Härligt att få tippa lite trav igen efter någon veckas semester och det var tur att jag inte förvirrade er med mina idéer i onsdags för där hade jag inte många siffror rätt i en mycket besvärlig omgång. Skönt att ingen annan heller hade det i alla fall och spännande värre med jackpot på V86 nästa vecka. Lita på att det blir fullt fokus på den omgången eftersom jackpot på V86 alltid kittlar lite extra.

Jag kan erkänna att det inte blev så mycket trav på semestern, men jag såg i alla fall Nadal Brolines avslutning i kvalet till Olympiatravet och är lika imponerad som alla andra. En helt osannolik prestation. Däremot blev jag väl lite brydd när jag såg Delicious i måndags och tycker kanske inte att hon såg lika fantastisk ut som jag har läst och hört andra tycka. Det är väl som att svära i kyrkan, men det såg ut att vara nära galopp 500 kvar och över upploppet bröt hon ner ett spår i sin jakt på urtappre Takethem som gjorde större delen av loppet i andraspår utan rygg. Nåja, svårt ändå att klaga på insatsen och enligt Redén ska hon ju också bli bättre med loppet i kroppen så om hon bara håller ihop lär det bli åka av framöver. Spännande.

Lika spännande ser inte det inte ut på Umåker när V75-cirkusen gästar för deras traditionsenliga aprilomgång. Ett par små och ojämna fält gör att risken för jackpot på femmorna känns mer påtaglig än vanligt. Fyra storfavoriter med stor segerchans gör också att det här kan bli en riktig favoritomgång. Jag tänker dock inte ge upp så lätt och av de fyra största favoriterna spikar jag bara en och det den som är minst spelad av dem i nuläget.

Månprinsen A.M. och Propulsion är de två stora profilhästarna i omgången och vinner båda lär V75 vara ett iskallt spel denna vecka. Kallblodskungen tycker jag dock är given att gardera med tanke på förutsättningarna och Propulsion garderar jag även om jag misstänker att han blir svårslagen oavsett löpning.

Jag tycker däremot att favoriten i lägsta klassen, Global Trust, är mer överlägsen sina konkurrenter än vad Propulsion är i guld, men trots det har jag hittat ett prisvärt motbud som jag chansdubblar systemet med utifall att Nurmos orutinerade favorit inte skulle gilla att resa ända till Umeå.

Min enda spik i omgången, Tobin Kronos, har jag dock svårt att se moln på himlen för och att han bara är den fjärde mest spelade hästen i omgången känns tacksamt.

Analys Umåker V75-1:

Ranking: A: 6. B: 10-9-8-2-5-3-11-1. C: 7-4-12.

Spetsanalysen: Inga startblixtar med framspår och även om Mellby Diamant är relativt oprövad med startmetoden så borde han ha bra chans att köra sig till täten efter en bit. Utmanas nog främst av det andra springspårets Ängens Airman som dock inte lär svara täten om han kommer förbi. Tror inte heller att innerspårets Dragondamour Sisu är så sugen på spets mot dessa hästar, men hon öppnar nog bra med Örjan från detta läge.

Loppanalysen:

Det är voltstart och lång distans i det inledande loppet och just voltstart med tillhörande omstarter ställer ofta till det i loppanalyserna. Utan strul tror jag dock att fine 6 Mellby Diamant kan sitta tidigt i ledningen och då borde han också ha vettig segerchans. Han har gått bra i spets tidigare, men inte kommit till tät i någon av årets sex starter och kan nog tycka det är riktigt kul att springa längst fram för en gångs skull. Han har visat fin form mot hästar som Disco Volante och National Prince och att han strulade till det senast tar jag inte så hårt på. Utgångshäst och spik på en av tre lappar.

Klar favorit är 10 Malkin som troligen är en tuffare häst än Mellby Diamant över den här distansen och insatsen senast var enormt bra. Han fick dock gå i botten då och tappade stilen lite till slut och sedan har han inte startat på nästan en månad. Det kan vara så att formen inte är lika på topp denna gång och Berghs hästar uppträder också lite väl ojämnt för dagen tycker jag. Givet bud men ingen förstahäst för mig eftersom han mest troligt får göra grovjobbet själv igen.

9 Coffie U.N.G. maxade man rejält i utrustningen senast och det blev lite för mycket av det goda med en tidig galopp som följd. Nu återgår man till det som har fungerat bra tidigare och den här duktige spurtaren duger bra i klassen om han sköter sig och får anfallsorder i tid.

8 Picasso Tilly var blek i V75-finalen senast, men står kvar i klassen tack vare det och är knappast lika dålig igen. Distansen passar bra och nu bör han få ett spårsnålt smyglopp och kan duga med rätt klaff på vägen sedan.

2 Guinea Boko är ett tufft sto som inte fungerade barfota näst senast, men som varit bra med tuffa upplägg före och efter det. Distansen bör passa perfekt, men startspåret gör att hon riskerar att tappa en del mark förs ta biten. Kusken låter inte så sugen på att köra fram i dödens igen och då kan det bli långt fram om tempot dämpas i täten. Kan vinna, men väl hårt spelad mot hingstar.

5 Kalanchoe P.R. har gjort det bra i ny regi och ska gå med rycktussar för första gången hos Westerholm. Kan nog också komma iväg ganska bra från spår fem som det känns.

Starke 3 Helios Håleryd och kapable men lite knepige
11 X.Factor streckas också. Liksom 1 Dragondamour Sisu även om hon står fel inne i klassen och är för mycket spelad på kusk och läge.

Analys Umåker V75-2:

Ranking: A: 4-10-11. B: 5-6. C: 2-1-9. D: 8-7-3.

Spetsanalysen: Finnskog Sjefen är snabb och svår att ta ledningen av. Tangen Haap lär dock laddas rejält och om felfri lär han göra ett allvarligt försök att få överta. Tror nog att han får det till slut i så fall. Även Myr Faksen är snabb, men han är bäst med ett rygglopp och släpper säkert till Tangen Haap om han kommer förbi.

Loppanalysen:

Kallblodslopp och kort distans för högsta klassen och inte så konstigt att 10 Månprinsen A.M. blir storfavorit. Han har vunnit årets båda starter även om det har sett svårt ut med halvvarvet till mål, men tioåringen vet fortfarande var målet är beläget och lever mycket på sin härliga inställning. Nu är det dock koretare distans vilket han inte gynnas av och om Gunnar Melander kör ungefär lika passivt som vanligt kan det bli långt fram till täten. Jag vill i alla fall inte spika honom som storfavorit med dessa förutsättningar och chansar även med att ge tipsettan till en annan.

4 Tangen Haap har inte samma fart i benen som favoriten än, men lika bra inställning och nu ska han gå barfota runt om. Blir inte det för mycket och kusken kör galopp så bör det bära av till ledningen och sedan tänker Björn Karlsson knappast bjuda in favoriten i matchen. Det blir hårdkörning hela vägen och om Månprinsen får någon dålig rygg på vägen tror jag inte att han hinner fram.

11 Odin Tabac är också given om man garderar favoriten. Han slog ju Månprinsen A.M. i SM över lång distans i höstas och gynnas av att det är ett varv kortare nu. Westholm har ju också visat att han kan träna den här hästen till bra form och tävlingsuppehållet bekymrar inte så mycket. Han lär väl dessutom sitta klistrad i rygg på favoriten och kan få bra draghjälp sista 800 m.

Jag betalar även för snabbe 5 Myr Faksen som trivs med Söderholm och passar utmärkt över kort distans. Farlig med rätt smyglopp. Även storskrällen 6 Art Kjarvald tar jag med eftersom han såg riktigt fin ut i de två segrarna före en mindre bra insats mot norska topphästar senast. Han är snabb ut, trivs med Ove A och har varit tvåa bakom både Månprinsen och Tekno Odin tidigare.

Fem streck totalt.

Analys Umåker V75-3:

Ranking: A: 7. B: 3-5. C: 6-8-1. D: 4-2.

Spetsanalysen: Special Promise, Al Dente och Cool Keeper är nog snabbast, men ingen av dem lär köras i spets. Fire To the Rain bör vara snabbast av de heta segerkandidaterna och få överta täten efter en bit.

Loppanalysen:

En ojämn gulddivision där tre hästar bör göra upp om segern. 7 Propulsion är storfavorit och klart bästa hästen. Han var ju fyra i Prix d’Amerique trots en del positionsproblem på vägen och är en häst för de största loppen under året. Han bör naturligtvis vinna detta i normalfallet, men frågan är hur vässad han är och hur påställd kusken är? Troligen är detta årets minst viktiga lopp för Propulsion och Örjan ger nog helst honom ett snällt lopp. Kanske skor runt om också vilket visserligen inte är något stort minus, men inget plus heller.

Propulsion vann ju silverdivisionen den här helgen förra året, men då fungerade han ändå inte som bäst och om jag inte minns fel klagade Redén lite på banan den gången. Både häst och underlag är kanske bättre nu, men i alla fall ett litet halmstrå att gripa efter om man vill fälla favoriten.

Tror nog innerst inne att Propulsion löser detta om jag ska gissa vinnaren, men här handlar det ju om spel och då väljer jag att gardera med de två motbuden. Det har ju skrällt i de tidigare uttagningarna till Olympiatravet och det händer faktiskt rätt ofta att form slår klass.

I formhänseende borde i alla fall 3 Fire To the Rain vara längre fram än favoriten. Reijos sexåring har fått två lopp i kroppen efter uppehåll och efter att ha suttit fast där Delicious vann näst senast så höll han tappert som trea i ledningen senast. Då fick han öppna 1.07 första 500 m och 10,5 första varvet och blir det 1.10 och 1.14 nu i stället så kan han bli svårfångad om favoriten sitter några längder bakom.

5 Nahar visar också uppåtform och han är obesegrad på Umåker där han vunnit tre av tre. Han var riktigt bra I det här loppet förra året och tar Örjan dödens med Propulsion kan Nahar bli perfekt framdragen vilket nog passar honom bra på ålderns höst. Vem vet? Jag skulle inte bli helt chockad om Robert Bergh lyckas trolla fram ännu en toppinsats från den här tappre Love You-sonen och kanske kan det bli barfota runt mo för första gången på länge? Tre streck.

Analys Umåker V75-4:

Ranking: A: 3. B: 10-9-7-2-8-11-1. C: 6-4-5-12.

Spetsanalysen: Ivan de Luxe är snabb och kanske kan hålla upp täten, men det är nog ingen risk att han svarar startsnabbe favoriten Global Trust som bör ta täten om han öppnar lika bra som senast.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och vi får se ett riktigt toppämne i Timo Nurmos fyraårige 3 Global Trust. Han såg helt klart ut som en kulltopp i sina starter förra året och intrycket vid segern på Solvalla i augusti var mycket mäktigt. Sedan körde Kontio för sent som knappt slagen av Valley Brodde i Gävle innan det blev en tidig galopp som favorit i Kriteriekvalet och därefter blev det inga mer starter 2016. I årsdebuten senast syntes det dock att Global Trust tagit till sig Nurmos vinterträning på bästa sätt och han såg helt okörd ut vid en lätt spetsseger.

Får Yankee Glide-sonen vara frisk och fräsch måste han vara en het derbykandidat senare i år och kapacitetsmässigt bör han vara helt överlägsen sina konkurrenter här. Kuskbytet från Kontio till Ohlsson är också ett plus i min bok och det här handlar nog mest om hästen ska fungera för dagen eller inte. Långresa och övernattning på bortaplan kan dock ställa till det för orutinerade hästar och därför ”lyxdubblar” jag med en skräll som också har sett klart bra ut.

10 Orlando Triss lär inte besegra favoriten regelrätt, men om denne inte tävlar på topp av någon anledning så tror jag att han kan slå resten. Sexåringen är obesegrad felfri i ny regi och såg helt obesvärad ut vid en överlägsen spetsseger i årsdebuten. Rygg på favoriten i starten bör passa perfekt och till sju procent känns Orlando Triss klart mest prisvärd av motbuden.

Bakom min duo räknas främst 9 Mr Dream Coktail och
7 Floyd P.Boko, men jag tyckte inte att någon av dem såg som allra bäst ut i deras senaste starter och spelar gärna utan dessa till rätt hög spelprocent.

2 Vic De Luxe med barfotabalans är hemmahoppet och han kanske kan skrälla från ett bra läge.

Analys Umåker V75-5:

Ranking: A: 3-9. B: 4-1-8-11-12-2-10. C: 5-7-6.

Spetsanalysen: Dream Trotter är snabb ut och trivs i spets, men formen har sett sådär ut på slutet och jag är inte säker på att man svarar till varje pris. Pointillist är startsnabb och bör hålla ut övriga och sedan få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp där spetsstriden blir rätt avgörande. Om favoriten 3 Pointillist når täten blir han också svårslagen och han är given förstahäst. Han var sämre i V75 näst senast, men hade halsproblem då och var tillbaka i gott slag igen senast då det blev en lätt seger från ledningen. Nu vässar man till utrustningen lite extra med jänkarvagn och helstängt huvudlag och han har varit så pass bra att han borde få överta täten av Dream Trotter. I spets måste Pointillist bli mycket svårpasserad över kort distans om han är lika bra som tidigare för räkna med att Jim Oscarsson har försökt ställa i ordning för seger på sin gamla hemmaplan. Att sonen Kevin kör nu ser jag också som ett litet plus.

Jag spelar med Pointillist som utgångshäst, men dubblar faktiskt utgången med 9 Cut Him Some Slack som såg väldigt mäktig ut vid segern senast. Han har visat tidigare att han kan vinna V75 från bakspår och med rygg på Dream Trotter bör han sitta bra till direkt. Om favoriten får svar eller blir för hetsig tror jag att Claes Sjöström ligger lågt i jänkarvagnen över upploppet och spurtar ner hela fältet.

Bakom utgångshästarna streckar jag sex av sju B-hästar och börjar med 4 Mellby Dealer som blir allt bättre och senast var rappare än tidigare på ny balans. Intressant med Ove A i sulkyn och den här hästen är vass om han får ett rygglopp i hårt tempo.

1 Fighting Bax har hög kapacitet och visade fin form vid spetssegern senast. Nu lär det dock inte bli någon ledning trots Örjan och jänkarvagn och tar sig Dream Trotter förbi och släpper kan det bli ett chansartat lopp i tredje par invändigt. Behöver en del tur sedan över den korta distansen, men kan givetvis vinna om det löser sig.

8 Tuffetto Jet är också bra för klassen och han har varit bra vid segrarna på slutet. Efter senast har han dock bytt regi och lite oklart hur formen är för dagen. Han har dock tränat fint tillsammans med Makethemark och fungerat fint barfota fram som det ska bli denna gång. Naglo-sonen tål att göra grovjobb och med toppkusk i sulkyn nu kan han nog vinna trots läget.

11 Ebony Boko har sett lite bättre ut i travet på slutet och då fungerar han nog även vettigt bakifrån. Senast hade han krafter kvar bakom bra hästar och han vann ju lopp bakifrån under Elitloppshelgen förra året. Väldigt lite spelad nu och streckas liksom 12 Pokemon Ås som har härdats i V75 utan att få riktig utdelning. Toppkusk nu och kan skrälla om det löser sig på vägen.

Sista strecket får 2 Dream Trotter trots att formen inte sett som bäst ut på slutet. Nu blir det dock jänkarvagn och barfota runt om och troligen spets eller rygg ledaren.

Jag står däremot över betrodde 10 Sheriff Bi som är bäst i den främre träffen, men jag tror inte att han kommer till spets och han vinner knappast från dödens denna gång. Han har tjänat snabba pengar på slutet och det borde bli tuffare nu.

Analys Umåker V75-6:

Ranking: A: 5. B: 7-8-3. C: 6-4. D: 1-2.

Spetsanalysen: Stallkamraterna Cupido Sisu och Camelot Sisu gör upp första biten och bör inte köra så tufft mot varandra. Av övriga lär Tobin Kronos var snabbast i kraft av sitt startspår och det skulle förvåna om någon vill svara honom efter en bit.

Loppanalysen:

Berth Johanssons Memorial körs för femåriga hästar och ger 200.000 kronor till vinnaren. Tre hästar är bättre än resten och jag räknar kallt med att positioner och dagsform avgör. Favoriten 5 Tobin Kronos har både bästa läget och lopp i kroppen och jag tror inte att han förlorar detta i ledningen om loppet körs normalt.

Daniel Redéns läckre femåring bjöd ju självaste Readly Express en tuff match som tvåa i Europaderbyt i höstas och i årsdebuten senast såg han väldigt fin ut vid en enkel spetsseger. Det loppet lär ha flyttat fram honom rejält i form eftersom han inte var så tufft vässad innan det och där har han en klar fördel gentemot sina värsta konkurrenter.

Det enda som talar emot är om Tomi Haapio får för sig att försvara ledningen mot favoriten med Cupido Sisu, men även om den gode Tomi har bjudit på några luriga styrningar i V75 så skulle det ändå förvåna. Så pass stor skillnad är det på dessa hästar att han borde inse att ett lopp i rygg på Tobin Kronos vore optimalt för att tjäna så mycket pengar som möjligt.

Jag spikar i alla fall favoriten och tycker att han har bäst segerchans av de största favoriterna i omgången.

7 Cruzado Dela Noche kan man dock inte underskatta. Han slog faktiskt Tobin Kronos från dödens på Bergsåker förra sommaren och är riktigt vass i grunden. Han har dock inte startat sedan november och Melanders hästar brukar ju behöva något lopp i kroppen innan de tävlar helt på topp. Med 75-80-procentig form tror jag i alla fall inte att han slår Tobin Kronos från dödens den här gången och jag gissar att man helst ger femåringen ett lite snällare lopp än så i årsdebuten.

8 In Vain Sund är också en topphäst som kan slå alla i det här loppet, men även han återkommer efter uppehåll och läget bör betyda att han får en lugn start och hamnar en bit bak. Svårt att hinna fram sedan om inte någon annan offrar sig och kör tufft mot favoriten.

Analys Umåker V75-7:

Ranking: A: 8. B: 6-3-4-5-12-7-9-2. C: 1-10-11.

Spetsanalysen: Digital Archive öppnar bra och är knapp spetsfavorit, men Spitcam Jubb är riktigt rapp ut ibland och har han en sådan dag kan han ta sig förbi. Kusken lär i alla fall testa rejält som det låter. Tuff öppning att vänta?

Loppanalysen:

Silverdivisionen och lång distans avslutar omgången och loppet är ganska öppet. Hårt spelad är 4 Digital Archive som imponerade vid segrarna i vintras, men jag var besviken på honom på Solvalla näst senast då han såg helt klar ut fram till 400 kvar då han tappade både tryck och spänst. Han var seg även senast och känslan är att formen inte är lika bra som tidigare. Nu blir det vassare utrustning och balans, men om formen inte sitter där så hjälper det nog inte. Känns inte så het denna gång.

Jag tror mest på 8 Zenit Brick och spelar utgång med honom trots läget. Jag trodde mycket på honom i finalen senast, men då körde Kontio passivt från från start och hamnade sist. Sedan satt han där hela loppet och vassa 1.10 sista 800 m i spåren räckte inte till mer än en femteplats. Det såg dock ut som fortsatt form och hoppas att Adielsson är lite mer aktiv första biten nu eftersom hästen kan öppna. Lång distans passar bra och han har ju vunnit i Norrland tidigare. Bra chans om han kommer vettigt till.

Skulle 6 Spitcam Jubb komma till spets så blir han nog inte lätt att slå. Han var vass vid segrarna i vintras, men sämre senast och har fått ett uppehåll efter det. Han är dock rejält tränad inför detta och ska gå barfota runt om för första gången på länge. Ibland är han riktigt startsnabb och dessutom bra i spets och skulle Widell komma förbi Digital Archive kan det bli roligt.

3 Nakoda Goj är ett formstarkt motbud som räknas tidigt. Honom har jag jagat som skräll en längre tid och efter flera bra insatser kom segern senast. Då vann han från dödens och gjorde det riktigt bra. Han gillar lång distans och borde få ett bra lopp från det här läget. Given när man garderar.

5 Make It Quick passar utmärkt över lång distans och han såg riktigt fin ut som fastlåst i V75-finalen senast. Ny kusk är intressant på den här lite småtröge hästen och han kan skrälla med hårt tempo på loppet.

12 Premier Kronos vann direkt i årsdebuten och går nästan alltid bra över upploppet. Brukar ha svårt att få till det i V75, men gillar Umåker och motståndet ser rätt passande ut nu. Farlig trots läget.

7 Västerbo Hard Cash var riktigt bra vid finalseger senast, men går upp en klass nu och ska inte gå med samma balans som då. Är han som i starterna före segern senast borde han få svårt och han känns överspelad och rankas därmed ner en bit.

9 Danne Edel fick dödens senast vilket inte passar så bra. Han gav upp då, men såg rätt bra ut annars och formen är nog bättre än vad raden visar. Nu lär det bli ett rygglopp och då kan han skrälla över passande distans.

2 Rhapsody Ås visade fin form senast och verkar trivas med att gå barfota runt om som det blir igen. Tänkbar med ett smyglopp och lucka till slut.

Singelstrecket:

5 Tobin Kronos (V75-6) har kraftig fördel gentemot sina värsta konkurrenter med bättre spår och lopp i kroppen och kommer han till spets bör det vara toppchans sedan.

Utgångshästarna:

6 Mellby Diamant (V75-1) har gått bra i årets starter utan att få vinna. Nu är det läge för ledningen där han inte har gått än i år och där blir han nog svårfångad.

3 Pointillist (V75-5) var fin senast och bör vara ännu vassare med lopp i kroppen och vässad utrustning. Vinner nog i spets och annars tror jag att senast toppfine 9 Cut Him Some Slack spurtar ner fältet. Dubbelutgång.

8 Zenit Brick (V75-7) är bäst i loppet och gillar både kusk och distans. Fick inte chansen av Kontio senast, men kommer han in i loppet nu så blir han nog svår att stå emot till slut.

Prisvärda hästar:

8 Picasso Tilly (V75-1) möter lämpligt motstånd och gillar distansen. Det kan nog lösa sig under vägen i ett ganska ojämnt lopp och han kan vinna med klaff.

4 Tangen Haap (V75-2) tror jag når ledningen och sedan lär han dra hårt hela vägen. Får favoriten någon i vägen på sista bortre kan det bli för långt fram.

3 Fire To the Rain (V75-3) fick öppna stenhårt i ledningen senast och det borde bli lite lugnare tempo nu. Kanske kan fälla favoriten om denne blir kvar bakom hästar lite för länge.

10 Orlando Triss (V75-4) har visat bra kapacitet för klassen och om storfavoriten inte tävlar på topp av någon anledning så har han nog ganska bra segerchans.

5 Make It Quick (V75-7) såg jäkligt laddad ut som fastlåst senast och ny kusk på den här trögstarke herren kan passa perfekt.

Överspelade:

2 Guinea Boko (V75-1) är bra, men tufft ändå för ett fyraårigt sto mot hingstar över lång distans. Risk för tappstart också.

7 Västerbo Hard Cash (V75-7) imponerade senast, men går upp en klass nu och ska gå med skor. Borde få svårt då.

V75-systemet: (skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt).

A: 6. B: 1,2,3,5,8,9,10,11. (res 6,10)
4,5,6,10,11 (res 4,10)
3,5,7 (res 7,6)
3,10 (res 9,7)
A: 3,9. B: 1,2,4,8,11,12. (res 10,3)
5 Tobin Kronos (res 7,8)
A: 8. B: 2,3,4,5,6,7,9,12. (res 1,10)

Kupong 1: 8 x 5 x 3 x 2 x 2 x 1 x 9 = 4320 rader
Kupong 2: 1 x 5 x 3 x 2 x 8 x 1 x 9 = 2160 rader
Kupong 3: 8 x 5 x 3 x 2 x 6 x 1 x 1 = 1440 rader

Totalt: 7920 rader = 3960 kr.

DD-spelet:

5 – 8 x 500 kr
5 – 6 x 300 kr
5 – 5 x 200 kr

Totalt: 1000 kr.

/Berglund