Det blev inte helt oväntat väldigt svårt på V86 i onsdags och ingen spelare hittade alla åtta rätt. Jag hade sex rätt, en spik som var knappt slagen tvåa och en förstareserv på systemramen, men fick inte träff på någon utgångshäst (en var målfotoslagen) så särskilt nära stora pengar var det ändå inte även om man som så ofta var där och cirklade.

Om Solvalla i onsdags bjöd på halvklen sport och bedrövligt väder så verkar det bli tvärtom denna lördag. V75-tävlingar och klart fin sport, även om det inte är finaler som så ofta annars när det är Solvalla på lördagar. Dessutom ser vi ut att få ett fint vinterväder med några minusgrader vilket bör göra att banunderlaget blir passande för de allra flesta.

Tänk bara om vi även hade fått inleda tävlingarna i dagsljus och inte det beckmörker som sänker sig över landet på eftermiddagarna. Undrar hur länge ATG kan kämpa på med sin märkliga starttid 16.20 egentligen? Opinionen växer sig nu allt starkare igen bland både spelare, arrangörer och främst de aktiva och det måste ändå finnas en gräns för hur länge prestigen hos Lord Skarplöth kan stå emot det breda missnöjet.

Tycker att V75-start 15.00 varje lördag ur så många aspekter vore en perfekt kompromiss för alla parter.

Alltså den där liraren i ATG-live som hetsar på andra sporter än trav kan, i hård konkurrens visserligen, vara en av de mer irriterande kanal75 släppt fram i rutan. Hans tonläge är i det närmaste magsårsframkallande och får mig bara att vilja stänga av. Kan han tagga ner eller kan vi få en separat travkanal tack?

Vi har en smålurig omgång framför oss på Solvalla och jag tycker inte, som många andra, att den störste favoriten, Zenit Brick, har en straffspark i gulddivisionen. Till slut landade jag ändå i att det är omgångens bästa segerchans och valde att spika trots lite väl hög spelprocent. Spårlottningen borde ändå bli avgörande mot värsta motbudet On Track Piraten även om det inte är givet med ledningen för Zenit Brick. Jag spikar även en spetsfavorit som har bra chans att spåra hela vägen om det inte blir tokkörning första varvet och har därmed råd med utgångshästar i tre lopp.

Analys Solvalla V75-1:

Ranking: A: 9-10. B: 4-5. B/C: 8-2-7-3-6-1. C: 12-11.

Spetsanalysen: 4 Sebastian Journey har varit mycket snabb ut med jänkarvagnen på slutet och bör ta hand om ledningen. Sedan är frågan om Kontio släpper till 5 Vikings Preacher som lär testa rejält? Det hänger nog lite på hur pass pigg Sebastian Journey när för dagen och svårt att spekulera för mycket i. Det låter i alla fall som att Nurmos vill se hästen i ledningen.

Loppanalysen:

Ett intressant och bra lopp över tre varv där spelprocenten på 5 Vikings Preacher lär stiga rejält det närmaste dygnet efter att tränaren gått ut i media och ”lovat” seger. Att Adielsson kör den här gången lär också göra att spelarna får enklare att hoppa på det tåget och han blir nog favorit till slut. Hästen är mycket stark och var duktig vid seger näst senast, men det här loppet är tufft och inte säkert att han släpps till ledningen som många räknar med. Räknas men ingen häst jag vill gå på.

Jag ger tipset till 9 Shorthanded Jag som varit fin i två segrar för Björn Goop och eftersom han var rätt lugnt tränad inför senast ska han vara vassare nu. Han har inte så starka meriter över lång distans, men det känns inte som någon nackdel ändå och i min bok är det rejäl kuskförstärkning med Jepson i stället för Ingves. Tror att det kan bli ganska tuff körning första biten i det här loppet och då blir Shorthanded Jag farlig till slut.

Hård körning i täten kommer även att gynna 10 Einstein Sisu som var mycket vass vid segern senast. Han var väl pigg då, men lär vara lugnare i ryggar och det kan dessutom bli jänkarvagn på nu. Femåringen gillar den långa distansen och bör dyka upp i segerstriden. Salmela låter också nästan lika uppåt som tränaren till Vikings Preacher vilket inte säger lite…

Jag spelar med dessa två i en av mina tre utgångar.

Annars är även 4 Sebastian Journey ett tidigt segerbud. Han har varit klart förbättrad med jänkarvagn i de två senaste starterna och sköt till vasst i skymundan senast efter att ha släppt ledningen och fastnat i en kall rygg. Han är spetsfavorit igen och inte givet att Kontio släpper om Nurmos får som han vill. Blir Sebastian Journey het så kan det nog ändå bli släpp, men då får han å andra sidan ett fint lopp i rygg på en stark ledare vilket också kan bli bra.

Dessa fyra höjer sig lite över resten i segerchans, men det finns många bra hästar för klassen även i min B/C-grupp och jag streckar sex till på garderinglappen.

8 Electrical Storm går bra varje gång och är ett givet skrällbud även om det krävs mycket tur från det här spåret. Över tre varv hinner dock mycket hända och det gör kanske inte så mycket att sitta långt bak.

2 Perfect King har härlig styrka och ser lite bättre ut i travet sin nya regi. Svarade snyggt på det norska huvudlaget senast och har ett perfekt spår eftersom han inte är jättesnabb från start.

7 Vincent Chase har visat ovilliga takter en längre tid, men har ryckt upp sig på slutet och spurtade klart bra till seger senast. Kan nog överraska igen om det körs perfekt för honom.

Analys Solvalla V75-2:

Ranking: A: 12. B: 9-3-8-5-13-11. B/C: 14-10-4-2-6.
C: 7-1-15.

Spetsanalysen: 3 Dallas Brick lär tidigt sitta i ledningen om han inte gör bort sig från start. Strular han till det kan nog 9 Andy Pandy One få överta efter en bit.

Loppanalysen:

Nyinstiftade K-G-Holgerssons lopp körs som sig bör för lärlingar och många unga lovande kuskar får chansen att visa upp sig i ett öppet lopp. Den av kuskarna som slagit igenom hårdast i år är Emilia Leo (blir väl årets komet på hästgalan om ett par veckor) och hon har en fin segerchans här i 12 Malkin som sett mycket bra ut i ny regi på slutet. Han har gjort två starter för Hanna Forslin och gick starkt efter galopp näst senast. Senast vann han väldigt lätt från dödens mot hyggliga hästar och såg mycket stark ut. Då var det jänkarvagn vilket det inte blir nu och vi får väl se vilken betydelse det har, men han gick som sagt bra med vanlig vagn näst senast.

Malkin har tidigare varit bäst i den främre träffen och det går nog inte att vinna loppet om man sitter kvar i kön, men Emilia brukar vara vaken och mot detta motstånd bör Malkin tåla att syna dödens inför slutvarvet. Ska nog vara klar favorit om det löser sig på det viset och jag spelar utgång.

9 Andy Pandy One är det mycket spel på och han har visat fin form på slutet, men i grunden är det inte en lika bra häst som Malkin och risken finns nog att han får göra jobbet utan rygg – åtminstone det första varvet. Jag tror att den här hästen är bäst med ett smyglopp och det kan bli svårt att få till även om Anders Eriksson också tillhör de bästa kuskarna i loppet.

3 Dallas Brick är orutinerad och har blandat lite i prestationerna, men senast vann han säkert från ledningen och hade tydligen punktering då vilket gör insatsen lite bättre än det såg ut. Bra chans till tidig ledning och då kan han så klart vinna, men jag är osäker på om han är hård nog att stå emot sista biten.

8 Stonecapes Pecca är en rejäl sort som verkar stark och han var bra som tvåa bakom bra hästar i sina senaste starter. Har pustat en tid efter det och har ett knepigt femtespår, men körs å andra sidan av sin ordinarie kusk vilket är plus.

Även här garderar jag rejält bakom min utgång och
11 Comte du Pommeau och 13 Mellby Emeralds är två starka spurtare som har mött hårdare hästar än så här tidigare. Givna skrällbud vid bred gardering.

Analys Solvalla V75-3:

Ranking: A. 2. B: 8-4-7. B/C: 5-3. C: 6-1.

Spetsanalysen: 4 Disco Volante tar täten och lär inte vilja släppa till 5 Elian Web som också är snabb ut. Först fram av 2 Zenit Brick och 8 On Track Piraten bör få överta ledningen om Ohlsson vill släppa och då är det klar fördel Zenit Brick som öppnade klart förbättrat med nytt huvudlag senast.

Loppanalysen:

Gulddivisionen och en mycket lämplig uppgift för storfavoriten 2 Zenit Brick som vann spårlottningen mot On Track Piraten vilket bör fälla avgörandet. Det var ju samma visa på Bergsåker för tre starter sedan när Zenit Brick vann från ledningen före just ”Piraten” men sedan var han segare på Solvalla näst senast även om han höll farten bra över upploppet. Senast hade Timo Nurmos lagt på ett nytt huvudlag vilket gjorde Zenit Brick mycket piggare både från start och under loppet och han vann med ett härligt tryck över mål efter att tidigt tagit över ledningen.

Det bör vara vettig chans till tidig ledning igen, men Zenit Brick är ju stark och oöm och kan även vinna från andra positioner. Spelprocenten är lite väl hög kanske, men jag landar ändå i att favoriten bör vinna loppet och spikar.

8 On Track Piraten är tuffast emot och han var ju kanonfin vid spetssegern senast när han tog skalpen på självaste Propulsion. Om det sedan berodde på en bortkörning av Kihlström eller att Propulsion var sjuk spelar mindre roll. Avslutningen sista 800 m var mycket vass av hedershästen On Track Piraten.

Nu är det ju däremot andra förutsättningar med spår långt ut på vingen och jag tror inte att Hasse Strömberg får iväg honom tillräckligt snabbt för att komma före Zenit Brick och ”Piraten” är ju med ålderns rätt inte längre lika pigg på att göra grovjobbet själv. Bör få svårt att vinna både från kön eller om Strömberg kör fram i dödens.

4 Disco Volante spelar en stor roll i det här loppet eftersom han bör ta hand om ledningen där han också normalt sett presterar klart bäst. Nu är det debut i guld och han är dessutom redan klar för silverfinalen om två veckor. Vad jag förstår så måste Disco Volante däremot starta i guldfinalen om han kvalar in dit och det kanske inte är så fiffigt eftersom han bör ha bättre chans i silver. Frågan är hur Ohlsson lägger upp taktiken med tanke på det och vad som är viktigast? Vara topp-tre här eller få ett lopp i kroppen inför silverfinalen?

Svårt att bedöma men utgångstipset är nog ändå att Ohlsson släpper till Zenit Brick eller On Track Piraten emd tanke på att det är full distans.

7 Sorbet är bra nog i grunden att vinna, men han var blek efter uppehåll näst senast och såg knackig ut till slut vid segern senast. Det berodde nog både på dålig bana och skor på, men han är allra bäst barfota och jag tror inte att han slår Zenit Brick med skor från det här spåret.

Analys Solvalla V75-4:

Ranking: A: 10. B: 11-13-14-7-2-3-1-12. B/C: 8-9.
C: 15-6-4-5.

Spetsanalysen: 2 Up North och 3 Isolde gör upp om ledningen och den som prickar bäst tar nog han om täten.

Loppanalysen:

Ett stolopp över lång distans och lilla ettriga 11 Chapter N.Deo är klar favorit. Hon gör bra lopp varje gång numera och har vunnit två lopp i följd utvändigt ledaren på slutet. Hon kan slå dessa hästar också, men spåret är svårt och lång distans känns inte som någon fördel. Ska nog inte vara så här klar favorit.

Jag tror mer på 10 El Fitzgerald som är en bra finsk häst som tjänade fina pengar i Finland förra året trots att hon inte hade något flyt i ett par lite större lopp. Senast startade hon i en tuff V75-final som Martin de Bos vann och gick bra som fyra. Mycket enklare hästar mot den här gången och dessutom gör hon första starten i Timo Nurmos träning. Hon har sett lite småseg ut tidigare, men min känsla är att Kontio fick bättre snurr på henne än den tidigare tränaren Perttunen och Nurmos kanske också har förbättrat henne några procent även om han inte haft henne så länge. Lång distans bör också passa bra.

Ser ingen anledning till att Chapter N.Deo ska vara dubbelt så mycket spelad som El Fitzgerald och spelar med den senare som utgångshäst och spik på en av tre kuponger.

Mycket öppet lopp bakom dessa två och rejäl gardering är på sin plats. 13 Havefunwithme vann ett kval till Stochampionatet i somras och klarar distansen utan problem. Utmanade en bra häst in på mållinjen senast i en snabb avslutning och får klart godkänt för det. Farlig med ett fint rygglopp.

14 Roly Poly vann på bra sätt i V75 senast och visade att hon går bra även med skor. Chansartat läge, men ska ändå smyga över den här distansen och har en vaken kusk i sulkyn.

7 Virunga avslutade positivt senast och var även bra vid segern för tre starter sedan. Kan få ett fint smyglopp från det här läget och blir farlig om det löser sig.

På start räknas startsnabba duon 2 Up North och 3 Isolde ganska tidigt och skulle formstarka 1 Global Revenue få rygg ledaren och chansen till slut kan hon storskrälla.

Totalt streckas tio hästar bakom min utgång.

Analys Solvalla V75-5:

Ranking: A: 9-4-11-2. B: 6. B/C: 5-1-12-10. C: 3-8-7.

Spetsanalysen: 3 Highsurprise Laday är snabb ut, men vill säkert släppa. Lugauer borde köra till och överta med
4 Night Brodde som kan öppna snabbt.

Loppanalysen:

Lägsta klassen och en storfavorit i Timo Nurmos 9 Victory Topline som var obesegrad fram till sin comeback på Solvalla senast. Jag tyckte att han såg mäktig och formstark ut i lite småkantig stil i värmningen och i loppet blev det galopp kort efter start. Han gick mycket starkt efter det och visade sin höga kapacitet. Bör gå framåt med loppet i kroppen om han tagit det på rätt sätt och visst har han bra chans trots bakspår.

Victory Topline möter dock ett par hästar till som känns bra för klassen och det får inte strula för mycket för Kontio från det här läget och visst är han för stor favorit.

4 Night Brodde är en kapabel sort som har avslutat starkt två gånger i följd och formen bör sitta där. Felfri är han snabb ut och det ska vara bra chans till tidig ledning om Lugauer vill dit. Inte så lätt att nå på honom sedan gissar jag.

11 Kapten Kidd har strulat till det två gånger i följd, men Untersteiner låter inte särskilt orolig för form eller galopprisk och han visade med en stark upphämtning senast att han kan flytta på sig rejält. Kan Untersteiner hitta ryggen på favoriten under slutvarvet så tror jag att hans speed biter bra över upploppet och då kan han kanske fälla favoriten.

Dessa två fina hästar är alltså 6-7 gånger mindre spelade än favoriten vilket är för stor skillnad.

Jag streckar även 2 Ribaude som visat bra fart men tidigare gått klart bäst barfota. Senast vann han dock med skor på bra sätt och från ett bra läge med toppkusk kan han duga.

Fyra streck totalt och jag måste stå över starke 6 Vine Vision som riskerar att hamna på vingel från spår sex bakom bilen.

Analys Solvalla V75-6:

Ranking: A: 6-11-5. B: 7-8-12. B/C: 9-4-2-1. C: 3-10.

Spetsanalysen: 7 Västerbo Grosbois är snabb ut med voltstart och bör spetsa från springspår. Tveksamt om han ska gå i ledningen över lång distans sedan och skulle Kontio pricka hyggligt med 6 Output Pressure kanske han kan få överta efter en bit?

Loppanalysen:

En silverdivision över lång distans och för ovanlighetens skull i klassen är det voltstart som gäller denna gång. Favorit är 11 Erik Sting som avslutade strålande som tvåa bakom Disco Volante senast efter att Örjan kört ett snällt lopp i kön. Han gick då med nytt huvudlag (samma som Zenit Brick) och var mycket rapp till slut. Han möter enklare motstånd än på länge nu, men bakspår i volt och lång distans hamnar inte på pluskontot.

Är nog bäst här, men de tär långt mellan segrarna nu och jag litar inte helt på att han sköter sig.

Tipset istället till skrällen 6 Output Pressure som visat bra form på slutet och det finns chans till tidig ledning om Västerbo Grosbois släpper och Kontio kommer iväg vettigt. I spets har Output Pressure vunnit två av två och känslan är att han kanske tar i lite bättre i den positionen. Distansen är nog ett plus och han är för lite spelad.

5 Uppohoppa är bra för klassen och det såg ut som toppform när han vann från dödens senast. Spåret är dock ett stort frågetecken och det blir inte heller jänkarvagn som han har gått med varje gång på slutet. Kan vara borta direkt, men får Örjan iväg honom duger han bra.

7 Västerbo Grosbois visade fin form igen senast och här bör det bli spets eller rygg ledaren. Tror inte att han håller till mål från ledningen, men från rygg ledaren med lucka till slut kan det gå.

8 Baron Gift har aldrig visat något över lång distans, men med ett smyglopp borde det kunna fungera mot detta lite enklare sällskap. Han har ju läge för att smyga på innern i de längsta och löser det sig sista halvvarvet så har han en vass spurt.

Sista strecket till 12 Nobel Amok trots att han är kraftigt missgynnad av bakspåret. Det kan dock hända en del oväntade saker i voltstart och skulle han slinka igenom från start trots dåliga ryggar vet man aldrig vad som händer sedan. Sex streck totalt.

Analys Solvalla V75-7:

Ranking: A: 3. B: 2-6-10-9-4. B/C: 1-12. C: 8-11-7.

Spetsanalysen: 3 Exclamation Mark är mycket snabb och med värsta spetshoten direkt utvändigt om sig bör han ta hand om ledningen.

Loppanalysen:

Ett sprinterlopp avslutar omgången och jag spikar knappe favoriten 3 Exclamation Mark som jag tror har bra chans att leda hela vägen. Jag trodde på honom för tre starter sedan när han gav sig från spets på Åby, men då blev tempot väldigt tufft samtidigt som banan var dålig. Även näst senast föll hästen offer för en lös och dålig bana, men senast passade underlaget bättre och då imponerade han så smått vid seger.

Han vann då bakifrån och höll ifrån sig starke It’s Showtime Zaz över upploppet trots att denne fått det helt serverat under vägen. Både häst och kusk svarade för vassa insatser då och helt klart är att Exclamation Mark är mycket bättre än vad han visade i starterna innan. Nu säger Reijo också att hästen känns ännu bättre efter senast vilket låter lovande. I spets har femåringen vunnit fem av sex starter tidigare och den kota distansen bör passa perfekt med tanke på att första 500 kan gå rätt fort.

Jag tycker inte att motståndet är supertufft den här gången och får Ohlsson dämpa tempot en bit efter spetsstriden så tror jag att Exclamation Mark löser detta. Utvändigt borde de ändå ge upp ganska snabbt eftersom de måste veta att Ohlsson aldrig lär släppa ändå. Spik!

2 Hawk Cliff är en tuffing som dock galopperade omotiverat senast och nog har han gått allra bäst med Goop och utan skor ändå? Vinstchans ändå om han fungerar och spetsskörningen blir för utdragen.

6 Adiago Trot har sett smällfin ut på slutet och gillar förutsättningarna. Han är mycket startsnabb, men har likaledes snabbe Dynamite Light mellan sig och Exclamation Mark vilket gör det svårt att komma förbi båda. Klar dödensrisk och då slår han nog inte min vinnare i alla fall.

10 Making Love verkar kraftigt på gång med två lopp i kroppen och höll starkt bakom kapable Illuminati senast. Ett givet skrällbud om man garderar loppet och spurtvassa 9 Wild Love kan inte heller räknas bort om man streckar på lite fler hästar.

Singelstrecken:

2 Zenit Brick (V75-3) såg mer laddad ut än på länge med nytt huvudlag senast och har en passande uppgift igen. Mycket bra segerchans.

3 Exclamation Mark (V75-7) visade toppform igen vid segern senast och i spets över kort distans bör han bli svårfångad.

Utgångshästarna:

9 Shorthanded Jag & 10 Einstein Sisu (V75-1) kommer från fina insatser och det finns saker som talar för att de är ännu bättre denna gång. Bra chans att någon av dem är starkast till slut över dryga tre varv.

12 Malkin (V75-2) har bra grundkapacitet och var mycket fin i andra starten i ny regi senast. Vass kusk i detta lärlingslopp och har bra chans trots dubbla tillägg.

10 El Fitzgerald (V75-4) var bra som fyra i ett mycket tuffare lopp än detta senast och har därefter gått i träning hos Timo Nurmos. Bra chans och ska nog vara favorit.

Prisvärda hästar:

4 Night Brodde & 11 Kapten Kidd (V75-5) är två hästar som troligen inte är jättemycket sämre än favoriten, men de är ändå väldigt mycket mindre spelade.

6 Output Pressure (V75-6) har fin styrka och bra form och skulle han komma till ledningen är segerchansen större än vad det ser ut på spelet i alla fall.

Överspelade:

9 Andy Pandy One (V75-2) tror jag inte är lika bra som Malkin och han kan även få svårt att få ett passande smyglopp från det här läget som hårt betrodd.

11 Chapter N.Deo (V75-4) har fin form och kämpar bra, men från detta startspår över lång distans ska hon nog inte vara nästan dubbelt så mycket spelad som min idé.

9 Victory Topline (V75-5) ser klart kapabel ut, men möter också några som är bra och så här stor favorit ska han nog inte vara från bakspår.

V75-systemet: (skrivs på tre kuponger, minst en A-häst måste vinna för chans på sju rätt.)

A: 9,10. B: 1,2,3,4,5,6,7,8. (res 9,10)
A: 12. B: 3,5,8,9,10,11,12,13,14. (res 4,2)
2 Zenit Brick (res 8,4)
A: 10. B: 1,2,3,7,8,9,11,12,13,14. (res 15,6)
2,4,9,11 (res 6,5)
5,6,7,8,11,12 (res 9,4)
3 Exclamation Mark (res 2,6)

Kupong 1: 2 x 9 x 1 x 11 x 4 x 6 x 1 = 4752 rader
Kupong 2: 8 x 1 x 1 x 11 x 4 x 6 x 1 = 2112 rader
Kupong 3: 8 x 8 x 1 x 1 x 4 x 6 x 1 = 1536 rader

Totalt: 8400 rader = 4200 kronor.

DD-spelet:

11 – 3 x 700 kr
6 – 3 x 300 kr

Totalt: 1000 kronor.

/Berglund