En på förhand favoritbetonad V86-omgång i onsdags blev ännu värre än befarat och när storfavoriten Moni To Spare precis räddade sig över linjen i sista loppet uteblev utdelningen på både sex och sju rätt. Det enda positiva med det är att vi har en dubbeljackpot att se fram mot på onsdag och förhoppningsvis betydligt mer öppna lopp att sätta tänderna i.

Först ska vi dock till Boden och deras årliga midnattstrav med miljonloppet Norrbottens Stora Pris som höjdpunkt. Tyvärr ser omgången lite lik ut den i onsdags med mycket starka favoriter och det är väl något av en typisk ”norrlandsomgång” där ett par stortränare tar med sig hästar som är lite för bra för den lokala konkurrensen. Daniel Redén och Robert Bergh ser ut att dominera omgången totalt och i så fall lär vi få se en ny jackpot i Kalmar under midsommarhelgen. Förmodligen är det också precis vad cynikerna på ATG suktar efter för annars hade givetvis den papperstunna silverdivisionen (V75-1) varit utbytt mot ett ovanligt bra och spelvänligt lördagslopp?

Daniel Redéns världsstjärna Propulsion har givetvis toppchans från ett perfekt läge i Norrbottens Stora Pris och mest troligt vinner Solvalla-tränaren även den första avdelningen med Whitehouse Express, men V75 går ut på att vinna pengar och inte att samla rätt, vilket de tipsblaskor som skryter om framgångar i olika tipsligor ibland verkar missa. Därför gör jag, precis som i onsdags, ett tappert försök att fälla omgångens största favoriter för att ha vettig chans att få ekonomi i mitt spelförslag.

Analys Boden V75-1:

Ranking: A: 2. B: 5-12-3-11-9. C: 1-6-7. D: 4-10-8.

Spetsanalysen: Officer C.D. är klart snabbast första biten och bör spetsa utan större problem. Sedan är frågan om Bergh satsar på att försöka vinna loppet i spets eller släpper till favoriten Whitehouse Express för att säkra ett andrapris?

Loppanalysen:

En mycket tunn silverdivision där jag tycker att halva fältet i stort sett startar utan segerchans. Klart bäst är storfavoriten 2 Whitehouse Express som dessutom har dragit ett bra startspår. Han galopperade tidigt i årsdebuten näst senast, vilket inte var första gången, men såg sedan mycket laddad ut bakom fältet och att formen var god visade han senast i Gävle då det blev en mycket lätt seger från ledningen. Sexåringen vann V75-1 på Bodentravet den här tävlingsdagen förra året och har inga problem med den långa resan och släpps han till ledningen av Officer C.D. efter en bit lär loppet vara tvärslut sedan.

Troligen slår han denne även från dödens och segerchansen är helt enkelt mycket bra. Möjligen kan det finnas en liten galopprisk från start om han blir för pigg med spår långt in på vingen, men Örjan tar nog inga risker utan ser till att komma iväg utan att pressa hästen. Det plus att det kan bli dödens om Bergh är på humör att tävla gör att jag ändå nöjer mig med att spela utgång och spika på en kupong.

5 Officer C.D. var tidigare en utpräglad spetshäst, men har inte varit som bäst i den positionen de senaste gångerna han testat den. I Örebro i april så slog Nakoda Goj honom från dödens och Whitehouse Express är ju betydligt bättre. Nu har dock Officer C.D. sett klart formstarkare ut på slutet (mycket sparat senast) och kanske testar Bergh att köra i spets i högt tempo för att inte bjuda in favoriten i matchen. Tar sexåringen i ordentligt kanske han kan hålla emot hela vägen även om det känns tveksamt. Släpper Bergh gäller det att få chansen till slut och att favoriten har en sämre dag.

En som har få sämre dagar numera är 12 Make It Quick som har gjort två mycket bra lopp som tvåa på slutet. Näst senast gick han utvändigt om just Whitehouse Express och var chanslös att utmana men höll starkt ändå. Svårt att tro på revansch med dessa förutsättningar, men om favoriten gör bort sig är det möjligt att han slår resten från dödens.

3 Nakoda Goj vinner inte så ofta, men gör bra lopp för det mesta och slog ju som sagt Officer C.D. från dödens näst senast. Nu har han fått en träningsperiod och ska gå barfota runt om igen och med jänkarvagn som vid segern och från ett bra läge kan han tänkas skrälla vid favoritfall.

11 Catch the Cash trodde jag på lite skrällchans för senast, men hon trivdes inte alls på det lösa banunderlaget och höll mest farten till slut. Bodens bana lär vara klart bättre och näst senast såg hon ju laddad ut som fastlåst i ett lopp som Tobin Kronos vann. Tufft läge här, men många svaga kort i loppet som bör smygas och att den här kapabla damen är bland de minst spelade i loppet är fel.

Sista strecket till hemmahästen 9 Rhapsody Ås som visade form mot tuffare hästar senast och kan få ett vettigt smyglopp från det här läget.

1 Usain Swing har inte hittat toppformen efter skadeuppehåll än och måste nog vara 30 meter bättre än senast för att inte vara chanslös här. Räcker knappast.

Analys Boden V75-2:

Ranking: A: 7-15. B: 10-2-12-3-8-6-5. C: 14-4-1-13-9-11.

Spetsanalysen: Nouvelle Avenue har öppnat bra i voltstart, men från spår två borde det ändå bli svårt att hålla ut Lacquer And Lace med startspecialisten Adielsson i sulkyn.

Loppanalysen:

Ett stolopp där läckra 7 Lacquer And Lace bör bli svårslagen i ledningen. Hon inledde karriären lovande, men har haft skadeproblem och varit borta länge. Nu har hon två lopp i kroppen efter uppehåll och efter att ha varit lite rostig och åkt dit på speed i en snabb avslutning näst senast var hon kraftigt förbättrad senast. Då blev det en mycket enkel spetsseger trots en blytung inledning i vida spår och hon sprang dessutom bara och klippte med öronen till slut.

Att tränaren Markus Pihlström hyllar sin häst är ingen skräll, men han säger att det är stallets klart bästa häst och nu blir ett dessutom barfota runt om och rycktussar för första gången. Hon bör passa utmärkt utan skor och jag ser inte heller någon utom kanske Nouvelle Avenue som ens kan tänka sig att svara täten. I spets springer hon säkert en låg 14-tid om hon fungerar som hon ska och då blir det väldigt tufft för övriga. Bra chans.

Tuffaste motbudet är starka 15 Geisha Sund som var toppfin vid spetsseger efter uppehåll senast i Östersund. Hon har en helt annan uppgift nu, men tål att gå ett tufft slutvarv i spåren och kommer Lacquer And Lace bort på något vis så tuggar troligen Geisha Sund ner resten trots läget. Kanske kan hon även utmana favoriten om hon kommer fram billigt utvändigt om denne inför slutvarvet.

Jag streckar två hästar till och varnar för skrällen
10 U.Bergs Oppzi som är mycket vass när hon får smyga med i ryggar till sista halvvarvet och jag gissar att man har siktat hit med henne en tid. Lopp i kroppen nu efter halsproblem och där fick hon attackera lite för tufft lite för tidigt och stämmer det bättre nu blir hon farlig till låga fem procent.

2 Nouvelle Avenue var finalist i Drottningens Pokal i maj och även om hon inte räckte där så är det en merit som smäller högt i detta lopp. Hon är lite seg av sig, men öppnar rätt bra och visade fortsatt fin form som tvåa bakom fina Ultra Bright senast. I spets eller från rygg ledaren är hon inte borta.

Rätt jämn B-grupp bakom mina fyra streck, men
12 Malgomaj B, var vass när hon speedade ner Lacquer And Lace senast och är rätt tidig. Tror dock inte att hon tar 20 meter på en förbättrad favorit.

3 Zoom Zoom är speedig, men svår i voltstart och det är nog rätt stor galopprisk även från ett vettigt startspår.

Analys Boden V75-3:

Ranking: A. 4. B: 9-10-2-7-8-5-11. C: 3-6-12-1.

Spetsanalysen: Easy Tiger Pellini kan nog öppna, men gissar att han tas lite lugnt första biten. Gianluca Boko är snabb och stabil första biten och kan troligen hålla ut Kentucky och Canwin B.F. och ta hand om ledningen. Om inte borde han få överta över den dryga distansen.

Loppanalysen:

Lägsta klassen körs över lång distans och jag tycker att favoriten 4 Gianluca Boko ser mycket bra ut. Han inledde lovande ifjol med två segrar, men i årets första start sprang han in i segermaskinen Southwind Feji och var kanske lite märkt av det i starterna efter. I de tre senaste starterna har det dock lossnat rejält och han har sett väldigt fin ut vid segrarna och extra bra var det barfota runt om senast.

Fyraåringen är ganska snabb bakom bilen och tar han inte hand om täten av egen kraft så tror jag att motståndarna har respekt för honom över den här distansen och släpper efter en bit. Start vecka-vecka kanske är ett frågetecken, men han vann så pass enkelt senast och det ser också ut som en väldigt cool häst som dessutom springer väldigt ekonomiskt. Med tuffaste motbudet från bakspår tror jag att Gianluca Boko har toppchans att vinna detta i spets och spikar. Med gott om andra spikförslag i omgången så ser det också ut som att många sprider lite streck här och det kan bli värdefullt i slutändan även om hästen är klar favorit i nuläget.

9 Jaques Noir blev tufft utmanad i spets i V75 senast, men vann på bättre löpskalle än D.D.’s Perseverence och visar prov på bra utveckling för dagen. Han slog Gianluca Boko för tre starter sedan och är nog inte sämre än denne i grunden, men då fick han ledningen och nu lär han få göra grovjobbet själv vilket jag tror blir för tufft. Första långresan nu kan också ställa till det.

10 Sign Me Up Too har vaknat till rejält hos Djuse och varit bra vid segrarna. Lite segare senast, men gick med bakskor då och nu blir det barfota runt om igen och dessutom rycktussar för första gången. Har nog fart och styrka för att vinna men Mads Nielsen från bakspår mot ett par av toppkuskarna känns inte så lockande för mig.

2 Easy Tiger Pellini är en riktigt fin Ready Cash-son som har kommit tillbaka bra efter en svår olycka förra året. Han är stor och tung och behöver möjligen fler lopp innan han vinner i V75, men från ett bra läge är han ändå tänkbar om man vill gardera upp loppet.

7 Canwin B.F. är bara tre år och får tufft mot äldre hästar, men han gjorde nog sitt bästa lopp hittills senast och Örjan upp nu. Tänkbar om han inte blir hängande från start.

Analys Boden V75-4:

Ranking: A: 10-2. B: 13-15-7-6-5-14. C: 11-9-8-4-1. D: 12-3.

Spetsanalysen: Polar Northug öppnar nog snabbt med Kihlström från springspår. Lär få Guli Storm utvändigt, men kanske inte är intresserad av den ryggen? Släpper nog hellre till Art Nökkve efter en bit.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och en kvartett känns bättre än resten.
10 Tangen Haap spurtade bra som femma i Elitkampen senast och nu är det ju helt annan kaliber på motståndet. Före det plockade han ner Smedsbo Faksen två gånger i följd och det här gänget ska han ha bra chans att runda till seger över en distans som passar bättre än den korta senast. Från innerspår på tillägg kan det dock bli småstrul med gott om vassa kuskar utvändigt och de lär inte bjuda Björn Karlsson på lucka i onödan. Det kan bli långt fram om han måste backa sig ut och därför är garderingen rätt given ändå.

Först och främst är det 2 Art Nökkve som utmanar och speciellt om han släpps till ledningen igen. Det blev lätt seger i spets i V75 senast och han ska gå barfota runt om precis som på slutet. Han är inte jättesnabb ut själv, men det troliga är att han släpps till täten på förta långsidan och sedan blir han inte lätt att fånga in.

Två starka A-hästar, men jag betalar ändå för två till och som 13 Cali Maks såg ut i andra starten för Peter Grundmann senast måste han med. Det här är ju en riktig snygging som tidigare kanske varit lite sprinterbetonad och svår att vinna med de senaste åren, men nu har han helt klart fått en nytändning och Norberg var imponerad på en vass tid senast.

Sedan tar jag även med kapable 15 Smedsbo Faksen trots att det på slutet har visat sig att han inte duger sida vid sida med Tangen Haap. Med dessa förutsättningar är det dock inte givet att det blir match sida vid sida mellan dessa och resten kan nog Smedsbo Faksen besegra i alla fall.

Fyra streck känns starkt för jag har svårt att tro att 6 Polar Northug ska räcka ens med Örjan i sulkyn. Han har tagit segrarna i väldigt billiga sällskap i nord-Norge och måste sänka rekordet rejält för att duga mot dessa hästar.

Analys Boden V75-5:

Ranking: A: 7-2. B: 10-9-6-1-8-4-11-12. C: 5-3.

Spetsanalysen: Louie Brodde är nog snabbast, men det är ett part hyfsat snabba invändigt som han måste runt för att komma till täten och det kan bli en snabb öppning. Mest troligt ändå att han sitter i tät in mot första kurvan.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där lovande fyraåringen 7 Louie Brodde är favorit. Han gick bra ifjol även om man hade väntat sig lite mer kanske, men han verkar ha utvecklats bra under vintern och har sett bra ut vid segrarna i år. Senast var han rejäl vid enkel seger och nu ska det bli barfota runt om för första gången och dessutom helstängt istället för halvstängt huvudlag som han hade senast. Han borde kunna komma till spets efter en bit, men det kan kosta lite ändå och då kanske hans relativa orutin i dessa sammanhang kan bli en faktor.

Louie Brodde vinner nog om det inte kostar för mycket att komma till täten, men får han lägga en mjölksyrespeed från start kan det bli tufft sita biten.

Speciellt om högkapable 2 Copimade har hittat formen som nykastrerad. Den här hästen var grymt bra den här tiden ifjol och slog ju bland annat högkapable Le Miracle under Elitloppshelgen. I årets två starter har han gått okej, men varit lite seg och han är därför kastrerad efter förra starten. Har det slagit rätt ut blir han mycket intressant här och jag hoppas på barfota runt om också för senast han gick så var han duktig trea bakom Readly Express och Tobin Kronos…

Jag gör en utgång med dessa två och streckar rejält bakom för kommer inte favoriten till spets och formen inte sitter där för Copimade kan det bli skräll.

10 Angle of Attack ser ut att ha formen helt på topp och med spetsläge hade han varit svårslagen. Även om han gick bra bakifrån senast så är han ändå mest effektiv med tätkänning och läget är ett minus. Räknas tidigt ändå.

9 Annabelle Dimanche är mycket vass på speed om hon får smyga med i ryggar och när hon inte är favorit så kan hon köras lite mer på chans också. Ulf Eriksson kanske kan rygga Copimade hela vägen och om denne har en bra dag kan det lösa sig perfekt.

6 Mellby Dealer var sämre än vanligt senast, men blev hovöm då och får gå med skor nu. Det brukar fungera bra det också och han kan öppna bra bakom bilen ibland.

1 Grand Ale är en kapabel finsk gäst som blir över från start, men med hårt tempo på loppet och om det löser sig är han inte ofarlig.

Jag streckar hela B-gruppen här vilket gör tio streck totalt.

Analys Boden V75-6:

Ranking: A: 3-4-2. B: 5-11-8-10-9. C: 12-1-6-7.

Spetsanalysen: Här kan det gå undan med många startsnabba bakom vingen. Malekeh är snabb, men bör smygas. Holdyourhorses öppnade bra senast, men är ganska långstegad och spår längre in kan vara minus. Tror att han får svårt att hålla ut Västerbo Grobois som är riktigt vass första biten.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där tidigare lite sege 2 Holdyourhorses är favorit efter en snygg seger från dödens i debuten över distansen senast. Han gick då barfota runt om och med norskt huvudlag och jänkarvagn och svarade bra på ”norsken” när han började vingla i början av upploppet. En klar uppryckning av hästen som har bra chans om det blir ledningen, men det känns inte givet och från andra positioner är han nog sårbar.

Tipsettan till 3 Pacific W.F. som fick ett lämpligt lopp i V75 efter uppehåll senast och han gick bra som fyra där Survival Kit vann. Nu blir det troligen jänkarvagn som näst senast vid segern och han öppnar bra och är med där framme direkt.

4 Don Juan Sisu är också ett tidigt bud även om han inte är gynnad av kort distans. Han är mer stark än snabb, men tuff körning av andra här lär vara gynnsamt och blir han bara inte hängande från start och kommer ner i andraspår så lär han gå starkt till slut.

Tre av B-hästarna streckas och 5 Västerbo Grosbois kan vinna i spets om hästen tar i för fullt. Han brukar vara blöt i spets, men formen ser ut att vara på topp och över kort distans har jag ändå svårt att tro att duktige Nicklas Westerholm släpper täten. Risk för tuff press av favoriten under vägen och det kan ju bädda för andra.

Snabbe 11 Etosha Boko är nog bäst i spets, men det är Ohlsson upp i jänkarvagn som vid segern näst senast och med rygg på Västerbo Grosbois kanske han med lite tur kan smita igenom vettigt från start.

Sista strecket får megaskrällen 8 Onboard Broline trots att han oftare är tvåa än vinner. Jag tycker dock att han har sett rätt bra ut på slutet och bland annat varit rätt nära Don Juan Sisu två gånger. Vasse Mika Forss har kört vid de prestationerna och nu blir det en annan formstark kusk i Kim Eriksson och han kan ibland ge en extra kick första gången han kör en häst. Vinner troligen inte, men skulle han göra det till 0,5 procent så behöver det inte hända så mycket mer sedan…

Analys Boden V75-7:

Ranking: A: 2-6. B: 3-7-1-9-5. C: 8-4. D: 10.

Spetsanalysen: Trots att alla på insidan är rätt snabba så bör Oasis Bi komma till tät om kusken laddar max. Körs nog inte där ändå och kanske kan Mosaique Face haka på utvändigt och få överta? Om inte lär det bli Propulsion som får glida till spets efter en bit.

Loppanalysen:

Norrbottens Stora Pris med en miljon till vinnaren har som sig bör samlat ett starkt startfält och allra starkast lyser Elitloppstvåan 2 Propulsion som också blir storfavorit. Han var inte helt på topp som tvåa bakom D.D.’s Hitman i Finland för tre starter sedan, men höjde sig till Elitloppet och gjorde två topplopp som tvåa i både försök och final. Han känns ännu bättre i träningen efteråt enligt Redén och visst är det här en lämplig uppgift. Propulsion vann ju det här loppet förra året och visst är det toppchans igen.

Favoriten har dock inte en riktigt lika stor straffspark att förvalta som spelprocenten antyder. Det finns ett par vassa motståndare och jag är spänd på att se vad härlige 6 Nadal Broline kan göra. Han var ju grym vid spurtsegern för tre starter sedan när han fångade in Volstead och D.D.’s Hitman på mållinjen och därefter har han varit missgynnad av lösa banunderlag två gånger, men ändå gått bra. Bodentravet lär bjuda på bättre förutsättningar för Nadal Broline och är han som vid segern för tre starter sedan kan han utmana även Propulsion. Frågan är bara var han hamnar från start, men om Mosaique Face skulle komma till spets blir det nog passande hårt tempo på loppet i alla fall.

3 In Vain Sund är stallkamrat med Propulsion och inte riktigt lika bra, men han har utvecklats mycket på slutet och var nog inte tom i varken försök eller final av Elitloppet. Från det här läget kan han säkert få ett vettigt smyglopp bakom hästar som körs tufft och då är det inte omöjligt att Per Linderoth tar en ny storloppsseger.

Mitt fjärde och sista streck får 7 Mosaique Face som såg ut att kunna koppla grepp på Västerbo Highflyer i sista sväng senast då det blev galopp när Adrian var tvungen att korrigera honom. Bra formintryck ändå och han hade ju också sett riktigt vass ut i ett provlopp före den starten. Om Oasis Bi tar hand om täten kanske Mosaique Face kan vara först fram och överta och i spets är han inte lätt att brotta ner när formen sitter där.

Jag står över 9 Anna Mix trots den urtappra insatsen senast. Motståndet går upp ett snäpp i svårighetsgrad här och då borde det ändå bli svårt för henne att hinna med från bakspår över medeldistans.

Kanske är det då mer intressant med 1 Kadett C.D. från ett smaskigt smygläge – speciellt som det kanske blir norskt huvudlag för första gången? Streckar man på mer än fyra här så är han tänkbar som väldigt lite spelad.

Singelstrecket:

4 Gianluca Boko (V75-3) är en mysig typ som sett riktigt bra ut vid segrarna på slutet och extra bra var det barfota runt om senast. Går med samma balans igen och jag tror han vinner loppet efter tidig ledning.

Utgångshästarna:

2 Whitehouse Express (V75-1) är högkapabel för klassen och möter ett ganska klent silvergäng nu. Bör vinna från ett bra utgångsläge och är en stark favorit även om det kanske blir dödens. Spik eller utgångshäst känns rimligt, jag testar med det senare.

7 Louie Brodde (V75-5) är en lovande fyraåring som maxas barfota runt om och med helstängt huvudlag nu. Vinner troligen om det inte kostar för mycket att komma till spets. Dubblar utgången med högkapable 2 Copimade som kan vara tuffare om kastreringen efter senast slagit väl ut.

Prisvärda hästar:

10 U.Bergs Oppzi (V75-2) är en fartfylld häst som vunnit V75 tidigare. Lopp i kroppen nu och farlig om hon får spara speeden.

13 Cali Maks (V75-4) såg seg ut i regidebuten näst senast, men var kraftigt förbättrad med lopp i kroppen och vässad träning senast. Kan skrälla om lika fin igen.

9 Annabelle Dimanche (V75-5) går bra nästan varje gång och avslutade starkt senast också. Kul att se till slut om hon får smyga med i tufft tempo.

6 Nadal Broline (V75-7) är grymt bra när han tävlar på topp, men han är känslig för lösa banor som det varit på slutet. I Boden brukar det vara bättre underlag och han kan utmana storfavoriten utan strul.

Överspelade:

3 Zoom Zoom (V75-2) är en rätt snabb hemmahäst, men hon är knepig i voltstart och inte säkert att hon räcker till seger även om hon går iväg.

7 Canwin B.F. (V75-3) gjorde ett starkt lopp som tvåa senast, men möter äldre hästar från ett tufft startspår nu och känns inte så het.

6 Polar Northug (V75-4) är en norsk segermaskin och sådana brukar gå bra i svenska V75. Den här pållens segrar har dock tagits på småbanan Harstad där konkurrensen inte är särskilt märkvärdig. Får nog tufft trots Örjan i sulkyn.

8 Fighting Bax (V75-5) har sett småseg ut på slutet och från ett dåligt spår över kort distans ska han inte vara spelad till över tio procent.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans till sju rätt. Två rätta A-hästar ger två kuponger med sju rätt.)

A: 2. B: 3,5,9,11,12. (res 2,5)
2,7,10,15 (res 12,3)
4 Gianluca Boko (res 9,10)
2,10,13,15 (res 7,6)
A: 2,7. B: 1,4,6,8,9,10,11,12. (res 7,2)
2,3,4,5,8,11 (res 10,9)
2,3,6,7 (res 1,9)

Kupong 1: 6 x 4 x 1 x 4 x 2 x 6 x 4 = 4608 rader
Kupong 2: 1 x 4 x 1 x 4 x 10 x 6 x 4 = 3840 rader

Totalt: 8448 rader = 4224 kronor.

DD-spelet:

3,4 – 2 x 350 kr = 700 kr
3,4 – 6 x 150 kr = 300 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund