stretch så finns det fler tänkbara taktikval för kuskarna vilket gör det lite svårare att läsa loppen. Storfavoriter som Coktail Fortuna och Magic Gwin hade jag gärna spikat om det var givet att de kom till ledningen, men båda har startsnabba och spetsgynnade hästar invändigt och utvändigt ledaren är de nog inga stabila storfavoriter.

Omgångens bästa vinstchans har givetvis läckra Dibaba i Drottning Silvias Pokal som inleder omgången, men hon har tidigare inte fått till det i stora finaler och känns inte helt trygg att lita hundraprocentigt på till väldigt hög spelprocent. Utgångshäst på henne känns lämpligt och i stället spikar jag en andrahandsfavorit i ett lopp som inte känns så roligt att gardera upp med de fem som känns bättre än resten.

ATG lockar med jackpott vilket verkligen är en sanning med modifikation. Visst, omgången har tilldelats lite jackpottpengar från extraomgången på Biri i söndags, men det handlar om dryga 3,5 miljoner vilket är lite skillnad mot i en ”riktig” jackpottomgång då det brukar flyttas över minst 20 miljoner extra till sjurättspotten.

Analys Åby V75-1:

Ranking: A: 4. B: 5. B/C: 1-2-3-8-9-12-10. C: 6-11-7.

Spetsanalysen: 1 Electrical är snabbast första biten, men Hans-Owe vill säkert ha rygg på 4 Dibaba efter en bit om denne går felfritt. Annars testar han nog i spets eftersom den taktiken gick bra i försöket.

Loppanalysen:

Drottning Silvias Pokal för fyraåriga ston har en miljon till vinnaren och ser omgångens mest spelade häst i 4 Dibaba. Att den här toppstammade hästen har bästa kapaciteten i kullen är det nog inget snack om, men hon är humörbetonad av sig och blir ibland lite väl hetsig. I fjol misslyckades hon att vinna finalerna i både E3, Oaks och Breeders´ Crown som hårt betrodd och kanske är det inte optimalt för henne med rätt täta starter som det alltid blir med försök och finallopp. Sedan kan det också vara så att hon har mognat i år som fyraåring och hon vann försöket väldigt lätt trots att hon tog i rätt rejält en bit mitt i loppet.

Att Örjan/Walmann valde spår fyra bakom bilen, trots att man fick välja spår först, säger väl lite att man inte litar helt på henne från start ändå och jag gissar att Örjan tar en ganska lugn start för att sedan köra till efter en bit. Felfri lär hon släppas till ledningen av Electrical och sedan blir det så klart svårt att slå henne. Örjan har svarat för en del sömniga styrningar i V75 på slutet, men när det är en miljon i förstapris vet man att han är både påläst och påställd och ger sin häst chansen. Toppchans utan strul och jag spelar utgång och spikar på en kupong.

Det stora favoritskapet lockar ändå till gardering på en kupong och 5 Vanquish Kronos tycker jag inte är så mycket sämre än favoriten ändå. Hon är halsopererad inför den här säsongen och förhoppningsvis kommer hon att tävla både jämnare och på en ännu högre nivå än i fjol. I försöket senast, som också var årsdebuten, så avslutade hon riktigt starkt som tvåa bakom Dibaba och bör ju gå framåt rejält till det här loppet. Laddar Christoffer så kan hon nog ta en längd på Dibaba om Örjan inte laddar och skulle Vanquish Kronos blir släppt till spets så blir hon farlig från spets eller från rygg ledaren om Christoffer vill släppa till Dibaba.

1 Electrical har höjt sig några snäpp på slutet och vann försöket lätt från spets via 1.10 sista 400 m. Hon släpper säkert till favoriten eftersom hon tidigare har varit bäst med ett rygglopp, men galopperar Dibaba bort sig kan nog Sundberg testa att köra i ledningen som senast. Tidig om favoriten kommer bort.

Speediga 2 Tropicana Ås har tänt till rejält barfota runt om och spurtade sylvasst från rygg ledaren (7,5/ sista 400 m) till seger i försöket. Får ett bra lopp igen och är också med i striden om favoriten strular till det.

