Det började bra i lördags när min enda spik, Bryssel, vann lätt från ledningen trots att Björn Goop efter värmningen var negativ till hur banunderlaget passade hans häst. Hästen var anmäld barfota bak, men vad som inte kom fram i intervjun på stallbacken var att man skodde honom med greppskor bak med tanke på det lösa banunderlaget. Det känns lite symptomatiskt för vissa tränare, att man gärna drar fram det negativa för att baissa sina egna chanser, men inte lika gärna lyfter fram positiv information – om den inte redan är ute och valsar runt i media. Andra tränare är tvärtom, där får man aldrig höra ett negativt ord och man undrar ju om vissa tränare verkligen aldrig har hästar som är sämre i ett jobb eller har varit sjuka…

Vi fick ett exempel till senare under dagen när dimridåernas mästare, Stefan Melander, trots flera intervjuer under tävlingsdagen inte kunde klämma ur sig att han tänkte byta till en jänkarvagn för Nuncio denna gång. Nu öppnade Nuncio rappare än senast och kunde med hjälp av Top of the World komma före Tobin Kronos in i första sväng och där avgjordes loppet. Det här problemet hade vi inte haft om Svensk Travsport förstod vilken effekt de nya vagnarna kan ha på hästarna och även begrep att det inte ska vara upp till tränarna vilka spelare som får ta del av den i många fall avgörande  informationen. Kan vi hoppas på vagninfo i startlistor och på atg.se detta årtionde innan för många spelare tröttnar på att bli fintade?

”Kompiskörningen” när av Melander ägde (men av Robert Bergh tränade) Digital Ink släpptes förbi i tredjespår för att sedan i sin tur vinka fram Nuncio till ledningen hade däremot ingen större betydelse för utgången av loppet, men särskilt snyggt var det inte och nu drabbade det ju Food Money som blev lurad på rygg ledaren. Melander hade ju i alla fall aldrig släppt förbi någon annan än Digital Ink den vägen och bjudningar som denna eller när kuskarna kommer överens om att släppa täten för att sedan släppa tillbaka är något de flesta spelare säkert gärna vill slippa se i loppen.

Jag skrev innan loppet att jag bara trodde att Nuncio kunde vinna från ledningen och det står jag fast vid. Med Tobin Kronos i spets tror jag inte att Nuncio hade varit först i mål, men visst var det ändå ett steg framåt jämfört med den svaga insatsen gången innan. Det återstår däremot att se hur hästen kommer att klara sig nere i Frankrike? På det Nuncio har visat i år är jag fortsatt skeptisk, men kanske kan miljöombytet och Vincennes bana få honom att tända till ordentligt på nytt?

Solvalla och Jägersro delar på kvällens V86-omgång och det finns dryga 7,1 miljoner jackpottkronor i åttarättspotten vilket gör spelvärdet extra högt.

Trots ett par rejäla favoriter tycker jag inte att omgången ser särskilt enkel ut. Det är rätt låg klass på flera lopp och grupperna mellan de bästa och de sämsta hästarna i loppen ser röriga och rätt svårrankade ut.

Jag spelar med två spikar i omgången där Kash Brodda fortfarande är mycket bättre än den klass som hon befinner sig i och fungerar hon så vinner hon trots bakspår på Jägersro. Den andra spiken som jag använder är den mest troliga spetshästen i hela omgången och hon är också den spetshäst som bör ha allra bäst segerchans.

Analys Jägersro V86-1:

Ranking: A: 2. B: 10-7-3-4-9. B/C: 5-8. C: 6-1.

Spetsanalysen: 1 Paramount är snabb, men lär smygas denna gång. 3 Sahara One öppnar bra och laddas säkert, men han kan få svårt att ta emot 6 Amulet, 7 Pajas Face och 8 Britt Palema som alla är mycket raska. Knapp favorit på Pajas Face efter ett halvvarv, men det kan kosta mycket kraft.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp inleder omgången och 2 Jairo är klar favorit. Det här ser också ut om en lämplig uppgift för honom då han möter många som inte längre har sin bästa bit till slut. Han ser också ut att få ett vettigt lopp i andraspår och eftersom startrusningen bör bli snabb så kan det lösa sig perfekt.

Jairo gick 10,4 näst senast som fyra bakom mycket bättre hästar (Cab Hornline vann) i V75 och senast blev han dragen sist i en trött rygg och Lövgren gav upp loppet. Formen bör vara fin även om det kanske inte har sprakat om honom som vissa gånger i fjol. Det här rätt trötta gänget bör han dock mata ner till slut och jag spelar med honom som utgångshäst och spik på en kupong.

Öppet lopp bakom men 10 Triton Neergård ska räknas tidigt trots att han oftare är tvåa än vinner numera. Han har bromsat till slut ett par gånger, men senast gick han ändå bra in i mål och var nära Offshore Dream till slut. Från det här läget bör han få spara sin speed till upploppet och har han fått rätt draghjälp dit så blir han farlig.

7 Pajas Face var bra vid två andraplatser i höst innan han senast fick öppna alldeles för tufft i V75 och stumnade rejält till slut. Liknande motstånd som vid andraplatserna nu igen och kostar det inte lika mycket att komma till ledningen och senast loppet inte har satt sig i skallen så kan han vinna detta.

3 Sahara One är grundkapabel, men fick inte alls till det i sommar och återkommer nu efter uppehåll. Inte så tufft tränad låter det som, men är han fräsch så duger han nog rätt bra här ändå och ett bra lopp bör han få med sin startsnabbhet från ett bra läge.

4 Alex Tröjborg har sett bra ut en längre tid och presterar vettigt mot bra hästar, men han har väldigt svårt att springa förbi i slutstriderna och har knappast maxpuls efter loppen. Form, läge och vass kusk gör ändå att jag plockar med honom denna gång.

9 Hanna Banker testas med ny kusk och nytt huvudlag och kanske kan skrälla från ett vettigt smygläge om tempot blir högt.

För säkerhets skull streckar jag även B/C-gruppen och lämnar bara två som har visat att de inte duger för dagen.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 2. B: 12-6-7-9-4. B/C: 11-8-10. C: 5-3-1.

Spetsanalysen: 2 Bugatti Brick är mycket snabb vid full laddning och bör hålla 4 Pampered Winner och 6 Lavidaloca de Vie kvar på utsidan.

Loppanalysen:

Med tanke på Breeders´Crown-finalerna i helgen så är det här ett bra lopp för fyraåriga ston. Bästa hästen tror jag har blivit bortlottad så därför väljer jag att spika favoriten
2 Bugatti Brick på att hon troligen leder detta från start till mål. Timo Nurmos sto har utvecklats rejält i år och blivit mycket tuffare. Hon var tvåa bakom Caddie Lisieux i Stosprintern och tog sedan revansch på denne över medeldistans senare undersommaren. Hon vann även ett kval till Stoderbyt lätt, men galopperade bort sig i finalen. Näst senast spurtade hon bra som trea från kön och senast i BC-semifinalen blev hon fast med mycket krafter kvar efter ett passivt upplägg av Kontio.

Nu lär det bli andra bullar från start och full laddning för spets där Bugatti Brick blir mycket svårfångad trots bra motstånd. Spik!

12 Double Exposure är en mycket intressant häst som mycket möjligt kan vara bäst i loppet. Hon har sett toppfin ut i två starter i Sverige för Redén, men inte fått chansen till slut och haft mycket krafter kvar, senast i samma lopp som Bugatti Brick var trea i. Detta har dock såklart ”alla” sett och det hetsas rejält i de flesta tipsen. Läget är dock som det är och även om Örjan lär köra mer offensivt nu när alla startspoängen försvinner så blir det ändå tufft att runda allt. Kanske är hon så bra att hon kan vinna från dödens, men det är ändå osynat och det är inte alltid heller så lätt att komma dit från dessa lägen.

Spelprocenten är 7-8 på Double Exposure vid lunchtid, men jag gissar att det dubblas under kvällen och då är det frågan om det är lika prisvärt från spår tolv? Jag tycker inte det och spelar på att spetshästen med synad kapacitet och form vinner.

Bra hästar även bakom dessa och 6 Lavidaloca de Vie höll bra efter uppehåll senast och är säkert bättre med loppet i kroppen. Hon bör få spets om Bugatti Brick stryks eller galopperar och ska kanske vara förstareserv på det.

7 Unique Juni fick inte till det mot tufft motstånd i Tyskland senast, men var ju trea i Stoderbyt innan det och är en kulltopp helt klart.

9 Mamasan såg fin ut över mål senast och får Björn i sulkyn denna gång.

4 Pampered Winner kan nog lite mer än vad hon har visat i Sverige så här långt och kanske kan hon skrälla med ett lopp i kroppen efter uppehåll.

Analys Jägersro V86-3:

Ranking: A: 4-5-9. B: 12-8-1. B/C: 2-7. C: 10-6-3.

Spetsanalysen: En felfri 4 Gaya di Quattro bör få överta täten av 2 High Colours och sedan köras i spets. Gör hon bort sig kan det nog bli 5 Diablo Sisu till spets.

Loppanalysen:

Ett smårörigt lopp över lång distans där jag streckar sex hästar. 5 Diablo Sisu är knapp favorit och han har gått bra hos Johan Untersteiner i höst och bör snart vinna lopp. Näst senast höll han emot bra i ledningen mot övermakten när han fick starke Platon Face på utsidan och senast i V75 fick han inte chansen och såg ut att ha gott om krafter kvar. Enklare motstånd nu än på länge för fyraåringen och kommer han till spets eller får ett bra rygglopp så är det nog vettig segerchans. Känslan är dock att han inte gärna vill göra allt jobb själv och den långa distansen kanske inte heller är något plus. Räknas men garderas.

Tipsettan går till 4 Gaya di Quattro trots att hon kommer med tre galopper i följd. Hon visade dock bra kapacitet när hon vann från ledningen för fyra starter sedan och sköter hon sig nu bör hon kunna få överta täten och sedan bli svårfångad. Känslan är att den långa distansen passar henne bra.

9 Havbergs Viking är också ett givet motbud med tanke på hur han har sett ut vid segrarna efter långt skadeuppehåll. Två lätta spetssegrar har det blivit och han verkar också vara mer stark än snabb. Offensivt upplägg är nog att vänta eftersom han troligen är bäst i den främre träffen också.

B-gruppen streckas också och 12 Super Grabben testade derbykval i höstas och är inte så tokig. Vann lätt från ledningen senast och Takter upp denna gång.

8 Bamboleo är en segstark häst som passar perfekt över lång distans och med Uhrberg i sulkyn nu streckas han trots det dåliga läget.

1 Eartquake Neo blir troligen över från start, men löser det sig sedan kan han överraska eftersom formen är bra och distansen passande.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 5-3. B: 2-11. B/C: 1-9. C: 8-4-6-12.

Spetsanalysen: 1 Klöver All Over är snabbast och tar ledningen, men där säger kusken att hon vill släppa denna gång. Då bör det vara bra chans att 2 Scampi tar hand om täten och sedan hoppas jag att Goop, som sällan skänker bort några lopp, svarar ut storfavoriten 5 Victory Kåsgård som inte är någon startblixt själv.

Loppanalysen:

Sprinterlopp där 5 Victory Kåsgård är omgångens klart mest spelade häst. Han gjorde ett mycket starkt lopp som trea senast när han fick en tung inledning fram i dödens i hårt tempo. Han visade dock också att han är sårbar över kort distans eftersom han inte öppnar särskilt snabbt bakom bilen. Nu är motståndet enklare än tidigare och han får Adielsson i sulkyn, men det är risk för ett tungt lopp igen och till mastiga 77 procent känns det jobbigt att spika Victory Kåsgård som dessutom gör första resan till Solvalla.

Jag garderar jättefavoriten och lyfter fram duktige fyraåringen 3 Valley Brodde som jag visserligen kanske hade väntat mig lite mer av i år, men nhan har ändå gjort godkända lopp på slutet och hela tiden mött hästar som Cyber Lane, Diamanten och Rajesh Face. Från det här läget skulle han kunna få ett fint rygglopp i andraspår om favoriten får tuffa fram i dödens och då kanske han kan spurta förbi till slut?

2 Scampi har väl inte glänst efter sitt sommaruppehåll, men han har sett lite bättre ut för varje gång och om Klöver All Over vill ha ett rygglopp denna gång så kanske det kan bli spets där Scampi tidigare har gått bäst. Goop upp dessutom och då bör det bli en snabbstart.

Streck även för 11 Mr Perfect som gynnas av strykningarna och han visade fin form som tvåa bakom Nobel Amok senast och slog då Scampi. Kuskförstärkt dessutom och tänkbar storskräll om tempot blir högt och favoriten kommer bort. Fyra streck totalt.

Analys Jägersro V86-5:

Ranking: A: 3-5-6-1. B: 2-7. B/C: 8-9. C: 10-4-12-11.

Spetsanalysen: 3 Mitos Gold bör vara snabbast av dessa och han ska köras i spets om han kommer dit.

Loppanalysen:

Ett ganska klent lopp där fyra streck känns starkt. Tipsettan till spetsfavoriten (vi är ju på Jägersro) 3 Mitos Gold som vann senast han gick i ledningen. Därefter har han mött Diamanten en gång och Deimos Racing näst senast och senast agerade han segt från kön. Han trivs dock klart bättre med att vara med i den främre träffen och ett lopp av den här klassen ska han helt klart kunna vinna i spets. Barfota bak och nytt huvudlag dessutom på plussidan.

Favorit är 6 Stud Muffin som var riktigt fin vid seger via open stretch senast. Han har hittat fin form hos Flemming Jensen, men är mer stark än snabb och från spår en bit ut på vingen kan han komma på vingel. Bra chans med ett vettigt lopp, men strulrisk ändå och garderas därför.

Intressant är en annan dansk i 5 A Delicious One. Han har mött bra hästar i Danmark och visat att han har en riktigt vass avslutning. Han var tvåa bakom Amazing Dynamite för fyra starter sedan och det här är en klart enklare uppgift. Farlig om kusken får till det och prisvärd till sex procent.

Fjärde och sista strecket till 1 Bubba Degato som har visat bra form under hösten och klarar Lövgren att hålla upp rygg ledaren så är han med i matchen till slut med en lucka på upploppet.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 2-9. B: 3-5-6-12-11. B/C: 10-7-4. C: 8-1.

Spetsanalysen: 2 Tentacles öppnade bra från innerspår för fyra starter sedan och sida vid sida med 3 Luksom är det inte omöjligt att han håller upp ledningen. 4 Kajsa T.J. är också snabb vid laddning och kan blanda sig i för att komma till plankan.

Loppanalysen:

Ett ganska jämnt lopp över lång distans och ingen högre klass överlag. Favorit är 2 Tentacles som har gjort fyra starter efter långt skadeuppehåll och sett helt okej ut. Han fick stryk från ledningen av V75-vinnaren Global Trader i comebacken och vann senast från spets på Solvalla. Sedan kom han aldrig in i matchen från spår tolv med Pasi i sulkyn och senast var han godkänd från rygg ledaren bakom en bra häst efter en månads uppehåll.

Känslan är att Tentacles gör ett rätt bra lopp nu och när det dessutom är vettig chans på spets så är nog segerchansen god. Jag spelar utgång med favoriten, men dubblar med en intressant gäst från Norge. 9 S:t Rapahel Decoy har gjort några rätt bra lopp i höst och är nog rätt bra för den här låga klassen. Vasse Jepson upp och körspö för första gången är spännande faktorer och det blir även barfota runt om. Känslan är att lång distans passar bra och fyraåringen kan nog få ett fint rygglopp från det här läget och då blir det spännande att se vad han kan till slut.

Bakom dessa två streckar jag åtta hästar eftersom loppet känns rörigt. 3 Luksom har visat fin form i enklare sällskap och passar över distansen. Risk dock för att han inte kommer förbi favoriten och då blir det en trassligare väg till seger för Westholm.

5 Auto Relight är en treåring som inte har vunnit på 13 starter, men han ser inte så tokig ut och var tvåa bakom kriteriesegraren Villiam i augusti. Melander har bra snurr på stallet för dagen och kanske kan första segern komma nu.

6 Chaktar de Vandel är stark, men seg och fick stryk av Tentacles senast. Kanske kan ta revansch om han kommer vettigt till från start och tempot i täten blir högt.

Lurigt lopp om favoriten kommer bort och jag streckar fem hästar till i rankingordning förutom de nämnda.

Analys Jägersro V86-7:

Ranking: A: 9. B: 10-4-6. B/C: 3-12-2-7. C: 11-8-1.

Spetsanalysen: 2 Ashoka T.Dream och 3 Miss Montechristo är nog snabbast, men båda kan nog tänkas släppa över full distans. 4 Delicious Grim öppnar bra och nu kanske Johan testar i täten. I alla fall tills (om) pappa Peter kommer med
9 Kash Brodda.

Loppanalysen:

Stolopp där favoriten 9 Kash Brodda har överlägsen kapacitet och vinner om hon fungerar lika bra som på slutet. Hon har ju stabiliserats efter omlagd träning och har nu sex starter i följd utan galopp. Hon har också varit riktigt bra i varje start utom en då hon inte var som bäst i ett rätt tufft V75-lopp. Segrarna på slutet har tagits mycket enkelt i sällskap liknande kvällens och spår nio med rygg på en startsnabb häst bör fungera bra.

När tempot bedarrar i täten bör det bli avancemang från Peter Untersteiner och kommer man bara innan varvet kvar så bör Kash Brodda bli släppt till ledningen vem som än sitter i spets. Om inte så ska hon reglera det här gänget även utvändigt ledaren och det enda som skaver lite är att stall Untersteiner inte har vunnit lopp sedan 25/10. Trots det, omgångens bästa segerchans och jag spikar.

Klar andrahandsfavorit är 4 Delicious Grim som har visat fin form i tre starter i höst och tjänat 350.000 kronor på dessa. Hon har dock fått fina lopp vid segrarna och kommit snabbt upp i klasserna och jag tror att hon är chanslös mot Kash Brodda om hon är bra för dagen. 25 procent av insatserna på Delicious Grim är det därmed bara att tacka för.

10 Ulriika Highness är nog också en bättre häst än Delicious Grim, men där är formen mer svårbedömd efter tävlingsuppehåll. Skulle hon få smyga med i rygg på favoriten under slutvarvet kanske hon kan hota till slut, men jag tror ju att Peter Untersteiner kör fram tidigare för att inte bjuda ett av motbuden på den draghjälpen.

6 Uraia har fin fart, men även där är formen svårbedömd efter uppehåll och det låter som att Heiskanen är inne på ett snällt upplägg denna gång.

Analys Solvalla V86-1:

Ranking: A: 6-3. B: 9-2-4-10-11. B/C: 8-7-5. C: 12-1.

Spetsanalysen: 2 Mitica är snabb ut, men favorit på att hon släpper efter långt tävlingsuppehåll. Då är det bra spetschans för en felfri 3 Stella Newmen.

Loppanalysen:

Ett försök till Diamantstoet avslutar omgången och här bör det vara vettig chans att 3 Stella Newmen får överta ledningen av Mitica och sedan spårar runt om. Flemming Jensens femåring återkom efter fyra månaders uppehåll senast och galopperade då i första sväng, men kom tillbaka bra som femma där Kash Brodda vann. Lopp i kroppen och Kontio upp nu och felfri är det givetvis en bra segerchans.

Det är dock bättre spelvärde i tuffa 6 Linda’s Girl som var riktigt bra vid seger direkt efter uppehåll senast. Hon är både stark och speedig och även om det är risk för dödens på favoriten så är jag inte främmande för att hon löser även detta. Jag tror att hon är den som är lite tuffare sista biten vilket kan avgöra om inte ledaren får bestämma tempot lite för mycket.

Dessa två kanske låser loppet i spets och dödens, men kör de för fort där framme så kan snabba 9 Alandias Da Vici komma in i matchen för Goop. Smygläget bör passa perfekt och om inte skor runt om gör henne mycket försämrad så kan hon vinna.

2 Mitica är fartfylld och vann från ledningen när Widell körde henne i mars. Hon har varit skadad i sommar och inte startat på långe vilket talar för att hon ges ett snällt lopp denna gång och rygg ledare passar nog perfekt. Går inte att räkna bort helt med lucka till slut.

Duktiga treåringen 4 Sunwapta Goj och senast mycket vassa 10 Northern Trick streckas också liksom 11 Patricia Zaz som kan skrälla om tempot i täten blir högt. Sju streck totalt.

Singelstrecken:

2 Bugatti Brick (V86-2) satt fast senast, men har vunnit 4 av de 5 senast gångerna i spets och nu bör hon få täten igen. Bra chans när värsta motbudet har fått sämsta startspåret.

9 Kash Brodda (V86-7) är fortfarande mycket bättre än den klass hon befinner sig i och trots bakspår är det toppchans om hon fungerar lika bra som på slutet.

Utgångshästar:

2 Jairo (V86-1) har en klart lämplig uppgift och bör ha bra chans att spurta ner ett gäng där de flesta är ganska klena sista biten.

2 Tentacles (V86-6) blir allt bättre efter långt uppehåll och har bra segerchans i spets. Dubblas med norske 9 S:t Raphael Decoy som blir intressant med bra svensk kusk och körspö för första gången.

Prisvärda hästar:

2 Scampi i spets och 3 Valley Brodde med ett rygglopp har knappast tio gånger sämre vinstchans än storfavoriten i V86-4.

5 A Delicious One (V86-5) har gått bra mot bra motstånd hemma i Danmark och bör duga en bra bit även i Sverige i denna klass.

6 Linda’s Girl (V86-8) var riktigt bra efter uppehåll senast och känns tuffast bland dessa ston. Bra chans om hon inte får ett för tungt lopp.

Överspelad:

4 Delicious Grim (V86-7) har fin form, men är nog minst 20 meter sämre än favoriten och den måste göra bort sig om Johan ska besegra pappa Peter här. 25 procent av insatserna i loppet känns därmed för mycket.

V86-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

A: 2. B: 3,4,5,7,8,9,10. (res 2,6)
2 Bugatti Brick (res 6,12)
1,4,5,8,9,12 (res 2,7)
2,3,5,11 (res 1,5)
1,3,5,6 (res 2,7)
A: 2,9. B: 3,4,5,6,7,10,11,12. (res 2,9)
9 Kash Brodda (res 10,4)
2,3,4,6,9,10,11 (res 8,7)

Kupong 1: 7 x 1 x 6 x 4 x 4 x 2 x 1 x 7 = 9408 rader
Kupong 2: 1 x 1 x 6 x 4 x 4 x 10 x 1 x 7 = 6720 rader

Totalt: 16128 rader = 4032 kr.

DD-spelet:

9 – 6 x 1000 kr.

/Berglund