Återigen väldigt svårt på V86 i onsdags när inget system hittade alla åtta vinnarna. Jag hade en vass spik i överlägsne Harrington, men min andra spik blev av med ledningen och fick gott om krafter kvar och utgångshästarna bet inte alls. Då hjälpte det föga att jag petade dit megaskrällen Celinn Palema som sista häst på systemet. V86 är alltså ett otroligt svårt spel och de flesta gångerna kommer man att förlora pengar, men känslan att man kan vinna rejält när det väl slår är mycket påtaglig och lär locka till fortsatt spel.

I övrigt från i onsdags är det bara att konstatera att nioåriga stoet Speedy Foxy Vicane är en otrolig häst som man som hästälskare blir glad av att se på banan, men som spelare är det inte alltid lika roligt. I onsdags kändes hon väldigt sårbar som favorit från bakspår över kort distans på Jägersro och speciellt när det dessutom var flaggat för ett passivt upplägg. Kim Eriksson körde också snällt och hästen sågs i stort sett aldrig med chans någon gång och var fastlåst på upploppet, men hade superflax att en utvändig häst galopperade och lämnade fritt fram. Då exploderade Speedy Foxy Vicane i mäktig stil den sista biten och hann fram precis på linjen och jag fick slita mitt hår i frustration…

Frustration känner man också när tränarna fortfarande kommer undan med att smyga med viktig utrustningsinformation till spelarna. I onsdags var det, som så ofta förr, Timo Nurmos som spände för en jänkarvagn bakom Sebastian Journey som blev åtskilligt bättre både från start och i loppet jämfört med gången innan. I all fackpress jag läste före loppet stod det ”inga ändringar” men jag förstår att den intervjuade stallpersonalen inte har så bra koll och vill inte hänga dessa. Solvalla är dessutom ambitiösa och lägger ut information om vagnar på sin twitter, men jag undrar hur många procent av spelarna som den infon kommer fram till?

Tydligen så får vi spelare vänja oss vid att bli bortfintade av tränare som inte bryr sig så länge förbundet inte kommer till skott med anmälningsplikt eller ett förbud mot jänkarvagnarna. Jag misstänker att ett förbud är på gång eftersom det skulle bli både billigare och enklare för travförbundet.

V75 på Åby den här helgen och det ligger drygt 24 extra miljoner i sjurättspotten eftersom ATG framgångsrikt bäddade för en femrättsjackpott förra helgen. Det finns två nästan lika stora favoriter den här omgången, men de känns inte lika orubbliga som Zenit Brick och Månprinsen A.M. och jag garderar båda. Spiken ritar jag i stället ner för en häst som jag tror bara är bäst i sitt lopp och i skrivande stund är han faktiskt omgångens minst spelade favorit.

Analys Åby V75-1:

Ranking: A: 9-2-12-1. B: 4-6-8-11. B/C: 3-7. C: 10.

Spetsanalysen: 4 Gigant Invalley bör vara snabbast om inte 6 Baron Gift öppnar som han kan ibland. Gissar att ingen av dessa är särskilt sugen på ledningen och frågan är vem av de betrodda som hinner fram först? 1 Sir Q.C. är inte så tokig från start och kommer han ut framför 2 Velvet Gio kan det bli Kihlström till spets.

Loppanalysen:

En ganska öppen och inte så märkvärdig silverdivision inleder omgången och det känns rätt att gardera rejält. Favorit är rejäle 2 Velvet Gio som senast visade sin fina styrka och inställning vid seger från dödens och Sobel Conway hade ingen chans att gå i närkamp trots ett bättre lopp. Han har gått barfota runt om länge, men fungerat bra med skor tidigare och det kan också bli jänkarvagn nu för första gången. Räknas givetvis tidigt från ett bra läge, men han är bara fyra år, ny i klassen och kan få göra jobbet själv.

Jag ger tipset till 9 Stepping Spaceboy som gör det bra för det mest och är härdad i klassen. Han går bra med skor och över lång distans och kan nog få ett bra rygglopp, kanske med draghjälp av favoriten som han har rygg på i starten. Det borde vara dags för den här hästen att vinna ett V75-lopp snart och som trevligt lite spelad hoppas jag att det blir nu.

12 Olle Rols har gjort två lopp efter uppehåll och såg stark ut bakom hästar som fyra i comebacken. Han gick bra även senast som tvåa bakom Speedy Foxy Vicane, men kanske hade jag väntat mig lite bättre tryck sista biten. Går han framåt med loppen i kroppen så lär han vara långt framme igen trots läget och det kan räcka till vinst med hårt tempo i täten.

1 Sir Q.C. har haft lite svårt att hinna med under sommaren och han klättrade ju också snabbt i klasserna i vintras/våras. Han höll farten bar utvändigt ledaren i samma lopp som Olle Rols senast och gynnas av den långa distansen denna gång. Öppnar rätt bra och hittar Örjan ut runt första sväng kanske han kan pressa sig till ledningen sedan. Sir Q.C. har vunnit nio av tio i spets och blir inte lätt att plocka ner där.

Jag streckar även hela B-gruppen och 4 Gigant Invalley tar nog ledningen för att släppa och får ett fint smyglopp sedan. Har gått bra hemma i Norge och kan duga om han klarar distansen.

6 Baron Gift är ojämn, men har mycket hög högstanivå. Han var grymt fin vid segern på Solvalla för fyra starter sedan, men har inte fungerat lika bra efter det. Han kan öppna mycket snabbt ibland, men kan bli het och över den här distansen vill säkert Svanstedt ha en rygg med honom. Meriterna över lång distans är också svaga, men femåringen är mycket vass på speed och streckas som skräll.

8 Sobel Conway är jämn och säker, men är tveksam när han ska gå förbi hästar ibland. Skor är inget plus och inte distansen heller, men med ett rygglopp i hårt tempo klarar han den. Måste ha tur, men är inte chanslös.

Starkast i fältet är kanske 11 Antonio Trot, men för hans del är nog distansen för kort till och med. Gick riktigt bra med skor förra vintern och gynnas såklart av att det inte går lika fort i loppen nu. Åtta streck totalt.

Analys Åby V75-2:

Ranking: A: 3. B: 6-10-4. B/C: 11-12-7-1. C: 5-8-9-2.

Spetsanalysen: Springspåren gör upp och eftersom man troligen vill ha rygglopp med 7 Rocky Bear som känns snabbast bör det ändå bli 6 Vikings Preacher till täten efter en bit.

Loppanalysen:

Lägsta klassen med voltstart över lång distans och en jättefavorit i Timo Nurmos fyraårige löfte 3 Arch Lane. Han har vunnit fem av sex starter och såg mycket stark ut när han senast gjorde comeback efter kastrering och långt uppehåll. Han vann då väldigt enkelt med krafter kvar och såg bättre ut i travet än tidigare. Oklart om det beror på fräschören eller att han gick barfota fram, men nu blir det ju skor runt om som tidigare. Lång resa till Göteborg kan också vara ett frågetecken, men att hästen är riktigt bra för den här klassen är det inget snack om. Björn Goop upp som senast stärker också segerchansen och han brukar vara svår att rubba med chanser som denna.

Bra chans för favoriten, men lär bli lite väl hårt spelad ändå och jag nöjer mig med att spela utgång och spika på en kupong. Rejäl gardering bakom.

6 Vikings Preacher har visat fin styrka och verkar tillbaka i fin form efter en svacka under hästen. Vann på starkt sätt från dödens senast och kan sitta tidigt i ledningen. Givet segerbud och väldigt bortglömd.

10 Farlander Am är en lovande treåring som inledde starkt och nu har hittat formen igen efter några sämre insatser. Det har blivit lätta segrar från ledningen och han har tagit sina segrar från tät, men han ser fin ut i travet nu och fungerar säkert även bakifrån. Tidigt motbud till favoriten.

4 Silent Hill har också hög grundkapacitet och var väldigt fin vid segern näst senast. Lite segare efter uppehåll senast, men säkert bättre nu med det loppet  i kroppen. Startspår och skotvång hamnar på minuskontot och risk för tappstart, men kliver han iväg duger han bra.

Jag streckar även mina fyra B-hästar där 11 Staro Kipling har sett fin ut som fastlåst på slutet. 12 Evan Williams Sisu är rejäl, men är troligen bäst i den främre träffen. 7 Rocky Bear har bra chans på rygg ledaren och har tänt till i ny regi och 1 Moneykeeper ser inte så pjåkig ut och bör också få ett fint smyglopp längs sargen vilket alltid är bra på Åby.

Analys Åby V75-3:

Ranking: A: 1-4. B: 6-7. B/C: 9-3. C: 5-8-2.

Spetsanalysen: 1 Nadal Broline öppnade riktigt vasst senast, men det är skillnad med innerspår på Åby och det bör bli svårt att hålla ut 3 Art On Line första biten. Utvändigt om denne lär 4 Västerboonthenews haka på och överta täten efter en bit.

Loppanalysen:

Ett ojämnt guldlopp över kort distans och storfavoriten
1 Nadal Broline har givetvis en lämplig uppgift. Jag spikade honom mot Propulsion och Zenit Brick senast och det löste han på mycket bra sätt från ledningen och såg kanonfin ut. Betydligt enklare motstånd den här gången talar såklart för en ny seger, men det är andra förutsättningar och ledningen tror jag inte att det blir från innerspåret. Sedan lär han få göra grovjobbet utvändigt ledaren och jag vet inte om åttaåringen tycker att det är lika roligt längre?

Dessutom framskor på nu vilket inte är något plus heller och han mötte faktiskt Västerboonthenews i det här loppet förra året och var chanslös mot denne från dödens trots full distans. Då hade han ändå gått riktigt bra i starten innan precis som nu och gick även bra gången efter så det var knappast något strul med formen. Möjligt att Västerboonthenews inte är riktigt lika bra nu som förra året, men jag är inte säker på det och det står 2-2 i inbördes möten mellan dessa.

Jag dubblar alltså systemet med 4 Västerboonthenews som var fin vid segern näst senast när det var lite billigare motstånd och senast fick han ju inte chansen i en kall rygg efter att Örjan släppt ledningen. Det bör vara bra chans till ledningen igen och den här gången tror jag inte att Örjan släpper. Om formen sitter där igen på den här hedershästen är jag inte säker på att Nadal brottar ner honom utvändigt över den korta distansen och det skiljer väl mycket i spelprocent mellan dessa. Två streck alltså!

Analys Åby V75-4:

Ranking: A. 4-11. B: 9-1-5-10-2-8. B/C: 7-6. C: 12-3.

Spetsanalysen: 1 Townshend Broline var riktigt vass ut senast, men har varit sämre från innerspår tidigare och riskerar att bli över. 4 Velten Versailles ser ut att öppna bra och 5 Rudisha är snabb. Även 8 Chocolate Toll är riktigt snabb första biten, men står nog lite för långt ut på vingen. Gissar att Bergh kör till spets med Rudisha om han vill.

Loppanalysen:

Ett treåringslopp med några riktigt lovande djur och Velten Versailles och Amerindienne blir ungefär lika mycket spelade. Tipset till obesegrade utländske gästen 4 Velten Versailles som såg läcker ut vid segern på Jägersro näst senast och som även var väldigt fin på Wolvega senast. Kolla gärna här! Han verkar startsnabb, travsäker, stark och rejäl och skulle han få överta ledningen av Rudisha så blir han nog svår att besegra. Tippas på bättre läge än värsta motbudet.

11 Amerindienne verkar dock vara en riktig undantagshäst och intrycket vid segrarna på slutet har varit mycket starkt. Han är däremot lite opolerad i tekniken ännu och kanske kan vara lite sårbar om han tvingas ut i vida spår under slutvarvet. Dessutom första starten utanför Solvalla nu och lång resa till Göteborg. Kan krossa allt om han klarar detta.

Det handlar ändå om två orutinerade favoriter och jag väljer att strecka på en del. 9 Stand By Ken går bra varje gång och var duktigt tvåa mot äldre hästar senast. Kanske första rycktussar nu och räknas tidigt.

1 Townshend Broline såg läcker ut i spets senast och vann väldigt enkelt före Rudisha. Det var dock barfota runt om och ledningen då och det blir knappast något av detta nu. Har varit lite knepig från innern tidigare och skärper han inte tills sig i starten kan han tappa för mycket mark. Fart finns för seger men strulrisk alltså.

5 Rudisha är en auktionsdyring som inte riktigt har levererat även om han var finalist i Kriteriet i höstas. Gick okej som tvåa senast även om han såg sådär ut, men kanske kan han vara på gång. Öppnar snabbt och får ett lopp i den främre träffen.

10 Credicone är en jänkare som gjort två starter för Frode Hamre och varit bra utan att vinna. Ser ut som en rätt fin häst som säkert räcker långt om de två bästa kommer bort.

2 Sato är en rätt maffig sort som visat bra fartresurser. Inte helt pålitlig, men har ju ett bra utgångsläge och kan överraska om han sköter sig.

Sista strecket till 8 Chocolate Toll som har sett fin ut vid lätta segrar från ledningen på slutet och verkar rejält på gång. Åtta streck totalt.

Analys Åby V75-5:

Ranking: A. 3. B: 8-6. B/C: 10-7-4-2-1-12. C: 5-9.

Spetsanalysen: 2 Paduca Dream är snabb, men oklart med taktiken när hon gör första starten i ny regi. Smyglopp mest troligt ändå. 4 Absolut Gehör är också snabb, men vill säkert smyga. 6 Waffle Cone bör kunna komma till spets efter en bit och nu kanske Kolgjini testar där?

Loppanalysen:

Ett stolopp där jag tror klart mest på 3 Catch My Love som har tävlat bra i årgångsloppen och varit finalist i både Stoderbyt och Breeders´Crown i höst. Hon spurtade vasst från ett omöjligt läge i BC-finalen näst senast och senast såg hon stark ut som fastlåst i ett lopp som topphästen Double Exposure vann. Bra läge och kusk och fin segerchans.

8 Stonewashd Diamant är dock knappast sämre och hon har visat imponerande styrka och inställning under hösten. Bra trea i en tuff V75-final näst senast och helt överlägsen i ett stolopp senast. Skor runt om blir det dock debut för på svensk mark den här gången vilket säkert är en liten nackdel och läget kunde ju också vara bättre. Ändå värst emot min tipsetta.

Jag streckar även läckra travaren 6 Waffle Cone som såg väldigt fin ut som fastlåst på Bjerke näst senast. Senast var det första starten för Kolgjini och hon höll farten okej bakom Speedy Foxy Vicane. Bör gå framåt med det loppet i kroppen samtidigt som motståndet är lite enklare och hon dessutom lättas i balansen. Bra spetschans och även om hon tidigare varit bäst över kort distans kanske Kolgjini testar i tät nu. Farlig om hon får dämpa tempot en bit.

Jag stannar vid tre streck här och står över betrodda 7 Ile Saint Louis som jag tror är ganks arejält missgynnad av att tävla med skor. Tidigare resultat med den balansen talar i alla fall för det.

Jagar man skräll så se upp med 10 Bikini som hade ett mycket starkt fjolår och kan mycket när formen sitter där. Jeppe Juel låter dock lite tveksam till det och då kanske det ändå blir svårt från bakspåret.

Även 2 Paduca Dream ska passas vid bredare gardering när hon nu gör första starten för stall Goop.

Analys Åby V75-6:

Ranking: A: 5. B: 3-1-4-8-2-7-10. B/C: 6-9. C: 12-11.

Spetsanalysen: 2 No Comment och 3 Man O’War är nog snabbast och bör göra upp om täten. Tror att Bergh pressar sig till ledningen med den senare.

Loppanalysen:

Här tror jag hårt på kapable 5 Martin de Bos som har mött och gått bra mot hårdare hästar än detta. Han var duktig trea bakom Vincent As och Transcendence i S:t Leger för tre starter sedan. Var överlägsen mot enklare hästar näst senast och löpte jämnt med onsdagens fine V86-vinnare Prosperous trots ett tyngre lopp senast. Han är visserligen mer stark än snabb och hade kanske helst sett lång distans, men det kan bli ett nytt huvudlag nu för att bättre på startsnabbheten lite och det känns klart spännande.

Petri Puro har som nästan alltid bra form på stallet och hög segerprocent och ärligt talat är jag inte särskilt imponerad av moståndet här. Det här kan nog gå vägen för Martin de Bos även om han får göra grovjobbet själv och spiken känns ganska given!

Bakom rankar jag spetsfavoriten 3 Man O’War som visade fin form senast, men som inte känns som någon klassklättrare ändå och jag tror att han är klart sämre med skor runt om.

1 Baxo Epice är inte så tokig men bör bli över från start och risk för tredje par invändigt som bäst då.

4 Bear Hope var seg i comebacken senast och även om han bör vara vassare nu så tycker jag inte heller att han är så märkvärdig i grunden. Knappast lika bra som mi vinnare i alla fall.

Rätt så jämnt lopp bakom min spik och köper man inte den så gör man nog bäst i att gardera på ganska rejält.

Analys Åby V75-7:

Ranking: A: 3-8. B: 2-1-11-5. B/C: 4-12-9. C: 10-7-6.

Spetsanalysen: 3 Exclamation Mark är snabbast av dessa och trivs bäst i spets och lär därför också köras där. 7 Super Photo Bood kanske den som kan utmana, men han kommer knappast förbi.

Loppanalysen:

En intressant bronsdivision avslutar omgången och här finns det ett bra spetsdrag i 3 Exclamation Mark som jag tror kan spåra hela vägen. Han är härdad i V75 och har visat sig duga bra i ledningen där han är obesegrad efter fem försök. Senast återkom han efter förkylning och en dryg månads uppehåll och gick helt okej som fyra i V75. Bör vara rejält förbättrad med loppet i kroppen och i ledningen är han som sagt betydligt mer effektiv.

Kaj Widell är en bra ersättare till semestrande Ulf Ohlsson och detta bör vara en bra segerchans.

Jag spelar utgång med Exclamation Mark, men dubblar utgången med 8 Hawk Cliff som verkligen har tänt till på slutet och gjort ett par grymma lopp. Jänkarvagnen och det norska huvudlaget har nog gjort sitt till och Goop har säkert fått extra bra snurr på honom dessutom. Skor på nu lär vara ett litet minus, men han har gått bra med skor tidigare och kanske är de andra faktorerna viktigare?

Näst senast i V75-finalen öppnade han riktigt bra från spår åtta och kanske kan han komma vettigt till trots spåret. Är nog lite tuffare än min tipsetta om han är lika bra som på slutet och kommer vettigt till.

Jag streckare sju hästar bakom min dubbla utgång och segervane 2 Tuxedo Bi är givetvis tidigt. Han har vunnit på bra sätt i Sverige tidigare, men är en skör häst som man aldrig vet riktigt var man har innan loppen och skor är en nackdel enligt tränaren. Farlig om han tävlar på topp ändå från ett perfekt läge.

1 Global Raceway kom aldrig till i loppet senast och har sett rätt fin ut på slutet. Bra smygläge nu och fin grundkapacitet även om han står lite tufft inne i klassen.

11 Magic Happens blev för hetsig utvändigt ledaren senast och orkade inte svara när Cashback Pellini som fått ett fint lopp svepte till täten. Håller sig säkert lugnare bakifrån och kan mycket när formen sitter där.

5 Vischio Holz är stark, men osäker och skor runt om är nog inget plus för hans lite knepiga aktion. Senast åkte han på en korsförlamning på en knepig bana och formen är svårbedömd, men kapacitet för vinst finns om han fungerar.

B/C-gruppen känns inte riktigt lika het, men det är toppform och bra kuskar på 9 och 12 så dessa kan tänkas med bra fart på loppet.

Singelstrecket:

5 Martin De Bos (V75-6) är en tuffing som jag gillar och motståndet den här gången är inte allt för tufft för att vara V75. Tror att han kan slå dessa även om han får ett tungt lopp.

Utgångshästarna:

3 Arch Lane (V75-2) har visat hög kapacitet och såg klart fin ut vid segern i comebacken senast. Goop brukar vara säker med favoriter som den här och han spikas på en kupong trots väl stort favoritskap.

3 Exclamation Mark (V75-7) har lopp i kroppen och spetsläge där han ännu inte har förlorat. Dubblas med tuffe 8 Hawk Cliff som varit bättre än någonsin i starterna på slutet.

Prisvärda hästar:

9 Stepping Spaceboy (V75-1) gick bra i skymundan i finalen senast och är härdad i tuffa V75-lopp. Hyfsad uppgift nu och kan mycket väl spurta till seger.

6 Vikings Preacher (V75-2) visar härlig styrka och formen verkar vara på topp. Knapp spetsfavorit och kan bli svår att rå på.

4 Västerboonthenews (V75-3) slog favoriten i det här loppet förra året och kommer han till ledningen, vilket jag tror, kanske han inte blir helt lätt att slå den här gången heller.

9 Stand By Ken (V75-4) tycker jag är den som är mest intressant och samtidigt lite spelad bakom den mycket lovande favoritduon.

Överspelade:

1 Townshend Broline (V75-4) har strulat från innerspår tidigare och trots ett fint intryck senast känns han väl hårt spelad nu.

7 Ile Saint Louis (V75-5) var lite sämre än tidigare senast och är nu dessutom troligen rejält missgynnad av skotvånget.

4 Bear Hope (V75-6) var seg efter uppehåll senast och jag är inte säker på att han räcker här även om han är bättre med loppet i kroppen.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

1,2,4,6,8,9,11,12 (res 3,7)
A. 3. B: 1,4,6,7,10,11,12. (res 5,8)
1,4 (res 1,4)
1,2,4,5,8,9,10,11 (res 7,6)
3,6,8 (res 10,7)
5 Martin De Bos (res 3,1)
A: 3,8. B: 1,2,4,5,9,11,12. (res 10,7)

Kupong 1: 8 x 7 x 2 x 8 x 3 x 1 x 2 = 5376 rader
Kupong 2: 8 x 1 x 2 x 8 x 3 x 1 x 9 = 3456 rader

Totalt: 8832 rader = 4416 kronor.

DD-spelet:

5 – 3,8 x 500 kr = 1000 kronor.

/Berglund