Sedan betalar jag även för 3 Bellatrix Zet som är ganska rejäl av sig och som höll positivt som tvåa från dödens i uttagningen. En procent med fin form från ett bra läge känns väldigt lite.

Analys Åby V75-2:

Ranking: A: 2-1. B: 4-9-6. B/C: 8-12-5-11-10. C: 7.

Spetsanalysen: Inga startrakter alls här och rätt svårläst spetsstrid. Jag är lite inne på att 2 Porthos Race kanske kan spetsa om Lindblom prickar perfekt och vågar ladda från spår två. 4 Wir Ideal är inte jättesnabb, men hyfsad och har en vass kusk från ett klart bättre spår efter invändig strykning. 6 R.K.King är ingen startraket, men gynnas av springspåret och Veijo lär testa. 7 Lajos Fawör kanske kan spetsa med en perfekt start, men då lär det bli släpp till någon av de tidigare nämnda sedan.

Loppanalysen:

Omgångens mest öppna lopp där jag tror att alla utom en kan vinna, men så resonerar de flesta och det blir nog svårt att få en rejäl skräll när ”alla” ska gardera upp loppet. Därför testar jag med två utgångshästar här och var länge inne på att spika 2 Porthos Race som jag tror vinner om han kommer till ledningen. Han har i stort sett bara gjort bra lopp sedan han skrällvann i V75 på Nyårsafton och då slog Coktail Fortuna som är storfavorit i silver den här veckan. Han höll tappert i dödens som V75-trea för tre starter sedan, spurtade vasst som tvåa bakom Sir Q.C. näst senast och gick mycket starkt efter galopp i V75-finalen senast.

Nu har det gått lite väl lång tid sedan dess, men enligt Lindblom har hästen tränat hela tiden och känns fin. Han har också gått bra efter uppehåll tidigare och i spets har han vunnit fyra gånger på fyra försök. Han går dock bra även bakifrån och slipper han bara dödens bör det vara bra segerchans och Porthos Race är min givna förstahäst.

Jag dubblar dock med en till utgångshäst i 1 Machiavelli som verkligen har ett perfekt läge för att smyga med och få ett fint lopp. Han toppspurtade som V75-tvåa i Halmstad i februari och i finalen på Solvalla senast gick han starkt som trea bakom Weekend Fun och Global Unlimited. Inför det här har han fått ett lopp i kroppen hemma i Danmark och gick helt okej från kön då och är säkert mycket vassare nu. Från rygg ledaren blir han mycket segerfarlig.

Öppet bakom dessa två, men varning för starke 4 Wir Ideal som såg väldigt laddad ut över mål efter galopp senast. Det var ett tuffare lopp än detta, men också längre distans vilket han gynnas av. Han är kanske lite för ospeedig för att vinna V75 över medeldistans, men formen såg riktigt vass ut senast och med Adielsson från ett fint tredjespår är han rätt tidig ändå.

Betrodde 9 Earn n’Burn är jag inte så imponerad av även om han har varit förbättrad i sin nya regi på slutet. Från bakspår i V75 tycker jag dock inte att han ska vara favorit och för mig är han bara en av flera när det troligen inte blir jänkarvagn som senast.

6 R.K.King har fin form nu och gynnas av hemmaplan, men han brukar få det tuffare i V75 och han är också lite ojämn från start. Farlig om Veijo prickar starten och kommer till spets, men sårbar annars.

Ur Berghs trio känns 8 Digital Yankee hetast från ett fint smygläge för han är vass på speed. 12 Royaldoodle är trög, men visar fin styrka och bra inställning och kanske kan duga trots ett tufft utgångsläge.

Jag streckar alla utom 7 Lajos Fawör som knappast räcker i V75.

Analys Åby V75-3:

Ranking: A: 5. B: 7-3-9-8. B/C: 4-2-1. C: 6-10.

Spetsanalysen: Många startsnabba och svårt för ytterspåren när det är 1609 meter och stareten går längre in på rakan i det här loppet. 2 Quick Fix är väldigt snabb första biten och tar nog ändå en längd på 1 West Wing, men det känns inte så troligt att Kolgjini kör i spets. Frågan är om han vill släppa till 3 Västerboonthenews som troligen håller ut
4 B.B.S.Sugarlight, eller om han hellre inväntar
5 Giveitgasandgo som lär öppna snabbare nu? Gissar på Västerboonthenews till spets om Kolgjini bara vill ha en rygg direkt, annars Giveitgasandgo.

Loppanalysen:

Gulddivisionen går över 1609 meter och vinnaren får en inbjudan till Elitloppet. Ett ganska öppet lopp där fem hästar har bättre chans än resten, men de tär också dessa som blir spelade. Knapp favorit är 7 Day Or Night In som senast galopperade direkt i Olympiatravet vilket var lite märkligt av en travsäker häst. Före det imponerade han vid spetsseger och han är bra, men läget är lurigt och ett tungt lopp att vänta.

Jag väljer att spika i det här loppet eftersom jag gillar det jag har sett av den amerikanske fyraåringen 5 Giveitgasandgo. Han var riktigt vass som tvååring i USA och även om fjolåret inte blev lika bra så var han ändå finalist i Hambletonian och vann ett par fina segrar. Nu finns han i träning hos skicklige norrmannen Atle Hamre och har gjort två fina insatser på svensk mark. Näst senast som trea bakom Lionel och Charrua Forlan och senast som tvåa på en topptid över full väg bakom Ringostarr Treb i Olympiatravet.

Giveitgasandgo bör bli allt vassare för varje lopp han får i sig och nu lär Erik säkert låta honom öppna snabbare än han har fått visa hittills och så pass bra som han var senast är ändå det rimliga (eftersom det finns open stretch) att han släpps till spets av antingen Quick Fix eller Västerboonthenews. Gissar att han sedan kan springa runt 9,5 hela vägen och då blir det kämpigt för övriga att slå honom. En kul spik som jag chansar på att ta betalt på denna gång.

3 Västerboonthenews hade ingen tur i första starten på två månader senast när han fastnade i kalla ryggar. Bättre läge nu och kan nog vinna loppet från spets eller rygg ledaren. Tidig vid gardering.

9 Nadal Broline har härlig högstanivå och kan inte räknas bort trots årsdebut och bakspår över kort distans. I fjolårets årsdebut var han grymt fin och spurtade ner Volstead i en virvlande avslutning. Farlig om han är lika bra denna gång.

Sedan kan inte heller sylvassa stoet 8 Double Exposure räknas bort helt trots läget. Hon var kanske lite klenare än väntat senast, men var brunstig då och säkert lite nedsatt av det. Tänkbar om det blir toktempo på loppet.

Analys Åby V75-4:

Ranking: A: 5-6-8. B: 3-7. B/C: 2-4-9. C: 1.

Spetsanalysen: 3 Handsome Brad bör ta sig till sargen direkt, men han är nog nöjd med en bra rygg och 5 Muscle Hustle lär få överta. Sedan får vi se om Bergh vill ha rygg på 6 Rajesh Face om denne testar på första rakan. Jag tror däremot inte att Bergh är intresserad av att släppa till
8 Diamanten som också kan öppna bra.

Loppanalysen:

Ett femåringslopp över lång distans och grym klass på racet! Tre riktiga kulltoppar blir jämnspelade, men knapp favorit är 8 Diamanten som vann på bra sätt direkt i debuten för Stig H Johansson senast. Då svarade han ut Muscle Hustle, fick bestämma i lågt tempo och gick undan säkert i lite flegmatiskt stil. Säkert en nyttig årsdebut för Diamanten som är Elitloppsaktuell, men den här gången är uppgiften jobbigare med spår åtta och tuffa konkurrenter på insidan. Svårt taktiskt upplägg för Adielsson om han ska ladda förbi Rajesh Face direkt eller spara på krutet och smyga ner hästen i det lilla fältet. Oavsett vilket så lär det bli ett mycket tuffare lopp än senast och då är det inte säkert att han vinner.

Jag tror därför mer på de två andra topphästarna och ger tipset till 5 Muscle Hustle som var oväntat bra direkt i årsdebuten senast som tvåa bakom Diamanten. Bergh låter ruskigt nöjd med sin femåring som redan som fyraåring vann ett heat i Åby Stora Pris mot äldre hästar och att han är den tidige ledaren är det nog inget snack om. Sedan måste han vara segeraktuell oavsett om Bergh släpper till Rajesh Face eller kör i ledningen där hästen vunnit tre av fyra försök i Sverige.

6 Rajesh Face har alltid visat väldigt hög kapacitet, men är inte helt okomplicerad och strular bort sig ibland. I årsdebuten senast var han ruskigt fin direkt och vann väldigt lätt mot äldre silverhästar via 1.10 sista 800 m i ledningen. Han är ingen blixt första stegen, men lär köras offensivt när han travat in sig och i spets blir han givetvis inte lätt att slå över för honom passande distans.

Inga taktiska upplägg är dock givna när heta herrar som Kolgjini och Bergh spelar huvudrollen och det skulle kanske kunna hända något oväntat under vägen. Därför är det även intressant med streck för två så pass bra hästar som
3 Handsome Brad (vässad utrustning nu och rygg ledaren eller tredje invändigt) och 7 Monark Newmen (Derbytvåa som var stark efter galopp i årsdebuten och barfota runt om nu). Speciellt när båda är relativt lite spelade.

2 Sir Q.C. bara vinner och vinner, men har fått sträcka på sig i de två senaste starterna och nu stiger svårighetsgraden rejält samtidigt som han inte lär släppas till spets igen. Trots barfotabalans den här gången tror jag inte att han räcker och för mig är han överspelad till 12 procent.

Analys Åby V75-5:

Ranking: A. 6. B: 1-11-8. B/C: 4-3-2-9. C: 7-5-12.

Spetsanalysen: 1 Dragster är mycket vass ut och missar knappast ledningen. Trivs där och borde vilja köra i spets om hästen känns bra, men det finns givetvis också i leken att Malmqvist tycker att 6 Coktail Fortuna är en bra rygg när det finns open stretch att tillgå.

Loppanalysen:

I silverdivisionen är 6 Coktail Fortuna storfavorit och han har visat på slutet hur bra han är när han tävlar utan skor. Senast fick han överta ledningen efter 300 meter och vann sedan väldigt enkelt. Bergh säger att nioåringen känns ännu bättre efteråt vilket givetvis låter starkt. Han är inte jättesnabb första stegen, men kliver på bra sedan och får han överta ledningen av Dragster ökar givetvis segerchansen rejält. Annars går han även bra bakifrån, men dödens är nog inte optimalt. En tänkbar spik, men blir Dragster pigg i spets kan det bli ett jobbigt lopp och då kan det bädda för andra hästar också.

1 Dragster är lite ojämn, men väldigt snabb och trivs i ledningen. Senast körde Malmqvist lite väl tufft när han svepte till ledningen 500 kvar och fick ge sig sista biten mot den häst han hade rundat då. Dragster kan ha lite problem med fräschören, men har han tagit det loppet på rätt sätt är han säkert bättre nu och kan då vinna både från spets eller rygg ledaren. Han har vunnit de fem senaste gångerna han körts i spets vilket talar för att Malmqvist väljer den taktiken, men det hänger nog mycket på hur hästen känns för dagen.

Två mycket grundkapabla hästar är lite spelade, men blir farliga om favoriten får svar om ledningen. 11 Bryssel är liksom Dragster ojämn, men riktigt bra på en bra dag och har fått ett bättre startspår efter en invändig strykning. Duger bra om han är i ordning och det inte strular för honom denna gång.

8 Rolex Bigi vann årsdebuten på bra sätt och var tvåa bakom Cyber Lane senast. Han är också ojämn, men med en mycket hög högstanivå och Örjan brukar kunna hitta segervägar även från svåra utgångslägen. Chansar på att ta med honom i stället för ett par B-hästar med bättre lägen, men lägre grundkapacitet. Fyra streck totalt.

Analys Åby V75-6:

Ranking: A: 10-5-1. B: 9-2. B/C: 8-4-7. C: 3-12-6-11.

Spetsanalysen: 1 Sobel Conway är snabb och Untersteiner lär ladda allt som går för att hålla ut 2 Västerbo Grosbois och köra i spets. Misslyckas det talar det mesta för att 5 Magic Gwin får överta täten efter en bit, men jag tror att Sobel Conway håller upp täten.

Loppanalysen:

Lång distans i en bronsdivision där tre hästar höjer sig lite över resten. Favoriten 5 Magic Gwin trodde jag stenhårt på senast och då visade han också att han är riktigt bra och inte så långt efter de bästa i kullen. Kaj Widell körde under 1.10 sista varvet i ledningen med tussarna kvar och i stort sett odriven. Svårslagen om han kommer till spets igen, men nu kan det bli svar och då finns risken att han blir lite väl hetsig. Sårbar om han blir pigg i både spets och dödens över lång distans och som storfavorit känns han inte lika spelvärd som senast.

Jag tippar faktiskt en annan och tycker att 10 Explosive Merlot inte är så mycket sämre än favoriten. Han verkar också ha mognat på slutet då han skött sig riktigt fint och styrkan är det inget fel på vilket han har visat i två lopp över tre varv i år. Bakspår har tidigare varit en nackdel, men Bergh tror att det ska fungera och blir det bra fart på loppet med en pigg Magic Gwin i täten tror jag att det är bra chans att Explosive Merlot rundar till seger. DD-spik!

1 Sobel Conway tycker jag är en sämre häst än de två nämnda och lite förvånande att så många trodde på honom från spår utvändigt om Magic Gwin senast. Han var också chanslös då från andra par utvändigt och jag tycker att han är lite tveksam sista biten ibland vilket 10 andraplatser i karriären också talar för. Nu är det dock helt andra förutsättningar med innerspår och vettig chans på ledningen där han fungerar bra. Alternativt kan det bli rätt med rygg på en pigg Magic Gwin också, men kommer Västerbo Grosbois förbi i starten känns det kallare.

Jag streckar dessa tre, men tror man att det kan skrälla här så varnar jag för 9 Dancelli som senast var trea där Magic Gwin vann och kan bli farlig nu med Erik från ett spännande smygläge.

2 Västerbo Grosbois gör det bra i tuffa sällskap varje gång och är snabb ut, men jag tror inte att han slår dessa hästar över lång distans.

Analys Åby V75-7:

Ranking: A: 1-4-2. B: 10-9. B/C: 3-6-5. C: 7-12-8-11.

Spetsanalysen: 1 Perfect Spirit öppnar snabbt och Örjan/Redén vet nog vad de gjorde när de valde innerspåret. Håller upp täten om Örjan inte vill ha en rygg. 5 Calle Crown är nog snabbast av övriga.

Loppanalysen:

En läcker upplaga av Kungapokalen avslutar omgången och favorit är fjolårets Hambletonianvinnare 1 Perfect Spirit. Han har gjort två starter hos Daniel Redén och visat hög klass även om han inte har ställts på något svårare prov ännu. Han mötte sagt motstånd näst senast, men vann väldigt lätt med tung balans. Senast var han lättad och vann försöket knappt men säkert från ledningen. Nu ska han gå barfota och med jänkarvagn vilket lär vässa till honom ytterligare och i spets är han helt klart hästen för övriga att slå.

Håller sig Perfect Spirit lugn så tror jag att han vinner från ledningen, men det är lite vassa tendenser i honom och han lär sättas på mycket tuffare prov nu jämfört med senast. Trodde ändå att han skulle vara lite större favorit än 31 procent och det kan jag se visst spelvärde i ändå.

Det saknas dock verkligen inte motstånd och 4 Who’s Who ska bli kul att se efter ett snällt upplägg i försöket. Han var ju grym vid dödenssegern på Solvalla näst senast, men senast fick han inte riktigt travet att flyta när det gick som snabbast i loppet och han tappade lite fart på det runt sista sväng. Sedan kom han inge bra och Örjan måttade in andraplatsen och ett bra finalspår. Med offensive Mika Forss lär det bli andra bullar och jag tror att man testar att sätta press på favoriten under vägen som då kan få det jobbigt. Springer Who’s Who en låg 12-tid i dödens som näst senast har vi en härlig match att se fram emot.

En match som också lär bjuda in andra topphästar i segerstriden. 2 Lucifer Lane är ju toppfin varje gång och vann försöket lekande lätt från ledningen via 10,5 sista halvvarvet. Om duktige Johan A Nilsson kan hitta rygg på Perfect Spirit så blir han säkert farlig över upploppet.

En som överraskade positivt i försöket var Björn Goops nyförvärv 10 Versus As som toppspurtade i vida spår som trea där Lucifer Lane vann. Han såg ut att kunna matcha detta motstånd med ett bättre lopp än senast och trots bakspår ska han räknas tidigt.

I samma lopp spurtade också 9 Vikens High Yield sylvasst som tvåa. Han gick då barfota runt om för första gången och visslade till med 1.09 sista 400 m från fjärde par utvändigt. Skulle han kunna hålla ryggen på favoriten från start så blir det spännande att se hur bra speeden biter över upploppet denna gång.

3 Velvet Gio (stark långspurt till försöksseger) 6 Enterprise (bör bli bättre för varje start) och 5 Calle Crown (snabb avslutning senast och säkert ännu vassare nu) streckas också i en mycket spännande final. Åtta streck totalt.

Singelstrecket:

5 Giveitgasandgo (V75-3) gick mycket bra som tvåa i Olympiatravet senast och bör vara mogen en riktigt bra prestation över passande kort distans. Svårslagen om han släpps till täten, men kan nog vinna oavsett.

Utgångshästarna:

4 Dibaba (V75-1) har bästa kapaciteten i loppet och toppchans om hon inte strular till det för sig. Rätt storfavorit.

2 Porthos Race (V75-2) har gjort bra lopp mot tufft motstånd en längre tid och når Lindblom ledningen blir ekipaget svårslaget. Spurtstarke 1 Machiavelli kan dock bli farlig med ett smyglopp på innerspår.

Prisvärda hästar:

5 Vanquish Kronos (V75-1) är sju gånger mindre spelad än favoriten och så mycket skiljer det verkligen inte i segerchans. Bra som tvåa efter halsoperation i försöket och säkert ännu bättre nu.

11 Bryssel (V75-5) kan väldigt mycket när han tävlar på topp och får favoriten svar om ledningen så blir han giftig över upploppet.

10 Explosive Merlot (V75-6) tycker jag inte är så mycket sämre än favoriten i grunden och lång distans gynnas han av. Farlig om han sköter sig.

Överspelade:

9 Earn n’Burn (V75-2) är ingen stjärna och även om formen varit fin så känns han inte så het i V75 från bakspår med vanlig vagn.

7 Day Or Night In (V75-3) är bra, men läget risigt med många startsnabba hästar invändigt och stor risk att han kommer illa till och får ett tungt lopp.

2 Sir Q.C. (V75-4) radar upp segrar, men nu är moståndet mycket tuffare än tidigare och trots barfota och rätt distans tror jag inte att han räcker.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 4. B: 1,2,3,5. (res 4,5)
A: 1,2. B: 4,5,6,8,9,10,11,12. (res 2,1)
5 Giveitgasandgo (res 7,3)
3,5,6,7,8 (res 2,4)
1,6,8,11 (res 4,3)
1,5,10 (res 9,2)
1,2,3,4,5,6,9,10 (res 1,4)

Kupong 1: 1 x 10 x 1 x 5 x 4 x 3 x 8 = 4800 rader
Kupong 2: 4 x 2 x 1 x 5 x 4 x 3 x 8 = 3840 rader

Totalt: 8640 rader = 4320 kronor.

DD-spelet:

10 – 1 x 400 kr
10 – 2,4 x 200 kr
10 – 9,10 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund