Tipsformen känns stabil nu med vettiga tips även i lördags, men tyvärr dummade sig Re Doc från start vilket gjorde att det ekonomiska utfallet på spelförslagen för V75 och DD blev sämre än det hade kunnat bli. Hans upphämtning som trea i mål var ändå stark och felfri hade det troligen varit ledning från start till mål. Seedorf O.M.F. och Trot Kronos var däremot fina utgångshästar och överlägsne Dartagnan Sisu en skön tipsetta mot omgångens mest spelade häst. Jag hoppas även att någon hade nytta av varningen för J.S.Apollo som var lätt att tappa bort med amatörkusk från bakspår.

På det hela taget var det ändå en trevlig V75-dag på Rättvik med flera läckra prestationer och hästar, men ännu läckrare hästar syntes under lördagskvällen i ATG-live när man som vanligt direktsände Hambletonian Day från The Meadowlands i New Jersey. Som vanligt (tyvärr) när det sänds travlopp från USA så blev det dock fokus på annat än fina hästar och spännande lopp i eftersnacket.

Åke Svanstedts enhandsdrivning av sin superläckre Hambovinnare Perfect Spirit var allt annat än rolig att se och än mer sorgligt blir det att lyssna till eftersnacket där platta bortförklaringar som ”att ta seden dit man kommer” och ”alla andra gör likadant” haglade. Tänk vad befriande det hade varit om Svanstedt istället hade sagt att han drogs med i stridens hetta i ett så viktigt lopp och att han kanske ångrade sig lite. Men nej, nu fick vi i stället höra att han minsann hade otur för att körspöet hade fastnat i snöret till urryckarna och att det därmed inte var så farligt som det såg ut. Jo, tjenare, fastnat tolv gånger då eller?

Om jag åker till ett land där det är tillåtet och kanske till och med kutym att aga sina barn så innebär inte det att jag ägnar mig åt sådana svinerier bara för det, så ni i Svanstedts fanclub som har tänkt kasta er över tangentbordet med den förklaringen kan spara på energin.

Inget kan ta ifrån Åke Svanstedt att han har tränat fram en fantastisk fin travare och vunnit ett av världens största travlopp med Perfect Spirit, men det jag kommer att minnas mest från Hambletonian 2017 är tyvärr något helt annat. Trist värre och självklart ska staten New Jersey kritiseras för sina flata (obefintliga?) drivningsregler, men som sagt, man behöver inte spöa upp sina kompisar hästarna bara för att det inte bestraffas. Heder också till Fredrik Widman som i ATG-live dömde ut beteendet helt, det är man inte van vid i en kanal som oftast kammar de aktiva medhårs.

Solvalla är återigen ensam värd för V86 och med något undantag är det fin sport även om några lopp är lite tunt besatta. Landets bäste treåring, Coin Perdu, gör första starten efter E3-segern senast och trimmas nu för Kriteriet i höst och även om formen knappast är på topp lär han inte förlora. Sju lopp kvar att lösa därmed vilket inte ser omöjligt ut och min andra spik är ett bra spetsdrag mot omgångens näst mest spelade häst.

Analys Solvalla V86-1:

Ranking: A: 1. B: 5-7-4-2. B/C: 3. C: 6.

Spetsanalysen: Zahara Goj är snabb ut och har spetsat från innerspår flera gånger tidigare. Tror att hon håller täten med de snabbaste motbuden längst ut på vingen. Inte heller säkert att startsnabba Pampered Winner laddas max efter tävlingsuppehåll.

Loppanalysen:

Sprinterlopp för fyraåriga ston och om 1 Zahara Goj har den rätta löpskallen kvar tror jag att hon leder från start till mål. Hon har gjort fyra starter för Björn Goop och gått bra varje gång, men senast kanske hon ändå borde ha avgjort till slut och det såg lite ut som att hon tvekade att gå förbi Maremma Sock sista biten. Prestationen var ändå bra och formen säkert fin och jag tror att kort distans och ledningen passar henne allra bäst.

Zahara Goj har inte vunnit lopp sedan september ifjol, men då slog hon å andra sidan hästar som Darling Meras och Ultra Bright från ledningen så grundkapaciteten är det inga fel på. Jag tror det är bra chans att det här loppet kan bli ganska billigt med lite frågetecken kring ett par motbud och då vinner nog Zahara Goj från spets. Tänkbar spik, men jag nöjer mig med utgång och spik på en kupong.

Det finns en häst som kan sätta press på ledaren och det är tuffa 5 Lavidaloca De Vie som kommer från tre urstarka insatser. Dels från försök och final i Stosprintern där hon var etta och trea efter tunga lopp, men även senast i V75 då hon mötte hingstar och pressade storfavoriten Broadway Appolo hela vägen till mål. Vill man ge henne ett lika tufft lopp igen så kanske hon kan sänka Zahara Goj utvändigt, speciellt om denne inte visar riktig gnista sista biten och visst är det troligt att loppet står mellan dessa två.

Jag tar dock med ett tre till och 7 Pampered Winner är nog minst lika fartfylld i grunden. Hon fick stryk av Lavidaloca De Vie i Sverigedebuten, men gick godkänt då och har gått ett par bra lopp till efter det. Bland annat som fyra på en fin tid i Fyraåringseliten för ston under Elitloppshelgen. Nu låter det som att man ligger lite lågt efter uppehåll, men det har man blivit fintad av förut från stall Redén och det ska i alla fall bli barfota runt om. Streckas.

4 Maeve Quaider var positiv utan skor och med helstängt huvudlag senast och kanske kan överraska liksom grundkapabla 2 Undine som kan bättre än hon visat på slutet. Ska köras snällt men det kan ju passa i det här lilla fältet.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 10-4-12. B: 2-6-7-9-8-3. B/C: 5. C: 1-11.

Spetsanalysen: One Two Beat är rätt snabb, men lär smygas. Captain Knas öppnar bra, men galopperade i startrusningen från samma spår senast och kanske inte laddas max. Chans då att Vincent Chase kan ta sig förbi i så fall.

Loppanalysen:

Treåringslopp där 10 Pane Vino går ner lite i klass och möter enklare hästar än på slutet. Han var trea i E3-kval för tre starter sedan och såg fin ut som fastlåst med krafter kvar i ett bra lopp som Born Unicorn vann senast. Han har gått med jänkarvagn på slutet och sett rapp ut och han kan nog vinna detta både på speed eller om Örjan går fram tidigt.

Med bakspår, en månads tävlingsuppehåll och Kriteriekval framöver så vill jag ändå inte använda honom som nyckelhäst som favorit så det får bli rejäl gardering.

4 Vincent Chase är helt klart loppets mest intressanta bud. Han har tävlat klart förbättrat på slutet och sköt till bra bakom löftet Very Kronos senast. Lillchans på spets från det här läget och kanske dags att rycka några skor nu? Värt att hålla koll på under kvällen. Melanders ändringar vet man ju aldrig när de dyker upp.

12 Coys Rain blev det rejäl hets på senast när det var barfota fram och jänkarvagn för första gången. Han blev dock för pigg i ledningen och tappade spänsten sista halvvarvet. Byte från helstängt till öppet huvudlag borde göra honom lugnare och han kan vinna här i stället om det inte strular för mycket från spår tolv.

2 Captain Knas blev märkligt hårt betrodd senast tyckte jag, men vi fick ingen riktig syn på honom eftersom galoppen kom tidigt. Han såg okej ut vid spetsseger före det och nu när motståndet är lite enklare än senast kan han säkert duga från spets om han kommer dit. En av många, men för hårt spelad igen.

6 Viscount är orutinerad och har sett lite småtrög ut i sina två starter, men inställningen verkar finnas på plats och kanske vässas han lite i utrustningen nu? Svårbedömd men tas med vid gardering.

7 Einstein Sisu har varit osäker men visat rätt bra fartresurser. Senat fick han dock ett för tufft lopp utvändigt ledaren i bra tempo och tröttnade. Tänkbar om han sköter sig och får ett bättre lopp här.

9 Heading Reference har gjort två starter som valack och sett lite piggare ut än tidigare. Positiv slutstöt senast och inte chanslös med Takter från ett vettigt smygläge.

8 Eskimo Brother sköt också till bra sista biten senast och såg bra ut barfota bak och han är säkert lite vassare med loppet i kroppen. Sista strecket till välstammade 3 Valley Kronos som nog kan bättre än hon visade senast. Nio streck totalt.

Analys Solvalla V86-3:

Ranking: A: 7. B: 9-4-5-10. B/C: 6-8-1. C: 2-3.

Spetsanalysen: Rocky Tilly öppnar bra bakom bilen och bör ta hand om täten för att sedan släppa till Coin Perdu på första långsidan.

Loppanalysen:

Obesegrade kullettan 7 Coin Perdu gör här första starten sedan sin övertygande E3-seger från dödens på Bergsåker 1/7. Då vann han trots att travet inte flöt som bäst för dagen och hästen visar både styrka, speed och härlig inställning. Det är bara startsnabbheten som fattas för en komplett tävlingshäst och utvecklar Båths löfte den blir han inte lätt att tas med kommande säsonger heller.

Efter senast har han tränats ner lite för att åter nå en formtopp till Kriteriet i höst och givetvis är han inte vässad på samma sätt inför den här starten. Det blir dessutom skor runt om nu, men det tror jag bara minskar strulrisken. Man brukar ju säga att form slår klass, men det tror jag inte gäller här. Coin Perdu är så pass mycket bättre än de han ställs mot nu att han inte behöver ha någon toppform för att vinna och speciellt inte eftersom han lär bli släppt till täten och sedan inte utmanas under vägen. Sjukdom eller påkörning är värsta motståndet och det orkar jag inte spekulera i när det finns sju lopp till att hitta rätt i. Given spik trots enormt favoritskap.

För de som vill gardera jättefavoriten är det främst 9 The Bucket List F. (flera vassa insatser på slutet) och 4 Rocky Tilly (under rejäl utveckling och bör få rygg på favoriten) som är hetaste motbuden.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 7. B: 9-1-3-11-12. B/C: 10-4-2. C: 5-8-6.

Spetsanalysen: Misty Marke har tidigare öppnat bra bakom bilen och har han kvar den startsnabbheten efter sitt långa uppehåll kan det bli spets. Utifrån är det främst Il Mio Dea som utmanar och kommer hon till tät kan nog Holdyourhorses få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Omgångens klart sämsta lopp sett till kvalité och breddloppsklass på flera av djuren som lärlingarna får sitta upp bakom. En som däremot har varit med i betydligt tuffare sällskap än breddlopp är favoriten 7 Holdyourhorses som verkligen går ner i klass. Det här är ingen häst jag hållit särskilt högt tidigare, men han höjde sig flera snäpp med jänkarvagn och barfota runt om och vann i fin stil från dödens före en så pass bra häst som Sugar Daddy för fyra starter sedan. Sedan har det strulat lite i tre raka V75-starter, men han sköt till fint som femma senast och visade fortsatt fin form. Väsentlig skillnad på motstånd nu jämfört med på slutet och att han vinner detta från dödens med en rätt bra kusk är ingen omöjlighet. Utgångshäst och spik på en kupong.

Jag streckar fem hästar bakom och stallkompisen 9 Il Diablo är nog värst emot. Han har gjort två bra lopp på slutet och bör ta årets första seger snart. Kan komma in i matchen då ofta tuff körning i lärlingsloppen och med rutinerad kusk i sulkyn är segerchansen vettig bakom favoriten.

1 Misty Marke var rätt lovande för några år sedan, men har haft ett långt skadeuppehåll och oklart hur hög nivå han kan nå nu. Han har gått okej i billiga lopp på slutet och borde vara uppåt i form och får han bestämma tempot en bit i spets är han säkert med i striden.

3 Tricia är ojämn, men rätt fartfylld och var kraftigt förbättrad vid dödensseger efter omlagd träning senast. Inte givet att hon är lika bra igen, men om hon är det duger hon bra mot dessa hästar. Inte så snabb ut och behöver lite flyt på vägen med en kusk som ofta kör passivt.

11 Carisma Sisu vinner inte så ofta längre, men går jämnt och bra i lite tuffare sällskap än detta. Kan ske kaxar upp sig lite mot sämre motstånd och tänkbar med rätt ryggar till upploppet. Sista strecket till rätt kapable men knepige
12 Crosby som kanske kan duga om loppet körs i hårt tempo hela vägen.

Analys Solvalla V86-5:

Ranking: A: 7-5-1-10. B: 2-9. B/C: 3. C: 4.

Spetsanalysen: Crowd Pleaser har öppnat rätt bra från innern tidigare och kanske blir ännu snabbare barfota runt om. Kan dock bli svårt att hålla ut Kashmary Night som öppnade bra från samma spår näst senast.

Loppanalysen:

Treåriga ston och bara åtta hästar kvar i loppet efter strykningar. Fyra hästar höjer sig över resten och de är också klart mest spelade. Tipsettan får 7 Hevin Boko som jag verkligen har gillat intrycket av på slutet. Två säkra segrar i lite enklare sällskap innan hon senast avslutade vasst som trea mot bra kullsystrar. Gynnad av strykningarna med tanke på spåret en bit ut på vingen och hittar Takter slagläge i fältet blir hon svår att stå emot till slut.

Spetsstriden blir viktig också då den troligen står mellan
1 Crowd Pleaser och 5 Kashmary Night som båda tillhör de bättre i fältet. Det var fint intryck på Kashmary Night vid enkel spetsseger näst senast och senast fick hon inte fritt i samma lopp som Hevin Boko. Kan leda hela vägen om hon kommer till täten utan att det kostar för mycket.

1 Crowd Pleaser inledde starkt med tre segrar på sina fem första starter, men efter två galopper på slutet återkommer hon nu efter uppehåll. Oklar dagsform, men Djuses hästar har gått riktigt bra på slutet och det låter som första barfota runt om på Crowd Pleaser nu. Givet segerbud.

Utöver dessa fyra så streckar jag även två skrällar i 2 Flight Lane som gick bra efter uppehåll senast och har ett fint utgångsläge samt 9 Catch My Love som kan bättre än hon visat på slutet och kanske kan skrälla om tempot i täten blir högt. Sex streck totalt.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A. 3-7-2-4. B: 13-6-1. B/C: 11-12-5. C: 8-9-10.

Spetsanalysen: Cikoria Frazer är snabb ut, men smygs nog i detta sällskap och jag tror att My White Eagle med Örjan är kvickast av övriga den första biten. Även Must Have kan nog blanda sig i spetsstriden om kusken träffar linjen på ”kör”.

Loppanalysen:

Ett stolopp över tre distanser där jag tycker att hästarna på mellanvolten har en jobbig uppgift och dessa chansar jag bort. Bästa hästen är givetvis 13 Treasure Kronos, men hon står med dubbla tillägg över medeldistans vilket alltid är jobbigt på snabba sommarbanor och blir det inte ett par strykningar i loppet borde hon få svårt att hinna runt alla. Speciellt eftersom den rätta toppformen inte har suttit där på ett tag. Nu såg det dock lite bättre ut efter galopp senast och hon travade riktigt snabbt i 1300 meter mot bra hästar och utan strul kanske hon hinner fram till seger om loppet körs på rätt sätt. Mycket om och men ändå och jag lägger fyra andra hästar före.

Tipset till halvskrällen 3 Must Have som jag gillar inställningen på. Hon biter alltid i rejält till slut och senast spurtade hon till ”seger” men blev diskad efter att kusken tryckt sig ut på sista långsidan. Hon öppnar bra med voltstart och skulle det bli spets är det bra segerchans, men hon kan nog vinna även med ett rygglopp – speciellt om det blir barfota runt om igen.

7 Helena Klipp vinner inte så ofta, men gör för det mesta bra lopp och var inte tom i mål på en fin tid senast. Hon är inte jättesnabb från start och det är vingelrisk, men löser Bergh det måste hon ses med bra vinstchans. Toppchans om han till och med lyckas trycka sig till täten.

2 Madelen L.T.C. och 4 Aisha Simoni kommer från Norge respektive Finland och har båda visat fin form i sina senaste starter. Svårbedömt hur de båda kommer iväg från start i svensk voltstart, men fartmässigt tror jag båda kan vara långt framme om deras kuskar löser startmomentet vettigt. Två givna streck.

Sedan streckar jag även 6 My White Eagle som är min spetsfavorit och antingen körs hon där eller får ett fint lopp i rygg ledaren. Inte så tokig och kan tänkas från båda positionerna. 1 Cikoria Frazer hade krafter kvar i tröstloppet till Stochampionatet senast och är inte heller så pjåkig för klassen. Får ett fint lopp på innerspår och kan skrälla med fritt till slut. Sju streck totalt.

Analys Solvalla V86-7:

Ranking: A: 1. B: 6. B/C: 4-8-11-10-12-5-7-2. C: 3.

Spetsanalysen: Global Trust är startsnabb och bör passa bra med innerspår. Jag tror att han håller ut Disco Volante som också är snabb första biten.

Loppanalysen:

Ett lopp för fyraåringar över derbydistansen 2640 meter och två av hästarna i fältet kan mycket väl vara med i startlistan i det stora loppet om en knapp månad. 1 Global Trust och
6 Disco Volante höjer sig över resten och även om ingen av dem är helt att lita på så bör loppet stå mellan dem.

Med drygt dubbelt så mycket spel på Disco Volante trots spår utvändigt om Global Trust har jag inga problem med att ta ställning för den senare och singelstrecka på mitt system. 1 Global Trust gillade jag verkligen intrycket på ifjol som treåring och med bara fyra starter innanför västen blev han klar favorit i ett försök till Kriteriet. Då blev det dock en tidig galopp och sedan ställde Nurmos in sitt löfte för säsongen.

I årsdebuten som fyraåring glänste han vid överlägsen seger, men sedan blev det galopp i första sväng i V75 på Umåker. Efter det var han kanonfin igen vid lätt spetsseger på Solvalla och jag trodde därefter att han skulle kunna vinna ett försök till Sprintermästaren mot hästar som Makethemark, Muscle Hustle och Dominion Beach. Då blev det dock galopp i sista sväng och ett nytt litet uppehåll med sikte mot Derbyt. Med tanke på att han har gått bra efter sina uppehåll tidigare och att Nurmos sällan har tränat för dåligt så tror jag på en bra insats direkt och att man vill testa den långa distansen i spets.

Global Trust bör kunna hålla motbudet Disco Volante på utsidan med dessa startspår och sedan kan jag inte tänka mig att Kontio vill släppa. Jag tror inte att någon av dessa två hästar slår den andre från utsidan och blir bara inte Disco Volante för hetsig utvändigt så att loppet går för fort bör det vara toppchans för Global Trust att vinna. Spik!

Favoriten 6 Disco Volante är givetvis också en jättebra häst och han har ännu inte förlorat felfri. Han verkar dock snäppet knepigare än min idé och dödens över lång distans låter inte optimalt för honom. Som klar favorit går det i alla fall inte att gå på honom med dessa förutsättningar för min del.

Bakom dessa två är loppet mycket jämnt, men 4 Sete måste kunna bättre än han har visat på slutet och lång distans ska passa honom perfekt. Jag gillar även 8 Uret som är en fin häst, men som känns väl orutinerad för att vinna från detta läge och han körs nog snällt.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 3-7-8-10. B: 1-2-6. B/C: 5. C: 4-9.

Spetsanalysen: Tennis är rätt pigg från start, men även om hon trivs bäst i tät så borde hon ju släppa till den som kommer först fram av Balfour och Moni To Spare. Fördel den sistnämnde i den kampen.

Loppanalysen:

Ett ovanligt ojämnt och lågklassigt ”The Owners Trophy” detta år och fyra hästar är klart bättre än resten. Favorit är urstarke 3 Balfour som har bra chans om han sköter sig, men han är inte helt pålitlig i voltstart och blev ju utkörd under Elitloppshelgen från spår två. Oklart hur det blir med jänkarvagn med denna startmetod också även om han hade det från spår ett i Örebro. Kan nog vinna detta från dödens som han tävlar på topp, men jag litar inte helt på det den här gången och garderar.

Tipsettan med lite tvekan till 7 Moni To Spare som har vettig chans på spets och där är han alltid svårslagen. Han gick okej senast, men det var inte det rätta draget i honom, men på hemma Solvalla gör han oftast riktigt bra insatser. Svårslagen om han kommer till spets och slipper press av Balfour.

Bra kapacitet har även 8 Farzad Boko som var grym som tvåa i ett Derbykval för nästan ett år sedan, men sedan har det gått trögare. Han höll dock bra som tvåa bakom Angle of Attack senast och är kanske på väg mot toppformen igen. Det bör lösa sig vettigt med bara en häst på utsidan och i ett ojämnt lopp är hen helt klart en av de bättre.

Streck också för rutinerade guldhästen 10 Charrua Forlan som förstås inte tar 20 meter på en högpresterande Balfour, men om denne gör bort sig kanske det kan gå. Charrua är van vid mycket hårdare motstånd annars och har visat fin form på slutet. Normalt bäst i den främre träffen och får Sundberg chansen att köra fram utvändigt ledaren ska han nog ta den.

Klent bakom dessa fyra, men om samtliga gör bort sig eller har en sämre dag, kanske formstarka spetshästen 1 Tennis kan skrälla med Kontio?

Singelstrecken:

7 Coin Perdu (V86-3) är överlägsen kulletta och möter enklare sällskap än på länge nu. Bör få glida till tät efter en bit och går sedan knappast att slå även om det blir skor och formen inte är på topp. Sjukdom emot och jag orkar inte gardera denna storfavorit.

1 Global Trust (V86-7) är en läcker travare som har kapacitet att tillhöra de bästa i årgången. Brukar gå bra direkt efter uppehåll och sköter han sig tror jag att han fångar upp favoriten från start och leder loppet hela vägen.

Utgångshästarna:

1 Zahara Goj (V86-1) har gått bra för Björn Goop utan att vinna lopp, men nu är uppgiften perfekt och sviker inte stridsmoralen sista biten bör hon vinna från spets.

7 Holdyourhorses (V86-4) har tänt till rejält med ny utrustning och möter betydligt enklare motstånd än på slutet. Bra form på Båth-stallet dessutom och fyraåringen borde lösa uppgiften i ett klent lärlingslopp.

Prisvärda hästar:

4 Vincent Chase (V86-2) såg rappare ut än tidigare senast och tar snart första segern. Kan bli redan i kväll.

9 Il Diablo (V86-4) är värsta hotet mot stallkompisen som är storfavorit och kanske skiljer det lite väl mycket i spelprocent mellan dessa ändå.

3 Must Have (V86-6) står perfekt inne i loppet tack vare att hon blev diskad måletta senast. Duger bra här om kusken får till styrningen bättre nu.

8 Farzad Boko (V86-8) är en grundkapabel häst som ser ut att börja hitta formen igen. Farlig om det löser sig vettigt och favoriten strular till det.

Överspelade:

2 Captain Knas (V86-2) är hårt betrodd trots att han gjorde bort sig från samma läge senast. Tycker inte att han har visat så mycket än och är bara en av många.

11 Carisma Sisu (V86-4) vinner sällan och gör det nog inte nu heller om inte favoriten gör bort sig. Väl hårt spelad från ett svårt läge.

6 Disco Volante (V86-7) är en mycket kapabel häst, men mer än dubbelt så mycket spelad som Global Trust när han troligen får gå utvändigt om denne över lång distans köper jag icke!

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt. Två rätta rader om båda A-hästarna vinner.)

A: 1. B: 2,4,5,7 (res 3,6)
2,3,4,6,7,8,9,10,12 (res 5,1)
7 Coin Perdu (res 9,4)
A: 7. B: 1,3,9,11,12. (res 10,4)
1,2,5,7,9,10 (res 3,7)
1,2,3,4,6,7,13 (res 11,12)
1 Global Trust (res 6,4)
3,7,8,10 (res 1,2)

Kupong 1: 1 x 9 x 1 x 6 x 6 x 7 x 1 x 4 = 9072 rader
Kupong 2: 5 x 9 x 1 x 1 x 6 x 7 x 1 x 4 = 7560 rader

Totalt: 16632 rader = 4158 kr.

DD-spelet:

1 – 3,7 x 400 kr = 800 kr
1 – 8,10 x 100 kr = 200 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund