V75 i lördags blev galet svårt trots att läckra Delicious gjorde vad hon skulle i den första avdelningen. Sedan blev det dock värre och för min egen del vet jag inte om jag har sett en så mycket svårare V75-rad tidigare. Även när det är jättesvårt och hög utdelning brukar det i alla fall vara någon eller några av skrällarna man har lite känsla för, men den här gången var jag inte ens nära att tro tillräckligt mycket på någon av vinnarna för att använda som nyckelhäst, förutom Delicious förstås.

Mitt beslut att stå över V75-spel slog därmed helt rätt denna gång och att det sedan var av helt fel anledning är en annan sak. Jag hade ju svårt att se Nuncio förlora och trodde därför att risken för jackpot på femmorna var uppenbar. Nuncio förlorade dock och debatten har gått hög efteråt om varför. Min åsikt är att varken häst eller kusk presterade på topp, men om Örjan Kihlström hade kört fram utvändigt om ledaren 1300 meter från mål är jag övertygad om att den prestationen Nuncio nu gjorde hade räckt till seger. Nu blev det fel och är det någon gång Nuncio är sårbar så är det ju på speed när han får attackera bakifrån – det såg vi ju även i fjolårets Elitloppsförsök. Om det sedan var så att Örjan kände att hästen inte fungerade som bäst i aktionen för dagen så är det väl ännu mindre anledning att sitta kvar och köra på kortspeed? Jag tycker också att det syntes ganska tydligt under vägen att Nuncio inte var särskilt bekväm med att ligga i rygg när tempot sänktes och att Örjan satt kvar så länge i sista sväng var bara konstigt, men då hade det ju redan gått snett.

Det märktes också efteråt att Örjan var irriterad och han kände nog att han hade kunnat göra annorlunda och då fått ett annat resultat.

Både Kihlström och Nuncio lär komma tillbaka och det tänker även jag göra. Närmast med V86-tips till Solvalla och Bergsåker i kväll. Ganska lite hästar i loppen och till en början såg omgången favoritbetonad ut, men som vanligt vet vi att det räcker med att få träff på en jätteskräll för att V86 ska bli för svårt för de flesta. Jag tycker också att det finns små frågetecken kring de storfavoriter som de flesta räknar med ska vinna och kvällen känns mer intressant ju mer jag tittar på listorna.

Analys Bergsåker V86-1:

Ranking: A: 5. B: 8-9-10-6. C: 7-4-2-3-1.

Spetsanalysen: Elegance Brodde och Greenstar är snabba och kan göra upp om ledningen, men båda lär släppa till Casanova Sisu när Ulf Ohlsson kör till efter en bit. Den enda jag kan tänka mig vilja svara Casanova Sisu är Tequila Palema, men jag tror inte att hon tar sig förbi från spår åtta och Sjöström låter inte heller så inne på att lägga en speed från start.

Loppanalysen:

En misslyckad spårtrappa över tre varv inleder omgången och hela vitsen med spårtrappa försvinner ju när loppet inte fylls med mer än tio hästar.

Jag tror att det här blir en ganska odramatisk historia där
5 Casanova Sisu körs till täten efter en bit och sedan bara blir utmanad sista halvvarvet. Det här är en kapabel femåring som fått ett par lopp i kroppen och som har behövt det också. Senast såg han lite seg ut i ledningen halvvarvet från mål, men det gick riktigt fort då mot en bra häst och han svarade ärligt och vann till slut enkelt. Nu blir det jänkarvagn för första gången i år och då bör han kunna komma iväg lite bättre än vanligt bakom bilen. Det borde bli tidig ledning och sedan är det ju inte så många i det här ganska trötta gänget som kan göra något själv.

Jag tror att Casanova Sisu blir mycket svårslagen i ledningen och inleder med en spik.

Värst emot är rejäla 8 Tequila Palema som kanske hade kunnat utmana om täten från ett bättre startspår. Hon är rejäl och tål att gå en bra långspurt, men jag tror inte att hon ska fram i dödens och pressa och då måste någon annan göra det för att det ska gå att ta något från kön till slut. Nu står visserligen Tequila Palema 20 meter bättre till mot Casanova Sisu jämfört med senast, men hon fick det ganska serverat då och kunde ändå inte gå i närkamp. Om barfota runt om nu kan hon höja sig lite, men det borde ändå blir svårt att plocka ner min spik i spets.

9 Google Håleryd är en häst med bra grundkapacitet, men det var länge sedan han visade den och han har varit blek i årets två starter. Helstängt huvudlag nu kanske kan få fart på honom, men ett skoryck hade nog också varit att föredra för att tro helhjärtat på honom.

Analys Solvalla V86-2:

Ranking: A: 3-9-8. B: 2-7-1. C: 6-5.

Spetsanalysen: Paparazzi M. är snabb och troligen mer intresserad av att lägga kraft på att komma till plankan än vad Nose Gear är av att försvara spets. Sedan är jag dock inte säker på att Adielsson kör i spets till varje pris över lång distans och om Haugstad kör till rejält med Danne Edel hoppas jag att han får överta. Det kan också bli så att I Am Unique blåser förbi alla första biten och då bör det vara ännu bättre chans för Danne Edel att få ta över täten.

Loppanalysen:

Bara åtta hästar kvar i detta långlopp och sex av dem känns som tänkbara vinnare. Jag tar bort hälften av dem och låser loppet med tre streck. Mest känsla har jag för 3 Danne Edel som gillar förutsättningarna och skulle han komma till spets borde han bli svårslagen. Han fungerade inte på ett dåligt banunderlag senast, men såg bra ut annars och nu blir det troligen barfota runt om. Han är rätt snabb bakom bilen och eftersom han är stark och håller bra tempo i täten borde han vara en passande rygg för Paparazzi M. som vann från just vinnarhålet näst senast. Spetsar någon annan borde det vara ännu bättre chans att få överta och jag hoppas att Haugstad är offensiv från start.

Jag vill dock även ha med snabbe 9 Furious Francis som gör årsdebut mot lämpligt motstånd. Han var riktigt bra vid seger i årsdebuten på Solvalla förra året och med ett lopp i ryggar så kan han gå en mycket vass speed sista halvvarvet. Goops hästar verkar rejält på gång för dagen, det låter som barfota runt om direkt och inte omöjligt att Furious Francis får ett perfekt lopp och sedan blåser till alla sista biten.

Sedan ”lyxar” jag också till det med streck för 8 Nakoda Goj, trots att han vinner väldigt sällan. Han har dock sett fin ut i tuffa gäng en längre tid och senast hade han krafter kvar som fastlåst i V75. Bra med ett litet fält när han har ett dåligt spår och barfota och lång distans kan bli perfekt.

2 Paparazzi M. vann från rygg ledaren näst senast och gick okej i skymundan i V75 senast (samma lopp som Nakoda Goj). Han är spetsfavorit, men som nioårig valack tror jag inte att han gör sina bästa lopp i ledningen över den här distansen längre. Visst kan han vinna från rygg ledaren som näst senast, men jag tycker att han är för mycket spelad så jag står över denna gång.

7 Ottens Casher är en jättefin häst som gått bra i V75, men han står småhårt inne i loppet och gör årsdebut och skulle han vinna detta går han dessutom ur bronsdivisionen vilket vore dumt med en så pass bra häst. Gissar att han körs ganska snällt och spurtar bra som trea-fyra?

Analys Bergsåker V86-3:

Ranking: A: 2-15-6-12. B: 3-14-7-5-4. C: 10-8-11-9-1.

Spetsanalysen: Inga startraketer här, men Polar Linus har öppnat snabb tidigare och kan nog ta hand om täten för att sedan släppa. Gissar att Guli Rubin kommer att öppna vettigt med Oskar J. ombord.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och spårtrappa och en favorit i 15 Fender som det inte låter allt för uppåt på i årsdebuten. Kanske blir det skor och öppet huvudlag i första starten och sexåringen är inte heller speciellt vässad till detta. Kan säkert vinna loppet på klass ändå, men det är många att runda över medeldistans och stor risk att det blir för många i vägen om Ohlsson ska köra sista 800 m. Garderas.

Tipsettan till 2 Guli Rubin som gjort två starter i ny regi och gått bra. Perfekt läge med vass kusk nu och inte omöjligt att han körs till täten efter en bit. Svårfångad i så fall.

6 Järvsö Tor är liksom Guli Rubin en fin femåring på väg upp i klasserna. Han ska gå med sommarskor nu och verkar stark och rejäl av sig. Givet bud.

12 Odins Eld är en kapabel norsk häst som strulat mycket, men som senast återkom efter uppehåll och var fin direkt enligt uppgift. Säkre Janne Norberg upp nu och trots sämsta läget i en spårtrappa så måste han med tidigt.

3 Wilda Fille är stark men osäker och framspår bakom bilen har det varit lite problem med tidigare. Sköter han sig är han inte sämre än någon annan, men risk för startgalopp tror jag.

14 Fylking är snabb, men tar gärna till en galopp under vägen och sista biten är han inte superstark heller. Farten har han dock och han gick rejält efter galopp i ett tuffare V75-lopp senast. Tänkbar om han sköter sig och kämpar till slut.

Streck också för 7 Kolbergs Lillefot som är segstark, men kanske ska gå barfota fram nu och på den balansen har han vunnit tre av fyra lopp i Sverige. Sju streck totalt.

Analys Solvalla V86-4:

Ranking: A: 5-6-2-3. B: 9-1. C: 8-4-7.

Spetsanalysen: Alltid lite lurigt med treåringar bakom bilen, men på det P.S.Confess visat så här långt borde han kunna hålla upp ledningen från innerspåret om kusken vill. Exquisite Sisu borde vara värsta hotet.

Loppanalysen:

Treåringslopp och ett par hästar som visat mer så här långt. Riktigt rejäl har 5 Lucifer Lane varit och han har avgjort utvändigt ledaren varje gång. En härlig typ som verkar veta vad det går ut på och han gör inte mer än vad som behövs. Motståndet har varit enkelt, men han möter inte jättemycket värre hästar den här gången heller och risken finns att han bara är bäst igen. Det snackas om eventuellt halvstängt huvudlag den här gången och det bör göra treåringen lite mer fokuserad till slut.

Orutinerad kusk gör dock att det är givet att gardera för min del och då är 6 Transcendence tidig. Han har galopperat en del, men visat bra styrka och bilstart och Örjans känsliga händer bör vara en fördel. Kommer han före favoriten i starten kanske inte dödens är ledigt sedan och då kan det blir ett konstigt kört lopp med en favorit på vingel i spåren. Bergh-träningen är ett tidigt bud oavsett i det här loppet.

2 Exquisite Sisu har inte vunnit lopp på sju försök, men ser inte så tokig ut ändå och i årsdebuten senast höll han godkänt bakom en riktigt bra vinnare. Helstängt huvudlag och jänkarvagn på nu och då lär han öppna bra också. Farlig om han kommer till spets.

3 Empire Garbo var finalist i Uppfödningslöpningen i december och vann på bra sätt direkt i årsdebuten. Han bör ha gått framåt med loppet i kroppen och med Adielsson från ett bra läge är han också given att ta med.

9 Aries de Vie var kraftigt förbättrad utan skor senast och duger här om lika bra igen. 1 P.S.Confess mötte för bra hästar senast, men hängde med helt okej och satt fast före det. Öppnar han lika bra som senast kan det bli spets eller sämst rygg ledaren. Sex streck totalt.

Analys Bergsåker V86-5:

Ranking: A: 7. B: 2-1-12-10-11-5-9. C: 3-8-6-4.

Spetsanalysen: Mellby Dealer öppnar över medel och barfota fram och i bike kan han bli ännu vassare. Även Global Rebel öppnar bra och maxas i utrustningen. Utvändigt om dessa är också King of Mine riktigt startsnabb och kan utmana. Borde kunna bli tuff körning mellan dessa tre i första hand.

Loppanalysen:

Tre hästar höjer sig över resten i detta lopp och för att få lite snits på systemet spikar jag den jag tror mest på. 7 Get a Winner är en bra V75-häst som har årsdebuten avklarad och då gick det mesta fel. Över lång distans fick han lägga två speeder för täten och sedan släppa och sedan fick han dra tvärstopp när hästen framför stannade och det är bara att glömma. Lopp i kroppen i alla fall och nu är det kuskförstärkning också. I fjol vann femåringen två V75-lopp och var trea i en tuff final och han bör klara sig bra i brons här under våren också.

Get a Winner är ganska snabb bakom bilen och borde komma iväg vettigt och körning mellan ett par andra spetskandidater gynnar honom bara. Han har ju vunnit V75 från dödens och räds inte lite grovjobb och strular det inte för mycket tror jag att han är starkast till slut. Spik!

2 Global Rebel var seg vid delad seger efter uppehåll senast, men kan bättre och nu maxar man utrustningen med skoryck och jänkarvagn. Han kan vinna om han kommer till spets utan att det kostar för mycket.

1 Mellby Dealer är också bra i det här loppet och han höll farten klart godkänt i V75 senast. Han ska också få lite ny balans och utrustning och fungerar han med ”Rogga” i jänkarvagn kan han säkert öppna lite bättre än tidigare och kanske hålla upp täten, men han är ju vass med rygglopp också. Given vid gardering.

12 Leonas Santo skrällvarnade jag för senast, men då blev det tyvärr galopp när han fick svar om ledningen, men sedan gick han starkt som femma. Det blir säkert en del skrik om honom tack vare det och med toppform och barfotabalans går han säkert bra igen, men från spår tolv borde det bli för långt fram ändå. Han vinner trots allt inte särskilt ofta.

10 Dragon Powerfly och 11 Le Chapeau är också rätt bra för klassen, men den förre är behandlad och har stått över inför detta och den senare gör sina allra bästa lopp i spets och rundar nog inte hela fältet i sin årsdebut.

Analys Solvalla V86-6:

Ranking: A: 7. B: 1-4-3-10-6-5. C: 2-9.

Spetsanalysen: Många som kan öppna bra, men en felfri Fonda Boko är nog snabbast och jag tror att han tar en längd på Mellby Diamant. Blir han pigg är det inte säkert att det går att släppa sedan, men är han i form borde han väl dessutom testas i spets. Dominator D.T. och Digital Extreme öppnar också bra utifrån liksom favoriten National Prince.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där 7 National Prince är storfavorit efter tre segrar på tre starter hos Svante Båth. Han har sett riktigt rejäl ut och borde kunna bära de snabba pengar han tjänat på slutet en bra bit till. Han öppnade dessutom vasst från spår sju för tre starter sedan och borde åtminstone kunna köra sig till utvändigt ledaren ganska snabbt. Blir Maharajah-sonen sedan släppt till spets lär loppet vara över, men jag tror att det finns ett par spetssugna invändigt och hoppas på strul för favoriten. Möjligt att han även vinner utvändigt ledaren, men då blir det i alla fall mycket tuffare och då är han nog lite för stor favorit.

Jag garderar matematiskt och 1 Mellby Diamant är en bra häst på väg upp i form. Han fick ett tufft lopp utvändigt om Disco Volante senast och orkade inte riktigt, men med ett snällare upplägg nu kan han duga. Han är troligen inte tillräckligt snabb för att hålla upp täten och borde få ett smyglopp på innerspåret.

4 Diffarn Am galopperade utan direkt anledning i V75 senast, men hade gått bra före det och han gynnas om han får ett rygglopp och de andra kör tufft om täten.

3 Fonda Boko har hög kapacitet, men är mycket knepig och blir ofta för het eller gör bort sig direkt. Han tränar tydligen bra och bakom bilen brukar han inte hoppa direkt i alla fall. Han är snabb från start och om formen sitter där leder han nog länge över den korta ditansen. Kanske hela vägen om favoriten kommer på vingel.

10 Etosha Boko sprang in i en alldeles för bra Moni To Spare senast och får godkänt för den insatsen. Han är nog bäst i spets, men fungerar även bakifrån och kan sitta bra till direkt om Fonda Boko öppnar bra.

6 Digital Extreme tog en välförtjänt seger i enklare sällskap senast och är fräschare i jobben efter behandling efteråt. Han streckas liksom 5 Dominator D.T. som inte är så tokig i grunden och tränar positivt. Sju streck totalt.

Analys Bergsåker V86-7:

Ranking: A. 4. B: 1-5-12-6-2. C: 11-10-3-9-7.

Spetsanalysen: Boys Going In är startsnabb, men har öppnat sämre från innerspår tidigare. Såg rappare ut barfota senast och tar han i ordentligt kan han nog hålla ut övriga. Annars bör det bli Poochai till spets.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp för högsta klassen och 4 Poochai blir klar favorit efter sin starka insats som tvåa bakom On Track Piraten senast. Han höll riktigt starkt som knappt slagen då och visade igen att han gör sina bästa lopp i ledningen där han verkligen kämpar. Kommer han till spets igen blir han svårslagen och jag var länge inne på att spika, men Per Linderoth säger att han inte tänker släppa täten med Boys Going In om han håller upp ledningen och då kan det bli strul för Poochai. Därför nöjer jag mig att spela utgång och spika på en kupong.

1 Boys Going In är fartfylld men humörbetonad och ojämn. Han vann från dödens på Cool Keeper näst senast och slog då Poochai som var trea och senast såg han ut att vakna till rejält av barfotabalansen med en bra spurt som trea bakom Delicious och Kadett C.D. Lyckas Linderoth hålla upp täten så vill han köra där och då kan det nog hålla hela vägen om sjuåringen är på rätt humör.

5 Nahar kan man aldrig räkna ut och han gick fullt godkänt efter uppehåll senast i ett lopp som blev en taktikuppgörelse. Nu vässas han lite i utrustningen, troligen barfota fram och Norberg på Berghs hästar har ju varit ett framgångsrecept på slutet. Kan köras offensivt över den här distansen och räknas tidigt.

12 Västerbo Highflyer tjänade över en miljon förra året och hävdade sig bra i eliten. Nu är det årsdebut och han körs säkert snällt från det här läget, men man låter å andra sidan oväntat nöjda med nioåringen så helt borta är han nog inte om Poochai inte kommer till spets.

6 Höwings Star är lite uppanmäld, men ute på rätt distans den här gången och brukar alltid vara bra då. Kördes för tufft för tidigt över lång distans senast, men nu tål han nog att gå rejält sista 800 m.

2 Fly the World vågade inte kusken vrida på i spåren med i sista sväng senast eftersom hon hängde töm och det blev gott om krafter kvar i mål där King City vann. Bra läge för att få ett fint lopp i andraspår och nog borde hon vinna lopp snart? Kanske bra med täta starter för henne också. Sex streck totalt med utgångshäst på Poochai.

Analys Solvalla V86-8:

Ranking: A: 3-10. B: 2-5-1-7-4-6. C: 11-8-12-9.

Spetsanalysen: New Generation öppnar snabbt, men jag tror inte att han vill svara snabbe Starzinner till varje pris. Utifrån är dock Ebony Boko riktigt snabb de gånger travet flyter okej och han kanske kan ta sig förbi favoriten.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp avslutar omgången och 3 Starzinner blir jättefavorit efter tre segrar i följd hos Peter Untersteiner. Hästen är helt klart kapabel och har vunnit lätt från ledningen varje gång, men senast blev det rätt billigt när Balfour gjorde bort sig direkt. Kommer favoriten till ledningen igen lär det vara bra chans att han vinner över den korta distansen, men det kanske kan bli lite mothugg både inifrån och utifrån och vi vet ännu inte hur han reagerar på det. Rätt bra hästar i det här loppet också och till höga 74 procent väljer jag att gardera.

Jag spelar med Starzinner som utgångshäst, men dubblar utgången med 10 Moni To Spare som jag inte tror är särskilt mycket sämre. Han imponerade i årsdebuten senast då han gick 11.9 från dödens och vann hur lätt som helst och sexåringen borde inte vara sämre nu. Bakskor på denna gång vet jag inte vad det betyder, men att det ska skilja så mycket i spel mellan dessa två känns fel trots utgångslägena. 7-8 procent på Moni To Spare måste jag spela med trots att det blir svårt om favoriten får ledningen.

Bakom dessa två finns det fler a bra hästar och speedige
2 Malkin N.O. kan vinna om han får ett bra lopp i ryggar.

5 Ebony Boko höll stark bakom Tuffetto Jet senast och Lennartsson upp låter spännande på Westholms formstarka sexåring som är mycket startsnabb och bäst i spets.

1 New Generation har ett lopp i kroppen och är snabb bakom bilen. Borde få ett fint lopp och då kan han skrälla med klaff.

7 Forecast var bra vid segern näst senast och kom aldrig till senast. Barfota runt om nu på honom är nog ett klart plus!

4 Scarlets Mirakel gick okej bakom Starzinner senst och kan nog ännu lite bättre. Då var han halvbetrodd, men nu är han spelad till 0,5 procent!

6 Louie Brodde var finalist i Kriteriet i höstas och bra fart finns, men som de flesta hästar från Svante Båth så behöver han nog en genomkörare och körs snällt i första starten. Inte så het därmed, men streckas ändå på kapacitet och kusk.

Singelstrecken:

5 Casanova Sisu (V86-1) ska vara nära toppformen med ett par lopp i kroppen och blir det tidig ledning i det här loppet måste han bli svårslagen.

7 Get A Winner (V86-5) såg bra ut i årsdebuten, men hade massa otur och resultatet kan man glömma. Lopp i kroppen och lämplig uppgift för en häst som normalt sett duger bra i V75.

Utgångshästarna:

4 Poochai (V86-7) var mycket duktigt tvåa bakom On Track Piraten senast. Trivs i spets och toppchans om han kommer dit.

3 Starzinner (V86-8) har visat hög kapacitet för klassen och blir svårslagen över kort distans om ledningen nås. Dubblas med högkapable 10 Moni To Spare som imponerade i årsdebuten.

Prisvärda hästar:

3 Danne Edel (V86-2) trivdes inte på banunderlaget i årsdebuten och bör fungera bättre nu. Barfota runt om och svårpasserad om han släpps till ledningen.

3 Fonda Boko (V86-6) är mycket fartfylld men har inte fått till det på länge. Bilstart passar bra och felfri kan han leda hela vägen.

1 Boys Going In (V86-7) var kraftigt förbättrad barfota runt om senast som trea bakom Delicious och Kadett C.D. Farlig om han lyckas svara ut favoriten från start.

Överspelade:

2 Paparazzi M. (V86-2) har fin form, men jag tror inte att han är tuff nog att vinna från ledningen över lång distans i det här sällskapet och från rygg ledaren behövs det alltid lite tur till slut.

15 Fender (V86-3) är bästa hästen, men det är många att runda över medeldistans på en snabb bana och inte säkert att han hinner runt alla i årsdebuten.

V86-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på åtta rätt).

5 Casanova Sisu (res 8,9)
3,8,9 (res 2,7)
2,3,6,7,12,14,15 (res 5,4)
1,2,3,5,6,9 (res 8,4)
7 Get a Winner (res 2,1)
1,3,4,5,6,7,10 (res 7,1)
A: 4. B: 1,2,5,6,12. (res 11,10)
A: 3,10. B: 1,2,4,5,6,7. (res 3,10)

Kupong 1: 1 x 3 x 7 x 6 x 1 x 7 x 6 x 2 = 10584 rader
Kupong 2: 1 x 3 x 7 x 6 x 1 x 7 x 1 x 6 = 5292 rader

Totalt: 15876 rader = 3969 kr.

DD-spelet:

Iskalla odds med storfavoriten i DD-2 så jag spelar på favoritfall och spikar Moni To Spare i stället.

4 – 10 x 400 kr
5 – 10 x 200 kr
1,12 – 10 x 150 kr
2,6 – 10 x 50 kr = 100 kr

Totalt 1000 kr.

/Berglund