Det blev en märklig V86-omgång i onsdags, speciellt på Solvalla där banan gick från att vara snabb och lättsprungen i loppen före V86-spelet till skitig och svårbemästrad på ganska kort stund. Särskilt innerspåret såg mycket besvärligt ut och ledarhästarna i V86-loppen såg ut att få slita rejält och de klappade också ihop på ett tråkigt sätt. Det kändes extra tungt för min del eftersom jag trodde hårt på att Camaro Brick skulle leda runt om i sista avdelningen, men lagom till hans lopp såg det närmast ut att vara kvicksand på innerspåret på den bortre långsidan och Nurmos-hästen gick från att se oslagbar ut på det första varvet till att skära ihop helt och galoppera i sista sväng. Om det var banunderlaget som gjorde att Torbjörn Jansson valde dödens i stället för rygg ledaren med vinnande Calle Crown måste jag säga att det var jäkligt snyggt gjort eller så kanske han bara ville slippa skiten i ögonen…

Allvarligt talat så känns det ju jäkligt oroväckande med Solvallas banunderlag som lades om för åtskilliga miljoner i somras för att vi skulle slippa just dessa lervällingar. Nu ser det ut ungefär som det gjorde förra vintern att banan knappt tål något regn alls och får man inte till det i höst så har vi en mycket lång och svårspelad vinter framför oss. Trist värre.

Jag fick många reaktioner på min rekommendation att inte spela V86 i onsdags och de allra flesta var inne på min linje att montélopp där flera startande aldrig har testat disciplinen tidigare inte hör hemma på stora rikstäckande spelformer. Sedan fanns det ju någon som tyckte att det var ett utmärkt V86-lopp eftersom favoriten vann och att det därmed inte var så svårtippat som jag hävdade, men vem som vann hade ju inget som helst med sakfrågan att göra och förstår man inte (vill inte förstå?) ens en sådan grundläggande sak ska man kanske hålla sig ifrån debatten helt.

Sedan funderade några över varför jag lämnade in mina bolag på Vinnatillsammans när jag skrev att jag skulle stå över V86, men det var åtagande jag hade gjort långt innan jag ens hade koll på att det var ett montélopp med på kupongen och det hade varit jäkligt oproffsigt mot de som köpt andelar att bara strunta i att spela dessa oavsett min personliga åsikt om omgången.

Oproffsigt uppträder däremot kretsen kring en av landets mest populära hästar Månprinsen A.M., som i helgens V75-omgång i Skellefteå är den mest spelade hästen av alla och hela omgångens klart största profil. Tränaren Gunnar Melander uttalar sig nämligen inte längre till media om hur läget är med hans storstjärna, mer än intetsägande floskler på Facebook, och det är givetvis ingenting som varken gynnar svensk travsport eller intresset för trav och kallblodssporten. Det är provocerande att Gunnar Melander spottar både på hästens fans och spelarna på det här viset och i mina ögon devalverar det allt gott Gunnar och hans fina hästar har gjort för svensk travsport tidigare.

Om alla travtränare betedde sig som Gunnar Melander, som jag alltid har uppfattat som en hedersman annars, skulle det inte ta många år innan intresset för sporten och spelet var utdött för utan information och transparens från de aktiva kan inte travet överleva. Det förstår också de allra flesta aktiva som ställer upp och bjuder på både sig själva och information om sina hästar på ett fantastiskt sätt.

Visst är det risk att läckre Månprinsen vinner kallisloppet Steggbests minne, men det finns två motbud med flera plustecken kring och jag garderar och hoppas slippa se favoriten i vinnarcirkeln efteråt.

Veckans glädjeämne var annars Nuncios comeback i Bollnäs i torsdags kväll. Visst, motståndet var klent och nog stack den här hjälten lite med ett bakben som vanligt, men han var blank och fin och visade härlig löpglädje när han stack undan i en snabb avslutning och det är väl mest det som har saknats i de mindre bra insatserna under året. Fortsättningen mot Frankrike i vinter blir riktigt spännande att följa.

Alltså V75 på Skelleftetravet i helgen och i lunchsändningen hörde jag trav-tv:s främste produktplacerare Göran Borgås säga att det är sju fantastiska travlopp på kupongen. Då undrar jag ju vad han ska säga när det är bra lopp på riktigt? Jag tycker snarare att det, som så ofta i Norrland, är ett par ojämna lopp där risken finns att 3-4 hästar i varje lopp är lite för bra för resten och dämpar utdelningen.

Produktplacerare? Jo, jag förstår att man säljer in ATG:s spel för brinnande livet i deras egen kanal, men lite pinsamt blir det när TR Medias produkter ska pluggas i varje sändning. Vet inte ens om man kan kalla det för smygreklam när det sker så uppenbart hela tiden? Tycker för övrigt också att de som betalar för Premium-abonnemang på ATG-live borde slippa de reklamjinglar som börjat läggas in med jämna mellanrum under deras sändningar.

Det finns extrapengar i sjurättspotten att kämpa om den här veckan och cirka 17,5 miljoner gick vidare i lördags vilket visserligen borde ha varit dryga 21,5 miljoner om inte ATG valt att konfiskera över fyra miljoner av spelarnas pengar till nyårsafton. Ändå betydligt bättre spelläge än vanligt såklart och värt att testa lyckan.

Skellefteå har ett kort upplopp (175 meter) och dessutom ett open stretch-spår som dock är svårare att utnyttja än på Åby där det är både bredare och längre. Det väntas regn under lördagen och då kan banunderlaget bli hårt och slitsamt för hovar utan skor och inte helt givet att det fungerar perfekt. Risk för många sena balansändringar den här gången vilket ställer till det ytterligare för oss spelare.

Analys Skellefteå V75-1:

Ranking: A: 4-8-10-3-13. B: 12-2-15. B/C: 6-11-7-5. C: 9-1-14

Spetsanalysen: 3 Baby’s Baby är snabb i voltstart och med toppkusk från bra spår tror jag att hon tar hand om ledningen.

Loppanalysen:

Ett stolopp inleder omgången och rejäla 8 Eva I.H. är en av omgångens mest spelade hästar. Hon är helt klart riktigt bra för klassen och har visat fortsatt toppform med två bra insatser efter den snygga V75-segern på Hagmyren i somras. Nu har det gått en dryg månad efter den senaste starten visserligen, men det låter inte på tränaren som att det oroar så mycket. Kommer hon ut från innerspåret och kan köras fram i den främre träffen tidigt vinner hon troligen detta, men man måste ändå säga att risken för strul är uppenbar från det här läget och enligt min åsikt är det inte heller lika vass kusk nu som på slutet. För mig känns det givet att spela på strul och gardera den här storfavoriten, men jag tar med henne i en utgångsgrupp på hela fem hästar.

Tipsettan ger jag dock till fina 4 Lollipop Girl som visserligen var chanslös mot Eva I.H. från lika start när de möttes 1/9, men hon har sett kanonfin ut efter det som diskad måletta näst senast och överlägsen vinnare senast. Nu har hon 20 meters försprång och kommer Ove A iväg vettigt från spår fyra blir hon inte lätt att ta tillägg på.

Loppets roligaste bud är annars 10 Sunbird Chelsea som såg väldigt stark ut över mål som femma i V75 näst senast och senast vann hon med gott om krafter kvar från ledningen. En stark och rejäl häst som gått bra för Uffe Eriksson på slutet och 3 procent på henne är alldeles för lockande för att stå över.

3 Baby’s Baby vann bakifrån senast där Lollipop Girl blev diskad och det var klart godkänt även om det inte slog gnistor om henne precis. Hon är dock klart bättre i spets och har bra chans på ledningen från det här läget. Spets i stolopp med toppkusk måste man respektera och strecka tidigt.

I utgångsgruppen tar jag även med skrällen 13 Malgomaj B. som hade gott om krafter kvar senast och hon har gått bra varje gång innan det. Kan öppna bra och bli farlig m kusken hittar ner i en vettig position kort efter start.

Vidöppet bakom dessa fem och på den andra kupongen streckar jag alla tio och 12 Greece Boko skulle kunna vinna om hon får för sig att ta i lika bra bakifrån som hon ibland gör i ledningen.

Analys Skellefteå V75-2:

Ranking: A: 9-6. B: 7-5-2-1-3. B/C: 10-4-11. C: 12-8.

Spetsanalysen: 2 Don Draper har öppnat bra bakom bilen och nu när det dessutom blir helstängt huvudlag så är han klar favorit att hålla ut tre rätt snabba hästar direkt utvändig tom honom.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och sprinterdistans känns inte helt lätt när de bästa hästarna har fått knepiga startspår en bit ut på vingen med startsnabba hästar invändigt.

Jag chansar lite med tipsettan och tror att 9 Minnestads El Paso kan duga om amatörkusken har lite tur på vägen. Den här mörke fyraåringen är en riktig läckerbit med bra klipp i steget och senast när Rebecca Dahlén drog tussarna på honom för första gången fick han ytterligare en växel till slut. Han var V75-trea redan i somras och verkar ha tagit ytterligare kliv efter det och eftersom han hade vilat inför senast ska han vara ännu bättre nu. Bra läge med rygg på en startsnabb häst kan ge en vettig position och det skulle mycket väl kunna gå lite för fort i täten här.

Jag spelar utgång med Minnestads El Paso, men dubblar den utgången med favoriten 6 Assault trots att det handlar om ende treåringen mot äldre hästar. Han imponerade dock rejält vid segern näst senast och följde upp det med en bra spurt i skymundan i Kriteriekvalet som Very Kronos vann före kriteriesegraren Villiam. Han är ingen blixt från start vilket kan orsaka vingel på vägen, men det kan bli barfota runt om för första gången och blir han ännu bättre då är han nog för bra för den här klassen i alla fall.

Bakom dessa två är rejäle 7 Bear Briar tidig. Han vann på en vass tid på Solvalla i fredags och pallar han de täta starterna så duger han nog bra även här. Dock vingelrisk även för honom så här långt ut på vingen.

5 Dusktodawn Sisu såg klart fin ut vid segrarna i september och var nog på väg mot en ny vinst senast när det blev galopp 400 meter från mål. Banan var lite för lös och i en jänkarvagn utan sidostång fick hon inte det stödet hon behövde. Jansson upp nu från ett fint läge bakom bilen och hon blir farlig med rätt lopp.

2 Don Draper vann från ledningen i lite knepig stil senast, men var ändå förbättrad barfota runt om och i jänkarvagn. Nu blir det även helstängt huvudlag och en huvudstång och Sandra Eriksson lär sikta på spets och att helst få stallkompisen i ryggen. Kan hålla hela vägen över det korta upploppet om han får dämpa tempot en bit.

1 Art Vandelay är inte heller så tokig och ska gå med jänkarvagn för första gången. Får nog ändå svårt att hålla ut stallkompisen, men rygg ledaren är inte helt fel det heller.

Övriga tycker jag har lite sämre segerchans, men det är ändå lite skrällvibbar över det här loppet och vinner någon av mina A-hästar första avdelningen vill jag ha många här och betalar för 10 av 12 hästar totalt.

Analys Skellefteå V75-3:

Ranking: A: 2. B: 5-7. B/C: 9-1-6. C: 4-3-11-10. D: 12-8.

Spetsanalysen: Inget snack, 5 Lome Brage är ruskigt startsnabb och tar täten direkt. Över kort distans lär inte kusken släppa heller.

Loppanalysen:

Kallblod och kort distans och 2 Månprinsen A.M. blir omgångens mest spelade häst från ett perfekt läge. Han hade inte glänst lika mycket som tidigare säsonger innan han senast vann SM och såg överlägsen ut i rasen igen. Det var ett tag sedan och lite svårt att veta hur formen är eftersom Gunnar Melander inte pratar med pressen, men han brukar veta vad han sysslar med och nu har ju också Månprinsen ett ovanligt bra utgångsläge. Han är faktiskt inte så tokig från start och det lär behövas att Gunnar laddar rejält direkt nu över kort distans. Vettig chans att han bara är bäst den här gången, men skulle han hamna något hack för långt bak och Gunnar sitter still för länge kan det blir långt fram och jag väljer att gardera.

5 Lome Brage var det mycket positiva tongångar kring inför debuten för Tjomsland senast, men trots det släppte han ledningen till Odin Tabac utan strid vilket också visade sig vara rätt när hästen inte kunde följa till slut och var mycket blekare än väntat. Svårt att tro helhjärtat på honom efter den insatsen, men lopp i kroppen, perfekt distans och klart bättre kusk är starka plusfaktorer. Det lär bli spets igen och Ohlsson släpper knappas tom hästen känns bra. Tioåringen borde kunna springa runt 1.20 hela vägen om formen sitter där och banan är bra och då kanske favoriten kan få för långt fram.

Sedan betalar jag även för storskrällen 7 Norheim Faksen som faktiskt slog Månprinsen A.M. med 30 meter när de möttes i Östersund i somras och han höll starkt efter ett blytungt lopp i Finland senast. Nu blir det lättning i balansen och nytt huvudlag och kan Jan Ove Olsen undvika dödens så kanske ekipaget kan överraska.

9 Odin Tabac vann efter att oväntat fått överta ledningen senast och visade att det fortfarande finns glöd i gamlingen. Nu blir det dock betydligt tuffare med startspår bakom Månprinsen A.M. och hur Oskar J än beter sig från start så borde det bli svårt att komma vettigt till. Jag tror inte att han tar sig förbi Månprinsen till slut även om han blir framdragen av honom på slutvarvet och till 12-13 procent är han iskall att betala för. Tre streck totalt.

Analys Skellefteå V75-4:

Ranking: A: 3-5-6-8. B: 15-13-10-14. B/C: 2-12-1. C: 4-7-9.

Spetsanalysen: 3 Flash Hammering kan nog öppna bra med Oskar och från spår tre är det vettig spetschans.
6 Strait Iron är nog värst emot från springspår med Jansson.

Loppanalysen:

Ett lopp över tre varv där 3 Flash Hammering är favorit från ett bra utgångsläge. En duktig fyraåring som hade otur i derbykvalet för tre starter sedan, men som var riktigt fin vid spetsseger i Umeå näst senast. Senast kom han inte till i kval till Europaderbyt och det loppet kan man nog glömma. Debut med Oskar J nu och kommer hästen till spets där han vunnit 2 av 2 så är det nog bra chans.

Det skaver ändå lite med tre varv vilket inte känns som någon fördel för fyraåringen mot äldre och mer rutinerade hästar och det blev ganska rejäl gardering till slut.

5 Antonio Trot bör däremot vara bättre ju längre distans det är och jag gissar att han kommer att göra ett bra lopp nu efter uppehåll sedan derbykvalet där han inte riktigt räckte till. Nurmos stallform är det inge fel på direkt och han skickar nog inte den här fyraåringen norrut om han inte är nöjd med honom.

6 Strait Iron har visat bra styrka i Finland och Jansson upp från ett springspår som bör passa känns spännande. Tidigt bud.

8 Betel Am är också given om man garderar. Han har gått bra efter miljöombyte och har mött bra hästar på slutet. Var fin när Norberg vann med honom för en dryg månad sedan med och bör få ett bra lopp från det här läget. Farlig om det löser sig.

Hela B-gruppen streckas med och från dubbla tillägg är ju
15 Global Money en rutinerad guldhäst som har en mycket vass speed om han blir framdragen i vettiga ryggar. Lite minus med bakskor nu, men han såg fin och formstark ut som fastlåst senast.

13 Casanova Sisu är stark och gillar de här långa loppen, men han missgynnas om banunderlaget blir hårt.

10 Stricker har gått klart bra i Finland på slutet och kan skrälla om han kommer bra till och det gäller även
14 Premier Kronos
som kanske tänder till lite extra med ny kusk. Åtta streck totalt.

Analys Skellefteå V75-5:

Ranking: A: 6. B: 2-7. B/C: 3-5. C: 10-12-1-4-11.

Spetsanalysen: 2 Angle of Attack är mycket snabb ut och missar knappast spets från ett perfekt startspår. 6 T.Rex är också snabb, men tar knappast en längd av egen kraft.

Loppanalysen:

En ojämn silverdivision där tre hästar är klart bättre än resten och bör göra upp om segern tillsammans med två andra som kanske kan utmana om formen sitter där. Eftersom de är jämnspelade känns det trist att ta dessa tre när omgången ser ut som den gör så jag spikar i stället den jag tror är bäst.

6 T.Rex D.K. är finsktränad och hade imponerat i flera starter innan han var tänkt att starta i Unionstravet för två veckor sedan. Då fick han dock ett mindre problem med en hov och ströks. Han stod bara över ett jobb och ska inte ha tappat särskilt mycket på det och nu har man trimmat för att vinna V75 i Skellefteå i stället. I de senaste startarna i Finland har han mött de bästa snabblopparna och han såg riktigt vass ut vid segern senast. Mycket möjligt att T.Rex är Finlands bäste häst för dagen och då ska han givetvis ha toppchans mot två hästar som precis tagit steget upp i silver från brons.

Sjuåringen är snabb från start, men oöm för positioner och även om det blir dödens på Angel of Attack kan han nog lösa det om inte denne gör en jätteprestation för dagen. Jag chansar på att den finsktränade dansken är lika bra som på hemmaplan för då ska han lösa detta tillsammans med Kihlström.

2 Angle of Attack är en bra spetshäst som visade fin form näst senast, men senast galopperade han som slagen i rygg ledaren i sista kurvan och även om han är allra bäst i spets så väckte den insatsen lite frågetecken. Han lär bita ifrån sig bättre i ledningen, men är han inte helt på topp bör han få svårt att stå emot min spik.

7 Linus Boy får många supporters efter andraplatsen i V75-finalen senast och visst gick han starkt efter en strulgalopp 1200 meter från mål, men täten stannade också helt sista biten och det gick inte så fort till slut som det såg ut. Fungerar det med de täta starterna och en långresa på det kan han säkert vinna om de andra två kör för tufft mot varandra, men frågan är var han hamnar. Risk att han hamnar sist från det här läget och eftersom han är svår i kurvorna kan det bli långt fram på det korta upploppet sedan.

Troligen skor på 3 Serious Try och en halvblek insats av
5 Magnifik Brodde senast gör att dessa två inte känns så heta även om grundkapaciteten säkert duger.

Analys Skellefteå V75-6:

Ranking: A. 3-2. B: 7-10-5. B/C: 4-11-6-9-12-1. C: -.

Spetsanalysen: 3 Jaques Noir öppnar allt bättre bakom bilen och laddas för spets. Favorit att komma dit, men
2 Selmer I.H. kan nog öppna lika bra om kusken vågar ladda och hästen inte galopperar. 5 Lukas Bris öppnar också bra och första med jänkarvagn nu kan bättra på det ytterligare.

Loppanalysen:

Här känns halva fältet hetare än resten, men stor favorit blir 3 Jaques Noir som har härdats i lite tuffare sällskap. Efter två galoppmissar såg han också riktigt bra ut vid spetsseger senast även det var i ett mycket billigt sällskap. Han är stark och rejäl och svårpasserad i ledningen och hittar Ohlsson dit är det givetvis bra chans. Räknas men blir nog lite för stor favorit med tanke på att han spikas överallt och jag garderar.

Favoriten möter också en riktigt bra treåring i 2 Selmer I.H. som dessutom ser ut att vara i kraftig utveckling. Intrycket vid den överlägsna segern senast var mycket starkt och jag tror att han kan öppna bättre än visat bakom bilen. Skulle det bli spets (inte så troligt ändå) eller rygg på favoriten (mer troligt) blir han inte lätt att tas med till slut.

Tre B-hästar streckas också och 7 Gianluca Boko hade lekstuga med Jaques Noir på V75 i somras, men då gick han i ledningen och Jaques Noir utvändigt. Risk att det blir tvärtom nu och då minskar givetvis segerchansen, men skulle det lösa sig bättre kan han vinna. Det var nämligen riktigt bra formintryck vid spetssegern i enklare sällskap senast och nu blir det dessutom jänkarvagnen på.

10 Undies har bekymmer med aktionen, men är stark och rejäl när det flyter någorlunda för honom och han är i alla fall klart bättre än de flesta i loppet.

Streck också för skrällen 5 Lukas Bris som har visat bra form på slutet och han ska också gå med jänkarvagn nu. Han är stabil och startsnabb och har kusk som visade storform under fredagen. Fem streck totalt.

Analys Skellefteå V75-7:

Ranking: A. 2. B: 4-5-1-10-8-3. B/C: 12-11. C: 7-6-9.

Spetsanalysen: 1 Klöver All Over är mycket snabb och missar inte kusken första biten ska det bli ledningen. 3 Valley Streamline, 4 Archie Dream och 5 Baron d’Inverne är också snabba men kommer nog inte förbi spetsfavoriten före kurvan.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp avslutar och här går jag på bästa hästen trots en lite tveksam insats senast. 2 Malkin tycker jag är klart bäst i fältet och han har övertygat vid flera av sina segrar under året. Senast efter två månaders uppehåll var han dock ovanligt seg och förlorade trots att han fick bestämma i ledningen. Han var rejält tränad inför det enligt Bergh, men lär vakna till med loppet i kroppen och nu ska han dessutom gå med rycktussar för första gången. Han har vunnit på bra sätt över kort distans tidigare och här tror jag att han får ett perfekt lopp i andraspår med konkurrenter som kör tufft i täten.

Har bara Malkin hittat formen till den här starten så ska han plocka ner det här sällskapet till slut och jag spikar.

Öppet bakom min vinnare, men jag varnar främst för två formstarka halvskrällar. 4 Archie Dream har gjort tre bra lopp i ny regi och visat härliga spurtegenskaper. Ska helst ha ett smyglopp och farlig om kusken lyckas ge honom det.

5 Baron d’Inverne har också formen helt på topp och gick ju under 1.11 som tvåa bakom Michelangelo Ås för tre starter sedan och kan nog duga även i V75 med rätt lopp.

Ledningen tar 1 Klöver All Over och där trivs hästen bäst, men han är nio år nu och jag tror inte att han är tuff nog att hålla hela vägen även om det korta upploppet kanske hjälper till en del.

Singelstrecken:

6 T.Rex D.K. (V75-5) har imponerat i Finland där han slagit guldhästar och nu möter han två som precis gått ur brons i Sverige. Tror att han bara är bäst här.

2 Malkin (V75-7) är loppets bästa häst och jag spelar på att han har hittat formen igen med det senaste loppet i kroppen. Första med rycktussar känns spännande också.

Utgångshästarna:

8 Eva I.H. (V75-1) vill jag inte spika som storfavorit från strulläge och här tar jag en bred utgångsgrupp där jag tror att 4 Lollipop Girl inte blir så lätt att ta 20 meter på. Ledaren 3 Baby’s Baby, skrällen 10 Sunbird Chelsea och alltid duktiga 13 Malgomaj B. är också med.

9 Minnestads El Paso (V75-2) är en läcker modell som såg riktigt vass ut med rycktussar senast. Kan få loppet och blir farlig, men även favoriten 6 Assault som visat hög kapacitet är med i utgången.

Överspelade:

9 Odin Tabac (V75-3) lär inte kunna slå Månprinsen A.M. med spår bakom denne i starten och han får betala skatten i det här loppet.

1 Klöver All Over (V75-7) lär leda loppet länge, men jag tror inte att han är tuff nog för att hålla hela vägen i V75.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 3,4,8,10,13. B: 1,2,5,6,7,9,11,12,14,15. (res 4,8)
A: 6,9. B: 1,2,3,4,5,7,10,11. (res 9,6)
2,5,7 (res 9,1)
3,5,6,8,10,13,14,15 (res 2,12)
6 T.Rex D.K. (res 2,7)
2,3,5,7,10 (res 4,11)
2 Malkin (res 4,5)

Kupong 1: 5 x 10 x 3 x 8 x 1 x 5 x 1 = 6000 rader
Kupong 2: 10 x 2 x 3 x 8 x 1 x 5 x 1 = 2400 rader

Totalt: 8400 rader = 4200 kr.

DD-spelet:

2 – 2 x 500 kr
7,10 – 2 x 200 kr = 400 kr
5 – 2 x 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund