Båda mina V75-spikar i lördags var tappra tvåor, slagna på linjen och sådant är alltid surt, men när det ändå blev en typisk ”norrlandsomgång” med betrodda vinnare över hela linjen så är det lättare att komma över.

Ny norrlandsomgång till helgen, men först ska en ny V86-omgång klaras av och efter två omgångar i följd med Åby som Solvallas danspartner är det ikväll nyblivna ”tisdagskollegorna” Solvalla och Jägersro som delar på loppen. Ingen direkt hög sportslig kvalité på tävlingarna som får det att pirra till i magen, men spelmässigt ser det helt okej ut med ett par lopp som har skrällpotential.

Mitt bästa förslag till singelstreck är en ”no-brainer” som leder från start till mål på Jägersro (har ni hört den förut?) men jag tar även ställning mot en favorit på Solvalla där jag tror att klart starkaste hästen vinner.

Analys Jägersro V86-1:

Ranking: A. 4-7. B: 2-5-9. B/C: 10-1. C: 14-12-8-11-3-13.

Spetsanalysen: Av de på startvolten är nog 1 Staro Interstate först ut i kraft av bästa spåret, men det vore klart mer intressant med 2 Sambuco i spets och jag hoppas att han får överta. Finns dock risk att någon på tillägg (7 Face Ribb eller 9 Swing Kronos) kan vara snabbt framme och testa för täten med bara tre hästar på start, men jag tror att man gärna kör Sambuco i ledningen om det går.

Loppanalysen:

Ett lopp över lång distans inleder V86-spelet och 4 Victory Kåsgård är en av omgångens mest spelade hästar. Han har hög kapacitet och har vunnit fem av nio starter i Sverige. Senast blev han mycket hårt betrodd i ett tufft V75-lopp, men blev för ivrig i starten och galopperade bort sig direkt. Då var han maxad med helstängt huvudlag och jänkarvagn vilket troligen blev lite för mycket för en redan stressad häst. Nu återgår man till vanlig vagn och öppet huvudlag och felfri blir han svår att stå emot. Voltstart ser jag dock som ett minus och Flemming kan det alltid strula för i tuffare sammanhang. Garderas.

7 Face Ribb är en tuffing som visade bra form direkt efter uppehåll senast när han gick bra ända till mål som fyra i V75. Han är säkert vassare med loppet i kroppen och var ju med i Harper Hanovers lopp i maj och är härdad i rätt tuffa gäng. Gissar att han kommer iväg bättre än favoriten från start och sedan får nog inte Flemming något gratis i alla fall.

2 Sambuco är en trögstark häst som jag tror gör sina allra bästa lopp i ledningen. Femåringen har visat helt okej form bakifrån på slutet, men vunnit två av två i spets tidigare och skulle Lövgren hitta dit kan det hålla hela vägen.

5 Ferrari River trodde jag skulle kunna hota Generaal Bianco senast, men Lugauer körde galopp direkt så var den dagen förstörd. Före det gick hästen bar i ett derbykval och formen är det nog ingen fara med. Kan vinna om han sköter sig.

Sedan måste jag även betala för skrällen 9 Swing Kronos som jag har småjagat ett par gånger. Han har visat fin form utan att vinna då mycket, men han gillar den långa distansen och bör öppna snabbt från det här läget. Får han en smygare i den främre träffen kan han mycket väl överraska.

10 Rigoletto Jet blir det nog lite surr om efter en fin spurt senast, men det var mot mycket sämre motstånd än detta och det är nog klar vingelrisk från det yttersta springspåret. Jag tar bort honom liksom rätt mycket spelade 1 Staro Interstate som står småtufft inne i loppet och mest har hängt med på slutet.

Fem streck totalt.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A. 2. B: 4-3-5-6. B/C: 9-8. C: 7-11-10.

Spetsanalysen: 2 National Prince har aldrig haft innerspår bakom startbilen, men är mycket snabb första biten och bör spetsa utan större problem mot dessa hästar.

Loppanalysen:

Ett halvklent lopp där en 2 National Prince i toppform hade haft en straffspark att förvalta. Han hävdade sig bra i V75 och mot kulltoppen i våras, men har väl egentligen inte varit riktigt bra sedan försöket i Kungapokalen även om han sprattlade till med en pigg spurt i ett billigt lopp näst senast. Senast i ett derbykval var han seg och blek och Svante Båth har inte hittat någon direkt anledning efteråt.

Nu lär det bli spets och troligen får han bestämma i ett gäng där ingen kan göra så mycket grovjobb själv och visst är det risk/chans att han då rinner undan till slut och kanske kan man tänka sig spika om hästen värmer bra och kusken/tränaren låter nöjd efter det. Annars gillar jag inte att gissa på form hos storfavoriter, även om de som gjorde det med Shadow Woodland i lördags fick rätt den gången. I nuläget får det bli matematisk gardering med fyra hästar som höjer sig lite över resten.

4 Autobahn var med i samma derbykval i sin senaste start och gjorde då ett bättre lopp än vad National Prince gjorde och var inte helt tom i mål bakom Gareth Boko efter att ha gått med norskt huvudlag för första gången. Autobahn känns ändå lite begränsad och han slår normalt sett inte favoriten utvändigt, men form brukar slå klass och vid gardering är han given.

Stallkompisen 5 Scarlets Mirakel tror jag är en bättre häst i grunden än Autobahn, men även där är formen svårbedömd efter flera tveksamma insatser. Han tränar dock bra nu efter uppehåll och Ohlsson upp den här gången är spännande.

3 Gravity Falls verkar ha formen helt på topp för han gick starkt som tvåa bakom Disco Volante näst senast och fick inte fritt i derbykval bakom Cyber Lane senast. Han är en fin typ som visat tveksam inställning några gånger, men nu möter han enklare motstånd och kanske kaxar upp sig lite sista biten då. Farlig om han slipper göra för mycket jobb själv.

Sista strecket till 6 Violet Hill som visade fin form i dödens senast och hon är säkert bättre med ett snällare upplägg. Bra form alltså och hon har gjort ett bra lopp för Goop tidigare. Fem streck totalt.

Analys Jägersro V86-3:

Ranking: A. 3-2. B: 6-9-11-1. B/C: 4-5-7. C: 12-8.

Spetsanalysen: Många startsnabba, men 2 Dynamite Light bör hålla ut de han har utvändigt och sedan är frågan om han kommer förbi invändige 1 Scorpion’s Dream? Är nog vettig chans till det och inte heller säkert att Eklundh vill ta emot en gasande Kolgjini när han kan få ett fint lopp bakom.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där två bra hästar har fått bra spår och jag testar med dessa som utgångsgrupp på en kupong.
2 Dynamite Light är favorit och det är en snabb häst som är lite ojämn och inte alltid fungerar. När han tävlar på topp är han klart bra för klassen med dessa förutsättningar och i så fall leder han troligen detta runt om. Frågetecken för formen finns dock eftersom han har varit struken tre gånger sedan den 12/6 och även varit dålig i en start i juli. Jag tror nog ändå att den här hästen kan göra bra lopp om han har en bra dag (starka träningsrapporter) och kostar inte spetsstriden för mycket är det bra chans.

Tipsettan får däremot 3 Fidagu U.R. som vann direkt efter uppehåll senast och gjorde det bra. Nu blir det dessutom barfota runt om för första gången och han känns stabilare än favoriten.  Han är startsnabb och bra i täten, men visade ju senast att han även går bra bakifrån.

Öppet lopp bakom dessa två och åtta hästar streckas på den andra kupongen utan att jag har någon större känsla för någon speciell.

6 Joyride Cane var duktig näst senast, men hängde bara med senast. Möjligt att denna distans passar bättre och motståndet känns också lite enklare. Kan öppna och tänkbar om han slinker ner i ett bra slagläge.

9 Tinus Moseby är också rätt tidig trots bakspåret. Han var rejäl vid seger från ledningen senast och kanske kan duga om de kör för fort framme i täten.

Känns som att det kan hända lite vad som helst här om favoritduon missar och jag streckar alla utom loppets två ston som dessutom har fått de sämsta startspåren.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 4-6-5. B: 8-9-10. B/C: 11-7. C: 3-12.

Spetsanalysen: Med den trolige spetshästen struken bör
4 Showman Brodde ta hand om ledningen i ett lopp utan direkta startblixtar. Motbudet är väl 8 Zacke som kan öppna, men han är nog bäst bakifrån och kanske inte laddas trots gynnsamma strykningar?

Loppanalysen:

Ett klent lopp till och dessutom med två strykningar.
5 Bonduran d’Inverne
är storfavorit efter två segrar på tre försök i ny regi och hästen har visat bra styrka och lite stabilare takter än tidigare. Formstarke Johan Untersteiner kan säkert sätta dit den här hästen en tredje gång i följd, men det är risk för ett tungt lopp utvändigt ledaren och då får vi syn på vad de lite billiga segrarna innan har varit värda. Segerchans men för stor favorit.

4 Showman Brodde är nog en minst lika bra häst i grunden, men han har haft svårt att hitta fjolårsformen då han var klart bra vid några tillfällen. Han spurtade positivt som trea näst senast, men det var i ett billigt lunchlopp och ska nog inte överskattas ändå. Senast gick han helt okej efter kort galopp, men var också långt efter vinnaren i ett lopp som var lite bättre än detta. Nu ser det däremot ut att bli ledningen för Showman Brodde och dessutom barfota bak för första gången vilket bör ge en extra växel. Båth låter dessutom nöjd med hästen för dagen och då är han ganska given att tippa här trots allt.

Tre hästar känns bättre än resten och 6 Leonardo Vici är den minst spelade av dem. Han har bra styrka och gick starkt efter galopp efter uppehåll senast. Han är säkert vassare nu och bör duga bra felfri, men å andra sidan är det inte så ofta som Markus Svedberg sätter dit Adielsson och Untersteiner så mer än en av tre är han trots den låga spelprocenten inte för mig.

Övriga känns mer som ”lunchtravare” och normalt sett gör de tre jag streckat upp om segern. Vid större gardering kan man lika bra ta många.

Analys Jägersro V86-5:

Ranking: A: 1. B: 8-5-3. B/C: 9-6-2. C: 4.

Spetsanalysen: 1 Augustus F. är riktigt snabb ut vid laddning och bör spetsa utan större problem mot dessa hästar.

Loppanalysen:

Här var singelstrecket klart redan innan bläcket på startlistorna hade torkat för jag har väntat länge på att
1 Augustus F. skulle få spetsläge där han gör sina allra bästa lopp. Han har gjort fyra bra lopp efter uppehåll och jag har varnat lite för honom trots svåra lägen i tuffa sällskap och han har bland annat suttit fast och gjort bra lopp utvändigt ledaren och näst senast gick han bra upploppet ner där Fossens Bonus hade fått bestämma i spets.

Nu är motståndet lite enklare än vad det har varit tidigare i sommar och när det dessutom borde bli spets måste han bli mycket svårslagen. Takter brukar inte bomma med chanser som den här på hemmaplan och det måste vara toppchans att Augustus F. leder runt om. Detta är det givetvis fler som har fattat och spelprocenten har stigit sakta men säkert under veckan, men nog är det här minst en 50-procentig segerchans och bra spetsspikar behöver man alltid i det komplexa V86-spelet.

Bakom min vinnare är loppet rätt jämnt, men Flemming Jensen har två kapabla hästar som båda kan vinna om min spik sviker. Det är bra form på 5 Even’s First Boy som har slagit Augustus F. vid flera tillfällen tidigare (bl a näst senast) men då har Augustus inte fått ledningen. 3 Photo Lavec är bra i grunden, men har svårbedömd form efter att ha startat sporadiskt det senaste året och mest gjort bort sig. Flemmings val ändå och rätt vad det är så blixtrar hans hästar till.

Derbyfinalisten 8 Racing Mange vinner inte så ofta, men gör bra lopp nästan varje gång och gick bra i skymundan även i Derbyt. Lite enklare motstånd nu, men jag är inte säker på att han kan göra så mycket grovjobb själv ändå och från spår längst ut på vingen kan det bli strul trots få hästar i loppet.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 3. B: 1-7. B/C: 5-10-9. C: 2-8-4-6.

Spetsanalysen: 1 Uraia öppnade bra från innern för tre starter sedan, men då var det bara två hästar i loppet så lite svårbedömd startsnabbhet ändå känns det som. Inte helt givet att hon kan hålla ut startsnabba 5 Fudge Ås ändå.

Loppanalysen:

Ett stolopp som också känns lite tunt och tre hästar är bättre än resten. Favorit är Veijos snabba italienska 1 Uraia som var fin när hon vann försök- och final samma dag i augusti. Efter det har hon dock varit lite sämre två gånger och även om hon gick okej till slut näst senast så var hon bara seg och tråkig förra veckan. Visserligen med skor och lärlingskörd då och nu blir det barfota och Veijo, men hon ska också åka till Solvalla för första gången och jag är inte helt säker på startsnabbheten. Jag gissar dessutom att hon kanske är allra bäst över kort distans, speciellt om hon kör i spets och det här är ingen favorit jag köper med hull och hår än.

Med få hästar som känns som riktigt heta segerkandidater testar jag att spika emot för jag tror att det kan vara dags för starka 3 Bula Bula Am den här gången. Hon har gjort tre starter för Jörgen Westholm och har sett både lite stabilare och rappare ut än tidigare. Näst senast gick hon bra som fyra i en uttagning till K.G.Bertmarks som Alorac Mathbell vann och senast avslutade hon fint som fyra bakom tre riktigt tuffa hingstar (M.T.Joinville vann före Disco Volante och Havbergs Knight). Den här uppgiften ser klart enklare ut än de två tidigare och nu är det nog dags att köra lite mer offensivt och utnyttja hennes fina styrka och med duktige Oskar J Andersson finns det nog chans att hon kan sänka favoriten även utvändigt om det behövs.

Tredje häst i loppet är 7 D’Laina som har mött kulltoppar några gånger (fyra bakom Cash Crowe i Drottningens Pris 13/5) men hon har trots allt tagit tre av sina fem segrar på Skrubbs och nu mot äldre hästar blir det kanske inte så enkelt från ett lurigt startspår.

Analys Jägersro V86-7:

Ranking: A: 9. B: 4-11-5-1-12. B/C: 8-2-3-7-6. C: -.

Spetsanalysen: 4 Talija Bi borde dra iväg bra om hon sköter sig och då kör nog Sjunnesson i ledningen. Gör hon bort sig kan 5 Unter Uns kanske spetsa från ett bra spår bakom bilen.

Loppanalysen:

Ett stolopp där vi hittar omgångens mest spelade häst i kapabla men knepiga 9 Swish Lane. En femåring som bara förlorat felfri vid två tillfällen och då varit tvåa bakom Galactica en av gångerna (kval till Stochampionatet). Hon är skör och där av de många galopperna och chansen att hon är fräsch och fungerar borde vara större nu efter behandling och tävlingsuppehåll. Hon har dessutom varit fin i ett banjobb inför detta och Untersteiner låter nöjd. Swish Lane bör krossa det här gänget utan galopp på vägen, men man ska tänka på att hon även hade varit ifrån inför förra starten och då fungerade hon inte i loppet så helt säker kan man inte vara. Med tanke på det är hon för stor favorit och jag testar att spika på en kupong och tar alla bakom på den andra.

Värst emot är nog en felfri 4 Talija Bi. Hon var tvåa bakom Swish Lane tidigare i år efter en vass spurt, men sedan har hon inte fungerat utan galopperat mest varje gång. Hon är mycket knepig, men skötte sig i alla fall bra i ett kvallopp nyligen och var då helt överlägsen i spets. Jag tror att den här damen kan springa minst lika fort som favoriten över full distans och ny kusk nu kanske kan vara spännande om Sjunnesson kommer överens med henne. Givet skrällbud.

11 Global Rhapsody tycker jag också är tidig trots bakspår. En invändig strykning är i alla fall en klar fördel och hästen har visat fin form mot rätt tufft motstånd på slutet.

5 Unter Uns har varit lite glödlös i år, men såg förbättrad ut senast och kanske kan det blir spets från ett bra läge. Tänkbar liksom 12 Bara Min som har visat riktigt vass form i starterna på slutet.

Starka men starttröga 1 Tahays Blue Amber är också en häst med kapacitet att vinna detta om Ingves kör felfritt och hittar ut i andraspår under vägen.

8 Twist And Shout storskrällde i V75 senast och även om det här känns som en knepig uppgift för det trögstarka stoet så såg hon så pass förbättrad ut senast att hon inte kan räknas bort helt ändå. Lurigt lopp bakom favoriten och lika bra att plocka med alla startande om man har råd.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 9-2-5-10. B: 3-8-11-4. B/C: 12-1-6. C: -.

Spetsanalysen: 4 Kajsa T.J. öppnar bra och kanske kan hålla ut snabba duon 5 Global Tenderness och 6 Ridgehead Karisma första biten? Håller ändå Global Tenderness som spetsfavorit efter en bit.

Loppanalysen:

Ett svårt stolopp avslutar omgången och det här känns som svåraste loppet under kvällen. 5 Global Tenderness är klar favorit och hon har varit förbättrad med jänkarvagn i de två senaste starterna. Får hon öppna lite för snabbt tror jag dock inte att full väg är någon fördel och någon riktig kämpaglöd har hon väl ändå inte visat tidigare. Adielsson upp är intressant och visst kan hon vinna, men som storfavorit är det ingen jag vill gå på ändå.

Det finns roligare bud här och 9 Denco’s Moon Kilab får tipsettan efter en mycket vass avslutning senast. Hon var märkligt blek näst senast, men hade gått bra före det och var alltså bra igen senast. Hon tål att göra lite jobb och Jansson upp nu känns bättre än passive Söderkvist på den här hästen. Kan få loppet nu och till sju procent är hon klart prisvärd.

2 Kinnona Goj inledde med fyra segrar och blev hårt spelad i V75 näst senast. Då klarade hon inte långresan och var blek och fick vila efter det. Hon var tunt jobbad inför senaste starten och ska vara klart vassare den här gången. Hon har visat rejäla takter tidigare och har vunnit på Solvalla tidigare. Givet bud från ett perfekt utgångsläge bakom bilen. Kanske kan hon öppna bra också?

10 Pastell Tilly avslutade bra som trea senast där Kajsa T.J. vann och hon går ofta rejält över upploppet. Farlig om de kör på lite tuffare i täten.

3 Kajsa T.J. har visat toppform på slutet och fick inte chansen som trea näst senast. Senast blev det säkert till slut efter att ha gått utvändigt ledaren sista 900 m och hon verkar både startsnabb och rejäl.

8 Party Lane var positiv när hon besegrade Global Tenderness senast, men är kanske ändå lite väl hårt spelad från det här trista utgångsläget? Behöver nog ett snällt lopp och lite tur på vägen för att vinna.

11 Västerboflashlight var bra sådär senast och klart sämre än Denco’s Moon Kilab i samma lopp, men gick riktigt bra före det och Veijo hästar kan vara lite upp och med. En tänkbar skräll liksom 4 Skytten Lisl som visserligen inte vinner så ofta, men som har gått rätt bra varje gång från lite luriga lägen.

12 Edelsa tror jag är bäst i spets och 1 Höwings Venus tappar för mycket mark första biten så dessa står jag över.

Singelstrecken:

1 Augustus F. (V86-5) har visat bra form från svåra lägen i tuffa sällskap. Enklare nu och perfekt startspår. Bör leda runt om!

3 Bula Bula Am (V86-6) har härlig styrka och har gått bra i ny regi mot bättre hästar än detta. Tror att hon kan vara tuffare än favoriten sista biten.

Utgångshästarna:

3 Fidagu U.R. (V86-3) var vass direkt efter uppehåll senast och nu ska han gå barfota runt om. Bra chans, men dubblas med snabbe men ojämne 2 Dynamite Light som har spår invändigt och blir farlig om han har en bra dag.

9 Swish Lane (V86-7) är en tuffing som tränar starkt och blir svårslagen felfri, men hon är inte helt att lita på och väl stor favorit för att spika rakt ut.

Prisvärda hästar:

2 Sambuco och 5 Ferrari River (V86-1) är två kapabla sjuprocentare som blir farliga om favoriten strular till det.

4 Showman Brodde (V86-4) är visserligen rätt mycket spelad, men att han bara har mindre än hälften av favoritens insatser känns fel när det borde bli spets.

4 Talija Bi och 11 Global Rhapsody (V86-7) har båda fart för att vinna om favoriten har en sämre dag och då rensar det rejält.

9 Denco’s Moon Kilab (V86-8) avslutade starkt senast och en liknande insats lär duga bra i detta jämna stolopp.

Överspelad:

5 Global Tenderness (V86-8) var klart förbättrad senast, men nu lär det bli en snabb öppning av loppet och då är inte full väg någon fördel för henne.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt.)

2,4,5,7,9 (res 10,1)
2,3,4,5,6 (res 9,8)
A: 2,3. B: 1,4,5,6,7,9,11. (res 3,2)
4,5,6 (res 8,9)
1 Augustus F. (res 8,5)
3 Bula Bula Am (res 1,7)
A: 9. B: 1,2,3,4,5,6,7,8,11,12. (res 9,4)
2,3,4,5,8,9,10,11 (res 12,1)

Kupong 1: 5 x 5 x 2 x 3 x 1 x 1 x 11 x 8 = 13200 rader.
Kupong 2: 5 x 5 x 7 x 3 x 1 x 1 x 1 x 8 = 4200 rader.

Totalt: 17400 rader = 4350 kronor.

DD-spelet:

9 – 9 x 500 kr
4,5 – 9 x 100 kr = 200 kr
11 – 2,9 x 50 kr = 100 kr

4 – 2 x 100 kr
4,11 – 10 x 50 kr = 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund