Småländska banan Vaggeryd har i kväll sin största dag för året när de är värd för en hel V86-omgång och det ser inte ut som någon lätt rebus att lösa för spelarna. De flesta tips lutar åt att komma undan med två favoritspikar på slutet, men det känns inte så kul och när ingen av dem körs av någon av mina favoritkuskar direkt så blir det lättare att gardera dessutom. Lövgren och Haugstad undviker jag gärna att spika på de stora streckspelen och speciellt med storfavoriter. Om ingen av dessa vinner lär V86 bli mycket knepigt för de flesta system och det känns i alla fall lockande att spela så att man har chansen på det. Jag testar i stället två spikar som ska ha bra chans att leda från start till mål med vassa spetskuskar och en av dem är faktiskt mot den som kan vara hela omgångens bästa häst…

Vaggeryd har ett relativt långt upplopp (200 meter) men ändå känns det som att de hästar som får attackera i vida spår runt sista sväng har svårt att hinna fram och kanske har det något med doseringen i kurvorna att göra? Lite Jägersro-känsla är det över banan och att sitta kvar i kön varvet från mål är nog ingen bra taktik om tempot inte varit galet högt i täten.

Analys Vaggeryd V86-1:

Ranking: A: 2-1-6. B: 3-5-9-10-8. C: 4-7.

Spetsanalysen: Friend of Nature är kvick från innerspår i volt och spetsfavorit med Takter ombord. Joyride Cane är rätt snabb och Autobahn har en vass startkusk, men har inte visat någon direkt startsnabbhet själv tidigare i voltstart.

Loppanalysen:

Ett lopp för fyraåringar inleder omgången och jag streckar de tre mest betrodda och bör ha bra chans att överleva.
2 Benjamin Evo tror jag har bästa kapaciteten och han var riktigt vass vid de två segrarna nyligen. Dessa togs dock i jänkarvagn och nu blir det troligen vanlig sulky i voltstart vilket kan påverka. Spåret ser han ut att klara bra annars och han tål att göra en del grovjobb själv också. Vettig segerchans, men ingen spik eftersom det bör sitta en rätt bra häst i spets som kan bli svår att nå.

Ledningen tar nog antingen 1 Friend of Nature eller
6 Autobahn. Den förstnämnde spetsade från innern i V75 för fyra starter sedan och vann sedan på bra sätt. Senast i V75-finalen kom han aldrig till från bakspår och den starten kan man nog glömma. Bäst i spets som det känns och bör hålla upp täten om Takter prickar starten. Ett litet fält kan betyda krypcasino i täten och då blir han svår att plocka ner till slut.

6 Autobahn vann V75 från ledningen senast och ser allt starkare ut i ny regi. Han har inte visat någon riktigt explosivitet i voltstart tidigare, men har en mycket vass startkusk i Jepson och spår sex bör vara optimalt. Farlig om han kommer till tät och Stall Peter Norman visar dessutom riktigt bra form för dagen.

Bakom dessa har E3-vinnaren 9 Donatello Sisu hög grundkapacitet och även V75-vinnaren 10 Mitos Gold är bra i grunden, men ingen av dem har visat toppform på slutet och det blir nog snälla upplägg med tanke på det och svårt att komma in i matchen från tillägg.

5 Ragazzo da Sopra har också fin fart, men han har inte heller sett särskilt formstark ut i årets starter och dessutom är det nog klar galopprisk från spår fem.

Analys Vaggeryd V86-2:

Ranking: A: 1. B: 5-6-4-7-3-11-12-10. C: 9-8.

Spetsanalysen: Trecciadoro Rex har toppchans att spetsa efter strykningen av värsta motbudet utvändigt. Julia af Solnäs öppnar vettigt men kommer nog inte förbi. Även Fancy Flair är snabb ut, men tar förhoppningsvis inte hela längden som krävs.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för ston och här var jag först inne på att fälla favoriten 1 Trecciadoro Rex som hade fått svårt att hålla ut Angela Rich första biten, men efter strykningen av denne ändrades förutsättningarna helt. Nu bör det bli spets för kapabla Trecciadoro Rex och hon tränar dessutom mycket starkt efter en tids vila. Stall Heiskanen visar också toppform med sex segrar på de 15 senaste starterna varav tre stycken de tre senaste dagarna.

Den här hästen är ju van klart tuffare motstånd än detta och var tvåa mot hästar i stoeliten näst senast där Pasithea Face vann. Hon har gått barfota runt om i de tre senaste starterna och det har nog varit mycket positivt. Hon var toppfin vid segern med liknande förutsättningar för tre starter sedan, bra tvåa bakom en topphäst näst senast och kom aldrig till i kön mot tuffa hästar senast.

Går hon barfota igen, vilket det låter som är planen, så ska hon ha toppchans att slå dessa hästar i spets. Spik!

Det finns ett par vassa motbud och 5 Jula af Solnäs är bra när formen sitter där. Hon var senast med i Drottningens Pokal där hon galopperade osm trött med en prisplacering på gaffeln. Tränar fint enligt Untersteiner som låter klart nöjd, men risk att hon får gå utvändigt om min spik vilket bör bli tufft.

6 Virginia Grif visade hög kapacitet under Elitloppshelgen som trea på 1.11 blankt över kort distans. Goop upp nu dessutom lär göra lite extra och kommer hon till under vägen (ser lite trög ut) så utmanar hon säkert om segern.

4 Spring Moon, 7 Fancy Flair och 3 Twin Peaks är formstarka hästar med vettiga startspår som kanske kan skrälla, men den senare har lite för svårt att sätta nosen först för att kännas riktigt het.

Analys Vaggeryd V86-3:

Ranking: A: 3-6. B: 11-13-12-8-1-10-2-14-7-9. C: 15-4-5.

Spetsanalysen: Panther Face och Scorpions Kiss öppnar ungefär likvärdigt, men jag tror att I’m Magic är rappare och kör förbi efter en bit. Tror inte heller att Southwind Feji tar sig förbi honom trots ensamt springspår.

Loppanalysen:

Ett intressant lopp där obesegrade 6 Soutwind Feji är storfavorit. Hon övertygade i sina fem första starter, men vid vinsten senast gick det segare till slut när hon blev stum i ledningen och bröt ut över upploppet. Hon hade då inte startat på ett tag och blev dessutom lite pigg i första starten bakom bilen och låg på under vägen. Är hon som vid de tidigare segrarna är det bra segerchans här, men det kan ju också handla om formtapp och dessutom ser det ut att bli svar om ledningen vilket försvårar en del.

Favoriten är ett givet segerbud, men tipsettan får 3 I’m Magic som jag tror tar hand om täten och körs där. Han är också segervan med sex vinster på sju starter och blir inte lätt att plocka ner i spets. Jakobsson visar också fin form på stallet för dagen och i första hand tror jag att segern står mellan de två ”värmlandspöjkara” Micke J och Magnus J och gör en utgång med dessa.

Bakom är loppet öppet och det finns gott om lågt spelade skrällbud. 11 Nonstop Cheri har både vunnit och varit tvåa i V75 och fick inte chansen i finalen senast. Lättare motstånd nu och farlig om han kommer iväg vettigt från start.

13 Whisky Akema gör bra lopp varje gång och prickar Svensson starten och kommer ner i andraspår en bit fram duger han här också.

12 Manhattan Club var inte så rolig hos Stig H, men gör första starten för Goop nu och ska gå barfota runt om. Måste passas rätt tidigt på det.

8 Grainfield Ace är snabb, men fungerar bäst på innerspår och kan strula till det om han måste ut i spåren runt sista sväng. Fart som duger här har han ändå om han fungerar.

Riktigt öppet bakom utgångsduon alltså och jag streckar alla utom de tre C-hästarna på garderingslappen.

Analys Vaggeryd V86-4:

Ranking: A: 3. B: 2-5-7-11-9-8-1. C: 4.

Spetsanalysen: Star Advisor Joli är kvick ut och klar favorit att ta hand om ledningen. Startsnabbe Sucre och Dollar Access är knappast intresserade av att svara om de skulle kunna.

Loppanalysen:

Här dyker en av fjolårets absolut bästa fyraåringar upp i årsdebut och 2 Isor Håleryd var faktiskt klar andrahandsfavorit bakom Readly Express i Derbyt. Han ska normalt sett vara överlägsen mot dessa snabbloppare, men formen måste man sätta ett frågetecken för efter ett halvårs tävlingsuppehåll och tanken är att han ska vara som bäst i Jubileumspokalen om två månader. Jag tror inte att Peter Untersteiner vill köra ett jättetufft lopp med honom direkt och kanske undviker ett lopp utvändigt ledaren om det går. I så fall kan det bli tufft att hinna på ledarhästen och jag testar att spika emot.

3 Star Advisor Joli visade nämligen toppform senast när han vann från dödens på en topptid senast och visade att han har löphuvudet i behåll. Före det hade han inte riktigt räckt bakifrån över full distans, men nu är det verkligen läge för ledningen där han alltid har gjort sina bästa lopp. Full distans är ingen fördel för åttaåringen, men om Untersteiner vill ge favoriten ett snällt lopp så bör Kim Eriksson få bestämma tempot en bit och då kan det hålla hela vägen ändå.

Jag hoppas att form slår klass denna gång även om jag är medveten om att Isor Håleryd normalt sett slår Star Advisor Joli från dödens över denna distans.

Bra i grunden är även 5 Tripolini V.P. men även om han har gjort godkända lopp i årets starter så har det inte varit det rätta draget i hästen. Nu är det väl risk för dödens om inte favoriten tar den positionen och då blir det tufft att vinna igen.

Johnny Takter har kört 7 British Steel en gång tidigare och då var man tvåa bakom D.D.’s Hitman för ett drygt år sedan. Han har också fart för att duga, men då krävs det att det blir tuff körning i täten vilket det inte känns som riktigt.

Analys Vaggeryd V86-5:

Ranking: A: 5-4-7-13. B: 3-10-2-14-15. C: 9-1-6-11-12-8.

Spetsanalysen: Etell Me öppnar vettigt men är nog intresserad av ett smyglopp. Direktör Am kan nog öppna bra, men där känns det som att kusken kanske inte vågar ladda max. I så fall bör det bli Farouk B.R. till täten efter en bit.

Loppanalysen:

En spårtrappa över lång distans med ett par hästar som ser klart kapabla ut för klassen. 4 Direktör Am är en sådan och han såg riktigt vass ut vid segern näst senast. Senast blev det också enkelt om än inte i lika fin stil och han är behandlad efteråt och har varit fin i provlopp bakom bilen där han tog lugnt från start och togs upp helt på sista bortre långsidan. Felfri kan han nog vara bäst här, men han ser inte ut att vara helt att lita på och oklart om kusken vågar ladda för fullt från start. Givet segerbud, men Pilenberg som favorit måste jag ändå gardera. Här ses en intressant intervju med tränare Pilenberg om Direktör Am. (Som blev månadens häst på Jägersro i maj.)

Goops 5 Farouk B.R. är nog inte sämre även om han inte har fått till det riktigt i årets två starter. Han mötte tufft motstånd på Bjerke i vintras och senast blev det galopp på upploppet vilket Goop skyllde på utrustningen. Kan nog vara bra med loppet i kroppen och laddas inte favoriten bör det bli spets. Bra chans och tipsetta.

7 Gretzky Boko visade bra styrka i debuten för Bergh näst senast, men fungerade inte med orutinerad kusk senast. Nu kör Robert själv för första gången och det här borde vara ett ekipage som duger bra här till låga sex procent.

13 Bastian T. är en segervan dansk med styrkan som främsta vapen och är han mindre trög nu än på slutet med två lopp i kroppen kan han nog runda allt om de bästa med framspår gör bort sig.

Jag har råd med två streck i B-gruppen och tar då med 3 No Lane som var förbättrad barfota runt om senast och som ska gå så igen. Även formstarke 10 Mister Saxis streckas. Han var helt överlägsen senast och har visat att han står lång distans.

Jag chansar bort vettiga duon 14 Sahara Redrama och 15 Robin Hood som står väl tufft till om mina A-hästar sköter sig. Sex streck totalt.

Analys Vaggeryd V86-6:

Ranking: A: 5-2-10-8. B: 1-4-6-11-9. C: 3-12-7.

Spetsanalysen: Zoccer City är klart snabbast och sedan är det upp till Jepson om han vill släppa eller köra i spets. Släpper han borde det bli till Primo Italia.

Loppanalysen:

Ett stolopp som är vidöppet och mycket svårtippat. Jag har ryckt tre hästar, men en helgardering kan man mycket väl tänka sig. A-hästarna tycker jag dock höjer sig lite och tipsettan får 5 Primo Italia som var fin vid två segrar och senast gick bra som fyra efter galopp. Hon öppnade bra för Ohlsson näst senast och får hon överta täten är nog mycket vunnet i detta lopp.

2 Rani Face är också bra för klassen och tappade nog segern senast när hon rumplade till lite på upploppet. Perfekt läge bakom bilen och bör sitta bra till med bra kusk direkt.

10 Bonete gick bra som trea på Solvalla senast där lovande Izzy vann. Hon ska smygas, men om det löser sig och det blir lite körning i täten duger hon bra här.

8 Nowheres Avenue är knepig men visar bra fart när hon sköter sig. Segrarna hos formstarke Christoffer Eriksson har tagits i spets och dit blir det kanske svårt att komma, men hon tål nog att göra lite jobb också och är långt framme om hon sköter sig.

1 Zoccer City är mycket startsnabb och bör spetsa, men känslan är att hon är bäst i spets och oklart hur Jepson tänker om taktiken. Spets eller rygg ledaren bör det i alla fall bli och då kan hon inte räknas bort.

4 Lucky Babe har inte visat något extra förutom näst senast när hon gick barfota runt om och var klart förbättrad. Det ska bli barfota nu igen och då är hon ett roligt skrällbud från bra läge bakom bilen.

Streck för tre B-hästar till gör nio totalt, men om man inte spikar eller går kort och har råd så kan man som sagt lika bra ta med C-hästarna också.

Analys Vaggeryd V86-7:

Ranking: A: 13-12. B: 1-2-10-4-11. C: 14-3-7-8-5-9-6.

Spetsanalysen: Dracula Hornline bör ta hand om ledningen, om inte direkt så efter en bit. Körs nog där om inte en felfri Qahar Q.C. kommer tidigt.

Loppanalysen:

Ett riktigt styrkeprov över 3640 meter vilket givetvis gynnar de rutinerade långdistansarna längst bak. Klar favorit är
12 Alfas Da Vinci och faktiskt hela omgångens mest spelade häst. Jag är lite tveksam till om det är korrekt, för även om han var positiv tvåa bakom Carabinieri senast så har han inte visat den rätta glöden tidigare i år och när han får göra för mycket själv är han sårbar. Helst ska han gå med i rygg på bra hästar och speeda till slut, men nu när han är storfavorit är nog risken stor att de andra passar på honom och att han får gå för tidigt själv. Då är jag inte säker på att det blir seger trots att motståndet är enklare än vanligt och för mig är det givet att gardera.

Jag ger även tipsettan till en annan och tycker att det skiljer alldeles för mycket i spelprocent till urstarke 13 Udo’s Oiler. Till skillnad mot favoriten så är det här en häst som verkligen är som bäst när han får göra jobbet själv och Bergh som ofta klurar lite extra på hur loppen ska köras tror jag ser till att gå fram före favoriten så att han slipper ha denne i släptåg på slutvarvet.

Om Udo’s Oiler når dödens efter halva loppet och favoriten blir kvar där bak så tror jag att det blir tufft för Alfas da Vinci att hinna fram och jag chansar på det scenariot även om dagsformen är lite oklar på Berghs nioåring.

Sedan betalar jag för tre hästar till och 1 Dracula Hornline kan leda hela vägen om motbuden passar på varandra i kön för länge. Han kom inte in i matchen från bakspår på tillägg i V75 senast och kan bättre än han visade näst senast. Är han som vid spetssegern för tre starter sedan kan det hålla hela vägen.

2 Qahar Q.C. är förmodligen starkast i hela fältet och står han på benen hela vägen måste det vara omöjligt att ta in 60 meters tillägg i alla fall. Hästen är dock hopplöst osäker när loppen startas med voltstart och har aldrig kommit runt felfritt med den startmetoden i sin nya regi. Visst är det spännande med ”kallblodsexperten” Ulf Ohlsson på den här typen av häst, men det tyckte jag även när Torbjörn Jansson testade honom i V75 och det gick inte ändå. Känslan är att det inte spelar så stor roll vem som sitter i sulkyn utan det handlar nog mer om att hästen är svag mentalt och måste vara på humör. Omöjligt att veta om så är fallet, men är han det vinner han förmodligen.

Jag betalar även för 10 Vice President som var rejäl vid segern senast och får duktige Mika Forss i sulkyn nu. Fem streck totalt.

Analys Vaggeryd V86-8:

Ranking: A: 3. B: 11-6-1-5-2-8-9-7-12. C: -.

Spetsanalysen: Moni To Spare är snabb vid laddning och bör ta sig förbi de innersta spåren. Sedan blir det nog jämnt och tufft mot Västerbo Exact som är riktigt vass bakom bilen och kanske kan komma förbi.

Loppanalysen:

En bra bronsdivision avslutar omgången och läckre 3 Moni To Spare är storfavorit. Han visade fortsatt fin form som tvåa från dödens i V75-finalen senast och det var bara en för dagen ruskigt bra Aron Palema som tog sig förbi. Är han i samma slag nu och når ledningen går han knappast att slå, men jag är inte helt hundra på att han håller ut startsnabbe Västerbo Exact och sedan vet man ju inte heller hur det tuffa loppet från senast har satt sig. Han kan nog vinna även bakifrån och utvändigt ledaren, men då är det inte lika givet som i spets och jag nöjer mig med att spela utgång och spika på en kupong.

11 Island Life är också riktigt bra när han är i ordning och även om han var chanslös mot Moni To Spare näst senast kan han nog ta revansch med rätt lopp eftersom han inte var som bäst då de möttes. Bra strykningar för honom nu och kan nog sitta vettigt till direkt. Givet motbud och det troligen till tio gånger bättre rens.

6 Västerbo Exact vann säkert från ledningen senast och är mycket effektiv i den positionen. Han är behandlad efter det och en dryg månad mellan starterna är nog inget plus, men han har gått ett banjobb och är han i ordning utmanar han om han kommer förbi favoriten från start.

1 Ready Ribb är en högkapabel häst som kommit tillbaka bra efter långt uppehåll. Han är ingen startraket, men har i alla fall öppnat hyfsat tidigare och Goop brukar vara bra på att ta sig ut om det behövs. Får favoriten öppna för tufft kan nog Ready Ribb utmana till slut på ren styrka.

Sedan tar jag även med storskrällen 5 Lincoln Lawyer som inte har fått till det i två starter efter en snygg seger på Vermo i maj. Nu blir det dock helt annan utrustning än senast och därmed troligen en mycket bättre insats.

Singelstrecken:

1 Trecciadoro Rex (V86-2) är en startsnabb häst med perfekta förutsättningar och hon tränar starkt efter uppehåll. Leder troligen runt om.

3 Star Advisor Joli (V86-4) visade toppform förra veckan och tar troligen ledningen där han är mycket effektiv. Bra chans om inte bästa hästen Isor Håleryd är på topp direkt i årsdebuten.

Utgångshästarna:

Segervane 3 I’m Magic (V86-3) tror jag tar spets och blir inte lätt att passera sedan. Dubblas med obesegrade favoriten 6 Soutwind Feji som kan bättre än senast.

3 Moni To Spare (V86-8) var mycket tapper tvåa i V75-finalen senast och toppfin före det. Vinner loppet i spets och kan göra det även från andra positioner.

Prisvärda hästar:

11 Nonstop Cheri (V86-3) har gått bra i V75 och möter enklare motstånd nu. Tidigt motbud till favoriten liksom helt bortglömde formhästen 13 Whisky Akema.

7 Gretzky Boko (V86-5) är minst spelad av de som känns bäst i loppet och han ska streckas tidigt.

4 Lucky Babe (V86-6) var kraftigt förbättrad utan skor näst senast och nu ska hon troligen tävla så igen. Se upp i så fall!

13 Udo’s Oiler (V86-7) är minst lika stark som favoriten och tål dessutom att göra en hel del grovjobb själv. Farlig om Bergh lägger upp loppet rätt.

11 Island Life (V86-8) är riktigt bra när han fungerar och att han ska vara tio gånger mindre spelad än favoriten kan inte vara rätt.

Överspelade:

2 Isor Håleryd (V86-4) är klassen i gänget och kanske bara bäst, men han ska vara helt på topp först om två månader och utan färskt formbesked känns han överspelad som favorit.

14 Sahara Redrama (V86-5) har jag inte blivit jätteimponerad av och efter uppehåll ska hon nog inte vara så mycket spelad från ett svårt utgångsläge.

12 Alfas da Vinci (V86-7) var positiv tvåa bakom Carabinieri senast, men kunde då smyga med i ryggar i hårt tempo vilket passar honom bäst. Här måste han troligen göra mer jobb själv och då är han sårbar.

V86-systemet: (skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

1,2,6 (res 3,5)
1 Trecciadoro Rex (res 5,6)
A: 3,6. B: 1,2,7,8,9,10,11,12,13,14. (res 15,4)
3 Star Advisor Joli (res 2,5)
3,4,5,7,10,13 (res 2,14)
1,2,4,5,6,8,9,10,11 (res 3,12)
1,2,10,12,13 (res 4,11)
A: 3. B: 1,5,6,11. (res 2,8)

Kupong 1: 3 x 1 x 12 x 1 x6 x 9 x 5 x 1 = 9720 rader
Kupong 2: 3 x 1 x 2 x 1 x 6 x 9 x 5 x 4 = 6480 rader

Totalt: 16200 rader = 4050 kr.

DD-spelet:

13 – 3 x 400 kr
1,2 – 3 x 200 kr

13 – 1 x 100 kr
13 – 6,11 x 50 kr = 100 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund