Det blev återigen supersvårt på V86 i onsdags och extra svårt blev det för mig när min ena spik var urusel för dagen och först inte kunde öppna alls bakom bilen och sedan stannade helt till slut. Ingen bra kombination det och visst blir man knäckt för stunden när sådant inträffar. Får glädja mig lite åt att storskrällarna i alla fall fanns med på systemramen och när det sammanträffar med att alla spikar också har en bra dag så finns alla möjligheter att bli rikligt belönad på V86.

Bryta ihop och komma igen är en bra egenskap när man spelar på trav och trots en deppig onsdag var det lätt att repa mod när arbetet med veckans V75-listor drog igång på allvar. Färjestad kör sitt årliga unionstrav vilket brukar vara en rätt småtrist omgång, men undrar om de inte har fått till sina bästa lopp någonsin den här helgen när det inte är lika många dåliga norska utfyllnadshästar som vanligt. Tvärtom är de norska hästarna på plats i många fall klart konkurrenskraftiga.

Trots att jag tror att omgångens mest spelade häst vinner så är det flera lopp som ser luriga och spelvänliga ut och min andra spik är faktiskt en norsk gäst som inte är favorit i skrivande stund. Ett läckert kallblodslopp, en stark silverdivision och ett mycket lurigt stayerlopp bidrar också till en riktigt rolig omgång.

Analys Färjestad V75-1:

Ranking: A: 11-4. B: 6-5-1-3-9. B/C: 7-8-10. C: 2-12.

Spetsanalysen: 1 Picasso är snabb och kan nog hålla ut
4 Handsome Brad om Troels vill, men jag tror inte att någon av dessa kan svara spetsälskande 5 Angle of Attack som lär laddas allt som går för täten.

Loppanalysen:

En fin silverdivision inleder omgången och klar favorit är mycket vasse femåringen 4 Handsome Brad som i stort sett alltid gör bra lopp. Näst senast var han duktig femma i Jubileumspokalen och följde upp det med en knapp spetsseger i V75 senast. Han fick då öppna tufft och blev stum till slut och räddades av linjen och sedan har han inte startat på en månad. Han är också klar för V75-finalen nästa helg så inte helt givet att formen är helt toppad till den här starten. När jag inte heller tror på spets av egen kraft så måste han garderas.

11 Magic Gwin tror jag inte är så mycket sämre än favoriten i grunden och han stod för en mycket stark comeback i sin senaste start när han avslutade vassa 8,5 sista 800 m till knapp förlust mot Picasso. Han har tidigare varit sämre bakifrån och sprungit och krängt en del i svängarna och därför inte vunnit så många lopp bakifrån, men senast gick han med en murphybländare för första gången och fungerade mycket bättre. Blir det tuff körning mellan Handsome Brad och Angle of Attack från start så kan Magic Gwin komma in i matchen trots att spår elva är tufft på Färjestad med deras korta upplopp.

Dessa två tycker jag har lite bättre chans än övriga och de får bilda utgångsgrupp på en kupong och på den andra garderar jag rejält.

6 Ragazzo da Sopra avslutade bra bakom Carabinieri efter uppehåll näst senast, men gjorde bort sig direkt i voltstart senast. Plus med bilstart och jänkarvagn nu och han tål att göra en del grovjobb själv.

5 Angle of Attack har inte fått till det efter sitt sommaruppehåll, men sett rätt fin ut ändå och han är en helt annan häst i ledningen. Nicklas Westerholm lär få order om att satsa allt han har för ledningen och kommer han dit utan att det kostar för mycket brukar han vara svårslagen sedan.

1 Picasso är kapabel och vann trots kort startgalopp senast via en rykande avslutning mot Magic Gwin. Tioåringen är startsnabb, men jag gissar att Troels är rätt nöjd med rygg ledaren i det här sällskapet. Inte ofarlig på speed om luckan kommer perfekt till slut, det visade han senast.

3 Zoko Lane är stark och rejäl och slog ju Handsome Brad i V75 för tre starter sedan. Han gick klart bra även senast där Antonio Tabac vann och ny kusk nu är alltid lite spännande. Bör få ett bra slagläge och med hårt tempo är han stark till slut. Två procent känns klart underspelat.

9 Hickothepooh är en bra norsk gäst som var tvåa bakom Lionel i Norge i somras och näst senast avslutade han vasst till seger på Färjestad. Senast fick han inte chansen i ett tufft sällskap i Norge, men klaffar det bättre den här gången är han inte chanslös.

Jag betalar även för B/C-gruppen där jag har jagat
8 Stepping Spaceboy en tid och senast gick han bra som tvåa bakom Antonio Tabac. Iskallt läge nu och svårt att komma till, men när jag spikade senast och han visade fortsatt form kan jag inte ta bort honom vid bred gardering.

Analys Färjestad V75-2:

Ranking: A: 2. B: 3-5-8-9-11. B/C: 6-12-1-7. C: 10-4.

Spetsanalysen: 2 Faust Boko och 3 Grandfather Bill bör göra upp om täten och då tror jag att spår innanför är en tillräckligt stor fördel för att Faust Boko ska behålla ledningen. Även 5 Green Keeper är snabb, men svårt att hinna runt båda de invändiga hästarna även om spår fem är gynnsamt i Karlstad.

Loppanalysen:

Lägsta klassen över lång distans och två hästar är mer spelade än övriga. Jag tror mest på en av dem och spikar den jag tror tar hand om ledningen.

2 Faust Boko är en toppstammad sexåring som varit runt hos lite olika tränare och han visade bra styrka redan som unghäst på Solvalla, men hade då vissa aktionsproblem. Sedan en tid finns han hos framgångsrike Geir Vegard Gundersen i Norge och hos honom har hästen utvecklats kraftigt. Han slarvade lite med travet i början hos Geir Vegard också, men har sedan sett bättre och bättre ut för varje start och på slutet har han faktiskt glänst. Näst senast toppspurtade han som tvåa från ett svårt läge och senast på Färjestad vann han väldigt enkelt från ledningen med det norska huvudlaget sparat och såg i stort sett okörd ut över mål. Det loppet var visserligen billigt, men också en perfekt uppladdning för detta och han visade också riktigt bra startsnabbhet.

Unge Magnus Teien Gundersen är en av Norges mest lovande kuskar och även om han har haft lite svårare på svensk mark tidigare bör det vara dags att han presenterar sig på den här sidan gränsen också och lyckas han sända Faust Boko till spets bör det vara riktigt bra segerchans. Jag spikar!

Favorit i loppet är 3 Grandfather Bill och Björn Goop som vunnit fem av sju starter och visat bra inställning. Han har dock tävlat i mycket enkla sällskap och fått bestämma tempot helt i spets vid fyra av segrarna. Senast gick han barfota runt om och avslutade vasst efter att ha fått gå ett eget lopp en bit bakom en hårddragande ledare och en bit före klungan och det såg bra ut så han gynnades säkert av barfotakörningen. Nu låter det som att det även kan bli jänkarvagn på, men kommer han inte förbi min spik i starten blir det nog tufft att vinna. Dessutom skakig stallform för Goop med bara en seger sedan 3/9 och Grandfather Bill har varit ifrån en månad sedan förra starten.

Öppet bakom favoritduon, men om man garderar vidare varnar jag lite extra trots läget för 8 L’amour Bonanza som visar bra kapacitet och bara har förlorat en gång i felfritt lopp.

5 Green Keeper är snabb, men jag tror inte att han är gynnad av den långa distansen. Ändå tidig om man streckar på lite.

Analys Färjestad V75-3:

Ranking: A: 4-6. B: 2-8-11. B/C: 10-12-3-1-5-9. C: 7.

Spetsanalysen: 3 Donatomite är snabb, men körs nog inte i ledningen över full distans och 4 Love Matters eller 8 Dante Boko lär få överta. Dante Boko har sämsta läget, men är ruskigt snabb vid full laddning och kan bli svår att hålla emot in i första sväng.

Loppanalysen:

Smålurig gulddivision där jag måste stanna vid fem streck. Favorit är 4 Love Matters som också får tipsettan. Han var sjuk i Jubileumspokalen näst senast och inte helt toppad inför starten i guld senast. Då höll han ändå farten bra som trea från dödens på Dante Boko och bör vara bättre med loppet i kroppen. Bäst har han tävlat i ledningen och kommer han dit utan att det kostar för mycket är det bra segerchans. Det kan dock kosta mycket kraft om Kolgjini laddar max med snabbe Dante Boko och risk då att de kör för tufft mot varandra eller att Love Matters får gå utvändigt igen.

6 Racing Mange är färsk i klassen, men kraftigt uppåt för dagen och som han såg ut vid segern senast bör han duga rätt bra även i guld. Oklart var han hamnar och ska nog inte för mycket själv denna gång, men med ett fint rygglopp blir han giftig igen.

2 Beau Mec är en härlig elvaåring som ser smällfin ut för dagen. Senast fick han inte riktigt chansen till slut och hade krafter kvar över mål och han öppnad också riktigt bra från start den gången. Tror inte att han spetsar den här gången, men lär få ett fint lopp och blir då farlig om han gillar att starta vecka-vecka.

8 Dante Boko vann från spets senast och höll då undan för Cyber Lane. Det var bra gjort, men nu är det längre distans och sämre startspår, men också enklare motstånd. Han kan spetsa trots spåret och blir inte öppningen för tuff och han sedan får dämpa tempot brukar han ge sig motvilligt i täten.

Sista strecket får formstarke 11 Queer Fish som också hade krafter kvar i samma lopp som Beau Mec förra helgen. Han verkar bra i ordning för dagen och den gången han har lite flyt i guld kan det bli seger. Eftersom det finns tufft tempo i leken första varvet så kan det gå trots läget och 1-2 procent skulle rensa gott i systemhögen.

Står över 10 On Track Piraten trots kuskbyte och barfota runt om för jag tror inte att han har rätta formen efter en halsinfektion senast. 12 I Love Paris är vass på speed och var fin barfota senast, men spår tolv i guld bör vara för svårt för henne. Smålurigt lopp ändå och inte så många som är helt chanslösa.

Analys Färjestad V75-4:

Ranking: A: 4-2-3. B: 9-10-11-8-1. B/C: 5-6. C: 7-12.

Spetsanalysen: 2 Rapide Frecel är startsnabb och jag tror inte att han får några större problem med att hålla ut 3 Heart of Steel sida vid sida och sedan lär Frode köra i spets.

Loppanalysen:

Ett riktigt bra lopp i den näst lägsta klassen och klar favorit är holländske 3 Heart of Steel som gjort tre starter i Peter Untersteiners regi. Han var inte så märkvärdig i den första och vann sedan ett halvklent lopp på Solvalla när han fick bestämma tempot helt. Senast fick man dock se att han är riktigt bra för då höll han starkt som tvåa i dödens på kapable Gustafson trots att han låg på lite väl hårt under vägen. Då var det jänkarvagn till skillnad från i starterna innan och det blir säkert samma nu. En bra häst som kan vinna med rätt lopp, men jag tror inte att han tar sig förbi Rapide Frecel från start och då är det givet att gardera.

Nämnde 2 Rapide Frecel har visat bra kapacitet vid segrarna på slutet, men slarvade lite med travet runt sista sväng näst senast Senast såg det dock bättre ut och fungerar han lika bra idag blir han mycket segerfarlig från ledningen.

Tipsettan får dock 4 Bo C. som var riktigt bra som tvåa i ett derbykval näst senast. I Derbyt senast testade man barfota runt om vilket hade fungerat bra i jobb, men på Jägersros bana den dagen flöt inte travet alls. Nu blir det skor som näst senast och en prestation liknande den lär räcka långt här. Kan ju få loppet om 2 och 3 kör tufft mot varandra från start.

Eftersom jag vädrar favoritfall här så garderar jag rejält och spurtstarka duon 9 The Real Star och 10 Waikiki Silvio kan få vettiga rygglopp i kön och blir tempot tillräckligt högt kan deras avslutningar räcka långt. Båda har visat fin form på slutet.

11 Wellino Avenue är en segervan hemmahäst som säkert har siktats hit en tid. Han vann den här dagen förra året, men var inte som bäst då och fick vila länge efteråt. Han har inte sett som bäst ut på slutet, men är behandlad efter senast och nu ska han gå barfota runt om för första gången. Kräver mycket klaff härifrån, men spännande med ny balans och därför streckas han ändå.

8 Laser Tile avslutade starkt som tvåa bakom Rapide Frecel senast och var ungefär lika hårt spelad då. Dåligt läge nu, men också klart mindre spelad och är värd ett streck i alla fall.

Sista strecket går till 1 Wild Love som var kanonfin vid överlägsen seger senast och det här är ett tufft fyraårigt sto. Risk nu att hon blir över från start och då blir det jobbigare mot äldre hästar och hingstar, men om duktige Kevin Oscarsson kan hålla upp rygg ledaren är hon inte chanslös med fritt till slut.

Åtta streck totalt.

Analys Färjestad V75-5:

Ranking: A: 2. B: 7-5-1-6. B/C: 8-10-9-4. C: 3-12-11.

Spetsanalysen: 2 Global Trust är snabb och kan nog vara ännu snabbare än tidigare nu när travet ser ut att flyta bättre. Han kan spetsa, men lär bli utmanad av 4 Mamasan och främst 6 La Diva Rossi. Inte givet att han håller ut dessa två första biten.

Loppanalysen:

I veckans bronsdivision är 2 Global Trust jättefavorit efter sin imponerande comeback senast. Han gjorde då första starten för året och sin första start som valack och såg väldigt imponerande ut när guldhästen Jairo var chanslös att ta någonting på honom. Jag har alltid gillat den här hästen och tycker att han tillhör de mest kapabla i sin kull och trodde att han skulle vinna ett derbykval förra hösten. Han hade dock vissa aktionsproblem till och från, men såg rejält förbättrad ut i stilen som valack och kan säkert hålla sig fräschare nu.

Att Global Trust är bästa hästen här tvekar jag inte ett dugg över och jag ger honom bra chans att vinna även om han får göra grovjobbet själv. Det finns även chans på spets och då är loppet tvärslut om han är lika fin som senast. Spik!

Garderar man upp loppet är kapable 7 Ferrari River och spurtvasse 5 Arsenal värst emot. Båda riskerar dock att hamna lite på vingel eftersom den förstnämnde har ett svårt läge och Arsenal är dålig första biten och kan bli hängande från spår fem.

1 Output Pressure räckte inte i Derbyt, men får troligen ett fint invändigt smyglopp nu och kan duga om det löser sig perfekt under vägen.

6 La Diva Rossi har rusat undan i spets två gånger i följd och varit mycket tapper. Adielsson upp nu lär vara plus och chans på spets igen, men moståndet är betydligt hårdare den här gången och om inte Global Trust är tuffare och tuggar ner henne till slut blir jag förvånad.

Tvåprocentaren 8 Dom Perignon är bra i grunden och var bronsfavorit för en vecka sedan, men han såg skruttig ut i provstarten då och galopperade direkt. Undrar hur det står till med formen där för dagen och spåret är ju iskallt dessutom.

Analys Färjestad V75-6:

Ranking: A: 9. B: 3-5-6-4-10. B/C: 1-7-8. C: 2.

Spetsanalysen: 4 Lome Brage är supersnabb och spetsar lätt, men tveksamt om Adielsson kör i spets över full väg. Vill säkert helst släppa till stallkompisen 6 Tekno Odin, men risk att denne inte tar sig förbi 5 Odin Tabac som gärna kör i ledningen.

Loppanalysen:

Unionskampen för kallblod är ett jämnt och bra lopp som blev lite svårare när fine 9 Odd Herakles drog bakspår. Han är startsnabb och vinner ofta från spets, men går även bakifrån vilket han visade i detta lopp ifjol med en vass spurt som tvåa bakom Odin Tabac. Odd Herakles har utvecklats starkt för varje år och hade varit en given spik med spetsläge, men jag tror nog att det kan lösa sig vettigt här ändå och spelar med honom som utgångshäst. Visserligen är startryggen dålig i Bro Viking, men denne lär kastas ner på innerspår direkt och då kan det bli bra ändå. Bra chans utan för mycket strul på vägen.

3 Kleppe Slauren har varit tvåa bakom Odd Herakles flera gånger och får ofta lite för långt fram till denne eftersom han inte är så startsnabb. Bättre läge nu i alla fall och sedan får vi se om han kan utnyttja det. Kanske får han dra fram Odd Herakles nu i stället och då kanske det slutar med en andraplats som vanligt för den här nioåringen som är stark, men ändå ingen riktig vinnartyp kanske.

5 Odin Tabac är otroligt bra för att vara 15 år gammal och senast i SM höll han starkt som tvåa bakom Månprinsen A.M. Får han överta ledningen av Lome Brage utan att det kostar för mycket blir jag inte förvånad om han spårar hela vägen och vinner Unionskampen precis som förra året.

6 Tekno Odin vann det här loppet för två år sedan efter en enorm insats. Han har sedan haft stora problem med fräschören, men Jan-Olov Persson har fått tillbaka hästen i stridbart skick i alla fall och han såg väldigt pigg ut vid en billig spetsseger i debuten för JOP senast. Han såg dock fortfarande lite knackig ut i stilen och jag litar inte på att det går att hålla honom fräsch nu när han ska starta regelbundet. Risk för dödens på Odin Tabac och då blir det nog jobbigt att vinna. Med sin höga kapacitet vill jag dock inte såga honom helt utifall att förra loppet satt sig på rätt sätt.

4 Lome Brage är ruskigt startsnabb och jag tror att han spetsar och sedan släpper ledningen. Han har inte vunnit över full distans på svensk mark sedan han vann det här loppet för tre år sedan, men från rygg ledaren är han nog ändå inte chanslös på speed om det löser sig perfekt och Odd Herakles kommer på vingel.

Streck också till 10 Smedheim Solan som gick bra som tvåa bakom Tekno Odin näst senast och kan bättre än senast om han får ett fint smyglopp i hårt tempo.

Analys Färjestad V75-7:

Ranking: A: 13-14-11-5. B: 2-12-9-15-1-10. B/C: 8-6.
C: 7-3-4.

Spetsanalysen: 1 Racing Ribb öppnar rätt bra och trivs nog bäst i ledningen. Kolgjini lär ladda och köra i spets så länge det går.

Loppanalysen:

Ett vidöppet lopp över tre varv avslutar omgången och jag garderar rejält. Knappe favoriten 14 Victory Kåsgård har en helt annan snabbhet än övriga och om han fungerar blåser han nog runt detta gäng på slutvarvet. Han är däremot knepig av sig och fungerade inte på Åby senast då han uppträdde hetsigt och besvärligt redan i värmningen. Han tappade sedan mycket från start, men var ändå med i matchen via en snabb speed på sista bortre, men då blev det galopp så var den dagen förstörd. Bra chans felfri men inte att lita på.

Gott om spännande motbud finns det och starke 13 Ola Montana gillar dessa förutsättningar. Han såg mycket fin ut som fastlåst över mål efter uppehåll senast och brukar vara förbättrad med lopp i kroppen och ska gå barfota runt om. Chanstippas som skräll även om stallformen hos Westerholm känns lite svajig fortfarande.

11 Young da Vici är som många andra här gynnad av distansen eftersom han inte har någon riktigt vass speed. Han är dock vettig från start och från det här springspåret kan han ha tidigt tätkänning direkt vilket han säkert gynnas av.

5 Visitor vann ett billigt lopp på bra sätt senast och fick ett perfekt lopp i kroppen inför detta. Jepson nu igen och klarar han voltstart på ett vettigt sätt kan formstarka Susanne Richters fyraåring räcka långt.

2 Electrical Storm såg jättefin ut vid seger i debuten för Mattias Djuse senast, men fick också ett helt perfekt smyglopp. Ska nog ha något liknande för att vinna även här, men det är ju inte heller omöjligt från det här läget.

12 Lord Flax avslutade bra som tvåa bakom La Diva Rossi, men var kanske lite trögare än vid segrarna från ledningen. Bör klara distansen, men är inte så snabb med voltstart och kan hamna lite illa till första biten. Tänkbar om det löser sig vettigt sedan för styrkan finns där.

9 J.S.Apollo är rejäl, bör klara distansen och kan duga om offensive Jan Silvén bjuder på ett inte allt för krävande lopp.

15 Othello Victory har inte riktigt levt upp till vad man trodde efter den första starten hos Peter Untersteiner och har varit struken efter senast så formen känns ju svårbedömd. Oprövad över distansen dessutom, men som väldigt lite spelad är han ändå en av många.

1 Racing Ribb trivs bra i ledningen och kanske kan överraska om han får fuska bort ett varv i spets även om formen är lite dunkel.

10 Global Unspoked var finalist i både Kriteriet och Breeders´Crown förra året och nu vankas det spännande ändringar i andra starten i ny regi. Får sista strecket av totalt tio.

Singelstrecken:

2 Global Trust (V75-5) är högkapabel och imponerade i första starten som valack senast. Toppchans från bra läge mot lämpligt motstånd.

2 Faust Boko (V75-2) ser allt bättre ut i sin nya regi och den här toppstammade hästen har visat fin styrka. Svårslagen om ledningen nås, men chans även bakifrån.

Utgångshästarna:

11 Magic Gwin (V75-1) avslutade starkt senast och fungerade kraftigt förbättrat bakifrån med ny utrustning. Farlig med hårt tempo i täten, men om 4 Handsome Brad tar ledningen blir han svår att slå ändå.

9 Odd Herakles (V75-6) tycker jag har visat mest av dessa på slutet och han är nog fortfarande under utveckling. Det kan bli tuff körning från start här och då bör Odd Herakles få bra draghjälp på slutvarvet sedan.

Prisvärda hästar:

3 Zoko Lane (V75-1) gör bra lopp för det mesta och slog favoriten Handsome Brad i V75 i somras. Ny kusk och bra läge gör honom spännande som storskräll.

4 Bo C. (V75-4) fungerade inte barfota i Derbyt och nu blir det skor som tidigare. Eftersom jag inte tror at favoriten får spets känns Bo C. mest intressant i loppet.

13 Ola Montana (V75-7) såg riktigt formstark ut efter uppehåll senast och brukar gå framåt rejält med lopp i kroppen. Ha älskar distansen och har ett riktigt tungt slutvarv att ta till.

Överspelade:

3 Heart of Steel (V75-3) höll starkt utvändigt ledaren senast, men risk för samma position igen och då är det alltid tufft att räcka ända fram på V75.

6 Tekno Odin (V75-6) vann lätt från spets i comebacken och debuten för Jan-Olov Persson senast, men fick bestämma tempot helt och såg lite knackig ut i stilen. Inte givet att han går framåt med loppet i kroppen och risk för dödens.

V75-systemet: (Skrivs på två kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 4-11. B: 1,3,5,6,7,8,9,10. (res 2,12)
2 Faust Boko (res 3,5)
2,4,6,8,11 (res 10,12)
1,2,3,4,8,9,10,11 (res 5,6)
2 Global Trust (res 7,5)
A: 9. B: 3,4,5,6,10. (res 1,7)
1,2,5,9,10,11,12,13,14,15 (res 8,6)

Kupong 1: 2 x 1 x 5 x 8 x 1 x 6 x 10 = 4800 rader
Kupong 2: 8 x 1 x 5 x 8 x 1 x 1 x 10 = 3200 rader

Totalt: 8000 rader = 4000 kronor.

DD-spelet:

9 – 5,11 x 300 kr = 600 kronor
9 – 12,13 x 150 kr = 300 kronor
9 – 2 x 100 kr

Totalt: 1000 kronor.

Mina speltips till Unibets fasta travodds går att läsa här.

/Berglund