Det hann bara gå ett par dagar av tillåten barfotakörning innan man som spelare längtade tillbaka till december-februari när alla måste gå med skor. Hattandet med balansändringar slog till direkt när kända ”hattare” som Nurmos och Bergh slog till direkt och ändrade från barfota runt om till skor runt om på betrodda hästar som Erik Sting och Coktail Fortuna, vilket kraftigt ändrade förutsättningarna för de som hade spelat dessa hästar med den tidiga balansinfon som grund.

Nu tänker jag inte såga dessa två herrar som har följt regelboken utan det är givetvis reglerna det är fel på. Jag tycker att enbart banveterinären ska få tillåta balansändringar (efter oväntade väderomslag) gjorda efter spelstopp för de stora spelformerna och är tränarna det minsta osäkra klockan 16.00 på hur de ska kunna köra klockan 18.45 så får de helt enkelt anmäla med skor runt om. Chansar de och anmäler barfota och det sedan inte går så får de helt enkelt stryka sin häst. Det vettiga vore väl annars att Svensk Travsport hade gått in och förlängt perioden av barfotaförbud nu när vintern kopplat ett så pass starkt grepp om de största delarna av landet.

Den balanscirkus vi bjöds på i lördags är i alla fall inget som stärker förtroendet för sporten eller lockar folk till spel. Det kan jag garantera.

I kväll ska Bergsåker och Solvalla dela på V86-omgången och hur det blir med hästarnas balans kan vi bara gissa än så länge. På Bergsåker ska det dock bli 7-8 minusgrader och där borde det inte bli tillåtet att köra utan skor. Det är däremot inget som har kommunicerats från ATG/Bergsåker än så länge. På Solvalla är det mildare och med bara ett par minusgrader lär det bli upp till tränarna hur man vill köra.

Det är jackpot på V86 i kväll och runt 5,9 miljoner extra i åttarättspotten. Rätt låg klass på tävlingarna, men en rätt kul spelomgång och jag spelar med två spikar och ett kortlopp där en märklig favorit bryts bort helt.

Analys Bergsåker V86-1:

Ranking: A: 1. B: 11-9-8-4-7. B/C: 3. C: 12-5-6-2-10.

Spetsanalysen: 1 From the Mine spetsade och släppte från innerspår bakom bilen senast. Tar troligen ledningen igen, men nu kommer inte Melander att släppa ifrån sig täten frivilligt. De utvändiga hästarna känns som bäst jämnsnabba med From the Mine och bör inte komma förbi om inte favoriten missar i starten.

Loppanalysen:

Ett klent sprinterlopp inleder omgången och klar favorit är den trolige ledaren 1 From the Mine. Han var tvåa i ett tuffare sällskap på Solvalla för tre starter sedan och gick bra i skymundan näst senast innan han blev påkörd till slut. Senast släppte Melander ledningen till en bra häst och fick sedan tredje par invändigt och inte chansen till slut. Sexåringen såg väldigt formstark och fin ut den dagen då han också gick i jänkarvagn vilket såg klart passande ut. Samma vagn den här gången, men bättre distans och enklare motstånd. Precis som de flesta hästar efter From Above trivs han bra i ledningen och bara det inte blir någon oväntat ”tokkörning” första varvet så måste det vara bra chans att leda runt om.

För mig är det en ”no-brainer” att spika för även om From the Mine är klar favorit är det alltid tacksamt att inleda en jackpottomgång med singelstreck.

Värst emot och kanske en lite bättre häst i grunden är
11 Highland Park och han slog också From the Mine ganska bekvämt trots ett tungt lopp när de möttes näst senast. Han fick återigen ett tungt lopp senast och stumnade rejält till slut och kanske har det satt ner formen lite? Läget över denna distans talar emot honom nu och det blir svårt att vinna om Bergh sitter kvar i kön. Möjligt att han kan vinna från dödens om han är på topp, men det borde bli för tufft och Bergh kanske väljer att snällare upplägg efter två hårda lopp i följd?

9 Baron Hornline har tänt till rejält i ny regi och spurtade positivt som trea där From the Mine satt fast senast. Bra smygläge och tänkbar med hårt tempo i täten.

8 Lamino har visat fin form i tuffa sällskap på slutet och kan överraska liksom 4 Noel Face som det är positiva träningsrapporter på inför årsdebuten. Det bör dock vara så att både han och V75-härdade 7 Lukas Bris behöver en genomkörare innan de är segermogna.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 7-3-10-2. B: 8- B/C: 6-9. C: 4.

Spetsanalysen: 3 Dream Lane är snabb ut och även om startsnabbhet och form brukar sitta ihop så har hon bra spetschans direkt i årsdebuten. 6 Fashion Diva är väl den som främst kan utmana.

Loppanalysen:

Bara åtta hästar kvar efter två strykningar och fördel ston här som får ha tjänat en halv miljon mer än hingstarna. Stoet
3 Dream Lane är också storfavorit trots att hon gör årsdebut, men hon visade också bra kapacitet efter att ha kommit till Stig H ifjol och var trea i Breeders´Crown-finalen i sin senaste start. Hon hittade en växel till barfota runt om och med jänkarvagn och helstängt huvudlag och lite oklart hur många växlar man vill använda denna gång. Det verkar dock kunna bli skolöst och visst kan hon vinna detta lopp i ledningen, men det känns lite trist att gissa på form på den här storfavoriten så jag försöker fälla henne.

Bortglömd har spurtstarke 7 Coffie U.N.G. blivit. Han kom bort i ett par starter på dåligt banunderlag, men senast gick han bra till slut lite i skymundan och visade fin form. Han körs säkert snällt igen, men bör komma vettigt till ändå i det lilla fältet och med rätt hjälp på vägen kan han säkert spurta till vinst.

10 Lavidaloca de Vie lät det bra på inför årsdebuten senast, men hon blev för pigg i starten och galopperade direkt. Från det här läget och när hon har fått springa av sig en gång så bör hon sköta sig och hon tål att göra en del grovjobb själv. Givet bud.

2 Copimade gör också en intressant start. Han har visat hög högstanivå, men fick inte till det alls förra året. Nu har han ett lopp i kroppen efter långt uppehåll och såg fin ut då, men hade inte rätta tempot i kroppen för att hinna med över kort distans. Bättre distans den här gången, men synd att han blev nedstruken till innerspåret som han knappast kan försvara. Kommer från formstall och testas med ny kusk och blir farlig med klaff.

Streck också för 8 Pampalo som var tvåa bakom Qahar Q.C. näst senast och höll okej senast även om han inte hann med riktigt till slut. Goop upp nu och farlig med hårt tempo på loppet. Fem streck bör räcka eftersom det är tveksam dagsform på B/C-hästarna.

Analys Bergsåker V86-3:

Ranking: A. 2-3. B: 9-5-1-6-8. B/C: 10-4. C: 11-12.

Spetsanalysen: De innersta spåren är inte särskilt snabba och en felfri 4 Minessa kan nog spetsa för att sedan släppa. 5 Tin Gnist eller 8 Elsas Faks är nog först fram.

Loppanalysen:

Kallblodslopp i låg klass och en rätt jämn och öppen historia. Jag tror klart mest på de två norsktränade hästarna som dessutom dragit bra utgångslägen. Favoriten 2 Mjölner Brun har visat bra styrka för klassen och gjort två starka lopp utvändigt ledaren på slutet. Han står perfekt inne i loppet och har vunnit i Sverige tidigare och ger lärlingskusken honom ett bra lopp från spår två blir han svår att stå emot. Utgångshäst.

Jag måste dock dubbla utgången med 3 Rappnor som verkligen är en fin travare. Han är också mer stark än speedig och har inte varit nere på samma farter som favoriten ännu, men med den stora kuskförstärkning som det är i kväll så bör han kunna sänka rekordet rejält. Tränaren Söyseth har mer sett ut att åka häst än att köra häst och Ulf Eriksson upp lär ha ganska rejäl effekt.

Väldigt jämnt bland de övriga, men snabbe 9 Griffin var mycket positiv efter galopp senast i comebacken och från det här läget kan han ju få ett perfekt rygglopp bakom favoriten. Givet motbud.

5 Tin Gnist är en norsk häst som gått bra hos Olle Alsén och formen har sett bra ut på slutet. Ny kusk även på honom och han öppnar säkert bättre än mina två utgångshästar. Tidigt bud.

1 Järvsö John är en stor och rejäl sort med bra styrka. Troligen blir han över från start och behöver lite klaff sedan, men löser det sig kan han säkert segerstrida.

6 Sundbo Skipper är snabb men väldigt osäker och
8 Elsas Faks ser bra ut, men tar inte alltid i så det knakar precis. Streck för alla utom C-hästarna bakom mina två utgångshästar.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 9-11-1. B: 5-7. B/C: 3-8-6-10. C: 4-2-12.

Spetsanalysen: 1 Sister Morphine öppnar bra och har vettig spetschans, men kan utmanas tufft av 7 Windy Cindy trots spår långt ut på vingen.

Loppanalysen:

Sprinterlopp för ston och Stefan Melanders 11 Beautiful Bacardi har visat fartresurser för att hävda sig i klart bättre sällskap än detta under året. Två starter i Sverige har inneburit två enkla segrar från ledningen, men nu är det andra förutsättningar med bakspår för första gången och svårt att veta hur det påverkar. Att Melander skulle baissa lite inför årsdebuten var ingen skräll och svårt att veta hur formen är direkt, men hon är säkert redo att göra ett bra lopp. Kör Melander offensivt kanske fyraåringen bara är bäst, men man vet sällan hur han lägger upp taktiken och det kan mycket väl bli ett snällt upplägg också. Given att gardera som storfavorit för min del.

Jag ger tipsettan till en annan bra häst som nu har två lopp i kroppen efter uppehåll. 9 Under the Counter satt fast och såg fin ut i årsdebuten och senast i V75 höll hon starkt som trea från dödens där Southwind Feiji vann. Enklare motstånd nu och ett läge som bör ge ett fint lopp. Jänkarvagn på som näst senast och ett kul drag till sex procent.

1 Sister Morphine är också en rätt rolig sexprocentare från Oscarssons formstarka stall. Hon gjorde två bra lopp innan hon senast såg klart fin ut efter galopp och nu blir det jänkarvagn på. Hon är snabb från start och blir farlig från spets eller rygg ledaren.

5 Mellby Estella gick klart godkänt i V75 senast och bör vara vassare med loppet i kroppen. Dessutom kanske man kan köra barfota runt om nu vilket vore en stor fördel för hennes del.

7 Windy Cindy blir jag inte riktigt klok på. Hon ser ut att dra i handbromsen till slut varje gång, men har ändå vunnit 8 av 17 starter i karriären. Duktig som tvåa senast och är snabb från start så jag vågar inte såga henne ändå och hon får sista strecket. Fem hästar totalt fick jag råd med, men B/C-gruppen är inte chanslös heller om man vill gå kort i något annat lopp än detta.

Analys Bergsåker V86-5:

Ranking: A: 2-8-3. B: 5-6-7. B/C: 1. C: 4.

Spetsanalysen: 1 Beam Me Up Scotty är rätt pigg iväg, men troligen nöjd med en bra rygg. Först fram av 2 Mr Matjes och 3 Putinthepower bör få överta täten och jag gissar på den förstnämnde.

Loppanalysen:

Fyraåringslopp över lång distans och här får spelarna gissa på amerikanske 5 Coogan som gör första starten på svensk mark. Jag har sett hästen i ett par starter för Svanstedt i USA och det är helt klart en fin typ med bra kapacitet. Däremot går det inte för mig att bedöma hur han kommer att prestera i första starten för Caroline Holm och speciellt inte när det lär bli broddskor och det handlar om voltstart över lång distans. Att hästen är favorit känns i alla fall helt galet med dessa ovana förutsättningar och då spelar jag hellre på att han inte vinner än tvärtom.

Jag går kort med tre streck här och ger tipset till 2 Mr Matjes som har vettig chans att komma till ledningen om han sköter sig i starten. Det blev galopp senast, men nu tar man bort skygglapparna och då bör det gå bättre. Han ser lite segstark ut och bör passa bra i spets över den här distansen.

Helt felspelad är 8 Empire Garbo som är härdad mot bättre hästar än detta och som visade fin form med en vass avslutning i skymundan på Solvalla senast. Risk att han hamnar sist i fältet visserligen, men med få hästar över lång distans bör det inte bli för långt fram ändå. Första rycktussar nu är också spännande!

Streck även för 3 Putinthepower som vann säkert från ledningen över aktuell distans senast och är därmed den ende i fältet som segrat över 2640 meter tidigare. Kan öppna bra om han trampar rätt och kan Kajsa passera Mr Matjes är det här ekipaget att slå för övriga.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A. 3. B: 11-9-7. B/C: 2-15-4-13-5-6. C: 14-10-8-12-1.

Spetsanalysen: 3 My Dream Art är rätt snabb och har bra spetschans. Utmanas nog främst av 6 Red Miles på ensamt springspår, men där bör sedan Kaj vara nöjd med rygg på My Dream Art efter en bit.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv där jag inte tror att 3 My Dream Art är så mycket sämre än hästarna 20 meter bakom. Fyraåringen var nära att kvala in till Kriteriet förra året och har visat fin form på slutet. Han visade bra inställning vid seger för tre starter sedan och var bra tvåa bakom en bra häst näst senast. Senast blev det galopp i första sväng, men en stark upphämtning som fyra där en annan bra häst vann. Felfri är det bra chans på tidig ledning som det känns och då blir han nog svårslagen även om det är debut över tre varv. Utgångshäst och spik på en kupong.

7 Colorado Ecus är knapp favorit och det är en finsk häst som gör sin första start på svensk mark. Han passar perfekt över tre varv eftersom han är stark och ospeedig och som tvåa näst senast hängde han faktiskt i tredjespår hela loppet. Mika Forss fick bra snurr på sexåringen för tre starter sedan och trots att han står 20 meter fel i loppet så kan han inte räknas bort.

11 Unique Findings trodde jag skulle vinna i spets senast, men han fick öppna lite för tufft första halvvarvet och höll sedan bra bakom Largo. Annan uppgift nu, men kuskförstärkt och farlig om han slipper göra grovjobbet själv.

9 Mr Crazed var med i samma lopp som Unique Findings senast och såg väldigt stark ut sista biten utan att få fritt och han vinner det loppet med lucka på upploppet. Han är snabb från start och klarar distansen även om han aldrig vunnit över långt förut. Bortglömd.

Tre B/C-hästar streckas också och segstarke 2 Lyckans Erik ska med från ett bra läge och Adielsson ombord.
15 Tornado Jet är kapabel, men mycket osäker. Intressant med Kontio på honom. 4 Luksom är också en segstark sort, men han visade form senast och nu kan det bli barfota och jänkarvagn.

Analys Bergsåker V86-7:

Ranking: A. 2. B: 9-4-5-11. B/C: 3-6-12-1. C: 7-10-8.

Spetsanalysen: 2 Vic de Luxe är snabb vid laddning och kan spetsa, men det finns också i leken att 4 Serious Try eller 5 Above All Ås hinner förbi. Tror dock att det kan bli tidig ledning för Vic de Luxe oavsett.

Loppanalysen:

Intressant lopp där de tidiga spelarna till stor del har gått på 9 Roger America vilket inte är så konstigt efter dennes starka insatser på slutet. Två mycket snygga Solvalla-segrar har det blivit och han verkar bättre än någonsin. Han har bakspår igen, men nu tror jag att det är en bättre häst där framme som han får svårt att nå och inte givet att så här täta starter och en långresa efter senast är formhöjande ändå. De sena spelarna lär också gå mer på min vinnare och jag tror inte att Roger America är favorit när loppet går.

Det bör i stället 2 Vic de Luxe bli på sitt fina utgångsläge. Han har ju också varit riktigt vass i vinter och när han mötte Roger America på juldagen slog han denne ganska bekvämt med liknande förutsättningar. Efter det har han även vunnit två V75-lopp på övertygande sätt och även om han bara blev trea i finalen senast så var det en ny bra insats där han blev lite tempotorsk i en snabb avslutning.

Från det här läget kan det bli ledningen direkt eller chans att få överta täten, men han går ju också bra bakifrån och kan göra jobbet själv och det bör bli svårt för Roger America att plocka ner honom om han inte får sitta kloss i rygg hela vägen och bli perfekt framdragen. Jag spikar Vic de Luxe och hoppas att många inte vågar ta bort Roger America.

Vid gardering av loppet tycker jag däremot att man ska strecka fler hästar för grundkapable 4 Serious Try gjorde en bra debut för Daniel Wäjersten senast och kan nog få en bra säsong som det såg ut. Det bör dock vara lite för tidigt för att slå den formstarka favoritduon med bara ett lopp i kroppen.

5 Above All Ås är också tänkbar om man garderar och där låter Lasse Wikström faktiskt lite sugen på spets. Kan duga där eller med ett smyglopp.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 6-5-9-3. B: 12-10-2-4-1. B/C: 11. C: -.

Spetsanalysen: Kabanoss laddade Jansson rejält med senast och eftersom han inte så gärna släppte till Västerbo Grosbois då så bör han ju inte vilja släppa till någon i detta gäng?

Loppanalysen:

Ett vidöppet sprinterlopp avrundar omgången och jag helgarderar. Favorit är 5 Hochthereitis Sox som hade ett vettigt fjolår, men som inte har fått till det på slutet. Han har haft krafter kvar någon gång och höll bra utvändigt ledaren senast, men det känns inte som att han har den rätt glöden i slutstriderna ändå och som klar favorit är han inget roligt spelobjekt även om han troligen har bäst chans i loppet.

6 Duke of Mearas är inte sämre än favoriten i alla fall och slog ju denne senast efter ett lite bättre lopp. Kan säkert göra om det om Kim Moberg får till en bra styrning. Givet bud.

9 In Line Tooma har varit klart förbättrad på slutet och vann på bra sätt i spets senast. Fungerar han lika bra bakifrån numera så duger han fint här också.

3 Kabanoss har inte vunnit på länge, men sett formstark ut på slutet och höll bra efter en tuff öppning senast. Laddas kanske för spets igen och får han dämpa en bit kanske det kan hålla hela vägen.

12 Glenn Boko är nog bästa hästen i fältet, men han gör årsdebut från sämsta läget och ska gå med skor tack vare det säger Goop. Kan nog knäppa de flesta till slut ändå om det blir körning i täten, men är ju väldigt utlämnad till vad de övriga hittar på.

10 Unaffected Laugh såg fin ut vid lätt spetsseger senast, men är nog snäppet bättre med tätkänning och behöver också hjälp med hårt tempo på loppet.

2 Harry Ruda, 4 Enge Lincoln och 1 Doneisdone har alla lite bättre form än deras resultat på slutet visar och de kanske kan skrälla från bra utgångslägen.

Singelstrecken:

1 From the Mine (V86-1) såg mycket laddad och formstark ut som fastlåst med jänkarvagnen senast och den här gången har han bra chans att leda från start till mål.

2 Vic de Luxe (V86-7) har varit toppfin i tuffa V75-lopp och möter enklare motstånd nu. Bättre läge än värsta motståndaren bör avgöra saken.

Utgångshästarna:

2 Mjölner Brun och 3 Rappnor (V86-3) är två starka norska kallblod som möter lämpligt motstånd från bra utgångslägen.

3 My Dream Art (V86-6) har visat fin kapacitet för klassen och ser ut att kunna nå ledningen från ett bra startspår. Troligen svårfångad sedan.

Prisvärda hästar:

2 Copimade (med lopp i kroppen) och 7 Coffie U.N.G. (vass med smyglopp) är båda lockande lite spelade i V86-2.

9 Griffin (V86-3) känns hetast i en jämn grupp bakom min utgångsduo.

9 Under the Counter (V86-4) höll starkt bakom en topphäst senast och om inte favoriten är på topp direkt bör hon ha rätt bra segerchans.

8 Empire Garbo (V86-5) spurtade bra i skymundan senast och är van vid lite tuffare motstånd än detta.

9 Mr Crazed (V86-6) såg stark ut som fastlåst senast och blir farlig om det klaffar lite bättre denna gång.

Överspelade:

11 Beautiful Bacardi (V86-4) visade fina fartresurser i sina två Solvalla-starter förra året, men formen och taktiken känns oklar i årsdebuten.

5 Coogan (V86-5) är säkert bästa hästen i grunden, med i första starten över lång distans och med voltstart och broddskor måste han garderas som favorit.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

1 From the Mine (res 11,9)
2,3,7,8,10 (res 6,9)
A: 2,3. B: 1,4,5,6,8,9,10. (res 2,3)
1,5,7,9,11 (res 3,8)
2,3,8 (res 5,6)
A: 3. B: 2,4,7,9,11,15. (res 13,5)
2 Vic de Luxe (res 9,4)
1,2,3,4,5,6,9,10,11,12 (res 5,6)

Kupong 1: 1 x 5 x 2 x 5 x 3 x 7 x 1 x 10 = 10500 rader
Kupong 2: 1 x 5 x 7 x 5 x 3 x 1 x 1 x 10 = 5250 rader

Totalt: 15750 rader = 3937,50 kr.

DD-spelet:

2 – 6 x 500 kr
2 – 9 x 300 kr
2 – 3 x 200 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund