Efter ett tillfälligt hack i skivan för ATG förra onsdagen så har vi återigen jackpott till kvällens V86-omgång som avgörs på Solvalla och Bergsåker. Den här gången var det dock inte de med sex rätt som blev blåsta på konfekten efter en ”för lätt” omgång utan istället hittade ingen åtta rätt efter att Erik ”Busen” Svensson storskrällt med 100-oddsaren Candy Hornline. Det gör att vi i kväll får slåss om cirka 5,8 miljoner kronor extra i åttarättspotten.

Oftast när Bergsåker är med på V86 så blir det lägre utdelning, men då brukar det vara Ulf Ohlsson som dominerar tävlingarna med bra uppsittningar och han är på plats på Solvalla i kväll vilket ökar svårighetsgraden en del. Dessutom ska det bli 17 grader kallt under tävlingarna så vi kan räkna med ett stenhårt underlag som kan ställa till det för somliga. På Solvalla kan vi nog däremot räkna med bättre förutsättningar än vanligt när det ska bli ett par grader kallt och vi bör slippa den senaste tidens gyttjebrottning i loppen.

Ett par stora favoriter ser starka ut, men som vi såg senast så är det de stora skrällarna som styr utdelningen på V86 och inte om favoritvinnare är spelade till 56 eller 73 procent. Jag nöjer mig ändå med att bara spika en av omgångens storfavoriter och chansar sedan i inledningen i ett dåligt lopp där det känns som en eller alla och jag går på en som är spetsfavorit och känns minst dålig.

Analys Bergsåker V86-1:

Ranking: A. 4. B: 6-7-1. B/C: 10-11-2-12. C: 3-9-8-5.

Spetsanalysen: 1 Love Ain’t Easy öppnade vasst senast, men vill ha rygg den här gången. Då bör det bli spets för
4 Jeppas Picasso som gör sina bästa lopp i täten och inte lär släppa frivilligt.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp inleder omgången på Bergsåker och det är sannerligen inte de piggaste hästarna i klassen som sluter upp. Här skulle det nog kunna hända lite vad som helst, men det kan också bli så att det kan bli ganska händelselöst med favoriten i spets där de flesta inte kan göra så mycket själva. Jag väljer att spela på det scenariot och spikar 4 Jeppas Picasso trots att formen inte är helt dokumenterad. Sexåringen har gjort två starter efter uppehåll och var tidigt slagen utvändigt ledaren mot något bättre hästar näst senast då han dessutom var tunt tränad och la bort kraft i ett par omstarter. Senast var han förbättrad som trea, men fick återigen ett opassande tungt lopp.

Jeppas Picasso har alltid gjort sina allra bästa lopp i ledningen och nu är det verkligen läge för det och över kort distans och med jänkarvagn för första gången på länge så tror jag att det kan hålla hela vägen. Jag spelar på att formen är ännu bättre nu efter förra loppet och man låter också nöjda med hur hästen känns i träningen efteråt. Visserligen är han nog allra bäst barfota runt om, men det gäller ett par av de värsta motbuden också så någon jättegrej är det nog inte idag. Garderar man så känns loppet dyrt och därför chansar jag med spik i stället.

6 Hot Pride är ojämn, men har visat uppåtform på slutet och han slog Jeppas Picasso efter att ha fått ett mycket bättre lopp än denne näst senast. Senast höll han okej efter att ha körts offensivt och sviker min spik i spets kan Hot Pride vara tuffast av övriga. Det luktar dock dödens här och då blir det inte så lätt att vinna.

7 Mister Burman spurtade förbi Jeppas Picasso senast efter att ha fått smyga med i rygg på denne. De slog väl inte gnistor om avslutningen ändå och från det här läget är det risk att han kommer på vingel.

1 Love Ain’t Easy blev för het i spets senast och ska få ett rygglopp den här gången. Kan han hålla rygg på Jeppas Picasso kan han säkert utmana om han får fritt på upploppet.

Jämnt och svårt att ranka mellan övriga, men 11 Sauvignon Blance som är rätt hårt spelad tycker jag är klart bäst i spets.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 3. B: 5-1-11. B/C: 7-8-10-12. C: 4-2-9-6.

Spetsanalysen: Trots fyra rätt startsnabba hästar invändigt bör 5 Etosha Boko kunna ta hand om täten. Bör väl testa där också om inte kusken vill köra snällt efter uppehåll och släppa till storfavoriten 3 Titan Brodde.

Loppanalysen:

Kort distans även i Solvallas första avdelning och V75-vinnaren 3 Titan Brodde är jättefavorit. Han var rejäl när han spurtvann V75 näst senast och senast i finalen kom han aldrig till från spår tolv. Efter det har han varit struken, men enligt tränaren stod han bara över ett jobb och han låter inte så orolig för dagsformen. Hästen öppnar bra och får han överta täten är det givetvis toppchans, men det borde bli ett lopp utvändigt ledaren och då kanske han är lite sårbar ändå?

Favoritens vinstchans motsvarar i alla fall inte den skyhöga spelprocenten (77%) men det är nog vettig chans att han löser det ändå så jag spelar utgång och tar med tre motbud på den andra kupongen.

5 Etosha Boko är spetsfavorit och i toppform hade han absolut varit en svårtuggad sådan för favoriten. Nu är dagsformen oklar eftersom han inte har startat sedan ni november och Djuse låter inte jätteoptimistisk i alla fall. Han gjorde ändå ett vettigt lopp efter liknande uppehåll förra vintern och har favoriten en sämre dag kan han säkert slå resten i spets.

1 Tenzing är en fartfylld häst som inte har övertygat på ett tag, men han var okej som tvåa bakom en riktigt bra Rafiki Fri senast och har ett par lopp i kroppen efter långt uppehåll nu. Kan han få rygg ledaren här och chansen till slut är han nog inte chanslös i alla fall.

Sedan streckar jag även 11 Dreams Burn Down som inte alls är så tokig även om han gav upp helt på ett opassande banunderlag senast. Bortglömd nu, men kanske kan storskrälla med hårt tempo i den främre träffen.

Övriga är väldigt svåra att tro särskilt mycket på.

Analys Bergsåker V86-3:

Ranking: A: 11-5-7. B: 4-6. B/C: 3-14-10-13. C: 9-1-2.

Spetsanalysen: Svårläst med orutinerade hästar, men
4 Ripkin Joe kan öppna bättre än senast och har nog ett mer passande startspår nu. Norberg lär ladda och sedan lär säkert Bergh kunna få iväg 5 Valnes Info bättre än tidigare och kan han hålla ut 6 Jack Dalton Zenz kanske han får överta efter en bit?

Loppanalysen:

Ett riktigt dåligt lopp som inte hör hemma på en så här stor spelform och att gå kort här skulle inte kännas särskilt tryggt. De mest betrodda är inte särskilt pålitliga och jag garderar loppet rejält.

Tipset till snabbe men osäkre 11 Homemade Bourbon som senast var med i det beryktade Östersundsloppet där kuskarna missade att det var omstart. Han är helt ursäktad för den insatsen och duger bra här om han sköter sig. Det är dock inte säkert eftersom han är lättstörd av sig och strular det framför kan det säkert bli galopp som näst senast.

5 Valnes Info har varit hårt betrodd varje gång, men inte fått till det än. Han har inte imponerat heller, men samtidigt mött bättre hästar än detta och senast visade han i alla fall bra form som fyra efter tidig galopp. Bergh har respekt med sig och kanske kan köra till täten efter en bit och då är det säkert bra chans i detta sällskap.

7 Bottnas Explosive har gått bra utan att vinna ett par gånger på Solvalla och det är meriter som bör duga bra den här gången., En häst som ser rätt stark ut och senast avslutade han bra som fyra. Tidigt bud.

4 Ripkin Joe hade lite sparat näst senast efter uppehåll, men senast betedde han sig knepigt och bröt ut flera spår 400 meter från mål. Svårbedömd form, men bör ändå kunna duga en bit i ett så här klent lopp.

6 Jack Dalton Zenz har gjort några bra lopp och Brioni-sonen ser inte så tokig ut för att inte ha vunnit på 12 starter, men kusken kör ofta tuffa lopp med sina hästar och här måste han få till det bättre om det ska bli seger.

Jag streckar även mina fyra B/C-hästar där samtliga har glimtat till vid något tillfälle i alla fall och kanske kan duga med rätt klaff på loppet. Nio streck totalt.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 9-4-11-10. B: 12-6. B/C: 7-5-1-8. C: 2-3.

Spetsanalysen: 5 Son of Triton är snabbast ut och bör spetsa om inte Adielsson laddar rejält med 4 Chichen Itza som har öppnat rätt bra i Tyskland tidigare.

Loppanalysen:

Ett lopp som ser öppet ut eftersom flera av de bästa hästarna har fått bakspår. Trots det får kapable 9 Fonda Boko tipsettan. Han återkom efter uppehåll senast och skötte sig perfekt i ledningen och vann väldigt lätt. Han är ju väldigt bra för den här klassen, men inte alls att lita på och det går inte att räkna på när han ska sköta sig. Felfri tror jag att han blåser runt dessa hästar ganska bekvämt, men han kan galoppera när som helst i loppen och det handlar nog mest om vilket humör han är på.

Det kan också bli långt fram om 4 Chichen Itza blir släppt till ledningen efter en bit. Hon visade bra uppfattning i första starten i Sverige senast och avslutade snabbt sista 400 m till seger efter ett fint lopp. Adielsson upp den här gången är ett rejält plus och hon har öppnat rätt bra i Tyskland tidigare. Kan hon hålla ut Son of Triton eller om Svensson vill släppa så är det en bra segerchans.

Två intressanta skrällbud finns det på bakspår och
11 Actual Star är normalt sett en bra spurtare och hans aktion har också fungerat bättre på slutet. Senast var han dock dålig på ett banunderlag som inte alls passade och den starten kan man glömma. Fäller nog de flesta om det blir hårt tempo i täten.

10 Harry Ruda blir också farlig om de kör för fort där framme. Han fick ett för tufft lopp mot Weekend Fun senast, men hade gått klart bra flera gånger innan det och nu lär man sikta på ett snällare smyglopp. Tänkbar skräll det löser sig.

En som också kräver hårt tempo i täten är 12 Gravity Falls som ser bra ut och går bra varje gång, men han har jäkligt svårt att sticka nosen först och det gäller nog att täten stannar om han ska ta sig först över linjen. Enklare motstånd än på länge nu dock och då vill jag inte såga honom helt.

Streck också för 6 Floh G. som är väldigt osäker, men som kan en del när han sköter sig och småspännande byte till formstark kusk den här gången.

Sex streck totalt.

Analys Bergsåker V86-5:

Ranking: A: 4-10-6. B: 9-7. B/C: 8-1-11-5-2-13-12. C: 15-14-3.

Spetsanalysen: 1 Troll Borken kan nog hålla ut 3 Tallmons Wilsen om kusken vill. Sedan får vi se om han är intresserad av att släppa till 4 Nordby Hugin efter en bit. Gör denne bort sig testar säkert 10 Bonaldo för täten på första långsidan.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för kallblod som inte ser helt lättlöst ut. Jag tycker dock att tre hästar höjer sig lite och spelar med dessa tre i en utgång och tar många bakom.

4 Nordby Hugin inledde karriären lovande, men har haft problem 2015 och 2016 och finns nu hos Jan-Olov Persson där han gjort fyra starter. Han var duktig tvåa i debuten, men sedan sämre i två starter innan han senast visade härliga fartresurser vid överlägsen seger. Han såg dock inte helt rumsren ut i travet runt sista sväng och helt att lita på är han säkert inte än. Felfri bör det vara toppchans då jag inte tror att någon här kan ta in 20 meter på honom, men som klar favorit litar jag inte på det.

Toppform har 10 Bonaldo som vann från ledningen senast efter att ha startat snabbt från ett liknande läge. Han har gått bra även före det och Norberg lär ladda det som går för att få tätkontakt direkt. Dödens på favoriten blir tufft, men om denne gör bort sig eller får svar har nog Bonaldo bra chans.

Jag spelar även med en skräll i utgångsgruppen och
6 Närbyflickan har varit duktig i sin nya regi. Senast störtdök hon från rygg ledaren och var sånär att hinna förbi vinnande Bonaldo. Nu står hon 20 meter sämre till mot denne, men det spelar nog inte så stor roll eftersom han tidigt var före henne trots tillägget senast. Bra läge i andraspår direkt och farlig till slut med ett rygglopp.

Bakom dessa tre är snabbe, men osäkre (galopprisk från start) 9 Thess Prinsen och senast efter uppehåll positive
7 Atom Vito tidiga.

Sedan har jag en mycket öppen och svårtippad B/C-grupp där det ryms många tänkbara skrällar. 8 Kalljor är ganska tuff och kan göra en del själv och 1 Troll Borken har läge för ett perfekt smyglopp. Streck för alla utom tre hästar.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 11-3-5. B: 1-2. B/C: 6-7. C: 8-9-4.

Spetsanalysen: Voltstart och knepig spetsstrid där Erik Adielsson alltid är svår att snuva på täten från innerspår.
1 Trito De Royal är dock inte mer än mediumsnabb och det kan bli svårt att hålla upp. Electrical är vass bakom bilen, men är rätt orutinerad med volt och har ett snävt startspår.
3 Flash Di Quattro har bara startat med voltstart en gång och då blev det galopp när Goop laddade från innerspår.
6 Princess Time är rätt kvick och springspår med Goop är bra grejer. Vet inte riktigt vad jag ska tro här, men kanske kan Flash Di Quattro få överta efter en bit om Electrical kommer förbi Trito De Royal?

Loppanalysen:

Lurigt lopp där voltstart kan ställa till det för ett par och säkert svårt för bästa hästen 5 Velasquez Gar att klara spår fem då han har sett osäker ut i volt tidigare. Örjan fick runt honom felfritt senast och lyckas han med det igen har hästen fart för att vinna. Det känns ändå som favorit på startgalopp.

Jag tippar i stället 11 Coys Rain som känns stabilare, men där är det i stället frågetecken för segerviljan efter lite trista intryck sista biten i spets på slutet. Å andra sidan har han fått stryk av två mycket bra hästar (Divine och Global Undiecided) och kanske inte ska dömas på det. Möjligt att han är mer fokuserad bakifrån också och efter strykning kan han kanske komma vettigt till med bara tio hästar kvar och ett par som kan göra bort sig direkt.

Tidig tycker jag även att 3 Flash Di Quattro är. Han var tvåa bakom helgens V75-vinnare Castleman senast och det är inte mycket att gnälla över. Tål nog inte att laddas för tufft direkt, men kanske kan allt bättre lärlingen Mads H Nielsen köra till efter en bit? Farlig om täten nås.

Sedan streckar jag även 1 Trito De Royal som har fin form och läge för ett passande smyglopp och då kan han vinna även om det knappast är någon hastig klassklättrare.

2 Electrical fick en för dålig rygg senast och chansen för sent. Hon ska säkert smygas igen och är inte ofarlig om det löser sig bättre den här gången.

Förra veckans superskräll 7 Candy Hornline är faktiskt inte så tokig, men nu riskerar hon att hamna illa till och banan blir nog inte lika passande tung som senast heller. Jag står över henne igen och streckar fem hästar totalt.

Analys Bergsåker V86-7:

Ranking: A: 1. B: 11-8-5. B/C: 2-9. C: 12-3-10-6-7.

Spetsanalysen: 1 Knifetown Winner är snabb från start och har spetsat lätt från innerspår tidigare. Med värsta motbudet i spetsstriden struken så bör han spetsa utan större bekymmer.

Loppanalysen:

En spårtrappa över lång distans och favoriten 1 Knifetown Winner står egentligen rätt hårt inne, men han galopperade nog bort rätt fina pengar i en V75-final i höstas och lita på att han kommer att tjäna snabba pengar framöver om han får vara frisk. I sin senaste start i höstas såg han ofräsch ut och det blev också galopp kort efter mål, men trots det vann han loppet och visade härlig inställning. Svårbedömd form nu efter uppehåll, men duktige Nicklas Westerholm låter nöjd med hur hästen känns och här är verkligen inte motståndet det tuffaste.

På förhand var frågan om startsnabbe Hagentoy skulle komma förbi eller inte det största frågetecknet, men med denne borta ur loppet så bör det bli spets utan större problem för favoriten och där trivs han nog allra bäst. Sexåringen har tävlat mycket barfota, men gått bra med skor tidigare och fungerade fint med skor och brodd i ett banjobb på Romme innan detta. Jag tror inte att det är något större problem och den här favoriten blir svår att slå. Spik.

11 Make It Quick är värst emot om han är i ordning, men han har haft ett ännu längre uppehåll än favoriten och känns väldigt svårbedömd när tränaren verkar ligga lite lågt dessutom. I toppform är han tuff och tål att göra jobbet själv, men min känsla är att han är mer beroende än favoriten av att tävla barfota och det kan säkert bli ett snällt upplägg denna gång.

Formstarka duon 8 Above All Ås och 5 Wasa Warrior är de som räknas om man garderar vidare och det är svårt att se någon annan vinna loppet egentligen.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 6-3-9. B: 1-8-5-2. B/C: 12-11-7-4. C: -.

Spetsanalysen: 3 Reverend Wine är snabb första biten och det är svårt att se Björn Goop missa ledningen med honom mot dessa hästar. Skulle han göra bort sig bör det bli
6 Global Tailwind till spets.

Loppanalysen:

Ett femåringslopp avslutar omgången och även här finns en stor favorit i 3 Reverend Wine. Han känns inte som en blivande stjärna precis, men han har gått klart bra för just Björn Goop på Solvalla där ekipaget är obesegrade efter tre försök. Alla segrarna har tagits från ledningen och det är en position som man bör ta hand om igen. Frågetecken för formen efter uppehåll, men tränare Meilink låter nöjd i alla fall och det kanske kan bli helstängt huvudlag och debut med jänkarvagn. Visst är det stor chans/risk att omgången avslutas med favoritseger, men jag köper inte riktigt att han ska vara så här stor utan vill ta med två motbud.

6 Global Tailwind är segervan och bra för klassen och det är inte givet att han är sämre än favoriten. Snarare skulle jag gissa på tvärtom, men det är ju klar risk för dödens den här gången och då är det tufft att begära seger även om det kan gå. Även här ska det bli jänkarvagn och han gick ett bra slutvarv som tvåa senast. 58 mot 13 i spelprocent är för stor skillnad och han får tipsettan på bättre spelvärde.

Sedan vill jag även betala för storskrällen 9 Marvelous som gör en spännande start med hete Carl Johan Jepson i sulkyn. Den här mycket välstammade hästen har visat bra kapacitet, men kanske inte tagit i så det knakar varje gång. Första gången med annan kusk än tränaren kan göra susen kanske och det bli spännande att se hur han kan avsluta som treprocentare om det löser sig vettigt under vägen.

Övriga skulle också kunna tänkas i ett lopp där ingen känns helt chanslös, men de som står närmast på tur i rankingen är 1 Vidivici C.C. som ändå känns lite för klen sista biten och
8 Sigel Doc som har ett tufft utgångsläge så jag går kort här och hoppas att det håller.

Singelstrecken:

4 Jeppas Picasso (V86-1) bör vara uppåt i form med två lopp i kroppen och här är förutsättningarna perfekta. Spets, kort distans och jänkarvagn hoppas jag gör att han leder från start till mål i ett annars vidöppet lopp.

1 Knifetown Winner (V86-7) bör spetsa rätt lätt efter strykningen av Hagentoy och då ska det också vara toppchans för den här klassklättraren med tveksam form på normalt sett tuffaste motbudet.

Utgångshästarna:

3 Titan Brodde (V86-2) möter mycket lämpligt motstånd och är formen som vid segrarna (vilket tränaren tror) så bör han vinna. Det luktar dock dödens och när favoritskapet är så enormt garderar jag på en kupong.

4 Nordby Hugin (V86-5) tror jag vinner om han fungerar, men det känns inte helt givet och formstarka duon
10 Bonaldo och 6 Närbyflickan kommer med i utgångsgruppen.

Prisvärda hästar:

10 Harry Ruda och 11 Actual Star (V86-4) är två helt bortglömda hästar som blir farliga i spurten om Fonda Boko återgår till galoppsynder.

6 Närbyflickan (V86-5) var väldigt knappt slagen av Bonaldo senast och är vass om hon får ett bra rygglopp. Bortglömd nu.

9 Marvelous (V86-8) är en rätt fin sort som kan bli bra om han börjar ta i för fullt. Högintressant med kuskbyte till hete Jepson nu och streckas tidigt.

Överspelade:

11 Sauvignon Blance (V86-1) är snabb, men klart bäst i spets och känns inte het från det här läget.

12 Gravity Falls blir ofta spelad eftersom han ser fin ut och går bra, men han vill ju inte vinna lopp och behöver nog hjälp av andra om det ska gå.

5 Velasquez Gar (V86-6) har nog bästa farten i loppet, men har sett stirrig ut i voltstart och kan vara borta på ”kör”.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

4 Jeppas Picasso (res 6,7)
A. 3. B: 1,5,11. (res 7,8)
3,4,5,6,7,10,11,13,14 (res 9,1)
4,6,9,10,11,12 (res 7,5)
A: 4,6,10. B: 1,2,5,7,8,9,11,12,13. (res 15,14)
1,2,3,5,11 (res 6,7)
1 Knifetown Winner (res 11,8)
3,6,9 (res 1,8)

Kupong 1: 1 x 1 x 9 x 6 x 12 x 5 x 1 x 3 = 9720 rader
Kupong 2: 1 x 3 x 9 x 6 x 3 x 5 x 1 x 3 = 7290 rader

Totalt: 17010 rader = 4252,50 kr.

DD-spelet:

1 – 6 x 700 kr
1 – 9 x 300 kr
Totalt: 1000 kr.

/Berglund