Jäklar vilken snyting jag åkte på i onsdags när fyra av mina fem nyckelhästar (spikar eller utgångshästar) galopperade. Då är det svårt att få någonting med och jag var verkligen snett ute med mina spelidéer. Annars var väl ingen vinnare supersvår eller särskilt felrankad, men har man fel på de viktigaste komponenterna i systemet så hjälper ju inte det.

Jag borde ha förstått åt vilket håll det barkade redan efter V86-1 när min dubbling av jättefavoriten Bryssel med Ukebelle Jet var så när att gå hem, men visade sig dyr precis före mållinjen. Det är dyrt att matematiskt gardera storfavoriter som vinner och svårt att komma igen och ha chans på stora pengar efter det. Trist värre när det var en speciell omgång med stora jackpottpengar på spel, men inte mycket att göra åt i efterhand. Bara att bryta ihop, komma igen och jobba ännu hårdare.

Jobba hårt har jag sannerligen fått göra med veckans V75-omgång eftersom det är dags för Momarkens årliga våromgång. Många hästar som jag inte har någon grundkoll på och extra trist därmed att ATG bara har erbjudit de fem senaste (i bästa fall) starterna på de norska hästarna i lopparkivet. Vill man att de svenska spelarna ska spela på okända spelobjekt så kunde man ha gjort mer för att de som vill gå grundligare till väga hade haft chansen till det. Nu lär det ändå bli bra drag på liret med dryga 17 miljoner extra i sjurättspotten.

Ändå rätt bra klass på omgången och de svenska gästerna vilket underlättar och det bör bli svensk dominans i de flesta varmblodsloppen trots att de är i numerärt underläge. Bästa spiken finns i ett rätt trött guldlopp där jag räknar med att yngst är klart piggast den sista biten.

Annorlunda förutsättningar på Momarken jämfört med många andra banor och det mest spektakulära är så klart det långa upploppet. 240 meter är drygt och borde gynna hästarna som inte är med och kör från start, men ifjol blev det faktiskt sex spetsvinnare i motsvarande omgång vilket är anmärkningsvärt. Trots en omläggning av bankroppen är kurvorna fortfarande snäva och inte helt enkla att klara av för de som är ovana och många tränare kommer nog att ta en extra funderare innan man kör i en jänkarvagn utan sidostänger.

Voltstart är också annorlunda jämfört med i Sverige och spåren 5,6 och 7 har ungefär samma förutsättningar och spår fem är ett av de bästa spåren jämfört med i Sverige där det tillhör de svåraste att starta snabbt från.

Körspö är inte heller tillåtet som de flesta vet och en kort galopp på upploppet innebär inte heller omedelbar diskning.

Ett stort problem när vi spelar i Norge är balansinformationen. Extra rörigt lär det bli nu när ingen verkar veta hur banunderlaget kommer att bli i morgon. Det ska bli rejält kallt natten till lördag och minusgrader även under dagen/kvällen och det lär komma att hattas rejält med balansinformationen. Som dessutom inte fungerar på samma sätt som i Sverige och vi som spelar har inte tillgång till någon historik på hästarna i startlistorna. Enbart detta borde egentligen vara ett starkt skäl att vara sparsam med insatserna och deltagandet i de norska omgångarna tills norrmännen löser detta på ett vettigt sätt.

Analys Momarken V75-1:

Ranking: A: 8. B: 1-4. B/C: 5-2-3-6. C: 7-9.

Spetsanalysen: 1 Clemenza Am är snabb och innerspår på 2140-sidan på Momarken ett bra spår. I fjol spetsade han från innerspår över 1640 m och jag tro att han kan göra det igen. Värst emot är 4 Broadway Appolo som också är mycket startsnabb och Untersteiner lär testa rejält. Tuff öppning att vänta.

Loppanalysen:

Bara nio hästar i silverdivisionen och tre svenskar är bättre än resten. Eftersom jag tror på tuff körning mellan två av dem så spelar jag utgång med den tredje och spikar
8 Heartbreaker V.S. på en kupong. Han har visat fin form i vinterns starter och höll senast tappert som tvåa bakom Master Crowe som fick ett klart bättre lopp. Han fungerar bäst med spår en bit ut på vingen och med få bakspårshästar lär han inte komma allt för illa till ändå. Åttaåringen har också visat att han trivs med att tävla i Norge och han går även bra med skor och vanlig vagn som senast även om det skulle vara klart plus med barfota och jänkarvagn.

Jag tror att det kan bli ganska tuff körning från start mellan Kolgjini och Johan Untersteiner och då är det bra chans att Heartbreaker V.S. och Björn Goop spurtar ner allt över upploppet.

1 Clemenza Am var fin senast när han efter ett prefekt lopp i rygg på ledande Master Crowe spurtade ner denne sista biten när luckan kom perfekt in på upploppet. Han såg ut att tveka lite huruvida han skulle gå förbi eller inte, men svarade bra på det norska huvudlaget och visade fin form. Den här distansen passar nog lite bättre och i spets brukar han göra starka insatser. Kan leda hela vägen om inte öppningen blir för tuff, men frågetecken för att han galopperade i utgången av sista sväng på Momarken ifjol och kanske inte gillar banan riktigt? Känslan är dock att Clemenza Am är i bättre slag nu än vad han var då.

4 Broadway Appolo är också tidig och speciellt om han skulle komma förbi Clemenza Am och ta sig till spets. Han är snabb och jag gissar att Johan testar rejält runt första sväng för att se om han kan trycka Kolgjinis häst i galopp kanske. Formen bör i alla fall vara bra nu med tå lopp i kroppen och han gick klart godkänt i en snabb avslutning senast när det hade strulat på vägen.

Både Clemenza Am och Broadway Appolo är nog mer missgynnad om det krävs skor runt om än vad Heartbreaker V.S. är.

Ganska jämnt mellan övriga sedan, men jag streckar B/C-gruppen på fyra hästar där 5 Juvels Boy har tävlat bra i Norge flera gånger tidigare och kan bättre än senast då han hade problem med magen.

Norske 2 Evil Enok M.E. har visat bra fartresurser i tuffa årgångslopp, men inte haft den rätta formen på ett tag. Han var seg i årsdebuten senast, men lättas nog i balansen nu och bör vara klart vassare.

Sju streck totalt med utgång på Heartbreaker V.S.

Analys Momarken V75-2:

Ranking: A: 5. B: 2-8-10. B/C: 1-6-12-3-9. C: 4-7-11.

Spetsanalysen: 5 Raise Broline tror jag att duktige Magnus Teien Gundersen kan få iväg snabbt från spår fem som alltså är likt ett svenskt springspår. Tror inte heller att någon annan på start är särskilt intresserad av att köra i spets om de inte får den gratis och även om Raise Brolien inte skulle vara snabbast får hon nog överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett stolopp där 10 Patricia Hastrup har överlägset mest pengar på kontot och bäst meriter, men förutsättningarna för henne som är bäst över kort distans är inte optimala. Hon behöver ett smyglopp för att vinna, men senast hjälpte inte ens det och hon tvekade betänkligt sista biten efter att han blivit fint framdragen till halvvarvet från mål. Hon kan säkert vinna på speed om allt klaffar och hon får sitta i ryggar ännu längre denna gång, men något hett spelobjekt är hon inte för min del.

Klar favorit på både det svenska och norska spelet (slås samman lördag morgon) är 2 Zola Grand Cru som var riktigt vass vid segern senast. Hon svepte då runt fältet på sista bortre långsidan och vann lätt mot rätt bra hästar. Då gick hon barfota runt om vilket är en kraftig fördel för henne och skulle det inte fungera i morgon är hon en mycket sårbar favorit. Är dessutom inte särskilt startsnabb.

Jag väljer att spela med en utgångshäst även här och spikar 5 Raise Broline på en kupong. Hon gjorde årsdebut i lördags och såg jättefin ut som tvåa bakom överlägsna Dealwithakiss. Hon var dock tunt jobbad och kunde inte haka på riktigt över upploppet som tvåa, men bör gå framåt rejält med den genomköraren. Bra spår och bra kusk och i ledningen tror jag att hästen blir mycket svår att passera.

Detta baseras dock på att hon kan gå barfota runt om som senast. Femåringen är mycket sämre med skor och fungerade inte alls med den balansen på just Momarken näst senast. Nu låter det enligt tränaren som att hon har riktigt bra hovar och att det ska mycket till om hon måste gå med skor, men om så blir fallet så skulle jag INTE spela med henne så här blir det extremt viktigt att kolla upp senaste nytt.

Ett tidigt bud är även Björn Goops 8 Dizzy Broad som har tävlat godkänt utan att glänsa så här långt för Björn, men motståndet nu är mycket enklare än tidigare och hon kanske ska gå barfota också.

Hela B/C-gruppen streckas bakom utgångshästen och lägesgynnade 1 Global Supremacy har svårbedömd dagsform, men kan bättre än visat och är kuskförstärkt denna gång. 6 Simb Senta kan också lite bättre än på slutet och med rätt smyglopp kan hon säkert överraska.

Nio hästar totalt med utgång på Raise Broline.

Analys Momarken V75-3:

Ranking: A: 6-7-2. B: 9. B/C: 8-4-3-11-10. C: 1-12.

Spetsanalysen: 4 Quite Cool Classic är klart snabbast och bör spetsa för att sedan vilja släppa till en bra rygg. Snabbast fram av stallkamraten 6 Floris Baldwin och
7 Normandie Royal får överta och jag tror på den förre i kraft av spår invändigt om Frode Hamres häst.

Loppanalysen:

Bara tre svensktränade hästar i den lägsta klassen och faktiskt fördel Norge här. Den ende svensk som jag streckar är snabbe, men lite knepige 2 Velasquez Gar. Han var vass vid segern näst senast och gick bra lite i skymundan senast där Farouk B.R. vann. Felfri kan han mycket väl vara bäst här, men det är en lite nervös häst som har galopperat mycket på reande fot tidigare och att han har skött sig på Solvalla på slutet gör inte att jag litar helt på honom. Barfota vore ett plus och sköter han sig är det bra chans från ett fint läge, men skulle han galoppera igen blir jag inte så förvånad.

Två bra norska hästar rankas före och tipset till 6 Floris Baldwin som jag tror håller ut värsta motbudet första biten och får överta ledningen från stallkompisen Quite Cool CLassic. Han har sett allt bättre ut i duktige Trond Anderssens regi på slutet och vunnit lätt i enklare sällskap. Duger nog bra även i V75 och speciellt då om det blir ledningen.

Stoet 7 Normandie Royal kan dock vara en bättre häst och hon slog lätt Quite Cool Classic från dödens senast. Norges bäste tränare Frode Hamre låter mycket nöjd med den här fyraåringen och håller henne som hans klart bästa chans i omgången. Risk för dödens från det här läget, men kan inte räknas bort ändå och har bra chans om det löser sig bättre än så.

Mitt fjärde streck placeras för 9 Don Vince som är kapabel och var rätt hårt spelad mot superlöftet Ferrari B.R. den här tävlingsdagen förra året och stod i dubbla pengarna på Solvalla starten innan det. Efter det har han bara startat en gång och då höll han okej som tvåa från ledningen. Lär vara kraftigt förbättrad med loppet i kroppen och blir det körning i täten kan han ta alla till slut som lite bortglömd.

Segstarke 8 Djorkaeff Sisu bör passa bra över långt upplopp, men jag tror att han kommer att vara trög utan körspö och inte säkert att norskt huvudlag räcker för att få full snurr på honom. Svårt läge dessutom som lär innebära att han hamnar sist i fältet så han får därmed nöja sig med reservrutan.

Fyra streck totalt.

Analys Momarken V75-4:

Ranking: A: 2-3. B: 11-4-10-15-8-6-5-1. B/C: 12-7-14-9-13. C:-.

Spetsanalysen: 1 Philip Lyn vill till spets och 5 Kolnes Kjell ska laddas, men jag tror att det blir svårt att svara 7 Torpa Nicklas som är riktigt rapp i benen. Denne lär dock släppa täten och då kan nog Kolnes Kjell vara först fram.

Loppanalysen:

Ett vidöppet kallblodslopp där märkligt nog 15 Myr Faksen är favorit på det svenska spelet trots 40 meters tillägg. Hästen har toppform och är mycket speedig och van vid hårdare motstånd, men att stå med 40 meters tillägg på hästar som tjänat en miljon och mer är ruskigt tufft och de gånger han har vunnit från dubbla tillägg på slutet så har han kommit bra till tidigt i klart mindre fält. Det bör bli svårt att hinna runt allt om det inte klaffar perfekt hela vägen.

Bara en av många för mig och de norska spelarna, som rimligtvis har bättre koll på loppet än de svenska, har spelat honom till fjärdehandsfavorit på fredag eftermiddag.

Jag tror mest på två hästar på startvolten och gör en utgångsgrupp med dessa. Tipsettan till 2 B.B. Terje T. som jag gillar intrycket på i de senaste starterna. Han höll starkt utvändigt ledaren näst senast och senast avgjorde han snyggt från samma position när kusken drog det norska huvudlaget till slut och fick riktigt bra svar på den växeln. Sexåringen bör kliva iväg bra från spår två och sedan kunna utnyttja sin fina styrka på slutvarvet. 18 segrar på 42 starter är mäktig statistik och han är också solklar favorit på det norska spelet, men bara fjärdehandsfavorit på det svenska som är cirka åtta gånger större.

3 Lille Jim vill jag också spela lite mer med. Jag skrällvarnade lite för honom på Solvalla senast trots att han stod helt fel inne i loppet den gången och det blev också seger efter en stark avslutning. Tyvärr inte Jepson i sulkyn den här gången vilket gör det lite mindre hett, men hästen har gått bra för tränaren innan Solvalla-starten och är en riktigt fin sort.

Rejäl gardering bakom dessa två och 11 Myhreng Jerker är hetast på första tillägget. Han har gjort bra lopp varje gång på slutet och gynnas om han kan gå utan skor. Senast när han fick stryk av elithästen Ingbest från spets gick han med järnskor, men det lär också behövas en extraväxel eftersom han står rätt tufft inne i loppet.

4 Lykkje Borka är loppets enda sto och hon var duktig tvåa bakom Myhreng Jerker från samma start näst senast. Senast vann hon trots tidig galopp, men hoppade igen kort efter mål och såg lite knepig ut. Lurigt med spår fyra, men segerfarlig om hon kliver iväg.

10 Flex har tänt till igen som trettonåring och bra jobbat av Nathalie Blom att sätta honom i så fint slag. Han slog Myhreng Jerker på Åby näst senast och visade fortsatt fin form en bit bakom Lannem Silje senast. Lurigt läge, men knappast chanslös om det löser sig för Nathalie under vägen.

8 Wik Emil är en speedig jätteskräll som har visat fin form i skymundan på+ slutet och läget lär passa honom perfekt eftersom han ska spara speeden så länge som möjligt. Han hade mycket krafter kvar bakom Myhreng Jerker från samma start näst senast och spurtade bra som femma senast.

6 Will Prinsen vann derbyt förra året och hade sett helt okej ut innan de två starterna på Vincennes där han inte fungerade riktigt. Stark häst som kan duga om formen sitter där.

1 Philip Lyn och 5 Kolnes Kjell har båda svårbedömd dagsform, men de är startsnabba och får fina lopp från dessa startspår.

Tio streck totalt med utgång på de två A-hästarna.

Analys Momarken V75-5:

Ranking: A: 12-4. B: 5-11. B/C: 10-2-1-3-7. C: 6-9.

Spetsanalysen: 1 Clint Classic och 3 Rainbow Bonanza är snabbats och gör upp om täten, men ingen av dem lär svara en felfri 4 Farouk B.R. som bör få överta ledningen efter en bit.

Loppanalysen:

Ett par riktigt bra hästar för klassen i det här loppet och jag har fallit pladask för norsktränade 12 Code Bon som det driver oerhört bra för. Den här amerikanaren tränades som unghäst av Åke Svanstedt och efter två års uppehåll har han gjort storartad comeback för Geir Vegard Gundersen. De tre segrarna har tagit med mycket luft kvar i lungorna och sexåringen lägger väldigt mycket mark under sig. Givetvis är det lite svårbedömt nu när moståndet är mycket hårdare och läget värdelöst, men om jag inte är helt blind så måste han i alla fall duga bra i klassen och fungerar han bara med Momarkens svängar så kan han nog runda allt. 10 procent på det svenska spelet och 40 på det norska…

Det lär dock bli tufft att hinna fram till favoriten 4 Farouk B.R. om denne får ledningen och är lika bra som senast. Trots tufft tempo över lång distans vann han enkelt med krafter kvar och den välstammade femåringen är väldigt bra för klassen. Däremot är han ju lite ojämn och verkar slita lite med fräschören och inte helt givet att det tuffa loppet senast satt sig på rätt sätt. Dessutom har han gjort fyra starter i Norge tidigare utan att vinna och det ska man nog inte helt nonchalera betydelsen av.

Trots två klart bra hästar till i loppet i form av 5 Gute Band och 11 Extra Fudge så nöjer jag mig med två streck eftersom Farouk B.R. och Code Bon känns ännu bättre. Vettiga hästar för klassen även i B/C-gruppen, men ändå inte av samma klass som mina två streck och det här blir veckans sparlopp när jag bara spelar med en spik denna gång.

Analys Momarken V75-6:

Ranking: A: 10. B: 2-6-7. B/C: 3-4-5-1. C: 9-8.

Spetsanalysen: 2 B.B.S.Sugarlight är ju mycket startsnabb om man ”går för det” och det gissar jag att man vill göra nu från ett bra läge på hemmaplan. Lär dock utmanas rejält av 6 Quick Fix som Kolgjini säkert vill till spets med. Tuff körning att vänta.

Loppanalysen:

En gulddivision över kort distans där medelåldern är hög och de flesta har nått sin topp och vänt neråt igen. Jag tror hårt på att yngst är tuffast i det här fältet och spikar formstarke
10 Sir Ratzeputz trots bakspåret över kort distans. Efter ett halvårs uppehåll har han stegrats kraftigt i form på slutet och efter en andraplats bakom Zenit Brick näst senast så vann han väldigt lätt utvändigt ledaren senast. Låt vara i ett billigt sällskap, men hästen såg klart bra ut och var långt ifrån tom över mål.

Björn Goop upp nu gör inte ont precis och krävs det skor på är han gynnad av det jämfört med de tuffaste konkurrenterna. Sir Ratzeputz kan nog vinna både om det blir hårt tempo och han kan attackera 700 kvar eller om han måste gå fram utvändigt ledaren och glida förbi sista biten. Bra chans och blir troligen favorit till slut även om B.B.S.Sugarlight är 68 procent på det norska spelet i skrivande stund…

2 B.B.S.Sugarlight och 6 Quick Fix är båda mycket startsnabba och lär laddas för ledningen över deras favoritdistans och det lär nog gå undan första biten.
B.B.S. Sugarlight är svår att ta en längd på, men Kolgjini brukar inte nöja sig med att bli hängande utvändigt ledaren och han vill nog gärna till spets när hästen var positiv efter uppehåll senast.

B.B.S.Sugarlight har visat fin form på slutet även om det blev lite för tufft senast och han vinner inte lopp lika ofta som tidigare. Tror inte att han är hård nog att ta emot min spik över det långa upploppet om han först har fått en körare av Kolgjini.

7 Rocky Winner var duktig senast när han fångade in Quick Fix kort före mål, men ska det bli ny seger över den här korta distansen krävs det nog ett lika perfekt lopp i hårt tempo igen och inte säkert han hinner med ändå.

Analys Momarken V75-7:

Ranking: A. 10-4. B: 6-2. B/C: 3-5-11-12-1-9. C: 8-7.

Spetsanalysen: 1 Stormbringer G.R. är nog nöjd med rygg på 3 Elite B.R. och han i sin tur kan nog tänka sig släppa till 4 Pastore Bob som Johan lär vilja köra i ledningen med. Hur mycket tänker Kolgjini ladda med 6 Rushmore Face? Han tar sig nog inte förbi Pastore Bob av egen kraft i alla fall.

Loppanalysen:

Fyra svenska hästar känns bättre än resten i en hygglig bronsdivision och starkast över den långa distansen tror jag att 10 Antonio Trot är. Han har vunnit fyra lopp i följd över tre varv och hade nog gärna sett ett halvvarv längre distans även här. Så pass bra som han ser ut för dagen lär det dock fungera bra även med 2640 meter och vettig chans att han tuggar ner även detta sällskap och tar femte segern i följd. Han lär dock inte bli släppt till ledningen som han har blivit vid segrarna och då kan det ändå alltid strula på vägen.

Då kan det bli långt fram till 4 Pastore Bob som höjt sig rejält hos Johan Untersteiner och vann väldigt lätt från spets senast i V75. Barfota runt om och jänkarvagn såg ut som rejäla växlar på From Above-sonen och kan han gå lika nu är det en fördel. Bra chans till spets igen, men jag är inte lika säker på att det är en fördel över den här långa distansen.

Speciellt inte om han blir utmanad från början av Kolgjini och starke 6 Rushmore Face. Den hästen är också riktigt bra för klassen och såg klart fin ut vid segern senast. Nu kan det dessutom bli rycktussar för första gången och det känns ju inte som att Pastore Bob får bestämma i spets som senast om Kolgjini är påställd och segerviss. Rushmore Face vinner knappat loppet från dödens, men får Untersteiner kalla fötter och släpper täten blir han nog svårfångad.

Jag betalar även för skrällen 2 Wingait C.H. som inte är så mycket sämre i grunden än de nämnda. Han fick dödens på Rushmore Face senast vilket blev lite för tufft i årsdebuten och då tappade han också travet till slut som han kan göra när han blir trött. Lopp i kroppen nu och Kevin lär köra ett smyglopp den här gången och då blir han nog farlig med klaff på vägen.

Fyra streck känns rätt starkt.

Singelstrecket:

10 Sir Ratzeputz (V75-6) är kraftigt uppåt i form för dagen och jag tror att han är klart tuffast till slut i ett halvtrött sällskap. Väntat tuff spetskörning mellan de värsta konkurrenterna är också ett plus.

Utgångshästarna:

8 Heartbreaker V.S. (V75-1) visade storform i förra starten och har säkert siktats mot denna uppgift efteråt. Barfotakörning är aktuellt och han gynnas av det lilla fältet med tanke på spåret.

5 Raise Broline (V75-2) gick en bra årsdebut senast och körs av en bra kusk från ett bra startspår. Bra chans om hon kan gå barfota annars blir det svårare.

2 B.B. Terje T. (V75-4) och 3 Lille Jim är de två jag fastnat mest för i ett mycket öppet kallblodslopp. De står bra inne i loppet och bör bli svåra att ta in tillägg på.

Överspelade hästar:

10 Patricia Hastrup (V75-2) visar inte samma glöd som förr och har inte optimala förutsättningar heller. Måste ha maxklaff för att vinna.

15 Myr Faksen (V75-4) står stenhårt placerad med dubbla tillägg på hästar som tjänat över en miljon. Måste få svårt att hinna fram till seger.

2 B.B.S.Sugarlight (V75-6) är inte lika tuff som tidigare och lär få en rejäl tryckare från start av snabbe Quick Fix. Tror inte att han håller hela vägen.

V75-systemet: (Skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 8. B: 1,2,3,4,5,6. (res 7,9)
A: 5. B: 1,2,3,6,8,9,10,12. (res 5,2)
2,6,7,9 (res 8,4)
A: 2,3. B: 1,4,5,6,8,10,11,15. (res 12,7)
4,12 (res 5,11)
10 Sir Ratzeputz (res 2,6)
2,4,6,10 (res 3,5)

Kupong 1: 1 x 9 x 4 x 10 x 2 x 1 x 4 = 2880 rader
Kupong 2: 6 x 1 x 4 x 10 x 2 x 1 x 4 = 1920 rader
Kupong 3: 6 x 8 x 4 x 2 x 2 x 1 x 4 = 3072 rader

Totalt: 7872 rader = 3936 kronor.

DD-spelet:

10 – 4,10 x 500 kr = 1000 kr.

/Berglund