Tyvärr blev det återigen en trist V86-omgång i onsdags och inte särskilt nära att få insatsen tillbaka trots åtta rätt på systemförslaget. Med Scorpion Kiss som både DD- och V86-spik så blev det i alla fall ett bra netto på Dagens Dubbel som täckte den dagens insatser.

Om trenden med små och ojämna fält, där ett par hästar är mycket bättre än resten, håller i sig så kommer det att innebära stora problem för svensk travsport på sikt. Kvalitén på V86-loppen har som väntat sänkts markant sedan Solvalla bytte huvuddag till tisdagar och det här innebär starkare favoriter som utmanas allt mer sällan. Det innebär lägre utdelningar vilket i sin tur ger minskat intresse och lägre omsättning. V86 är ett så pass komplext spel att det givetvis då och då kommer att bli bra utdelningar även framöver, men trenden med allt fler favoritsegrar känns svår att hejda så länge man inte får till fulla fält och jämnare deltagare. Vilket jag har svårt att se ske så länge Solvalla ska köra sina bästa tävlingar på tisdagar.

Trist utveckling för onsdagarna och jag gissar att det hade varit ett helt annat drag i både snack, spel och publiktillströmning om Solvalla hade fått ensamma onsdagar med V75 varje vecka. Jag var tidigare lite skeptisk till detta, men när rådande läge känns allt mer absurt för varje vecka som går så har jag ändrat mig helt. Hasse Skarplöths prestige och fäbless för V86-express lär dock sätta stopp för en sådan utveckling så länge det är han som styr skeppet och inte Svensk Travsport själva.

V75 är dock något som kommer att bli bättre och bättre ju närmare vår och sommar vi kommer och den här helgen är det äntligen dagen B för de flesta travtränare. Dagen B som i Barfotakörning. Från 1:a mars får alltså tränarna själva bestämma om de vill plocka av skorna på sina hästar om inte vädret är så dåligt att veterinären sätter stopp. Som spelare jublar man inte lika mycket för nu ska det jiddras fram och tillbaka igen och vi får dras med arroganta tränare som utnyttjar systemet och anmäler alla sina hästar barfota runt om när de kommer till banan för att sedan ändra lite som de vill senare under dagen.

Med rådande vinterväder har det ändå känts osäkert om det skulle gå att köra utan skor redan i helgen, men det låter bra från Halmstadtravet som är värd för tävlingarna och är det någonstans man ska få till ett bra banunderlag med dessa förutsättningar så är det så klart i Halmstad. De flesta verkar i alla fall räkna med att det ska fungera för de som vill.

Både sportsligt och spelmässigt ser det roligt ut i Halmstad och inte helt enkelt med singelstrecken. Ett par riktigt öppna lopp dessutom och en gulddivision som inte känns given trots att vi nu är tillbaka till ett litet fält av tveksam guldklass. Mina spikar blir en knapp favorit som imponerade i årsdebuten samt en högkapabel häst som jag spikar mot omgångens största snackhäst.

Analys Halmstad V75-1:

Ranking: A: 5. B: 10-6-12. B/C: 2-1-7-3-8-4. C: 9-11.

Spetsanalysen: 1,2 och 4 är dåliga från start och 3 svårbedömd i första med voltstart. 5 Shorthanded Jag har klarat snäva spår på bra sätt tidigare och dessutom klivit iväg rätt bra. Möjligt att 6 Cantona Mearas kan ta sig förbi, men annars blir det nog spets efter en bit för Shorthanded Jag.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans med voltstart inleder omgången och jag går ut hårt och spikar direkt. 5 Shorthanded Jag vann V75 från dödens redan förra året och var som trea knappt utslagen från en finalplats i Derbyt. Han gjorde årsdebut efter drygt fem månaders uppehåll i sin senaste start och Petri Puro visade återigen hur skicklig han är på att ställa i ordning sina hästar till bra form direkt. Det var goda träningsrapporter inför loppet och han vann också hur enkelt som helst från ledningen och såg opressad ut över mål. Hästen tränar fortsatt fint enligt Puro och nu kan det även bli barfota bak som han ofta tävlade ifjol.

Puro har varnat lite för femtespåret i media, men jag tycker att hästen har sett både stabil och startsnabb ut från sämre spår och Petri säger också att femåringen har mognat över vintern. Utan strul tror jag att han kommer iväg bra bland många som är dåliga från start och då borde det var bra chans at han kommer till spets igen. Det är väl främst Cantona Mearas som kan tänkas vilja köra i spets av övriga, men trots springspår känns det inte givet att han hinner förbi och han kanske också kan tänkas sig släppa.

Är Shorthanded Jag lika fin som i comebacken förlorar han knappast det här från ledningen och han kan ju även behärska andra löpningsförlopp på ett bra sätt. Bra segerchans på hemmaplan och till 23 procent i ett lopp där många sprider strecken (åtta hästar över fem procent) spikar jag.

Värst emot är fyraåriga löftet 10 Global Unlimited som var tvåa bakom Weekend Fun senast utan att vara som bäst i stilen. Han är åtgärdad efter det och säkert fräschare nu, men lär hamna i kön och riskerar att få för långt fram till täten. Speciellt eftersom man pratar om att ge hästen ett snällt lopp och Kim Moberg är ju sällan överdrivet offensiv annars heller.

Starke 6 Cantona Mearas lär ha tidig tätkänning och räknas över passande distans och grundkapable 12 Magic Happens (bra tvåa bakom Shorthanded Jag senast) kan också tänkas om han kommer in i matchen från spår tolv, men loppet är öppet bakom de två jag tycker är bäst i fältet.

Analys Halmstad V75-2:

Ranking: A: 3-2-4-11. B: 8-5-9. B/C: 1-10. C: 12-7.

Spetsanalysen: 1 Harri K. är snabb men lär smygas.
2 Havbergs Viking öppnar rätt bra barfota och vill köra i spets, men jag tror att 3 Sauron Pil kan vara för snabb om Peter vågar ladda efter galoppen senast.

Loppanalysen:

Ett rätt bra lopp i lägsta klassen och att läckre 3 Sauron Pil fortfarande inte har tjänat mer än 205.000 kronor är märkligt med tanke på kapaciteten, men skador har satt stopp för honom så här långt. Vasse Peter Untersteiner har inte riktigt fått stil på honom heller än så länge, men Peter lät väldigt nöjd inför årsdebuten senast då det blev galopp innan bilen släppte fältet. Det låter fortsatt bra från Peter och han har siktat på den här uppgiften på hemmaplan en tid. Nytt bett har fungerat bra i jobben och kanske gör att han inte är lika pigg som senast. Felfri kan det vara så att han bara drar till spets och vinner, men att lita på sexåringen som haft så många bakslag och ändå är omgångens mest spelade häst känns inte superfestligt.

En möjlig spik eller utgångshäst om han värmer fint, men innan dess testar jag hellre med gardering.

2 Havbergs Viking gjorde flera bra lopp efter långt uppehåll i höstas och var bland annat V75-tvåa från dödens på kapable Eelis. Han var godkänd men inte lika vass med skor i två starter efter det och gynnas rejält nu om det går att köra barfota. Christoffer lär försöka hålla ut favoriten och ta över täten av Harri K. och lyckas han med det blir han inte så lätt att plocka ner sedan.

Två mycket roliga skrälldrag håller jag upp i A-gruppen och
4 Yankee Boy såg klart stark ut som femma efter galopp i samma lopp som Sauron Pil senast. Han hade dessutom krafter kvar och såg starkare ut än vid segern gången innan. Farlig om han sköter sig bakom bilen nu.

11 The Real Star är ungefär lika lite spelad, men han är bra för klassen och står perfekt inne i loppet. Han spurtade bra från kön i V75 näst senast och gick bra efter strul på vägen i finalen senast. Farlig om tempot i täten blir högt.

Av B-hästarna är det intressant att 8 Black Snapper ska få nytt huvudlag och 5 Ibelieveinamerica kan bättre än senast då allt blev fel. 9 Djorkaeff Sisu är segstark och kan tänkas om tempot blir högt och 1 Harri K. kanske kan skrälla från rygg ledaren även om det inte låter som att formen är helt på topp för dagen. Sista strecket får 10 Uddens Index som höjt sig rejält på slutet.

Analys Halmstad V75-3:

Ranking: A: 1-8. B: 4-6. B/C: 7-5. C: 3-2.

Spetsanalysen: 3 Harry Haythrow är snabbast och vill säkert till sargen. Sedan blir det släpp till någon av stallkamraterna 4 Olympic Kronos eller 5 Quick Fix. Det låter som att de är mest angelägna med den förre.

Loppanalysen:

Bara åtta hästar i guld, men ändå inte helt lättlöst. Klar favorit är 8 Sorbet som kommer från fina insatser på Vincennes och bör ha vettig form direkt. Dessutom gynnad av att gå barfota och med jänkarvagn vilket han inte fått ha i Frankrike. Vass kusk talar för, men fakta är att Sorbet inte har vunnit lopp i Sverige sedan juni 2015. Även om han ofta har gått bra så är det inte så lätt att bara gå runt allt om han hamnar sista från detta spår. Visst, det kan gå eftersom de flesta motståndarna inte är så tuffa till slut, men jag garderar loppet ganska rejält.

1 Jairo har utvecklats rejält och får tipset trots att han knappast kan hålla ledningen. Han är visserligen rätt snabb ut, men lär ändå bli över första biten. Det borde dock inte vara några problem att komma loss i det här lilla fältet och som Jairo har gått på slutet är det inte säkert att han är sämre än Sorbet för dagen.

Tänkbart lås med dessa två, men jag streckar vidare och
4 Olympic Kronos har varit positiv i guld tre gånger i följd och har formen helt på topp. Han är snabb ut och vore intressant att se i spets denna gång.

6 Kadett C.D. har sett fin ut men varit lite stinglös under vintern även om han gått helt okej bakom bra hästar. Jag tror at han gynnas rejält av att få gå utan skor nu och med rätt lopp är han nog inte chanslös. Kan ju öppna bra också, men det blir svårt att nå ledningen med snabba Kolgjinihästar på insidan.

7 Rocky Winner är kraftigt gynnad av barfotakröning och Westholm har bra form på hästarna för dagen även om formen känns oklar på denne efter uppehåll. Han streckas ändå också liksom startsnabbe 5 Quick Fix även om man i stallet låter lite låga på honom för dagen. Sex streck totalt.

Analys Halmstad V75-4:

Ranking: A: 5-7-10-6. B: 1-8-12-2. B/C: 4-15-14-9-11. C: 13-3.

Spetsanalysen: 1 Day Composite öppnar bra, men det kan kosta om Ohlsson ska ta emot 4 Kerstin of Africa som är mycket snabb första biten. Gissar på Kolgjini till spets om han vill köra där. Annars kanske 7 Gaya Di Quattro kan få överta efter en bit?

Loppanalysen:

Ett stolopp med spårtrappa och helt klart omgångens svåraste lopp. Svårt att få rätsida på hur loppet blir kört och skrällen ligger i luften. Tipsettan får 5 Belle Godiva som har gjort ett starkt intryck i två av tre starter för Jocke Lövgren. Visserligen tappade hon stilen lite till slut senast, men orkesmässigt såg det bra ut och Lövgren låter inte så orolig. Bör få en vettig position dessutom och har nog bra chans felfri.

7 Gaya Di Quattro satt fast med mycket krafter kvar senast och har fin styrka när hon fungerar. Hon öppnar bra och går bra i spets och skulle hon bli släppt dit är det vettig segerchans.

10 Ambon Degato har skött sig på slutet efter ett par galopper och då gått bra. Nu blir det jänkarvagn för första gången och Johan låter klart nöjd.

6 Kiss My Lips H.C. har också agerat stabilare på slutet och var överlägsen i billigare sällskap senast. Hon har en vass speed och duger nog bra här om hon inte får trycka av den för tidigt.

1 Day Composite vann lätt från rygg ledaren senast och ser allt bättre ut. Orutinerad i det här gänget, men kanske barfota bak nu och vass kusk från ett perfekt läge gör att hon räknas rätt tidigt ändå.

8 Nouvelle Madelene gick helt okej i skymundan i V75 näst senast och var duktig som tvåa senast. Veijo säger att hon är mycket bättre utan skor och då ska hon med här trots svårt spår.

12 Ile Saint Louis tror jag också är klart bättre barfota och hon bör vara uppåt i form med två lopp i kroppen.

2 Karolina Tooma har också fått en nyttig genomkörare i ny regi och ska utan skor från ett bra läge.

4 Kerstin of Africa är spetsfavorit och Kolgjini testar säkert i tät även fast hästen känns allra bäst över kort distans. Tänkbar om hon får bestämma tempot.

Det här loppet kan man helgardera, men jag tar bort de två jag tror minst på för att få med fler streck i guld. 13 Streck totalt.

Analys Halmstad V75-5:

Ranking: A. 7-4-5. B: 8-10-6. B/C: 1-3. C: 9-11-2.

Spetsanalysen: 2 Britt Palema är snabbast, men lär vilja ha en rygg. 5 Ultimate Wine är snabb och Peter laddar allt som går, men det är inte helt givet att hon tar en längd på
4 Geisha Sund som ibland är riktigt vass ut. 7 Treasure Kronos är snabb, men måste få överta för att komma till täten.

Loppanalysen:

Sprinterlopp för ston i högsta klassen och spännande att se 7 Treasure Kronos igen. Hon är högkapabel och var bra när hon hittade formen förra året och i vinter har hon tävlat mot de bästa på Vincennes utan att få så mycket med. Hon var dock tvåa bakom Readly Express på julafton efter ett lopp i rygg på denne. Formen känns lite oklar efter starten på ett uselt banunderlag senast, men Jerry Riordan verkar mycket nöjd och visst bör hon vara i bättre slag nu jämfört med förra året då det gick ett par månader efter vistelsen i Frankrike innan hon började starta i Sverige. Jänkarvagn och barfota är också bra för henne och är hon i toppform vinner hon nog detta utvändigt ledaren, men det känns lite vågat att gissa på det ändå.

Hårt betrodd är 5 Ultimate Wine som har tänt till så här i slutet av karriären (ska betäckas snart) och tagit två spetssegrar i följd. Den första sa kanske inte så mycket, men hon såg vassare ut senast och nu blir det maxad utrustning och balans och full satsning för spets. Hon känns tunnare än de andra två jag streckar, men skulle hon få dämpa i spets och de andra inte har sin dag så kan det gå igen.

Det kan dock bli strul för Ultimate Wine om Robert Bergh vågar trycka av 4 Geisha Sund och satsa på ledningen. Hon är ojämn från start, men har öppnat riktigt bra vid flera tillfällen och har hon form blir hon inte lätt att slå i spets. Det var väl inget glänsande formbesked senast när hon borde ha vunnit efter ett perfekt lopp, men lopp i kroppen och barfota nu kan göra susen.

Det finns flera riktigt bra hästar i loppet och jag har stor respekt för 8 Ultra Bright, men det här är knappast hennes viktigaste uppgift för året och det luktar passivt upplägg och för långt fram till täten från spår åtta.

Även årsdebuterande 10 Unrestricted och snabba 6 Dixi Sisu verkar ha andra lopp i sikte framöver så jag nöjer mig med tre streck.

Analys Halmstad V75-6:

Ranking: A: 4. B: 5-1. B/C: 9-11-12-10-6. C: 7-2-3. D: 8.

Spetsanalysen: 2 Tapiro Jet är nog snabbast och favorit på att han tar en längd på 1 Sciacallo O.M. som känns snabbare utifrån. Lär dock inte köras i spets och först fram av 4 Erik Sting och 5 Pastore Bob lär få överta. Erik Sting är snabbare än de flesta verkar tro och näst senast körde inte Ohlsson en meter på honom från spår fyra. Sida vid sida med Pastore Bob tror jag att Erik Sting kan hålla ut och ta över ledningen.

Loppanalysen:

Ett mycket intressant sprinterlopp trots att jag väljer att spika favoriten 4 Erik Sting. Det här är en riktig kapabel häst som inledde karriären med fem segrar i följd och sedan tävlade starkt mot Readly Express och andra kulltoppar som fyraåring. Efter att bara ha gjort en start förra året så har han kommit igång bättre i år och gjort tre starter och han imponerade vid dödensseger i V75 näst senast. Senast i finalen var jag lite besviken på honom, men han kom aldrig in i loppet som Olle Rols vann från dödens och Ulf Ohlsson tyckte att hästen kändes lika bra som tidigare.

Nu är läget mycket bättre eftersom sexåringen är snabb vid laddning och Kontio vass på att skicka iväg dem också. Barfota runt om är också en extraväxel och håller han ut Pastore Bob bör det bli spets om inte Sciacallo O.M. håller upp sitt innerspår. Lite om och men där visserligen, men Erik Sting visade ju i Kalmar att han kan vinna V75 även med tyngre upplägg än ledningen.

En rätt kul spik trots favoritskapet och det eftersom han möter omgångens stora ”hetshäst” 5 Pastore Bob som inte lär vara mycket mindre spelad än favoriten om ett dygn. Den här femåringen gjorde debut för Johan Untersteiner i långloppet förra helgen och gick ett bra slutvarv där Antonio Trot vann. Han ska rimligtvis vara vassare med loppet i kroppen och nu blir det dessutom barfota runt om och jänkarvagn. Han är snabb ut och skulle kunna få ledningen om han tar en längd på Erik Sting, men gör han inte det är han nog rätt illa ute om det blir dödens.

Pastore Bob har alltid sett lite bättre ut än vad han har tävlat och senast var väl ändå inget bevis på att det blivit bättre utan det får vi i så fall se prov på här. Han kan säkert vinna loppet, men kön är lång för att berätta hur ”klar” han är och jag tänker inte ställa mig i den. Gissar att det slutliga spelvärdet på Pastore Bob blir klart begränsat innan V75-spelet stänger.

Ett roligare bud om man garderar är snabbe 1 Sciocallo O.M. som om han skulle hålla upp ledningen bör ha bra chans att hålla undan. Lopp i kroppen och bättre distans nu än i årsdebuten senast, men jag tror att Tapiro Jet är lite för snabb första biten och hinner förbi och då blir det nog positionsstrul för Paal.

Bra hästar på bakspår, men fel uppgifter för dessa som alla är bäst i den främre träffen och 12 Highspirit med Troels från det här läget måste vara för mycket spelad jämfört med den reella segerchansen.

Analys Halmstad V75-7:

Ranking: A: 9-7-4-5. B: 11-2. B/C: 10-8-1-3-12. C: -.

Spetsanalysen: 2 Clemenza Am är snabb och spetsar nog om Kolgjini vill, vilket han ”hotar” med också. Tänker han släppa så lär det bli spets för 7 Master Crowe som är snabbast av resten.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans avslutar och ”stenkrossen”
4 Qahar Q.C.
är favorit. Han har varit tuff att gå emot under vintern, men senast i finalen räckte det inte riktigt trots en ny mycket stark insats. Han bör få det allt svårare ju snabbare förutsättningar det blir, men över den här distansen räcker han nog bra ett tag till. Även om motståndet är tuffare än tidigare nu så vågar jag inte räkna bort honom även om det lär bli tappstart och ett tufft lopp igen.

Tipsettan får 9 Coktail Fortuna som ska bli mycket spännande att se utan skor igen. Han var ju grym vid segern i första starten för Bergh, men fick inte till det lika bra med skor sedan även om han gick bra som tvåa för Norberg också. Han skulle kunna få ett perfekt lopp i draget härifrån och då lär hans speed bita bra till slut om formen sitter där. Körning mellan Kolgjni, Ingves och sedan Qahar Q.C. på det kan bli helt perfekt.

7 Master Crowe är också tidig, speciellt om Kolgjini ändrar sig och släpper ledningen. Master Crowe har stegrat formen på slutet och när det stämde bättre senast blev det en rätt bekväm seger till slut. Frågetecken nu för att han inte har startat på en månad ändå och även om Puro är vass på att sätta hästarna i form så lät han lite orolig över träningsförhållandena på slutet. Troligen bra chans om han släpps till spets och räknas även om Ingves släpper till Qahar Q.C. och åker med bakom och försöker slå honom på speed till slut.

Sedan betalar jag även för 5 Staro Ivy League som alltid går bra till slut och också skulle gynnas rejält om det blir körning i täten vilket en del ändå talar för med Qahar Q.C. med i loppet. Han fick fritt sent i finalen senast och formen sitter säkert i nu när det är V75 på hemmaplan och Untersteiners lär ha trimmat det som går.

Singelstrecken:

5 Shorthanded Jag (V75-1) imponerade i årsdebuten och har utvecklats rejält under vintern. Tror att han klara spåret och sedan blir svårslagen.

4 Erik Sting (V75-6) visade sin höga kapacitet näst senast, men kom inte in i loppet senast. Perfekt läge nu och blir det spets är det toppchans, men han kan vinna ändå.

Prisvärda hästar:

4 Yankee Boy (V75-2) såg riktigt bra ut efter galopp senast och 11 The Real Star har gått bra varje gång på slutet. Två prisvärda hästar bakom storfavoriten.

9 Coktail Fortuna (V75-7) har läge för att få ett perfekt lopp i draget i hårt tempo och är han lika vass som när han gick barfota i november blir han giftig sista biten.

Överspelade:

2 Pacific Face (V75-1) är urstark, men också osäker från start och lär tappa mark direkt. Svårt att hämta in det sedan mot så här bra hästar.

3 Sauron Pil (V75-2) är bästa hästen i grunden, men 60 procent på en häst som är ett upp och ett i minnet känns lite överdrivet.

9 Falk on Hill och 12 Highspirit är båda allra bäst i täten och runt tio procent på dessa från bakspår är inget jag jublar över direkt.

V75-systemet:

5 Shorthanded Jag (res 10,6)
1,2,3,4,5,8,9,10,11 (res 12,7)
1,4,5,6,7,8 (res 3,2)
1,2,4,5,6,7,8,9,10,11,12,14,15 (res 13,3)
4,5,7 (res 8,10)
4 Erik Sting (res 5,1)
4,5,7,9 (res 11,2)

1 x 9 x 6 x 13 x 3 x 1 x 4 = 8424 rader = 4212 kronor.

DD-spelet:

4 – 7,9 x 500 kr = 1000 kr.

/Berglund