V86 är ett fascinerande spel och i onsdags vann båda mina utgångshästar, samtidigt som jag inte hade någon vinnare C-rankad och alla vinnarna med på systemet – förutom i de två lopp där jag sprack. Mina två spikar var nämligen båda tvåa från ledningen och sätter man inte spikarna kan man inte påstå att man är särskilt nära även om det kändes så denna gång. Dessutom kom ju omgångens storskrällar där jag hade spikat betrodda hästar så någon monsterutdelning hade det inte blivit ändå om de hade löst sina uppgifter. Nu var det ingen spelare som hittade alla åtta rätt och eftersom det redan fanns nästan sex miljoner i åttarättspotten så får vi en mycket rejäl jackpott att spela om nästa vecka.

En häst som bidrog till att fälla alla spelare var skrällen Final Dream i den sista avdelningen. Han var anmäld barfota runt om för första gången i år och det kunde alla som ville ta del av och bedöma vikten av innan man gjorde sina spel. Detta eftersom travtränarna har informationsplikt angående hästarnas balans och det är något som vi tar för fullständigt givet idag.

Något som har visat sig kunna ha lika stor påverkan på hästarnas prestationer är vilken vagn de ska tävla i men det tycker fortfarande inte travsportens styrande att vi som spelar ska få reda på innan loppen. Nu kom Final Dream ut i en så kallad ”jänkarvagn” för första gången i karriären, vilket inte hade läckt ut i det ändå rätt massiva informationsflöde som finns att tillgå inför de stora streckspelen. Att Final Dream gjorde karriärens bästa insats och i det närmaste var osannolikt bra kan jag inte garantera berodde på den nya vagnen, men visst talar det mesta för det.

Varje gång liknande saker inträffar får jag arga mejl och meddelanden av spelare som känner sig lurade och less på travspel. Myten om travet som en ”ruffel-och-båg-bransch” får tyvärr nytt syre för varje gång.

Nu är det dags för de styrande inom Svensk Travsport att dra upp huvudet ur sanden och införa anmälningsplikt av vagn och även redovisa historiken på ett liknande sätt som balansinformationen idag visas i deras startlistor. För inte är det väl så att man idag medvetet avstår från att ge spelarna denna ofta så avgörande detalj eftersom ST:s dotterbolag TR Media tjänar pengar på att sälja informationen?

V75 går på Sundbyholm utanför Eskilstuna denna vecka och trots att det nu råder valfri balans går det idag fredag inte att säga hur hästarna ska tävla om ett drygt dygn. Det har varit vinterväder i veckan, men med kalla nätter och varmare dagar så kan det bli problem att få till banunderlaget och vid fredag lunch såg banan ut som en enda stor gyttjepöl. Man kan säkert få till det vettigt om solen uteblir under morgondagen, men får man dagsmeja kan det bli tal om att skjuta upp tävlingarna några timmar och då är det inte säkert att barfotakörning blir möjligt. Bästa rådet är att avvakta med sina spel och följa utvecklingen under morgondagen.

Omgången i sig innehåller tre storfavoriter och ett par öppna lopp. Zenit Brick i guld är omgångens största favorit och han blir mycket svår att fälla i en lämplig uppgift. Med spik på en så stor favorit får man hitta på roligare grejer än att spika ytterligare en storfavorit så jag garderar Globalsatisfaction på en kupong trots att han har mycket god vinstchans, men jag har större hopp om att få bort Olle Rols som det nog är rätt stor galopprisk för från spår fem.

Sundbyholm har ett kort upplopp där en bra häst i ledningen oftast är svårslagen, men blir banan dålig kan innerspåret i stället bli en fälla. Innerspår bakom bilen är också lite sämre än på många andra banor och det kan också vara värt att tänka på.

Analys Eskilstuna V75-1:

Ranking: A: 1. B: 10-7-9. B/C: 2-4. C: 5. D: 3-6-8.

Spetsanalysen: 1 Globalsatisfaction är inte så tokig ut om han går utan skor och med skygglappar, men ändå favorit på att han inte kan hålla upp ledningen. 2 Mr Vox är mycket snabb om han inte galopperar och han vill till plankan för att släppa täten. Kommer han förbi favoriten så bör sedan
7 Ajlexes Cubano vara först fram och överta trots att denne står långt ut på vingen.

Loppanalysen:

En ojämn och dålig silverdivision inleder omgången och jag ser bara fyra hästar med rimlig segerchans. Stor favorit är
1 Globalsatisfaction som är bästa hästen och som gjorde en stark comeback efter ett års uppehåll senast. Då avslutade han i 10-fart sista 700 m på bra sätt som tvåa bakom stallkompisen Linus Boy.

Blir han inte fast eller galopperar (har gjort bort sig från liknande lägen tidigare) så är segerchansen mycket god mot detta motstånd. Ett tänkbart scenario är dock att han får dödens på Ajlexes Cubano med en speedig häst i rygg och då kanske han kan åka dit om formen inte är helt på topp med bara ett lopp i kroppen. Det är nog däremot mindre risk att han blir fast med toppkusk i vagnen och litet fält med många som bör vilja ligga på innerspåret.

En stark favorit alltså, men jag nöjer mig ändå med att spika på en kupong eftersom dödens är ett troligt löpningsscenario och då blir 10 Blue Star Champion farlig till slut. Han höll starkt utvändigt ledaren senast och är mycket bättre med ett rygglopp. Läge för det härifrån och då lär hans speed bita bra trots att han är uppanmäld en klass denna gång.

7 Ajlexes Cubano är en startsnabb frontrunner som visat kraftigt stigande form på slutet. Om favoriten blir över första biten så bör han kunna trycka sig till ledningen sedan och där ger han sig sällan utan kamp. Kan han dessutom gå barfota runt om så är det en stor fördel och ifjol vann han faktiskt V75 i första barfotastarten för året.

Jag streckar också 9 Stay Alert som har två lopp i kroppen och står perfekt inne i klassen. Han är ofta lite segare bakifrån än i täten, men mot lite enklare motstånd än vanligt kanske han kaxar upp sig och Johan lär nog ladda direkt i rygg på Mr Vox och sedan kanske försöka se till att Globalsatisfaction inte kommer ut framför honom i alla fall.

Övriga bör få svårt och fyra streck är starkt.

Analys Eskilstuna V75-2:

Ranking: A. 4. B:7-15-8-9-11-12-5-14.B/C:13-1-6-10.C:2-3.

Spetsanalysen: 2 Edelsa är snabb och lär spetsa för att sedan släppa. 4 Orkidee Skift tror jag kan hålla ut snabba
5 Raise Broline sida vid sida och om hon inte gör det kan nog även denna tänkas släppa i sin årsdebut. Bra chans att Orkidee Skift tar hand om ledningen.

Loppanalysen:

Stolopp och spårtrappa som känns som en eller alla för min del. Uppgiften ser helt perfekt ut för hemmahästen
4 Orkidee Skift som kommer från många bra prestationer i följd. Hon toppspurtade som trea från svårt läge för tre starter sedan, satt fast i V75 efter det och vann sedan från dödens. Det var dock 1,5 månad sedan och hon har haft problem med karlederna under den tiden och fick ta det lugnt i två veckor. Efter det har Svante Ericsson trimmat på och siktat på denna uppgift där hon står riktigt bra till.

Sexåringen är bra i spets och fungerar fint med Örjan och är inte formen för mycket nedsatt av uppehållet har hon bra chans i ledningen. Jag tror mycket på henne, men det är inte så roligt att gissa formen på en favorit så jag nöjer mig med att spika på en kupong och sedan tar jag alla på den andra.

En bra motståndare är 7 Maintainability som senast blev lite för hetsig utvändigt ledaren och den positionen är inte bra för henne. Risk att det blir dödens igen från det här spåret, men jag gissar att Widell gör allt för att undvika det och man ske dessutom döva henne lite mer. Gör Orkidee Skift bort sig är det dock bra chans på spets och då är Maintainability hästen att slå.

15 Hankypanky Frances har gjort tre bra prestationer hos Timo Nurmos och mött bättre hästar än detta. Nurmos låter mycket nöjd med henne för dagen och även om läget är mycket jobbigt går hon inte att räkna bort. Här kan det nog bli ett tidigt avancemang om det blir läge.

8 Going Popp har gått bra i två starter hos Johan Untersteiner och nu blir det första jänkarvagn hos honom. Passas trots läget på det.

Ett roligt skrällbud är 9 Carisma Sisu som visat fin form i skymundan flera gånger i vinter och får hon sitt smyglopp, vilket det är läge för här, kan hon bli mycket farlig till slut.

Även 11 Helena Klipp har kapacitet att vinna om hon får ett mer passande banunderlag än senast. Hon såg riktigt vass ut vid segern för tre starter sedan och barfota vore nog riktigt bra för henne.

12 Tahays Blue Amber är stark, men ojämn. Skulle kunna duga trots ett svårt startspår. 5 Raise Broline trivs också bäst utan skor och har fått vänta på mars månad av den anledningen. Obesegrad med Adielsson efter två försök och kan öppna bra bakom bilen.

De nämnda känns hetare än resten, men ingen helt chanslös och det blir alla streck på ena kupongen.

Analys Eskilstuna V75-3:

Ranking: A: 5. B: 9-8-10-2. B/C: 6-1. C: 4-7. D: 3.

Spetsanalysen: 2 Nappa Scar och 4 Bear Dancer gör upp första biten och jag tror att Nappa Scar kan hålla ut om Per vill. Sedan bör Zenit Brick kunna hålla kvar West Wing på utsidan och glida till ledningen efter en bit.

Loppanalysen:

En gulddivision över lång distans och 5 Zenit Brick är jättefavorit. Han gör topplopp varje gång och trots en lite sämre värmning senast så vann han också finalen väldigt lätt. Sjuåringen har säkert putsats till lite efter det och här ser han ut att bli mycket svårslagen mot lämpligt motstånd där de svåraste motbuden fått sämre startspår. Ser bara Örjan till att hålla ut West Wing första biten så blir det sedan ledningen och då finns det ingen här som plockar ner honom till slut. Även om Zenit Brick har gått allra bäst för Goop så är det ju ändå svårt att säga minus med första Örjan – även om den gode Kihlström inte precis har segrat ihjäl sig den senaste månaden…

Given spik för mig trots det stora favoritskapet.

9 On Track Piraten var inte alls kika fin senast som näst senast och han har ju visat att han har svårt att besegra Zenit Brick i vinter. Hedershästen är åtgärdad efter senast och kanske ska gå barfota runt om nu och då är han nog ändå värst emot favoriten.

10 Queer Fish har två nyttiga lopp i kroppen och 8 West Wing har formen helt på topp, men de möter bättre hästar nu än på slutet och ska få tufft att vinna när de lär hamna bakom Zenit Brick direkt.

Analys Eskilstuna V75-4:

Ranking: A: 3. B:11-6-13-9-14-8.B/C:5-12-15.C:7-10-4-1-2.

Spetsanalysen: 3 Tyson Dimanche är nog både snabbast och mest intresserad av att gå i ledningen av hästarna på startvolten.

Loppanalysen:

Ett lärlingslopp över lång distans som ser öppet ut och man kan mycket väl strecka halva fältet utan att skämmas. Jag väljer däremot en annan väg och spikar den mycket trolige ledaren 3 Tyson Dimanche. Det här är en rejäl modell som inledde karriären med en snygg och lovande seger 2016, men sedan strulade han till det och galopperade i sju raka starter. Efter ett längre uppehåll har han nu kommit tillbaka starkt och vunnit tre av fyra starter. Näst senast fick han ge sig från spets, men fick då onödig press av en chanslös häst mitt i loppet. Senast fick han bestämma tempot lite mer och vann då väldigt lätt utan att gå tom i mål och här tror jag att det kan bli lite på samma sätt.

Ledningen lär Tyson Dimanche ta hand om utan större problem och sedan finns det sannerligen inte många i loppet som kan göra något grovjobb själv. Rutinerade Preben Sövik lär också dra i ett vettigt tempo själv för att inte bjuda in hästarna 40 meter bakom och går han 1.15-15,5 i spets blir han nog inte så lätt att fånga in.

Jag väljer att spela på att det håller hela vägen vilket kan vara en kul lösning i ett lopp där många garderar och snackhästen verkar bli en annan.

Gissar att 11 Staro Ivy League blir favorit innan det är klart och han har ju härdats och gått bra i tuffare sällskap än detta. Däremot vinner han väldigt sällan och det tycker inte jag är någon tillfällighet. Han har svårt sista biten och speciellt om han får gå för tidigt. Här ser jag ingen som kan/vill dra fram honom på slutvarvet och då blir det nog inte så lätt att komma in i loppet. Blir det däremot bra tempo och han får ryggar till 500 kvar så är det en bra chans, men det kan mycket väl bli tvärtom och då är han illa ute.

Garderar man upp loppet vill jag varna kraftigt för 6 Antonio America som toppspurtade i skymundan som sexa senast, men han är inte helt att lita på och kan hamna illa till från innerspåret.

13 Legoholm Zon har utvecklats kraftigt på slutet och varit bra varje gång, men hon kan inte heller göra så mycket själv över den här distansen och behöver hjälp på vägen.

9 Global Tailwind tycker jag har bästa kusken och på det är han värd ett streck vid gardering även om han också måste smygas över den här distansen.

Analys Eskilstuna V75-5:

Ranking: A: 5-2-7-10. B: 4-1-12-3. B/C: 9-11. C: 8-6.

Spetsanalysen: 1 Xanthis Business är snabbast och bör spetsa från innerspåret. Jag hade gissat att han skulle släppa, men Witasp låter lite sugen på att testa i spets. Flera startsnabba utvändigt och 2 Lightningsky, 3 Vikens Easy öppnar båda bra och efter en liten bit brukar 4 Enjoy the Life bara rusa iväg. Tufft tempo i täten här är nog ingen vild gissning. Witasp bestämmer vem som får ledningen.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp i lägsta klassen där det kan bli rejäl körning med flera startsnabba hästar och en rusande Enjoy the Life. Det bör gynna 5 Handsome Pelle som såg lysande ut i årsdebuten senast då han vann väldigt enkelt. Kan Jorma ge honom ett liknande lopp som senast blir han nog svår att ta emot över upploppet.

Stallkompisen 7 Aventador S.F. lär också gynnas om det blir tempo och bara han hittar ner i ett vettigt läge blir han farlig. Han såg läcker ut vid spurtsegern senast och nu kan det bli jänkarvagn för första gången dessutom.

2 Lightningsky är det mycket surr om och han är också tidig trots sin relativa orutin. Han var riktigt rejäl senast när han inte ville ge sig trots ett tungt lopp och var nära en mycket lovande häst i mål. Även han kan få gå med jänkarvagn för första gången vilket givetvis är mycket spännande. Kanske kan spetsa med om Leif Witasp vill släppa med Xanthis Business.

10 Garmin B.J. var så pass rejäl senast att han också platsar i A-gruppen trots bakspår över kort distans. Säker seger från dödens då och han ser ut att duga i lite bättre sällskap också.

4 Enjoy the Life är en rusartyp som brukar sätta stor prägel på loppen han deltar i. Kommer han till ledningen så lär han dra på det som går hela vägen och kanske kan det räcka till seger även om den taktiken brukar vara tuff på V75.

1 Xanthis Business var mycket positiv från rygg ledaren på Sir Q.C. senast och klart bättre än tidigare. Han är mycket startsnabb och bör spetsa, men känslan är ju att han är bättre med ett rygglopp. Tänkbar från rygg ledaren och fritt till slut, men känns lite för klen i spets om det dessutom blir bra tempo på loppet.

12 Roofer var det ”skrik” om senast, men han kom aldrig till från ett svårt läge och Örjan var inte överdrivet aktiv heller. Kallt läge igen och behöver mycket tur, men häst mot häst duger han nog rätt bra här om han får chansen med ett för tufft inledningsvarv.

Tio streck totalt trots att A-gruppen känns klart bra för klassen.

Analys Eskilstuna V75-6:

Ranking: A. 1-5-9. B: 3-2-5. B/C: 11-7-6-10-8. C: 12.

Spetsanalysen: 1 Oceanic Clearance ser ut att vara rätt bra i voltstart och om Ulf Eriksson sätter dit en perfekt start kan hon ta hand om ledningen. Tror att springspåren är värst emot, men ingen av dem är riktigt startsnabb med volt ändå. 5 Olle Rols är pigg första biten, men jag tror inte att Ingves vågar ladda från spår fem.

Loppanalysen:

5 Olle Rols har tjänat mäktiga 735.000 kronor på sina fem senaste starter och klättrat enormt snabbt i klasserna. Han har också visat kapacitet utöver det vanliga och har både bra styrka och löphuvud. Senast blev det lätt seger från dödens i V75-finalen efter att en vänlig kuskkollega släppt ut Ingves från ett instängt läge. Trots att Olle Rols möter tuffare motstånd nu än tidigare så tror jag att kapaciteten räcker en bit till, men frågan är om han får visa det denna gång? Spår fem i volt tror jag inte passar så bra även om han klarade det för fem starter sedan. Då var det dock inga springspår utvändigt eller bakspårshästar som stressade på och det är stor skillnad mot nu. Från spår två näst senast såg han väldigt ivrig ut första biten var ytterst nära galopp. Jag tror nog att han kan klippa i fel gångart från det här spåret och Ingves lär få koncentrera sig på att köra felfritt i första hand. Garderas därmed som storfavorit.

Tipsettan ger jag till senast mycket positiva 1 Oceanic Clearance. Hon toppsprutade som tvåa och var nära Roger America i mål. Hon bör ha vettig spetschans från innerspåret och ledningen tror jag är en mycket gynnsam position för henne om banan blir vettig. Eventuellt skoryck skulle nog också göra rätt stor skillnad för henne.

9 Västerbo Grosbois trodde jag mycket på senast, men han var ännu bättre än jag trodde. Det borde ha blivit sega ben till slut efter den öppningen, men han klev undan på ärligt sätt och har höjt sig rejält hos Pöllänen. Inte lika passande förutsättningar nu, men han lär ändå duga bra om Olle Rols kommer bort.

2 Dani Boko är ojämn, men spurtade förvånansvärt vasst senast och han kan mycket när travet flyter hyfsat. Spår två bör fungera och Ohlsson löser säkert ett bra lopp också. Den här skulle nog också vara kraftigt gynnad av skoryck eftersom han springer och skiftar en hel del i travet. Värt att kolla upp.

3 Bucks To Burn har spurtat helt okej från svåra lägen även om han kanske saknar den sista lilla växeln. Bättre läge nu och kanske trivs han bättre i den främre träffen också? Rätt vettig häst i grunden ändå.

4 Comte du Pommeau gör det bra för det mesta och senast fullföljde han bra bakom West Wing och Bryssel. Lite enklare motstånd nu och han är både stabil och rätt snabb ut i volten normalt sett.

Jag stannar vid sex streck här eftersom tänkbara duon
11 Jaques Noir är lite för seg bakifrån än så länge och 7 Alan Wadd ska troligen gå med skor igen och köras snällt.

Analys Eskilstuna V75-7:

Ranking: A: 2-10-4-6. B: 7-5-1-3. B/C: 8-12. C: 9-11.

Spetsanalysen: 3 Reverend Wine bör vara snabbast första biten, men han står rätt tufft inne i loppet och med rätt försiktig kusk gissar jag på att släppa ledningen är plan A för Magnus Jakobsson. Helst då till kompisen Ulf Ohlsson bakom favoriten Sir Q.C. som är en bra rygg, men det är inte säkert han varken kommer förbi 2 Porthos Race eller håller ut 6 Titan Brodde första biten och då blir det strul. Jag har lite feeling för att Porthos Race kan öppna tillräckligt vasst för att vara först fram till Reverend Wine, sedan får vi se hur Magnus gör då.

Loppanalysen:

Ett öppet lopp avslutar omgången och jag garderar ganska rejält. Klar favorit är 4 Sir Q.C. som ser allt bättre ut och senast var intrycket riktigt vasst vid lätt seger från ledningen. Han har fin styrka och trivs bäst i den främre träffen och kommer han till ledningen är det bra chans. Det kan dock bli strul med den saken som jag skriver i spetsanalysen och blir det ingen ledning vill jag inte ha spel på honom till lågt odds i alla fall.

Jag chansar lite och ger tipset till 2 Porthos Race som var riktigt bra utvändigt ledaren senast. Det här är en rätt tuff häst som vunnit fem av fem i spets och han är snabb första biten. Hoppas att Magnus Jakobsson tycker att det är en tillräckligt bra rygg att släppa till om Porthos Race inte kan hålla ut Reverend Wine från start. Intressant om det blir barfota bak och då tror jag att han blir svårslagen i spets.

10 Gute Band har höjt sig hos Johan Untersteiner och såg riktigt bra ut i jänkarvagn och med helstängt huvudlag senast. Nu kan det även bli barfotabalans och eftersom det ser ut att kunna bli bra körning från start så kan han mycket väl komma in i matchen trots bakspår. Given.

6 Titan Brodde blev alldeles för hetsig utvändigt om Västerbo Grosbois senast och tröttnade rejält till slut. Den starten kan man glömma och kanske håller han sig mer lugn på hemmaplan? Hästen kan öppna bra och klart tänkbart att han tar sig förbi favoriten första biten. Bär det ända till spets så blir han nog inte så lätt att slå om han inte hetsar upp sig under vägen.

B-gruppen streckas också och där har 7 Dust Collector blivit helt bortglömd. Han har hög kapacitet och avslutar starkt när han får travet att flyta. Tyvärr tappar han ofta stilen till slut i loppen och annars hade han haft mycket mer pengar på kontot. Farlig om han får till det.

5 Urchin och 1 Ginotonic är två starka spurtare som kan duga med rätt lopp och 3 Reverend Wine var bättre än jag hade väntat som tvåa bakom Always on Time senast. Tänkbar från rygg ledaren kanske. Åtta streck totalt.

Singelstrecken:

5 Zenit Brick (V75-3) har varit grymt bra i guld hela vintern och möter lämpligt motstånd över passande distans. Det ser ut som tidig ledning och han blir då mycket svårslagen sedan.

3 Tyson Dimanche (V75-4) är en given spetshäst och i ett lopp med få motståndare som kan sätta upp tempot och sedan stå till mål så har han bra chans att leda hela vägen. Bara inte banan blir för dålig…

Utgångshästar:

1 Globalsatisfaction (V75-1) är bästa hästen i ett klent silvergäng och blir han inte fast eller galopperar från start är det bra segerchans.

4 Orkidee Skift (V75-2) har varit mycket bra på slutet och här ser det ut som tidig ledning. Toppchans om det inte vore för lite svårbedömd form efter uppehåll så jag nöjer mig med bra chans och utgångshäst.

Prisvärda hästar:

10 Blue Star Champion (V75-1) är mycket vass på speed och har formen helt på topp. Spännande om han får ett rygglopp och favoriten får göra jobbet utvändigt ledaren.

9 Carisma Sisu (V75-2) har inte vunnit på länge, men formen sitter där och hon har faktiskt vunnit två av fyra starter på Sundbyholm där stallbacken ligger efter mål…

1 Oceanic Clearence (V75-6) spurtade starkt senast och i ledningen tror jag att hon kan växa en klass. Bra chans om favoriten gör bort sig.

2 Porthos Race (V75-7) visade toppform utvändigt ledaren senast och är obesegrad från ledningen. Spännande som skräll om han kommer dit.

Överspelade:

5 Olle Rols (V75-6) har visat härlig inställning och styrka och duger säkert trots tuffare motstånd, men jag tror på ganska stor galopprisk från spår fem i volt.

4 Sir Q.C. (V75-7) såg läcker ut vid överlägsen seger senast, men möter mycket hårdare hästar nu än vid segrarna och räckte inte i V75 för tre starter sedan. Får han inte spets bör han vara sårbar som klar favorit.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 1. B: 7,9,10. (res 1,10)
A: 4. B: 1,2,3,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15. (res 4,7)
5 Zenit Brick (res 9,8)
3 Tyson Dimanche (res 11,6)
1,2,3,4,5,7,9,10,11,12 (res 8,6)
1,2,3,4,5,9 (res 11,7)
1,2,3,4,5,6,7,10 (res 8,12)

Kupong 1: 1 x 15 x 1 x 1 x 10 x 6 x 8 = 7200 rader
Kupong 2: 4 x 1 x 1 x 1 x 10 x 6 x 8 = 1920 rader

Totalt: 9120 rader = 4560 kronor.

DD-spelet:

1,9 – 6,10 x 200 kr = 800 kr
1,9 – 2 x 100 kr = 200 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund