Solvalla och Åby delar på kvällens V86-omgång och med dryga 6,1 miljoner extra i åttarättspotten känns det givetvis extra stimulerande. Ingen högre klass på tävlingarna och överlag rätt trassliga lopp att reda ut så det borde inte behöva bli samma favoritparad som vi sett en större del av vinterns onsdagar. Det vore väl roligt om ATG för en gångs skull kunde betala tillbaka 65 procent av insatserna till spelarna och inte 39 som vi sett allt för många gånger på slutet när femrättspotten konfiskerats till veckan efter?

Förutsättningarna finns i alla fall och extra svårspelat blir det såklart när Solvalla verkar ha problem med sitt banunderlag oavsett om det regnar och är plusgrader eller om det är minusgrader. I går kväll när Solvalla körde sina tisdagstävlingar så klagade i alla fall många aktiva på att det var för mycket löst material på banan och att hästarna hade svårt att få det rätta fästet. Alltid trist när det blir fokus på sådant.

I kväll väntas det uppehållsväder och bara ett par minusgrader i Stockholm så vi får hoppas att banan blir bättre då. I Mölndal ska det bli några plusgrader och en del regn under dagen, men där är sällan banunderlaget ett lika stort problem ändå.

Jag hade ett par spikalternativ att gå på och valde till slut två tänkbara spetshästar på Solvalla eftersom det är enklare att vinna från spets på Solvalla än på Åby (när Solvallas innerspår är ok). Detta på grund av möjligheten till open stretch som finns på Åby. Jag spelar även med två utgångshästar enligt modellen ”en trolig och en rolig”.

Analys Åby V86-1:

Ranking: A: 11-12-3. B: 1-4. B/C: 2-8-6-9. C: 5-7.

Spetsanalysen: 3 Black Snapper är snabb bakom bilen och bör ta en längd på de två invändiga. Gissar att formstarke Peter Ingves testar i spets sedan med tveksam form på
4 Kid Vacation som annars hade varit en tänkbart vettig rygg.

Loppanalysen:

En spårtrappa över lång distans inleder omgången och eftersom loppet inte är fullt gynnas de hästar med mest intjänat ganska rejält. När distansen dessutom är lång så spelar inte heller startspåren lika stor roll.

Jag väljer därför att gå kort med tre betrodda hästar och tror mest på V75-härdade 11 Doyoucash In som står på tur för en seger. Han har gjort flera bra insatser i V75, men senast inför finalen så låg Untersteiner lite lågt eftersom hästen var behandlad inför den starten. Han gick då helt okej i skymundan som femma där Olle Rols vann och när loppet gick fort i täten till slut gick det inte att ta så mycket från kön. Doyoucash In lär vara bättre med loppet i kroppen och den långa distansen tycker jag passar honom bra. Med loppets bäste kusk i sulkyn också är det alltså en del som talar för Ready Cash-sonen här.

12 Awesome Deal är dock också bra och han står ju riktigt bra inne i loppet då han tjänat 100.000 kronor mer än min tipsetta, men ändå bara står ett snäpp längre ut. Han spurtade bra som fyra efter uppehåll senast och mötte bra hästar då och är säkert vassare med loppet i kroppen. Skotvång är ett minus, men det gick helt okej senast och lång distans är en fördel. Givet segerbud han med.

Loppets spetshäst ska också med och den tror jag att
3 Black Snapper är. Han är snabb bakom bilen och har visat fin form i varje start på slutet. Två snygga segrar från ledningen i december följdes upp med att han gick bra efter stor markförlust senast. Lång distans är nog inget plus som det känns, men spets eller rygg ledaren och formkusk i sulkyn kan nog räcka långt om det strular lite för de två jag rankat före.

Jag streckar bara tre hästar och det är ganska öppet och jämnt bakom. 4 Kid Vacation duger bra i klassen om formen är på topp, men Veijo låter låg efter sjukdomsuppehåll och skor på är historiskt sett ingen fördel heller.

1 Rebel Yell Face har varit rätt hårt betrodd i V75 och kan bättre än de senaste resultaten visar. Lopp i kroppen och läge för ett fint lopp, men står ju rätt tufft inne i loppet.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 1. B: 3-7. B/C: 4-9-11-8-10-6. C: 5-2.

Spetsanalysen: 1 Pompano Euphoria har aldrig startat med voltstart i Sverige och bara en gång i Tyskland. Där startar man dock som på Vincennes och hästarna kommer ut från en ”start-tarm” från innerplan. Då såg hon i alla fall rapp ut och spetsade lätt och jag tror nog att hon kommer att öppna bra med duktige Kim Eriksson i sulkyn. Värsta hotet om spets bör vara hästarna på springspår och framför allt
6 M.T.Kornelia är snabb ut. Hinner hon förbi bör dock Pompano Euphoria kunna komma ut framför 2 Princess Time och överta efter en bit. 7 Edindy har öppnat okej från start tidigare, men måste vara rappare än tidigare om det ska bli spets och det är ju inte heller alltid som Kontio prickar från springspår. 3 Nouvelle Avenue är rätt bra i volt också och skulle kunna få överta om Pompano Euphoria blir kvar på innerspåret.

Loppanalysen:

Stolopp och voltstart och jag spikar 1 Pompano Euphoria som jag tror har vettig chans att ta hand om ledningen trots hennes orutin i voltstart. Precis som Sofia Aronssons stall så har den här sexåringen visat fin form i vinter och hon går bra även bakifrån, men den enda gången hon gått i spets i Sverige blev det en lätt seger. Jag tror inte att hon förlorar detta lopp i spets, men det kan alltså även gå vägen med ett rygglopp om hon inte blir fast.

3 Nouvelle Avenue är en stark och rejäl häst som vunnit V75 på bra sätt och hon var också duktig vid segern näst senast. Lite ojämn är hon dock och senast blev det galopp till slut efter ett tungt lopp mot bra hästar. Enklare uppgift nu och ett givet streck om man garderar loppet även om jag inte tror att hon slår min vinnare utvändigt.

7 Edindy har gjort två starter för Veijo Heiskanen och höll godkänt bakom bra hästar efter ett smyglopp senast. Hon är säkert bättre med loppet i kroppen och kommer hon vettigt till från yttersta springspåret kan hon säkert vinna loppet, även om jag tror att hon är allra bäst utan skor.

Dessa tre känns bättre än övriga för dagen eftersom det låter lite si sådär om både grundkapabla 9 Dictionary och
11 Unchained Feelings efter uppehåll.

Analys Åby V86-3:

Ranking: A: 2-12-7-1. B: 8-6. B/C: 9-5-11.  C: 10-4.

Spetsanalysen: 1 Cougar Woodland är rätt snabb ut och Waldmüller vill säkert köra i ledningen, men det bör bli svårt att hålla ut 6 Am I Wrong som är nedstruken till ett passande femtespår bakom bilen. Karlstedt låter lite småsugen på att köra i spets också. Ångrar han sig så kan nog 2 Bigarrå vara snabbt framme och överta.

Loppanalysen:

Ett rätt klent stolopp där favoriten 2 Bigarrå får tipsettan från ett bra läge. Hon vann ett billigt lärlingslopp på bra sätt näst senast, men var bra som tvåa bakom kapable Gomez före det. Senast var han kanske lite segare, men mötte också klart bättre hästar än här. Hon är snabb ut vid laddning och kanske till och med kan få överta täten efter en bit och då är det nog bra segerchans.

12 Fortuna B.R. gjorde debut för Flemming Jensen senast och det var vanligt positiva rapporter från dansken innan. Hästen var dock tidigt slagen från utvändigt ledaren och var väl ungefär lika bra som Bigarrå även om hon fick ett tyngre lopp. Det låter fortsatt bra från Flemming och motståndet är enklare den här gången. Räknas tidigt trots läget.

7 Höwings Venus är loppets roliga skrällbud. En ganska stark och rejäl märr som gått bra mot bättre motstånd tidigare. Hon galopperade direkt i volten senast och gynnas av startbil nu och felfri tror jag att hon räcker bra här till lockande 2-3 procent.

1 Cougar Woodland var felskodd senast och är lite svårare att få till med skotvånget. Nu ändrar man i balansen och det kan bli spets eller en bra smygresa på innerspåret. Fart som duger har hon och jag streckar tidigt.

8 Chiquitita Diablo var sämre senast än vid andraplatserna innan, men hon gick i vanlig vagn då och nu åker jänkarvagnen på som hon hade före den starten. Hon har tävlat förbättrat efter omlagd träning och nedstruken ett hack kan hon duga med Johan.

6 Am I Wrong ser ganska enkel ut, men håller fin form för dagen och fick inte riktigt chansen i V75 senast. Hon är klart snabb ut bakom bilen och spetsfavorit från ett bra läge. Spets eller rygg ledaren känns det som och kan tänkas duga om de bästa kommer bort.

Jag streckar de tre B/C-hästarna också där 5 Space Star får Jepson i sulkyn och 9 Chili Jordan var mycket positiv vid segern senast. Nio streck totalt.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A. 6. B: 3-10-8. B/C: 2-1-7-11. C: 5-4-12-9.

Spetsanalysen: 1 Titan Igiro har spetsat från innern tidigare utan att vara jättesnabb första biten. Jag tror att 6 Judas Iscariot från springspår med Örjan är snabbare och tar sig förbi alla invändigt. Skulle han missa så är det nog bara
3 Toutre som kan tänkas vilja svara och honom borde han komma förbi ändå och sedan få överta täten.

Loppanalysen:

Fördel ston i den här propositionen och ston får ha tjänat 50.000 kronor mer än hingstar och valacker.

Jag tror att de fyra mest betrodda hästarna gör upp om segern och det känns lite trist att strecka alla. Därför väljer jag att spika spelfavoriten 6 Judas Iscariot som också är klar spetsfavorit och bör bli svårfångad i täten. Han fick visserligen stryk i spets senast och såg väl inte så imponerande ut då, men banan var kladdig då och distansen lång och han fick dessutom stryk av en klart bra häst för klassen.

Bättre distans och förhoppningsvis bättre bana nu för fyraåringen och är han bara lika fin som vid segern från dödens näst senast så ska det vara toppchans att han leder runt om.

Det finns ändå ett par bra motbud och 3 Toutre var rejäl vid segern senast. Han verkar stark och har ett bra läge, men det är ändå risk att han får göra jobbet utvändigt om ledaren vilket kan bli för tungt till slut.

Imponerat vid segrarna på slutet har 10 Lura gjort. Hon har avslutat mycket rejält till segrarna och hann fram trots att hon satt långt bak senast. Det hon visat då lär duga bra även här, men tränaren klagar lite på dåliga träningsförhållanden efter senast och hon är dessutom mer osäker i volt än bakom bilen.

8 Extra Fudge kan säkert vara bästa hästen i grunden, men han sliter med sin aktion och får den sällan att stämma fullt ut. Åter efter uppehåll nu lär han var fräsch, men ändå inte givet att han fungerar om banan är stum i botten och lös ovanpå. Han har ju också ett utgångsläge som bjuder in till ett snällt upplägg efter uppehåll.

Övriga känns klart sämre.

Analys Åby V86-5:

Ranking: A: 4. B: 10-1-2. B/C: 3-6. C: 7-9-5-8.

Spetsanalysen: 1 Digital Product tror jag håller ut 3 Crazy Year Ås första biten, men jag tror sedan att Kevin Oscarsson är nöjd med ryggen på favoriten 4 Falk On Hill som också är snabb från start. 6 No Limit L.A. kan också öppna bra, men kommer troligen inte förbi Falk On Hill.

Loppanalysen:

Ett lopp som är ungefär lika ojämnt som det förra och fyra hästar känns starkare än resten. Mest tror jag på den trolige ledaren 4 Falk On Hill som visat toppform på slutet och har bra kapacitet. Näst senast höll han säkert undan i spets för V75-hästen Iago Zon i en snabb avslutning och senast blev det väldigt lätt i spets i ett billigare sällskap. Här tror jag att Digital Product håller ledningen, men att han vill ha ryggen på favoriten och då bör Takter kunna överta täten utan att det kostar så mycket. Bra chans att hålla hela vägen sedan, men de som sitter bakom kommer ju att få chansen och det finns även risk för press under vägen av en stark konkurrent. Utgångshäst och spik på en kupong nöjer jag mig med.

10 Tudor Kronos är grundkapabel och har härlig inställning, men är lite ojämn och han orkade inte alls utvändigt om Mack Dragan i V75 senast. Före det vann han från spets över tre varv, men tappade då travet lite till slut. Svårbedömd nu och inte gynnad av medeldistans, men lär köras offensivt eftersom han är mer stark än snabb och tävlar han på topp kan han nog vinna även med ett tufft upplägg.

1 Digital Product visade fin form vid seger senast och han är snabb ut och bör kunna vara den som får rygg på favoriten kort efter start. Kan utmana på ”stretchen” sedan och fem procent känns prisvärt på troligt scenario.

Spurtstarke 2 Rigoletto Jet har läge för ett bra rygglopp i den främre träffen och blir det körning mellan de två mest betrodda så kanske han vassa spurt kan räcka ändå fram för ovanlighetens skull.

3 Crazy Year Ås har visat bra form i V75, men var sämre senast och går upp i klass här och jag tror inte att han riktigt räcker till mot dessa även om han presterar bättre igen.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A. 5-8-10. B: 6-3-11-1-12-7. B/C: 9-2. C: -.

Spetsanalysen: 1 Westline är snabb och bör hålla upp ledningen i ett lopp utan starkblixtar. Körs säkert i tät denna gång också.

Loppanalysen:

Ett lopp över dryga tre varv och bästa hästen är 5 Bacan Degato som gör spännande debut för formstarka Sofia Aronsson. Sexåringen har visat bra styrka i tidigare regi och skulle normalt sett ha bra segerchans här, men det låter inte från Sofia som att det är supervässat inför denna uppgift och allra bäst har han också varit utan skor. I årsdebuten 2017 vann han dock på bra sätt direkt efter uppehåll med skor så helt kallt är det nog inte och i ett i övrigt ganska jämnt lopp får han tipsettan även om det känns givet att gardera.

8 Surprise Power är annars formhästen nummer ett i loppet. Han går riktigt bra varje gång och var tapper tvåa bakom Tudor Kronos näst senast. Senast fick han chansen sent och sköt till bra sista biten med proffskusk. Nu kör Zadel igen och det är väl inget plus mot massa vassa proffskuskar, men skulle hästen komma vettigt till från spåret en bit ut på vingen så kan det vara dags för en välförtjänt seger.

10 Zeus Karsk står rätt tufft inne i loppet, men formen är fin och distansen gynnsam. Farlig om han får gå med i ryggar på slutvarvet om loppet har körts i bra tempo under vägen.

Hårt spelad är 11 Floyd P.Boko som kommer med två V75-segrar från i våras längst upp i raden, men han har inte startat på länge och brukar ju oftast tävla barfota runt om. Han känns mycket svårbedömd och i stallet ligger man lågt så särskilt het som hårt betrodd är han inte. Rankas ner.

6 Dimitri W.Eden är segervan och kan bättre än senast då han gick med fel balans. 3 Namit Southwind behövde en genomkörare senast och kan också klart bättre. De känns bortglömda båda två den här gången.

Jag betalar även för spetsbudet 1 Westline som kanske ska gå med jänkarvagn, starke men knepige 12 Dizzy River samt 7 Ebu B.Boko som travar förbättrat nu och visar fin form. Nio streck totalt.

Analys Åby V86-7:

Ranking: A: 9-2-1. B: 3-6-10-8. B/C: 5-4. C: 7-11-12.

Spetsanalysen: 1 Twin Peaks är snabb, men vill ha rygg ledaren. Bråkar knappast med favoriten 2 Quintessense som bör spetsa felfri. Av övriga är 7 Renda L.B. snabbast.

Loppanalysen:

Sprinterlopp för ston och Flemming Jensens nioåriga
2 Quintessense är storfavorit och en av de mest spelade hästarna i omgången. Hon kommer från två spetssegrar i följd och såg helt okej ut näst senast, men senast var det i knepig stil hon knappt gick undan och det var inte särskilt imponerande. Visst kan hon vinna igen om hon får bestämma tempot i ledningen, men hon har nästan alltid tävlat barfota i Sverige sedan hon kom till Flemming och det har också blivit en hel del plattmatcher. Hon är alldeles för stor favorit för min del och det är givet att gå emot.

Tipsettan får snabba 9 Uraia som har ett vettigt smygläge och jag hoppas att första med norskt huvudlag väger upp att hon också troligen är bäst utan skor.

1 Twin Peaks lär bli de flestas ”open stretch-drag” den här omgången och visst har hon läge för ett optimalt lopp med chans invändigt sista biten. Hon är dock riktigt svår att få först över linjen och jag litar inte på att hon löser uppgiften även om hon knappast får ett bättre läge för att vinna ett lopp med lite högre prissumma i Sverige. Väl hårt spelad ändå.

3 Julia Pellini är rätt bra i grunden och såg fin ut i skymundan mot bättre hästar senast. Farlig om hon inte hamnar för illa till första biten. Hon är nämligen inte särskilt startsnabb. Kul skrällbud ändå.

6 Cool Bella är en segervan häst som kan en hel del och med förra loppet i kroppen borde hon vara uppåt i form. Pass upp!

10 Tour Knight är en fin travare som tyvärr har svårt att vinna lopp. Hon har inte övertygat hos Untersteiner, men nu testar Johan i sulkyn igen och bilstart och därmed trolig jänkarvagn är nog plus. Hon får en chans till.

Jag betalar även för 8 Come And Dream som visar jämn och fin form. Skrällbud med hårt tempo på loppet. Sju streck totalt.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 11. B: 2-1-7-8. B/C: 5-3. C: 9-4-6.

Spetsanalysen: 1 M.T.Knight Rider och 2 Dani Boko lär båda laddas för ledningen och utifrån är även 6 Son of Triton snabb. Kan nog bli tuff körning och kanske kan Dani Boko med helstängt huvudlag trycka sig till spets.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp avlutar omgången och 2 Dani Boko är oväntat klar favorit. Han har ju problem med sin aktion till och från, men är behandlad inför detta och enligt uppgift från optimistiske Broberg bättre än tidigare i jobb. Det kan även bli helstängt huvudlag och jänkarvagn efter test i värmning och hästen har nog styrka och grundkapacitet för seger, men han ska fungera i lopp också och fortsätter han att schabbla med travet så lär inte kort distans vara någon fördel. Vinstchans från ett bra läge, men ingen jag litar på.

Jag har i stället en prisvärd spelidé i 11 Dust Collector som jag tror kan blåsa ner det här gänget över upploppet. Speciellt om det blir hårt tempo första varvet. Han var ju riktigt bra vid segern näst senast även om Djuse fick ”bära” honom lite sista biten. Senast fick han ett tungt lopp i V75 och galopperade in på upploppet när han inte orkade hålla ihop aktionen längre. Hästen är lite bankänslig och fungerade inte som bäst senast i Gävle.

Han är behandlad efteråt och har varit fin i ett banjobb och får han det att fungera på banunderlaget i kväll så tror jag att det är bra chans efter två gynnsamma strykningar dessutom. Utgång och spik på en kupong.

1 M.T.Knight Rider har form och ett bra läge och han har tävlat bra i V75 ett par gånger under 2017. 7 Hijack’Em hade mycket krafter kvar i Finaland senast och har visat fin form. Örjan upp nu och dessutom ska man testa jänkarvagn och hästen slipper troligen brodd också. Passas.

8 Tornado Jet blev störd till galopp senast, men har gått bra för det och kan spurta bra om tempot i täten varit högt. Streck även för 5 Carisma Sisu som avslutade sylvasst näst senast och småtriste 3 Morris som ändå höjt sig lite på slutet även om han ledsnade i dödens senast.

Singelstrecken:

1 Pompano Euphoria (V86-2) tror jag har rätt bra chans att hålla upp ledningen trots att det är debut i svensk voltstart. Toppchans i spets, men kan även vinna bakifrån.

6 Judas Iscariot (V86-4) fick stryk av en bra häst på svårt underlag senast. Bör spetsa igen och blir nog svårfångad sedan.

Utgångshästarna:

4 Falk On Hill (V86-5) är en bra häst i fin form och när det troligen blir tidig ledning har han bra segerchans sedan.

11 Dust Collector (V86-8) är bra när travet flyter för honom och det ser ut att bli passande hårt tempo i täten. Fäller nog allt över upploppet då.

Prisvärda hästar:

7 Höwings Venus (V86-3) har rätt så bra styrka och kan i alla fall mycket bättre än de senaste resultaten skvallrar om. Helt bortglömd nu.

1 Digital Product (V86-5) är favorit på rygg ledaren och då kan han spurta bra på open stretch till slut.

8 Surprise Power & 10 Zeus Karsk (V86-6) är två roliga ”singelprocentare” i ett lopp där det finns frågetecken kring de två mest spelade.

Överspelade:

11 Floyd P.Boko  (V86-6) är nog inte på topp direkt efter uppehåll och allra bäst har han tävlat utan skor. Känns inte så het från bakspår.

2 Quintessense (V86-7) såg inte som bäst ut vid segern senast och är nog ingen stark storfavorit att lita på med skorna på även om uppgiften är passande.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

3,11,12 (res 1,4)
1 Pompano Euphoria (res 3,7)
1,2,5,6,7,8,9,11,12 (res 10,4)
6 Judas Iscariot (res 3,10)
A: 4. B: 1,2,10. (res 3,6)
1,3,5,6,7,8,10,11,12 (res 9,2)
1,2,3,6,8,9,10 (res 5,4)
A: 11. B: 1,2,3,5,7,8. (res 9,4)

Kupong 1: 3 x 1 x 9 x 1 x 1 x 9 x 7 x 6 = 10206 rader
Kupong 2: 3 x 1 x 9 x 1 x 4 x 9 x 7 x 1 = 6804 rader

Totalt: 17010 rader = 4252,50 kr.

DD-spelet:

1,2 – 11 x 200 kr = 400 kr
9,10 – 11 x 150 kr = 300 kr
3,6,8 – 11 x 100 kr = 300 kr.

Totalt: 1000 kr.

/Berglund